Dodaj do ulubionych

Nowe wojewodztwo??

IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 25.07.02, 10:28
Podobno SLD zaczyna prowadzic wewnetrzne rozmowy o utworzeniu nowego
wojewodztwa srodkowo-pomorskiego, ktore objeloby teren dawnego wojewodztwa
koszalinskiego i slupskiego. (za dzisiejsza "Rzeczpospolita")

Pokazuje to, ze obecny podzial administracyjny nie jest dany raz na zawsze i
ze moga zostac dokonane zmiany.

Wydaje sie, ze obecna sytuacja (po reformie administracyjnej sprzed 4 lat)
jest dla Radomia raczej niekorzystna i wymagalaby zmiany.

W tym kontekscie jak wygladaja nasze (Radomia) plany?

- Czy starac sie odbudowac dawne wojewodztwo radomskie mniej wiecej w
ksztalcie sprzed 1998 roku (powiekszone np. o Opoczno i Sandomierz)?
- Czy stworzyc nowe wojewodztwo staropolskie z Kielcami (ale z Radomiem na
rownym statusie)?
- Czy rozwijac pomysl reformy wojewodztwa mazowieckiego i wiekszej integracji
bylych stolic wojewodzkich z wydzieleniem Warszawy i z nadaniem wiekszej
rangi Radomiowi, Plockowi i Siedlcom?

Jakie jest wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • drs Re: Nowe wojewodztwo?? 26.07.02, 20:15
      Chyba jesteśmy na nie.Nie teraz.Swoje racje wyłuszczyłem na forum
      Kielce.Pozdrawiam Radomian.
      • Gość: jdk Re: Nowe wojewodztwo?? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.07.02, 11:35
        drs: Czytalem Twoje posty na forum Kielce i w duzym stopniu sie z nimi zgadzam.

Uwazam, ze najwazniejsza jest realizacja celow naszych dwoch miast (regionow).
        Jesli jednak podejscie do niektorych kwestii razem pozwoli osiagnac wiekszy
        efekt niz dzialanie w pojedynke (efekty synergii), to powinno sie do tego dazyc.

Polaczenie w ramach jednego wojewodztwa mialoby sens, jesli pomogloby w
        realizacji glownych celow, a nie tylko stworzenia dodatkowej administracji +
        miejsc pracy dla kolesiow. Jesli celem mialaby byc ta druga kwestia - ew. jesli
        dzialanie razem przerodziloby sie w walke i byc moze wykorzystywanie siebie
        nawzajem (jak przed 1975 rokiem) - wowczas oczywiscie nie ma to sensu.

Pozdrawiam w kazdym razie i mam nadzieje, ze kontakt sie nie urwie!

• Gość: Yahagi Re: Nowe wojewodztwo?? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 10:28
          Dwa słowa komentarza na forum KIELCE
          • yahagi Re: Nowe wojewodztwo?? 31.07.02, 23:23
            Odwiedziłem dziś taki adress: www.srodkowopomorskie.eu.org W zasadzie,
            to wszystkich zachęcam, żeby tam zajrzeli, bo okazuje się, że Koszalin wcale
            nie odpuścił. W dalszym ciągu i na dodatek z coraz większą siłą walczą tam o
            swoje województwo. I mają coraz więcej argumentów, coraz więcej gmin, miast,
            urzędów, kół, stowarzyszeń i innych takich deklaruje swoje poparcie. I te
            działania zaczynają już przybierać naprawdę widzialną formę. Pojawił się
            projekt zmian w ustawie o podziale administracyjnym, pod którym podpisało się
            bodaj’że 33 posłów. Sprawa stała się już na tyle poważna, że piszą o niej
            poważne gazety (np. Rzeczpospolita), jak również i sam Miller zmuszony był do
            zabrania stanowiska w tym temacie.
            Jestem pełen szacunku dla starań zarówno Koszalina jak i Słupska (chociaż
            Słupsk stara się nieco mniej) w tej sprawie. Zawsze uważałem, że projekt ‘17’
            jest najlepszym i najmniej kontrowersyjnym rozwiązaniem; stanowi kompromis
            między racjami ekonomicznymi, a społecznymi, których przecież nie można
            lekceważyć. Warto zwrócić uwagę na reakcje mieszkańców Szczecina w tym temacie.
            Oni mają tam poważne wątpliwości, czy Koszalinowi nie uda się przypadkiem
            oderwać zabierając ze sobą na dodatek Kołobrzeg. Ten rozdźwięk narasta
            zwłaszcza w związku z wydarzeniami w Stoczni Szczecińskiej; to co się dzieje w
            związku z jej problemami, pokazuje jak różnymi miastami są Szczecin i
            Koszalin... To wcale nie jest spójna ziemia.

Nie jestem przekonany, czy uda się przeforsować projekt środkowopomorskiego w
            najbliższym czasie. Ale bieżąca sytuacja wskazuje, że raczej działania na jego
            rzecz będą się nawarstwiać i to w takim stopniu, że dojdzie w końcu do korekty
            reformy administracyjnej.
            No i jakie wnioski ? Koszalin już od dłuższego czasu mnoży wysiłki w swej
            sprawie. W naszym rejonie (Ki-Ra) coraz częściej wspomina się (i chyba nie
            tylko na FORUM) o ewentualnej zmianie granic wojewódzkich dla Radomia. Są to
            jednak do tej pory bardzo nieśmiałe deklaracje, w ramach których żadna ze stron
            (Ki & Ra) nie wychyla się zbytnio zza ‘tarczy’ zaszłości i antagonizmów. No ale
            fakt, że sprawa wciąż powraca na forum – i co pewnie niektórzy regularni
            forumowicze zauważyli – w coraz konstruktywniejszym kontekście, również nie
            może pozostać niezauważona. Ja – jak już deklarowałem – jestem jak’najbardziej
            ZA takim zbliżeniem, chociaż jak napisałem w poprzednim poście – będzie ono
            bardzo trudne, no i nic na siłę. Niezorientowanym chcę zakomunikować, że wcale
            nie jestem ‘hurra-optymistą’ w tym temacie. Niemniej jednak wydaje mi się, że
            jest ono możliwe, obrót jaki przybierają sprawy wskazuje, że chyba wszystko
            zmierza w tym właśnie kierunku.
            No i teraz to, co uważam za najistotniejsze: stanowisko KO-SŁ staje się coraz
            bardziej zbieżne; jest ono już na tyle skrystalizowane, że naprawdę niedługo
            może być całkiem poważnie rozpatrywane przez Sejm. Być może uda się je
            przeforsować i środkowopomorskie stanie się faktem.... jednak w takiej sytuacji
            o wiele trudniej będzie już przeprowadzić korektę
            Świętokrzyskiego/Staropolskiego, bo sprawa ciągłych zmian administracyjnych
            stanie się po prostu ‘nużąca’ i nie będzie już miała takiej siły przebicia.
            Wydaje mi się więc, że jeżeli w RA poważnie zaczynają myśleć o jakichkolwiek
            zmianach, to teraz jest najwłaściwszy na to moment żeby zacząć o tej sprawie
            konkretnie rozmawiać. Skoordynowanie wysiłków z KO-SŁ przynieść może
            zdecydowanie większe efekty, niż działanie w pojedynkę. Mam na myśli oczywiście
            zgłoszenie jednego projektu korekty podziału administracyjnego.
            Oczywiście ma to sens, jeżeli RA będzie tym zainteresowany. Jeżeli nie, no to
            nawet nie ma o czym dyskutować i w ogóle podejmować tematu. Warto jednak
            pamiętać, że jeżeli KO-SŁ wywalczą swoje – druga tak sprzyjająca sytuacja może
            się już szybko nie nadarzyć.
            Polecam stary wątek poświęcony temu tematowi www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
            dzial=0511&forum=RADOM&wid=1114849&aid=1114849
            • Gość: Wojtek Re: Nowe wojewodztwo?? IP: *.dami.com.pl / 172.18.0.* 02.08.02, 14:55
              Ja uwazam, ze wojewodztwo Staropolskie ma duzo mniejsze szanse powstania niz,
              np. "restrukturyzacja" mazowieckiego. Uwazam, ze Warszawa powinna uzyskac statu
              miasta wydzielonego, a urzedy- wojewodzki i marszalkowski dajemy do Radomia.
              Laczenie wojewodztw to sa ogromne koszty, a reforma starego- mniejsze..
    • piotr.koszalin Re: Nowe wojewodztwo?? 01.08.02, 18:29
      Niestety sprawa województwa środkowopomorskiego nie wygląda tak optymistycznie
      jak napisałeś. Obecnie w sejmie znajdują się dwa projekty utworzenia 17
      województwa. Oba są poselsie. Pierwszy został zgłoszony przez posłów SLD i PSL
      i mimo, że część posłów wycofała podpisy nie upadł, drugi projekt został
      zgłoszony przez 43 posłów Samoobrony. Na odpowiedź władze krajowe SLD powołały
      dwa zespoły: parlamentarny, który zbadać ma możliwość przeprowadzenia lokalnego
      referendum oraz pojawienia się na mapie nowego województwa oraz zespół rządowy,
      który zbadać ma nieprawidłowości finansowe w związku z przeznaczaniem więcej
      pieniędzy z budżetu województwa na tereny byłego szczecińskiego.

Ja osobiście wierzę, że środkowopomorskiego powstanie prędzej czy później i
      tego samego Wam życze. Myślę, że województw powinno być 19-20 (dzisiejsza
      szesnastka plus radomskie, częstochowskie i ewentualnie bielskie).
      • Gość: Tomek Re: Nowe wojewodztwo?? IP: *.internet.radom.pl 03.08.02, 10:24
        Taaa, województwo środkowopomorskie, ale zauważcie w jakiej odległości znajdują
        się Koszlin i Slupsk od Szczecina i Gdańska. Kielce mają swoje województwo, bo
        mają dobre polozenie - 200km od Warszawy, tyle samo od Krakowa. A problem
        województwa radomskiego polega na tym, że nasze miasto znajduje się za blisko
        Warszawy, a ta starciła by - jak mi się zdaje - niemałe dochody, gdyby powstało
        nowe województwo.
        • piotr.koszalin Re: Nowe wojewodztwo?? 03.08.02, 13:12
          > Taaa, województwo środkowopomorskie, ale zauważcie w jakiej odległości
          znajdują
          >
          > się Koszlin i Slupsk od Szczecina i Gdańska.
          No właśnie. Chyba Ty nie zauważyłeś. Radzę dokładniej sprawdzić na mapie.
          Z Kielc do Krakowa jest tyle samo co z Koszalina do Szczecina. Do Warszawy
          trochę dalej...

> Kielce mają swoje województwo, bo
          > mają dobre polozenie - 200km od Warszawy, tyle samo od Krakowa. A problem
          > województwa radomskiego polega na tym, że nasze miasto znajduje się za blisko
          > Warszawy, a ta starciła by - jak mi się zdaje - niemałe dochody, gdyby
          powstało
          >
          > nowe województwo.
          No cóż, musisz chyba przyznać, że Radom nie jest zbyt bogatym miastem w
          porównaniu do Warszawy (podobnie jak Koszalin, Kielce i wiele innych miast).
          Warszawa jedyne co by straciła to trochę prestiżu (w tej chwili największe
          województwo). Dlatego raczej nie pozwoli na nowe województwo. Jedyna Wasza
          szansa to wyodrębnienie Warszawy lub województwo razem z Kielcami.
          • Gość: Tomek Re: Nowe wojewodztwo?? IP: *.internet.radom.pl 03.08.02, 15:16
            piotr.koszalin napisał:

> > Taaa, województwo środkowopomorskie, ale zauważcie w jakiej odległości
            > znajdują
            > >
            > > się Koszlin i Slupsk od Szczecina i Gdańska.
            > No właśnie. Chyba Ty nie zauważyłeś. Radzę dokładniej sprawdzić na mapie.
            > Z Kielc do Krakowa jest tyle samo co z Koszalina do Szczecina. Do Warszawy
            > trochę dalej...
            >
            Ale ja porównywałem odległości do Warszawy nie z Kielc, ale z Radomia. A z
            Koszlina do Szczecina jest odległość dwukrotnie większa niż z Radomia do
            Warszawy. I Koszlin całkiem ładne miasto.
            >
            > No cóż, musisz chyba przyznać, że Radom nie jest zbyt bogatym miastem w
            > porównaniu do Warszawy (podobnie jak Koszalin,

Koszalin jest chyba miastem bogatszym, chociażby ze względu na nadmorskie
            położenie. Miasto znajduje się blisko od znanych nadmorskich miejscowości
            (Ustronie, dąbki, Darłowo), a do takiego Mielna spod dworca PKP jeździ miejski
            autobus (1 jak dobrze pamiętam).

• Gość: Pello Re: Nowe wojewodztwo?? IP: *.radom.pl 07.08.02, 14:22
      Nie bardzo rozumiem jaki cel ma stworzenie, czy reaktywowanie nowego
      województwa radomskiego, czy kielecko-radomskiego. Czy od samego utworzenia
      takiego ciała cokolwiek by się zmieniło? Czy jakieś enigmatyczne środki
      pochodzące z kolejnej formy redystrybucji budżetowej cokolwiek zmienią w
      zasobności naszego miasta? Moim zdaniem obecna forma administacyjna jest dobra.
      Brakuje tylko odpowiednich władz tego miasta i powiatu, które umiałoby swoje
      zamiary zmienić na realizację (vide: ciągle te same perory Włodarczyka podczas
      otwarcia "strefy specjalnej troski" na Gołębiowie w zeszłum roku i teraz przed
      miesiącem). Gdyby w zarządach była chęć, upór, konsekwencja no i odrobina
      profesjonalizmu, nie byłoby tylu przegranych albo opóźnionych spraw jak:
      infrastruktura w Domaniowie, Cargo w Sadkowie, siódemka, multipleks, Żeromka,
      odbudowa miasta Kazimierzowskiego, itd, itp....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka