Dodaj do ulubionych

Tramwaje dla Radomia?

IP: 81.15.226.* 06.07.05, 20:44
Wtak dużym mieście jak Radom powinny jezdzic tramwaje,komunikację tramwajowa
mają mniejsze miasta,jak Elbląg,Toruń,Grudziądz,Gorzow,a Radom nie,dlaczego?
Niedlugo miasto calkiem się zakorkuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: kaiko Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:48
      A może ktoś powinien sobie wyliczyć jakie by było koszty takiej operacji (uruchomienia w Radomiu tramwajów) tzn ułożenie torów, pewnie przebudowa niektórych dróg i się zastanowi czy tylko po to żeby był szpan że w Radomiu jeżdżą tramwaje warto coś takiego budować. Już nawet nie ma co wnikać w to czy miasto wogle na to stać.
      • Gość: KR! Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:54
        W tej chwili tramwaje w Radomiu nie wyjdą brak kasy i wsparcia z zewnatrz i
        beznadziejne władze miasta , ale po wyborach w 2006 roku jak sie władza zmieni
        to może na pewno tramwaje w Radomiu to melodia przyszłosci!One w Radomiu w XXI
        wieku będą na bank pozostaje pytanie tylko kiedy?
        • Gość: sonoAndrzej Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.wroclaw.mm.pl 07.07.05, 09:49
          Wydaje mi się, że 1 km linii tramwajowej zamknąłby się w 1 milinie złotych.
          Dochodzą do tego koszta zakupu taboru, wybudowania zajezdni oraz przebudowy
          ulic, tam gdzie jest to konieczne.
          • isoxazolidine Re: Tramwaje dla Radomia? 07.07.05, 10:14
            przebudowa 1km ulicy Zolkiewskiego to 8mln.
            sadze ze nieobacznie byloby oczeniac koszt 1km linii tramwajowej na mniej.
            a przeciez 1km nic nie zalatwia - potrzeba by minimum parenascie zeby to mialo sens. plus tabor ... szkoda gadac.

ja konsekwentnie stawiam na kolejke miejska - trakcja jest. pare przystankow (koszt góra pareset tysiecy) i jezdzic!
    • olo1033 Re: Tramwaje dla Radomia? 07.07.05, 10:36
      Zgoda -tramwaj to marzenie wielu radomiaków od wielu lat ale kto tym się bo
      zajmie chyba nie obecni kłótliwi i zadziorni radni porozbijani w partiach i
      partyjkach walczących o swoje przywileje i dochody z posiedzeń.Wydaje mi się
      że prędzej Radomka popłynie odwrotnie niż Radom nasz doczeka się pierwszego
      tramwaju przy takich jak obecnie zainteresowań ze strony władz miasta.Obym się
      mylił ....
      • Gość: porzeczka Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.radom.pl 07.07.05, 10:40
        temat wrocil po raz zdaje sie 30ty na forum.tu nigdy nie bedzie tramwajów.
    • Gość: Adam Re: Tramwaje dla Radomia? IP: 80.51.222.* 07.07.05, 12:40
      może trolejbusy?
    • b4rtek Re: Tramwaje dla Radomia? 07.07.05, 13:01
      Jestescie niepoprawni. Macie na to pieniądze? Nie. Nawet jakbyscie mieli to
      żadne rozsądny prezydent miasta nie pozwoli nikomu wbić łopaty w żadną jezdnię -
      dołozenie trakcji do i tak wąskich dróg zabiłoby komunikację miejską kompletnie.

GDYBYSCIE mieli jednak pieniadze, to na miejscu prezydenta pozwoliłbym Wam wejść
      POD ziemie gdzie moznaby wykopac jakis tunel dla tramwaju podziemnego - metra :)
      Z południa przez ustronie, centrum, gołebiow, michalow do jozefowa.

I tak dobrze ze autobusy są.
      • Gość: KR! Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 14:18
        Tramwaje w Radomiu będa w XXi wieku na pewno pozostaje pytanie kiedy , mi się
        wydaje , ze około roku 2020 w Radomiu już będą tramwaje i Uniwersytet im. Jana
        Kochanowskiego w naszym mieście!Byłem niedawno w Toruniu i to mniejsze miasto
        niż RAdom i tramwaje rozwiązują tam wszystkie problemy!
    • Gość: KOLEJARZ Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.client.dsl.net 07.07.05, 15:39
      W miastach ktore wyminiles sa tramwaje bo pozostaly tam linie tramwajowe
      wybudowane jeszcze przez Niemcow.
      • Gość: Tajlandczyk Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.07.05, 17:06
        Chcemy tramwaje w Radomiu!!!!!!!!!!!!!!!!!
        I nie ględźcie tak w koło tylko róbcie coś.....
        • Gość: kaiko Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 17:32
          dokładnie !!!!!
          jutro ustawka pod leclerkiem i ukladamy tory na wierzbickiej .... :]
          • Gość: alfik Re: Tramwaje dla Radomia? IP: 81.15.226.* 07.07.05, 18:34
            Jestem za,ale nie wiem czy wiecie,niektore miasta zlikwidowaly linie
            tramwajowe,a teraz tego zalują,to :Olsztyn,Bielsko
            Biala,Walbrzych,Slupsk,Koszalin,chyba Tarnów,Inowroclaw.Mowiac ze tramwaje
            calkiem zkorkowaly by Radom jestescie w bledzie,tramwaj jadac srodkiem po swoim
            Pstorowisku ma gdzies zakichane korki,jest to ulga dla miasta w godzinach
            szczytu.PS.W Elblągu przedsiębiorstwo robot kolejowych z Radomia parę lat temu
            ROZBUDOWALO ELBLASKĄ TRAKCJE TRAMWAJOWĄ,musze pochwalić ,bardzo ladnie to
            wykonano,pozdrawiam sfrustrowanych i pokrzywdzonych radomian,trzymam za was
            kciuki.
            • gladiator.ek Re: Tramwaje dla Radomia? 07.07.05, 19:09
              Furmanki sobie kupcie:)))
              • Gość: KR! Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:17
                Gladiator.ek al;e z Ciebei strasny cham a msz , że potrafisz dyskutowac na
                poziomie wstyd w takim dniu , w którym zdarzyłą sie taak tragedia kolejny
                zamach terrrorystyczny w Londynie , prawdopodobnie jedna Polka ranna , a ty
                jeszcze śmiesz takie bzdury wypowiadać , oj kolego zmień się!
                • gladiator.ek Re: Tramwaje dla Radomia? 07.07.05, 23:56
                  Gość portalu: KR! napisał(a):

> Gladiator.ek al;e z Ciebei strasny cham a msz , że potrafisz dyskutowac na
                  > poziomie wstyd w takim dniu , w którym zdarzyłą sie taak tragedia kolejny
                  > zamach terrrorystyczny w Londynie , prawdopodobnie jedna Polka ranna , a ty
                  > jeszcze śmiesz takie bzdury wypowiadać , oj kolego zmień się!

O tragedii dowiedziałem sie po tym jak to napisałem--byłem w robocie i niczego
                  nie słyszałem
                  Nie zmienię się juz --nie da się byc bardziej fajnym :))))
                  • Gość: lepper Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.radom.pl 08.07.05, 08:50
                    Powoli "jad i zawiść w stosunku do Radomia " przeżera ci normale myślenie.
                    Następną fazą będzie chyba atakowanie Kielc.Bo nikt z tobą nie będzie chciał rozmawiać na forum...dziwię się że jeszcze ktoś z tobą rozmawia.
                    • Gość: alfik Re: Tramwaje dla Radomia? IP: 81.15.226.* 08.07.05, 09:20
                      Zeszliście z tematu,to watek o tramwajach dla Radomia.
                      • Gość: KR! Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 09:26
                        A jakie poponujecie linie , ja jestem za 4 liniami!
                        Linia np. 100 - osiedle Południe - Osiedle MIchałów
                        101 - osiedle Gołębiów - osiedłe Ustronie
                        102 - osiedle Gołębiów - Wacyn ( siedziba przyszła Uniwerku )
                        103 - osiedla Wośniki - Osiedle Akademickoe na Chrobrego
                        Co sądzicie o tych liniach!
                        • grigori_z_radomia Re: Tramwaje dla Radomia? 08.07.05, 09:57
                          Najnowszy projekt lini ttramwajowej w Radomiu wyznacza przebiego torów w
                          następujacy sposób (już raz o tym pisałem):
                          z Józefowa, ulicami Chrobrego do 11-go Listopada i dalej Szarych Szeregów,
                          Limanowskiego, 1905 roku, Poniatowskiego, Prażmowskiego, 25-go Czerwca, Żwirki
                          i Wigury i z powrotem w 11-go Listopada. Na Borkach zaprojektowano rozwidlenie
                          na Potkanów ulicami Limanowskiego, Wierzbicką i Warsztową, przy Poniatowskiego,
                          rozwidlenie na Ustronie, a przy Struga rozwidlenie na Gołebiów. Dokoła miasta,
                          wyznaczonymi wyżej ulicami jeździłaby tzw. linia okólna. Jak widać z powyższego
                          projektu linie zakłada sie przebieg lini tramwajowych najbardziej obciążonymi
                          trasami, myśle że na początek taki przebieg by wystarczył. W dalszej kolejności
                          należałoby się zastanowić nad nowymi trasami o których pisał KR.
                          Pzdr
                          • Gość: stępka Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.radom.pl 08.07.05, 10:01
                            Wszyscy się zgadzają że tramwaje są potrzebne....
                            Są tacy którzy wiedzą jak to zrobić.....
                            To może wrszcie czas zacząć........
                            START!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            • Gość: KR! Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 10:10
                              A jak z kosztami mi sie wydaje , że te 2 podstawowe linie zamkneły by sie w
                              kwocie około 100 mln PLN!Musimy cos zaczać działać , te linie sa realne
                              naprawdę!trzeba tylko chcieć , boję sie tylko że prezydent MArcinkowski powie
                              ze Radom na to nie stać , ale to jego kasa tylko miasta i mieszkańccy powinni
                              zdecydowć!
                              • isoxazolidine Re: Tramwaje dla Radomia? 08.07.05, 13:08
                                100mln to terminal na lotnisku plus zostaje jeszcze na budowe trasy NS i pare
                                nastepnych inwestycji ....
                                • Gość: KR! Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 14:30
                                  Jestem młody ale liczyć potrafię , i czegoś tu nie kumam , jak miasto , które
                                  ma 503 mln budźet na rok 2005 może tak mało przeznaczać na inwestycje!My
                                  powinniśmy przeznaczać na inwestycje około 40% budźetu czyli 200 mln , wtedy by
                                  był i tramwaj , uniwerek , stadion Radomiaka , renowacja starówki , nowe drogi
                                  w ciągu 7 lat w roku 2012 byłyby wszystkie inwestycje!Ale się wściekam bo mnie
                                  przerazają te włądze miasta i ich polityka przy nich Radom sie cofa w rozwoju!
                                  Ludzie zrozumcie , ze inwestycje i duża liczba mieszkańców oraz wspanaia
                                  historia Radomia to największt kapitał Radomia!
                                  • isoxazolidine Re: Tramwaje dla Radomia? 08.07.05, 14:50
                                    duża częśc budzetu to dotacja centralna ktora ma tzw. "sztywne pozycje".
                                    ta czesc ktora mozna swobodnie dysponowac jest w róznych miastach wzglednie zblizona (w przeliczeniu na jednego mieszkanca) - pomijam tu pojedyncze miasta ktore przeda z takich czy innych przyczyn lepiej. ta czesc jest takze stosunkowo niewielka. jak wiec to sie dzieje ze niektorzy inwestuja kilkakrotnie wiecej?
                                    to proste. do kazdej zlotowki dochodzi druga z wojewodztwa (dlatego warto miec wlasne wojewodztwo), trzecia z funduszy centralnych a jak dobrze pojdzie to jeszcze 5 nastepnych z unii (to kolejny powod zeby miec wlasne wojewodztwo bo ma sie swój komitet sterujacy). jeszcze mozna wziac kredyt i do pozyczonych pieniedyz dostac drugie i trzecie tyle. wszyscy tak robia. ale my za 30mln kredytu kupujemy nikomu niepotrzebny komin EC. dlaczego Radom dopiero teraz sie obudzil z funduszami strukturalnymi? nie wiadomo, mozliwosc brania grubej fosry z fundusz przedakcesyjnych zweszyli wiele wiele lat temu juz liczni. tak np. Krakow co roku wydaje po PARESET milionow ZEWNETRZNYCH pieniedzy na inwestycje.

tu przypomina sie kolejne prymitywne tlumaczenie Prezydenta, ktory mowil ze niewazne skad pieniadze ("a prawa czy z lewa"). "wazne ze jakies sa". otoz nie.
                                    bo moglyby byc i "z prawa" i z "lewa" i jeszcze z masy innych zrodel. przyklady typu "dostalismy 4mln na przebudowe miejskiego odcinka S12" wywoluje raczej wspolczucie/zlosc (w zaleznosci od tego czy diagnozujemy stan umyslowy rzadzacych czy interes miasta i regionu). i BARDZO wazne: "jakies" czy "konkretne" ("konkretne" > 10*"jakies") ...
                                    • andre3b Re: Tramwaje dla Radomia? 08.07.05, 20:15
                                      To już jakaś plaga tramwajowa:) Kielce, Radom, Olsztyn i jeszcze pewnie parę
                                      miast gada o tramwajach! Nie zrozumcie mnie źle ,ale w tym kraju nie ma
                                      autostrad, dróg ekspresowych, obwodnic miejskich, drogi w miastach są dziurawe
                                      jak ser, po wielu ulicach jeźdżą jeszcze Ikarusy( w moim mieście naszczęscie już
                                      nie) bo nie ma pieniędzy na wymianę taboru, kolej ledwo dyszy, a ich wagony to
                                      się dla świń nadają, a nie dla ludzi, chodniki krzywe, brak ścieżek rowerowych,
                                      a Wy tu pierdoły o tramwajach i trolejbusach piszecie:) W Słupsku np. trojki
                                      parę lat temu zlikwidowali i chyba nikt za nimi nie płacze. Pozdrowienia dla
                                      Radomia Z Koszalina:)
                                      • Gość: KR! Re: Tramwaje dla Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 20:34
                                        Tramwaje by sie w RAdomiu sprawdziły to jets fakt niepodważalny!I z tym chyba
                                        nikt nie będzie polemizował , a co do przedmówcy to dziękuje za szczere zdanie
                                        to Radom też pozdrawia Koszalin!
                                        • andre3b Re: Tramwaje dla Radomia? 08.07.05, 21:07
                                          Ja nie wątpie przyjacielu, ze tramwaję by się sprawdziły, tak samo jak w każdym
                                          większym mieście! Przydałoby sie też metro, autostrady i ringi wokół miast,
                                          bezkolizyjne skrzyżowania, etc... Koszalin odziela od morza jedynie jezioro
                                          Jamno i nam mieszkańcą marzy się na nim most który spowodowałby to że z
                                          północnych dzielnic na plaże byłoby cztery kilometry. Są też pomysły
                                          "przerzucenia" nad jeziorem kolejki linowej-gondolowej! Czujesz klimat jaka to
                                          byłaby frajda i wspaniałe widoki, oraz mega atrakcja turystyczna? Wszystkie te
                                          pomysły sa wspaniałe... i te tramwaje w Radomiu i tak kolejka lub most nad
                                          Jamnem, ale jest jeden problem... PIENIĄDZE!!!!!!!!Nawiasem mówiąc te dane które
                                          ktoś tu podawał,że koszt kilometra lini tramwajowej to ok. miliona złotych
                                          wydaje mi się nieprawdopodobny. W Polsce przebudow małego, gó..anego
                                          skrzyżowania kosztuje parę milionów:)Jeżeli udaw Wam się ten pomysł z tramwajami
                                          to będzie mistrzostwo świata, a władze Radomia trzeba będzie natychmiast zgłosić
                                          do beatyfikacji:)
                                          • Gość: alfik Re: Tramwaje dla Radomia? IP: 81.15.226.* 09.07.05, 07:36
                                            Nalezy korzystac z doswiadczen innych,np.Elblaga,wasze wladze powwinny nawiązać
                                            kontakt z naszymi,chodzi mi o zdobycie funduszy unijnych na rozbudowę linii
                                            tramwajowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka