Dodaj do ulubionych

Filmy a watek radomski

IP: *.dami.com.pl / 172.16.0.* 01.09.02, 17:26
... czy nie zauważyliście że w serialach komediowych, filmach fabularnych jak
pojawia sie temat "Radom" lub cos z nim związanego postac zwiazana z
Radomiem jest chamem lub totalnym gląbem. Cos chyba w tym jest skoro nas tak
postrzegaja w mediach. Nie dziwie sie, skoro jesli sie slyszy o Radomu cos w
TV to zazwyczaj o jakis mordercach lub też napadach. Radom kocham Cie.
Obserwuj wątek
    • isoxazolidine Re: Filmy a watek radomski 01.09.02, 18:12
      Akcja jednego z odcinków "Stawki wiekszej niz zycie" dzieje sie w Radomiu
      ("kuzynka Edyta"). Partyzanci próbuja wysadzic w powietrze wiadukt na
      Kozienickiej, Bruner okrada jakiegos szwaba w rynku, kloss mieszka na kwiatowej
      na glinicach a inni partyzanci hałasują na stacji w Garbatce. Aha - u Brunera w
      gabinecie wisi mapa Radomia (zdaje sie reprodukcja planu z 1936r). Prawde
      mówiąc zadziwia mnie dbałośc o szczegóły - jakkolwiek nazwa radom ani raz nie
      pada, to juz po paru minutach mozna zorientowac sie ze chodzi o nasze miasto.
      Dodam, ze nie dopatrzylem sie zadnych negatywnych skojarzen z Radomiem - tylko
      Fraulein Edyta stwierdza, ze "nie lubi tego miasta". Ale kto by sie tam
      przejmowal opinia jakiejs niemry ...
      • Gość: Kinomaniak Re: Filmy a watek radomski IP: *.dami.com.pl / 172.16.0.* 01.09.02, 18:30
        ... jesli chodzi o "stawke wiekszą niż życie", to jakos nigdy specjalnie nie
        żywiłem sympatia do tego serialu, a mi bardziej chodziło o wspołczesne
        produkcje telewizyjne, ot chocby dzisiaj pałaszajac obiad w gronie rodzinym
        ogladam jakis serial bodajże Złotopolscy i jest tam jakis koles, bedacy chyba
        kalką osobowsosci A. Leppera i jest posłem z naszego Radomia. Podobnych
        przykladów widziałem jeszcze kilka, niestety w tym momecnie nie jestem sobie w
        stanie przypomnieć szczegółów. Czy z nas Radomian sie podsmiewają ? Wydaje mi
        sie że jestesmy chyba dla filmowcow przykładem prowincjonalizmu. :)
        • isoxazolidine Re: Filmy a watek radomski 01.09.02, 20:24
          To wina wyłącznie coponiektórych pseudoradomiaków którzy wyjechawszy na studia
          do Krakowa czy gdzie bądź chca na siłe pozlizać sie tubylcom i opowiadają o
          naszym miescie niestworzone historie. Sam parakrotnie słyszałem takie rzeczy w
          Krakowskich pubach. Co prawda jest nas tu w Krakowie pare osób i staramy sie
          takich wszarzy tepić wszelkimi sposobami, ale nad tymi patologiami trzeba
          pracowac u zarania - tzn. póki jeden z drugim jeszcze mieszka w Radomiu.

pozdr.

PS. mozna "Stawki" nie lubić, ale precyzja i dbałośc o szczegóły jaką wykazali
          sie w odniesieniu do naszego miasta rezyserzy mnie osobiscie cieszy. dodam ze
          sam film uwazam za wcale nienajgorszy - a na pewno o niebo lepszy od
          kiepowatych, wspołczesnych produkcji w rodzaju "plebania" czy "adam i ewa".
          • czorny10 Re: Filmy a watek radomski 02.09.02, 09:37
            pies srał seriale. akurat tyle prawdy mówią o życiu w tym kraju co kot
            napłakał. ale oglądałem kiedyś świetny wywiad-rozmowę z Andrzejem Stasiukiem
            (pisarzem, jednym z lepszych młodego pokolenia) pod tytułem "Moja Europa".
            dyskusja toczyła sie na temat naszej części europy ( nie Polski tylko europyże
            tak sie wyrażę "okołokarpatowej"), o naszych wadach, fobiach, kompleksach itd.
            i w pewnym momencie pani rozmawiająca ze Stasiukiem w dywagacji na temat
            postrzegania Nas w europie zachodniej zadała pytanie " czy jesteśmy Radomiem
            Europy ?" ponieważ mieszkam teraz w w-wie, i moja żona jest z wawy, próbowałem
            dociec, jak to też nas widza ludzie w innych miastach. do tej pory nie miałem
            kompleksów z racji miejsca z którego pochodzę, a raczej wręcz przeciwnie. i
            pytając nadal ten problem jest dla mnie nierozstrzygnięty. a te scenariusze do
            tych seriali piszą pewnie ludzie wywodzacy się z małkini czy przasnysza, i
            szukaja równego sobie półkę wyżej. wcale się tym nie przejmuję. i często w
            różnych sytuacjach, gdy ktoś zachowuje sie jak burak mówie do żony - tam skąd
            pochodzę ten człowiek juz by dostał w ryja i lezał na ziemi. bo możemy być
            warchołami, ale z zasadami, honorem i odwagą w sercu. i tego nam pewnie
            zazdroszczą.o!
            • Gość: Batrek Re: Filmy a watek radomski IP: 217.96.6.* 02.09.02, 11:36
              A ja Wam powiem skąd się to wzięło. Albo nie! Sami zgadnijcie. Podpowiem Wam
              tylko trochę: rok 1976.

Albo co tam, powiem Wam prosto z mostu: CAŁA POLSKA OD ROKU 76 WIE ŻE MY
              JESTEŚMY POPROSTU WARCHOŁAMI!

Warchoły z Radomia - popularne określenie wylansowane przez kacyków PRL'u i
              jak widać przypięte do Nas na stałe...

Potest w Łucniku (skąd inąd godny potepienia) - winne Warchoły z Radomia
              Ukradli warszawiakowi samochód - winne Warchoły z Radomia
              itd.. itp..
              • Gość: Pello Re: Filmy a watek radomski IP: *.radom.pl 02.09.02, 12:07
                Bez przesady. Większość miast ma swojego "dyżurnego głupka". Warszawa ma swój
                Radom i Pułtusk, Kraków ma swój Pcim, a Radom ma Jedlińsk i z niego pasażerów z
                linii A. Wypada patrzeć na to z humorem, bo w sumie o to chodzi. A jeśli my -
                Radomianie będziemy się obrażać, to nie dziwmy się, że będą się z nas jeszcze
                bardziej śmiać. Pozdrawiam
                • Gość: Bartek Re: Filmy a watek radomski IP: 217.96.6.* 03.09.02, 12:29
                  A ja tam się wcale nie obrażam! Tak jest i już. Radom to ciemna dziura i nic
                  się na to nie poradzi. (Chyba że polactwo zmądrzeje i poprze w wyborach
                  wreszcie kogoś z prawdziwej prawicy a nie jakiegoś socjalistę).
                  • Gość: Pello Re: Filmy a watek radomski IP: *.radom.pl 03.09.02, 16:13
                    Zgadzam się z Tobą, że to ludzie tworzą opisywaną przez Ciebie "ciemność". Ale
                    oczekiwanie na "rozjaśnienie" umysłów innych tylko z powodu odpowiedniego
                    głosowania jest złudne. Radom nie jest ani lepszym ani gorszym miastem od wielu
                    innych. Trzeba się cieszyć z tego co jest w nim dobrego, a jest sporo tu
                    fajnych rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka