Dodaj do ulubionych

Przyczyna klęski PO w Radomiu

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.10.05, 08:09
Napewno nie jest nią to co opowiada sfrustrowana pani Kopacz, że głosowano na
listy. Pani poseł: na liście PO zbyt dużo było "znanych" nazwisk chciażby z
pracy w samorządzie i to własnie ocena ich pracy była sumą wypadkową.
Koalicja z poskomunistami (Radomianie Razem) napewno nie przynosi chluby
oprócz tego, że daje co niektórym dobrze zarobić. Nawet delikatne
niezgadzanie się z prezydentem tuż przed wyborami, co w cześniej było nie do
pomyslenia, nie poprawiło sondaży PO. Dobrze, że na czas obudził się PiS,
którzy odciął się od Pyrciocha, a Wróblowa zaczęła głośno odcinać się od
złych i szkodliwych dla miasta koncepcji obozu prezydenckiego. Innym faktem
jest, że i tak głosowała jak on chciał, ale tego kamery już nie pokazywały.
Tak więc drogie PO - ZASZKODZIŁ WAM SOJUSZ Z POSTKOMUNISTAMIU Z RADOMIANAMIE
RAZEM TAK SAMO JAK DŁUŻEWSKIEMU. Podejrzewam, że przed wyborami samorządowymi
pomimo tych samych twarzy byłych działaczy PZPR zmienią oni znowu nazwę na
jeszcze inną (..., później Gospodarny Radom, dalej Radomianie Razem, ...?)
Obserwuj wątek
    • Gość: peowiec Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 09:38
      diagnoza słuszna,niestety :-(
    • Gość: emeryt Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 11:21
      -Daj Boże aby taki sam los spotkał Tuska w wyborach prezydenckich - tego mu
      życzę z całego serca .....
    • Gość: Pęczak Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 11:57
      Trafnie to zaobserwowałeś.Rzeczywiście każdy kto wchodzi w konszachty ze
      stowarzyszeniem Radomianie Razem trafi albo tam gdzie jego przewodniczący
      (wyrok nie jest jeszcze prawomocny) albo na śmietnik politycznej historii.A ile
      razy oni zmieniali nazwę i za każdym razem się im udawało?Pewnie i tym razem
      bedzie tak samo.
      • Gość: Goja Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 12:04
        myślę że główna przyczyna leży poprostu w słabej liście. O ile inaczej
        wyglądałaby sytuacja gdyby na 3 miejscu była Korpeta? może włożyłaby więcej w
        kampanię?
        • Gość: Norbi Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 14:00
          Dosdtaliście w d....ę nie z powodu złej pozycji takiej czy innej pani ale za
          całokształt min. za współpracę i rzadzenie miastem. Zrozumcie to wreście jak
          mawiał Clinton d...e.
          • Gość: dzisiaj przegrany Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.10.05, 14:55
            Zgadzam się z tezą o złym wpływie popierania obecnych władz Radomia przez
            członków,radnych z PO-podkreślam członków, bo wielu działaczy radomskiej PO nie
            zgadza się z polityką wspierania Radomian Razem. Póki co, są oni w mniejszości.
            Piszę ten tekst, bo jestem jednym z PO, ale nie stosuję metod pani M.Wróbel,
            która gnana z wiatrem, a może trendem politycznym zachowuje się tak, ażeby jej
            interes prywatny był na wierzchu. Nie potrafię posługiwać się intrygą, plotką
            itd. Będę walczyć wśród swoich, aż zrozumieją, że błądzą. Owszem, często staje
            się to , zbyt późno, ale świat nie zaczyna się i nie kończy właśnie dzisiaj, a
            lojalność głoszonym poglądom jest rzeczą bardzo ważną-podkreślam nie ludziom,
            lecz poglądom.
            • Gość: Norbi Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 15:40
              Mam sympatię do samego PO, ale nie jej wydania radomskiego i to jest z jeden z
              powodów dla którego oddałem swój głos na PiS (aczkolwiek i tu rażą mnie postawy
              jakie prezentują takie osoby jak Wrobel czy Pyrcioch). Obserwując PO z boku mam
              wrażenie że prywatne ambicje p. Zych czy p. Wędzonki są ważniejsze niż interes
              miasta i zdaje się że to nie tylko moje wrażenie co potwierdzają wyniki
              wyborów. Nie umiem odpowiedzieć czy Radomskie Po jest siłą która bedzie w
              stanie wypracować jakiś konkretny pomysł na rozwój miasta, samo wybieranie
              pomiędzy raczej dość przecietnymi postaciami nioe rozwiąże naszych problemów.
              • Gość: dzisiaj przegrany Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: 82.139.40.* 04.10.05, 16:32
                Wreszcie ciekawy ton dyskusji. W ten sposób można dojść do wspólnych
                spostrzeżeń, reprezentując rózne opcje. Dzięki
    • Gość: Krewniak Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.10.05, 16:52
      Tak Norbi, masz rację tak jak i przedmówcy. Tylko czy szefowie struktur
      powiatowych (w tym przypadku kopacz) składają kierownictwu partii raport nt tak
      fatalnego wyniku? Czy to jest rzetelne? Czy Tusk wie o nepotyzmie Wędzonki, na
      który zezwala kKopaczowa? Czy Tusk godziłby się na to, żeby Wędzonka zawiązywał
      koalicję z poskomunistami celem zabezpieczenia własnych interesów kosztem
      totalnej porażki PO? Tu jest pies pogrzebany! Kierownictwo radomskiej PO jest
      tak samo sprzedajne jak wcześniej będąc w UW gdzie Kopaczowa również nie
      dopilnowała swoich zachłannych członków (Skwarczyńskiego i Pszczoły), którzy
      sprzedali się za stołki. tylko że wtedy sprzedali się personalnie a teraz całą
      partią! Wyciągnęła z tego nauczkę? Sądząc po wyborach myślę, że nie!
      • Gość: dzisiaj przegrany Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: 82.139.40.* 04.10.05, 17:33
        Ewa Kopacz ponosi sporą odpowiedzialność za wynik i za pozwolenie skundlenia
        się PO w Radomiu, ale ona jest jedna, a wszechmoc spraw personalnych, przed
        którymi cholernie ciężko się oprzeć, nawet jej, przecież mocnej osobie jest
        wszechogarniająca. W naszym starym mieście, w którym setki lat układały
        rodzinne klany, trudno nie być powiązanym rodzinnie, zawodowo, towarzysko itd.
        Problem polega na tym, żeby wytworzyć mechanizm doboru kadr wg kompetencji. Kto
        topotrafi robić , ten jest kimś. Pamiętam lata pierwszych samorządów po roku
        1990. Było w nich trochę kombatanctwa, ale przede wszystkim do władzy na
        różnych szczeblach zostali dopuszczeni ci , którzy nie mieli szans w komunie, a
        w swoich środowiskach byli autorytetami. Partyjniactwo, oportunizm zrobiły
        później swoje. Samo życie zrobiło z ludzi walki o demokratyczną Polskę
        kombinatorów i przestępców(patrz Andrzej S. z lewą rurką na stacji gazowej).
        To, że ludzi "dopada szmal" jest prawdą obiektywną. Ile siły trzeba mieć, żeby
        się nie zeszmacić, nie mieć wrogów we własnej rodzinie i wśród znajomych, nie
        uchodzić za bufona i sprzedawczyka własnych idei. Ewa Kopacz ma siłę i trzeba
        życzyć jej szczerych doradców, ale to ona sama musi ich sobie dobrać. Jeszcze
        jedno, mam obawy, że koalicja z PiS może działać tak, jak radomska koalicja
        samorządowa, w której dwóch "niedużego pokroju" prezydentów z właściwą sobie
        arogancją potrząsa miastem.
        • Gość: Redaktorek Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.10.05, 19:14
          Być może masz rację, ale znam przypadki, że jednak można nie ulegać żadnym
          układom czy powiązaniom rodzinnym i towarzyskim. To uczciwi radni Wspólnoty
          Samorządowej. Zarówno Rejczaki, Fałek jak i Sońta pomimo, że mają liczne
          rodziny i układy NIGY nie zatrudnili nikogo z nadania towarzyskiego czy
          rodzinnego. Tak więc jeśli się chce to można. Trzeba mieć jednak zasady,
          których należy się trzymać!!!
          • Gość: kibic Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: 82.197.39.* 04.10.05, 20:00
            Bez jaj, zapytajcie się Rejczaka gdzie pracował(Miasto) i gdzie pracuje jego
            szwagier - były radny
          • Gość: albion Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.radom.pl 04.10.05, 20:14
            Zięć Mirka Rejczaka Jacek Słupek złapał radę nadzorczą w Radkomie, ilu
            Rejczaków pracowało lub pracuje w Urzędzie Miejskim? Kogo Fałek i Wlazło
            lokowali w prywatnych spółkach jak ITM Michalczewskiego który dostał od obsługi
            linie miejskie? Itp itd
            • Gość: Norbi Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 14:24
              No właśnie w r..a temu Słupkowi wszędzie go pełno, pogonić mu kota won z
              miasta,przecież to miernota.
    • Gość: obserwator Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 04.10.05, 20:13
      Bardzo ciekawą dyskusje na tym forum prowadzą miedzy sobą członkowie PO w
      Radomiu, posty pełne wątpliwego oburzenia na działanie lidera (Ewy Kopacz)
      podlane nieskrywanym nawet specjalnie szyderczym chichotem, nieudało się jej
      winna, powinna PO wprowadzić 2,3 posłów to je wina, że nie weszła JKZ i WW
      itd., itd. ale kto z was moi państwo zrobił prawdziwy rachunek sumienia, kto
      tak naprawdę pracował a nie tylko powiesił się na słupach i płotach no
      ewentualnie rzucił sie na reklamówki w Dami lub radiu gdzie spotkania z
      wyborcami gdzie praca dla obywateli gdzie szacunek dla wyborcy.
      Popierdzieliło wam się w główkach to, że jedna Pani jest w radzie i ma szalone
      ambicje nie świadczy jeszcze o tym, że ludzie pójdą na nią zagłosować to, że
      pan reklamuje się hasłem znacie mnie Państwo to już wie, że znają go 2230 osób
      to i tak jak na niego świetny wynik.
      Powtarzacie jak mantrę odsunąć Kopaczową, no dobra i co dalej, kto w Radomiu
      zajmie jej miejsce JKZ??? I co wtedy razem ze swoim pretorianinem M.Z. Będzie
      zaprowadzała swoje porządki jak to zapowiedziała w podczas wieczoru wyborczego
      WW oj to tak naprawdę zagadka???
      Duet panów G+G każdy z nich był już prezydentem
      A może Pan Przewodniczący L R, który jest tak słaby, że wszyscy nim manipulują.
      Widzę, że chętnych na przejęcie sukcesji jest sporo, a może inaczej, kto ma
      kwalifikację, kto może chce i potrafi zamiast leczyć własne frustracje na forum
      to wreście zaczniecie wyciągać wnioski, bo jeżeli tak dalej pójdzie to następne
      wybory wygra, LPR i Samoobrona.
      Popatrzcie Państwo ile głosów dostał PIS 12 000 Suski ponad 10 000 nieznana
      prawie L. Wiśniewska i niedoceniana ale szalenie pyskata M. Wróbel 7500 a co
      niektórzy podniecają się niezdrowo 2200 głosami śmiech brak samokrytycyzmu
      połączony z Hipokryzją i samozachwytem nad własną osobą .
      Pozdrawiam i liczę, że zaczniecie państwo wreście używać szarych komórek a nie
      tylko pluć jadem
    • Gość: baśka Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.udn.pl 04.10.05, 20:18
      jestem sympatykiem PO. aslusznie mówicie, że przyczyną klęski jest kumpelstwo z
      postkomunistami. Niech ktoś wreszcie spojrzy co wyprawia ten kariwrowcz Krz.
      Gaj w samorzadzie. Przeciez ten typ nie ma o niczym pojęcia ppza
      fotografowaniem, a przede wszystkim jest umoczony w konfidencje. Cieszy się ze
      mu sie udalo. Czy już naprawdę nie ma w PO normalnyvh zdolnyvh ludzi. Przeciez
      te człnki co startowaly do sejmu to istny cyrk te Neski, Wedzonki i inne
      schaby. Kiedy wreszcie Kopaczowa rozpedzi to towarzystwo na4 wiatry. Mam
      nadzieje, ze skoro jej sie udalo spojrzy wrerszcie trezeźwo na to towarzystwo.
    • Gość: Grigorij Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.10.05, 08:47
      Obserwator, bardzo rzeczowa analiza. Jednak z jednym się z Toba nie zgodzę.
      Wyniki wyborów parlamentarnych w takich miastach jak Radom są (bo muszą być ze
      względu na nazwiska) konsekwencją rządów w mieście. Czy to się komuś podoba czy
      nie PO jest współrządzącycm w mieście (mają swojego wiceprezydenta w
      przeciwiństwie do PiS-u) i ta ocena jest poniekąd oceną ich rządów z
      postkomunistami. 3 silne nazwiska, które najwięcej zyskują na tej koalicji
      rodem z filmów SF są współodpowiedzialni za totalną porażkę PO. Dlaczego tak
      wydawałoby się wytrawny polityk jakim jest Kopacz nie dostrzegła zagrożeń z
      tego sojuszu? Są 2 powody takiego "przeoczenia".
      1.Albo z braku czasu nie obserwuje zycia samorządu Radomia,
      2.Albo zawierzyła relacją samych zainteresowanych.
      Co wynika z analizy pracy 3 radnych PO? Jedynie znaczne korzyści osobiste
      Wędzonki, Korpetty i Gajewskiego!!! Gdyby byli zwykłymi radnymi mieliby ryczał
      w wyskokości ok.2tys ale i NIEZALEŻNOŚĆ pozwalającą ostro krytykować a przede
      wszystkim głosować wbrew decyzją szkodliwym dla miasta!!! A jakie mają korzyści?
      1. Otóż pan Gajewski jako wiceprezydent dostaje przynajmniej o 8.000 zł więcej.
      2. Pan Wędzonka ma podpisaną umowę ze szpitalem, dzięki której zarabia rocznie
      blisko 300.000 zl!!! Dodatkowo jest przewodniczącym komisji Ochrony Środowiska
      co daje mu dodatkowe 600zł.
      3. Pani Korpetta-Zych dostała funkcję wiceprzewodniczącej Rady Miasta co
      zwiększa jej pobory oprócz diety radnej o ok.1.200zł. Dodatkowo jest
      najbardziej "aktywną" w szkoleniach i wyjazdach zagranicznych (na stare lata bo
      nie za swoje) na co wydano (wydaliśmy my) blisko 12.000 zł.

A co ma z tego sama PO oprócz funckji dyrektora w urzędzie dla pana Ruszczyka?

A no nic! Samo krytykanctwo! Skąd się to bierze? Czy Kopaczowa uważnie
      obserwuje wystąpienia prezydentów z Radomian Razem? Czy je przeanalizowała?
      Z penością nie a ja tak! Otóż wszędzie tam gdzie są jakieś konflikty (np.
      szpital-sprawa podwyżek, np.poddział rehabilitacji itp) główno dowodzący
      wysysła przed kamery Gajewskiego-przedstawiciela PO!!! Wszędzie tam gdzie są
      jakieś niby suskcesy występują sami (tzn. Marcinkowski i Banasiewicz).
      Wydawałoby się, że resortowy opowiada na swoich działkach, ale dlaczego -
      jeżeli udało się zażegnać konflikty w szpitalu - wtedy w roli triumfatora
      występuje Marcinkowski lub Banasiewicz, a Gajewski zostaje zepchnięty na dalszy
      plan?! Jaki był tego cel? A no taki, żeby społeczeństwo odniosło wrażenie, że
      to Marcinkowski jest ojcem wszelkich sukcesów a porażki są wynikiem błędów
      zarządzania koalicjantów. Jest to absolutnie nieprawda ponieważ ktoś jednak
      stał za oddaniem oddziału rehabilitacji szpitalowi MSWiA (do niedawna resortu
      Marcinkowskiego).
      Szkoda rozpisywać mi się dalej, ale powtórzę pytanie do pani Kopacz:

JAKIE KORZYŚCI - OPRÓCZ OSOBISTYCH KILKU OSÓB - NA SOJUSZU
      (KOALICJI) Z POSTKOMUNISTAMI MA SAMA STRUKTURA POWIATOWA PO?

• Gość: obserwator Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 05.10.05, 15:07
        Grigorij Grigorij dzięki za polemikę problem nie polega jednak na tym czy my
        się ze sobą zgadzamy czy też nie problem leży w słabości ludzi PO.
        Trzech radnych kilka osób o wybujałych ambicjach parunastu klientów na
        posadkach w mieście, bo przecież L.R. nie jest jedyną osobą pracującą w mieście
        i jedna Kopaczowa, którą próbują, zdynsastować w sprawach miasta ( pamiętne
        zebrania zarządu w sprawie EC w sobotę, z Ewką ustala się jedno a w niedziele
        kompletnie, co innego)
        Ciągłe powtarzanie, co niektórych, że pani Poseł nie jest z Radomia, itd. itd.
        nawet u świętego w pewnej chwili otwiera się u każdego nóź w kieszeni.
        Ewa Kopacz, napewno nie jest święta, ale trzeba przyznać, że ma kobieta jaja,
        czego wielu jej oponentom brakuje. Testem będą działania, które trzeba podjąć
        już natychmiast, testem będzie też to czy PO chce się liczyć dalej na
        radomskiej scenie Czy stać partie na to, aby pozbyć się ogonów, które merdają
        psem i ciągną w dół cała formację, ale to tak naprawdę inna bajka do
        opowiadania na pewno nie na tym forum
        Pozdrawiam obserwator
        • Gość: Norbi Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 16:08
          Nie jestem W PO zresztą od takiego kroku skutecznie już cztery lata temu
          odstraszało choćby nazwisko Gajewskiego, ale dla miasta lepiej by było gdyby
          przewietrzyć to towarzystwo wzajemnej adoracj. Zresztą jak się patrzy na
          nazwiska to już zaczyna byc to rodzinny interes.
    • Gość: Powiat Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 16:08
      Wy tak sobie gadu gadu a Wędzonce kasa leci za... gotowość!Wiecie co to jest
      takiego?Ewka może chciałaby ale dlaczego-jeżeli nie może-sięgnąć po pomoc Tuska
      i struktur samej góry partii?Tamci zaraz by zrobili porządek tak jak w
      Warszawie gdzie poszły bokiem jeszcze większe pieniądze niż tu jakieś ochłapy
      ze szpitala czy marne dodatkowe 8000 Gajewskiego.Nie chce czy nie może?
    • Gość: sroda Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 22:06
      Oczywiście mozna dalej klamac na forum.Pisac klamstwa bo i tak nikt tego nie
      bedzie sprawdzal. Mozna bezkarnie opluwac Wedzonkae bo to nic nie kosztuje.
      Troche zolci sie wyleje tak czysto po polsku mnie sie nic nie udalo to dlaczego
      mam mu nie dosunac. Niech wie ze czuwam ze zawsze jestem gotow pociagnac go
      wdol.A jak. No mnie sie przeciez nalezy juz tyle razy zmienialem kanaly i nic
      no tyle pracy tym pilotem wykonalem i nic nie zaplacili.
      I dobrze ze pracuje ze mu sie chce i jeszcze tego interesu nie zwija. Pewnie
      paru osoba daje zatruninienie. Oczywiscie z warszawy zawsze sie znajdzie ktos
      kto wykona to samo co on tyle ze za wiekrze pieniadze. w takim przypadku to
      bedzie ok. Ale w tym grajdolku sa lepsi. Nauczyciele. To oni zmusili dyrekcie
      swoich szkól do tego by plany lekcji podporzadkowac im. Zajecia maja w tedy
      kiedy im pasuje. Nie jest wazne ze dzieci musza chodzic na wf na godzine 7 co
      tam niech to bedzie w poniedzialek lub inaczej przeciez zajecia moge zaczynac
      od 12 bo do 12 prowadze swoj interesik dzieciaki nie beda mi przeszkadzac .
      Dyrektor podskoczy to niech pamieta ze moze niedlugo bede prezydentem a jak. A
      tymczasem jeszcze swoich przeciwnikow troche poopluwam. Przecierz niewiele osob
      pamieta ze na stanowisko dyrektora szkoly powolal mnie Falek kto tam wie ze
      sale wynajolem spolce ktora tam urzadzala wesela i brala zupelnie inna kase
      niz za stale wynajecie kto by otym pamietal. Kto by tam pamietal ze moj kolega
      klubowy kazal placic za zezwolenie na handel alkocholem dawne czasy.Teraz
      jestem juz ok przeciez jestem juz zdrowy nie pije. Kto by tam pamietal jak
      handlowalem zawodnikami pod stolikiem przeciez to norma. Kto by to pamietal ze
      drugi kolega gorliwie glosowal za likwidacja woj radmskiego.
      • Gość: Przejrzystość Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.10.05, 23:29
        Ale co by nie mówić to oni nie prowadzą działalności gospodarczej zarabiając
        300.000 na majątku gminnym będąc radnym tej gminy czyli stróżem m.in. wydatków
        gminnych. trudno powidzieć czy firma z Warszawy byłaby droższa. To z pewnością
        rozstrzygnąłby przetarg ale dyrektor szpitala, nad którym czuwa prezydent
        resortowy z PO, kolega partyjny radnego, nie widział takiej potrzeby.
    • Gość: jas Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 10:03
      Z tego co wiem tyo wszystkie zakupy w szpitalu(nie tylko w tym) sa dokonywanie
      wyłącznie zgodnie z ustawa o zamówieniach publicznych.
      • Gość: Norbi Re: Przyczyna klęski PO w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 11:07
        Są bo muszą tak jak w innych instytucjach publicznych (czy to samorzadowych
        czy państwowych), aczkolwiek efekty są różne patrz sprawa sali gimnastycznej i
        udział w tym firmy woeX-Stolarka przykłady mozna zresztą mnożyć na terenie
        całego zresztą kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka