isoxazolidine 12.10.05, 08:06 przypominam ze byl inwestor zachodni, ktory chcial kupic caly majatek EC i dodatkowo wybudowac blok energetyczny. niestety Nasi geniusze woleli zadluzyc miasto i kupic niepotrzebny kawal komina ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.10.05, 10:26 "Wolimy to spalić, niż szukać odbiorcy czy też płacić marszałkowi kary za składowanie"- Panie Wiceprezydencie Nita - czy Pan dopiero teraz będzie szukał odbiorców na "produkty" z osławionego zakładu utylizacji, czy Pan zamierza płacic kary za składowanie !!! O czym Pan mówi? Czy którykolwiek z Pana pomysłów ma jakiś sens? Przecież ten zakład utylizacji miał przynosić miastu taaakie zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-25 Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 13:35 40 baniek EC, 70 zakład utylizacji, a w ramach oszczędnosci zlikwidujemy kolejne przedszkole BRAWO Odpowiedz Link Zgłoś
radom Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię 12.10.05, 17:03 isoxazolidine piszesz brednie, a brałem Cię za zozgarniętego gościa. Uruchom mózgownicę i pomyśl: jeśli syndyk Kowalski chciał sprzedać majątek EC, a był inwestor zachodni, który chciał kupić, to jak niby miasto mogło temu przeszkodzić? W rzeczywistości nikt poza miastem nie chciał kupić upadłej EC. Nikt nigdy nie złożył poważnej oferty. No może z wyjątkiem EC Białystok, która się jednak wycofała. Przypomnij sobie, że jeszcze niedawno syndyk groził wyłączeniem dostaw ciepła dla północy miasta. Nie było bezpieczeństwa w systemie ciepłowniczym. Dzięki decyzji prezydenta Marcinkowskiego, system jest wreszcie bezpieczny. A wbrew temu co niektórzy radni opozycji twierdzą, jeszcze nigdy kondycja Radpecu nie była tak dobra jak teraz. Robią szum wokół kredytu 7 milionów, a w sezonie grzewczym do Radpecu wpływa miesięcznie większa kwota. styczynski.w.interia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: 82.139.40.* 12.10.05, 21:43 A czy Ty, drogi chłopcze, przypominasz sobie zmasowaną "obronę Częstochowy" pod tytułem: nie damy obcym, Francuzom w dodatku, naszego, radomskiego czajnika? I posłów co w ministerstwach właściwych interweniowali, żeby nie dało paskudnym Francuzom, via EC Białystok, zezwolenia na zakup nieruchomości? i prezydenta Nitę, co tajemniczo mówił: "Nie mogę otwarcie powiedzieć dlaczego, ale to będzie okropne, jeśli obcy przejmą nasz, radomski czajnik"? I ty, mający jak rozumiem prawidłową mózgownicę, dziwisz się, że nikt nie złożył poważnej oferty a EC Białystok się wycofała?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
radom teoria spiskowa 12.10.05, 22:39 M to zwolennik spiskowej teorii dziejów. A sprawa była prozaiczna. W warunkach przetargu syndyk zgodnie z polskimi przepisami określił, że podmiot zagraniczny musi mieć zezwolenie MSWiA. EC Białystok, jako firma z kapitałem francuskim, nie powinna być dopuszczona do udziału w przetargu bez ministerialnego zezwolenia. Syndyk na pewien czas przymknął na to oko, dał francuzom szansę na załatwienie formalności. A ci się nie wywiązali z obowiązku. Teoria spiskowa mówiąca, że to macki radomskiego samorządu wpłynęły na MSWiA nie wydaje się być wiarygodna. Ja doceniam nasz samorząd terytorialny, ale go nie przeceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: teoria spiskowa IP: 82.139.40.* 13.10.05, 09:05 Nie wiem, jaka jest dla Ciebie definicja "spiskowej teorii dziejów". Ja po prostu przypominam wypowiedzi naszych lokalnych polityków sprzed kilku lat (łącznie z tymi, o ich interwencjach w rządzie) i uważam, że nie budowało to atmosfery sprzyjającej obcym inwestorom. A czy pamiętasz jeszcze starsze czasy? kiedy po zmianie wojewody (był wtedy taki) wycofywali się inni zainteresowani EC? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię 13.10.05, 12:43 radom napisał: > jeśli syndyk Kowalski chciał sprzedać majątek EC, a był > inwestor zachodni, który chciał kupić, to jak niby miasto mogło temu > przeszkodzić? przegladnij stare doniesienia prasowe. wladze miasta zrobily wszystko zeby nowego inwestora zniechecic. a maja do tego instrumenty. wszystko pod hasłem - "komin EC musi byc nasz!". Odpowiedz Link Zgłoś
radom Liczą się fakty, a nie prasowe historyjki 13.10.05, 18:49 Rynek ciepłowniczy jest jedynym rynkiem konkurencyjnym w branży energetycznej. Zachodni inwestor może wybudować sobie ciepłownię i produkować ciepło. Także w Radomiu inwestor zagraniczny mógł sobie wybudować zupełnie nową ciepłownię i konkurować z Radpecem. Żaden z nich tego nie uczynił, bo oni wiedzieli, że nie są w stanie produkować ciepła taniej niż Radpec. Zagraniczni inwestorzy mogli też kupić EC, bo to było upadłe przedsiębiorstwo państwowe i miasto nic do niego nie miało. Jednak władze miejskie zniechęcały inwestorów zachodnich. Tak robiły to! A czyniły to tylko w jeden sposób – nie zgadzając się na zagwarantowanie uprzywilejowanej pozycji zachodniego inwestora. Inwestorzy wiedząc, że nie są w stanie konkurować z Radpecem chcieli specjalnych gwarancji. Nie dostali ich i w ten sposób zostali zniechęceni. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Liczą się fakty, a nie prasowe historyjki 14.10.05, 09:17 zgadza sie - nie sa w stanie konkurowac. bo wiadomo kto ma sieci ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: *.radom.pl 12.10.05, 21:09 A czy ktoś się zastanowił jak taka inwestycja wpłynie na środowisko? Czy Michałów, Gołębiów i domy w pobliżu EC nie zostaną zatrute smrodem i trującymi wyziewami? Pamiętam jeszcze smród na MIchałowie z garbarni i boję się powtórki. Mam nadzieję, że odpowiedzialne władze z radnymi na czele zadbają o to by nas nie truć, chyba, że nikt z nich tu nie mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnnnnnnnnnnn Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: *.udn.pl 13.10.05, 15:00 Jeżeli kondycja RADPEC-u jest taka dobra to dlaczego nie reguluje swoich zobowiązań wobec kontrahentów, a terminy zapłaty za usługi ma wydłużone ponad prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radpecanin Radpec is the best! IP: *.234.udn.pl 13.10.05, 17:20 Z tego chyba samego powodu, z jakiego bierze kredyt. Pieniądze dostaje od spółdzielni z poślizgiem. Nie pękaj kontrahencie. Dostaniesz kasę, jeśli Ci się należy. Odpowiedz Link Zgłoś