Dodaj do ulubionych

Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię e...

12.10.05, 08:06
przypominam ze byl inwestor zachodni, ktory chcial kupic caly majatek EC i dodatkowo wybudowac blok energetyczny. niestety Nasi geniusze woleli zadluzyc miasto i kupic niepotrzebny kawal komina ...
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.10.05, 10:26
      "Wolimy to spalić, niż szukać odbiorcy czy też płacić marszałkowi kary za
      składowanie"- Panie Wiceprezydencie Nita - czy Pan dopiero teraz będzie szukał
      odbiorców na "produkty" z osławionego zakładu utylizacji, czy Pan zamierza
      płacic kary za składowanie !!! O czym Pan mówi? Czy którykolwiek z Pana
      pomysłów ma jakiś sens? Przecież ten zakład utylizacji miał przynosić miastu
      taaakie zyski.
      • Gość: J-25 Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 13:35
        40 baniek EC, 70 zakład utylizacji, a w ramach oszczędnosci zlikwidujemy
        kolejne przedszkole BRAWO
    • radom Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię 12.10.05, 17:03
      isoxazolidine piszesz brednie, a brałem Cię za zozgarniętego gościa. Uruchom
      mózgownicę i pomyśl: jeśli syndyk Kowalski chciał sprzedać majątek EC, a był
      inwestor zachodni, który chciał kupić, to jak niby miasto mogło temu
      przeszkodzić?

W rzeczywistości nikt poza miastem nie chciał kupić upadłej EC. Nikt nigdy nie
      złożył poważnej oferty. No może z wyjątkiem EC Białystok, która się jednak
      wycofała.

Przypomnij sobie, że jeszcze niedawno syndyk groził wyłączeniem dostaw ciepła
      dla północy miasta. Nie było bezpieczeństwa w systemie ciepłowniczym. Dzięki
      decyzji prezydenta Marcinkowskiego, system jest wreszcie bezpieczny. A wbrew
      temu co niektórzy radni opozycji twierdzą, jeszcze nigdy kondycja Radpecu nie
      była tak dobra jak teraz. Robią szum wokół kredytu 7 milionów, a w sezonie
      grzewczym do Radpecu wpływa miesięcznie większa kwota.

styczynski.w.interia.pl/
      • Gość: M Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: 82.139.40.* 12.10.05, 21:43
        A czy Ty, drogi chłopcze, przypominasz sobie zmasowaną "obronę Częstochowy" pod
        tytułem: nie damy obcym, Francuzom w dodatku, naszego, radomskiego czajnika? I
        posłów co w ministerstwach właściwych interweniowali, żeby nie dało paskudnym
        Francuzom, via EC Białystok, zezwolenia na zakup nieruchomości? i prezydenta
        Nitę, co tajemniczo mówił: "Nie mogę otwarcie powiedzieć dlaczego, ale to
        będzie okropne, jeśli obcy przejmą nasz, radomski czajnik"?

I ty, mający jak rozumiem prawidłową mózgownicę, dziwisz się, że nikt nie
        złożył poważnej oferty a EC Białystok się wycofała?!!!
        • radom teoria spiskowa 12.10.05, 22:39
          M to zwolennik spiskowej teorii dziejów.
          A sprawa była prozaiczna. W warunkach przetargu syndyk zgodnie z polskimi
          przepisami określił, że podmiot zagraniczny musi mieć zezwolenie MSWiA. EC
          Białystok, jako firma z kapitałem francuskim, nie powinna być dopuszczona do
          udziału w przetargu bez ministerialnego zezwolenia. Syndyk na pewien czas
          przymknął na to oko, dał francuzom szansę na załatwienie formalności. A ci się
          nie wywiązali z obowiązku. Teoria spiskowa mówiąca, że to macki radomskiego
          samorządu wpłynęły na MSWiA nie wydaje się być wiarygodna. Ja doceniam nasz
          samorząd terytorialny, ale go nie przeceniam.
          • Gość: M Re: teoria spiskowa IP: 82.139.40.* 13.10.05, 09:05
            Nie wiem, jaka jest dla Ciebie definicja "spiskowej teorii dziejów". Ja po
            prostu przypominam wypowiedzi naszych lokalnych polityków sprzed kilku lat
            (łącznie z tymi, o ich interwencjach w rządzie) i uważam, że nie budowało to
            atmosfery sprzyjającej obcym inwestorom. A czy pamiętasz jeszcze starsze czasy?
            kiedy po zmianie wojewody (był wtedy taki) wycofywali się inni zainteresowani
            EC?
      • isoxazolidine Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię 13.10.05, 12:43
        radom napisał:

> jeśli syndyk Kowalski chciał sprzedać majątek EC, a był
        > inwestor zachodni, który chciał kupić, to jak niby miasto mogło temu
        > przeszkodzić?

przegladnij stare doniesienia prasowe. wladze miasta zrobily wszystko zeby nowego inwestora zniechecic. a maja do tego instrumenty. wszystko pod hasłem - "komin EC musi byc nasz!".
        • radom Liczą się fakty, a nie prasowe historyjki 13.10.05, 18:49
          Rynek ciepłowniczy jest jedynym rynkiem konkurencyjnym w branży
          energetycznej. Zachodni inwestor może wybudować sobie ciepłownię i produkować
          ciepło.

Także w Radomiu inwestor zagraniczny mógł sobie wybudować zupełnie nową
          ciepłownię i konkurować z Radpecem. Żaden z nich tego nie uczynił, bo oni
          wiedzieli, że nie są w stanie produkować ciepła taniej niż Radpec.

Zagraniczni inwestorzy mogli też kupić EC, bo to było upadłe
          przedsiębiorstwo państwowe i miasto nic do niego nie miało. Jednak władze
          miejskie zniechęcały inwestorów zachodnich. Tak robiły to! A czyniły to tylko w
          jeden sposób – nie zgadzając się na zagwarantowanie uprzywilejowanej pozycji
          zachodniego inwestora.

Inwestorzy wiedząc, że nie są w stanie konkurować z Radpecem chcieli
          specjalnych gwarancji. Nie dostali ich i w ten sposób zostali zniechęceni.
          • isoxazolidine Re: Liczą się fakty, a nie prasowe historyjki 14.10.05, 09:17
            zgadza sie - nie sa w stanie konkurowac. bo wiadomo kto ma sieci ;-)
    • Gość: Ula Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: *.radom.pl 12.10.05, 21:09
      A czy ktoś się zastanowił jak taka inwestycja wpłynie na środowisko? Czy
      Michałów, Gołębiów i domy w pobliżu EC nie zostaną zatrute smrodem i trującymi
      wyziewami? Pamiętam jeszcze smród na MIchałowie z garbarni i boję się powtórki.
      Mam nadzieję, że odpowiedzialne władze z radnymi na czele zadbają o to by nas
      nie truć, chyba, że nikt z nich tu nie mieszka.
    • Gość: nnnnnnnnnnnn Re: Czy Radpec będzie produkował ciepło i energię IP: *.udn.pl 13.10.05, 15:00
      Jeżeli kondycja RADPEC-u jest taka dobra to dlaczego nie reguluje swoich
      zobowiązań wobec kontrahentów, a terminy zapłaty za usługi ma wydłużone ponad
      prawo?
      • Gość: Radpecanin Radpec is the best! IP: *.234.udn.pl 13.10.05, 17:20
        Z tego chyba samego powodu, z jakiego bierze kredyt. Pieniądze dostaje od
        spółdzielni z poślizgiem. Nie pękaj kontrahencie. Dostaniesz kasę, jeśli Ci się
        należy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka