Dodaj do ulubionych

Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 10:49
Miasto jak wszyscy wiedzą dusi się już w tej chwili od
samochodów indywidualnych.
W pewnych godzinach jest już nie przejeżdne.
W więc konieczny jest wzorem krajów europejskici PUBLICZNY TRANSPORT ZBIOROWY.
Rozwiązanie jest jedno. konstrukcja systemu tranwajowego w Radomiu
pobliczanego co oczywiste powiązanego z systeme autobusowym.
Chodzi tu o podstawowy szkielet sysytemu komunikacyjnego w mieście
zapewniający szybki i masowy przerzut pasażerów na głównych kierunkach
podróżowania w mieście.
Konieczne jest wrócenie do idei BUDOWANIA TRAMWAJU w Radomiu, tzw.plan prof.
Kelles Krauza idei która żyje od 20 w świadomości radomskiego społeczeństwa,
ale nie może się przebić do praktycznego działania.
Konieczne jest także powałanie komitetu działającego w kierunku szybkiej
realizacji tej inwestycji jak równiez konieczna jest dyskucja nad strategją
systemu komunikacyjnego w Radomiu.
Obserwuj wątek
    • Gość: KR! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 10:53
      Tramwaje w Radomiu natychmiast!Jestem jak najbardziej za!W dużo mniejszym od Radomia Toruniu tramwaje są od dawna.
      • isoxazolidine Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! 08.11.05, 12:01
        ja obstaje nadal twardo przy koncepcji kolejki miejskiej.
        taniej i szybciej.
        • Gość: KR! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:14
          Kolejka też jest okay.Tylko szkoda , że mamy takiego prezydenta , który wciągu 3 lat zrobił tak mało dla Radomia ale cóż mamy demokarację... szkoda że w demokaracji nie wygrywają najlepsi.Już za rok mamy wybory samorządowe wybierzmy prezydenta radomianina z klasą , dla którego Radom coś znaczy a nie takiego , który będzie chciał się wybić na plecach Radomia.
          • Gość: Rafał Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.server.ntli.net 22.05.06, 19:57
            Niebardzo wiem po to tramwaj w Radomiu. Taki rodzaj komunikacji zbiorowej ma
            więcej wad niż zalet, a już na pewno w mieście gdzie nigdy taki tramwaj nie
            jeździł. To jak rozmowa o budowaniu lotnisku w centrum miasta - też by się
            przydało, ale co to da?
            • Gość: COMEBACK!!!! RAFAŁ IP: 213.199.199.* 22.05.06, 21:48
              Widzę, że nie przeczytałeś żadnej wypowiedzi w tym wątku. Jeśli to zrobiłeś -
              to wynika z tego, że nie masz o tym pojęcia. Już zmęczyło mnie ciągłe
              powtarzanie każdemu pesymiście i przytaczanie argumentów "za". Wspomnę tylko,
              że eksploatacja tramwaju jest tańsza w porównaniu z autobusem. Te pojazdy
              ciszej jeżdżą aniżeli ukochane busy. Mając wydzielony swój tor, nie stoją w
              korkach, tak jak inne auta. Nie zanieczyszczają środowiska. Potrafią obsłużyć
              większa liczbę pasażerów. Poza tym dzięki nim miasto ma swój klimat.

Inna sprawa - przez deptak na ul. Żeromskiego nie przejeżdża żaden autobus i z
              buta trzeba lecieć na ulice: Struga, Kelles-Krauza bądź na Traugutta, by
              skorzystać z komunikacji. Nie jest to przyjemne.

Z tego, co mi wiadomo - przez tą część miasta będzie przebiegać jedna linia
              tramwajowa. Dzięki temu będzie łatwiej wydostać się z centrum z Żeromskiego
              tramwajem aniżeli lecieć kawał drogi na autobus.

Any questions?
              Greetings!
            • Gość: Paula Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.infoplus.com.pl 22.05.06, 21:59
              Popieram w 100 procentach. Mysle bardzo podobnie i ciesze sie,ze walczysz z ta
              masa pesymistow z Radomia, i ze nie poddajesz sie pomimo licznych uwag... to mi
              dodaje sily... mialam z Toba kiedys porozmawiac i napisac, ale tak ajkos wyszlo-
              jeszcze kiedys moze odnajde ten adres... pozdrawiam
              • Gość: COMEBACK!!!! :))) IP: 213.199.199.* 22.05.06, 22:02
                Dzięki :)))

Pozdrawiam!!!
                • Gość: P Re: :))) IP: *.infoplus.com.pl 23.05.06, 15:00
                  hmm,nie ma za co... nie poddawaj sie!!!
                  • Gość: COMEBACK!!!! Re: :))) IP: 213.199.199.* 23.05.06, 15:51
                    Luzik :)))
            • Gość: pan Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.radom.vectranet.pl 29.07.13, 22:55
              Najlepiej nic nie robić i będzie wtedy dobrze dla Ciebie. Po co wogóle coś piszesz skoro wszystko jest niepotrzebne.
        • Gość: wer Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.46.* 03.12.05, 22:48
          Czytając posty nawiedzonych forumowiczów dochodzę do wniosku, że nasze miasto może zbawić wyłącznie linia metra. Jeden przystanek końcowy proponuję obok szpitala w Krychnowicach, a drugi przy cmentarzu na Firleju. Przebieg trasy w centrum - jak się da.
          Wprowadzenie tramwajów, ze względu na bardzo duży koszt budowy linii i praktyczną niemożliwość jej modyfikacji jest dzisiaj bardzo nierentownym rozwiązaniem. Utrzymywane i nieznacznie rozbudowywane są jedynie w miastach, w których zostały zbudowane na początku XX wieku, kiedy wskaźniki rentowności były zupełnie inne. Budowa linii tramwajowej to kompletna rujnacja ulic, zwłaszcza w centrum, które w Radomiu kompletnie nie jest przystosowane do takiego rozwiązania.
          Proponuję też, aby te osoby, które tak gorąco popierają tramwaj w Radomiu, zadeklarowały się, że zgadzają się na przebieg torów pod oknami ich mieszkań. Nowoczesne tramwaje są relatywnie ciche, ale jestem ciekawy, czy osoba, która dowiaduje się, że pod jej oknem będzie linia tramwajowa, jest szczęśliwa?
          I jeszcze jedno. Łatwo jest popierać różne inwestycje, gdy się nie ma pojęcia o ich kosztach oraz o tym, że większość wydatków budżetu miasta stanowią wydatki sztywne, których nie można zmodyfikować.
          • Gość: On--- Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.05, 23:32
            Skoro jestes taki madry - to dalej badz. Najlatwiej jest powiedziec - bo ulice
            za waskie i pod oknami halas - jakos w innych miastach to funcjonuje i jest ok -
            kolo mnie moze przejezdzac tramwaj. JESTEM ZA!
            • Gość: wer Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.46.* 03.12.05, 23:53
              Odnoszenie się do części wypowiedzi i pomijanie części milczeniem nie jest najlepsze.
              Z czego sfinansować inwestycję? Jaki jest budżet miasta i jakie będą koszty inwestycji? Skąd pozyskać brakujące środki?
              • Gość: tola Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.40.* 05.12.05, 15:47
                masz rację..jest to droga inwestycja i małoopłacalna zwłaszcza w takim mieście
                jak Radom gdzie można przejść się z jedno krańca w drugi ;)...lepiej zadbać o
                drogi ich jakość i dobre połączenia zwłaszcza że większość kierowców porusza
                się chyba na połączeniach międzymiastowych
              • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.05, 09:57
                Skäd srodki? Unia Europejska i sponsorzy. Skoro takie Kielce znalazly sponsora
                i staraja sie dofinansowanie 80% inwestycji z Unii - to czemu my mamy nie
                sprobowac???
                • Gość: wer Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.12.05, 21:34
                  1. UE dofinansowuje tylko wybrane projekty, pod warunkiem, że projekt uzna za wartościowy i gdy wnioskodawca wniesie z góry ok. 20% środków. Żaden z tych warunków nie jest w Radomiu możliwy do spełnienia.
                  2. Znalezienie sponsora na mocno deficytowe projekty wymagające bardzo dużych środków i nie przynoszące mu dużego oraz natychmisatowego rozgłosu (a więc nienormalnego) jest chyba dość trudne - ja o takim nie słyszałem. Może podasz przykład. A może sam chciałbyś być sponsorem?
                  3. Próbować można zawsze, tylko po co budować tramwaje w Radomiu, skoro komunikacja miejska może być w zupełności zapewniona przez autobusy. Trasę linii autobusowych można zmieniać w zależności od potrzeb (nawet z okazji świąt, incydentalnych imprez lub przejściowych przeszkód), a ułożone tory tramwajowe determinuję trasę komunikacyjną na kilkadziesiąt lat (można ją co najwyżej zamknąć).
                  4. Wyglądasz na wielbiciela projektów profesora Michała K.-K. Jego propozycja była nieprawdopodobna w latach siedemdziesiątych (gdy powstała) - w obecnej sytuacji gospodarczej naszego miasta brzmi po prostu śmiesznie.
                  • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.05, 09:35
                    1. Jest wielce prawdopodobne, ze UE da czesc pieniedzy na budowe sieci
                    tramwajowej w naszym miescie. Skoro Kielce zglosily ten projekt i spodobal sie
                    on Brukseli - tak wiec jest wrecz pewne, ze otrzymaja dofinansowanie. A wiec
                    Radom tez moze dostac troche kasy. Nie wiem czy wiesz, ale UE popiera dzialania
                    proekologiczne - a tramwaje sa tego najlepszym przykladem.
                    • Gość: kuna Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 09:44
                      Facet, bredzisz o tramwaju i środkach finansowych na ten cel jak przysłowiowy
                      "Piekarski na mękach".
                    • Gość: xtrmntr Takie CK tylko mialy taki pomysl IP: *.cable.mindspring.com 14.04.06, 06:38
                      Nie myslaly bo tej glupoty mysleniem nazwac nie mozna.
                      I na szczescie cos ucichl od paru miesiecy pomysl na wyrzucanie pieniedzy w
                      bloto 'bo ktos daje'. Jakby ci dawali za jedzenie smieci to bys sie odzywial na
                      smietniku?

A Torun nie jest duzo mniejszy od Radomia - na chwile obecna moze jakies 20 tys.
                      mieszk. mniej (ok. 90 % liczby mieszk. Radomia).

PZDRWN z CK (wlasciwie od, bo juz od roku nie z...:( )!
                  • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.05, 09:42
                    2. Co do sponsorow - w Grudziadzu (takim Grudziadzu!)3 tramwaje zostaly
                    dofinansowane w 70% przez producenta napojöw gazowanych (nazwy nie wymienie). I
                    majä podpisanä umowe na 5 lat, ktöra mowi, ze tramwaje bedä przez ten czas
                    jezdzily ozdobione logiem tego producenta. Pozostale 30% dalo miasto. A wiec
                    widzisz - wszystko jest mozliwe - tylko trzeba CHECI!
                    To samo Gdansk - tam tez producent brazowego napoju (C.. - C...) zafundowal 6
                    tramwajöw. Do dzis te tramwaje jezdza z tym logiem po Gdansku.
                    3. W porownaniu z autobusem - tramwaj moze jechac szybciej i moze pomiescic
                    wieksza liczbe pasazerow.
                    4. Tego Pana nawet nie znam. Nikogo nie nasladuje. Po prostu mam swoja wizje
                    komunikacji w Radomiu.

Jakie sa jeszcze Twoje argumenty??? Slucham...
                    • Gość: kuna Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 09:49
                      To proste: nie ćpaj synku to nie będziesz miał chorych wizji.
                      • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.12.05, 22:11
                        Kolejna dewotka... Dorwal sie dzieciaczek do komputera i pisze brednie...
                    • Gość: wer Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.46.* 10.12.05, 10:25
                      2. Zarówno w Gdańsku jak i w Grudziądzu linie tramwajowe zostały zbudowane grubo przed wojną - to właśnie budowa linii jest najbardziej kosztowna i bardzo wątpię, czy znajdzie się ktokolwiek na dofinansowanie takiego przedsięzwzięcia (szczególnie w Radomiu, gdzie mamy delikatny problem z upadkiem zakładów pracy i brakiem pieniędzy). Jeden wagon tramwajowy kosztuje kilka milionów zł i nie bardzo sobie wyobrażam taką hojność sponsorów. Może sponsorzy przejęli na siebie utrzymanie kilku wagonów - takie koszty nie są zbyt wielkie, zwłaszcza, gdy wagon jest nowy.
                      3. Rzeczywiście, na długich i prostych odcinkach tramwaj jedzie szybciej. Musi się jednak zatrzymywać na przystankach oraz skrzyżowaniach, gdzie jego trasa koliduje z jezdniami i chodnikami. Efektywna prędkość tramwaju wynosi chyba ok. 10 km/h i nie odbiega istotnie od prędkości autobusów miejskich. Możliwość zabrania większej ilości pasażerów jest istotna tylko w szczycie - poza nim mamy do czynienia ze zwiększeniem pustych przejazdów i drastycznym obniżeniem wykorzystania możliwości przewozowych.
                      4. "Tego Pana nawet nie znam. Nikogo nie nasladuje. Po prostu mam swoja wizje
                      komunikacji w Radomiu".
                      Rzeczywiście, trudno odmówić Ci absurdalnej (i mocno odgrzewanej) wizji. To chyba stąd, że nie masz pojęcia o uwarunkowaniach techniczno - ekonomicznych, a za dużo oglądasz kolorowych pism, gdzie wszystko wygląda bardzo ładnie i bezproblemowo.
                      " Jakie sa jeszcze Twoje argumenty??? Slucham..."
                      Słuchaj dalej - ja już więcej z bredniami nie będę polemizował.
                      • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.12.05, 22:16
                        Ja tez nie bede z toba polemizowal. Szkoda mi czasu na przekonywanie ciebie do
                        idei tramwajow. Siedz lepiej (nadal) na czterech literach i narzekaj, ze w
                        Radomiu nic nie ma. Dlatego w Radomiu (i w Polsce) jest taka sytuacja (jaka
                        jest), bo przy wladzy sa tacy ludzie jak TY! Pesymisci i lenie! A to, ze w
                        Gdansku i Grudziadzu tramwaje byly budowane dawno temu, ma do obecnej sytuacji
                        w Radomiu to samo co piernik do wiatraka. I koncze z toba dyskusje!
                        A ja bede robil swoje dalej!
                      • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.12.05, 18:27
                        A gdzie twoja odpowiedz na 1 punkt? czemu go pominales? Zatkalo kakao???
                        • Gość: Yoda Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.12.05, 09:43
                          O rany! -Szkoda, że wcześniej nie przeczytałem powyższej konwersacji -
                          wiedziałbym wtedy z kim mam do czynienia i polemizowałbym z tak mało
                          rozgarniętym gościem. -Zgroza...
                          • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 18:15
                            Zamilcz juz szary czlowieku. Ty masz dwie twarze. Skoro nie masz argumentow na
                            mnie - to sie wreszcie zamknij i rob swoje!!!
          • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.05, 09:55
            Widac, ze nawet nie masz pojecia o kosztach i nie wiesz, ze do 80% calej
            inwestycji moze pokryc Unia Europejska. Zanim cos napiszesz - przemysl. A byles
            kiedys w Wiedniu, Monachium czy nawet w takim Grudziadzu? Tam sa tez waskie
            uliczki i tramwaje jezdza... I jest ok
          • Gość: ;) Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 13:59
            ja proponuje metro
        • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.12.05, 16:51
          lepsze tramwaje
      • Gość: RAd Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 07:33
        Mniejszy tylko o 20 tyś więc nie porzesadzaj.Zresztą Popatrz które miasto jest
        bardziej znane w Polsce.O radomiu nawet nie pisnie nikt niby mkiasto średniej
        wielkości a mało kto o nim slyszał.Powinniście swoje władze miasta wywieść na
        taczkach.
        • Gość: Wichajster Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.38.* 05.12.05, 10:36
          Gość portalu: RAd napisał(a):

>Zresztą Popatrz które miasto jest
          > bardziej znane w Polsce.O radomiu nawet nie pisnie nikt niby mkiasto średniej
          > wielkości a mało kto o nim slyszał.Powinniście swoje władze miasta wywieść na
          > taczkach.

A co ma popularność miasta w Polsce do tego czy jeżdżą w nim tramwaje
          trolejbusy czy dorożki??
          Co do władz wywieziemy je ale nowym tramwajem :P
          Pozdr
          • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.05, 09:53
            Dobrze napisane - wladze wywieziemy tramwajem! :))))
        • Gość: K Taczka bedzie nowym srodkiem komunikacji w Radomiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 19:18
      • Gość: as Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.38.* 17.12.05, 00:21
        Gość portalu: KR! napisał(a):

> Tramwaje w Radomiu natychmiast!Jestem jak najbardziej za!W dużo mniejszym od Ra
        > domia Toruniu tramwaje są od dawna.

Dokładnie. Podobnie jest w o wiele mniejszej Warszawie pod Piasecznem. Dziwię
        się, że u nas jeszcze nie ma, mimo, że Radom od Piaseczna jest większy.
      • Gość: alfik Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.elb.vectranet.pl 25.12.05, 11:17
        Sorry,ale Torun wcale nie jest duzo mniejszy od Radomia,duzo mniejsze sa
        Grudziądz,Gorzow,Elblag z ktorego pochodzę i tutaj sa wlasnie tramwaje.
      • Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.radom.net 22.03.06, 22:37
        Bo Toruń czy Kielce mają mądre władze.
    • gregory_z_radomia Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! 08.11.05, 12:30
      A plany sieci tramwajowej leżą w szufladzie i nikt nie chce sie nimi
      zainteresować. Głowne kierunki ruchu pasażerskiego nie zmieniły sie zbytnio
      zmienił się tylko charakter i cel podróży.
      • Gość: kropka Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.05, 19:25
        jestem za
    • Gość: zibi Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.11.05, 13:45
      co to jest publiczny transport zbiorowy?!przecież włodarze miasta dysponujący
      naszymi pieniędzmi nie potrafią poradzić sobie z autobusami,i ulicami! może
      wybudujmy sobie jeszcze metro,i stwórzmy z 10 komitetów i stowarzyszeń dla
      rodzin urzędasów aby mogli zgodnie z prawem kraść nasze pieniądze!!!
    • Gość: iwo Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 13:55
      Jakimi naszymi pieniędzmi dysponuje miasto?
      Miasta tylko dopłaca do bitetów ulgowych, a ulgi samo ustanawia.
      Czy wszystkie słuszne?
      Za przewozy płacą pasażerowie ,
      Dajcie spokój z tym że miasto nasze pieniądze wydaje.
      Jeśli bilet tramwajowy będzie tańszy od autobusowego to jestem za tramwajem.

• Gość: Yogi Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.nsk-rhp.com 08.11.05, 14:14
        ww2.tvp.pl/1494,20051103263680.strona
        • isoxazolidine Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! 08.11.05, 15:36

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12222&w=31655884
          hi ;-)
      • Gość: zibi Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.11.05, 14:32
        urzędasy miejscy nie są produktywni czyli nie wytwarzają dobra materialnego za
        które otrzymuje się zapłatę.Żyja i funkcjonują z naszych podatków,dlatego to są
        nasze pieniądze czy to się tobie podoba czy nie , taka jest prawda !Urząd
        miasta nie dopłaca do biletów ulgowych tylko jego mieszkańcy,którym ukradziono
        pieniądze zabierając podatek,porównaj ilość radnych w Radomiu a np. w Chicago
        moze cos Ci zacznie świtać !Najtańsze sa linie prywatne ale nikt niechce ich
        dopuscic do działalności , rozwiazał by się problem komunikacji i co robic z
        urzędasami którzy z tym problemem walcza tyle lat ? na śmieciarki ?
        • Gość: e tam Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.38.* 03.12.05, 19:37
          nie prawda że najtańsze są linie prywatne
    • Gość: hyr TRAMWAJE W RADOMIU? IP: 212.219.242.* 08.11.05, 16:20
      naparwde w to wierzycie?
      predzej w radomiu wyladuje kosmodrom niz tu beda tramwaje.
      smieszni jestescie-nawet w swoich marzeniach.
      • Gość: gregor13 Re: TRAMWAJE W RADOMIU? IP: 82.139.43.* 08.11.05, 22:38
        Kosmodromy nie lądują, bo są to miejsca, z których startują np. promy
        kosmiczne... To tak dla ścisłości... dokształć się człowieku...
        • isoxazolidine Re: TRAMWAJE W RADOMIU? 09.11.05, 09:24
          ;)
        • Gość: hyr Re: TRAMWAJE W RADOMIU? IP: 194.164.80.* 09.11.05, 20:56
          chodzilo o zakcentowanie absurdalnosci,"nadgorliwy astronauto" z bozej laski
        • Gość: Konrad_München Re: TRAMWAJE W RADOMIU? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.12.05, 22:04
          haha
        • Gość: Wichajster Re: TRAMWAJE W RADOMIU? IP: 82.139.38.* 11.12.05, 22:29
          :D:D
    • Gość: Konrad_z_München WSPANIALA IDEA,ale przy takich wladzach NIEREALNA! IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.05, 19:06
      Pomysl jest naprawde swietny. Ale o tym to juz sie slyszy od conajmniej 10 lat.
      Wtedy oto pojawila sie niemiecka firma ALGA, ktora chciala wybudowac pierwsza
      linie tramwajowa w naszym miescie. Plany byly dobre, ale jakis urzedas
      zainteresowany tylko swoja dupa - wlozyl papiery do biurka i tak do dzis
      leza... Pewnie pojawia sie glosy, ze drogi w naszym miescie nie sa
      przystosowane do takiego transportu. Moze troche jest w tym i racji,ale skoro
      takie Kielce moga miec tramwaj - to dlaczego i nie my? Z drugiej strony Kielce
      to miasto wojewodzkie i sa tam duze inwestycje. No i Kielce zawsze mialy dobre
      wladze, ale Radom NIGDY i dlatego skonczylismy jako miasto powiatowe...
      Wracajac do tematu tramwajöw - to w Wiedniu, Monachium albo Berlinie czy nawet
      w naszej Warszawie linie tramwajowe jezdza po waskich ulicach i jest dobrze.
      U nas w Radomiu tez tramwaje sa mozliwe. Chocby takie ulice jak - Chrobrego,
      Mieszka I, Wierzbicka, Limanowskiego, Narutowicza, Prazmowskiego,
      Poniatowskiego, 1905 Roku, 11 Listopada, Warszawska... Tych ulic mozna by
      wymienic w nieskonczonosc... Wszystko jest mozliwe, tylko trzeba chciec. Poza
      tym z tego co mi wiadomo - az do 80% calych kosztow moglaby pokryc Unia
      Europejska. Poza tym kwestia znalezienia sponsora tez by byla realna - tylko
      przy odrobinie checi!!!
      Dlatego bez owijania w bawelne - mozna by bylo przywrocic do zycia idee lini
      tramwajowej w Radomiu poprzez zalozenie stowarzyszenia. Potrzebne by bylo
      wsparcie wielu Radomian. Im nas wiecej - tym wieksze szanse na sukces. Co
      prawda ja nie planuje przyszlosci w tym miescie, ale chcialbym cos dla niego
      zrobic. To nie jest zart. Jestem osoba powaznä. Dlatego kazdy - kto bylby
      zainteresowany - prosze o kontakt za posrednictwem maila!!! Oto adres:
      konrad.com@wp.pl (w tytule maila TRAMWAJ). Jesli takie stowarzyszenie by
      wypalilo - to pierwsza sprawa - list do Prezydenta Radomia i samorzadu miasta.
      Druga sprawa - szukanie wsparcia wsrod poslow Ziemii Radomskiej (wszystkich
      partii). Trzecia sprawa - pukanie do drzwi Unii Europejskiej Czwarta -
      znalezienie sponsora na pokrycie kosztow (tych pozostalych 20%)
      Oczywiscie zanim to wszystko nastapi - na podstawie mapy Radomia sprobuje
      opracowac ewentualnie trase pierwszej linii kolejowej przy uwzglednieniu
      osiedli, liczby ludnosci danej dzielnicy i naturalnie szerokosci drög i
      czestotliowsci ich wykorzystania przez samochody i komunikacje miejska.
      Dlatego jesdno jest pewne - mam idee - i teraz bede robil wszystko, by to
      zrealizowac. Za kilka tygodni - maksymalnie do lutego 2006 - powstanie strona
      internetowa o idei budowy transportu tramwajowego w Radomiu. Adres podam na
      forum - jak juz strona bedzie gotowa. Ale najpierw opracuje trasy linii.
      A wiec jesli ktos by mial chec na wspolprace i inne pomysly - bardzo prosze o
      kontakt.
      Pozdrawiam,
      KONRAD
      • Gość: Wichajster Re: WSPANIALA IDEA,ale przy takich wladzach NIERE IP: 82.139.38.* 03.12.05, 19:45
        www.zgrowery.most.org.pl/kolej/skm/serv02.htm
        • Gość: Konrad_München Re: WSPANIALA IDEA,ale przy takich wladzach NIERE IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.05, 19:56
          Dzieki za linka do tej strony. Fajna stronka - ale plan nierealny - bo przeciez
          tymi torami jezdza pociagi do Warszawy... I to z duza czsetotliowscia...
          Najlepiej centrum miasta. A ten plan dotyczyl polaczenia dzielnic Poludnie -
          Golebiow. Ale zaklady na Golebiowe padly, a pracownicy z Poludnia tam nie
          jezdza, wiec moim zdaniem to nie jest dobry plan...
          • Gość: KR! Re: WSPANIALA IDEA,ale przy takich wladzach NIERE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 21:24
            Wielokrotnie już na forum miasta Radom pisałem , że jestem zwolennikiem tramwaji w Radomiu tak jak i Uniwersyetetu im.Jana Kochanowskiego,Filharmonii Radomskiej,nowego stadionu Radomiaka( na minimum 15000 kibiców),basenu przy Politechnice Radomskiej,rozbudowy dalszej deptaka,rewitalizacji miasta kazimierzowskiego,multikina,Centrum Sztuki Współczesnej w Starej elektrownii,nowej hali sportowej w Radomiu( na 7000 widzów minimum) i wielu innych radomskich inicjatyw.
            Wracają do tematu tramwaju to jestem oczywiscie za.Oglądałem już tą stronke parę razy i stwierdzam , ze w Radomiu tramwaje by się sprawdziły tak jak np. 3 multikna czy nowy stadion Radomiaka.Szkoda tylko , że nasz prezydent Radomia wybrany w demokratycznych wyborach dnia 10 listopada 2002r. głosami 26 tys. radomian tak mało popiera radomskei inicjatywy ja postawy pana prezydenta nie rozumiem.Radom ma teraz historyczne szanse na rozwój.Mamy od 23 grudnia super prezydenta Polski pana Lecha Kaczyńskiego ( jego przygoda polityczna zaczęła się od radomskiego czerwca 1976r.mówił tak nawet w swoich reklamówkach wyborczych), mamy też niezły prawicowy rząd i przyzwoitych parlamentarzystów , którzy mamnadzieję dadzą sie pokroić za Radom w sejmie.
            To wkońcu jeżeli jest tak dobrze to czemu jest tak żle , czemu w Radomiu nie ma tramwaju,lotniska i uniwersytetu?Ciągle cierpimy na ten grzech zaniechanie , dlaczego tak mało Polaków wie , że Radom to największe miasto między Warszawą i Krakowem a nie Kielce jak wielu błędnie sądzi sam wiele razy musiałem wyjawiać te kwestie.
            Mam nadzieję , ze sprawa tramwajów ruszy w Radomiu w kadencji rady miejskeij 2006-2010 z nowymi radnym i z nowym prezydentem radomianinem z klasą a nie jakimś przyjezdnym karierowiczem.Tramwaje w Radomiu są realne ja osobiscie w to wierzę.
            • Gość: Konrad_München Re: WSPANIALA IDEA,ale przy takich wladzach NIERE IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.05, 21:42
              Ciesze sie - ze juz znajduja sie ludzie chetni do dzialania. Urzednicy nie
              moga - to my Jestem juz rowniez za uniwersytetem w Radomiu. A lotnisko czemu
              nie - tez dobry pomysl.
              Wspaniale!
          • Gość: lelo Re: WSPANIALA IDEA,ale przy takich wladzach NIERE IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.05, 21:54
            Popieram
          • Gość: Yoda Re: Konrad IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.12.05, 11:06
            >plan nierealny - bo przeciez
            > tymi torami jezdza pociagi do Warszawy... I to z duza czsetotliowscia...
            Najlepiej centrum miasta."

-Problem koordynacji kursów łatwiej jest chyba rozwiązać, niż budować całą
            infrastrukturę od podstaw. Poza tym, dołożenie jeszcze jednego toru na
            istniejącym terenie kolejowym jest chyba łatwiejsze niż podobna operacja w
            istniejących ulicach miejskich. O problemie pomieszczenia torowisk w
            istniejącej tkance i konfliktowości z komunikacją kołową -pisano, więc nie będę
            się powtarzał.

>A ten plan dotyczyl polaczenia dzielnic Poludnie -
            > Golebiow.
            >Ale zaklady na Golebiowe padly, a pracownicy z Poludnia tam nie
            > jezdza, wiec moim zdaniem to nie jest dobry plan...

-1. Tereny północnej części miasta są nadal perspektywiczne dla rozwoju
            przemysłu, a aktualnie mamy już wyraźnie działania w kierunku reaktywacji
            tamtejszych terenów poprzemysłowych.
            2. Proponowane rozwiązanie ma charakter systemowy, bo przewiduje integrację z
            komunikacją autobusową -więc problem dostępności terenów bardziej oddalonych,
            też jest tu poruszony.

Ogólnie rzecz biorąc -wydaje się, że to dobry plan i lepiej się na nim
            skoncentrować, a nie wymyślać dziesiątki bezsensownych koncepcji
            konkurencyjnych, by na koniec nie zrobić nic.

Pzdrwm
            • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.05, 12:26
              Zgadzam sie z tym - ale te tory na Poludniu sa troche przerdzewiale. Ale
              przeciez mozna je wymienic.
          • Gość: gf Re: WSPANIALA IDEA,ale przy takich wladzach NIERE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 15:45
            o ile sie nie mylę to jeden tor z południa do dworca albo i dalej jest
            nieuzywany, czyt. troche zardzewiały.
    • Gość: Konrad_München Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.05, 23:37
      KR! To widze, ze z Tobä moze uda sie cos zrobic w tym miescie... Oby tych ludzi
      bylo jak najwiecej.
    • Gość: Wichajster Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.38.* 03.12.05, 23:38
      A może poczytacie sobie na ten temat na forum Komunikacji Miejskiej w Radomiu?
      Tam też był wątek na temat tramwajów i wypowiadali się ludzie znający się na
      komunikacji w Radomiu i możliwościach jej rozwoju.
      pozdro
    • Gość: widz Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.org / 85.195.119.* 04.12.05, 00:03
      EWO!, razem ze swoim prof. Kelles-Krauzem i sprawą konieczności budowy w Radomiu
      sieci tramwajowej jesteście głupsi niż to ustawa przewiduje.

Nie ma żadnego "tzw. planu prof. Kelles-Krauza BUDOWANIA TRAMWAJU w Radomiu",
      nic takiego nie "żyje w świadomości społeczeństwa" - szajba jednego człowieka, w
      obecnych i przyszłych warunkach, budzi u trzeźwo i rozsądnie myślących tylko
      politowanie.

Wniosek, że konieczne jest stworzenie w Radomiu publicznego transportu
      zbiorowego jest śmieszny - jakby nie było takiego transportu od kilkudziesięciu
      lat.

Daj sobie facet siana i lepiej porozmawiaj na forum Gazety o starych Polakach,
      albo o pogodzie, o wojnie w zatoce perskiej, o plamach na słońcu, ....

Do kompletu dobrałeś sobie wypowiadającego się tutaj jednego durnia ale w kilku
      osobach przedstawiającego się raz jako "Konrad_Munchen", raz jako "lelo", raz
      jako "On---", raz jako "kropka", ...

Błazenada.
      • Gość: KR! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.05, 12:53
        W ostatnim czasie w Radomiu dzieję sie nawet dużo dobrego choć idzie to bardzo powoli.Powstaje mulitinko otwarcie 30 grudnia, powstaje Centrum Sztuki Współczesnej ( piękna inicjatywa Andrzeja Wajdy) otwarcie w 2008r., powstaje stowarzyszenie radomian w stolycy , na spotkaniu inaugurującym było około 100 osób a 600 przysłało emaile poparcia dla tej idei , wiem na 30 tys. radomiaków w wawie od czegoś trzeba zacząć.Radomiak Radom bardzo przyzwoicie radzi sobie w II lidze ( 9 pozycja a rok temu o tej porze była ostatnia 18 ), Jadar Radom ( na meczach i tak sie krzyczy Czarni Radom ) przewodzi Serii B siatkarzy.
        Byłoby jeszcze lepiej gdyby nie pewne osoby i pewne partie i głupie idee.Pozdrawiam i zapraszam do dalszego wsparcia Radomia na forum.
    • Gość: los treneiros Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.05, 13:36
      Tramwaje w Radomiu są zupełnie zbędne, komunikacja MPK jest wystarczająca. 30
      lat temu kiedy istniały i miały się dobrze duże zakłady takie jak Łucznik,
      Radoskór i inne, takie rozwiązanie byłoby idealne. A teraz kto by tymi
      tramwajami jeździł?? Gdzie?? Autobusy zupełnie wystarczają. Budowa linii
      tramwajowej byłaby absurdalną rewolucją i niepotrzebnym obciążeniem finansowym.
      Niech władze zapewnią PRACĘ dla ludzi!!! A dopiero potem rozwój komunikacji...
      • Gość: mixtura Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.12.05, 20:55
        los treneiros ---chcesz aby była praca ..to cofnij Polskę do "wspaniałych lat 50 i 60 tych" zabierz ludzim maszyny samochody telewizory , komputery i wszystkie wygody>>>>> i daj im kosy ,łopaty , pilniki ,nożyczki ,ołówek i suwak logarytmiczny i wtedy wszyscy będą mieli pracę ...a cały świat do nas będzie przyjeżdżał jak do skansenu....

masz stare komunistyczne zawołanie "niech państwo da pracę wszystkim ludziom"

ciekawe czy w wszyscy którzy kiedykolwiek wyjechali do Ameryki po przyjeździe tam wołali "niech państwo USA da nam pracę " czy po prostu brali się za pracę...
        i robili i dawali pracę innym...
        tam państwo nie dawało wszystkim pracy...
        los treneiros >>>gadasz jak stary nie reformowlny komunista...
        Władysław Gomułka jak pojechał do Nowego Yorku na debatę ONZ i jak zobaczył że ludzie są tam zadowoleni i nikt nie protestuje przeciwko wyzyskującym burżujom to się bał wyjść z hotelu...i przesiedział tam cały wyjazd.
        Państwo tworzą pojedyńczy obywatele tacy jak ty ...więc skoro ty jesteś "państwem" to daj wszystkim ludziom pracę....
      • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.12.05, 20:57
        Po wypowiedzi widac, ze nie masz o niczym pojecia. Mowisz, ze miasto powinno
        skupic sie na nowych miesjcach pracy - a pomysl - skoro twierdzisz, ze masz
        glowe - czy poprzez rozbudowe sieci tramwajowej w Radomiu (nawet 1 linia) nie
        powstalo by kilkadziesiat miesc pracy przynajmniej na jakies kilkanascie
        miesiecy. Dlatego zanim cos napiszesz - trzy razy sie zastanow!!!!
    • Gość: luzakkk81 Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 21:28
      Chyba nie byliście w godzinach rannych i popołudniowych w Warszawie. Tam są
      dopiero korki a nie te co u nas na ulicach. To są małe koreczki. Pokonać je
      można w 10 minut. A co do tramwajów gdzie by one miałyby jeździć. No chyba nie
      w centrum - tam nie ma na nie miejsca. Mogłyby jeździć po obrzeżach miasta.
      Jeszcze inny problem to kolizje z nimi. To byłoby dopiero. Co chwilę
      dochodziłoby do kolizji z nimi. Marny pomysł z tramwajami w Radomiu. A może
      kolejka linowa pomiędzy osiedlami?
      • Gość: Konrad_München Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.12.05, 22:32
        Najlepiej siedzcie na dupach w domach i nic nie robcie. Te wszystkie negatywne
        wypowiedzi poszczegolnych osob dowodza, ze one sa po prostu ludzmi proznymi.
        Ale niech sobie istnieje nawet i tysiace tych osob. Niech maja swoje zdanie na
        temat tramwajöw, a ja i tak jak zbiore odpowiednia liczbe ludzi - to zaczne
        dzialac.
    • Gość: kielczanin Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 01:44
      Tramwaj jak najbardziej się Wam przyda. Zastąpienie 2-3 najbardziej obleganych
      kierunków autobusowych tramwajami naprawde usprawni komunikację. Przekonał się o
      tym Grudziądz kilka lat temu przedłużając linię nr 2 na nowe osiedle.
      W Kielcach natomiast przeciwnicy budowy marudzą, że będą przez tramwaja korki. A
      korek będzie stał, a obok będzie śmigał sobie tramwaj...
      • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.05, 15:03
        Nic dodac, nic ujäc - masz calkowitä racje ;)
    • bzyk_maly Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! 12.12.05, 16:48
      tramwaj może być konny. wtedy nie trzeba sznurków z prądem stawiać.
      i atrakcja dla turystów!
      • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.05, 11:08
        tez dobry pomysl - ale najlepiej w okresie letnim. A tramwaje - to inna bajka :)
        • Gość: h gdzie IP: *.catv.net.pl 13.12.05, 16:49
          Ja mam małe pytanie. A gdzie chcielibyście umiejscowić linie? Jedna nitka to
          nonsens, potrzebne są w dwie strony. A więc przy dostosowaniu Radomia do nowego
          środka komunikacji miejskiej trzeba znaleźć miejsce dla torów w dwóch kierunkach
          i przystanków. Drogi, które mają po jednym pasie w każdą ze stron ruchu,
          odpadają, bo niby gdzie mają się zmieścić tory i przystanki? Drogi, które mają
          po dwa pasy w każdym z kierunków, zostałyby pozbawione jednego pasa i wtedy
          stanęłyby całkowicie, więc chyba nonsensem jest "mordowanie" resztki ruchu na
          drogach na rzecz tramwaju. Niszczenie jednego, żeby powstało drugie?? Nie
          wszędzie jest możliwe poszerzenie drogi, przesuwanie pobocza, a tam gdzie jest
          to możliwe wiąże się to z gigantycznymi nakładami. Sama infrastruktura
          tramwajowa to jedno, drugie to przebudowa istniejących dróg, kiepskich bo
          kiepskich, ale istniejących. Przypuszczam, że koszt takiej przebudowy
          przewyższyłby kilkakrotnie koszt samej trakcji, torów i tramwajów.
          A w drugą stronę. Gdzie widzielibyście linie tramwajowe?
          25 czerwca - brak możliwości poszerzenia drogi, wszystkie skrzyżowania utknęłyby
          w korkach przy każdym lewoskręcie, więc odpada. Prostokąt od Teatru po
          Traugutta, od 25 czerwca po Wałową - no gdzie tam zmieścić tory? Nie ma jak.
          Chyba, że wzorując się na Wrocławiu włączyć ruch tramwajowy w ruch samochodowy,
          tylko po co? Wtedy i tramwaje staną w korkach. Chwilowo nie widzę żadnej
          możliwości umiejscowienia tramwajów w Radomiu, tak żeby służyły, a nie
          przeszkadzały.

Propozycje?

Pozdrawiam.
          • Gość: Wichajster Re: gdzie IP: 82.139.38.* 13.12.05, 17:04
            Nie bój się o nic ludzie już kombinują i są rezultaty.
            • Gość: h Re: gdzie IP: *.catv.net.pl 13.12.05, 17:19
              ale patrząc trzeźwo i realnie - możesz podać kilka przykładowych tras tak, żeby
              tramwaj był rozwiązaniem sensownym? Zaproponuj proszę kierunki z wymienionymi
              ulicami. Ja jakoś nie mogę znaleźć sensownych propozycji.

pozdr.
              • Gość: Wichajster Re: gdzie IP: 82.139.38.* 13.12.05, 17:28
                O ile się nie mylę Konrad stworzył jakiś mały planik linii
                1 - Michalow - Poludnie 2. Golebiow - Ustronie
                Spytaj się Jego on powie więcej na ten temat

Co do ulic nie jest w nich nic złego i gwarantuje że niektóre się świetnie
                nadają pod tą inwestycje a niektóre po nie wielkich przeróbkach także będą się
                nadawały
                Pozdrawaim
                • Gość: h Re: gdzie IP: *.catv.net.pl 13.12.05, 18:16
                  nie orientuję się - są w Radomiu autobusowe linie przyspieszone? Może one
                  stanowiłyby pewne rozwiązanie. Zastanawiam się, czy, jeśli taka potrzeba
                  rzeczywiście istnieje (czego nie neguję, bo nie wiem), nie wystarczyłoby
                  zwiększenie oferty autobusowej, nowe linie autobusowe, w tym przyspieszone...
                  Może to dałoby efekty, znacznie zmniejszając nakłady.
                  • Gość: Wichajster Re: gdzie IP: 82.139.38.* 13.12.05, 18:21
                    Polecam wejść na str komunikacji w radomiu
                    www.komunikacja.radom.pl
                    tam jest forum i wiele ciekawostek min. Jeste też wątek na temat tramwajów w
                    Radomiu poczytaj się trochę dowiesz.
                    Pozdrawiam
                    Ps a skąd jesteś jeśli można wiedzieć bo chyba nie z Radomia ?
                    • Gość: h Re: gdzie IP: *.catv.net.pl 13.12.05, 18:34
                      mieszkam od kilku lat w Warszawie, do Radomia przyjeżdżam na co drugi, trzeci
                      weekend. Mimo, że bywam dość rzadko w Radomiu, chciałbym, żeby komunikacja -
                      zarówno drogi, jak i zbiorowa, była w jak najlepszym stanie.

pozdr.
    • Gość: ja Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 23:36
      gdzie się zmieszczą tramwaje? no to tak np. linia z zamłynia (wzdłuz ulic
      kieleckiej, czarneckiego, nastepnie wernera, kelleskrauza, struga, chrobrego,w
      mieszka az do michalowa lub w 11 listopada, kozienicką, az do golebiowa.

przebiega przez Zamłynie, obok Wacyna, Kaptur, Centrum, XV lecie i golebiow (i
      obok od. nad potokiem) lub Michałów (i os. Akademickie). to tylko taki glupi
      przyklad wymyslony na predko. z boku ulic kieleckiej,czarneckiego, jest
      wystarczająco dużo miejsca, wernera również jest szeroka bardzo, ale trzeba by
      ją wtedy przebudować, kelleskrauza - jest miejsce, jedynie odkupic jedna
      dzialke naprzeciw parkingu, przy struga jest miejsce, przy chrobrego tez i
      wszedzie dalej rowniez...

to tylko taki przyklad, nie ma zbyt sensu ale pokazuje ze ulice u nas wcale nie
      sa zbyt waskie..
      • Gość: Wichajster Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.38.* 13.12.05, 23:52
        Brawo ktoś weźcie mówi z sensem"ulice u nas wcale nie sa zbyt waskie.. "
        • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.de.clara.net 14.12.05, 03:32
          Jutro Wam napisze planowane trasy dwoch lin tramwajowych. Ide spac, bo wpadlem
          na moment tylko. ;)))
          • Gość: Konrad_München PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.05, 13:53
            Witam!
            To na razie jest tylko projekt i moze ulec w kazdej chwili zmianie.
            Oto proponowane przez mnie trasy i numery lin:
            Linia nr 100:
            OSIEDLE MICHALOW (lokalizacja nie na koncowym 7 - tylko kolo basenu Delfin)-
            Mieszka I - Chrobrego - Kusocinskiego - Zwirki i Wigury - 25 Czerwca -
            Prazmowskiego/Dworzec PKS - Poniatowskiego/Dworzec PKP (w kierunku przeciwnym
            petla dworca PKP) - 1905 Roku - Limanowskiego - Sucha - Torunska - Wierzbicka -
            OSIEDLE POLUDNIE.

Linia nr 101:
            OSIEDLE GOLEBIOW I (lokalizacja nie na koncowym 9 - tylko na rogu od ul.11
            Listopada) - 11 Listopada - Szarych Szeregow - Mireckiego - Limanowskiego -
            Narutowicza - Poniatowskiego/Dworzec PKP (w kierunku przeciwnym petla dworca
            PKP) - Grzecznarowskiego - OSIEDLE USTRONIE (petla al.Jana Pawla II)

W przypadku lini 101 - mozliwe by bylo przedluzenie trasy o ulice
            Grzecznarowskiego w kierunku M1 i osiedla Glinice.

Czestotliwosc kursowania:
            Obie linie - od 5 do 7 i od 13 do 16 co 8 - 10 minut, a od 7 do 13 i 16 do 20
            co 20 minut. Od 20 do 23 co 25 - 30 minut.

Tak wiec potrzeba bedzie okolo 20 - 24 pojazdow tramwajowych - z czego 10 - 15
            bedzie kursowalo caly dzien.

I co Wy na to??? Czekam na opinie i inne wskazowki.
            • Gość: Yoda Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.12.05, 14:32
              To może jeszcze parę szczegółów bez większego znaczenia dla wizjonerów:
              1. Jaki będzie orientacyjny koszt budowy tych linii, infrastruktury (jakaś
              zajezdnia by się przydała -nie?) i potrzebnego taboru?
              2. Czy torowiska będą wydzielone z pasów ruchu kołowego, czy jednak nasze nowe
              tramwaje będą stać w korkach razem z innymi użytkownikami ulic?
              3. Jak się przedstawia planowana przepustowość tych linii i o ile się będzie
              różnić od tego, co da się zrealizować za pomocą autobusów na tych samych
              liniach?
              4. Jak się będzie miała sprawa bezpieczeństwa pasażerów, którzy wędrować będą
              przez jezdnie do wysepek z przystankami i gdzie te wysepki się pomieszczą?
              5. O ile skrócony zostanie czas dostępu np. z krańcówek obu linii do centrum w
              stosunku do analogicznych połączeń autobusowych?
              To może tyle na początek.
              Pzdrwm
              • Gość: Konrad_München Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.05, 17:59
                1. Kosztow jeszcze nie policzylem - comming soon
                Zajezdnia byc moze miedzy Leclerciem a szkola sa egzaminy na prawo jazdy przy
                ulicy Suchej.
                2. Wszystko zalezy od ulicy - na ul. Chrobrego tramwaje nie beda stac w korkach
                z autami i dodatkowo zaprojektowalem specjalne przejscia dla pieszych. To samo
                ul.Grzecznarowskiego, Szarych Szeregow i 1905 roku. Pozostale ulice - tory moga
                byc na jezdni. I wcale to nie bedzie przeszkadzalo innym autom.
                3. Skoro tramwaj bedzie sie skladal z 3 wagonow - to zmiesci sie wiecej
                pasazerow niz jelczach i neoplanach, ktore jezdza po Radomiu.
                4. Juz wspominalem o tym - beda wydzielone specjalne pasy, po ktorych beda
                mogli przechodzic pasazerowie. A jesli tory beda normalnie na jezdni - bedzie
                mozna wsiadac do pojazdu bez zbednego przechodzenia przez jezdnie. Poza tym
                jakos w Warszawie, Lodzi, Krakowie czy nawet u mnie w München czesto sie
                zdarza, ze pasazer musi przejsc przez jezdnie, by dostac sie do tramwaju i
                jakos nie ma problemow z tym. Wszystko zalezy od kierowcow prowadzacych w tym
                czasie auta (czytaj: ich kultura)
                5. Tu nie chodzi o linie ekspresowe - tylko o przewiezienie jak najwiekszej
                liczby pasazerow i uzupelnienie komunikacji. W tych czesciach miasta, gdzie
                planowane sa linie tramwajowe - jest duza urbanizacja. Ale odpowiadajac na
                pytanie - z Golebiowa bedzie mozna w 6 - 7 minut dostac sie na ul.Wernera - a
                nie jak do tej pory 12 - 15 minut.

Any questions???
                Viele Grüße!
                • Gość: Yoda Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 16.12.05, 09:02
                  Ad. 1 -Wieeeelka szkoda... A nie zapomnij wyliczyć też kosztów budowy tej
                  zajezdni, wysepek z przystankami itp. Coś o kosztach eksploatacji trakcji,
                  torowisk i taboru -też byłoby do rzeczy.
                  Ad. 2 -Skoro Chrobrego ma być jedynym wyjątkiem, -to ten zakładany czas z pkt-u
                  5. jest chyba czystą teorią.
                  Ad. 3 -Tego akurat nie neguję, ale czy aby częstotliwość kursów całej sprawy
                  nie niweluje? Chodziło mi też o jakieś liczbowe parametry, bo wtedy (po
                  przeliczeniu tych kosztów z pkt-u 1.) będzie można pokazać ile by kosztowała
                  inwestycja w przewiezienie o jednego pasażera więcej w (hipotetycznie) krótszym
                  o 7 min. czasie. -Takie wskaźniki dopiero robią wrażenie;)
                  Ad. 4 -tak się składa, że dane mi było studiować w dwu z wymienionych miast, w
                  trzecim bywam, a czwartego nie znam. -We wszystkich, które znam, problem
                  bezpieczeństwa występuje, a sam byłem nie raz naocznym świadkiem wypadków z
                  udziałem pieszych wysiadających z tramwaju lub biegnących na przełaj ulicy do
                  wysepki z przystankiem. Oczywiście w swoich teoriach możesz sobie założyć
                  dowolny poziom kultury użytkowników drogi -pomysłodawców niebezpiecznych
                  rozwiązań ofiary wypadków raczej rzadko ciągają po sądach.
                  5. A skąd pochodzi domniemanie, że w Radomiu występują generatory ruchu, które
                  wymagają tak silnych powiązań komunikacją publiczną? Poza dworcami i
                  supermarketami -jakoś nie wymieniłeś nic szczególnego. Nie wiem czy się
                  orientujesz ale aktualnie w Radomiu, wraz z upadkiem lub dekoncentracją
                  tradycyjnych funkcji gospodarczych, prawie zanikły skoncentrowane cele
                  dziennych dojazdów do pracy, a nawet godziny szczytu. Do supermarketu też się
                  raczej jeździ samochodem, bo nie wyobrażam sobie sprintów z 20 kg zakupów do
                  jakiegokolwiek środka komunikacji publicznej.

Choć Twoje odpowiedzi na moje pytania nie są szczególnie satysfakcjonujące, mam
                  jeszcze jedno: czy słyszałeś kiedyś o takim mieście jak Kurytyba?
                  Pzdrwm
                  • Gość: Konrad_München Dla Yody IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.05, 11:12
                    1. Wszystko dokladnie wylicze - ale to nie jest kwestia jednego tygodnia czy
                    dwoch. Trzeba najpierw opracowac dokladny biznes-plan, tzn. zajezdnia,
                    przystanki koncowe, obliczyc dlugosc torow, sprawdzic ich ceny na rynku, koszty
                    pracownika, planow, materialow, kosztöw eksploatacji etc... Wszytko bedzie w
                    swoim czasie.
                    2. Zle przeczytales ten post. Tam byly wymienione inne ulice oprocz Chrobrego.
                    W kazdym badz razie z Golebiowa na ul.Wernera dojedzie sie szybciej tramwakem
                    niz autobusem, bo to tylko 3 przystanki :) To bedzie tylko jeden wyjatek. Bo
                    wiadomo, ze w przypadku lini 100 (Michalow - Poludnie) nie bedzie mowy o
                    ekspresowym dotarciu z polnocy na poludnie miasta. Zreszta wg mojego planu
                    tramwaje w Radomiu nie beda klasyfikowane jako komunikacja ekspresowa, tylko
                    uzupelniajaca komunikacje autobusowa.
                    3. Co masz do czestotliowsci kursow??? Odpowiedz na pozostaleposty z tego
                    punktu znajdziesz w punkcie 1.
                    4. Ja to rozumiem, dlatego tam gdzie beda wysepki - przystanki tramwajowe beda
                    ustawione blisko przejscia dla pieszych, by nie dochodzilo do wypadkow. A na ul
                    Chrobrego, 1905 Roku, Mieszka I takie miejsca mozna znalesc ;)
                    5. Zdaje sobie sprawe, ze przemysl w Radomiu jest w katastrofalnym stanie. Ale
                    nie oznacza to, ze ludzie siedza w domach. Istnieja zaklady pracy.Duzo ludzi
                    pracuje, a poza tym istnieja takze uczniowe szkol i studenci uczelni, ktorzy
                    tez musza dojezdzac.
                    Poza tym nie kazdy ma samochod. Nie mowie tu o sobie. Dlatego dojazd tramwajem
                    do supermarketu tez bedzie mozliwy. Nie wyobrazasz sobie sprintow z 20 kg
                    zakupow - ale pomysl, ze nie kazdego stac na wydatek rzedu 20 zl na taxi.
                    Dlatego latwiej jest kupic bilet za 1 lub 2 zl niz przeplacac, tym bardziej, ze
                    sam byles studentem - to wiesz, ze kazdy grosz sie liczy. A propos cen biletow -
                    nie oznacza to, ze bilety beda takie same jak na komunikacje miejska. Mam tu
                    na mysli cene biletu.

Slyszalem o tym brazylijskim miescie.

Musze przyznac, ze Twoje argumenty tez nie sa satysfakcjonujace - szczegolnie
                    punkt 5.

Pozdrawiam!
                    • Gość: Yoda Re: Konrad IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 16.12.05, 12:01
                      Tym razem, to Ty nie przeczytałeś dokładnie: w pkt-cie 5. piszę, że struktura
                      dojazdów zmieniła się w sposób stawiający pod znakiem zapytania silne
                      powiązania komunikacją publiczną na kilku (w tym przypadku -słownie: 2)
                      liniach, a nie: że ludzie siedzą w domach. Nie siedzą, tylko jeżdżą swoimi
                      samochodami, bez których nie są w stanie funkcjonować w takiej gospodarce jaką
                      teraz mamy.
                      Planowanie takich powiązań, o których piszesz -mogłoby być częścią
                      ukierunkowywania rozwoju miasta na nowe obszary, gdzie oczekuje się intensywnej
                      urbanizacji. Tyle, że Radom nie jest miastem, którego problemy sprowadzają się
                      do wyszukiwania nowych obszarów pod intensywne zainwestowanie. Jest akurat
                      odwrotnie: następuje dekoncentracja i rozproszenie zainwestowania wraz ze
                      wszystkimi tego negatywnymi konsekwencjami dla systemów miejskich. Także dla
                      komunikacji zbiorowej. Jeśli szukać impulsów miastotwórczych w dziedzinie
                      organizacji transportu w tym mieście -to powinny one być nakierowane na
                      dogęszczenie zainwestowania i zaludnienia terenów już zurbanizowanych. Poprawa
                      komunikacji publicznej jest potrzebna, ale musi ona pozwalać na lepszą
                      penetrację obszarów w tej chwili degradujących się z powodu kiepskiej
                      dostępności. Twoja propozycja idzie w przeciwnym kierunku, bo dostępność
                      centrum najprawdopodobniej się pogorszy, a to ze względu na konflikt linii
                      tramwajowych z ruchem kołowym.
                      Oczywiście, jeśli nie masz nic ciekawszego do roboty -możesz się zabawiać w
                      demiurga miejskiego za wirtualne pieniądze, ale na dłuższą metę -to strata
                      czasu.

Pozdrawiam

PS: Skoro słyszałeś o tym brazylijskim mieście (które jest od wielu lat
                      stawiane za antyglobalistyczny wzór zarządzania), to powinieneś wiedzieć, że
                      tramwaj nie jest tak konkurencyjny w stosunku do często kursującego autobusu,
                      jak by Ci się to podobało.
                      • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.05, 13:51
                        Troche jest w tym racji co napisales.Ale... Nie wszyscy maja auta, dlatego
                        zmuszeni sa korzystac z innych srodkow transportu. Widac, ze nie korzystasz z
                        komunikacji miejskiej, skoro piszesz takie rzeczy. Poswiec kiedys godzine czasu
                        i popatrz ile osob jezdzi autobusami w poszczegolnych czesciach miasta. Czasem
                        zdarzaja sie takie sytuacje, ze nie wszyszscy mieszcza sie w autobusie. To
                        przewaznie miejsce w godzinach szczytu.A sam pewnie wiesz, ze tramwaj (2 lub 3
                        czesciowy) jest w stanie pomiescic wieksza liczbe pasazerow. To, ze w chwili
                        obecnej mamy w Radomiu sytuacje, jaka mamy nie oznacza, ze tak bedzie zawsze.
                        Nie wolno myslec pesymistycznie. Bo takie nastawienie tylko bardziej pograza
                        nas, miasto, gospodarke i w ogole cala Polske. Z tego co sie orientuje, w
                        najblizszym czasie Radom zamierza troche poszerzyc swoje granice
                        administracyjne. A co sie z tym wiaze? Budowa nowych domow i wieksza
                        urbanizacja. Zatem zajdzie potrzeba rozwoju komunikacji. Poza tym pewna firma
                        produkujaca napoje gazowane zamierza jeszcze wiecej pieniedzy zainwestowac w
                        Radomiu. Dodatkowo trwaja rozmowy z Dunczykami, ktorzy chca otworzyc 2 filie
                        produkcyjne swoich firm w Radomiu. Wiec cos w Radomiu zacznie sie dziac. Nasze
                        miasto musi jeszcze troche powegetowac, ale nie bedzie tak zawsze.
                        Jesli chodzi o dostepnosc, ktora wg Ciebie ponoc sie pogorszy, to musze
                        przyznac, ze jestes w bledzie. Przeciez tamwaje non stop nie beda stac w jednym
                        miejscu na ulicy, tylko beda sie poruszac. Jak zreszta wiesz - po torach
                        tramwajowych auta moga swobodnie jezdzic.
                        Mam wiele innych ciekawszych rzeczy do zrobienia.Ale ja naleze do osob, ktore
                        nie lubia stac w miejscu i chca cos robic dla innych. Nie ograniczam sie tylko
                        do swojego miejsca pracy (tak jak Ty) i poza nim mam jeszcze wiele innych
                        pozytecznych pomyslow na zycie. A Ty jestes dla mnie jedynie pewnym siebie
                        internautä, ktory oprocz klepania na komputerze, nic nie chce robic dla swojego
                        miasta. Ja czasowo mieszkam za granica i co prawda nie za bardzo lubie to
                        miasto, ale chce cos dla niego zrobic. Sorry za takie szczere slowa, ale po
                        Twojej koncowej wypowiedzi mozna tylko takie cos wywnioskowac. Dlatego radze
                        Ci - siedz sobie dalej i niech Ci to zycie nudno dalej leci. I badz dalej
                        pesymista i wszystko neguj.Ok - niech tak bedzie. Dla mnie jest wazne, ze sa
                        ludzie, ktorzy mysla podobnie jak ja. I nas bedzie wiecej.
                        A na koniec jeszcze dodam, ze nie przekonasz mnie do zmiany zdania na temat
                        tramwajöw. One sa bardziej ekologiczne,tansze w eksploatacji i moga pomiescic
                        wieksza liczbe pasazerow. A tego brazylijskiego miasta nie poröwnuj do Radomia,
                        bo to porownanie ma tyle samo, co piernik do wiatraka. My zyjemy na innym
                        kontynencie.

Pozdrawiam
                        • Gość: Konrad_München RADOM WG YODY IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.05, 14:10
                          Brudne miasto, bezrobocie, korki, tramwaje, lotnisko... - ogolny chaos. Lepiej
                          siedziec i tylko narzekac, ze jest zle. Duzo brac, malo dawac. Wszystkie plany
                          rozwoju negowac, bo tak jest najlepiej. Liczyc tylko na cud z nieba... Heh!
                          Czlowieku - Ty bys chcial, by Radom byl dalej nic nie znaczäcä dziura. Wlasnie
                          przez takich ludzi upadlismy, jako miasto, bo nie bylo nikogo madrego, kto by
                          wzial to wszystko w swoje rece. Pora odbic sie od dna i zrobic wszystko, by
                          miasto odzyskalo swoja range. Ale skoro u wladzy sa tacy ludzie jak Ty, to
                          dlatego tak jest u nas.Pewnie tez jestes przeciwnikiem lotniska w Radomiu,
                          ktöre w przyszlosci ma obslugiwac ruch pasazerski - krajowy i zagraniczny.
                          Szkoda gadac...
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Yoda Re: RADOM WG YODY IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 16.12.05, 14:44
                            No, w końcu ktoś mnie poinformował o tym, co sam myślę. -Dzięki, Konrad.
                            Mylisz się, ale by się o tym przekonać -musiałbyś zacząć rozumieć coś więcej
                            niż to, co sam piszesz.
                            Nie jestem np. przeciwnikiem lotniska, tylko zdaję sobie sprawę z prostego
                            faktu, że to nie chciejstwo władz miasta będzie miało decydujący głos i
                            znaczenie w sprawie jego funkcji.
                            Żeby zrobić coś w rzeczywistości -trzeba mieć wiedzę, władzę i środki.
                            Gdy to zrozumiesz -może będzie można z Tobą dyskutować. -Bo Forum jest od
                            dyskusji, a Tobie najwyraźniej się ono pomyliło z Radą Ministrów w państwie
                            dyktatury proletariatu:)))
                            Pzdrwm
                            • Gość: Konrad_München Re: RADOM WG YODY IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.05, 17:35
                              Tu nie o to chodzi, ze to jest moje hobby. Wiedzy byle jakiej nie mam. Kazdy
                              potrafi zrobic odpowiedni kosztorys, jesli ma troche oleju w glowie. Pracuje
                              dodatkowo w kosztorysach, wiec mam o tym pojecie. Wladza raz jest, raz jej nie
                              ma. Dlatego jak nie te wladze, to kolejne moze cos zdzialaja. Skoro one nic nie
                              robia (a sa od tego by to robic), to juz jest inny problem. O srodkach juz
                              pisalem - przeczytaj post zaadresowany do Ciebie. Tylko tyle przypomne po raz
                              kolejny, ze jesli projekt sie spodoba Unii Europejskiej - to jest mozliwosc
                              dofinansowania przez te instytucje tej inwestycji az do 80%. Ale Ty o tym nie
                              wiesz. Zreszta Polska nie wykorzystala nawet 60% unijnej kasy - wiec trzeba ja
                              bedzie zwrocic. Bo skoro sa tacy ludzie jak Ty, to nie ma sie czemu dziwic.
                              Tego tez pewnie nie wiedziales. Twoje ostatnie stwierdzenie jest na tyle
                              plytkie, ze go nawet nie skomentuje. Po prostu nie masz sensownych argumentow i
                              tyle.
                        • Gość: Yoda Re: Konrad IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 16.12.05, 14:28
                          :)
                          -Osobiście i w rzeczy samej olewam to, kim Ci się wydaję być i to, jaką opinię
                          postanowiłeś sobie o mnie wyrobić. Dlatego bawi mnie gdy widzę, że brak
                          rzeczowych argumentów zaczynasz już nadrabiać osobistymi wycieczkami. Cóż, nie
                          będę Ci wyjaśniał czym się zajmuję zawodowo, jakie mam do tego przygotowanie,
                          dostęp do informacji i jak się to wszystko ma do tego, co Ty robisz
                          hobbystycznie, bez związku z jakimikolwiek procedurami planowania i/lub
                          realizacji Twoich światłych pomysłów, na odległość i bez szerszego pojęcia o
                          rzeczy. Skoro zakładasz, że Cię tak, czy owak nie przekonam (co dobitniej niż
                          jakakolwiek argumentacja świadczy o Twojej, a nie mojej pewności siebie) -to
                          nie ma sensu kontynuować tej dyskusji. -Rozumiem, że jesteś w stanie strawić
                          wyłącznie pochlebne opinie o swoich pomysłach, które zalegać będą Twoją półkę,
                          by na starość przypominać Ci jak "wiele" zrobiłeś dla tego miasta:)))
                          Pzdrwm, -bez odbioru.
                          • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.05, 17:27
                            Ty sobie mysl, co chcesz. Nie o to chodzi, bym wymagal od Ciebie pochlebnych
                            opinii. Ja nie bede Ci przytakiwal, skoro wg mnie nie masz racji. Byles kiedys
                            Gorzowie? Widziales tam ulice? Sa takie same, jak w Radomiu. I tam jakos madre
                            wladze potrafily wybudowac siec tramwajowa. W Radomiu tez to jest mozliwe, ale
                            oczywiscie przylgnela juz opinia, ze nic sie nie da zrobic i koniec. I nikt nic
                            w tym kierunku nie robi. Ja Cie nie znam, ale po tym co piszesz - widac, ze nie
                            dopuszczasz do siebie innej mysli. Skoro mnie proponujesz, bym zajal sie czym
                            innym i nie tracil czasu na ten temat - to juz dobitnie swiadczy o Tobie! Ty mi
                            nie bedziesz mowil, co ja mam robic! Dyskusja, dyskusjä. Wyjezdzasz to samo ze
                            stwierdzeniami, ze bys nie targal sie autobusem z siatkami zakupow. Sam byles
                            kiedys (lub nadal jestes) studentem i dokladnie wiesz jak to jest w tym wieku z
                            kasa. I to whg Ciebie jest argument? Poza tym dajesz bezsensowne tezy dotyczace
                            zatoczek tramwajowych i bezpieczenstwa pasazerow. Przeciez po to wynaleziono
                            przejscia dla pieszych - by bylo bezpieczniej. Gdyby kazdy myslal tak jak Ty,
                            to by w ogole w miastach nie bylo samochodow ani innej komunikacji w obawie
                            przed potraceniami pieszych. A wiec czy to tez argument? A ze znajda sie
                            sieroty, ktore wyskakuja na ulice przed jadacym autem - to juz jest inna
                            sprawa. Zaczynasz jakis wätek z brazylijskim miastem (nie wiadomo w jakim celu,
                            skoro zyjemy w Europie w innej kulturze)i mimo to probujesz udowodnic wyzszosc
                            autobusu nad tramwajem. A dziecko w przedszkolu nawet samo Ci powie, ktory z
                            pojazdow pomiesci wiecej ludzi. Dodatkowo jest ekologiczny i cicho pracuje w
                            porownaniu z autobusem. Powinienes baczniej sie przygladac tramwajom, jak
                            bedziesz w Warszawie lub innych miastach. Mowisz, ze moje argumenty nie sa
                            rzeczowe - a Twoje??? Sam je przeczytaj. Poza tym nie zapominaj,ze Unia
                            Europejska jest w stanie sfinansowac 80% calej inwestycji! Skoro jestes w
                            temacie - to nie wiem czy wiesz, ale projekt Kielc spodobal sie Komisji
                            Europejskiej i jest pewne, ze Kielce doloza do interesu tylko 20% calej ceny
                            tej inwestycji! Ja mam dobry dostep do informacji, bo jeden z czlonkow mojej
                            rodziny wlasnie w tej branzy pracuje (Urzad Miejski w odpowiednim wydziale).
                            Pojecie wiec o tym mam i info swieze tez.
                            Ty oczywiscie sie wkurzasz, bo obrazilem Twoja dume i wysunalem odpowiednie
                            argumenty, ktore widac Cie zagiely i dlatego konczysz dyskusje.

Pozdrowienia z München!
                            • Gość: Wichajster Re: Yoda IP: 82.139.38.* 16.12.05, 18:01
                              Proponuje tez autobusy usunąć bo też wysiada taki „mądry” idzie przed niego i
                              wylatuje na jezdnie prosto pod pędzący samochód :D
                              • Gość: Konrad_München Re: Wichajster IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.05, 12:58
                                Ha ha... No racja. To ja proponuje tez wprowadzic zakaz jazdy samochodem w
                                obawie przed pieszymi :)))
                                • Gość: Yoda Re: Wichajster IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.05, 13:18
                                  Jak nie widzicie różnicy pomiędzy wysepką z przystankiem tramwajowym na środku
                                  jezdni (lub przystankiem bez żadnej wysepki -bo w większości przypadków w
                                  centrum nie ma na nie miejsca) i przystankiem autobusowym z zatoką lub bez, ale
                                  zawsze przy krawędzi jedzdni -to nie potrzeba mi lepszego dowodu na waszą
                                  ignorancję w przedmiotowej sprawie. Bawta się chłpaki dalej -mnie to nawet bawi.
                                  • Gość: Wichajster Re: Yoda IP: 82.139.38.* 17.12.05, 13:26
                                    Yoda ale Ty sobie lubisz robić problemy. Kurdę przecież tramwaj funkcjonuje
                                    dłużej na tym świecie niż samochód i jest w wielu miastach. Nigdzie nie robią
                                    takiej afery czy jest wysepka na środku czy nie ma tylko Ty się tym
                                    przejmujesz. Jeszcze nic się nie wybudowało nie wiesz jak będzie wyglądać efekt
                                    końcowy a już liczysz ile będzie wypadków.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: Yoda Re: Wichajster IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.12.05, 09:30
                                      Zaprzęgi konne funkcjonują jeszcze dłużej -ale to akurat drobiazg jest.
                                      -Nadstaw ucha, Wichajster, bo pochylam się nad Tobą, by Ci odkryć Tajemnicę
                                      Wielką, bez znajomości której chyba tylko ręka Opatrzności doprowadziła Cię do
                                      wieku piśmiennego: rozsądek właśnie na tym polega, że zanim (powtarzam byś nie
                                      przeoczył: ZANIM) zrobimy coś, co może się okazać głupie i/lub niebezpieczne -
                                      zastanawiamy się nad konsekwencjami tego.
                                      Pzdrwm -chyba jeszcze nie jesteś stracony;)
                                      • Gość: Wichajster Re: Yoda IP: 82.139.38.* 19.12.05, 10:36
                                        Zastanawiam się ile stuleci się zastanawiali nad powstaniem tramwajów w innych
                                        miastach w Polsce.
                                        Stracony nie jestem po prostu znam w wystarczający sposób układ komunikacyjny w
                                        Radomiu a także plam jego rozwoju na lata 2006 i 2011 w którym budowa SKM bądź
                                        sieci tramwajowej (i tu wielkimi literami żebyś zrozumiał BUDOWA SIECI
                                        TRAMWAJOWYCH)jest wpisana.
                                        pozdrawiam
                                        • Gość: Yoda Re: Wichajster IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.12.05, 10:51
                                          Mało jeszcze niezrealizowanych planów w życiu widziałeś stary... (a raczej
                                          młody -jak z tego wynika;)).
                                          Poza tym: nie wystarczy znać układ komunikacyjny miasta, żeby choćby rozpoznać
                                          problemy komunikacji miejskiej. Nie tylko ja o tym pisałem, ale jak widać nie
                                          dociera i wielkość liter nic tu chyba już nie zmieni.
                                          Nie zastanawiaj się już nad tymi stuleciami -baw się w projektanta z Konradem.
                                          Zabawa ta nie jest niebezpieczna, wszak nic od Was nie zależy:)
                                          Pozdrawiam
                                          • Gość: Wichajster Re: Yoda IP: 82.139.38.* 19.12.05, 11:12
                                            A czemu mam się z Konradem nie pobawić? A jak to się mówi nóż i widelec się nam
                                            uda.
                                            I co wtedy powiesz? Że w nas wierzyłeś tylko nie chciałeś o tym pisać na forum
                                            żeby nie zapeszyć
                                            Nie młody nie stary w średnim wieku :D
                                            Pozdro Yoda i więcej wiary w ludzi
                                            • Gość: Yoda Re: Wichajster IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.12.05, 11:19
                                              Jak Wam się uda coś więcej niż "nóż i widelec" -to nie będę się wymigiwał,
                                              tylko złożę samokrytykę i posypię głowę popiołem. Ale kiedy piszę: "uda" -nie
                                              chodzi mi o samo zrealizowanie pomysłu, tylko o jego skuteczność. Więc wybacz,
                                              wiara wiarą -ale tymczasowo pozostanę przy zdrowym rozsądku;) Bez urazy.
                                              Pzdrwm
                                              • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 18:19
                                                Juz duzo bylo takich co ty, co ponoc mieli zrowy rozsadek i jak skonczyli?
                                                Odpowiedz sobie na to pytanie! A czemu nie odpowiedziales na moj post? Co ty
                                                moglbys zmienic w Radomiu? Bo takich madrych jak ty jest duzo, co tylko klapia
                                                i krytykuja - ale zeby cos pomyslec i zrobic - to nigdy.
                                  • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.05, 20:33
                                    Wg mojego projektu - pasazerowie wsiadajacy do tramwaju byliby zmuszeni
                                    przechodzic przez jezdnie tylko na ulicach Mieszka I, Chrobrego,
                                    Grzecznarowskiego i 1905 Roku. A przystanki by byly zlokalizowane przy
                                    przejsciu dla pieszych! Albo jestes takim tlukiem, ze nie rozumiesz, co jest
                                    napisane albo takiego juz udajesz. A te ulice to nie centrum. Przystanek z
                                    wyspeka lub bez oraz przystanek autobusowy z zatoka lub bez potrafimy odroznic
                                    i nie röb z nas debili.
                                    Baw sie dalej
                            • Gość: Yoda Re: Konrad IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.05, 13:02
                              Ja ci tylko zadałem kilka prostych pytań i objaśniłem ich sens -bo widzę, że
                              amatorem jesteś. O funduszach unijnych nie ty mnie będziesz uczył, bo wiem o
                              nich tyle, ile na twoim twardym dysku się nie mieści. Z twojej reakcji wynika,
                              że twoja amatorszczyzna została trafiona celnie i boleśnie -dlatego się
                              wściekasz i robisz z siebie durnia na Forum. Czy ty w ogóle wiesz co to są
                              argumenty? Czy twoim zdaniem argumentem jest, że Polska to nie Brazylia? A
                              dowiedziałeś się może jak efektywnie działa komunikacja autobusowa w tym
                              mieście, o którym twierdzisz, że coś wiesz? Jak jesteś taki przenikliwy -to
                              może wyjaśnisz związek latynoskiej kultury z przepustowością linii autobusowych
                              lub tramwajowych. -Bredzisz chłopie i robisz się żałosny. Szkoda mi tylko tej
                              pozytywnej energii, która przez takie głupoty idzie w powietrze. Powiedziałem
                              na czym moim zdaniem trzeba się skupić przy komunikacji zbiorowej w Radomiu
                              (poprawa komunikacji autobusowej i ew. realizacja koncepcji kolejki miejskiej,
                              która dodatkowo będzie miała znaczenie dla obsługi terenów podmiejskich), ale
                              dla takich oszołomów jak ty, istnieje tylko hasło: tramwaje albo śmierć. Jak
                              masz przyjemność -to się zabawiaj dalej. Tylko nie pie...l, że robisz coś dla
                              innych, bo w tym wypadku robisz tylko wodę z mózgu paru dyletantom. -Całe
                              szczęście, że tacy jak ty decydują tylko o takich inwestycjach jak zakup fajek
                              na dzień następny.
                              • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.05, 21:07
                                Twierdzisz, ze o funduszach unijnych tyle wiesz - a jakos o przypadku Kilec i
                                mozliwosci dofinansowania przez UE nie wiedziales... Druga sprawa - to wlasnie
                                ty sie wsciekasz, ze nagle ktos mlodszy od ciebie ma pomysl dla Radomia. A ty
                                nie masz. Tylko jestes szarym obywatelem, ktory pracuje od rana do poludnia, a
                                potem udaje mädrego przed komputerem... Wiem, co to sa argumenty. Ja mam swoje
                                i ty masz swoje. A to, ze ja mam calkowicie inne niz ty - to nie oznacza, ze
                                moich argumentami nazwac nie mozna. A co mnie obchodzi komunikacja autobusowa w
                                jakims miescie brazylijskim i to, ze dziala efektywnie???!!!! Mnie interesuje
                                Radom. Na nim sie skupiam. Ja tez moge napisac, ze w München metro dziala
                                bardzo efektywnie - i na podstawie twoich wypowiedzi moge tez powiedziec, ze w
                                Radomiu rowniez powinno byc 26 linii komuniakcji podziemnej. To, ze w tamtym
                                brazylijskim miescie sa tylko autobusy - wcale nie oznacza, ze ma byc tak i w
                                Radomiu. Czepiles sie tej Brazylii jak rzep psiego ogona. O jakiej ty
                                pozytywnej energii mowisz??? To wlasnie ty pusciles wiele negatywnej, probujac
                                udowodnic, ze ty jestes najmädrzejszy i wyzywajac mnie od oszolomow. A tak nie
                                jest szary obywatelu. Skoro tak lubisz autobusy - to wdychaj te spaliny. Ja
                                takich przy tramwaju nie bede czul.
                                Skoro jestes taki madry - napisz na czym by polegaly zmiany w komunikacji
                                miejskiej wg szarego czlowieka takiego jak ty??? Oszolomem to ty jestes i moge
                                to smailo napisac na podstawie twoich wypowiedzi. Ja wcale nie twierdze, ze
                                tramwaje albo smierc. Kazdy moze miec swoje zdanie,ale twoja dyskusja jest zbyt
                                agresywna, bowiem kazdy, kto mysli inaczej jest wg ciebie oszolomem. To jest
                                chyba najlepszy przyklad, ktory swiadczy o TWOIM poziomie. Jesli chodzi o
                                tramwaje, to uwazam, ze istnieje taka mozliwosc w Radomiu i podaje swoje
                                argumenty. Olewam, ze je negujesz. Takich pasozytow jak TY w Radomiu jest duzo -
                                co by chcieli duzo kasy i dobrej pracy bez zadnego wysilku - dlatego w tym
                                miescie jest jak jest. Ale oczywiscie ty jestes najmadrzejszy i wszystko
                                wykluczasz. Ty masz swoj swiat, w ktorym dla ludzi jak ja nie ma miejsca.
                                Przemadrzasz sie. To moze ty zaproponuj - co bys zrobil dla tego miasta. Ja juz
                                swoja (pierwsza) kocepcje mam i jest dopiero w pierwszej fazie realizacji. A
                                tych faz jest kilka. Nic nie jest od razu. A to, ze tobie sie to nie podoba -
                                ja to olewam. Probujesz ze mnie zrobic nawiedzonego debila. Ale pisz sobie co
                                chcesz. Ja zawsze bede mial argumenty na twoje glupie wypowiedzi.

Dlatego uwazaj, jak bedziesz przechodzil przez jezdnie, by cie samochod nie
                                pie......l, a jak przezyjesz, to spi......j do tego brazylijskiego miasta,
                                Latynosie :)))
                              • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.05, 18:53
                                Tak przegladam sobie posty od ciebie.W pierwszym z nich nie wykluczales idei
                                lini tramwajowych. Ale potem poprzewracalo ci sie w glowie .... i nagle
                                zmieniles nastawienie i stales sie anty. Ale dobrze - nie masz juz wiecej
                                argumentow - wiec cicho juz siedzisz.
                                • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 18:22
                                  To zatkalo kakao? Wichajsterowi odpowiedziales na posty, a mnie nie. Co o tym
                                  swiadczy? Ze cie zagialem argumentami. I nie piernicz juz wiecej, ze wiesz cos
                                  o funduszach unijnych oraz o planach komunikacyjnych w Radomiu na rok 2006 i
                                  2011, bo i tak ci nie uwierze. Bo nawet nie wiedziales o dofinansowaniu ani o
                                  sprawie Kielc. A odlegla Brazylia to ty probujesz zablyszczec, ale ci nie
                                  wychodzi jakos.
                              • Gość: so Re: Konrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 23:36
                                A jak poprawić komunikację autobusową?
                              • Gość: Leszek Re: Konrad IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.04.06, 13:30
                                Taaaa...moze metro jeszcze.
                          • Gość: wer Re: Konrad IP: 82.139.46.* 16.12.05, 20:28
                            Wdawanie się w dyskusję z fantastą trudniącym się oglądaniem kolorowych folderów i nie mającym pojęcia o rzeczywistych nakładach i uwarunkowaniach nie ma sensu. On i tak tego nie zrozumie.
                            • Gość: Konrad_München Re: wer IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 21:03
                              Dokladnie
                              • Gość: wer Re: wer IP: 82.139.46.* 16.12.05, 21:07
                                Chyba nie zrozumiałeś. Tym fantastą jesteś Ty.
                                • Gość: Konrad_München Re: wer IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 21:22
                                  A ty internauta - pasaozytem, ktory jest tylko mocny przed monitorem i nic soba
                                  nie reprezentuje
                              • Gość: Yoda Re: Konrad & co. IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.12.05, 08:21
                                Do Konrada:
                                Przyznaję, że zaintrygowała mnie nieco ilość energii, którą wkładasz w próby
                                obrażenia mnie. Muszę cię jednak rozczarować: ktoś, kto reprezentuje tak niski
                                poziom intelektualny i kulturalny jak ty, a w dodatku zupełnie mnie nie zna –
                                nie jest w stanie mnie obrazić. Nie jesteś też aż tak „przebiegły”, jak może ci
                                się to wydaje: próby zamaskowania braku kompetencji za pomocą braku kultury –to
                                dosyć powszechna strategia dyletantów na tym Forum. Jednak na tym właśnie
                                polega jego urok, że dowolny pętak może „swobodnie” odnieść się do wypowiedzi
                                osób, którym do pięt nie dorasta. Ja to akceptuję, bo jestem jeszcze na tyle
                                młody by uważać, że więcej jest pożytku z wolności słowa niż z konwencjonalnych
                                sposobów budowy i konserwowania autorytetów. W kwestii poczucia własnej
                                wartości natomiast, całkowicie zadowala mnie fakt, że w pozaforumowym życiu
                                nikt, kto rzeczywiście mnie zna, nie pozwala sobie na takie zachowanie względem
                                mnie, jak ty tutaj. Jest tak zapewne i z tego powodu, że z chamami się nie
                                zadaję z reguły, wyboru i dzięki szczęśliwemu dotychczas biegowi życia mego,
                                ale jednak przede wszystkim dlatego, że większość osób, które dane mi było
                                poznać, jest w stanie zrozumieć prostym językiem wyłożone argumenty, nawet gdy
                                dotyczą materii uprzednio im nieznanej.
                                Tak więc dla samej zasady, jak ktoś już tu słusznie powiedział: „by głupota nie
                                miała ostatniego słowa” –traktuję twoje wypociny jako zabawny pretekst do
                                wyłożenia własnych poglądów w przedmiotowej sprawie. Nie mam oczywiście
                                intencji przekonywania cię do czegokolwiek (w tym do używania szarych komórek),
                                bo dałeś już wystarczające dowody ograniczonych możliwości pojmowania prostych
                                nawet rzeczy, ale cała sprawa jest na tyle ważna, że nie wypada pozostawiać jej
                                miernotom i amatorom.

Do pozostałych:
                                1. W poście założyciela tego wątku podniesiona została kwestia niewydolności
                                układu komunikacyjnego Radomia. Diagnoza tego stanu rzeczy była oczywista:
                                nadmierny udział samochodów indywidualnych w strukturze transportu miejskiego
                                (i pozamiejskiego). Nie sposób się z tym nie zgodzić. Jednak to powinien być
                                dopiero początek rzeczywistej diagnozy, a nie jej podsumowanie. Nie znam się na
                                medycynie i leczeniu objawowym ale w przypadku uzdrawiania funkcji miasta
                                jestem przekonany, że zanim zostanie przepisane lekarstwo –należy rozpoznać
                                chorobę, a nie tylko odnotować symptomy. Kilka nici przewodnich do analizy
                                powodów, dla których indywidualne samochody w tym konkretnym mieście wygrywają
                                konkurencję z komunikacją publiczną –podałem wyżej (rozpełzanie się
                                zainwestowania miejskiego, zmiana struktury i dekoncentracja funkcji
                                gospodarczych, zanik skoncentrowanych przestrzennie generatorów ruchu, trendy
                                demograficzne; można do tego dodać np. problem przestrzennego rozmieszczenia
                                ludności o różnym statusie materialnym, czy specyfikę zatrudnienia w „szarej
                                strefie” –jako czynniki popytu na usługi transportowe w Radomiu itd.). Są to
                                kierunki do przemyślenia, a nie gotowe argumenty rozstrzygające. Jednak
                                myślenie nie jest tu w cenie. Zamiast rozpoznawania sytuacji i ważenia
                                argumentów –mamy już rozstrzygnięcie: tramwaj jest dobry na wszystko! Nie ważne
                                co powoduje problem –tramwaj go rozwiąże. Dlaczego: bo jest najlepszy. –To, w
                                skrócie, jest aktualny poziom tej dyskusji (chamstwo wiadomego jej uczestnika –
                                dalej pomijam). Żeby zrobić coś sensownego w kierunku zmiany aktualnych
                                trendów –trzeba zbadać ich przyczyny. Potem będzie można się zastanowić nad tym
                                co należy zrobić, by ludzie zaczęli częściej korzystać z komunikacji zbiorowej.
                                Nikt nie zacznie jeździć tramwajem chętniej niż własnym samochodem tylko dla
                                tego, że tramwaj będzie. Teraz są autobusy i jeżdżą nimi tylko ci, których na
                                własne samochody z dowolnych przyczyn nie stać. Gdyby było ich aż tak wielu,
                                jak by to wynikało ze statystyki bezrobocia i poziomu wynagrodzeń w tym
                                mieście –nie byłoby problemu. Ale problem jest, tylko że nikt nie zamierza się
                                nad nim zastanawiać, skoro podobno jest już rozwiązanie.
                                2. Wiele wskazuje na to, że proponowane rozwiązanie (tramwaj) jest już
                                przebrzmiałe, a rozwiązania konkurencyjne są zwykle tańsze, bardziej
                                elastyczne, mniej kolizyjne, o zbliżonej efektywności i coraz bardziej
                                ekologiczne. Warto by rozważyć wszystkie za i przeciw, zamiast rozmyślnie i
                                programowo nakładać sobie klapki na oczy, by widzieć tylko jasne strony
                                preferowanego rozwiązania. Oczywiście, że nie neguję tramwajów absolutnie i z
                                jakiejś bliżej niesprecyzowanej zasady. Być może rzeczywiście dają jakieś nie
                                brane przeze mnie pod uwagę korzyści. Chciałbym jednak je poznać (bo może to,
                                co miałem na moich kolejnych studiach, jakieś 7 lat temu –nie jest już
                                aktualne) i zobaczyć konkretne dane, które miałyby zaświadczyć o przewadze
                                tramwajów nad innymi rozwiązaniami w tym konkretnym przypadku. Nie zadowala
                                mnie stwierdzenie, że konkrety będą później. Kiedy? –jak zwykle: gdy się po
                                realizacji okaże, że to był niewypał? Proszę też o zestaw danych, który pokaże
                                rzeczywistość w jej różnych aspektach, a nie podbuduje i uprawomocni rojenia.
                                Może gdzieś znajdzie się decydent, który nie będzie prosił pomysłodawców o to
                                samo –mam jednak nadzieję, że w tym mieście takiego nie ma.
                                3. To, że problemów komunikacyjnych współczesnych miast nie da się rozwiązać za
                                pomocą samej tylko inżynierii komunikacyjnej -jest oczywiste dla każdego, kto
                                choć odrobinę zna się na rzeczy. Komunikacja nie jest czymś co da się
                                analizować, projektować lub naprawiać jako problem wyizolowany z innych
                                aspektów życia miasta. Nie można zaczynać poszukiwania rozwiązań
                                nierozpoznanych problemów od projektowania linii i wysepek tramwajowych,
                                pozostawiając na boku problemy finansowania (bo UE da na wszystko, a zwłaszcza
                                Kielcom), efektywności (bo wszyscy wiedzą, że tramwaj jest większy od
                                autobusu), zapotrzebowania (bo mamy studentów i bezrobotnych), struktury
                                funkcjonalnej miasta/celów podróży (są przecież blokowiska, dworce i
                                supermarkety), bezpieczeństwa (bo dobry wujek KonradMunchausen myśli o
                                wszystkim i tylko w kilku miejscach będzie można przejechać wysiadających z
                                tramwaju; jeśli się to natomiast zdarzy na doskonale zaprojektowanym przez
                                Konrada przejściu dla pieszych –winny jest kierowca albo awaria sygnalizacji,
                                czyli sprawa załatwiona) czy awaryjności (bo są przecież helikoptery o
                                odpowiednim udźwigu). Nie można, oczywiście moim tylko zdaniem. Niektórych
                                bowiem zadowala następująca argumentacja: „Polacy to nie Latynosi –każdy Polak
                                kocha tramwaje (które są dla niego wyznacznikiem poziomu cywilizacyjnego, a ich
                                podługowaty kształt i pokaźne rozmiary - bardzo pozytywnie konotują się mu
                                sexualnie) i natychmiast wsiada do każdego, gdy tylko jakiś znajdzie”
                                lub: „Nawet taka dziura jak Gorzów ma tramwaje i choć nie przestał z tego
                                powodu być dziurą –my też musimy je mieć, wszak dziurą jesteśmy”.
                                Moim zdaniem, klucz do rozwiązania problemów komunikacyjnych Radomia, jeśli w
                                ogóle istnieje -leży na polu całościowej koncepcji rozwoju i funkcjonowania
                                miasta, a nie w wyborze tego czy innego środka transportu publicznego. Dodam
                                jeszcze, że nie jest to nic nowego ani odkrywczego –przynajmniej poza tym
                                zadupiem.

I to by było na tyle natenczas. –Pozdrawiam wszystkich:)

PS: Nie mam takiej władzy, żeby zrobić debila z kogoś, kto sam się nim nie
                                okazuje. Dlatego, jeśli tak to wychodzi w dyskusji –to z koniecznością nie jest
                                już moja wina.
                                • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 19:29
                                  Ty gosciu nie wiesz, co piszesz. Najpierw negujesz projekt linii tramwajowych,
                                  a potem twierdzisz, ze nie wykluczasz tego planu. Po twoich wypowiedziach
                                  widac, ze kazdy, kto mysli inaczej - jest wg ciebie oszolomem, albo kims
                                  jeszcze gorszym. Potrafisz krytykowac, ale dac od siebie jakis pomysl dla
                                  Radomia to juz nie jestes w stanie. W tym poscie lejesz tylko wode, niczym
                                  profesorek z liceum - ale zeby cos konkretnego napisac - to na to cie nie stac.
                                  Powinienes zaczac pisac ksiazki, z ktorych i tak nic nie wynika - czyli tzw.
                                  wstep dla idiotow. Wspominasz o studiach - czlowiek po nich wysluchuje
                                  argumentow pozostalych osob i NIE OBRAZA ich za odmienne poglady. Dlatego
                                  wnioskuje, ze musiales studiowac na jakichs prywatnych szkolkach(Wyzszych
                                  Szkolach Gotowania Na Gazie), gdzie placi sie kase, a potem ma sie za nic
                                  dyplom z wyzszym wyksztalceniem. Znam takich wielu...
                                  Forum sluzy do konwersacji i wymiany pogladow. Nie wiem czy wiesz - ale to TY
                                  pierwszy mnie wyzwales od oszolomow, wiec o JAKIEJ TY KULTURZE MOWISZ???!!!!
                                  Sam dales temu przyklad, wiec nie dziw sie mojej reakcji na te glupie posty z
                                  wyzwiskami! Tak cie rodzice wychowali? Nie pamietasz - to poogladaj sobie
                                  wszystkie posty i wtedy zobaczysz, KTO tu nie jest w porzadku wobec kogo. Skoro
                                  JA mam odmienne poglady od ciebie - nie OZNACZA to, zebys mnie wyzywal!!!!
                                  Pewnie, ze cie nie znam (i nawet nie chcialbym poznac takiej osoby) - ale po
                                  wypowiedziach wnioskuje, ze musisz byc bardzo zakompleksionym i niesmialym
                                  czlowieczkiem, ktory staje sie odwazny dopiero przed komuterem i wyladowuje sie
                                  na innych za swoje niepowodzenia w zyciu...

A twoje slowa typu:''...w kwestii poczucia wlasnej wartosci (...) nikt, kto
                                  rzeczywiscie mnie zna, nie pozwala sobie na takie zachowanie wzgledem mnie, jak
                                  ty tutaj.'' Po tym jak mnie nawyzywales - czego oczekiwales w odpowiedzi????
                                  Slow podziekowania??? Te twoje slowa swiadcza, ze uwazasz sie za ksiecia. A
                                  chamstwo - to ty pokazales pierwszy tutaj! Najwidoczniej masz krotka pamiec!

Dalem tobie wolna reke - zebys napisal, co ty bys zrobil dla miasta i w jaki
                                  sposob bys usprawnil komunikacje w miescie. Ale oczywiscie przemilczales ten
                                  fakt, bo pewnie nie masz zadnego pomyslu i oprocz klapania morda - na nic
                                  wiecej cie nie stac.

Poza tym zmieniasz kolego poglady. Najpierw pisales, ze wszyscy jezdza autami i
                                  ty bys nie tlukl sie autobusem z zakupami, a teraz opierasz sie na moich
                                  argumentach w punkcie pierwszym i twierdzisz, ze nie kazdy ma auto.Nie wiesz
                                  jaki wers mam na mysli - to sobie przeczytaj moje posty i odpowiedz znajdziesz.
                                  Wciaz ci powtarzam, ze mnie nie chodzi o haslo: tramwaje albo smierc.
                                  Uwazam, ze jest mozliwosc, by tramwaje byly i w Radomiu, zeby w tym miescie cos
                                  sie wreszcie zaczelo dziac. Pokaz mi tez miasto w Polsce, gdzie tramwaje by
                                  byly niewypalem.
                                  Poza tym to, co zaprojektowalem - to dopiero poczatek calej inwestycji. Reszta
                                  zosatnie uzupelniona z czasem.
                                  A ty ani rzeczowo nie odpowiadasz na moje pytania i lejesz wode. To samo moga
                                  stwierdzic inni. Ty nie piszesz nic rzeczowo, tylko jestes niczym autor jakiejs
                                  byle jakiej ksiazki, w ktorej nie wiadomo o co chodzi.
                                  A w swoim ostatnim stwierdzeniu nieczego nowego nie odkryles piszac, ze problem
                                  komunikacyjny lezy na polu calosciowej koncepcji rozwoju i funkcjonowania
                                  miasta.
                                  Szkoda mi odpisywac na twoje posty, bo í tak nic nie zrozumiesz...
                                • Gość: Konrad_München Re: Yoda oraz inni opie..cze (czytaj:pasozyty) IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 19:59
                                  Skoro ci cos nie pasi - to sie nie wypowiadaj w tym temacie i masz problem z
                                  glowy
                                  • Gość: Yoda Re: Yoda oraz inni opie..cze (czytaj:pasozyty) IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.12.05, 09:53
                                    Nie licz na to:)))
                                    Poza tobą, są tu jeszcze inni, którzy rozumieją, że zanim przejdzie się do
                                    rozwiązań -trzeba wiedzieć jakiego rodzaju problem się rozwiązuje. Dla ciebie
                                    jest to lanie wody, bo niewiele z tego rozumiesz - i to akurat mnie nie dziwi:)
                                    Konkrety, to nie tylko gotowe rozwiązanie, -to najpierw wiedza o
                                    rzeczywistości. Żeby ją mieć, nie wystarczy jeździć palcem po mapie w
                                    poszukiwaniu miejsca na torowisko. Na początku wydawało mi się (sam już nie
                                    wiem na jakiej podstawie), że rozmawiam z kimś, kto jest zdolny do racjonalnego
                                    myślenia i dlatego podałem przykład Kurytyby, bez rozwijania. Ty skwitowałeś to
                                    odkrywczym (na miarę twojego intelektu) stwierdzeniem, że Polska to nie
                                    Brazylia, a z Latynosami nie dyskutujesz:). Bardzo mi się też spodobał twój
                                    pomysł finansowania tramwajów w Radomiu za pomocą funduszy z UE przeznaczonych
                                    dla Kielc (bo chyba to miałeś na myśli wytykając mi rzekomą niewiedzę w tej
                                    materii):)))
                                    A więc skoro nie widzisz w powyższych moich postach konkretu -proszę bardzo
                                    (raz jeszcze): autobus jest rozwiązaniem bardziej racjonalnym niż tramwaj. Jest
                                    bardziej elastyczny, bo nie jest związany infrastrukturą inną niż przystanki,
                                    które można przenieść w przypadku zmiany trasy; w przypadku awarii można jeden
                                    autobus zastąpić innym, bez konieczności uprzedniego usuwania go z torowiska;
                                    wjedzie tam, gdzie tramwaj nie może, bo za ciasno (dotyczy to zwłaszcza
                                    centrum, które wymaga skomunikowania za pomocą środków zbiorowych, bo brak tam
                                    miejsca na parkingi dla samochodów indywidualnych); może być tak samo szybki
                                    jak tramwaj, bo podobnie jak torowiska -można wydzielać pasy zarezerwowane dla
                                    autobusów, można też (i to jest unikalne rozwiązanie z Kurytyby) zmniejszyć
                                    czas jego napełniania na przystanku, co daje zysk w globalnym czasie przejazdu;
                                    jest znacznie tańszy, więc opłaci się zwiększyć częstotliwość przejazdów by
                                    zniwelować mniejszą pojemność, która jednak daje ten zysk, że w godzinach
                                    mniejszego obciążenia nie wozi się powietrza; jest mniej uciążliwy, bo cichszy,
                                    a zawartość substancji szkodliwych w spalinach daje się niwelować za pomocą
                                    stosowania odpowiednich paliw lub rozwiązań technicznych; możliwość stosowania
                                    biopaliw (które mogą być produkowane z lokalnego surowca) daje zysk dla
                                    lokalnej gospodarki, bo pieniędzy nie transferuje się poza region -np. do
                                    dostawcy węgla dla elektrowni, która dodatkowo ogrzewa atmosferę i wody
                                    powierzchniowe, produkuje pyły itp. (tyle że w innym miejscu niż zasilany przez
                                    nią tramwaj); jest mniej kolizyjny w stosunku do innych uczestników ruchu
                                    (pisałem już wystarczająco dużo na ten temat); nie wymaga wielkich nakładów
                                    przy remontach i modernizacji infrastruktury (koszt remontu drogi z torowiskiem
                                    jest chyba znacznie większy niż bez niego); jest mniej awaryjny, bo zepsuć się
                                    może tylko autobus, a nie np. trakcja czy torowisko; itd, itp.
                                    Nic nowego, powiadasz, nie wymyśliłem? -OCZYWIŚCIE! Na tym właśnie m.in. polega
                                    myślenie, że nie wyważa się otwartych drzwi:))) Poza tym, ty tramwajów też nie
                                    wymyśliłeś -o ile mi wiadomo.
                                    Dalej: co może zachęcić użytkowników samochodów indywidualnych do korzystania z
                                    komunikacji zbiorowej? -Proszę bardzo: poprawa bezpieczeństwa w autobusach
                                    (zero tolerancji dla złodziei, bandytów, moczymord, agresywnych i hałaśliwych
                                    gó..arzy); zwiększenie i/lub różnicowanie częstotliwości kursów w odpowiedzi
                                    na zapotrzebowanie; zmniejszenie cen biletów (bardziej prawdopodobne, gdy nie
                                    będzie trzeba finansować bezsensownej inwestycji w infrastrukturę tramwajową);
                                    zwiększenie stopnia penetracji miasta (w tym zwłaszcza centrum) przez linie
                                    autobusowe, także kosztem ograniczenia dostępności tych samych dróg dla
                                    komunikacji indywidualnej; rozwiązania uspokajające ruch indywidualny;
                                    ograniczenia w parkowaniu samochodów indywidualnych w centrum (zwłaszcza w
                                    przypadkowych miejscach wzdłuż jezdni); długofalowa polityka miasta w kierunku
                                    koncentracji zainwestowania i przeciwdziałania jego rozpełzania się na obszary,
                                    które muszą potem być skomunikowane za pomocą większych nakładów (w praktyce,
                                    na odległych przedmieściach miasta każdy pełnoletni członek danej rodziny
                                    potrzebuje indywidualnego samochodu, by jakoś funkcjonować w obliczu
                                    konieczności dojazdów do pracy, szkoły, sklepu, przychodni itp.) -pomysły mogę
                                    mnożyć, a to dlatego, że nie jestem tobą -mam wiedzę, rozsądek i wykształcenie,
                                    a nie fixację na jednym punkcie:)
                                    Pzdrwm
                                    PS: Oszołomem cię nazwałem faktycznie -ale było to już po rozpoznaniu twoich
                                    możliwości i z czasem tylko utwierdzasz mnie w tamtym przekonaniu. Choć wiele
                                    też (np. twój zwrot: "zatkało kakao?":))) wskazuje na to, że możesz być np. 9-
                                    latkiem ze swobodnym dostępem do internetu:)))
                                    • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.05, 14:35
                                      Znow duzo wody - ale bez konkretow.
                                      Inna sprawa - jak mozesz liczyc na spadek ceny biletu, skoro paliwa wciaz
                                      drozeja? A jesli by zostaly wprowadzone bio-paliwa - to cena ich tez by poszla
                                      w göre. A wraz z tym i cena biletu. Nie ma reguly na to, jaki pojazd jest mniej
                                      lub bardziej kolizyjny. Wszystko zalezy od glowy kierowcy.
                                      O jakim ty bezpieczenstwie mowisz??? Przy takiej obojetnosci spoleczenstwa,
                                      jaka panuje - nagle wszyscy zaczna byc odwazni i beda interweniowac. Skoro do
                                      tej pory zadne akcje nie przyniosly oczekiwanych skutkow, to nie licz i ze i
                                      tym razem bedzie jakas poprawa. Poza tym z twojej wypowiedzi mozna
                                      wywnioskowac, ze w tramwajach beda lataly noze i tasaki, a w autobusach
                                      zapanuje spokoj... Eh... Powracajac do sedna sprawy - ja nie zamierzam sie
                                      wiecej klocic, ani uzywac chamskich slow. Nie oznacza to, ze nagle zaczne
                                      przytakiwac tobie i zmieniac poglady. To ma byc dyskusja i argumenty, a nie
                                      obrazanie. I nie prowokuj mnie wiecej.
            • Gość: Wichajster Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: 82.139.38.* 15.12.05, 15:07
              Gość portalu: Konrad_München napisał(a):

> ..... - Grzecznarowskiego - OSIEDLE USTRONIE (petla al.Jana Pawla II)

Chcesz wybudować pętle koło Globi?? To by było dobre miejsce ale spokojnie
              można pociągnąć tą linie dalej w stronę prędocinka.(tak jak jedzie linia
              autobusowa 3)Tam nie ma dużego ruchu i tramwaj spokojnie może jechać z
              samochodami, albo z boku ulicy gdzie też jest miejsce.

Sugeruje:
              ..... - Grzecznarowskiego - al.Jana Pawla II - Wyścigowa - Armi Krajowej -
              Prędocinek (pętla).

Pozdrawiam
            • Gość: Wichajster Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: 82.139.38.* 15.12.05, 15:21
              Gość portalu: Konrad_München napisał(a):

> Tak wiec potrzeba bedzie okolo 20 - 24 pojazdow tramwajowych - z czego 10 -15
              > bedzie kursowalo caly dzien.

Na ~ 25 składów można kupić z 10 używanych z innych miast z Polski albo z
              zagranicy.
              Wtedy na trasę wyjeżdżały by tylko te wagony nowe a używane stanowiły by
              rezerwe bądź „dokładkę” w godzinach szczytu.
              Była by to oszczędność na początek a potem z biegiem czasu stare wagony by się
              kasowało a wprowadzało nowoczesne.
              • Gość: Konrad_München Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.05, 18:15
                Dobra idea z tymi uzywanymi tramwajami.
                A jeszcze - by Was pocieszyc jeszcze bardziej - dostalem maila od dwoch poslow
                Sejmu RP (oboje z Radomia). Idea tramwwajow im sie podoba. W polowie lutego
                spotkam sie z Nimi. Nazwisk na razie nie ujawnie dla dobra sprawy. Na
                wrzesien/pazdziernik 2006 (dopiero :( ) planowane bedzie oficjalne zlozenie
                wniosku do Unii Europejskiej o dofinansowanie projektu pod warunkiem, ze sejmik
                wladze miasta to zaakceptuja. Jesli nie - trzeba bedzie dluzej poczekac, az
                wladze sie zmienia.
                W tym czasie powstanie biznes-plan (wszelkie koszty). Jesli rozmowy z poslami
                beda pomyslne - w marcu zaczne rozgladac sie za ewentualnymi sponsorami. Nie
                licze, ze kazda firma sypnie tona kasy - ale im wiecej firm - tym wiecej szans
                i kasy na tramwaje. A reklama na tramwajach na pewno im sie przyda.
                To troszke odlegla pewnie przyszlosc - ale zapewniam - REALNA! Tylko POTRZEBA
                CHECI!
                • Gość: kolejorz Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 20:50
                  aja proponuję zbudowanie MIS-ia jak z Barei - też zadnego pożytku a ładny
                  procent mozna załapać.
                  • Gość: Konrad_München Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.05, 21:05
                    Powiedzial, co wiedzial
                • Gość: Wichajster Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: 82.139.38.* 15.12.05, 21:18
                  Posiadasz może kosztorys wagonów tramwajowych nowych i używanych??
                  • Gość: Konrad_München Re: PLANOWANE TRASY 2 LIN TRAMWAJOWYCH IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.05, 21:31
                    Witam!
                    Jeszcze nie - ale bede mial
                    Jestem na etapie calkowitego kosztorysu - jak juz bedzie gotowy - dam znac
    • Gość: Ola Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 13:59
      Nawet w takiej dziurze jak Gorzów Wlkp k/Zielonej Góry są tramwaje w w Radomiu
      nie ma:(((
      • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.05, 20:33
        Dlatego teraz pora na Radom
        • Gość: KR! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 21:55
          Tramwaje są w takiej dziurze jak Gorzów Wlkp. czy toruń pisałem o tym już wielokrotnie na forum.
          • Gość: k Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.catv.net.pl 16.12.05, 00:03
            kompletny nonsens. Zniszczycie przepustowość dróg. Oby nic z tego nie wyszło. Amen.
            • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.05, 10:36
              Widac, ze sie nie znasz na temacie. Wiec nastepnym razem oszczedz sobie czasu i
              sie nie wypowiadaj. Tramwaj to tez pojazd. To ja tez powiem, ze ty niszczysz
              przepustowosc tego forum piszac takie bzdury! Twoje niedoczekanie, ze nic z
              tego nie wyjdzie. Jeszcze sam bedziesz jezdzil linia 100 lub 101.
          • Gość: konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.05, 21:25
            Bo tam sa normalne wladze
    • Gość: marzyciel Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.udn.pl 16.12.05, 14:50
      wzsystkim dyskutantom polecam wizję sieci linii tramwajowych w Radomiu
      przedstawioną na tej stroniewww.inlog.pl/bahn/download.php?dir=fikcje
      • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.05, 10:26
        Fajna stronka
    • isoxazolidine conieco z tramwajowego archiwum ... 16.12.05, 18:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35751&w=20998423
    • Gość: wzburzony Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 23:55
      Konrad, nie zgadzam sie z Twoimi projektami tras - dlaczego tramwaje maja byc
      tylko na golebiowie, predocinku, michalowie i poludniu? przeciez te osiedla
      maja wydaje linie autobusowe 9 i 7 ktore na dodatek jezdza w nocy, a inne linie
      sa zapchane (6tka, 12tka, 11tka) i każdy ma to w... i nie zsasłaniaj się
      twierdzeniem, że tramwaj potrzebny jest tam, gdzie są największe potoki
      pasażerskie bo to bzdura, mieszkancy innych osiedli sa tacy sami jak mieszkancy
      w/w osiedli wiec czemu ci 2dxzy maja miec lepiej? ja rozumiem ze tramwaju noie
      moze byc wszedzie, a;e powinien byxc w takich dziielnicach jak Idalin,
      Zamłynie, Kaptur, Wośniki etc.
      • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.05, 04:53
        Witam! Kolo Wosnik tramwaj nr 100 mialby trase. Co do pozostalych osiedli -
        wezme to pod uwage przy projektowaniu tras kolejnych mozliwych lin. Jutro
        postaram sie napisac planowana trase 3 linii. Ale najpierw musze dokladnie przy
        mapce posiedziec. Pozdrawiam
      • Gość: Wichajster Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.38.* 18.12.05, 11:41
        >dlaczego tramwaje maja byc tylko na golebiowie, predocinku, michalowie i
        >poludniu? przeciez te osiedla maja wydaje linie autobusowe 9 i 7 ktore na
        >dodatek jezdza w nocy

Pozwolisz że się wtrącę.
        Linie numer 7 i 9 stanowią tak zwany kręgosłup komunikacyjny Radomia. Ideą
        budowy szybkiej kolei miejskiej bądź tramwajów jest właśnie odciążenie w/w
        linii które ledwo wyrabiają z potokiem pasażerów w godzinach szczytu i chodzi o
        przyśpieszenie dostępu np. z Południa na Michałów. Już teraz „wydajną” 7 jedzie
        się godzinę a czasami nawet więcej w autobusie ścisk a kierowca ledwo wyrabia
        żeby zdążyć na następny przystanek.

>a inne linie sa zapchane (6tka, 12tka, 11tka) i każdy ma to w... i nie
        >zsasłaniaj się twierdzeniem, że tramwaj potrzebny jest tam, gdzie są
        >największe potoki pasażerskie bo to bzdura, mieszkancy innych osiedli sa tacy
        >sami jak mieszkancy w/w osiedli wiec czemu ci 2dzy maja miec lepiej?

No cóż nie moja wina że końcowe z największą ilością linii są na tych osiedlach
        a nie np. na Idalinie i pomyśl tak jak by powstała pierwsza linia to jak by
        biegła jej trasa na osiedla domków jednorodzinnych czy na największe bokowiska.
        Oczywiście w przyszłości czemu nie bardzo chętnie niech i dojeżdża do domków
        ale najpierw jak już pisałem trzeba połączyć osiedla gdzie mieszka najwięcej
        ludzi.

Pozdrawiam serdecznie

• Gość: wzburzony Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.05, 18:47
          Wichajster ma racje. Wg mojego planu na razie nie ma sensu budowac torow na
          Kapturze, Idalinie, Zamlyniu czy Wacynie. Tam nie ma az tak duzej ilosci ludzi.
          zresza linie, ktore dochodza do tych dzielnic - 15, 2, 11 i 10 wystarczaja. Wg
          mnie linie 6, 12 i 11 maja wystarczajaca ilosc kursow. Nalezy odciazyc linie 7,
          9 i 13. Dlatego moj projekt to zaklada. A trasy linii tramwajowych sa tak
          zaplanowane, by obslugiwaly jak najwieksza liczbe pasazerow. Koncowe by byly na
          poludniu, polnocy i wschodzie miasta. Co do czesci zachodniej, dalsza budowa
          torow jest mozliwa w przyszlosci. Dlatego uznalem, ze na razie bez sensu jest
          projektowanie trasy 3 linii. Pozdrawiam.
          • Gość: Konrad_München Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.05, 18:50
            Sorry - podpisalem za za wzburzonego - a to do niego byl adresowany ten post ;)
    • Gość: wzburzony Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 01:15
      no tak, znam te argumenty ale mam wrażenie, że ktoś tu nie ma dobrego
      rozeznania.. używam komunikacji miejskiej w Radomiu kilka razy dziennie,
      korzystam z różnych lini, m.in. w/w i naprawdę, twierdzenie, że 9tka jest
      zaochana porównując ją z niektórymi innymi liniami jest śmieszne. Owszem - 9tką
      i 7jką jeździ dużo ludzi, czasem jest nawet tłok. Tylko co z tego, jak np. w
      5tce, 12tce czy 6tce w godzinach rannych jak i popołudniowych panuje olbrzymi
      tłok, ludzie nie mieszcza się w autobusie, kierowca nie moze domknąć drzwi.
      Porównując do tego, podróż 9tką jest wysokim komfortem. A to, że 9tka jedzie
      czasem godzinę to bzdura! Praktycznie jedynym miejscem, gdzie 9tka stoi jest
      odcinek Kelles-Krauza od Struga do Malczewskiego wraz ze skrzyżowaniem.
      Może innych lini nie trzxeba by zastępować tramwajami.. możliwe, że
      wystarczyłoby wprowadzić autobusy przegubowe i zrobic z 6tki linię 2giej
      kategorii, a 12tce i 11tce dodac dodatkowe brugady w godzinch porannych i
      popołudniowych.. A może nie... Wg. mnie tramwaje nie powinny być tylko i
      wyłacznie odciążeniem dla lini autosudowych. Powinny być możliwie najkrótszym
      połaczeniem różnych dzielnic z możliwie najkrószą drogą, DLATEGO BEZ SENSU JEST
      POKRYWAĆ ICH TRASĘ w 100% z trasami autobusów!

Pozdrawiam
      • Gość: Wichajster Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.38.* 19.12.05, 11:05
        > twierdzenie, że 9tka jest zaochana porównując ją z niektórymi innymi liniami
        > jest śmieszne. Owszem - 9tką i 7jką jeździ dużo ludzi, czasem jest nawet
        > tłok. Tylko co z tego, jak np. w 5tce, 12tce czy 6tce w godzinach rannych jak
        > i popołudniowych panuje olbrzymi tłok, ludzie nie mieszcza się w autobusie,
        > kierowca nie moze domknąć drzwi.

Drogi przyjacielu
        Owszem ja nie mówię że w 6, 12 czy w 5 nie ma tłoku. Ale spójrz logicznie na
        sprawę.
        Po 1 częstotliwość kursów linii 9 a w/w. Linia 9 kursuje w godzinach szczytu co
        7 minut a mimo to nie wyrabia potoku pasażerskiego za to linie 6, 12, 5 o ile
        się nie mylę ich ŚREDNIA kursowania w godzinach szczytu wynosi jakieś 20 minut
        (jak nie więcej).
        Po 2 Obsługa linii. Linie wymienione przez Ciebie są obsługiwane najczęściej
        autobusami 12 metrowymi(oprócz 15 która jest obsługiwana autobusami
        wielkopojemnościowymi w godzinach szczytu). Zobaczyć 15 metrowca albo
        przegubowca na linii 6 graniczy z cudem.
        Natomiast linie 7,9 są obsługiwane tylko i wyłącznie autobusami
        wielkopojemnościowymi. Stanowi różnice?
        Odp. na pytanie gdzie jest więcej pasażerów?

> A to, że 9tka jedzie
        > czasem godzinę to bzdura! Praktycznie jedynym miejscem, gdzie 9tka stoi jest

A czy ktoś napisał że 9 jedzie czasem godzine?? Ja pisałem że 7. 9 to najwyżej
        jedzie 40 minut.Czytaj uważnie

> Może innych lini nie trzeba by zastępować tramwajami.. możliwe, że
        > wystarczyłoby wprowadzić autobusy przegubowe i zrobic z 6tki linię 2giej
        > kategorii, a 12tce i 11tce dodac dodatkowe brugady w godzinch porannych i
        > popołudniowych.

I o to chodzi.A potem w miarę możliwości wprowadzać trampki na liniach nie
        stanowiących „kręgosłupa” komunikacyjnego Radomia

>A może nie... Wg. mnie tramwaje nie powinny być tylko i
        > wyłacznie odciążeniem dla lini autosudowych. Powinny być możliwie najkrótszym
        > połaczeniem różnych dzielnic z możliwie najkrószą drogą, DLATEGO BEZ SENSU
        JEST
        >
        > POKRYWAĆ ICH TRASĘ w 100% z trasami autobusów!

No właśnie o to się rozchodzi że były by odciążeniem dla autobusów i szybciej
        by się przemieszczały z punktu A do B.
        A ktoś pokrywa ich trasę w 100%

Pozdrawiam :|
        • Gość: Konrad_München Re: wzburzony IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 19:37
          Przepraszam bardzo, ale linia 101 by jezdzila troszke inna trasa niz obecna
          linia autobusowa 9. Popatrz sobie na planowanä trase tej lini.
          Poza tym linie 6 czy 15 kursuja w szczycie co jakies 15 - 20 minut, a linia 9
          co 7-8 min. Jakos nie zauwazylem, zeby 6 czy 15 byly szczegolnie zapchane. Moze
          sie myle, ale by rozwiazac ten problem - trzeba by bylo tylko zwiekszyc
          czestotliowsc kursowania. Natomiast linia 9 obsluguje duza czesc miasta. A
          linia 6 czy 15? Jakos na Godowie, Kapturze, Milejowicach czy Janiszpolu nie
          mieszka az tak duzo ludzi jak na Golebiowie, Ustroniu, XV-Leciu, Poludniu czy
          Michalowie. Pozdrawiam
          • Gość: Wichajster Re: Konrad IP: 82.139.38.* 19.12.05, 19:41
            Próbuje mu to wytłumaczyć od 3 wątków ale On i tak swoje :-D
            • Gość: Konrad_München Re: Wichajster IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 19:47
              Kazdy przeciez moze miec swoje zdanie. Dobrze, ze na razie nie wyzywa Cie od
              oszolomow, jak to czynil Yoda, z ktorym juz nie mam zamiaru wdawac sie w
              konwersacje, ktore i tak niczego nie przyniosa dobrego. Bo wg Yoda cos bialego
              jest czarne i on tak bedzie dalej probowal Ci to udowodnic.
              Ale z tymi wysepkami dowalil... he he Chyba bedziemy musieli pomyslec na budowa
              metra, bo i nas moze przechac auto wg tego, co pisze Yoda. He he . Albo
              przeniesmy sie do Brazylii. He he

A powracajac do sedna sprawy i nie patrzac na chamskie opinie innych osob ( z
              szacunku do siebie nie wymienie ich imion) - mysle, ze wystarczy na razie
              projekt 2 lin. Kolejne linie to mysle, ze beda mozliwe, ale w dalekiej
              przyszlosci. Oby chociaz dwie powstaly.
              • Gość: Wichajster Re: Konrad IP: 82.139.38.* 19.12.05, 19:59
                Nie ja nie mam do niego pretensji że ma swoje zdanie tylko mi się śmiać chce że
                nie czyta ze zrozumieniem co Mu pisze :-D

Na razie 2 wystarczą oby i one powstały a jak powstaną to będą Ci dziękować
                wszyscy co się z Ciebie śmiali
                prdr
                • Gość: Konrad_München Re: Wichajster IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 20:04
                  Dzieki, ale co do Yody - mam watpliwosci. Pewnie, jak w Radomiu beda tramwaje,
                  to Yoda ucieknie do Brazylii :)))

Pozdrawiam
          • Gość: wzburzony Re: wzburzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:02
            15tka nie, ale 12tka i 5tka sa zatloczone.

Ok Wichajster, co nieco mi rozjaśniłeś, dzięki, mam nadzieję, że rzeczywiście
            nie ma się skończyć na 2óch liniach.

To tak- Linia 101 to w miare dobry projekt, oprócz połaczenia dwóch dzielnic
            aktywizuje m.in. Szarych Szeregów, na której nie ma komunikacji miejskiej..
            tylko tu mnie zastanawia - czy nie warto by wykorzystać dalszego planowanego
            fragmentu "obwodnicy śródmieścia" tj. przebicia Mariackiej do Młodzianowskiej i
            dalej Młodzianowską itd. do Prędocinka? z jednej strony szybszy duzo dojazd ale
            z drugiej linia nie będzie przebiegać wtedy obok dworca PKP a Strategia Rozwoju
            Transportu Radomia zakłada przebieg wszystkich nowych lini obok dworca i
            zlokalizowanie tam centrum przesiadkowego.. sam niewiem...

A linia 100 to beznadziejny pomysł. Wprowadzenie tramwajów na 25 Czerwca do
            beznadziejny pomysł. Wszystko było by wspaniale, gdyby nie to, że to właśnie ta
            ulica jest "Wąskim Gardłem" w dojeździe ze Struga/Żwirki i Wigury pod PKP! Tam
            są olbrzymie korki i na tej ulicy tramwaj byłby dużo mniej konkurencyjny niż
            autobus (autobus może zmieniać pasy ruchu)... Bez wydzielonego torowiska to
            jest bezsens, a na 25 Czerwca na wydzielone torowisko miejsca brak. Poztym tak
            samo linia 101 - puszczanie tramwaju jednym z pasów dla samochodów pod
            przejazdrem na Grzecznarowskiego jest bezsensu. Przecież tam jest bardzo duże
            natężenie ruchu, samochody jeżdżą szybko a i miejsca na wydzielenie torowiska
            nie ma..

ale nie chcę tylko nazekac, mam nadzieje, że tramwaje w Radomiu będą działać i
            kursować jak najbardziej sztbko, sprawnie i wspaniale.
            • Gość: Konrad_München Re: wzburzony IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 20:12
              Rzeczywiscie 12-tka za rzadko kursuje. Moglaby jezdzic co jakies 15 - 20 minut
              w szczycie. Co do lin 100 i 101 - to sa dopiero projekty i jeszcze duzo sie
              moze zmienic. Ale mam pewne watpliowsci co do przedluzenia trasy linii 101 na
              Predocinek - bo krzyzowka ulic Jana Pawla i Mlodzianowskiej jest troche za
              waska i nawet na czas budowy szyn - ten odcinek bylby bardzo zapchany ze
              wzgledu na duza czestotliowsc autobusow lini 3,4 i 9. Ale niczego nie wykluczam.

Co do lini 100 - trasa moze ulec zmianie i nie jest powiedziane, ze koniecznie
              musi przejezdzac przez ul. 25 Czerwca. Pomysle jeszcze nad korekta tej lini.

A wracajac do lini 101 - mysle, ze trasa przez ul.Narutowicza jest jak
              najbardziej odpowiednia.

Pozdrawiam
              • Gość: Wichajster Re: Konrad IP: 82.139.38.* 19.12.05, 20:17
                Krzyżówka JP II z Młodzianowską NIE . Jak już gdzieś pisałem puścić w Wyścigową
                tam gdzie jedzie linia 3. Skrzyżowanie tej ulicy z JP II i tak jest za wąskie i
                podejrzewam że będzie trzeba go i tak poszerzyć(robiąc lewoskręt w Jana Pawła)
            • Gość: Wichajster Re: wzburzony IP: 82.139.38.* 19.12.05, 20:13
              >Poztym tak
              >samo linia 101 - puszczanie tramwaju jednym z pasów dla samochodów pod
              >przejazdrem na Grzecznarowskiego jest bezsensu. Przecież tam jest bardzo duże
              >natężenie ruchu, samochody jeżdżą szybko a i miejsca na wydzielenie torowiska
              >nie ma..

Nic nie będzie ani tramwajowi ani samochodom jak pojadą Grzecznarowskiego razem
              owszem w godzinach szczytu są korki w kierunku centrum i ronda z JP II ale
              tramwaj długo w nich nie postoi a nawet jak by się zastanowić można poszerzyć
              tą ulice zaczynając tak gdzieś na wysokości Elea żeby się zmieściła wyspa po
              środku dla trampków
              Pozdrawiam
              • Gość: Konrad_München Re: Wichajster i Wzburzony IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 20:15
                Dokladnie - wkoncu na Grzecznarowskiego sa dwa pasy ruchu. Jednym jedzie
                tramwaj - drugim auta i autobusy. Zreszta tramwaj potrzebowalby na przejechanie
                tego odcinka okolo 2 - 3 minut.
          • Gość: już nie wzburzony Re: wzburzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 22:01
            Wichajster - na Grzecznarowskiego jest dużo miejsca na wydzielony pas dla
            tramwajów, ale gdy zaczniesz puszczac tramwaje osobnym pasem od Elei, to co
            zrobisz gdy dojadą do wiaduktu czy jak to tam się zwie? zburzysz słupy
            podporowe? a może zamiast chodnika po jednej stronie puścisz tramwaje? z tym
            trzeba coś zrobić... zawsze mozna powiekszyc ten podkop i to by bylo sensowne
            tylko skad wziasc na to pieniadze?

licze na konkretne i szczegolowe opisy planowanych tras, przystanki itd. bo
            taka rozpiska z ulicami ładnie wygląda ale to nie jest takie proste..

tramwajom stojącym w korkach razem z samochodami mówię NIE, bo zamiast tego
            mozemy mieć więcej autobusów wielkopojemnościowych, dodać więcej kursów w
            godzinach szczytu a tam gdzie mozna- wydzielić osobne pasy ruchu dla
            autobusów...
            • Gość: Wichajster Re: wzburzony IP: 82.139.38.* 19.12.05, 22:09
              Tam nie dopisałem do końca
              Szło to jakoś w ten sposób ...że od Elea można poszerzyć... ale nie napisałem
              że w kierunku ronda. Samego tunelu nie ma sensu ruszać bo tramwaj i samochody
              sobie poradzą bez żadnych problemów. Po prostu trampek będzie w tunelu jechał
              po wewnętrznym pasie jezdni wraz z samochodami a od Elea jest tyle miejsca że
              można przesunąć jedną nitkę jezdni tworząc szeroką wyspę żeby jechał
              własnym „trasą” aż do ronda.
              Za nie ścisłość przepraszam.
              Pozdrawiam
    • Gość: psycholog Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.org / 85.195.119.* 19.12.05, 20:41
      Forumowicze, nie dajcie się nabierać.
      Przeszło połowa ze stu kilkudziesięciu wpisów w tym wątku to wpisy
      "Konrada_z_Munchen" oraz paru innych ksywek, którymi ten osobnik podpisał się.

Ilość wpisów i ich treść świadczy o:

1. Kompletnej ignorancji tego osobnika w temacie: "komunikacja zbiorowa",
      "tramwaj".

2. Wyraźnych objawach chorobowych "Konrada_z_Munchen".
      To typowy przypadek psychozy maniakalno-depresyjnej.
      Jej objawy (występujące tu również) to m. in.: euforia, brak racjonalnej oceny
      swojego działania, urojenia wynalazcze, myślenie paralogiczne, mania wielkości,
      poszukiwanie silnych bodźców.

Szanowni forumowicze,
      temu Panu trzeba współczuć, trzeba go leczyć a nie spierać się z nim, bo
      sfiksuje do reszty.
      • Gość: Konrad_München Re: Bravo Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 20:56
        To, ze na poczatku forum oprocz swojego nicka uzylem tez dwoch innych - wcale
        nie swiadczy, ze ja sie za kogos innego podaje. Nie wierzysz, to popatrz na
        innych forach. Ja mam rozne nicki, ale potem pomyslalem, ze w tym
        temacie ''tramwajowym'' bede uzywal jednego. I popatrz na adresy IP. Wiem, ze
        to jestes ty - Yoda. Robisz wszystko, by mnie skompromitowac. Ale ja PIER...E,
        to co piszesz. Szkoda, ze nie napisales sobie nicka PSYCHOl, bo ten by
        najbardziej odpowiadaj twojej osobie. Mam swoje argumenty i nikt mnie nie
        bedzie zmuszal do zmiany myslenia - nawet kosztem obelg pod moim adresem!
        Myslisz Yoda, ze jak pojdziesz do kafejki internetowej i zmienisz nicka - to mi
        zaszkodzisz. Po prostu nie wiesz, co jeszcze mozesz mi napisac, bo nie masz
        silnych argumentow. Dlatego uznaje, ze twoj kawal okazal sie wielkim
        NIEWYPALEM. Co jeszcze nowego wymyslisz??? Czekam na twoje nowe pomysly.
        I tym postem dowiodles, ze pomimo wieku i papierka z prywatnej uczelni - nie
        powinienes sie wypowiadac na tym forum. Chcac rozladowac emocje - pojdz sobie
        na spacek lub na silownie. To ci z pewnosci adobrze zrobi.
        Trzymam kciuki, bys choc troche zmadrzal.

Pozdrawiam z München!
      • Gość: Konrad_München Re: Do psychologa - Yody IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 20:59
        Boli cie, ze ja mam jakies plany i cele w zyciu i nie jestem takim debilem jak
        ty?! Myslisz, ze ja tak jak ty przestane uzywac teraz swojego nicka i bede z
        innych adresow IP pisal kolejne bzdury. Nie jestem taki, jak sobie myslisz.
        Powinienes wymyslic cos ciekawszego.
        Pamietaj - ja TWARDO STAPAM PO ZIEMI I ZADEN JELOP TAKI JAK TY NIE ZNISZCZY
        MNIE!
        • Gość: Yoda Re: Do psychologa - Yody IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.12.05, 10:15
          Fakt, raz pisałem z innego adresu (bo akurat tam miałem dostęp), ale nick-a
          nigdy nie zmieniłem. Nawet nie zauważyłem, że Ty zmieniłeś, bo interesował mnie
          temat, a nie tożsamość dyskutantów. Mnie nie bolą Twoje plany i cele. Pisałem
          nawet, że Twoje zainteresowania, to pozytywna (choć moim zdaniem kiepsko
          ukierunkowana) energia. Jednak chyba faktycznie nie będę już nic tu wymyślał,
          bo skoro tylko Ty tu zaglądasz pod różnymi nick-ami, to sensu to nie ma.
          Pozdrawiam -rozchmurz się:)))
      • Gość: Konrad_München Re: Psycholg zwany pasozytem Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.05, 21:15
        A jutro sprawdze adres IP tej kafejki internetowej, by cie jeszcze bardziej
        osmieszyc na tym forum.
        Ale jestem ciekaw - za kogo nastepnym razem sie podasz i co jeszcze pod moim
        adresem napiszesz...
        • Gość: psycholog Re: Psycholg zwany pasozytem Yoda IP: *.net / 69.41.173.* 19.12.05, 21:38
          Konrad_Munchen,
          zaprezentowałeś tu pięknie inne objawy psychozy maniakalno-depresyjnej, których nie wymieniłem poprzednio tj.: szał maniakalny i osłupienie maniakalne.
          To tylko potwiedza diagnozę.

Do forumowiczów:
          Nie martwcie się, jest to choroba dwubiegunowa, po okresie "manii" (obecny) przychodzi okres depresji, a jak przyjdzie to Konrada_Munchen nawet dziewczyna czy pogoda nie zainteresuje a co dopiero tramwaj w Radomiu.
          Spoko.
          • Gość: Konrad_München Re: Psycholg zwany pasozytem Yoda IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.05, 21:46
            Nie rob z siebie debila. Nawet mnie nie znasz - wiec co ty mozesz o mnie
            wiedziec??? nie wiesz gdzie pracuje , co robie i jakie sa moje inne pasje. Wez
            sie zamknij
          • Gość: Wichajster Re: Psycholg....?? IP: 82.139.38.* 19.12.05, 21:57
            Pytanie do psychologa?
            Skąd Ty wiesz tyle na temat Konrada i tego forum? Nigdy wcześniej nie było
            kogoś o takim nicku, na nim.
            Są 2 opcje albo ktoś się przyplątał skądś i pisze co mu ślina na język
            przyniesie albo ktoś zmienił nick :->( ta 2 jest bardziej trafna)
            Pozdrawiam
            • Gość: Konrad_München Re: Psycholg....?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.05, 22:04
              Pewnie, ze zmienil nick - to Yoda. Co on moze o mnie wiedziec.
              • Gość: Yoda Re: Psycholg....?? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.12.05, 10:06
                Coś w tym jest... Już od kogoś to słyszałem, że chciałby być mną, ale póki co -
                taka okoliczność nie wystąpiła:)
                -Konrad, uspokój się -ja nie jestem Twoim wrogiem. Trochę mnie wkurzyłeś, bo
                pomyślałem, że czas tracę na dyskusje z dzieckiem. Ale teraz widzę, że Ty
                cierpisz. -Przykro mi. Zrozum: jak chcesz, to sobie projektuj te tramwaje -ja
                nic nie mam to sposobu spędzania czasu przez Ciebie. Ale jak wdajesz się w
                dyskusje, to staraj się zrozumieć argumentację przeciwnika -oszczędzisz sobie
                potłuczeń.
                Pzdrwm;)
                • Gość: Konrad_München Re: Psycholg zwany Yodä IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.05, 14:14
                  I tak wiem, ze to ty.
                  • Gość: Yoda Re: Konrad IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.12.05, 14:24
                    Konrad, ręce mi opadają jak liście... -nic już nie powiem.
                    Pozdrawiam i wesołych świąt Ci życzę.
                    • Gość: Konrad_München Re: Yoda IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.05, 14:37
                      Dziekuje! Rowniez zycze Wesolych Swiat i troche refleksji nad samym sobä... No
                      i poszanowania innego zdania!
        • Gość: pik Re: Psycholg zwany pasozytem Yoda IP: *.adsl.hansenet.de 25.12.05, 19:50
        • Gość: pik Re: Psycholg zwany pasozytem Yoda IP: *.adsl.hansenet.de 25.12.05, 19:52
          Ciekawa dyskusja... Pomimo roznic w zdaniach, mam nadzieje ze w koncu pojada te
          tramwaje...
          Pozdrawiam z Hamburga!
    • Gość: l i l a b a j Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.server.ntli.net 23.12.05, 18:49
      tak! tak! tramwaje w Radomiu!!! trzeba przykryc nimi te brzydkie dziury na
      ulicach!!!
      :-)
    • Gość: optymistka Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.infoplus.com.pl 19.02.06, 21:42
      Ratujmy ten post! wpisujmy sie Za Tramwajami- moze nam sie uda!
      • Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 213.199.199.* 15.03.06, 18:46
        Witam po 3 - miesięcznej przerwie... To ja Monachijczyk...
        Sporo podróżowałem po Europie przez ostatnie kilka tygodni, stąd taka moja
        dłuuuga nieobecność! A wracając do sedna sprawy... Grudziądz (miasto mniejsze
        od Radomia) dzięki dofinansowaniu UE poszerzy komunikację tramwajową o 2 linie.
        Wniosek jest już złożony. Odpowiedź będzie do listopada br.
        I co? Powtarzam się już któryś raz - jak się chce - to można.
        Przepraszam Cię Wichajster, że nie odpowiedziałem na maila. Niedawno wróciłem i
        znów za jakiś czas wybywam... Ale nie oznacza to, że TEN temat jest zamknięty.
        Pozdrawiam wszystkich!
        Na naecie dzis będę aż do 24.
        • wichajsterr Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! 15.03.06, 20:37
          No witaj Konrad.
          Co do maila to zapomniałem już nawet co ja tam pisałem ale nie ważne :-P
          Co do trampków warianty tras wymyślone przez Ciebie i Grześka:

Linia nr 100:
          OSIEDLE MICHALOW (lokalizacja nie na koncowym 7 - tylko kolo basenu Delfin)-
          Mieszka I - Chrobrego - Kusocinskiego - Zwirki i Wigury - 25 Czerwca -
          Prazmowskiego/Dworzec PKS - Poniatowskiego/Dworzec PKP (w kierunku przeciwnym
          petla dworca PKP) - 1905 Roku - Limanowskiego - Sucha - Torunska - Wierzbicka -
          OSIEDLE POLUDNIE.

Linia nr 101:
          Listopada) - 11 Listopada - Szarych Szeregow - Mireckiego - Limanowskiego -
          Narutowicza - Poniatowskiego/Dworzec PKP (w kierunku przeciwnym petla dworca
          PKP) - Grzecznarowskiego - OSIEDLE USTRONIE (petla al.Jana Pawla II)

W przypadku lini 101 - mozliwe by bylo przedluzenie trasy o ulice
          Grzecznarowskiego w kierunku M1 i osiedla Glinice.

Czestotliwosc kursowania:
          Obie linie - od 5 do 7 i od 13 do 16 co 8 - 10 minut, a od 7 do 13 i 16 do 20
          co 20 minut. Od 20 do 23 co 25 - 30 minut.

Tak wiec potrzeba bedzie okolo 20 - 24 pojazdow tramwajowych - z czego 10 - 15
          bedzie kursowalo caly dzien.

Wariant 2

Aby przytoczona propozycja lini tramwajowych byla bardziej zgodna z istniejącym
          nie zrealizowanym projektem miasta lini tramwajowych wprowadze małe poprawki.
          Linia nr 101:
          JÓZEFÓW SZPITAL - Aleksandrowicza - Mieszka I - Chrobrego - 11 go Listopada -
          Zwirki i Wigury - 25 Czerwca - Prazmowskiego/Dworzec PKS Poniatowskiego/Dworzec
          PKP (w kierunku przeciwnym petla dworca PKP) - 1905 Roku - Limanowskiego -
          Wierzbicka - OSIEDLE POLUDNIE.
          Linia nr 102:
          Listopada) - 11 Listopada - Zwirki i Wigury - 25 Czerwca -
          Prazmowskiego/Dworzec PKS Poniatowskiego/Dworzec PKP (w kierunku przeciwnym
          petla dworca PKP) - Grzecznarowskiego - Al.Jana Pawla II - PRĘDOCINEK (ostatnia
          cześć trasy od skrzyżowania nowej ulicy z Al. Jana Pawła w miejscu obecnych łąk
          przy blokach. Nowa trasa będzie przedłużeniem ulicy Młodzianowskiej przy
          planowanym wiadukcie nad torami i dalej zachodnim skarajem osiedlka Ustronie w
          kierunku Prędocinka)
          Linia okólna nr 100:
          DW PKP Pl Dworcowy - Prażmowskiego - 25 Czerwca - Zwirki i Wigury 11 go
          Listopada - Szarych Szeregow - Mireckiego - Limanowskiego - 1905 roku -
          Dowkonta - Poniatowskiego - DW PKP Pl Dworcowy
          W tej trasie w zwiazku z planem przebudowy skrzyżowania 1905 r/Młodzianowska,
          można wprowadzić modyfikację i poprowadzić ją zamiast ulicami Limanowskiego i
          1905 roku, ulicą Mariacką i Młodzianowską do 1905 rok a dalej bez zmian.
          I tak miałaby wyglądać siec tramwajowa w Radomiu z możliwością rozwoju.

Co dalej jak zainteresować media myślę że można by spróbować pogadać z redakcją
          Przeglądu Radomskiego (jest to bezpłatna gazeta) oto kontakt :
          jaroslaw.kowalik@pr.pilicka.pl
          Co do dalszych spraw na razie nie mam pojęcia, ale można by opracować w końcu
          trasy na planie miasta.
          Pozdrawiam serdecznie może coś z tego wyjdzie.......
          • Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 213.199.199.* 15.03.06, 20:40
            Ciekawie, ciekawie... Dobry pomysł z tym kontaktem do mediów. Przemyślimy to...
            • Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 213.199.199.* 17.03.06, 15:10
              Do jakich mediów można się zgłosić? Tzn. znam wszytskie tytuły, ale chodzi o
              to, by nie potraktowali nas, jak z kopyta
    • Gość: marzyciele Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.51.* 17.03.06, 19:09
      Oj marzyciele ,czy uwazacie ze jak bedzie tramwaj to sie ludzie do niego
      przesiada ? A dlaczego tego nie zrobia do autobusow ?
      • Gość: COMEBACK!!!! Nowe info w internecie IP: *.radom.net 04.04.06, 15:19
        A oto pewna informacja na stronie wikipedii odnośnie tramwajów w Radomiu:

"Tramwaje
        W 1961 roku – w 7 lat od uruchomienia regularnej komunikacji miejskiej – w
        związku ze wzrastającymi potrzebami przewozowymi, jak i perspektywą dalszego
        dynamicznego rozwoju miasta pojawiła się w Radomiu koncepcja elektryfikacji
        transportu publicznego. W pierwotnej koncepcji rozwoju układu komunikacyjnego
        Radomia znalazł się projekt uruchomienia trakcji trolejbusowej. Jednak ze
        względu na duże koszty planowanej inwestycji oraz ograniczoną sprawność ruchową
        uznano, iż takie rozwiązanie jest nieopłacalne. Zdecydowano, iż jedynym
        środkiem transportu, który rozwiąże większość problemów transportowych Radomia
        będą tramwaje. Opracowano projekt techniczny, rozpoczęto budowę nowych ulic z
        szerokim pasem zieleni pośrodku (Chrobrego, Mieszka I, Maratońska). Prac przy
        budowie sieci jednak nigdy nie rozpoczęto. Głosy o konieczności budowy sieci
        tramwajowej w mieście powracają co kilka lat. Obecnie trasy tramwajów oparte są
        na koncepcji prof. Michała Kelles-Krauza z lat 80-tych. Zakłada ona budowę
        sieci wzdłuż głównych szlaków komunikacyjnych wydzielonym torowiskiem(od 2 do 5
        linii). Projekt należałoby uaktualnić, gdyż w latach 80-tych nie było jeszcze
        mowy o wielu rożnych czynnikach (np. o Strefie Uspokojonego Ruchu w
        śródmieściu), które nie pozostaną bez wpływu na proponowany układ tras.
        Realizacja projektu zależeć będzie od polityki transportowej miasta, pomocy
        finansowej z Unii Europejskiej, Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, Urzędu
        Marszałkowskiego itd. Ostatnio opracowany Plan Rozwoju Transportu w Radomiu na
        lata 2007-2013 mówi o konieczności opracowania analiz elektryfikacji sieci
        głównych połączeń komunikacyjnych w mieście. Radom pozostaje tym samym
        największym miastem w Polsce, którego transport miejski od zawsze opierał się
        na jednym systemie. Obecnie na 15 największych polskich miast, systemy
        jednotrakcyjne posiadają tylko Białystok i Radom".

• Gość: a moze metro? Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.51.* 17.03.06, 19:11
      hahaha.Marzyciele .A skad pieniadze jak na podstawowe rzeczy nie ma .
      • Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 213.199.199.* 17.03.06, 19:33
        Widać, że twoja wiedza jest poniżej podstawowej, czyli żadna! Nie wiesz, że
        istnieje takie coś jak firmy, które w części sponsorują takie inwestycje. Poza
        tym 80% można wyciągnąć z Unii Europejskiej, jeśli się ma plan
        zagospodarowania. Tym przykładem są miasta Grudziądz (który już wystąpił o
        dofinansowanie do Unii) i Kielce (które się do tego przymierzają).
        Skoro nie znasz teamtu - oszczędź nam i sobie czasu - i więcej się nie
        wypowiadaj na ten temat. Pozdro 600!
        • Gość: a moze metro? Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.51.* 26.03.06, 18:55
          Wszystko dobrze tylko nie rozumiem dlaczego mam sie nie wypowiadac bo niszcze
          misternie utkana nić marzeń ktore uwazasz za rzeczywistosc?Z tego co zauwazylem
          to w Radomiu duzo sie marzy zeby poczuc sie lepiej w miescie w ktorym sie
          mieszka .Ja tez to robie ale staram sie byc realista a jak bedzie trzeba to sie
          w to zaangazuje .Ale patrze wokolo i co widze ? to samo co mam przed
          oczyma .Radze wam to samo .I jeszcze jedno nie porownuj Radomia do Kielc i
          Grudziadza .Albo odpowiedz sobie na pytanie kiedy tam ostatnio byłes?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka