Dodaj do ulubionych

ZUS i Skarbowy??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:42
Czy ZUS ma prawo ode mnie żądać moich rozliczeń ze skarbowym, np. ksiązki
przychodów i rozchodów, pitów?? Czy ktos może wie jaka jest podstawa prawna
takich żądań?? Pani z Zusu nie potrafi jej podać:(
Obserwuj wątek
    • Gość: rem Re: ZUS i Skarbowy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 16:16
      Zapytaj o to swoją księgową.Ona musi wiedzieć takie rzeczy.Ty prowadzisz
      firmę,więc zajmij się działalnością a księgowy prowadzący dokumenty Twojej
      firmy niech to wyjaśni.Według mojej wiedzy nie mają prawa zaglądać w PIT-y.
      • Gość: Kontrolowana Kto może pomóc?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 20:25
        W zasadzie problem polega na tym ,że ja sama zajmuje się księgowością.
        Prowadzimy z mężem działalność gospodarczą, nie zatrudniamy żadnych pracowników,
        wszystkie składki do Zusu płacimy w terminie; w ciągu 14 lat działalności byłam
        na zwolnieniu 2 razy po 10 dni a mąż 3 razy po 14 dni i Zus za te zwolnienia
        jak najbardziej płacił bez żadnych zastrzeżen. I nagle kontrola i żadanie
        wszystkich dokumentów firmy( faktury, pity, ksiązki przychodów i rozchodów,
        deklaracje zusowskie...itp)od 1999 r.
        Może jednak ktoś zna podstawę prawną takich żądań zusu.
        • Gość: mmm Re: Kto może pomóc?? IP: 82.139.46.* 17.11.05, 19:32
          jesli Pani z zus-u nie wie na jaki przepis sie powolac to prosze jej powiedziec
          ze zobaczy ksiazke przychodow i rozchodow jak przyjdzie z odpowiednim przepisem
          i paragrafem i tyle...
      • Gość: dłużnik Re: ZUS i Skarbowy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 20:31
        - to dwa pojęcia których cel i działalność , dla niemal kazdego Polaka są nie
        do odgadnięcia ....
        • over Re: ZUS i Skarbowy?? 17.11.05, 07:08
          ZUS żyje z naszych podatków i jest tworem , który może wszystko.
    • Gość: Jaś Fasollasido Re: ZUS i Skarbowy?? IP: *.stat.gov.pl 17.11.05, 07:28
      Możesz zadzwonić na bezpłaty nr Linii Braterskich Serc 0-800 311 800. Tam
      dyżurują prawnicy, powinni pomóc.
      www.radom.opoka.org.pl/dol3.php?menu=instytucje&urzad=1041793854
    • Gość: rem Re: ZUS i Skarbowy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 17:30
      Zus nie ma prawa zaglądać w dokumenty księgowe. Co ich obchodzą koszty i
      przychody!!!Jeżeli nie zatrudniasz pracowników to mogą tylko popatrzeć na
      dokumenty rejestrowe firmy : wpis , regon ,itp.Jestem od wielu lat księgową ,
      prowadzę biuro rachunkowe i miałam wiele różnych kontroli US i ZUS i nigdy nie
      oglądali żadnych dokumentów księgowych bo by ich nie dostali.Nigdy bym im nie
      pokazała papierów .Może chcą sobie założyć firmę i robią rozpoznanie na czym
      się najlepiej wychodzi albo robią komuś wywiad gospodarczy.Nic im nie pokazuj!!!
    • Gość: farvo Re: ZUS i Skarbowy?? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.11.05, 17:56
      uuuuuuuuu la la la zus i skarbowy to je..e nieroby uuuuuuu la la la............
    • Gość: mind Re: ZUS i Skarbowy?? IP: 82.139.35.* 22.11.05, 22:11
      ZUS nie ma podstaw aby żądać od Państwa książki przychodów i rozchodów oraz
      faktur sprzedażowo kosztowych. W upoważnieniu do kontroli na pewno jest jasno
      określone co mogą kontrolować. Poproście na piśmie od kontrolujących
      przedstawienia żądań odnośnie dokumentów z podaniem podstawy prawnej. Jeśli
      odmówą sami odnotujcie ten fakt - możecie to wykorzystać w trakcie ewentualnej
      procedury odwoławczej. Takie zachowanie kontrolujących jest podejrzane. Znam
      przypadek że kontrolujący byli nasyłani przez konkurencję w wiadomym celu
      (przypadek z Warszawy). W takim wypadku macie prawo wnieść o zmianę osób
      kontolujących.
      • k_j_z Re: ZUS i Skarbowy?? 22.11.05, 23:05
        a może zatrudnialiście pracowników?
        Bo jeśli tak to za okres zatrudnienia pracowników mogą zażądać list płac i
        deklaracji PIT4.
        Ale najpierw dokładnie przeczytajzakres i cel kontroli.
        • Gość: Kontrolowana Re: ZUS i Skarbowy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 12:25
          Nigdy nie byli zatrudniani pracownicy. Podczas wakacji mój mąż zawieszał
          działalność ponieważ wyjeżdżał na urlop. Nie przeprowadzał w tym okresie żadnych
          operacji, nigdzie się nie podpisywał, niczego nie odbierał, po prostu miał urlop
          i nie prowadził w okresie dwóch miesięcy naszej działalnosci - tak było
          dokładnie od początku prowadzenia przez nas działalności(14 lat ) i nigdy nikt
          nie miał w zusie ani skarbowym żadnych zastrzeżeń. W tej chwili Pani w Zusie
          stwierdziła ,że kodeks pracy nie przewiduje urlopów dla właścicieli firmy i nie
          można sobie zawieszać działalności jak się ma faktycznie urlop i oczywiście każą
          zapłacic wszytskie składki z ostatnich 5lat + odsetki, oczywiście można pisac
          wyjaśnienia ale decyzja Zusu zależy tylko i wyłącznie od dobrej woli osoby
          rozpatrującej to wyjaśnienie. Nie ma żadnej podstawy prawnej takiego działania,
          jedyną podstawa jest Kodeks pracy i brak przepisów regulujacych kwestię
          zawieszania działalności gospodarczej.
          • Gość: rem Re: ZUS i Skarbowy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:32
            Powinnaś na czas urlopu złożyć do ZUS-u odpowiednie dokumenty,czyli na okres
            urlopu wyrejestrować działalnoć w ZUS-ie.ZWUA i ZWPA na wyrejestrowanie a potem
            ZUA i ZFA na ponowne zarejestrowanie. Dla nich nie istnieje od pewnego czasu
            pojęcie zawieszenia działalności i dlatego pewnie chcą sprawdzić czy faktycznie
            w okresach urlopu nie było sprzedaży bądż zakupów.
            • Gość: dłużniczka Re: ZUS i Skarbowy?? IP: *.udn.pl 13.12.05, 17:56
              Dzisiaj przyszedł komornik z Urzędu Skarbowego , aby ściągnąć należność do Zus-
              u w kwocie 260zł plus odsetki przeszło 1000zł! Jestem w szoku , bo otytule
              wykonawczym nie wiedziałam , a jest on ze stycznia 1999 roku . Nigdy nie
              dostałam żadnego wezwania do zapłaty , co roku odbieram sporą nadpłatę ze
              skarbowego , więc dlaczego nie potrącono mi wcześniej , właśnie z nadpłaty ,
              tylko czekano aż urosną takie odsetki? Prowadziłam do 1998 roku działalność
              gospodarczą, ale nic nie wiedziałam o jakimś długu wobec ZUS-u. Przypomnieli
              sobie teraz , w porządku , jeśli się należy - zapłacę , ale z jakiej racji te
              odsetki? Przecież mieli na to tyle lat , a teraz żądają całej wpłaty w ciągu
              tygodnia , bo wejdą mi na pensję.
              Proszę , może ktoś mi doradzi - jestem załamana , bo z nimi nie wygram, a żeby
              walczyć , to i tak muszę najpierw wpłacić. Co mam robić i od czego zacząć?
              • Gość: dłużniczka Re:do Jasia Fasollasido IP: *.udn.pl 13.12.05, 18:45
                Czytam wszystkie Twoje wypowiedzi na forum i chyba tylko Ty możesz mi pomóc i
                doradzić - bardzo proszę i z góry dziękuję.
    • Gość: Miecio Tylko Rydzyk sie ich nie boji IP: 66.207.104.* 13.12.05, 18:02
      Tadeo nawet nie placi podatku!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka