Dodaj do ulubionych

Ulica bpa Chrapka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:11
Mija cztery lata od smierci biskupa,ktory tyle zrobił dla naszych
mieszkancow, wydobył nas z zascianka,a ulicy jak nie mial tak nie ma!Moze
wreszcie uczcimy jego pamiec!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: oooo Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.udn.pl 16.12.05, 23:06
      Obudziłeś się jak nasi radni, bo wybory idą? Po czterech latach. Biskup Chrapek
      ni dla ulicy działał tylko dla mieszkańców Radomia - niewdzięczników.
      • Gość: so Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 09:55
        To jest jedną z najbardziej zasłużonych osób dla mieszkńców Radomi, ziemi
        radomskiej. O interesay Radomia walczył do końca. Robił to czego ani nasi
        posłowie ani nasz "prezydent" nie są w stanie nawet pomyśleć.
        • Gość: radomiaczek_jeden ? IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 11:24

Od czasu do czasu pojawiaja sie tutaj propozycja nazwania ulicy nazwiskiem
          Chrapka.
          Czy moze ktos napisze tu o kilku zaslugach tego czlowieka dla Radomia.
          Pozdrawiam foromowiczow
          • Gość: endo Re: ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:15
            wyciagnal to miasto przez 2 lata do krajowej pierwszej ligi.
            zwykle tu sie nic nie dzieje, nikt nie chce tu przyjezdzac z tzw. warszawki, a
            dzieki biskupowi chrapkowi nagle i lokalnym tubylcom zaczelo sie cos chciac.
            biskup ich zaskakiwal, ze mozna...
            wlodarczyk i s-ka brali nawet z niego przyklad i korzystali z jego znajomych w
            stolicy.
          • Gość: so Re: ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:58
            Uczestniczył w organizacji w Radomiu Wydziału Teologicznego Uniwersytetu
            Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Jego marzeniem było otwarcie w Radomiu
            Uniwersytetu im. Jana Kochanowskiego. Z jego inicjatywy w Radomiu otwarte
            zostały stołówki dla ubogich prowadzone przez księży filipinów, ojców
            bernardynów i Caritas, uruchomiona przychodnia lekarska dla ludzi ubogich i
            pozbawionych ubezpieczenia, klub młodzieżowy "Arka", bezpłatna Linia Braterskich
            Serc - telefon zaufania. min. lobbował na rzecz szybkiej budowy, lotniska,
            utworzenie uniwersytetu. I rozmawiał z najważniejszymi osobami mającymi na to
            wpływ. Był głównym organizatorem ostatnich pielgrzymek papieskich w roku 1997 i
            1999. Był pomysłodawcą I Kongresu Misyjnego Dzieci Diecezji Radomskiej. Brał
            udział w nieformalnych spotkaniach ekspertów i polityków przygotowujących
            wielkie reformy społeczne. Na uroczysty ingres w Radomiu przybyli m.in.
            wicepremier, minister spraw wewnętrznych i administracji, minister
            sprawiedliwości, a także Hanna Gronkiewicz-Waltz, prezes Narodowego Banku
            Polskiego.
            O wielu dokonaniach prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy :( To tylko wierzchołek
            wielkości tego człowieka ...Zawsze podkreślał swoje ukochanie Radomia.

miasta.gazeta.pl/radom/1,35223,1865388.html
            www.ruah.pl/artykul.php/bnI9MTcmcD04
            • Gość: radomiaczek_jeden dziekuje za informacje IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 13:44

Przeczytalem z uwaga wyjasnienia powody ktoru mialyby byc powodem aby nadac
              nazwu ulicy jego imieniem.
              Nie znalazlem nic szczegolnego, wykraczajacego poza jego dzialania obowiazki,
              jakie z jego funkcji powienien czynic. Pomoc harytatywna, dzialania na rzezc
              kosciola , uczelnia teologiczna itd, sluzy to Radomiowi czy kosciolowi.
              Nie jestem wiec przekonany ze temu czlowiekowi nalezy sie ulica.
              • Gość: ksm Re: dziekuje za informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:48
                Mam pytanie: - Którą szkołę kończyłeś?

Naucz się, kolego, mówić po polsku.
                • Gość: radomiaczek_jeden nie jestem Twoim kolega, kolegow sobie wybieram IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 14:34

ale tu ta tym publicznym forum, gdzie wielu sie chowa za anonimowascia, bo tak
                  latwiej, dopiep,,,c komus, opluc, nabluzgac.
                  Szkola jaka bym skonczyl nie ma nic wspolnego z tym czy pytania jakie zadaja sa
                  sluszne czy nie. Sposob w jaki pisze tez nie ma wiekszego znaczenia , wsrod
                  cywilizowanych rozmowcow. Bo przeciesz oto chodzi ,aby jezyk gietki.
                  Twoje zachowanie jest typowe dla starej rasy "myslicieli" drobnomieszczanskich
                  ktorzy mysla ze na kursach lizneli wiedzy.. Politycznych czy religijnych, ktora
                  uwaza ze to szkola tytul, sprawiaja ze mozesz mowic lub nie na jakis temet.
                  A teraz wyzbyj sie prostackich reakcji, i odpowiedz mi spokojnie czemu trzeba
                  temu czlowiekowi dac ulice. Milego popoludnia
                  • andrzej.sawa Re: nie jestem Twoim kolega, kolegow sobie wybier 06.02.06, 03:41
                    Po sąsiedzku Ci radzę,myśl!!!!Co złego jest w drobnomieszczańskim podejściu do
                    życia?
              • szybka.osa Re: dziekuje za informacje 05.02.06, 17:38
                A dlaczego jest ulica Grzecznarowskiego, Waryńskiego, Derkacz, Banacha itd?
                Przecież robili to co każdy na ich miejscu by chyba zrobił, no nie? Nawet Ty. A
                jakie są obowiązki obecnego naszego prezydenta i jakie są jego statutowe
                dokonania? Biskup Chrapek w Radomiu był tylko 2 lata.
                I naprawdę nie mam cię zamiaru przekonywać. Ja wiem jedno, komu jak komu z
                Radomia, ale biskupowi Chrapkowi należy się nie tylko ulica ale aleja.
                • Gość: ksm Re: dziekuje za informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 18:43
                  nie masz z nim co dyskutowac, gdyż nie zasluguje na to.
                  niech dalej sobie czyta Fakty i Mity
                  • Gość: radomiaczek_jeden czy to Fakt? Czy moze juz Mit? IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 21:24
                    a moze mitomania ktora udziela sie coniektorym, ktorych nie stac na rzczowa,
                    pozbawiana glupoty i nienawisci rozmowe. Ze jakis osobnik: partyjny czy
                    duchowny uczynil cos co , jesli dobrze zrozumialem nalezy do jego powinnosci.
                    To czy nalezy mu odrazu pomnik stawiac? Czy nazwe ulicy nadawac. Ma jakies
                    zaslugi jak tu mozna wyczytac dla kosciola, wiec niech kosciol obwola go nawet
                    swietym. A ulice naleza do wszystkich, nietylko wierzacych.
                    • szybka.osa Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? 05.02.06, 21:27
                      Napisz mi proszę cóż takiego ten Grzecznarowski uczynił??? Jasne, że ulice
                      należą do wszystkich. I zauważ, że to ty tu szerzysz agresywne i obraźliwe
                      odpowiedzi radomiaczku jeden
                      • Gość: wojtek Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:36
                        Ja jestem ostro lewicowy, nawet partyjny, ale absolutnie nie mam zadnych "ale"
                        co do tego, ze bp Chrapek powinien miec w Radomiu swoja ulice. Niestety,
                        nowych, na tyle reprezentacyjnych (nie osiedlowych), aby mozna bylo je
                        nazwac "bpa Chrapka", na razie sie nie buduje-i w tym jest bol. Za to stanowczo
                        sie nie zgadzam co do przemianowania np. Warynskiego-ten czlowiek zalozyl
                        pierwsze w historii Polski zwiazki zawodowe, aby dbaly o pracownikow-Polakow, a
                        potem siedzial w carskim wiezieniu.
                        Co do Grzecznarowskiego-byl wybitnym, wyksztalconym prezydentem Radomia, za
                        rzadow ktorego Radom przezywal rozkwit.
                        • szybka.osa Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? 05.02.06, 23:02
                          oczywiście nie chodziło mi o podważanie dokonań Grzecznarowskiego czy
                          Waryńskiego. Nie miałem też na myśli przemianowywania ulic. To była jedynie
                          reakcja na słowa -radomiaka jednego- "Nie znalazlem nic szczegolnego,
                          wykraczajacego poza jego dzialania obowiazki, jakie z jego funkcji powienien
                          czynic." Denerwujące są jedynie takie wypowiedzi i ja osobiście żałuję, że co
                          poniektórzy np radomiaczek jeden, nie doceniają roli biskupa w rozwoju Radomia.
                          Pozdrawiam
                    • Gość: Puchatka Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? IP: *.infoplus.com.pl 06.02.06, 13:21
                      Ale to jest naprawdę wkurzające, że Ty nie umiesz poprawnie pisać. Niby taki
                      mądry, a nie umie pisać.Ludzie!!!
                      • Gość: ??? Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 08.02.06, 02:18

skoro taki tepak jak Ty zrozumial , to chyba on dobrze pisze
    • Gość: ksm Re: Ulica bpa Chrapka - kiedy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 09:42
      Jest nagroda dziennikarzy Ślad biskupa jana Chrapka, a może Radom zrobiłby w
      końcu ULICĘ poświęconą Wielkiemu biskupowi?????
    • Gość: k Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.32.radom.pilicka.pl 05.02.06, 12:54
      Juz to robi Krzysztof Sońta ze Wspolnoty Samorzadowej
      • Gość: ksm Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:20
        Ktokolwiek to jest, ale on z pewnością wykorzysta to instrumentalnie - dla
        celów politycznych swojego ugrupowania politycznego.
        Ale czy nie moze byc inicjatywy obywatelskiej, zeby wniesc taką uchwalę na radę
        miasta?
    • Gość: nieznany Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 14:47

wasze ulice, cos mi to przypomina, potomki cz
      • Gość: nieznany Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 14:48
        czarnego miotu smieszni jestescie
      • Gość: bez nika bo jakis szpicel mnie wykryl IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 07.02.06, 20:52

zaraz wszechpolakow nasle z kijami i potluka mi pudelko.
        • Gość: rrrr Re: bo jakis szpicel mnie wykryl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:06
          jestes glupi studencik i nic ci nie pomoze, jak metzowi
    • wichajsterr Re: Ulica bpa Chrapka 06.02.06, 12:42
      Powiem szczerze, że na tym forum to każdy watek, nawet o najbardziej szczytnych
      celach zmieni się za sprawą co po niektórych w kupę, w której żal się
      wypowiadać....
      To tak tytułem wstępu.
      Co do ulicy, Biskup Jan Chrapek zasługuje na nią i tu nie ma dyskusji... Co do
      władz miasta nie ma co na nich liczyć żeby kiwnęli palcem w tym kierunku więc
      jedyna nadzieja w Nas mieszkańcach Radomia... (Może by „pokrzyczeć” trochę na
      ten temat na forum i napiszą o tym w GW tak jak o Monopoly i telefonach RWT...?)
      • Gość: bax Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.06, 15:50
        Tu nie chodzi o to czy to jest szczytny cel czy nie. My zaczynamy popadać w
        skrajności.A to co się chce nam narzucać jest automatycznie odrzucane.Czytając
        wypowiedź o zasługach bpa Chrapka widzimy, że to co on robił było stricto
        kościelne więc to kościól jeżeli chce to niech nazwie jakąś kaplicę jego
        imieniem.Nowych ulic nam nie przybywa a zmieniać ich nazwy to głupota. W
        niedługim czasie możemy być miastem św.ulic.Czy święci mają wyjść na ulicę czy
        to raczej powinno być zarezerwowane dla miejsc sakralnych.
        • wichajsterr Re: Ulica bpa Chrapka 06.02.06, 16:01
          Usiąśc i płakać.........
          • Gość: bax Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.06, 16:12
            Tak bez powodu płakać?.Trzymaj się, chłopaki nie płaczą.
            • Gość: asa Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 18:45
              widac jest potrzeba ulicy. Moze zrobilibysmy tę ulicę na imieniny biskupowi?
              ucieszylby sie. moze by nazwac tę nową, przedluzenie maratonskiej?
        • Gość: so Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:15
          myśląc w ten sposób to ksiądz może powiedzieć dlaczego ulice mają mieć patronów
          świeckich? Nie zgadzam się.
    • Gość: tola Re: Ulica bpa Chrapka IP: 82.139.40.* 06.02.06, 17:30
      dopiero co dałam 30 zł za wyrobienie dowodu osobistego..proszę tylko nie
      przemianowanie jeśli chcecie to nazwijcie sobie nową ulicę na cześć biskupa :)
      • Gość: radomiaczek_jeden miasto Chrapka IP: *.7.99-84.rev.gaoland.net 06.02.06, 19:13

a czemu nie przemianowac nazwy radom na Chrapkowice?
        • Gość: bugu bugu Re: miasto Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:31
          albo debilkowice radomiaczka jednego. Ty się człowieku lecz, bo nienawiść zieje
          od ciebie na kilometr.
          • Gość: endo Re: miasto Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:55
            tak jest, popieram!
          • Gość: ciekawy Chrapkow moze? IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 07.02.06, 17:24
            mylisz sie mily internauto, chyba rozum i nerwy Ci puszczaja. Zacietrzewiony
            mocher nie potrafi rozwamiac. Wyuczyl sie gotowych frazezow. No bo po co myslec
            • Gość: endo Re: Chrapkow moze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 18:25
              człowieczku, nie zmieniaj nickow.
              a poza tym czas juz na ciebie, bywaj, bo robota ci ucieknie
              • Gość: endo Re: Chrapkow moze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:34
                do goscia z obsesją!:)))))
          • Gość: bez autora Re: miasto Chrapka IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 08.02.06, 02:14

Rozmawiaj o temacie a nie o autorze
        • Gość: tola Re: miasto Chrapka IP: 82.139.40.* 06.02.06, 20:18
          bo wtedy to już wszyscy mieszkańcy musieliby dowody osobiste zmieniać i
          wypełniać papierki urzędowe informujące o zmianie danych
    • Gość: boguś Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.06, 20:03
      Nie wystarczy, że Szkoła WSB na Kolejowej nosi jego Imię??
      • Gość: aha Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 08.02.06, 02:16

katolickiego biznesu tam ucza
    • Gość: dobre sobie Re: Ulica bpa Chrapka IP: 82.139.53.* 07.02.06, 00:27
      katoland w d## kopany...wszytskie ulice przemianujcie na biskupie albo
      proboszczowe
      • Gość: elle Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 09:09
        oczywiscie, w Radomiu nie ma ulicy np. meczennikow radomskich.
        • Gość: nibynicanik do Chrapiecie sie tej ulicy IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 07.02.06, 20:55

najlepiej przemianowac ulice Lenina, no bo co wladza to wyruznianie swoich.
          Zastanawiam sie jak jakis pijak nasika na taka ulice, to czy bedzie to
          profanacja?
          • Gość: poranny No kiedy ta ulica??? IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 08.02.06, 12:41

Ojciec Dyrektor nie dlugo przyjedzie, by sie ucieszyl :)
    • Gość: K Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.udn.pl 08.02.06, 13:08
      Brawo radny Krzysztof Sońta
      • Gość: ??? Chropowata IP: *.9.99-84.rev.gaoland.net 10.02.06, 14:56

to taki pomysl coby zaspokoic fanow Chrapka z realiami i mozliwosciami urzedu
        miasta, najlepiej aby byla to ulica zamknieta dla ruchu . Gusel i wierzen
        rowniez.
        Co wy na to?
        • Gość: dako Re: Chropowata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 15:27
          my na ciebie lejemy, esli Ci to pasi
          • Gość: aha Re: Chropowata IP: *.2.99-84.rev.gaoland.net 10.02.06, 21:48

lejecie, opiwszy sie mszalnym winem rozumie, ale nie robcie tego na ulicy
            Chrupka
            • Gość: bugu bugu Re: Chropowata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:12
              że masz takie IP nie oznacza, że masz takie IQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka