Gość: oko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:11 Mija cztery lata od smierci biskupa,ktory tyle zrobił dla naszych mieszkancow, wydobył nas z zascianka,a ulicy jak nie mial tak nie ma!Moze wreszcie uczcimy jego pamiec!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oooo Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.udn.pl 16.12.05, 23:06 Obudziłeś się jak nasi radni, bo wybory idą? Po czterech latach. Biskup Chrapek ni dla ulicy działał tylko dla mieszkańców Radomia - niewdzięczników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: so Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 09:55 To jest jedną z najbardziej zasłużonych osób dla mieszkńców Radomi, ziemi radomskiej. O interesay Radomia walczył do końca. Robił to czego ani nasi posłowie ani nasz "prezydent" nie są w stanie nawet pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomiaczek_jeden ? IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 11:24 Od czasu do czasu pojawiaja sie tutaj propozycja nazwania ulicy nazwiskiem Chrapka. Czy moze ktos napisze tu o kilku zaslugach tego czlowieka dla Radomia. Pozdrawiam foromowiczow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endo Re: ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:15 wyciagnal to miasto przez 2 lata do krajowej pierwszej ligi. zwykle tu sie nic nie dzieje, nikt nie chce tu przyjezdzac z tzw. warszawki, a dzieki biskupowi chrapkowi nagle i lokalnym tubylcom zaczelo sie cos chciac. biskup ich zaskakiwal, ze mozna... wlodarczyk i s-ka brali nawet z niego przyklad i korzystali z jego znajomych w stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: so Re: ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:58 Uczestniczył w organizacji w Radomiu Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Jego marzeniem było otwarcie w Radomiu Uniwersytetu im. Jana Kochanowskiego. Z jego inicjatywy w Radomiu otwarte zostały stołówki dla ubogich prowadzone przez księży filipinów, ojców bernardynów i Caritas, uruchomiona przychodnia lekarska dla ludzi ubogich i pozbawionych ubezpieczenia, klub młodzieżowy "Arka", bezpłatna Linia Braterskich Serc - telefon zaufania. min. lobbował na rzecz szybkiej budowy, lotniska, utworzenie uniwersytetu. I rozmawiał z najważniejszymi osobami mającymi na to wpływ. Był głównym organizatorem ostatnich pielgrzymek papieskich w roku 1997 i 1999. Był pomysłodawcą I Kongresu Misyjnego Dzieci Diecezji Radomskiej. Brał udział w nieformalnych spotkaniach ekspertów i polityków przygotowujących wielkie reformy społeczne. Na uroczysty ingres w Radomiu przybyli m.in. wicepremier, minister spraw wewnętrznych i administracji, minister sprawiedliwości, a także Hanna Gronkiewicz-Waltz, prezes Narodowego Banku Polskiego. O wielu dokonaniach prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy :( To tylko wierzchołek wielkości tego człowieka ...Zawsze podkreślał swoje ukochanie Radomia. miasta.gazeta.pl/radom/1,35223,1865388.html www.ruah.pl/artykul.php/bnI9MTcmcD04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomiaczek_jeden dziekuje za informacje IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 13:44 Przeczytalem z uwaga wyjasnienia powody ktoru mialyby byc powodem aby nadac nazwu ulicy jego imieniem. Nie znalazlem nic szczegolnego, wykraczajacego poza jego dzialania obowiazki, jakie z jego funkcji powienien czynic. Pomoc harytatywna, dzialania na rzezc kosciola , uczelnia teologiczna itd, sluzy to Radomiowi czy kosciolowi. Nie jestem wiec przekonany ze temu czlowiekowi nalezy sie ulica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksm Re: dziekuje za informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:48 Mam pytanie: - Którą szkołę kończyłeś? Naucz się, kolego, mówić po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomiaczek_jeden nie jestem Twoim kolega, kolegow sobie wybieram IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 14:34 ale tu ta tym publicznym forum, gdzie wielu sie chowa za anonimowascia, bo tak latwiej, dopiep,,,c komus, opluc, nabluzgac. Szkola jaka bym skonczyl nie ma nic wspolnego z tym czy pytania jakie zadaja sa sluszne czy nie. Sposob w jaki pisze tez nie ma wiekszego znaczenia , wsrod cywilizowanych rozmowcow. Bo przeciesz oto chodzi ,aby jezyk gietki. Twoje zachowanie jest typowe dla starej rasy "myslicieli" drobnomieszczanskich ktorzy mysla ze na kursach lizneli wiedzy.. Politycznych czy religijnych, ktora uwaza ze to szkola tytul, sprawiaja ze mozesz mowic lub nie na jakis temet. A teraz wyzbyj sie prostackich reakcji, i odpowiedz mi spokojnie czemu trzeba temu czlowiekowi dac ulice. Milego popoludnia Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: nie jestem Twoim kolega, kolegow sobie wybier 06.02.06, 03:41 Po sąsiedzku Ci radzę,myśl!!!!Co złego jest w drobnomieszczańskim podejściu do życia? Odpowiedz Link Zgłoś
szybka.osa Re: dziekuje za informacje 05.02.06, 17:38 A dlaczego jest ulica Grzecznarowskiego, Waryńskiego, Derkacz, Banacha itd? Przecież robili to co każdy na ich miejscu by chyba zrobił, no nie? Nawet Ty. A jakie są obowiązki obecnego naszego prezydenta i jakie są jego statutowe dokonania? Biskup Chrapek w Radomiu był tylko 2 lata. I naprawdę nie mam cię zamiaru przekonywać. Ja wiem jedno, komu jak komu z Radomia, ale biskupowi Chrapkowi należy się nie tylko ulica ale aleja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksm Re: dziekuje za informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 18:43 nie masz z nim co dyskutowac, gdyż nie zasluguje na to. niech dalej sobie czyta Fakty i Mity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomiaczek_jeden czy to Fakt? Czy moze juz Mit? IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 21:24 a moze mitomania ktora udziela sie coniektorym, ktorych nie stac na rzczowa, pozbawiana glupoty i nienawisci rozmowe. Ze jakis osobnik: partyjny czy duchowny uczynil cos co , jesli dobrze zrozumialem nalezy do jego powinnosci. To czy nalezy mu odrazu pomnik stawiac? Czy nazwe ulicy nadawac. Ma jakies zaslugi jak tu mozna wyczytac dla kosciola, wiec niech kosciol obwola go nawet swietym. A ulice naleza do wszystkich, nietylko wierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
szybka.osa Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? 05.02.06, 21:27 Napisz mi proszę cóż takiego ten Grzecznarowski uczynił??? Jasne, że ulice należą do wszystkich. I zauważ, że to ty tu szerzysz agresywne i obraźliwe odpowiedzi radomiaczku jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:36 Ja jestem ostro lewicowy, nawet partyjny, ale absolutnie nie mam zadnych "ale" co do tego, ze bp Chrapek powinien miec w Radomiu swoja ulice. Niestety, nowych, na tyle reprezentacyjnych (nie osiedlowych), aby mozna bylo je nazwac "bpa Chrapka", na razie sie nie buduje-i w tym jest bol. Za to stanowczo sie nie zgadzam co do przemianowania np. Warynskiego-ten czlowiek zalozyl pierwsze w historii Polski zwiazki zawodowe, aby dbaly o pracownikow-Polakow, a potem siedzial w carskim wiezieniu. Co do Grzecznarowskiego-byl wybitnym, wyksztalconym prezydentem Radomia, za rzadow ktorego Radom przezywal rozkwit. Odpowiedz Link Zgłoś
szybka.osa Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? 05.02.06, 23:02 oczywiście nie chodziło mi o podważanie dokonań Grzecznarowskiego czy Waryńskiego. Nie miałem też na myśli przemianowywania ulic. To była jedynie reakcja na słowa -radomiaka jednego- "Nie znalazlem nic szczegolnego, wykraczajacego poza jego dzialania obowiazki, jakie z jego funkcji powienien czynic." Denerwujące są jedynie takie wypowiedzi i ja osobiście żałuję, że co poniektórzy np radomiaczek jeden, nie doceniają roli biskupa w rozwoju Radomia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatka Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? IP: *.infoplus.com.pl 06.02.06, 13:21 Ale to jest naprawdę wkurzające, że Ty nie umiesz poprawnie pisać. Niby taki mądry, a nie umie pisać.Ludzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: czy to Fakt? Czy moze juz Mit? IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 08.02.06, 02:18 skoro taki tepak jak Ty zrozumial , to chyba on dobrze pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksm Re: Ulica bpa Chrapka - kiedy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 09:42 Jest nagroda dziennikarzy Ślad biskupa jana Chrapka, a może Radom zrobiłby w końcu ULICĘ poświęconą Wielkiemu biskupowi????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.32.radom.pilicka.pl 05.02.06, 12:54 Juz to robi Krzysztof Sońta ze Wspolnoty Samorzadowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksm Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:20 Ktokolwiek to jest, ale on z pewnością wykorzysta to instrumentalnie - dla celów politycznych swojego ugrupowania politycznego. Ale czy nie moze byc inicjatywy obywatelskiej, zeby wniesc taką uchwalę na radę miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 14:47 wasze ulice, cos mi to przypomina, potomki cz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 05.02.06, 14:48 czarnego miotu smieszni jestescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez nika bo jakis szpicel mnie wykryl IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 07.02.06, 20:52 zaraz wszechpolakow nasle z kijami i potluka mi pudelko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrr Re: bo jakis szpicel mnie wykryl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:06 jestes glupi studencik i nic ci nie pomoze, jak metzowi Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: Ulica bpa Chrapka 06.02.06, 12:42 Powiem szczerze, że na tym forum to każdy watek, nawet o najbardziej szczytnych celach zmieni się za sprawą co po niektórych w kupę, w której żal się wypowiadać.... To tak tytułem wstępu. Co do ulicy, Biskup Jan Chrapek zasługuje na nią i tu nie ma dyskusji... Co do władz miasta nie ma co na nich liczyć żeby kiwnęli palcem w tym kierunku więc jedyna nadzieja w Nas mieszkańcach Radomia... (Może by „pokrzyczeć” trochę na ten temat na forum i napiszą o tym w GW tak jak o Monopoly i telefonach RWT...?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bax Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.06, 15:50 Tu nie chodzi o to czy to jest szczytny cel czy nie. My zaczynamy popadać w skrajności.A to co się chce nam narzucać jest automatycznie odrzucane.Czytając wypowiedź o zasługach bpa Chrapka widzimy, że to co on robił było stricto kościelne więc to kościól jeżeli chce to niech nazwie jakąś kaplicę jego imieniem.Nowych ulic nam nie przybywa a zmieniać ich nazwy to głupota. W niedługim czasie możemy być miastem św.ulic.Czy święci mają wyjść na ulicę czy to raczej powinno być zarezerwowane dla miejsc sakralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bax Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.06, 16:12 Tak bez powodu płakać?.Trzymaj się, chłopaki nie płaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 18:45 widac jest potrzeba ulicy. Moze zrobilibysmy tę ulicę na imieniny biskupowi? ucieszylby sie. moze by nazwac tę nową, przedluzenie maratonskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: so Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:15 myśląc w ten sposób to ksiądz może powiedzieć dlaczego ulice mają mieć patronów świeckich? Nie zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: Ulica bpa Chrapka IP: 82.139.40.* 06.02.06, 17:30 dopiero co dałam 30 zł za wyrobienie dowodu osobistego..proszę tylko nie przemianowanie jeśli chcecie to nazwijcie sobie nową ulicę na cześć biskupa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomiaczek_jeden miasto Chrapka IP: *.7.99-84.rev.gaoland.net 06.02.06, 19:13 a czemu nie przemianowac nazwy radom na Chrapkowice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugu bugu Re: miasto Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:31 albo debilkowice radomiaczka jednego. Ty się człowieku lecz, bo nienawiść zieje od ciebie na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endo Re: miasto Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:55 tak jest, popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Chrapkow moze? IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 07.02.06, 17:24 mylisz sie mily internauto, chyba rozum i nerwy Ci puszczaja. Zacietrzewiony mocher nie potrafi rozwamiac. Wyuczyl sie gotowych frazezow. No bo po co myslec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endo Re: Chrapkow moze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 18:25 człowieczku, nie zmieniaj nickow. a poza tym czas juz na ciebie, bywaj, bo robota ci ucieknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endo Re: Chrapkow moze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:34 do goscia z obsesją!:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez autora Re: miasto Chrapka IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 08.02.06, 02:14 Rozmawiaj o temacie a nie o autorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: miasto Chrapka IP: 82.139.40.* 06.02.06, 20:18 bo wtedy to już wszyscy mieszkańcy musieliby dowody osobiste zmieniać i wypełniać papierki urzędowe informujące o zmianie danych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boguś Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.06, 20:03 Nie wystarczy, że Szkoła WSB na Kolejowej nosi jego Imię?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 08.02.06, 02:16 katolickiego biznesu tam ucza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre sobie Re: Ulica bpa Chrapka IP: 82.139.53.* 07.02.06, 00:27 katoland w d## kopany...wszytskie ulice przemianujcie na biskupie albo proboszczowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 09:09 oczywiscie, w Radomiu nie ma ulicy np. meczennikow radomskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibynicanik do Chrapiecie sie tej ulicy IP: *.4.99-84.rev.gaoland.net 07.02.06, 20:55 najlepiej przemianowac ulice Lenina, no bo co wladza to wyruznianie swoich. Zastanawiam sie jak jakis pijak nasika na taka ulice, to czy bedzie to profanacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poranny No kiedy ta ulica??? IP: *.3.99-84.rev.gaoland.net 08.02.06, 12:41 Ojciec Dyrektor nie dlugo przyjedzie, by sie ucieszyl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Ulica bpa Chrapka IP: *.udn.pl 08.02.06, 13:08 Brawo radny Krzysztof Sońta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Chropowata IP: *.9.99-84.rev.gaoland.net 10.02.06, 14:56 to taki pomysl coby zaspokoic fanow Chrapka z realiami i mozliwosciami urzedu miasta, najlepiej aby byla to ulica zamknieta dla ruchu . Gusel i wierzen rowniez. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dako Re: Chropowata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 15:27 my na ciebie lejemy, esli Ci to pasi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: Chropowata IP: *.2.99-84.rev.gaoland.net 10.02.06, 21:48 lejecie, opiwszy sie mszalnym winem rozumie, ale nie robcie tego na ulicy Chrupka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugu bugu Re: Chropowata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:12 że masz takie IP nie oznacza, że masz takie IQ Odpowiedz Link Zgłoś