pitagor 06.05.06, 08:58 Dla tych co nie lubią, żeby polubili dla tych co lubią, żeby pokochali: www.bractworowerowe.ats.pl/radom.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isoxazolidine Re: Radom - 1000 lat tradycji 07.05.06, 15:38 bardzo zgrabna synteza dziejów Radomia. mnóstwo niezwykle ważnych faktów, o których nawet wielu mieszkańców miasta nie ma pojęcia (rzecz moim zdaniem wymagająca natychmiastowej interwencji w postaci wprowadzenie do szkół edukacji regionalnej). świetna robota!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR! Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 15:51 Piekny tekst , prawdziwa historia Radomia jest tam ukazana!Dziękuję autorom już sobie skopiowałem i zamierzam upubliczniać ten tekst moim znajomym radomianom w całej Polsce.PS.A co do tej Filharmoni to ona w Radomiu będzie jeśli odeja z władz ludzie spoza Radomia , którzy nie chcą tej inwestycji , wiecie kto jest najwiekszym przeciwnikiem Filharmonii w RAdomiu?Pozdrawiam autorów i dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 16:02 Tekst świetny, ale drobny błąd się wkradł - powinno być Nihil Novi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaszczur Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.05.06, 17:16 Dlaczego? Czy chodzi o małą literę w wyrazie 'novi'? Przecież 'nihil novi' to urywek tekstu konstytucji. A nawet jeśli byłby to jej tytuł, to wielką literą powinien być pisany tylko pierwszy wyraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.ats.pl 08.05.06, 16:25 Bardzo dobry tekst, gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:04 Ciekawe info o Radomiu... Fajnie się czyta. Drobnka korekta do zdania: "Radomski dziennik Słowo jest jedyną gazetą codzienną dla Kielc i Radomia. " ... z tego co wiem to w Kielcach czytało się wtedy 'Gazetę Kielecką', która pojawiła się w 1870 i istniała do 1945 (potem jeszcze na krótko pojawiła się chyba w 1989). www.dedal.info.pl/pdf/umiec_wiedziec.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 09:14 Swietny tekst,chociaż herb opisany niezgodnie z zasadami blazonowania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaszczur Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.05.06, 23:44 A jak należałoby go opisać zgodnie z zasadami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaszczur Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.05.06, 23:42 W porządku, w Radomiu też były inne pisma. Ale wspólnie dla Kielc i Radomia - tylko 'Słowo'. Poza tym - czy Gazeta Kielecka na pewno była w tym okresie dziennikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
technicznypw Re: Radom - 1000 lat tradycji 09.05.06, 17:33 Tekst bardzo dobry - trochę historii przyda się wszystkim:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:55 Do Jaszczura: Wydaje mi się, że tak. 2 lub 3 razy w tygodniu wychodziła w XIX w. Dawno nie byłem w czytelni, ale wydaje mi się, że w latach 30tych, to prawie na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:57 "Radomski dziennik Słowo jest jedyną gazetą codzienną dla Kielc i Radomia"- chociaz .. zgadza się.. Słowo było jedynym dla Kielc i Radomia... a ze oprocz tego w Kielcach była Gazeta Kielecka - to inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś