zielonejapko 10.05.06, 17:45 wg Dami wygrala koncepcja nr 3 www.telewizja.radom.pl/?str=2&nID=1274 i dla przypomnienia www.echo-dnia.com.pl/?news=28994&mutacja=5&dzial=1;3 chyba niezle :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielonejapko Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 10.05.06, 17:51 szkoda tylko, ze nie wiadomo ktore z ofert odpadly z powodow formalnych... Odpowiedz Link Zgłoś
szybka.osa Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 10.05.06, 17:57 Widać tylko kawałek placyku. A co z resztą? Blacha i szkło? Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 10.05.06, 18:05 Tez może być... Ale osobiście stawiałem na „ósemke” Odpowiedz Link Zgłoś
zielonejapko Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 10.05.06, 18:06 8 to byla najbardziej wypasiona opcja... mysle, ze odpadla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ósemka Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:38 Czyli z tej oferty numer 3 wynika, że bedzie tylko aquapark?? Przecież ósemka tez przewidywała aquaparki, a ponadto wiele innych obiektów, więc o co chodzi z tą trójką? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonejapko Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 10.05.06, 18:49 a moze to byly tylko rysuneczki i obiecanki, bo skoro odpala, to cos bylo z nia nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonLareno Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:28 Ludzie!!! Dla tych co nie lubia czytac!!! w trojce aquapark zajmuje tylko niecale 2 hektary a oprocz tego jest jeszcze plac , galeria handlowa (nie cale 6ha) i jeszcze mieszkania wielorodzinne ... takze zanim sie bedziecie wypowiadac to przeczytajcie artykol do konca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 10.05.06, 19:03 "3" ... wizualizacja (tak zwana - www.echo-dnia.com.pl/newsimg/28994- 2.jpg) nic nie pokazuje ... boje sie ze to bedzie klocek na odczepnego oblozony piaskowcem ... obym sie mylił ... szkoda "8" - chyba była lepsza. ale zobaczymy. chcialbym zerknac na plan zagospodarowania terenu, informacje o kubaturze i wysokosci zabudowy. elewacje .... no i w jakiej kolenosci beda wznoszone obiekty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: *.krakow.dominikanie.pl / *.markom.krakow.pl 10.05.06, 20:07 Myślę, że jednak każda z tych koncepcji była do siebie podobna. Jakieś aquaparki, amfiteatry, budynki mieszkalne... I te rysuneczki, które pokazywały nie wiadomo co i nie wiadomo gdzie. A tak naprawdę chodzi o wybudowanie galerii handlowej plus parę drobnych rzeczy na doczepkę, żeby nikt nie mówił, że nowy hipermarket powstał. Jak ktoś chce zobaczyć jak to może wyglądać za kilka lat to niech przyjedzie do Krakowa i poogląda sobie Galerię Krakowską, którą mają otworzyć gdzieś na jesieni. Naprawdę nic szczególnego, choć kubatura robi wrażenie. A miało być tzw. "Nowe Miasto", ale coś nie bardzo to wyszło i zostały jeno popłuczyny po pierwotnym planie. Nie oszukujmy się, że w Radomiu powstanie coś naprawdę nieprzeciętnego, bo to nie Warszawa i dla nikogo nie jesteśmy aż tak atrakcyjni. Jeżeli uda się w ogóle zagospodarować ten teren w taki sposób jak przewiduje to niby zwycięski projekt, to i tak będzie sukces. Lepsze to niż pastwisko w centrum sporego miasta. A o rewelacjach nie ma co marzyć - Radom to tylko Radom i trzeba się z tym pogodzić. Wielka architektura nie powstaje nigdzie w Polsce, tym bardziej nie u nas. A więc cieszmy się tym co możemy mieć, albo wyjeżdżajmy do np. Nowego Jorku. Tam nie ma takich problemów jak w naszym miasteczku. Pozdrawiam i życzę spokoju w ocenie radomskich realiów i możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 10.05.06, 20:19 Gość portalu: dziadek napisał(a): > Myślę, że jednak każda z tych koncepcji była do siebie podobna. Jakieś aquapar > ki, amfiteatry, budynki mieszkalne... I te rysuneczki, które pokazywały nie wia > domo co i nie wiadomo gdzie. A tak naprawdę chodzi o wybudowanie galerii handlo > wej plus parę drobnych rzeczy na doczepkę, żeby nikt nie mówił, że nowy hiperma > rket powstał. obawiam sie ze masz sporo racji. rzecz w tym, ze by wytargowac mozliwie najlepsza "resztę" .... i zeby nie byl to parterowy blaszak ale zabudowa kilkukondygnacyjna. no i parkingi - obowiazkowo podziemne. > Jak ktoś chce zobaczyć jak to może wyglądać za kilka lat to niech > przyjedzie do Krakowa i poogląda sobie Galerię Krakowską, którą mają otworzyć > gdzieś na jesieni. Naprawdę nic szczególnego, choć kubatura robi wrażenie. A mi > ało być tzw. "Nowe Miasto", ale coś nie bardzo to wyszło i zostały jeno popłucz > yny po pierwotnym planie. widze ja codziennie. od kilku lat :) obserwuje ten teren stale od czasu kiedy jeszcze stalo cos zwane dworcem PKS. pamietam pierwotne zalozenia. i widze co powstaje - wielki kloc z zelbetu i tyle. inwestor podaje rozne powody - moim zdaniem naciagane - okreslilbym je raczej jako preteksty ... ale - obiekt ma 3 kondygnacja, parking podziemny i jest sprzegniety z ukladem podziemnym pod dworcem. przynajmniej tyle - zreszta w Krakowie to powoli standart (wykluczajac ewidentne peryferia). > Nie oszukujmy się, że w Radomiu powstanie coś naprawd > ę nieprzeciętnego, bo to nie Warszawa i dla nikogo nie jesteśmy aż tak atrakcyj > ni. Jeżeli uda się w ogóle zagospodarować ten teren w taki sposób jak przewiduj > e to niby zwycięski projekt, to i tak będzie sukces. Lepsze to niż pastwisko w > centrum sporego miasta. sporo racji - ale tak jak mowilem - zadbajmy, by jednak choc minimum okreslonych spraw wygrac. moim zdaniem ppunkty w ktorych nie wolno popuscic ani na milimetr to wielokondygnacyjny charakter zabudowy, mozliwie atrakcyjna forma od frontu, podziemne parkingi i ... cos wiecej niz market: albo aquapark albo porzadny hotel ... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rejf1 Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.05.06, 21:04 Witam Zapytam tylko krótko - po co nam w Radomiu 2 amfiteatry, jesli dotychczasowy niszczeje, nie ma pieniedzy na jego renowację ani nie jest nawet "pożadnie zagospodarowany - wykorzystanay na działalnośc Qlturalną? Poza tym przychylam się go głosow moich przedmówców - oby poza "blaszakiem", dośc dużym marketem i kawałkiem aQuaparku cos jeszcze powstało! Darz bór Rafin === "Chcieliśmy bardzo dobrze a wyszlo jak zwykle" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:08 Czyżby powstanie u nas coś na styl Mammuta? :-( www.mammut.hu/ zobaczcie, hmm STOP DZIECIOM NEOSTRADY dziecineostrady.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego IP: *.krakow.dominikanie.pl / *.markom.krakow.pl 10.05.06, 21:21 Zgadzam się z Tobą isox. Walczmy o to, aby ta "reszta na doczepkę" była jak najlepsza. Nie dajmy sobie wcisnąć byle czego! Pozdrawiam Z Krakowa! Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego 10.05.06, 21:47 widziałeś hotel "qubus" po poludniowej stronie wisły? takie coś mogłoby powstac w okolicach placu jagielonskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugu bugu Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:32 u nas być może to samo, jedynie "mammut" czytać się będzie od końca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego IP: *.krakow.dominikanie.pl / *.markom.krakow.pl 11.05.06, 09:09 Chyba jednak miałem rację. Po dzisiejszych doniesieniach naszej lokalnej prasy wyraźnie widać, że chodzi przede wszystkim o galerię handlową (vide wizualizacja w Słowie). Ale jeżeli uda się zrealizować tę koncepcję w całości to może nie być najgorzej, ponieważ i aquapark i multipleks (jako konkurencja dla Heliosa)i w ogóle porządne centrum rozrywkowe są w Radomiu bardzo potrzebne. Oby tylko nie skończyło się na jeszcze jednym hipermarkecie, parkingu i paru drzewkach! Musimy bardzo pilnować tej sprawy. Isox, gdzie dokładnie jest ten Qubus? Dzisiaj wybieram się w miasto, więc sobie obejrzę. Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa! Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego 11.05.06, 11:37 Gość portalu: dziadek napisał(a): > Chyba jednak miałem rację. Po dzisiejszych doniesieniach naszej lokalnej pras > y wyraźnie widać, że chodzi przede wszystkim o galerię handlową (vide wizualiza > cja w Słowie). tego sie najbardziej obawialem. niska zabudowa (!) - max 1 pietro. i nie wiadomo gdzie parkingi .... > Ale jeżeli uda się zrealizować tę koncepcję w całości to może ni > e być najgorzej, ponieważ i aquapark i multipleks (jako konkurencja dla Heliosa > )i w ogóle porządne centrum rozrywkowe są w Radomiu bardzo potrzebne. Oby tylko > nie skończyło się na jeszcze jednym hipermarkecie, parkingu i paru drzewkach! otóż to! > Isox, gdzie dokładnie jest ten Qubus? jak zerkniesz z mostu kolejowego na poludniowy zachod to zobaczysz w 2sek :) spora bryła z logo sieci na scienie. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek_z_lasu Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 11.05.06, 09:49 Gość portalu: dziadek napisał(a): Nie oszukujmy się, że w Radomiu powstanie coś naprawd > ę nieprzeciętnego, bo to nie Warszawa i dla nikogo nie jesteśmy aż tak atrakcyj > ni. Jeżeli uda się w ogóle zagospodarować ten teren w taki sposób jak przewiduj > e to niby zwycięski projekt, to i tak będzie sukces. Lepsze to niż pastwisko w > centrum sporego miasta. A o rewelacjach nie ma co marzyć - Radom to tylko Radom > i trzeba się z tym pogodzić. Wielka architektura nie powstaje nigdzie w Polsce > , tym bardziej nie u nas. Nie zgadzam się. Nie znam się też na kosztach projektowania i budowania, ale wydaje mi się, że przy tak dużej (względnie jak na Radom) inwestycji koszt zaprojektowania i wykonania czegoś ciekawego i oryginalnego nie jest decydującym o koszcie całości. Może się mylę, ale kiedy mamy zacząć to robić w naszym mieście, jak nie teraz? Przecież to ma być "nowe centrum miasta". Musi mieć swój styl i być wyjątkowe. No, ale to już za późno i pisanie nic tu nie pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 11.05.06, 10:14 www.echo-dnia.com.pl/?news=29562&mutacja=5&dzial=1;3 Szczegółowiej opisana wizualizacja w "Echu". Ogólnie koncepcja podoba mi się, ale brakuje według mnie hotelu znanej marki i nie jasny jest projekt zorganizowania parkingu, czy przypadkiem nie zostanie zafundowany nam parking na powierzchni. Przy tak wielkim obiekcie powinien być tylko i wyłącznie parking podziemny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: 193.111.144.* 11.05.06, 10:40 Jasne ... przypomę jedynie o tym, że jakiś czas temu na terenie po zakładach mięsnych miał powstać market /powstał/, kręgielnia /jakoś nie widać/ i lecznica /też nie widać/. Jesli tak samo powstawać ma "nowe centrum", to zróbmy tam park z prawdziwego zdarzenia - bo powstanie kolejny market - i prawdopodobnie jak i w przypadku terenu przy Wernera - tablica /kiedyś była/, że tu powstanie ..... możecie wpisać to co chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qt Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: *.21.radom.pilicka.pl 11.05.06, 11:33 To jakaś bzdura po co w Radomiu drugi amfiteatr i drugie multikino (drugie multikino nie ma ekonomicznego uzasadnienia, ptrzecież graliby te same filmy co w Heliosie!) . Potrzebna jest w Radomiu od zaraz hala widowiskowo - sportowa oraz prawdziwy akwapark: kilka basenów i zjeżdzalni a nie basen 25 metrowy i dwie zjeżdzalnie - tego nie można nazwać akwaparkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 11.05.06, 12:12 Jak powstawał Helios była mowa że nikt nie pójdzie tam że po co coś takiego w mieście i co? Brakuje miejsca, szczególnie w weekend. A po co drugi Multiplex, otóż już Ci tłumacze, po to żeby była konkurencja i uzupełnianie się, co za tym idzie walka o klienta, niższe ceny biletów i większy wybór filmów. Już wiesz o co chodzi? A co do Hali widowiskowo - sportowej to jest potrzebna ale ja jej nie widzę w tamtym miejscu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qt Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: *.21.radom.pilicka.pl 11.05.06, 13:22 Wyobraź sobie ok. 10 sal kinowych w Radomiu,grających takie same filmy w tych samych godzinach,trudno będzie je zapełnić. Jeżeli drugie kino to ewntualnie trójwymiarowe. Co do hali wydaje mi się, że z położenie w centrum miasta jest dobrym miejscem. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 11.05.06, 14:10 Słuchaj jeżeli ktoś chce inwestować w kino, to znaczy ze to kino jest potrzebne. I gwarantuje Ci że obydwa kina jeżeli będą na podobnym poziomie, spokojnie się utrzymają. Poza tym mówisz tak jak byś był właścicielem Heliosa, nie mój kapitał nie moja sprawa, ja jestem klient i ja chce mieć taniej, a taniej uzyskam tylko i wyłącznie wtedy gdy będzie konkurencja walcząca o klienta. To tak jak z używanymi samochodami, jest ich dużo i przez to jest tanio. Co do Hali, to takich rzeczy ja bym nie budował w centrum miasta, bardziej bym ją widział gdzieś na obrzeżach, w centrum jest miejsce na kina, restauracja, kręgielnie, galerie, deptak miejsca na odpoczynek i takie tam duperele związane z rozrywką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qt Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: *.21.radom.pilicka.pl 11.05.06, 15:32 kończąc, nie znajdą chętnego do zainwestowania w kino, po co więc tworzyć fikcję typu "tramwaj w Radomiu", która pozostanie na papierze. Lepiej zaplanować coś realnego.I tyle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 11.05.06, 15:49 Hmm, chyba nie zapoznałes sie ze specyfikacją przetargu gdzie jest wyraźnie napisane że w tym miejscu może znaleźć się multipleks, pozatym oferenci sami w swoich wizualizacja projektów zaproponowali taki typ obiektu, więc nie rozumiem Twojego stwierdzenia "...nie znajdą chętnego do zainwestowania w kino, po co więc tworzyć fikcję typu "tramwaj w Radomiu"." Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 11.05.06, 15:35 wichajsterr napisał: > Słuchaj jeżeli ktoś chce inwestować w kino, to znaczy ze to kino jest > potrzebne. I gwarantuje Ci że obydwa kina jeżeli będą na podobnym poziomie, > spokojnie się utrzymają. Poza tym mówisz tak jak byś był właścicielem Heliosa, > nie mój kapitał nie moja sprawa, ja jestem klient i ja chce mieć taniej, racja :) ale ja zamiast drugiego multipleksu wolałbym markowy hotel z centrum konferencyjnym. > Co do Hali, to takich rzeczy ja bym nie budował w centrum miasta, bardziej bym > ją widział gdzieś na obrzeżach, moze nie az na obrzezach ... ale idealnym miejscem jest plac ktory kupil Pan Kupidura. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 11.05.06, 16:17 > ale ja zamiast drugiego multipleksu wolałbym markowy hotel z centrum > konferencyjnym. A ja i to i to... Multiplex z w/w przeze mnie względów, a markowy hotel z centrum konferencyjnym ze względu na to że brak tego typu obiektów w Radomiu. > moze nie az na obrzezach ... ale idealnym miejscem jest plac ktory kupil Pan > Kupidura. Racja; mimo wszystko nie lokował bym obiektów sportowych typu hala w ścisłym centrum miasta. Bardziej na to pasują osiedla mieszkaniowe bądź „obrzeża” centrum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dal Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: *.21.radom.pilicka.pl 12.05.06, 08:14 brak konsekwencji w rozumowaniu: akwapark może być a hala WIDOWISKOWO -SPORTOWA nie? Centralne położenie powoduje, że dojazd jest dogodny z każdej dzielnicy. Wyobraź sobie halę np. na Michałowie czyli z Południa i Ustronia trzeba jechać przez całe miasto. Przykładu nie trzeba szukać daleko - spodek w centrum Katowic!. Wydaje mi się, że najbardziej potrzebna jest w Radomiu taka hala, wiele imprez nie może się odbyć w R. bo nie ma gdzie np. ostatnio Taniec z gwiazdami lub jakieś zawody międzynarodowe. Odnośnie hoteli to mamy ich o różnym standardzie ponad 10!. Tak, że problemu z noclegami nie ma. Problemem jest przyciągnięcie odwiedzjących R., sprzyjałaby temu HALA WIDOWISKOWO -SPORTOWA i odbywające się w niej różne imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 12.05.06, 10:20 Tylko że Aqa park w odróżnieniu od Hali sportowej, może funkcjonować przez cały dzień 365 dni w roku, a Hala sportowa raczej jest to nie możliwe. Tak jak kino czy galeria mogą działać nawet 24 godziny na dobę jak będzie klient. Hala zaś będzie stała przez większą część pusta. Nie będzie tam codziennie impreza czy mecz, bo jest to nawet nie możliwe. Więc chodzi mi o to żeby w ścisłym centrum ulokować obiekty „najbardziej” rozrywkowe, które będą cały czas coś oferować dla mieszkańca, gdzie nawet o każdej porze dnia i nocy będzie można pójść i odpocząć czy obejrzeć dobry film albo nawet połazić bez celu po sklepach. Mówisz ze trudny dojazd itd. itp. Czy np. hala politechniki nie cieszy się dużym zainteresowaniem? Gdy jest tam rozgrywany mecz albo koncert? I nie jest ulokowana w centrum miasta. Więc dlatego hale sportowe, umieszczał bym po za ścisłym centrum Radomia np. tak jak powiedział isoxazolidine dobrą lokalizacja jest np. teren który wykupił pan Kupidura koło Radomiaka. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 12.05.06, 10:24 moze i jest 10 a nawet jeden-dwa wiecej. ale jakich ? markowe placowki to tylko te dwa "Gromady" - kazdy po paredziesiat miejsc. pozostale to maluchy i poza sieciami albo obiekty o niskim standarcie. gdyby ktos potrzebowal 100miejsc w markowym hotelu to musi jechac do Wawy. ot co ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qt Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: *.21.radom.pilicka.pl 12.05.06, 10:51 zgoda hotel ma sens ale razem z centrum konferencyjnym i halą widowiskową, gdzie można by organizować ogólnopolskie i międzynarodowe konferencje, zawody sportowe i imprezy zapewniając im kompleksową obsługę - ze wzgl. na bliskość Okęcia i W-wy jest to olbrzymia szansa dla Radomia. Tylko trzeba ją wykorzystać. Akwapark lepiej pasuje na Radomiaku razem z innymi obiektami sportowymi: boisko, sala sportowa, korty itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 12.05.06, 10:42 "...Odnośnie hoteli to mamy ich o różnym standardzie ponad 10!. Tak, że problemu z noclegami nie ma. Problemem jest przyciągnięcie odwiedzjących R.,..." To właśnie brak markowego, dużego, o dobrym standardzie hotelu najbardziej brakuje w Radomiu. Przypomnij sobie jakie były problemy z zakwaterowaniem gości Festywalu Gombrowiczowskiego. Spali w Warszawie i codziennie byli dowożeni do Radomia. Podobnie było z ubiegłorocznym Air Show. Gdyby był jeszcze jeden hotel, dobrej klasy, ważni goście i piloci zostaliby zakweterowani w wysokiej klasy hotelu a nie w tych jak to nazwałeś "10 hotelach o róznym standardzie" nie potrzebne byłoby pole namiotowe stworzone wtedy w Rajcu dla widzów, bo oni mogliby własnie spać w tych pozostałych obiektach. Reasumując, i hotel i hala jest jak najbardziej w radomiu potrzebne, ale ze względu na plany Pana Kupidury a także ogłoszony nie dawno remont hali MOSiR'u miasto powinno raczej skupić się na skłonieniu wybudowania hotelu przez międzynarodową sieć. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 12.05.06, 23:13 W kwestii hotelu zgadzam sie w 100%. Co do obiektow sportowych: wg mnie to nie jest miejsce na stawianie obiektow sportowych. Nad Aquaparkiem tez bym sie gleboko zastanawial. Wg mnie obiekty sportowe powinny byc zgrupowane w kompleksy sportowo-rekreacyjne. Mamy w miescie 3 tego typu miejsca, ktorych teren w wiekszosci nie jest wykorzystany. Moim zdaniem, wielofunkcyjna hala powinna znajdowac sie np. na Narutowicza na resztach kompleksu broni. Radomiak tez stoi odlogiem, tak jak i teren okalajacy zalew na Borkach, gdzie mialy powstac korty i jak dobrze pamietam poletko golfowe. www.wojewodztwo.radom.pl/ www.komunikacja.radom.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norris? Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) IP: 82.139.38.* 11.05.06, 12:04 Sory, że może nie na temat, ale czy na tym zdjęciu w Echu to stoi Chuck Norris ze znajomymi :-| ?? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: no to mamy roztrzygniecie na Chrobrego :) 11.05.06, 12:52 gregory_z_radomia napisał: > www.echo-dnia.com.pl/?news=29562&mutacja=5&dzial=1;3 > Szczegółowiej opisana wizualizacja w "Echu". Ogólnie koncepcja podoba mi się, > ale brakuje według mnie hotelu znanej marki markowy hotel i centrum konferencyjne bardziej by sie przydaly niz drugi multipleks. > i nie jasny jest projekt > zorganizowania parkingu, czy przypadkiem nie zostanie zafundowany nam parking > na powierzchni. ha ... niejasnosc pozwala sadzic ze zrealizowany bedzie wariant najgorszy. ale zerknijcie to materialow przetargowych. w warunkach przetargu wyraznie jest zapisane ze WIEKSZA czesc parkingow ma byc podziemna a inwestor ma zrealizowac takze uklad komunikacyjny z przebiciem sladem obecnej ul.Betonowej wlacznie. zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. pamietajmy o niedoszlej inwestycji PlazaCenters. na etapie projektu i rozstrzygania przetargu mialo byc centrum uslugowo-handlowe, hotel, centrum konferencyjne.... potem sie okazalo ze bedzie tylko 1-pietrowy blaszak z naziemnym parkingiem od strony placu (zgrozzza...) .... inwestora pogoniono w skarpetkach. i dobrze. jesli teraz obecny sprobuje takich sztuczek nalezy zainkasowac 20mln gwarancje i analogicznie kopnac mocna w d(...). pilnujmy sprawy! podstawa jest: WARUNKI PRZETARGU jasno precyzuja co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simminus trzeba to uporządkowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 16:33 zatem po kolei: - jak napisano - sa gwarancje bankowe na 20 mln PLN - więc jak będzie chcial wybudowac cos innego - niech płaci i paszoł won, - multikino w tym miejscu - super pomysł - mamusia na zakupy a tatuś z dziecmi na film :), poza tym konkurencja zawsze robi dobrze, a jest co oglądac nawet na 10 salach, byle po 10 PLN za bilet, - halę sportową na 4000 miejsc buduje Kupidura dla Jadaru po awansie do PLS, z aquaparku rezygnuje, bo ma byc w centrum, - co do aquaparku - wiekszego nie potrzeba, bo kto go utrzyma (patrz Kraków, gdzie ledwo zipie - bilety na taki moloch musiałyby byc po 50 PLN i 1500 osób dziennie), - jesli ktos słuchał relacji z sesji RM - inwestor mówił, że hotel wybuduje, jesli zakończy rozmowy z operatorem, a ponoć rozmawia z kilkoma sieciami hotelarskimi w tej sprawie, - czy lepsza była "ósemka" ? Nie sądze, nadęty balon pod publiczkę, powstałaby może połowa z tego, po co komu np. 10-piętrowy biurowiec i hotel na 1500 miejsc ? Poza tym pamiętajmy, że ten obiekt ma sie wpisać w architekturę Radomia, a nasze miasto to nie Vegas. To tyle. Jak najbardziej popieram "trójkę", bo ta oferta jako jedyna nawiązuje do architektury miasta od strony Focha i Placu Jagiellońskiego, a z drugiej strony do XV-lecia. Popatrzcie na wizualizacje. jesli to wybudują, będzie wyglądało tak, jakby od zawsze tu było, a nie szklane domy. To tyle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: trzeba to uporządkowac 11.05.06, 17:35 Gość portalu: simminus napisał(a): > zatem po kolei: > - jak napisano - sa gwarancje bankowe na 20 mln PLN - więc jak będzie chcial > wybudowac cos innego - niech płaci i paszoł won, masz rację. > - halę sportową na 4000 miejsc buduje Kupidura dla Jadaru po awansie do PLS, z > aquaparku rezygnuje, bo ma byc w centrum, 4000miejsc .... mało ... trzeba perspektywicznie ... ale OK. hali w tym miejscu tez nie popieram ... > - co do aquaparku - wiekszego nie potrzeba, bo kto go utrzyma (patrz Kraków, > gdzie ledwo zipie - bilety na taki moloch musiałyby byc po 50 PLN i 1500 osób > dziennie), potwierdzam info z Krakowa. > - jesli ktos słuchał relacji z sesji RM - inwestor mówił, że hotel wybuduje, > jesli zakończy rozmowy z operatorem, a ponoć rozmawia z kilkoma sieciami > hotelarskimi w tej sprawie, nie byłem na sesji. ale pierwszy raz słysze o hotelu w tej koncepcji. może owe "rozmowy" to tylko gra pod publikę? > - czy lepsza była "ósemka" ? Nie sądze, nadęty balon pod publiczkę, powstałaby > może połowa z tego, po co komu np. 10-piętrowy biurowiec i hotel na 1500 miejsc jaka gwarancja, że ze skromniejszej koncepcji powstanie 100%? może tak, a może nie ... zresztą - patrz pkt.1 Twojego wywodu ;-) > ? Poza tym pamiętajmy, że ten obiekt ma sie wpisać w architekturę Radomia, a > nasze miasto to nie Vegas. > To tyle. Jak najbardziej popieram "trójkę", bo ta oferta jako jedyna nawiązuje > do architektury miasta od strony Focha i Placu Jagiellońskiego, a z drugiej > strony do XV-lecia. Popatrzcie na wizualizacje. jesli to wybudują, będzie > wyglądało tak, jakby od zawsze tu było, a nie szklane domy. To tyle. na podstawie dostępnych obrazków trudno mi jednoznacnzie wnioskować na temat architektury obiektu ... z kategorycznymi wypowiedziami wstrzymuję się zatem. choć obawy, które mam nadal pozostają ... pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simminus Re: trzeba to uporządkowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 17:56 > - czy lepsza była "ósemka" ? Nie sądze, nadęty balon pod publiczkę, powstałaby > może połowa z tego, po co komu np. 10-piętrowy biurowiec i hotel na 1500 miejsc jaka gwarancja, że ze skromniejszej koncepcji powstanie 100%? może tak, a może nie ... zresztą - patrz pkt.1 Twojego wywodu ;-) A taka, że 20 milionów to dużo mniej niż koszt wybudowania takiego "mastodonta" konferencyjno - hotelowo - biurowego (około 60 milionów) i strat, jakie by przynosił stojąc pusty... Bądźmy realistami - ósemka to pieknie zmontowany zlepek już istniejących obiektów mający doprowadzić radnych do podjęcia decyzji w amoku uniesienia. Na szczęście trzymali sie mocno ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: trzeba to uporządkowac 11.05.06, 17:58 dobra .. a na jakiej podstawie wnioskujesz o architekturze koncepcji "3"? widziałes cos wiecej niz te 3 obrazki w gazetach? bo na ich podstawie nie mozna za wiele powiedziec ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simminus Re: trzeba to uporządkowac IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.05.06, 07:13 Ano obejrzałem sobie relację w Dami. Dość dokładnie byo to pokazane i omówione. "Samorządowy" też coś pokazał na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: trzeba to uporządkowac 12.05.06, 10:27 na ile widac bylo tam strukture zabudowy "3"-ki? wiadomo jaka bedzie zabudowa od frontu (tj. od strony placu jagiellonskiego)? ile kondygnacji bedzie z tej strony? no czy będą naziemne parkingi od strony placu? to moim zdaniem kluczowe sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine linki do wizualizacji 11.05.06, 15:33 www.slowo.com.pl/zdjecia/17081/chrobrego3_prio.jpg www.echo-dnia.com.pl/newsimg/29562-1.jpg www.echo-dnia.com.pl/newsimg/28994-2.jpg przypominam tez charakterystyke "3" podana niegdys przez Echo: --- Aquapark - 1,10 ha Bloki wielorodzinne i park z amfiteatrem - 2,58 ha Centrum handlowe - 5,38 ha Budynek aquaparku wykończony z piaskowca, bloki mieszkalne częściowo obłożone piaskowcem, a częściowo otynkowane i pomalowane w jasnych kolorach. Galeria handlowa częściowo obłożona piaskowcem, częściowo ze szkła barwionego. Alejki parku wykonane z kostki betonowej, amfiteatr z elementów betonowo- ceglanych z drewnianymi siedziskami. --- i jeszcze dla uzupełnienia druga z ofert ktora znalazła sie w finale, czyli "5" obrazek: www.echo-dnia.com.pl/newsimg/28994-3.jpg i opis: --- Centrum handlowe - 5 ha, w tym gastronomia 0,58 ha Centrum sportowo-rekreacyjne i medyczne - 0,90 ha Bloki wielorodzinne - 2,43 ha Park - 1,7 ha Projekt przewiduje zamknięcie ulicy Kelles-Krauza od placu Jagiellońskiego do skrzyżowania ze Struga. Za teatrem i szkołą medyczną miałaby być wybudowana ulica biegnąca do skrzyżowania z Chrobrego i Struga. Tu miałoby być rondo. Wykończenie obiektów - okładziną z kamienia naturalnego lub cegły. --- Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine RadioMaryja donosi 11.05.06, 17:49 www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=260 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simminus Re: RadioMaryja donosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 18:02 Kolejna bzdura moherów. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: RadioMaryja donosi 11.05.06, 19:11 Moherowa propaganda. Najlepiej żeby wybudowano tam centrum rynku moherowego,które spełniałoby role centralnego magazynu na Polskę i Europę moheru w róznej postaci. Już widze te bele i motki moheru. Brrrrrrrrrrrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: RadioMaryja donosi IP: *.krakow.dominikanie.pl / *.markom.krakow.pl 11.05.06, 20:20 Spokojnie, to radio zawsze ma coś do powiedzenia i niekoniecznie musi to być prawdziwe. Mieszkańcy Radomia już wypowiedzieli się na temat tego, co powinno powstać na interesującym nas terenie. I generalnie jest to zgodne z propozycjami potencjalnych inwestorów. A handlujący mydłem i powidłem w bylejakich sklepikach zawsze będą protestowali przeciwko profesjonalizmowi. Oni chcieliby, żeby w Radomiu nie było hipermarketów, a handel odbywał się w warunkach przypominających sklepiki na Rwańskiej w latach 80 - tych. Nie ma się co przejmować takimi opiniami, bo naszemu miastu niepotrzebne są kanciapy ze znudzonymi paniami za ladą, ale trochę wielkiego świata. I wcale nie znaczy to, że jestem przeciwko rodzimym kupcom, ale chciałbym, żeby oni się w końcu obudzili i zobaczyli jak wygląda nowoczesny handel w Europie. Niekoniecznie w hipermarketach. A teraz o hotelu. Zastanawiam się, czy w Radomiu rzeczywiście potrzebny jest jeszcze jeden. Oczywiście przydałoby się mieć coś atrakcyjnego architektonicznie, ale nie wiem czy taki obiekt w naszym mieście zarabiałby na siebie. Należałoby się najpierw przyjrzeć temu, co się dzieje w już istniejących radomskich hotelach. A może liczba miejsc jest już wystarczająca? Nie możemy się oszukiwać - nie jesteśmy Krakowem czy Wrocławiem, gdzie niemalże każda ilość miejsc hotelowych zostanie zarezerwowana z półrocznym wyprzedzeniem! Dziś nawet Warszawa ma problemy z zapełnieniem swoich hoteli, ponieważ są drogie a turystów w sumie niewielu. No, ale oni budują dla presiżu, stać ich na to. I podobne pytanie rodzi mi się w związku z ewentualnymi nowymi powierzchniami biurowymi. Czy na pewno one są w Radomiu (przynajmniej na razie) potrzebne? Czy znajdą się chętni by je wynająć? Przecież wybudowany kilka lat temu na Żeromskiego biurowiec o wdzięcznej nazwie Victoria do dzisiaj stoi niemal pusty. A przecież to niewielki obiekt. Myślę, że dopóki w Radomiu nie pojawią się duże inwestycje związane z przemysłem, to i biurowce nie będą nam potrzebne. A radomscy przedsiębiorcy to jednak nie pierwsza liga. Myślę, że narazie trzeba budować w Radomiu obiekty, z których chętnie będą korzystali mieszkańcy, a jednocześnie systematycznie rewitalizować zabytkową substancję miasta - nie tylko Miasto Kazimierzowskie, ale całe zabytkowe śródmieście. Potem rozwijać ofertę kulturalną na bazie już istniejących i właśnie tworzonych placówek oraz dbać o ich szeroką promocję. Trzeba zainteresować naszym miastem ludzi z zewnątrz i przekonać ich, że warto tu inwestować i spędzić kilka dni. Wtedy dopiero pojawi się autentyczna potrzeba budowy nowych hoteli i powierzchni biurowych. Ale nie oszukujmy się, to muszą być działania zamierzone na lata, długie lata. Przykład Łodzi (jeszcze niedawno niezwykle zaniedbanej i zupełnie zapomnianej) pokazuje, że jednak warto i jest to możliwe, pod warunkiem, że i mieszkańcom i władzom będzie na tym zależało. RADOM NIE JEST MIASTEM SPISANYM NA STRATY!!! Ale jego przyszłość musi być naszym wspólnym dziełem, a nie garstki urzędników, którzy dzisiaj są, a jutro ich nie ma. To tyle. Zmęczyłem się. Pozdrawiam serdecznie! P.S. Dzięki za namiary na Qubusa W Krakowie! Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: RadioMaryja donosi 12.05.06, 10:49 Gość portalu: dziadek napisał(a): > A handlujący mydłem i powidłem w bylejakich sklepika > ch zawsze będą protestowali przeciwko profesjonalizmowi. Oni chcieliby, żeby w > Radomiu nie było hipermarketów, a handel odbywał się w warunkach przypominający > ch sklepiki na Rwańskiej w latach 80 - tych. Nie ma się co przejmować takimi op > iniami, bo naszemu miastu niepotrzebne są kanciapy ze znudzonymi paniami za lad > ą, ale trochę wielkiego świata. I wcale nie znaczy to, że jestem przeciwko rodz > imym kupcom, ale chciałbym, żeby oni się w końcu obudzili i zobaczyli jak wyglą > da nowoczesny handel w Europie. Niekoniecznie w hipermarketach. podpisuje się po tym obiema rękami :) i jeszcze jedna rzecz. dotąd obserwowalismy odpływ placówek handlowych na obrzeza. co rusz którys przedsieciorca z tam przenosi swoją dzialanośc (--> np. Sphinx). teraz - za sprawą galerii handlowej - mamy szanse skierowac strumien kupujacych w samo centrum Radomia. i to chodzi. skoro ktos wybierze sie na zakupy nie na ustronie tylko na plac jagielonski to jesli obok bedzie mial kolejne placowki to tez je odwiedzi. > A teraz o hotelu. Zastanawiam się, czy w Radomiu rzeczywiście potrzebny jest > jeszcze jeden. Oczywiście przydałoby się mieć coś atrakcyjnego architektoniczn > ie, ale nie wiem czy taki obiekt w naszym mieście zarabiałby na siebie. Należał > oby się najpierw przyjrzeć temu, co się dzieje w już istniejących radomskich ho > telach. A może liczba miejsc jest już wystarczająca? Nie możemy się oszukiwać - > nie jesteśmy Krakowem czy Wrocławiem, gdzie niemalże każda ilość miejsc hotelo > wych zostanie zarezerwowana z półrocznym wyprzedzeniem! Dziś nawet Warszawa ma > problemy z zapełnieniem swoich hoteli, ponieważ są drogie a turystów w sumie ni > ewielu. zastanówmy się na zimno co mamy. mamy dwa markowe hotele w sieci Gromady. małe - po paredziesiąt miejsc każdy. i ... w zasadzie tyle. obłożenie tam jest na maxa. dochodzą do tego hotele większe ale o niskim standarcie (hotel asystenta, iskra) albo małe placówki (czasem o niezlym standarcie) funkcjonujące poza sieciami (a zatem nieistniejące dla kogoś przybywającego w interesach - np. TM, Glass, Gryf, hotel GUS). w moim przekonaniu markowy, atrakcyjnie zlokalizowany w centum hotel z 200-300 miejscami i zapleczem konferencyjnym jest niezbedny > I podobne pytanie rodzi > mi się w związku z ewentualnymi nowymi powierzchniami biurowymi. Czy na pewno > one są w Radomiu (przynajmniej na razie) potrzebne? Czy znajdą się chętni by je > wynająć? Przecież wybudowany kilka lat temu na Żeromskiego biurowiec o wdzięcz > nej nazwie Victoria do dzisiaj stoi niemal pusty. A przecież to niewielki obiek > t. Myślę, że dopóki w Radomiu nie pojawią się duże inwestycje związane z przemy > słem, to i biurowce nie będą nam potrzebne. to by się zgadzało. co do przestrzeni biurowej - nie upierałbym się. > Myślę, że narazie trzeba budować w Radomiu obiekty, z który > ch chętnie będą korzystali mieszkańcy, a jednocześnie systematycznie rewitalizo > wać zabytkową substancję miasta - nie tylko Miasto Kazimierzowskie, ale całe za > bytkowe śródmieście. Potem rozwijać ofertę kulturalną na bazie już istniejących > i właśnie tworzonych placówek oraz dbać o ich szeroką promocję. Trzeba zainter > esować naszym miastem ludzi z zewnątrz i przekonać ich, że warto tu inwestować > i spędzić kilka dni. modernizacja teatru, rozbudowa MWR, realizacja MSW ... ale to zadania poza zakresem inwestycji przy placu jagiellonskim ... co mozna zrealizowac "dla ludzi" w obszarze "nowego centrum"? mały park z miniamfiteatrem - czemu nie? w centrum - idealne miejsce na plenerowe koncerty bluesowe. na przykład. park wodny - szczegolnie jesli mialby byc (jak zaklada koncepcja "3") nie od frontu placu ale blizej potoku - jak najbardziej. przydałaby się kręgielnia z prawdziwego zdarzenia. multipleks? jesli tylko jest inwestor ktory zaryzykuje drugą taka placówke w Raodmiu? czemu nie - to jego pieniadze ... > Przykład Łodzi (jeszcze niedawno niezwykle za > niedbanej i zupełnie zapomnianej) pokazuje, że jednak warto i jest to możliwe, > pod warunkiem, że i mieszkańcom i władzom będzie na tym zależało. RADOM NIE JES > T MIASTEM SPISANYM NA STRATY!!! ZGADZA SIĘ :)) > P.S. Dzięki za namiary na Qubusa W Krakowie! jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: RadioMaryja donosi IP: *.krakow.dominikanie.pl / *.markom.krakow.pl 12.05.06, 20:04 Jeszcze parę uwag. Otóż nie będę się upierał przy swoim zdaniu w sprawie nowego hotelu w Radomiu. Jeżeli rzeczywiście te dotychczas istniejące w naszym mieście są zapełnione to oczywiście trzeba budować nowy. Oby się znalazł poważny inwestor. A teraz jeszcze o nowym centrum naszego miasta. Trzeba pilnować tego, aby ta inwestycja była integralną częścią już istniejącego śródmieścia - nowe centrum nie może istnieć samo dla siebie, nie może być "odwrócone plecami" do starego. To naprawdę duże zadanie dla urbanistów i architektów, aby obie części połączyć w jedną całość. Inaczej zabytkowa część miasta ulegnie degradacji i nigdy nie uda się zachęcić nikogo do odwiedzenia naszego miasta, ponieważ nikt nie będzie specjalnie wybierał się do Radomia do galerii handlowej czy aquaparku. No chyba, że z najbliższych okolic, ale nie tylko o to nam chodzi. Miasto to jednak przede wszystkim jego historia i zabytkowa substancja, a nie nowoczesne budownictwo. To przyciąga turystów i przykład Warszawy jest tu najlepszy. Tam oferta kulturalna i rozrywkowa jest zdecydowanie najlepsza w Polsce (bije Kraków na głowę!), a jednak w porównaniu z Krakowem czy Wrocławiem tyrustów tam niewielu. O tym musimy pamiętać. I znowu przykład Łodzi jest dla nas najlepszy! Tam powstająca Manufaktura (polecam ich stronę!)promuje nie tylko samą siebie, ale całe miasto, ponieważ widzi w tym swój interes. Jeżeli ktoś zachwyci się Piotrkowską, Księżym Młynem i w ogóle łódzkim klimatem, to bez wątpienia będzie także chciał skorzystać przy okazji z oferty Manufaktury. Uważam, że podobnie możnaby postąpić w Radomiu. Nagłośnić jedno, a przy okazji i drugie. Nowe centrum nie powinno być jakąś enklawą, to ma być integralna część całego śródmieścia. I tu muszą wykazać się nasze władze miejskie i postawić konkretne wymagania inwestorom, a potem stale monitorować ich poczynania. Żadnych odstępstw od pierwotnie przyjętych planów! To tyle. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś