Dodaj do ulubionych

Co w nowym centrum Radomia?

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.05.06, 19:59
Dlaczego część handlowa ma zajmować 3 i 4 tys. m. kw. skoro w dokumentacji
przetargowej była mowa o max. 2tys m.kw.?Znowu wałek i dlatego z podejmowania
decyzji wycofali się radni (Nita i Krawczyk)?Może by Gazeta ustaliła kto
jeszcze zasiadał w tej komisji i kto personalnie podjął taką decyzję?Przecież
komisja ta miała składać się tylko z radnych (w tym opozycyjnych), a nie z
podległych prezydentowi urzędników!!!
Obserwuj wątek
    • szybka.osa Co w nowym centrum Radomia? 17.05.06, 20:05
      Parking wyłącznie w podziemiach zarówno centrum jak i wieżowców. Jak najmniej
      samochodów na zewnątrz. Jakiś punkt widokowy na którymś wieżowcu mógłby być,
      jakiś hotel. Muszą być fontanny ciekawe i nowoczesne, a nie wodotryski. Zieleń
      trochę egzotyczna. Całość bez krzykliwych reklam na elewacjach, czy masztów z
      flagami reklamowymi. Kładka o nietypowej kostrukcji, może jakiś mini most
      wiszący. Miejsca dla rowerzystów, ścieżki itp. Trochę rzeźb, miejsc gdzie
      kameralnie na ławeczce można odpocząć pod drzewkiem. Miniamfiteatr z
      włączeniem do układu rzeczki, z jakimś stawikiem czy coś w tym stylu (a la
      łazienki w w-wie) Sporo knajpek i pubów czynnych do rana. Aqapark z
      zabudowanymi zjeżdżalniami, tak, by nie wyglądało to jak w Nowinach koło
      Kielc. Mieszkaniówka, żeby w przyszłości nie była ogrodzona i zamknięta.
      Kręgielnia, a nie minikręgielnia. Kino z ilością miejsc jak w Heliosie, nie
      jak to miało być w Plazie. Trochę schodów ruchomych itp. To powinoo wszystko
      być ładne i nie sztampowe, niepowtarzalne i ciekawe. To musi być dzieło
      architektoniczne (żeby bloki nie były jakieś klocki ocieplone metodą lekką
      mokrą). To ma być wizytówka.
      • Gość: KR! Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:31
        Musi tam być w nowum centrum Radomia :
        kręgielnia
        drugi multipleks np. z 7 salami
        dużo mieszkań w apartamentowcach
        ładna kładka
        ciekawe zaprojektowane rozwiązania komunikacyjne
        dużo kawiarenek , klubów muzycznych pubików czynnych do rana
        wierzę , że to realne
      • Gość: KR! Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:31
        Musi tam być w nowum centrum Radomia :
        kręgielnia
        drugi multipleks np. z 7 salami
        dużo mieszkań w apartamentowcach
        ładna kładka
        ciekawe zaprojektowane rozwiązania komunikacyjne
        dużo kawiarenek , klubów muzycznych pubików czynnych do rana
        wierzę , że to realne
    • isoxazolidine Re: Co w nowym centrum Radomia? 17.05.06, 21:28
      podziekowania dla GWR za szybki odzew i pierwsze nieco bardziej szczegolowe
      dane. z przyczyn, ktore podane sa w artykule rozumiem, ze nie bylo latwo ...
      szkoda ze z wizualizacjami ciezko ... ale jesli nie udalo sie na sesji zrobic
      zdjec to teraz jest to niemozliwe ...

niektóre informacje mnie nieco uspokajaja inne niekoniecznie. ale po kolei ...

- kwestia parkingow ("parking wewnątrz budynku z wjazdem od strony bloków.").
      sugeruje to parking podziemny z wjazdem od tylu co mnie sie podoba. nie ma
      wszakze informacji ze nie bedzie parkingow naziemnych od frontu ... to mnie
      nadal intryguje.

- park wodny - nareszcie pojawia sie konkretny opis - "Wewnątrz, jak wynika z
      planu, będzie basen o wymiarach 25 na 10 m, drugi rekreacyjny ze zjeżdżalnią i
      biczami wodnymi, dwa oczka jacuzzi i brodzik dla dzieci". to wyjasnia moim
      zdaniem wszytsko. i jak na moje oko - wystarczy. gigantomanie zostawmy
      frustratom.

- "przy Chrobrego ma się znaleźć dwukondygnacyjna galeria handlowa" - ano
      właśnie ... tego się bałem ... niska zabudowa ... jak dla mnie minimum to 3
      kondygnacje; przynajmniej od strony placu ...

- "3 i 4 tys. m kw." - miało nie być sklepow wielkopowierzchniowych. rozumiem,
      ze mozna bylo pojsc na ustepstwa, gdyby inwestor zdecydowal sie na jakies
      kosmiczne inwestycje w zamian. ale takich nie widze.

- "inwestor planuje budowę lodowiska" - sztucznego? czy po prostu kawal placu
      gdzie cieć wyleje (albo nie ...) wodę zimą? lodowisko kryte czy nie ... ??

- "13 wielopiętrowych (od czterech do ośmiu pięter)" - to mnie z kolei nieco
      uspokaja. ogladajac wizualizacje bodajże w 'echu' sadziłem że zabudowa
      mieszkanowa będzie tylko 4-kondygnacyjna. okazuje sie ze beda akcenty nieco
      wyzsze - nawet 8 pięter. to by bylo OK.

- "amfiteatr" ... amfiteatr czy amfiteatrzyk jak przy np. przedszkolu nieopodal
      Al.JPII ... ?? nie wiadomo .. hasło nośne - tylko co za nim stoi ??

- "kino" - multipleks konkretnej sieci czy minikino w kawiarni (1 seans
      tygodniowo przy dobrych lotach) - nie wiadomo ... chyba multipleks - bo tak
      pisano zaraz po wiadomej sesji RM. ale czy przypadkiem oferta zlozona w ramch
      przetagu nie zawierała "nowelizacji" wzgledem tego co pokazano na sesji ??

- "Aquapark o funkcji rekreacyjnej z własną częścią garażową" - znowu kwestia
      zasadnicza - jakie rozwiazanie miejsc parkingowych? pod ziemią? tak by
      wypadało ...

- "kręgielnię, ..." - o tym dotąd nie słyszałem. ale nie mam nic przeciwko.
      wrecz przeciwnie :)

- co z hotelem ?? ktos tu na forum pisał, że inwestor spod trójki cos o nim
      wspominał ... ??

- ostatnia sprawa - czy inwestor przebuduje układ komunikacyjny wokół? w
      szczegolnosci chodzi o przebicie chrobrego do kelles-krauza ...

reasumując, w swietle zaprezentowanego materiału mozliwe sa zarówno
      warianty "opty" jak i "pesy". diabeł tkwi w szczegółach, o których powyżej.

pozdr!
      • gregory_z_radomia Re: Co w nowym centrum Radomia? 17.05.06, 21:37
        Radek, przebudowa układu komunikacyjnego w tamtym rejonie jest jednym z
        podstawowych warunków zagospodarownia tego terenu. Ulica Betonowa ma biec
        własnie za teatrem. Tym samym ba być wyłączony odcinek jezdni, tylko z tego
        zamieszania sam już nie wiem czy ulicy Kelles Krauza od teatru do Struga, czy
        ulicy Struga od Chrobrego do Kelles Krauza. Logicznie myśląć i analizując
        projekt pewnie chodzi o Struga. A co do projektu, rzeczywiscie trochę się
        wyklarowało ale nie dokońca.
        • isoxazolidine Re: Co w nowym centrum Radomia? 17.05.06, 21:42
          gregory_z_radomia napisał:

> Radek, przebudowa układu komunikacyjnego w tamtym rejonie jest jednym z
          > podstawowych warunków zagospodarownia tego terenu. Ulica Betonowa ma biec
          > własnie za teatrem.

doskonale o tym wiem. ta samo, jak to, że warunki przetargu jasno precyzowały
          kwestie sklepów wielkopowierzchniowych ... wolałbym jasno sprecyzowany plan ...
          na razie nic tekigo nie widze ...

> A co do projektu, rzeczywiscie trochę się
          > wyklarowało ale nie dokońca.

ano ... krok do przodu w kwestii jasności sprawy. jeszcze 2-3 i będziemy
          wiedzieli co jest grane.
          • Gość: na około Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.05.06, 21:45
            a czy będzie nowe rondo
        • redoxygene Re: Co w nowym centrum Radomia? 17.05.06, 21:49
          I logicznie rozumujac masz racje. Chodzi o likwidacje odcinka Kelles-Krauza od
          Struga do teatru. Ulica Betonowa jako lacznik Chrobrego z KK jest projektem
          starym jak swiat. Pochodzi z okresu projektow budowy ulicy Chrobrego i
          niedoszlego placu Kochanowskiego. Zamkniecie Kelles-Krauza jest zas projektem
          stosunkowo mlodym. Uzasadnieniem jego jest funkcjonalne polaczenie Placu
          Jagiellonskiego w calosc. Ulica KK wedlug zalozen pelni funkcje malej obwodnicy
          srodmiescia i obejmuje ja projekt z lat 90-tych (przy znaczacym wzroscie
          natezenia ruchu) wprowadzenia na niej (jak i na znaczacej dlugosci malej
          obwodnicy srodmiescia) ruchu jednokierunkowego (w strone ulicy 25 Czerwca).
          Niestety sa takze wsrod urbanistow niezwiazanych z MPU osoby bardzo przeciwne
          zamykaniu KK na tym odcinku...
          • Gość: djcoco Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.172.udn.pl 17.05.06, 22:10
            Witam mnie ciekawi czy w projekcie tego przetsiewzięcia przewidziane jest miejsce na klub muzyczny tak bardzo potrzebny w radomiu. Ponieważ w radomiu niema sie gdzie dobrze pobawić. Tylko żeby to nie był kolejny klub typu disco bandżo jakich pełno w Radomiu i w okolicach ale może coś na wzór Warszawskiego M25 www.m25.waw.pl/
          • Gość: na około Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.05.06, 22:42
            masz racje, ale moim zdaniem rondo sprawdziłoby sie znakomicie, jeżeli
            powstałoby w taki sposób, że skupiłoby w środku dwa parki, jeden wokół Domu
            Towarowego, a drugi po pomniku
            Zaletą tego jest powstanie jednego większego parku, lepsza promocja Placu
            Jagiellońskiego jako ulicy i wpłynęłoby to na właścicieli nieruchomości
            szczególnie przy skrzyżowaniu z Focha i Witolda do poprawy ich wyglądu, lepsza
            płynność ruchu pojazdów
            • Gość: kal Kompletny absurd! IP: *.21.radom.pilicka.pl 18.05.06, 07:47
              W centrum miasta lodowisko, basen domy mieszkalne!? - ewnement godny księgi
              absurdów Ginnesa.
              w centrum miasta winny być kluby, lokale rozrywkowe, kina, teatr, banki,
              handel, centrum konferencyjne, filharmonia
              • Gość: djcoco Re: Kompletny absurd! IP: *.172.udn.pl 18.05.06, 08:40
                zgadzam sie z przedmówcą centrum miasta powino być miejscem przyciągającym ludzi i powina być tam cała masa restauracj, pubów,klubów, kin, teatrów, galeri, parki ogulnie kultura i mozliwości spedzenia kreatywnie wolnego czasu a nie BLOKI !!!! jakich wradomi pełno. Jak bende chciał postać pod klatką napewno niebende aż tam jechal :P ;)
              • Gość: Efera Re: Kompletny absurd! IP: 82.139.60.* 18.05.06, 12:02
                o tak ja tez sie zgadzam z tym luudzikiem, bo poniewaz ze to co napisali w tej
                gazetce na smiech zbiera w Radomiu takie cuda??? to raczej za 50 lat kiedy
                wreszcie bedzie normalna wladza w tym miescie...
    • Gość: AMA Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 18.05.06, 11:41
      A czy nie da się nieco ograniczyć części handlowej (mam na myśli tę
      wielkopowierzchniową) na rzecz rozbudowy części rekreacyjnej tk, by oprócz
      kręgielni mogły by się tam znajdować stoły do bilarda czy boiska do squash'a.
      Rozumiem, że biegi między półkami są jedną z form dbania o kondycję, ale ja
      osobiście nie jestem jej zwoleniczką.
    • Gość: Insert Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: 82.139.60.* 18.05.06, 12:06
      a wogóle czy myślał ktoś tak realnie nad tym projektem?? bo szczerze mówiąc jest
      on do d... i nie do realizacji w Takim brudnym, szarym i pełnym łobuzów
      mieście!!! dajcie ludziom prace, budujcie fabryki a nie wszystko niszczycie i
      sprzedajecie wszystko i siebie za marne grosze za granice!!!
      • redoxygene Re: Co w nowym centrum Radomia? 18.05.06, 13:36
        Az zal serce sciska kiedy sie czyta tego typu wypowiedzi... Ludzie! Nauczcie
        sie myslec...
        • Gość: KR! Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:42
          Prawdziwy rodowity radomian kocha swoje miasto takie jako ono jest.Z wypowiedziami ludzi nie z Radomai pewnei sie nie zgadzam!A co do projektu to projekt nr. 3 jest anjlepszy , tylko te powierzchnie handlowe......
          • Gość: dandy ox Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: 213.199.233.* 18.05.06, 14:21
            Prawdziwy radomianin ma honor i nie kompromituje swojego miasta.

KR to I Kopromitator Radomia (I sekretarz IV RP)
            • domel_radom Re: Co w nowym centrum Radomia? 18.05.06, 14:47
              O ile pamietam, to kregielnia i normalny klub muzyczny ma byc na terenie zakladow metalowych... moze sie myle. Jak tak, to mnie poprawcie.

OK. Niech walna Nam nowe centrum handlowe, tylko tym razem prosze takie jak chcby Promenada Center w Warszawie, z multikinem jako integralana czesc tego Centrum, niech bedzie tam zarowno miejsce dla dzieci, salony gier itp

Patrzac na wizualizacje tego prjektu, troszke "spod byka" patrze na te budy przed wejsciem do CH ;/... taki minitarg sie zrobi, scisk, przeciskanie sie do wejscia do CH ;/

Ja oczywicie nadal chcialbym miec Nowy Rynek, centrum biznesowe, biurowce. Co do bokow, to mam tylko nadzieje, ze niebeda one ulokowane blisko samego CH. To z lekka nieprzyjemna sprawa moglaby byc.

Licze na madrosc tych ktorzy beda niedlugo przed Nami za to odpowiadac!

Pozdrawiam i czekam na pierwsze zdjecia z budowy! :)

---
              www.radom.pl
              www.wojewodztwo.radom.pl
              www.radomiak.info
    • szybka.osa Re: Co w nowym centrum Radomia? 18.05.06, 16:20
      No to jestem po analizie koncepcji przedstawionej w Gazecie. To co pisałem
      wcześniej to było pisane na czuja. Część moich obaw się sprawdziła, ale
      najgorsze było przede mną jak rzuciłem okiem na plan.
      1. Architektuara ARCHAICZNA - do bani, wstyd i banał.
      1a. elewacja przy kładce - wejście podobne do Minimala i M1. Tragedia. Z placu
      Jagiellońskiego wchodzi się po prostu do Hipermarketu a nie do "nowego centrum"
      miasta. Cóż ciekawego i niezwykłego jest w tych elewacjach. Nic. Wyjdzie coś
      takiego fotogalerie.pl/fotka/2436891089114508679
      1b. Aqapark, czy racej miniaquapark jak dworzec centralny w Wa-wie. Nieciekawie.
      1c. Budynki wielorodzinne, tak jak przypuszczałem, dobre na Ustroniu.
      2. Jeśli to ma być nowe centrum Radomia to gdzie jest ryneczek albo plac
      centralny? Dlaczego nie jest zachowany czytelny układ komunikacyjny na osi ul.
      Focha - plac Jagielloński. Dlaczego tam nagle pojawia się ściana?
      3. Aż się prosi zrobić duży, urozmaicony plac na środku z fontanną, zielenią,
      miejsce centralne, dla tych co nie chcą chodzić po sklepach. (odnoszę wrażenie,
      że o tych osobach zapomniano).
      4. Dlaczego wyższa zieleń jest na części mieszklaniowej. Dla kogo ona będzie.
      5. Czy w tym wszystkim najważniejszy jest duży plac zabaw dla dzieci z
      piaskownicami, huśtawkami i zjeżdzalniami? Przecież prędzej czy później ten
      teren mieszkańcy nowych bloków sobie ogrodzą i dla mieszkańców Radomia figa z
      makiem. Czy najważniejsze będzie przyozdobienie w postaci słoneczka na elewacji
      supermarktu? Chyba nie.
      6. Po co w tym miejscu takie osiedle mieszkaniowe? Dlaczego nie można zrobić
      ciągu budynków z pasażem po środku? Szeregu kamienic? Przecież to ma być dla
      wszystkich. Chyba bardzo komuś zależy na budowaniu takiego czegoś. Czy w
      komisjii zasiada ktoś związany z wykonawstwem budynków? Sprawdźcie to. Czuję
      przekręt.
      7. Z góry Centrum Handlu i Rozrywki to nic innego jak supermarket M1, bez
      zadaszeń nad pasażami. Szkoda.
      Jestem strasznie rozczarowany.
      Nie nazywajcie tego Nowe centrum Radomia. Nazwijcie to: Nowy supermarket w
      Radomiu. Jedno wielkie mydlenie oczu, wolałbym żeby tam powstał park. To nie
      będzie żadne nowe centrum. Kolejny duży sklep. Wyobraźcie sobie to wszystko za
      15 lat. Czy wtedy będzie to ciekawe i z chęcią się będzie przychodziło czy
      raczej z potrzeby? Proszę wszystkie media. To ostatni taki duzy fragment w
      centrum miasta, a tu pod pozorem mieszkaniówki forsuje się budowę kolejnego
      nieciekawego supermarketu. Jeśli chcą supermarketu, ok ale w części przy
      Malczewskiego.
      • szybka.osa Re: Co w nowym centrum Radomia? 18.05.06, 16:22
        do. pktu 4.
        4. Dlaczego wyższa zieleń jest TYLKO na części mieszkaniowej?
        • Gość: eon Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.radom.pilickanet.pl 19.05.06, 12:17
          Szybka Osa jest wnikliwa i bardzo rzeczowa.
          Gazeto proszę Cie nie odpuszczaj tego tematu. Tam nie może powstać szmira jaką
          sie proponuje w tym rozwiązaniu. Wiem, że dziś cześć handlowa jest elemetem
          składowym każdego centrum, ale w odpowiednich proporcjach. Jak więc mają się do
          tego inne projekty, które odrzucono np nr 8 w którym powierzni handlowej było o
          połowe mniej, a za to innych elemntów wypoczynku i rekeracji dwa, trzy razy
          wiecej.
          Nie jestem architektem ale juz teraz ten projekt jest archaiczny i
          beznadziejny. Jeśli ktoś chce budowac osiedle to niech to robi na wolnych i
          tanich powierzchniach, a nie w centrum miasta. Jak członkowie komisji
          zachwycali się drzewami, albo lasem to niech wybudują bloki w Budkach
          Skarszewskich. Gwarntuje wam, ze będziecie zadowolni.
          Takie miasto powinno mieć element charakeretstyczny, a w tym projekcie tego nie
          ma. Ludzie jeśli tak ma to wyglądac nowe centrum ćwierćmilonowego miasta to
          najwyższa pora by to oprotestować.
          Gazeto nie dopuśc aby powstało tam takie coś. Sprawdzccie dokładnie poki jescze
          można czy rzeczywiście ma to wyglądac tak jak to przedstawiliście bo w
          przeciwnym wypadku wszyscy bedziemy mieli za parę lat kaca.
    • Gość: derecki-52 Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:33
      Kolejny supermarket i coś na otarcie łez. Szkoda.
      • Gość: bugu bugu Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 21:52
        I to wszystko co macie do powiedzenia? Marniutko.
        Motto obecnych władz: Psy szczekają a karawana jedzie dalej...i dalej
        • Gość: jnjn Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:03
          eh, szkoda, ze nie wygral projekt nr 7. wg. mnie i wielu innych osob wydawal sie
          najlepszy.. a 3ka to parodia po prostu :(
          • Gość: dredd Re: Co w nowym centrum Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 12:58
            jak by nam była znana koncepcja 7 to mozna dyskutować. Na razie znamy 3.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka