Dodaj do ulubionych

Gerlach odchodząc niszczy szkołę

IP: *.112.udn.pl 25.06.06, 12:37
Publiczne Gimnazjum Nr 3 na os. Południe to szkoła z tradycjami, mająca świetne wyniki i niezły poziom nauczania. Kiedy moje dziecko rozpoczynało w niej naukę byłem dumny i pełen entuzjazmu. Faktycznie okazało się, że większość nauczycieli to wspaniali pedagodzy i entuzjaści. Jednak nie wszyscy. Okazało się, że żeby dziecko przyswoiło wymaganą wiedzę z najważniejszego przedmiotu, jakim jest język polski musi uczęszczać na korepetycje, gdyż nauczyciel umie mniej niż uczniowie, ale za to jest ulubieńcem dyrekcji. Języki - podział na poziomy, kiepski pomysł. Na świadectwie nie jest napisane na jakim poziomie uczeń się uczy, więc na poziomie niższym są oceny bardzo dobre, a na wyższym słabsze, choć wiedza dzieci zupełnie odwrotna. Ponadto protegowani dyrekcji mają na ogół problemy z utrzymaniem dyscypliny na lekcji, co skutkuje tym, że uczeń chcący się czegoś nauczyć całą wiedzę musi zdobywać samodzielnie, bo na zajęciach nie słyszy nauczyciela. A teraz to co najbardziej mnie przeraża. Gerlach odchodzi na emeryturę, ale na odchodne pozbywa się najlepszych nauczycieli. Faktycznie jest mniej dzieci i mniej godzin, ale do zwolnienia powinien być wystawiony nauczyciel najsłabszy. Tu jednak praktyki są zupełnie inne. Najlepsi pedagodzy, pasjonaci, osoby otwarte na problemy dzieci, świetnie rozumiejacy się z rodzicami otrzymali wypowiedzenia z pracy. Niektórym udało sie uzyskać anulowanie wypowiedzeń, a innym nie. Pan Gerlach próbował prawdopodobnie zwyczajnie ominąć prawo licząc na ludzką niewiedzę. Martwi mnie co dalej będzie z naszymi dziećmi. Zmiany nauczycieli kilka razy w ciągu trzech lat nie wróżą sukcesów edukacyjnych. Ponadto stawianie na nauczycieli, którzy knują, spiskują i wciągają w to uczniów grozi również katastrofą wychowawczą. Mnie leży na sercu przyszłość naszej młodzieży, czemu zatem nie zależy na tym długoletniemu pedagogowi. Czy zwyczajnie chce zniszczyć szkołę odchodząc?
Obserwuj wątek
    • Gość: co ty powiesz? Re: Gerlach odchodząc niszczy szkołę IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 16:21
      Jak na rodzica to zbył emocjonmalnie podchodzisz do sprawy rozgrywek między
      dyrekcją a nauczycielami. Raczej wydaje mi się, że jesteś jedną z tych
      Niesłusznie (?) zwolnionych nauczycielek. Rozmawiałam kiedyś z jedną z
      nauczycielek tego właśnie gimnazjum. Usłyszałam, że sama idea gimnazjum to
      poroniony pomysł. Te trzy lata to taki nikomu niepotrzebny przerywnik między
      podstawówką a średnią szkołą, który dzieciaki sobie totalnie lekceważą. Rodzice
      też nie pomagają nauczycielom w zmuszeniu dzieci do nauki. Nauczyciele
      przychodzą do klasy i starają się przetrwać te 45 minut z jak najmniejszą dla
      siebie szkodą bo uważają, że nie ma dla kogo się szarpać. W każdej klasie jest
      garsteczka dzieciaków, dla których warto coś zrobić i o te dzieci się dba.
      Reszta po podstawówce powinna iść prosto do łopaty. Słyszałam też skargę jednej
      mojej znajomej na panią od języka, że się uwzięła na jej syneczka. Może się i
      uwzięła, ja też bym się może uwzięła gdyby mi jakiś szczeniak wysmarował
      krzesło klejem i zniszczył spódnicę. Oczywiście znajoma wini tylko panią!
      Wszystko razem wskazuje na to, że przed Giertychem wielkie zadanie naprawienia
      polskiej szkoły...a że nie da rady więc żegnaj Giertych. Nie ma tego złego co
      by na dobre nie wyszło!
      • Gość: asd Tak było już od dawna (j. angielski) IP: 82.139.41.* 25.06.06, 18:08
        Są plusy i minusy tego. Szkoda tylko, że więcej minusów niż plusów.
        • Gość: Roman Re: Tak było już od dawna (j. angielski) IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.06.06, 01:01
          tak jest nietylko e Gimnazjum nr 3 a w wielu innych szkołach również
          • Gość: mala gim. nr 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 17:57
            Ale chyba pan dyr. przygotował dla siebie jakieś miejsce pracy???Nieprawdaż?
            • Gość: Rodzic Re: gim. nr 3 IP: *.112.udn.pl 26.06.06, 18:02
              Oczywiście. Wymościł sobie gniastko, jako dyrektor prywatnego liceum, które działa w budynku PG3, urzadził pokoik i będzie działał do spółki z wicedyrektorem PG 3. To chore i karygodne.
    • Gość: XXX ? Re: Gerlach odchodząc niszczy szkołę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 14:42
      Czysta zawiść!!!
      Człowiek, który stworzył tą szkołę, tyle lat trzymał wszystkich w ryzach,
      osiągają dobre wyniki na egzaminach - i co dostaje na koniec???:
      zawiść, małostkowość, itp.

Oj brzydko??!! - czy aby przemawia przez Państwa obiektywizm?
      Tyle razy będąc rodzicem słyszałam inne opinie.
      Mama.
      • Gość: tata Re: Gerlach odchodząc niszczy szkołę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:07
        Co to znaczy "Trzymał wszystkich w ryzach"? (brzmi pejoratywnie)
        Są klasy, że nauczyciel myśli tylko o tym, żeby przetrwać te 45 min?
        Stara się nauczycieli trzymać w ryzach, potrafi przy uczniach zgnoić nauczyciela
        jak smarkacza.
        • Gość: Rodzic Re: Gerlach odchodząc niszczy szkołę IP: *.112.udn.pl 27.06.06, 19:21
          Jesli było tak świetnie to czemu na odchodne chce to zniszczyć. Wcale nie myśli o naszych dzieciach tylko o swoich układach. A trzymania w ryzach proszę nie mylić z brakiem szacunku i zwykłym chamstwem.
          • Gość: zetka Re: Gerlach odchodząc niszczy szkołę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 11:26
            Na czym to niszczenie polega? Jakim człowiekiem trzeba być, by chcieć po sobie
            zostawić gruzy? Dlaczego uważacie,że człowiek ,który poswięcił swoje życie
            pracy z młodzieżą,byłby zdolny do takiego działania?Niewątpliwie bywał
            wybuchowy, co nie ułatwiało życia ani jemu, ani współpracownikom, ale był
            bardzo dobrym gospodarzem i starał się wszelkimi sposobami zdobywać pieniądze
            dla szkoły- na remonty, pomoce naukowe, sprzęt audiowizualny, bo dotacje
            takowych nie przewidują. Dlatego wynajął pomieszczenia prywatnej szkole. Jeśli
            wam się to nie podoba,to to mogę was zapewnić ,że w mieście znajdzie się wiele
            szkół , które taką placówkę przyjmą. I jeszcze jedno- w nawiązaniu do
            pierwszego listu-wypowiedzenie dostał 1 nauczyciel!
    • marad_co Re: Gerlach odchodząc niszczy szkołę 29.06.06, 04:48
      Moim zdaniem to pedagogom za prace w gimnazjum, powinni dodatkowo placic za
      stres zwiazany z mlodzieza i porypanymi rodzicami. Prawda jest taka ze
      nauczyciel chcacy utrzymac dyscypline nie ma zadnych instrumentow do tego.
      Trzeba zmienic prawo bo szkola powinna wychowywac a nie przechowywac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka