Dodaj do ulubionych

Parafia św.Rafała na Ustroniu

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.07.06, 20:09
Czy ktoś może wie jak odprawiają się msze św. w tej parafii w niedzielę?
Niedawno sprowadziliśmy sie na to osiedle i stąd to pytanie. Na tablicy nie
ma żadnych rozkładów.
Z góry serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ustronieeeeee Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: 82.139.44.* 29.07.06, 22:10
      08.00 09.30 11.00 12.30 18.00
      • Gość: nowa mieszkanka Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.07.06, 23:11
        Wielkie Dzięki
        • domel_radom Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu 30.07.06, 00:01
          to moze przy okazji zapytam, jak pierwsza ocena osiedla, jakies wrazenia?

Pozdrawiam nowych mieszkancow osiedla Ustronie! :))
          • Gość: ups Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: 82.139.48.* 30.07.06, 00:04
            Kościół jakiś dziwny, jakby ktoś lewą nawę odgryzł. Kto to projektował?
            • domel_radom Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu 30.07.06, 09:17
              Hmm.. nie mam pojecia kto, a kosciol jest "orginalny" wcale taki przedziwniony
              nie jest! :P

swrafal.prv.pl/ - moze cos tam znajdziesz, albo sie zainteresowanych
              bardziej zapytasz :]

Pozdrawiam i... szczesc Boze :D
              • Gość: nowa mieszkanka Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.07.06, 15:16
                Wrażenia bardzo pozytywne. Cisza, spokój, piękne widoki z okna na panoramę
                miasta, przepiękne zachody słońca. Wszędzie bliziutko, mieszkańcy bardzo
                sympatyczni i mili. Mogłabym tak pisać i pisać. Dziwi mnie, że tak wielu
                mieszkańców Radomia ciągle narzeka na to miasto. Tu się żyje, nie egzystuje tak
                jak w wielu innych miastach Polski. Jedyny problem to fakt - praca. Muszę
                codziennie dojeżdżać jeszcze 30 km poza Warszawę, ale praca moja daje mi
                zadowolenie, więc nie narzekam.
                Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie bym mogła mieszkać na innym osiedlu niż
                Ustronie. To był strzał w 10!!!:)
                Pozdrawiam przede wszystkim wszystkich Ustroniaków, jak również wszystkich
                Radomian:)
                • pitagor Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu 30.07.06, 15:24
                  Ustroniacy również pozdrawiają Nową Mieszkankę :)
                  • domel_radom Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu 30.07.06, 16:02
                    Ja od zawsze wiedzialem, ze Ustronie to najladniejsze osiedle :D
                    To widac, ladnie zaprojektowane i wogole, nie jest plaske, fajnie sie po nim
                    chodzi i wszedzie jest cos do ogladania... A blisko to fakt, jest wszedzie :)

Kiedys tak z matka idziemy osiedlem i gadamy sobie o poczatkach jego budowy.
                    Mowila, ze jak sie szlo na miasto, to od razu bylo widac, ze jest sie z Ustronia
                    Jakim sposobem? Otoz calebuty byly w blocie :]] No fakt, jak sie idzie PIEKNA
                    ulica Osiedlowa (raczej jedzie) to widac te wzniesienia nad droga, jak to
                    musialo wygladac jak sie osiedle budowalo... Teraz pieknie zaroslo i jest super
                    a wtedy wszedzie bylo bloto :]

A jak sie warunki podobaja? Ciepla woda jest? Blok ladnie wygladajacy?
                    Nocne melazne pod blokiem? Piszczace samochody? Glosni sasiedzi? :D

Pozdrawiam nowych lokatorow pieknego Ustronia! :)
                    • Gość: Daniel Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: 82.139.35.* 30.07.06, 16:17
                      Ustronie Rulez ^^
                    • Gość: nowa mieszkanka Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.07.06, 17:43
                      Dziękujemy za pozdrowienia:) Na warunki nie narzekam. Sąsiedzi też bardzo w
                      porządku, żadnych hałasów po nocy, hucznych imprez. Pewnie troszkę my się
                      naprzykrzyliśmy, bo prawie dwa miesiące trwał u nas remont (oczywiście żadnych
                      hałasów po nocy) - za co przepraszamy, no ale cóż takie są uroki mieszkania w
                      bloku i trzeba to zrozumieć. Bloczek mógłby być bardziej kolorowy, ale ogólnie
                      jest zadbany. Szaleńcy czasami hałasują po nocach swoimi furami, ale da się
                      wytrzymać. Libacji pod blokiem brak. Same superlatywy, obym tylko nie
                      zapeszyła. Fajnie jest tu z Wami mieszkać na Ustroniu:) Oby tak dalej. I co
                      najważniejsze czujemy się tu bezpiecznie.
                      • Gość: mieszkaniec Glinic Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 18:32
                        pozdrawaimy nowa Ustronianke,zapraszamy na Glinice:))
                • gregory_z_radomia Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu 31.07.06, 22:57
                  Ustronie jest takie ładne, poniewaz projektował je warszawski projektant Pan
                  Bogdan Jezierski z Zakładu Projektowania Centralnego Związku Spółdzielni
                  Budownictwa Mieszkaniowego "Inwestprojekt" w Warszawie. Na tamte czasy to było
                  naprawdę pionierskie osiedle. Zapraszam Nową Mieszkankę Ustronia na spacerek po
                  osiedlu. Pozdrawiam z Sandomierskiej.
                • Gość: m Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.11.radom.pilicka.pl 01.08.06, 21:59
                  Na Ustroniu mieszkam od 27 lat /jednostka C/ i wcale nie uważam aby tu było
                  pięknie, w nocy za moim wieżowcem ciągle piją alkohol mieszkańcy, policja bawi
                  się z nimi w chowanego, przy pawilonach tylko nietrzeźwych można spotkać,
                  chodniki w tragicznym stanie, parkingów przy blokach brak, drogi w tragicznym
                  stanie, na 10 piętrach schodzą się menele - w naszym bloku ciągle parapety
                  zabrudzone wymiocinami młodzieży przesiadującej na 10 piętrze, syf i smród w
                  windach i klatkach, brak zieleni, brak parków - no tak jest jeden dla meneli za
                  Osiedlową 10, brak placów zabaw ... "Piękne osiedle"!!!! Ja z tego osiedla
                  niedługo się wyprowadzam i nie będę sentymentem wracała do komunistycznych
                  budowli i przypadkowej zbieraniny ludzi. Osiedlowa to tragedia!!!!!!!
            • Gość: el_z_cia Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 19:48
              > Kościół jakiś dziwny, jakby ktoś lewą nawę odgryzł. Kto to projektował?

ja słyszałam,że to pewien Gargamel...hehehhe
            • Gość: aaa30 Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: 82.139.34.* 30.07.06, 21:35
              Jeśli chodzi o kaplicę, w której się obecnie modlimy, to została postawiona jako
              barak na magazyn materiałów budowlanych pod potrzeby przyszłego kościoła. A więc
              nia ma architekta. Ponieważ proboszcz latami nie otrzymywał pozwolenia na budowę
              ( podpadł władzy ludowej), szybko obłożył wnętrze drewnem i urządził tam kaplicę.
              Natomiast, jeśli chodzi o kończony obecnie kościół, to o ile pamiętam, głównym
              architektem jest pan Derlatka. Ale nie oceniajmy tej budowli, dopóki nie
              zostanie wykończona i nie wejdziemy do jej wnętrza na pierwszą mszę.
              • Gość: gargamel Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: 82.139.48.* 30.07.06, 22:05
                Ale my tu nie o wnętrzu tylko z zewnątrz jakoś dziwnie wygląda jakby bez jednej
                nawy był. Za to z dobudowanym domkiem jednorodzinnym.
                • domel_radom Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu 30.07.06, 23:36
                  to jest ogromna zachrystia... w srodku, za filarami sa nawy. Ta "dobudowka"
                  bedzie (z tego co wiem) po czescie niedlugo wykorzystywania jako plebania.
                  W czasie gdy pol plebanii sie bedzie budowac dwaj ksieza beda mieszkac tam...
                  Mnie sie tam kosciol podoba. Apropos, na rogu tej "dobudowki" na terenie
                  dzisiejszego ogrodu bedzie wieza... to moze jakos to bedzie wygladac.
                  Mam gdzies w domu plan tego z wieza, wyglada laadnie! Napewno lepiej jak
                  "stodola" na predocinku!

Pozdrawiam :)
                  • Gość: adi Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.233.udn.pl 31.07.06, 00:08
                    kosciol z wiez wedlug mnie prezentuje sie swietnie, kiedys, tzn. jeszcze przed
                    rozpoczeciem budowy w kaplicy byla makieta, gdzies mam zdjecie, jak znajde to
                    dam znac, ale nie gwarantuje.
                    pzdr
    • Gość: kb Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 22:46
      Do drewnianej kapliczki mam ogromny sentyment...Przez 18 lat z okna mialam
      widok na kosciol, stawik i miasto...Zaluje,ze nie mialam tam bierzmowania, bo
      wowczas na godzine przed uroczystoscia policja ogrodzila teren i byly
      przypuszczenia, ze podlozono bombe...uroczystosc przeniesiono awaryjnie na
      Glinice...a tyle bylo prob;)
      Maly kosciolek ma w sobie tyle uroku...
      • domel_radom Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu 31.07.06, 23:08
        To ty jestes z tego samego rocznika co moj brat! Moze sie znacie?

A pamietam te akcje.. jak tlum przez pola szedl (jeszcze nie bylo m1)
        w kosciele scisk.. pamietam nawet do dzis pamiatkowe krzyze jakie dostaliscie

Pozdrawiam!
        • Gość: kb Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 23:16
          Byc moze.Ja mieszkalam w 3 i z 9.pietra obserwowalam wydarzenia prawie
          wystrojona i gotowa do wyjscia;)) Wlasciwie to nawet nie wiem jak ta historia
          sie skonczyla...to byl falszywy alarm?
        • Gość: kb Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 23:17
          a wiec pozdrow Brata:)
          • domel_radom Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu 01.08.06, 00:51
            hmmm.. od KB? :] to moze podaj chociaz imie...

jezeli nie chcesz pisac na forum napisz, jesli oczywisice chcesz, na gg (moje ;))
            2490792

Pozdrawiam

P.S. Fakt, to byl falszywy alarm... jakies jechowce chcialy zniszczyc te uroczystosc
            Pomsylec, ze bylo to juz jakies... 8-9 lat temu? :] A pamietam jakby to bylo
            wczoraj ;]]
            • Gość: oxi1 Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: 82.139.54.* 01.08.06, 19:36
              tez tego dnia mialam bierzmowanie pamietam to
            • Gość: GT Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 02.08.06, 00:21
              > Pomsylec, ze bylo to juz jakies... 8-9 lat temu?
              Dokładnie to w 1996 roku.
              • domel_radom Re: Parafia św.Rafała na Ustroniu 02.08.06, 15:58
                O lol... czyli juz dziesiec lat... toz to ja mialem wtedy (...) ale lol!
                Dobra mam pamiec :]

A przy okazji powiem, ze byl to jedyny raz jak bylem w tamtym kosciele :D

Pamietam tego poloneza przed kosciolem i serpentyne rozciagnieta :D i droge
                przez zyto :D ale lol :]]

pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka