Dodaj do ulubionych

Prywatnym uczelniom grożą bankructwa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:49
Czeka nas fala bankructw prywatnych szkół wyższych. Młodzi ludzie coraz
częściej wyjeżdżają na studia zagranicę. W efekcie nawet 100 spośród ponad 300
polskich prywatnych szkół wyższych może w ciągu kilku najbliższych lat zniknąć
z rynku - przewiduje "Dziennik".
O tym, ze ubywa kandydatów na płatne studia w Polsce, boleśnie przekonała się
Wyższa Szkoła Zarządzania i Finansów w Bydgoszczy, gdzie zabrakło chętnych do
nauki. W efekcie szkoła została zamknięta. Z brakiem chętnych borykają się też
uczelnie publiczne. Nowo powstały Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w
Bydgoszczy likwiduje kolejne kierunki studiów zaocznych.

Według wyliczeń "Dziennika" w samej tylko Wielkiej Brytanii, Niemczech i
Francji w tym roku studia rozpoczęło przynajmniej 17 tys. młodych Polaków.
Tyle studentów mogłoby utrzymać 10 średniej wielkości szkół wyższych.

Polaków nie odstrasza nawet koszt nauki. W Wielkiej Brytanii studia
licencjackie kosztują nawet 3 tys. funtów ( ponad 17 tys. zł). To kilka razy
więcej niż Polsce. Mimo tego wybrało je w tym roku 1500 osób z Polski, o ponad
połowę więcej niż w 2005 r., gdy czesne wynosiło tylko 1000 funtów.
Obserwuj wątek
    • Gość: mix Re: Prywatnym uczelniom grożą bankructwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:57
      Słyszałem, że jako pierwsza przygotowuje się do akcji out - Wyższa Szk. Biznesu
      na Kolejowej
    • carnivore69 Re: Prywatnym uczelniom grożą bankructwa 07.11.06, 14:07
      "Schools out for summer.
      Schools out for ever."

Oczywiscie glownie te, ktore nic ciekawego nie oferuja.

Pzdr.
      • Gość: Mythos ach te szkółki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 19:27
        a czego one uczą? jak zbijać kasę na studentach? ich papierek też nie liczy na
        rynku pracy...
        • Gość: niunia Re: ach te szkółki... IP: *.228.udn.pl 07.11.06, 19:35
          ja bym prędzej zamknęła wsh , która pod fasadą pięknych budynków i tzw wykładów
          otwartych ze znanymi ludźmi kantuje studenta jak może ,a pracownikom mydli oczy
          bo dorzuci parę złotych do wycieczki. Tyle kasy co oni płacą za wykład
          półgodzinny góra 45 min ( może nie ujawnie bo studentów trafi)to sie w głowie
          nie miesci
          • Gość: Misiek Re: ach te szkółki...(niedzielne) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 21:23
            Coś jest na rzeczy, bo podobno WSB wisi całkiem niezłą kasę wykładowcom. I
            jakiś czas temu w prasie było coś o kłopotach finansowych właściciela. Ciekawe,
            co przypadku plajty stanie się z jej studentami?
            A co do WSH - szkoła na niesamowitą promocję - ot, i wszystko.
            Osobiście nie mam najlepszego zadania o prywatnych, radomskich uczelniach. W
            mojej ocenie niektóre z przedmiotów tam wykładanych mieszczą się w
            ramach "starego" technikum (jeśli nie niżej) - udzielając korepetycji mogę
            stwiedzić, że poziom jest porażająco niski.
            Dodatkowo większość wykładowców nie ukrywa, że pracuje tam tylko dla KASY, nie
            mając z tego satysfakcji i stosując niższe wymagania (znam osobiście wielu
            takich, nie tylko z Radomia).
            Pozostaje mieć nadzieję, że życie i konkurencja spowodują, że "słabe" szkoły
            znikną z rynku edukacyjnego.
            • Gość: tad Re: ach te szkółki...(niedzielne) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 00:34
              WSH ma promocję w postaci wykładu URBANA. Chyba rektorowi i właścicielowi tej
              uczelni coś się stało w głowę, że zgodzili się zaprosić takiego kłamcę i dno
              moralne
              • Gość: xxx Re: ach te szkółki...(niedzielne) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 15:21
                Ja jako absolwentka także tej szkoły nikomu nie polecam.To czego się nauczyłam
                zawdzięczam w wiekszości sobie i temu, że byłam dociekliwa. Korzystałam z
                różnych źródeł.A tak na marginesie mam nadzieję, że w Polsce zacznie się liczyć
                wreszcie to ,jaką wiedzę posiada kandydat rzeczywiście, a nie jaką uczelnię
                skończył.Znam ludzi z renomowanych uczelni, którzy "siedzą" na bezrobociu lub
                zagranicą.Znam też takich, którzy mają się całkiem nieżle w radomskich
                instytucjacj państwowych i prywatnych firmach.W większości są przyjmowani przy
                pomocy poparcia i koligacji rodzinnych.
    • Gość: dom Re: Prywatnym uczelniom grożą bankructwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 15:31
      No wreszcie.
      • Gość: Mythos Przypomnijcie sobie comebacka666 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 16:15
        Bardzo ciekawy wątek założył tu na forum, a ten kanclerz szkoły - dr Gerhard
        Maj - tylko się ośmieszył. Młodszemu człowiekowi nie potrafił odpowiedzieć na
        proste pytania. A comeback666 zagiął go na maxa. On jako jeden z nielicznych
        nie powiedział całą prawdę na temat WSH. Bravo! A te studenciny nawet języka
        polskiego nie potrafią dobrze używać. Co zresztą po ich wypowiedziach doskonale
        było widać...
        A tu proszę, nawet absolwentka WSH w samych "superlatywach" wypowiada się o
        swojej byłej uczelni... Nic dodać, nic ująć. Sama prawda...

P.S. A czemu dr Maj tak szybko skończył dyskusję? He he... Wiedział, że głowy z
        mózgu comebackowi666 nie zrobi...
        • Gość: Mythos Re: Przypomnijcie sobie comebacka666 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 16:17
          Tzn. chciałem napisac - wody z mózgu nie zrobi - he he
    • ethanak Re: Prywatnym uczelniom grożą bankructwa 16.11.06, 00:36
      Tak to jest jak się ktoś zagłębi w temacie...Na UKW w Bydgoszczy zlikwidowano
      kierunek...edukacji muzycznej ponieważ dublował się z kierunkiem na Akademii
      Muzycznej w Bydgoszczy (jej studentem jest Blechacz).Co do WSZiF to szkoła
      owszem przestała istnieć ale jej studentów i majątek przejęła inna potężna
      uczelnia prywatna z Bydgoszczy - Wyższa Szkoła Gospodarki (8 tys studentów i
      kampus w rozbudowie za kilkadziesiąt milionów złotych).To tyle na
      temat "doskonałego" artykułu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka