Dodaj do ulubionych

Sesje Rady Gminy

19.11.06, 10:22
Witam
Ponieważ działalność Gminy jest jawna, dlatego zgodnie ze swą obietnicą będę
Was informował o terminach sesji oraz o sprawach jakie były tematem
odbywających się sesji Rady Gminy i powziętych tam uchwałach.
Zamieszczał tu będę także protokoły z obrad, ponieważ prawo przewiduje
możliwość "przegrania" treści protokołów na dyskietkę, której treść co
oczywiste tu "wkleję".
Tutaj także mieszkańcy CAŁEJ Gminy będą mieli możliwość skierowania do mnie
czy też do innych radnych (a nawet konkretnego, po nazwisku) wszelkich
propozycji czy też wniosków aby to zrealizować. (Tym bardziej, że forum
zapewnia pewną anonimowość).
Dla przypomnienia, to radny z racji sprawowanego mandatu jest
funkcjonariuszem publicznym i z tego tytułu są nie tylko przywileje ale także
i obowiązki względem lokalnych społeczności.
Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne)
Obserwuj wątek
    • nemne Pierwsza Sesja Rady Gminy 21.11.06, 13:37
      Witam
      W dniu 22 listopada 2006r. (piątek) o godz. 14.00 odbędzie się w budynku UG
      odbędzie się I Sesja w V kadencji Rady Gminy w Odrzywole.
      Porządek obrad przewiduje m.in. ślubowanie radnych oraz wybór Przewodniczącego
      Rady Gminy jego i zastępcy.
      Zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym pierwsze takie posiedzenie zwołuje
      poprzedni przewodniczący Rady Gminy, aby następnie przewodnictwo obrad
      powierzyć radnemu-seniorowi (najstarszy wiekiem radny), którym jest p. Krystyna
      Wójcik.
      To właśnie pod przewodnictwem p. Wójcik wybierana zostanie komisja skrutacyjna,
      która dokona liczenia (imiennego) nowego Przewodniczącego Rady Gminy i jego
      zastępcy.
      Od tego właśnie momentu, to nowy Przewodniczący Rady Gminy będzie zwoływał i
      prowadził posiedzenia V kadencji Rady Gminy w Odrzywole.

Tytułem objaśnień, to na razie tyle i jak zawsze uprzejmie informuję, że
      działalność Gminy jest JAWNA i dlatego zapraszam wszystkich, którzy chcą się
      temu przysłuchiwać (jako obserwatorzy) do Sali Konferencyjnej Urzędu Gminy.
      Oczywiście zgodnie z obietnicą, jak tylko będzie gotowy protokół z obrad to
      jego treść zamieszczę tutaj.

PS.
      Wprawdzie nie należy mówić o wieku kobiet, to jednak moją intencja bylo aby
      przybliżyć kulisy wyborów i działalności Rady Gminy i dlatego napisałem o
      radnym-seniorze. (Mam nadzieję, że p. Krystyna się za to nie pogniewa).
      Podobnie też ma się rzecz w przypadku posła-seniora.
      • nemne Re: Pierwsza Sesja Rady Gminy 21.11.06, 13:42
        W powyższym poście omyłkowo napisałem datę 22 listopada. Oczywiscie w piatek,
        kiedy odbywać się będzie sesja jest już 24 listopada. Za pomyłkę przepraszam.
        Pozdrawiam - Sławek Gajewski -(nemne)
        • nemne ZAPRASZAM - Pierwsza Sesja Rady Gminy 24.11.06, 09:10
          Z A P R A S Z A M
          Tych co ewentualnie zapomnieli oraz tych, którzy tego nie wiedzą, uprzejmie
          informuję i ZAPRASZAM w dniu dzisiejszym (24 listopada piątek) do Sali
          Konferencyjnej Urzędu Gminy w Odrzywole, gdzie odbędzie się Pierwsza Sesja
          (V kadencji) Rady Gminy w Odrzywole.
          Ponieważ, działalność Gminy jest JAWNA dlatego, KAŻDY ma prawo się temu
          przysłuchiwać. (oczywiście są przygotowane miejsca siedzące dla publiczności).
          • nemne Pierwsza Sesja Rady Gminy 25.11.06, 12:45
            Witam
            No to jak mówią "pierwsze koty za ploty" i już jest po pierwszej radzie, na
            której obecni radni 14 z 15 radnych wchodzących w skład rady gminy złożyli
            ślubowanie. Ten jeden z piętnastki, który nie składał ślubowania to Artur
            Liziniewicz, (przebywa w szpitalu, na operacji kolana. Życzę jak najszybszego
            powrotu do zdrowia).

Dlatego w takim przypadku (losowym wg ustawy o samorządzie gminnym) złoży
            ślubowanie na pierwszej sesji, w której juz będzie brał udział.

Wracając do sesji, to ponadto odbyły się wybory, na przewodniczącego rady oraz
            na jego dwóch wiceprzewodniczących.
            Jedynym zgłoszonym kandydatem na przewodniczącego był Stanisław Gapys, który w
            wyniku tajnego glosowania wybrany został Przewodniczącym Rady Gminy w
            Odrzywole.
            Było także zgłoszonych dwóch kandydatów na wiceprzewodniczących, dlatego
            Wiceprzewodniczącymi Rady Gminy w Odrzywole zostali: Krystyna Wójcik i Jacek
            Kozłowski. (Wg statutu, Rada Gminy w Odrzywole liczy dwóch
            wiceprzewodniczących).

Nowowybranym władzom Rady Gminy w Odrzywole z tego powodu (jeszcze raz,
            ponieważ uczyniłem to już na sesji) składam szczere gratulacje.
            Pozdrawiam – Sławek Gajewski (nemne)
            PS.
            1. Zgodnie z obietnicą treść protokołu z obrad rady „wkopiuję” natychmiast
            gdy będzie gotowy.
            2. Następny termin sesji wyznaczony został na dzień 1 grudnia 2006r godz.
            14.00. Oczywiście jak zawsze każdy ma prawo w tym uczestniczyć. Dlatego
            ZAPRASZAM.

• miecz_amidamaru Re: Pierwsza Sesja Rady Gminy 25.11.06, 21:05
              Hej <nemne> – świeżo „zaślubowany”;)))) Radny.
              Mam do Rady Gminy jeden romansik, który dotyczy sprawy może nie pierwszej potrzeby w gminie, ale byłoby mi miło, gdyby została wyjaśniona.
              Otóż – ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody – stanowi (w art. 91), że organami W ZAKRESIE OCHRONY PRZYRODY są: minister właściwy do spraw środowiska, wojewoda, starosta oraz WÓJT, burmistrz albo prezydent miasta.
              Art. 2. tej samej ustawy mówi, że
              1. Ochrona przyrody, w rozumieniu ustawy, polega na zachowaniu, zrównoważonym
              użytkowaniu oraz odnawianiu zasobów, tworów i składników przyrody: (m.in.) zieleni w miastach i wsiach oraz zadrzewień.
              2. Celem ochrony przyrody jest: (m.in.) ochrona walorów krajobrazowych, zieleni w miastach i wsiach oraz zadrzewień
              Do czego zmierzam?
              Czy Radni mogliby uzyskać od szanownego Wójta – jako organu w zakresie ochrony przyrody – wyjaśnienie, co znaczy ta wykarczowana do samych korzeni podwójna aleja kilkudziesięcioletnich drzew wzdłuż ul. Warszawskiej. Przecież te rośliny pamiętały naszych pra–, albo pra–pra– dziadów! Nie odrosną w dwa ani nawet w 10 lat! Co wójt zamierza tam zainstalować? Zaszczepi baobaby (zdaje się, że szybko rosną), czy może kupi w zaprzyjaźnionej hurtowni jakieś plastikowe substytuty?!!! Jeżeli pierwszy rząd drzew (bliżej krawężnika) był przeszkodą dla rozwoju i poprawy infrastruktury drogowej (w co szczerze wątpię!), to już doprawdy nie wiem jaki „zarzut” postawiono drugiemu rzędowi?!?

Będę ogromnie zobowiązany za wyjaśnienie tej kwestii

Z wyrazami szacunku
              mieszkaniec gminy z rodziną
              • nemne Pytania do interpelacji 26.11.06, 01:23
                Witaj <miecz_amidamaru>
                Oczywiście od tego zarówno ja jestem, jak i pozostali radni aby m.in.
                reprezentować mieszkańców i składać również w takich sprawach interpelacje i
                zapytania.
                Jest oczywiste, że również Wójt czyta to forum, dlatego sformułuj KONKRETNIE,
                KONKRETNE pytania (najlepiej w punktach i bez sarkazmu), które zobowiązuję
                się zadać podczas najbliższej sesji kompetentnej osobie w tej sprawie.
                Wprawdzie też miałem (i mam) podobne zdanie na temat „księżycowego krajobrazu”
                ulicy warszawskiej, ale nie chciałem być namolny i ……….
                Niejako na marginesie, wiem o co Ci chodzi, jednak pomny moich wcześniejszych
                skierowanych „zapytań” zdaję sobie sprawę, że co niektórzy, przy kłopotliwych
                pytaniach udają, że „nie rozumieją”. (oczywiście nie mówię w takich
                przypadkach o falandyzacji, bo to już wyższa liga)

W tej chwil jednak już jako nie osoba fizyczna tylko wg Twojego
                orzecznictwa „świeżo „zaślubowany”;)))) Radny” (hehehe) takie pytanie w imieniu
                mieszkańców Gminy mam obowiązek skierować.
                Pozdrawiam – Sławek Gajewski – (nemne)
                • viking25 Re: Pytania do interpelacji 26.11.06, 09:17
                  Czy Ty miecz_amidamaru, lub nemne układając sobie kostę brukową na posesji
                  chciałbyś, aby po 2, 3 latach korzenie drzew wyniosły ją do góry, zdeformowały
                  ją? Logiczne, że nie. Wszyscy pamietamy jak zniekształcony był chodnik przy ul.
                  Warszawskiej przez kprzenie tych drzew. Jedno dobro poświęca się drugiemu.
                  Obecnie jest wiele odmian drzew niskopienych, którymi można zastąpić te
                  usunięte i chyba tak będzie. Te stare dzrewa według mnie stwarzały zagrożenie
                  dla dzieci przechodzących przez ulicę w rejonie szkoły. Kierowca przez te
                  drzewa miał ograniczone pole widzenia. Sami wiecie, że dzieci często wybiegają
                  z "bram szkoły" roztargnione i nie zważają na to, co dziej się wokół nich.
                  Uważam, że była to słuszna decyzja z tym, że w miejsce starych, dużych drzew
                  powinny pojawić się jakieś inne drzewa, które nie wyrosną w góę na 20m i nie
                  będą miały tak bogatych korzeni jak te, które usunięto.

PS. Moje pytanie do nemne: Czy mógłby Pan, jako radny zająć się sprawą
                  wybudowania "garbów" na drodze w rejonie szkoły (Odrzywół ul. Warszawska)w celu
                  poprawienia bezpieczeństwa dzieciom moim, Pania i innych osób? Obecnie trwa
                  przebudowa drogi i myślę, że dwa "garby" na ul. Warszawskiej, to nie jest zbyt
                  duży problem do "przepchnięcia". Uważam, że wiele osób czytających to formum
                  jest na "tak". Proponuję głosowanie w tej sprawie. Jestem kierowcą i wolę
                  jechać ul. Warszawską o 20 sekund dłużej, aby tylko czas ten poświęcić dla
                  bezpieczeństwa dzieci.

Mój głos w tej sprawie - TAK
                  • nemne Pytania do interpelacji od <viking25> 26.11.06, 09:54
                    Witaj <viking25>
                    Też jestem kierowcą i też uważam, że w rejonie szkoły na ulicy warszawskiej
                    POWINNY być "garby".
                    Oczywiście zajmę się tą sprawą i oczywiście o tym poinformuję.
                    Natomiast co do tych drzew, to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie, gdy
                    się o tym wypowiedzą sami mieszkańcy na zebraniu wiejskim.
                    To, że przez 4 lata nie odbywały się takie zebrania nie oznacza, że tak dalej
                    będzie to trwało, ponieważ już w najbliższym czasie mam zamiar, aby takie
                    zebranie sie odbyło i żeby było to już normalnym i trwałym elementem "naszego
                    krajobrazu politycznego".
                    To na takich wiejskich zebraniach, mieszkańcy - jako najbardziej
                    zainteresowani powinni decydować o swojej miejscowości. ("Nic o nas, bez nas").
                    Pozdrawiam - (nemne)
                    PS.
                    Tradycyjne daruj sobie tego "Pana". Wystarczy po prostu Sławek lub <nemne>.
                    • leszcz66 Re: Pytania do interpelacji od <viking25> 26.11.06, 15:56
                      Cześć faktycznie te stare drzewa powypaczały chodnik ale myśle, że jakieś nowe
                      drzewka będą posadzone bo jakoś tak pusto. Garby też by sie przydały aby
                      ograniczyć prędkość w przeszłości były wypadki potrącenia nawet jeden chyba
                      smiertelny. Nie pamietem dokładnie ale to był chyba chłopiec z ul.
                      Tomaszowskiej. Ale chciałbym zwrócić uwage na prywatne posesje bo po wycince
                      drzew zrobiło sie szaro niektóre domy odrapane nie ładnie to wyglada. siema!
                      • nemne Zadłużenie Gminy Odrzywół - 1 mln dolarów USA 27.11.06, 11:24
                        Witam
                        Na forum kilkakrotnie pojawiały się przechwałki (byłych radnych i ich
                        zwolenników) dotyczące "czego to oni nie zrobili".
                        Były nawet jakieś pouczenia, że coś co jest obecnie robione to dzięki nim.
                        Tymczasem jakoś "zwolennicy" nic nie napisali, że Władze aby ratować byłym
                        radnym d.... to "przeinwestowały", ponieważ za kadencji już nowych radnych
                        (m.in. ja) trzeba będzie spłacać długi, jakie zostały po poprzednikach,
                        ponieważ Gmina Odrzywół zadłużona jest na przeszło 3 mln 177 tys. złotych
                        (przeszło 1 mln dolarów USA)
                        Jak otworzycie ten link to tabelka nr 4.

www.bip.odrzywol.akcessnet.net/upload/20061116082120780ds7n5hovx.xls
                        Czyli jeszcze raz podkreślam, że najpierw (Panowie Byli Radni) to trzeba
                        będzie to spłacać. Zadłużenie, które zostało z Waszej działalności.
                        Zapewne logiczne jest twierdzenie "mierz siły na zamiary".
                        Dlatego dobry Gospodarz, musi rozplanować, czy stać go aby za jednym zamachem,
                        (w ciągu JEDNEGO roku) zrobić WSZYSTKO (bo trzeba ratować d.... kilku radnym),
                        czy też corocznie planuje, co należy kolejno robić, aby nie wpaść w pułapkę
                        kredytową.
                        Pozdrawiam - (nemne)
                        • sior Re: Zadłużenie Gminy Odrzywół - 1 mln dolarów USA 27.11.06, 13:22
                          W firmie zatrudniającej prawie tylu pracowników ilu mieszkańców liczy Gmina
                          Odrzywół szef przeinwestował o kilka milionów złotych i go zwolnili a sprawa
                          jest w prokuraturze.Firma nadal spłaca zadłużenie wyprzedając swój majątek. A
                          co (moze kogo sprzeda Odrzywół)? Wójta, byłych radnych? A może księgową?
                          • leszcz66 Re: Zadłużenie Gminy Odrzywół - 1 mln dolarów USA 27.11.06, 14:13
                            Cześć "o w morde jeża" jak by powiedział Boczek ładnie nas umoczyli. Ciekawe
                            kiedy teraz spłacimy??? Na co te pieniądze poszły?? hej!
                            • nemne ZAPRASZAM - II Sesja Rady Gminy 30.11.06, 15:44
                              ZAPRASZAM
                              W dniu jutrzejszym tj. 1.12.2006r. o godz. 14.00 w Sali Konferencyjnej Urzędu
                              Gminy w Odrzywole odbędzie się II Sesja Rady Gminy.
                              Ponieważ działalność Gminy jest JAWNA, dlatego każdy ma prawo się temu
                              • nemne II Sesja (w skrócie) o zarobkach radnych 02.12.06, 23:09
                                Witam
                                Sesja odbyła się od "mocnego uderzenia" w expose JNP, w którym obiecywał co to
                                zrobi z „opozycją” , a szczególnie Z FORUMOWICZAMI. (czyli jest naszym
                                stałym czytelnikiem. Pozdrawiam pana, Panie JNP), a ja nie lubię jak mnie ktoś
                                straszy, bo wtedy ……. „strasznie się boję i zaczynam się jąkać”. Hahahahaha
                                Oczywiście żartuję, tylko ….. polecam się aby „pocałować mnie, tam gdzie małe
                                dzieci całują Misia Uszatka na dobranoc”.
                                Jeszcze raz podkreślam. TO NIE JA ZAATAKOWAŁEM. Można mnie nie lubić, ale
                                trzeba przywyknąc do tego, że uzyskałem 380 głosów i jestem jednym z radnych,
                                ktory nie będzie na pewno "bezradny", tylko chcialem sie włączyć do
                                naprawy "wypaczeń" dla dobra MOJEJ GMINY.
                                Jeszcze raz podkreślam. Chciałem to czynić POKOJOWO, stosując "dura lex, sed
                                lex" (twarde prawo, ale prawo).
                                Jeśli czytasz to <mitolog3> to jest to moja dla Ciebie odpowiedż.

Następnie zajęliśmy się uchwałami.
                                W kwestii wyjaśnienia, to z przykrością muszę przyznać, że otrzymane przez nas
                                (radnych) projekty uchwał jakie mieliśmy zatwierdzić okazały się
                                typowymi "bublami prawnymi", które były przygotowane przez JNP oraz przez radcę
                                prawnego.
                                Dlatego na skutek naszych co do tego zastrzeżeń, po dodatkowych konsultacjach
                                (telefonicznych) JNP z prawnikami okazywało się, że MY MIELIŚMY RACJĘ.
                                Również dochodziło do sytuacji, że nawet sami ( na nasz wniosek) uchylaliśmy
                                juz wcześniej zatwierdzone uchwały, ponieważ dodatkowo okazywało się, że też
                                były wadliwe prawnie.
                                Z kolei najwięcej emocji budziła sprawa "przydziału" do komisji rewizyjnej, w
                                której jakoś "nie chcieli tam <nemne>", (mimo, że gwarantował mi to art. 18a
                                ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym w związku z paragrafem 100 Statutu Gminy
                                Odrzywół) tylko otrzymywałem propozycje udziału w komisji ...... rolnictwa.
                                /treść tych artykułów znajdziecie w internecie/

Ponieważ uważam, że akurat moje wykształcenie, znajomość przepisów,
                                predyspozycje i "inne tam" byłyby bardziej przydatne w pracach innych
                                komisji, (zamiast zatrudniać za „ciężkie pieniądze” radców prawnych, mółbym
                                udzielać BEZPŁATNYCH porad prawnych dla JNP) dlatego z uwagi na to jak
                                również na fakt, że w radzie gminy są osoby dużo bardziej znające się na
                                rolnictwie niż akurat ja, dlatego też zrezygnowałem z udziału w tej komisji.
                                Zasadne byłoby również napisać, że mimo moich uwag, to (również nie tylko moim
                                zdaniem) podjęte uchwały w sprawach „komisji” okażą się "bublami prawnymi",
                                (sprzeczne z ustawą o samorządzie oraz sprzeczne ze statutem Gminy Odrzywół)
                                dlatego zamierzam je zaskarżyć do Organu Nadzoru, jakim jest Wojewoda
                                Mazowiecki – Delegatura w Radomiu.

Również na sesji uchwalaliśmy wynagrodzenie dla Wójta, Przewodniczącego Rady
                                Gminy, wiceprzewodniczących Rady Gminy oraz radnych.
                                I tak do tej pory radni otrzymywali diety 120 zł za sesję, oraz tyle samo za
                                udział w komisji. Dodatkowo przewodniczący takich komisji otrzymywali 180 zł.
                                Wiceprzewodniczący rady, jest ich dwóch (przez 4 lata poprzedniej kadencji ani
                                razu nie prowadzili sesji) otrzymywali za udział w sesji 240 zł.
                                Czyli jakby nie liczyć to taki radny, który był członkiem kilku takich komisji,
                                to po podsumowaniu tych liczb otrzymywał zupełnie pokaźne wynagrodzenie.
                                W związku z powyższym wcale nie dziwi, że sesje trwały ok. 20-30 minut i co
                                niektórzy płakali, że nie są dalej radnymi. (o tym płaczu ktoś pisał na forum)

Tymczasem, w ramach oszczędności OBECNIE podjęliśmy uchwałę, że radni
                                otrzymają 180 zł ryczałtu miesięcznie i jest to CAŁKOWITA kwota i nie ma już
                                znaczenia w ilu komisji bierze się udział.
                                Za tą uchwałą głosowali również „starzy” radni, którzy jak się okazuje nie
                                wiedzą, że „dostali po kieszeni”, ponieważ w poprzedniej kadencji otrzymywali
                                pokaźną kwotę, a tymczasem obecnie 180 zł i "koniec".
                                Świadczy o tym zabawne zdarzenie, ponieważ gdy ja zrezygnowałem z udziału w
                                komisji rolnictwa, to na to miejsce powołano innego „starego”, który mi
                                podziękował, że „wpadnie mu dodatkowo parę groszy”. Hahahahaha.
                                Z kolei wiceprzewodniczący rady otrzymają 240 miesięcznie i to KONIEC, żadnych
                                już dodatkowych pieniędzy za udział w komisjach.
                                W końcu ta Gmina ZADLUŻONA jest, nie na 3 mln 170 tysięcy jak poprzednio
                                napisałem, ale na prawie 4 mln zł. (1 mln 300 tys. dolarów USA), a spłatę
                                kredytu zaplanowano już do 2012 raku, czyli obecnie to co się buduje, to będzie
                                to spłacane (oby, bo grozi Komisarz) przez następne pokolenie, a tymczasem są
                                przygotowywane następne kredyty i jednocześnie tak WIELKIE UPOSAŻENIE
                                RADNYCH Z POPRZEDNIEJ KADENCJI !!!!!!!!!
                                To na razie tyle, bo i tak wyszedł długi wpis.
                                Pozdrawiam – (nemne)

• sior Re: II Sesja (w skrócie) o zarobkach radnych 03.12.06, 17:19
                                  Juz wczesniej wspominałem o tej sesji, ale dzieki wypowiedzi <nemne> mamy
                                  dokładniejsze wiadomości.I nóz się w kieszeni otwiera gdy czytamy jak to "radni
                                  bezradni" z poprzedniej kadencji inkasowali do kieszeni "ile wlezie".I wszystko
                                  to w trosce o gminę.Ładny zarobek mieli: za 15 min. spędzonych na tzw. sesji
                                  brali ładne pieniązki.Tak to i ja posiedziałbym i podłubał w nosie.Nie ma sie
                                  co dziwić, ze niektórzy "przegrani' płakali, iż odciągnięto ich "od koryta"
                                • mitolog3 Re: II Sesja (w skrócie) o zarobkach radnych 07.12.06, 23:08
                                  Czytam, chociaż miałem dłuższą przerwę. Kilka spraw jezeli można.
                                  1. Serdecznie Ci gratuluję zwycięstwa w wyborach, i życzę, żebyś zrealizował
                                  chociaż część z tego, o czyms tu piszesz.
                                  2. Jak pisałem wczesniej nie jestem z Odrzywołu, chociaż uważam go za bardzo
                                  sympatyczną miejscowość. Nie starałem się agitować na niczyją rzecz, lecz po
                                  prostu podzieliłem się swoimi uwagami i wrażeniami w dyskusji.
                                  3. Autentycznie jestem pod wrażeniem Twojej działalności na poczatku kadencji
                                  (znam ją oczywiście z lektury forum). To, co proponujesz czyli ujawnianie
                                  protokołów z sesji, liczniejszy udział mieszkańców, spotkania wiejskie i
                                  stosowanie zasady "nic o nas bez nas", jest w moim pojęciu istotą demokracji i
                                  samorządności. Jeżeli tak będziesz działał - chapeau bas nemne. Tak promuje się
                                  polityk lokalny, który chce coś zrobic dla ogółu, a nie dla siebie.
                                  4. Nie reaguj nerwowo na każdą krytykę ze strony Wójta. Jeżeli będziesz trzymał
                                  wyciągniętą rękę - zobaczysz, że kiedyś Ci ją uściśnie (choć może to naiwność).
                                  Jakoś wierzę, że współpraca w każdej sprawie lepiej służy, niż konflikt. (nie
                                  twierdzę, że Ty jestes źródłem konfliktu). Współpracująć na pewno będziesz
                                  bardziej skuteczny niż będąc w stałej i twardej opozycji. Cztery lata szybko
                                  miną i warto coś po sobie pozytywnego zostawić dla ludzi, którzy Ci zaufali.
                                  5. Z tego, co wiem Mazowsze ma do dyspozycji 1,8 miliarda euro. Możecie za te
                                  pieniądze doprowadzić swoją gminę do rozkwitu. Ale musicie się zdecydować -
                                  wszyscy, którzy tworzą samorząd, czy tworzycie przyszłość, czy macie "święta" rację.
                                  Jeszcze raz pozdrawiam i życzę sukcesów. (Jeżeli ton mojej wypowiedzi wydaje Ci
                                  się zbyt mentorski - przepraszam to niezamierzone. Ja na serio szanuję
                                  wszystkich ludzi).
                                  • nemne Do <mitolog3> 10.12.06, 13:06
                                    Witaj <mitolog3>
                                    Dzięki za słowa uznania.
                                    Oczywiście staram się, (i będę dalej się starał) aby to o czym pisałem na forum
                                    realizować w Naszej Gminie.
                                    Oczywiście nie jest moim celem wieczna walka, ale konsekwentna realizacja, tego
                                    co nam jako zwykłym mieszkańcom się należy.
                                    Oczywiście NIGDY nie zgodzę się, aby ktoś traktował tę Gminę jako swój prywatny
                                    folwark, a zamieszkałych tu ludzi jako swoich wasali. Póki co to mieszkańcy są
                                    suwerenami tej Gminy, a nie JNP, czy jeszcze ktoś inny.
                                    Nasze prawo wynika bezpośrednio z Konstytucji, którą na sesji wszystkim
                                    okazałem, ponieważ jest tam zapis dotyczący rozdziału władzy ustawodawczej
                                    (w gminie to Rada Gminy) od wykonawczej (w gminie to Wójt).
                                    Tymczasem z niezrozumiałego dla mnie powodu, podczas sesji, przy stole
                                    prezydialnym, obok siebie siedzą Przewodniczący Rady Gminy i ...... Wójt.
                                    Tymczasem obaj zastępcy Przewodniczącego siedzą sobie "gdzieś tam".
                                    Dlatego zdaję sobie sprawę, że moja działalność musi rozpocząć się od podstaw,
                                    ponieważ, to Rada Gminy jest organem uchwałodawczym, a Wójt jest organem
                                    wykonawczym w realizacji uchwał Rady Gminy. NIE ODWROTNIE!!!!!

Z kolei jako radni nie jesteśmy podlegli Wójtowi (najwyżej co niektórzy).
                                    Dlatego jako radny, nie zamierzam być "bezradny", tylko zanim za czymś
                                    zagłosuję, to będę chciał aby mnie do tego przekonać, że PUBLICZNE pieniądze
                                    nie są zmarnowane na "widzimisię" JNP, tylko czynione to będzie na społecznie
                                    uzasadnione cele.
                                    Oczywiście, gdyby nasza Gmina miała nieograniczony budżet (bogata), to można
                                    byłoby pobudować tu i wieżę Eiffla, tymczasem Nasza Gmina należy do
                                    najbiedniejszych, dlatego "mierz siły na zamiary".
                                    Ponieważ Unia nie daje 100% środków, to uważam, że np. budowanie boiska za 500
                                    tys. zł (z czego dofinansowanie wynosi ok. 100 tys. czyli TYLKO 20%,)
                                    natomiast reszta to kredyty - to już przesada.
                                    Tak samo jak "przystosowanie" budynku w Kamiennej Woli, które kosztuje 400 tys.
                                    zł.
                                    Dla jasności, to budynek ten był już w stanie surowym (pokryty dachem, z oknami
                                    i drzwiami) i jego "przystosowanie" to dalszy koszt 400 tys. zł.!!!???
                                    Tymczasem jak wynika z bip UG, to swój dom (typu willa wraz z dużą działka, na
                                    ktorej stoi) JNP wycenił na ok. 100 tys. zł.
                                    To tylko niektóre z przykładów "inwestycji", w gminie, gdzie do tej pory nie ma
                                    w wielu sołectwach dróg, czy też nie ma kanalizacji.
                                    Tymczasem zadłużenie już teraz naszej gminy wynosi 4 mln zł., które trzeba
                                    spłacać.
                                    Z kolei rzeczywiście są, czy tez będą olbrzymie środki UE, ale ....... trzeba
                                    mieć i swoje własne. Nie sztuka jest wziąć kredyt, ale sztuka aby coś
                                    zrealizować i ten kredyt spłacić.
                                    A tak na marginesie, to JNP był jednym z największych przeciwników wstąpienia
                                    Polski do UE, o czym z dumą informował na zebraniach, które odbywały się z
                                    udziałem ówczesnego Posła p. Łopusznskiego czy też, Posła p. Grabowskiego.
                                    (na tych spotkaniach było wielu mieszkańców i mogą to potwierdzić).
                                    PS.
                                    Oczywiście polecam się do dalszej wymiany poglądów. Uważam, że dobrze jest jak
                                    ktoś, bezpośrednio nie zainteresowany spojrzy obiektywnie na nasze sprawy.
                                    W końcu każdemu z mieszkanców zależy na tym aby ten Odrzywół się rozwijał, a
                                    nawet z lektury tego forum wynika, że jest tu wiele do zrobienia.
                                    • sior Re: Do <mitolog3> 10.12.06, 17:58
                                      JNP wycenił swój dom + działkę na 100 tys. zł.?Chętnie je za tyle od niego
                                      odkupie.No niech mu będzie: daje 120 tys. zł., bo i tak warte sa ze dwa razy
                                      tyle, a ja akurat mam wolne środki, które powinny na siebie pracować ( aby
                                      później człowiek nie był zmuszony do brania kredytów :)).
                                      A remiza w Kam. Woli nadaje sie do czegoś? Juz w momencie budowy widac było, ze
                                      to strata pieniędzy? jaki "mądruś" wymyslił takie "klitki"?
                                      Masz racje "nemne": wójt jest władzą wykonawczą i jest zależny od Rady Gminy,
                                      która została wybrana w demokratycznych wyborach.
                                      • leszcz66 Każdy powinien znać swoje miejsce w szeregu 11.12.06, 08:33
                                        Nemne ma racje to Rada Gminy powinna decydować wspólnie z mieszkancami na co
                                        maja byc wydawane pieniadze a wójt jest wykonawcą, ktorego Rada Gmniny powinna
                                        również kontrolować jak są realizowane postawione cele.hej!
                                        • nemne Ciekawe co teraz ........ ???!!! 11.12.06, 14:31
                                          Klub Odrzywół 9 grudnia 2006r.
                                          Radnych
                                          Solidarna Gmina
                                          przy Radzie Gminy w Odrzywole

Zarząd
                                          Ochotniczej Straży Pożarnej
                                          w Odrzywole

W imieniu reprezentujących Odrzywół radnych Rady Gminy w Odrzywole,
                                          zwracam się z uprzejmą prośbą do druhów z Zarządu OSP w Odrzywole o użyczenie
                                          świetlicy w remizie OSP, na spotkanie, jakie chcielibyśmy zorganizować w dniu
                                          17 grudnia 2006r. o godzinie 17.30 z mieszkańcami naszej miejscowości.
                                          Takie spotkania z mieszkańcami wynikają również z naszego obowiązku
                                          wynikającego z ustawy o samorządzie gminnym.
                                          Oczywiście szczególnie serdecznie zapraszam na to spotkanie byłych
                                          radnych z Komitetu „Abyśmy byli jedno”, którzy są także członkami OSP w
                                          Odrzywole.
                                          Jednocześnie proponuję spotkanie radnych z Zarządem OSP celem nawiązania
                                          ścisłej współpracy. Datę i godzinę spotkania pozostawiam w gestii druhów z OSP.
                                          Licząc na wzajemna współpracę, dla dobra naszych mieszkańców.

Z poważaniem

Przewodniczący Klubu

mgr Sławomir Gajewski

Do wiadomości
                                          • Przewodniczący Rady Gminy
                                          • Wójt Gminy Odrzywół
                                          • nemne To nie o radnych z Odrzywołu (obecnych) 11.12.06, 19:23
                                            Witam
                                            Znalazlem taki link o radnych, którzy po wygraniu wyborów mają swoich wyborców
                                            w ......... wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=7937#more
                                            Ponieważ nie chcemy być takimi ..... ,dlatego mam nadzieję, że wreszcie nie
                                            będzie juz żadnych "obiektywnych trudnosci" i otrzymamy zgodę druhów z zarzadu
                                            OSP na udostępnienie nam sali na spotkania z mieszkańcami.
                                            Pozdrawiam - (nemne)
                                            • nemne PROTOKÓŁ z I sesji rady Gminy w Odrzywole 12.12.06, 09:03
                                              Witam
                                              Zgodnie z obietnicą, jak otworzycie ten link przeczytacie treść protokołu z
                                              obrad I Sesji Rady Gminy w Odrzywole.
                                              www.bip.odrzywol.akcessnet.net/upload/20061205121905lukftujtag6z.doc
                                              • nemne ZAPRASZAM na III sesję Rady Gminy w Odrzywole 12.12.06, 10:24
                                                Z A P R A S Z A M
                                                Uprzejmie informuję i ZAPRASZAM w dniu 15 grudnia 2006r. (najbliższy piątek) do
                                                Sali Konferencyjnej Urzędu Gminy w Odrzywole, gdzie odbędzie się III Sesja
                                                (V kadencji) Rady Gminy w Odrzywole.
                                                Tematem obrad będzie m.in.
                                                - podjecie uchwały w sprawie określenia wysokości podatku od nieruchomości na
                                                2007r.
                                                - podjęcie uchwały w sprawie określenia wysokości stawek podatku od środków
                                                transportowych na 2007r.
                                                - podjecie uchwały w sprawie ustalenia podatku od posiadania psów, terminu
                                                płatności i sposobu jego poboru w 2007r.
                                                - podjęcie uchwały w sprawie zezwolenia dla Wójta na używanie własnego
                                                samochodu osobowego dla celów służbowych i ustalenia miesięcznego limitu
                                                kilometrów
                                                - podjęcie uchwały w sprawie zaciągnięcia kredytu długoterminowego
                                                - interpelacje, wnioski i zapytania
                                                Ponieważ, działalność Gminy jest JAWNA dlatego, KAŻDY ma prawo się temu
                                                • nemne ZAPRASZAM na III sesję godz.8.00 - 15 grudnia 06 12.12.06, 10:28

Zapomniałem dopisać, że sesja ta odbędzie się o godzinie 8.00, oczywiście w
                                                  piątek 15 grudnia 2006r.
                                                  Pozdrawiam (nemne)
                                                  • wafelki2 Re: ZAPRASZAM na III sesję godz.8.00 - 15 grudni 15.12.06, 19:34
                                                    Z tego co wiem to przestraszył się Pan trochę i dlatego się Pan spóźnił dziś na
                                                    Sesję, czy powodem była wizyta P.Starostyna Sesji i radnych Powiatowych?
                                                  • artek21 Re: ZAPRASZAM na III sesję godz.8.00 - 15 grudni 15.12.06, 20:45
                                                    Witam wafelki21. Nie znasz powodu spóznienia Sławka więc nie rób sensacji. Ponadto chciałem pinformować,iż na sesji poruszyłem wątek czasowego wyrównania ul. Polnej i zamontowania brakujących lamp na co WÓJT pozytywnie zareagował. Droga ta będzie wiosną w 2007r przeznaczopna do remontu-położenia dywanika asfaltowego. Z uwagi na czasowe nieudostępnienie świetlicy OSP Odrzywół w celu zorganizownia zebrania proszę o wnioski co byście chcieli poprawić zrobić aby nam się lepiej żyło w Odrzywole. Jeden z mieszkańców zapytał mnie czy mozna by na wszystkich ulicach Odrzywołu zamontować małe kosze. Jest to moim zdaniem dobry pomysł. Jednak na obecnej sesji nie zdążyłem sprawy tej poruszyć. W nowym roku na pierwszej sesji będziemy w sprawie tej monitować .
                                                  • nemne Do <wafelki2> 16.12.06, 11:04
                                                  • nemne Do <wafelki2> 16.12.06, 11:13
                                                    Witaj <wafelki2>
                                                    Myślę, że <artek21> w jakiś sposób Ci wyjasnił, że z przyczyn ode mnie
                                                    niezaleznych, trochę się spóżniłem na sesję. Dlatego z tego faktu najbardziej
                                                    powinien być zadowolony, Pan Starosta, do ktorego miałem parę pytań, ..... "ale
                                                    co się odwlecze to nie uciecze".
                                                    Ponadto z całym szcunkiem do Stanowiska - Starosty, to ..... "nie lękam się" i
                                                    wyższych funkcji, niż jakiś tam Starosta, który nie poddaje się weryfikacji
                                                    wyborców i ...... nie startuje w wyborach.
                                                  • ul.praga Re: Do <wafelki2> 16.12.06, 18:45
                                                    Proszę radnych Odrzywołu w imieniu całej ul. Praga o poruszenie na sesji
                                                    następujących spraw:
                                                    - zamontowanie bariery ochronnej na łuku ulicy Radomskiej (wysokość posesji
                                                    Sułeckich) bowiem w ostatnim tygodniu na tą posesję wypadły z trasy trzy
                                                    samochody (do dziś leży tam zniszczony znak drogowy). To szczęście, że w tym
                                                    czasie nikt z nas nie przechodził w tym miejscu.
                                                    - zamontowanie dwóch garbów na ul. Praga np. jeden na wysokości posesji
                                                    Martynowskich a drugi na wysokości posesji Koryckich. Latem "rajdowcy" jeżdżą
                                                    tą ulicą nawet ponad 100 km/h (jak urwałby taki "rajdowiec" element swojego
                                                    samochodu na garbie, to może nauczyłby sie jeździć.To szczęście, że jeszcze nie
                                                    doszło na tej ulicy do potrącenia jakieś osoby.

To tyle, co obecnie nasuneło mi się na myśl.
                                                    Oczywiście jeżeli coś mi się przypomnie, to wpiszę na "listę życzeń".

POZDRAWIAM - PRAGUS
                                                  • nemne Do <ul.praga> 16.12.06, 19:08
                                                    Witaj <ul.praga>
                                                    Przepisałem już Twoje uwagi i oczywiście zobowiązuję się, że na najbliższej
                                                    Sesji złożymy w tej sprawie interpelację, jak również dopilnujemy aby to
                                                    zostało zrealizowane.
                                                    Jednak w kwestii wyjaśnienia, to czy ten wskazany przez Ciebie "łuk ulicy
                                                    Radomskiej, wysokość posesji Sułeckich" to jest to miejsce, gdzie są garaże?
                                                  • ul.praga Re: Do <ul.praga> 16.12.06, 21:09
                                                    Witaj <nemne>.
                                                    Dziekuję za szybką reakcję.
                                                    Właśnie o ten łuk drogi i o te garaże chodzi.
                                                    Tam można ustawić bariery ochronne z odblaskami, lub ze sterowaniem świetlnym,
                                                    tak jak jest to rozwiązane na łuku drogi w Gielniowie, lub w Goździkowie.
                                                    Napewno poprawi to bezpieczeństwo nam pieszym, oraz innym użytkownikom dróg.
                                                    Łuk drogi będzie wówczas widoczny z daleka.

POZDRAWIAM PRAGUS!
                                                  • kangur333 Re: Do <ul.praga> 17.12.06, 15:35
                                                    Siema bardzo dobry pomysł Pragusa z tymi barierkami - na tym zakręcie bywały
                                                    poważne wypadki ostatnio smiertelny kilka lat temu. Przed zakrętem powiny być
                                                    oznakowania uwaga wypadki, ograniczenie do 40km/h. Kierowcy jadąc od Radomia
                                                    zap....ją ile fabryka dała a zakręt jest ostry. Wydaje mi sie, że można nazwać
                                                    ten zakrę "zakrętem śmierci" jest najniebezpieczniejszym miejscem w Odrzywole.
                                                    Dlatego jestem też za maxymalnym zabezpieczenierm tego miejsca.nara!
                                                  • kangur333 Re: Do <ul.praga> 22.12.06, 07:36
                                                    Witka przed wczoraj znów był wypadek na tym zakęcie. Tir z naczepą staranował
                                                    busa pracowników budowy dróg. Na szczęśie nikt nie zginął. Nara!
                                                  • leszcz66 Re: Do <ul.praga> 22.12.06, 20:17
                                                    ..na tym zkręcie jest znak ograniczenia do 40km/h ale umieszczony na samym
                                                    zakręcie koło sułupa bez sensu kierowcy go wogóle nie widzą. Ten znak powinien
                                                    być co najmniej ze 100 metrów przed zakrętem, ktoś kto go umieścił tam chyba
                                                    musiał być naprany.
                                                    Ja mam inną prpopzycje aby ten mały krzyż koło zakrętu zamienić na większy co
                                                    najmniej 2 m i zrobić na nim czerwone odblaski aby był w nocy widzianyn
                                                    z daleka, takie krzyże napewno widzieliścieprzy drogach np. jak sie jedzie na
                                                    Mazury, działają na wyobraźnie lepjej niż znak drogowy, koszt nie wielki
                                                    formalności zero. No i stolarnia u Rychtów nie daleko.hej!
                                                  • nemne Niebezpieczny zakręt w Odrzywole 22.12.06, 22:25
                                                    Witam
                                                    Rzeczywiście, "coś" z tym zakrętem trzeba jak najszybciej zrobić, bo to, że co
                                                    jakiś czas w tym miejscu jest wypadek już nikogo nie dziwi i myślę, że (chyba
                                                    dla wszystkich oczywiste) bedzie tam coraz niebezpieczniej.
                                                    Tak samo trzeba coś zrobić, aby "odblokować" ulicę Ogrodową z Radomską,
                                                    ponieważ w razie jakiegokolwiek wypadku (szczególnie pożar) na Ogrodowej, to
                                                    grozi to poważnymi konsekwencjami, ponieważ ta ulica jest "ślepa".
                                                    O tym, że Ogrodowa powinana być "odblokowana", ostatni wypadek dobitnie to
                                                    pokazał, ponieważ można byłoby tam zrobić objazd, a tak został zablokowany ruch
                                                    w całym Odrzywole.
                                                    Zresztą, po ostatnim zebraniu, w tej sprawie już wcześniej interweniowali u
                                                    radnych mieszkańcy ulicy Ogrodowej, dlatego co oczywiste zajmiemy się tą sprawą
                                                    aby ustalić, "kto jest taki mądry" i na jakiej podstawie prawnej, bez
                                                    konsultacji z mieszkancami "zagrodził" ulicę.
                                                    Pozdrawiam - (nemne)

• nemne ZAPRASZAM - na IV Sesję Rady Gminy 03.01.07, 12:06
                                                    Witam po raz pierwszy w 2007r.
                                                    W dniu 5 stycznia 2007r. (najbliższy piątek) o godz. 15:00 w sali
                                                    Konferencyjnej UG w Odrzywole odbędzie się IV Sesja Rady Gminy.
                                                    Wśród rozpatrywanych spraw będą też:
                                                    - podjęcie uchwały w sprawie nadania Statutu Gminy Odrzywół
                                                    - podjęcie uchwały w sprawie nadania Statutu Sołectwa
                                                    - podjęcie uchwały w sprawie wyboru inkasentów opłaty targowej

Ponieważ działalność Gminy jest jawna, to ponownie przypominam, że każdy ma
                                                    prawo uczestniczyć (w charakterze widza) w takiej sesji.

Pozdrawiam – (nemne)
                                                    PS.
                                                    W związku ze Świętami oraz Sylwestrem trochę "zaniedbałem" forum ale mam
                                                    nadzieję, że w Nowym 2007r. wreszcie ludzie sprawujący Władzę zrozumieją, że
                                                    należy się jawność działania i przestrzeganie praw mieszkańców, dlatego na
                                                    forum będzie coraz mniej spraw „politycznych”, a coraz więcej „towarzyskich”.
                                                    Czego, jak również: szczęścia, zdrowia oraz wszelkiej pomyślności dla
                                                    wszystkich sobie i Wam życzę.
                                                  • nemne Szanowny Panie Przewodniczący 05.01.07, 23:50
                                                    W poprzedniej kadencji Rady Gminy w Odrzywole w miarę systematycznie jako widz
                                                    uczęszczałem w posiedzeniach Rady Gminy w Odrzywole.
                                                    Dlatego jako bezstronny obserwator uważałem Pana kompetentnego radnego (nawet
                                                    za najlepszego w IV kadencji) czemu wielokrotnie dawałem dowody pisząc o tym na
                                                    forum.
                                                    Jednak coraz częściej zadaję sobie pytanie, o zasadności powiedzenia
                                                    dotyczącego „punkt widzenia zależy od punktu siedzenia”, ponieważ to co Pan
                                                    jako szef teraz robi z przepisami powoduje, że poprzednie moje zdanie na Pana
                                                    temat jest całkowicie mylne, a jako mój były Profesor, ktory uczył mnie
                                                    przedmiotu prawoznastwa utrci pan coraz bardziej mój, jaki miałem do mojego
                                                    byłego mojego Profesora i wychowawcy autorytet.
                                                    Dlatego też, związku z dzisiejszą sesją, jako były Pana uczeń w LE w
                                                    Lipinach, wyrażam swoja dezaprobatę dla Pana poczynań.
                                                    Jaskrawym tego przykładem jest zapis w Nowym Statucie, z którego jasno i
                                                    wyraźnie wynika, że „ktoś” się bardzo boi, aby Sławek Gajewski nie został
                                                    członkiem komisji rewizyjnej.
                                                    Uważam, że bez względu na JNP, powinien Pan stać na stanowisku, że <Dura lex
                                                    sed lex> czyli twarde prawo, ale prawo powinno obowiązywać na sesjach rady
                                                    gminy.
                                                    Tymczasem okazuje się, że wystarczy „koalicja” 9 radnych przeciwko 6 radnym,
                                                    aby uchwalać „buble prawne”, jakimi są poddane pod glosowania uchwały Rady
                                                    Gminy. (być może, że następnym razem uchwalicie, że „jestem garbaty i koślawy”,
                                                    bo tak karnie zagłosuje 9 osobowa koalicja)
                                                    Dlatego jest oczywiste, że takie „buble” zostaną zaskarżone do Organu nadzoru
                                                    jakim jest Wojewoda.
                                                    Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne) były Pana uczeń w LE w Lipinach
                                                  • wafelki2 Re: Szanowny Panie Przewodniczący 06.01.07, 17:14
                                                    okazuje się ,że taki piekny i przystojny człowiek ma tak nie po koleii w głowie
                                                    i że jak było do tej pory nikt się nie podobał, tak i teraz zaczyna się to samo.
                                                    A może bublem jesteś Pan sam - czy nie przyszło to nigdy Panu do Tej pięknej
                                                    zawsze uczesanej???
                                                  • nemne Re: Szanowny Panie Przewodniczący 07.01.07, 09:59
                                                    wafelki2 napisał:

> okazuje się ,że taki piekny i przystojny człowiek ma tak nie po koleii w
                                                    głowiei że jak było do tej pory nikt się nie podobał, tak i teraz zaczyna się
                                                    to samo.
                                                    >A może bublem jesteś Pan sam - czy nie przyszło to nigdy Panu do Tej pięknej
                                                    > zawsze uczesanej???

Witaj <wafelki2>
                                                    No tym wpisem to kompletnie mnie zaskoczyłeś (a może zaskoczyłaś?), bo z jednej
                                                    strony mnie obrażasz, a z drugiej .... takie komplementy. (hahhaha)
                                                    Dlatego nie będę nawet pisał o braku logiki w zdaniu "(...) jak do tej pory,
                                                    tak i teraz się zaczyna" i pozostawię to bez komentarza. Chyba, że rozwinie ten
                                                    wątek forumowicz <krytyk>.
                                                    Pozdrawiam - (nemne)
                                                  • sior Re: Szanowny Panie Przewodniczący 08.01.07, 07:52
                                                    Ostatnio zauważyłem kilka ciekawych ucieczek.Czemu pracownicy JNP uciekają
                                                    przez dziurę w płocie za budynkiem gimnazjum?
                                                  • prywaciarz2 Re: Szanowny Panie Przewodniczący 08.01.07, 10:05
                                                    Panie G. na czym wg. pana polega demokracja?!
                                                    Widzę, że stara pan się udawać mądrego ale coś panu nie idzie..
                                                    Z czym pan walczy lub z kim?! Może inaczej: o co pan walczy?!
                                                    O dobro gminy czy o stanowisko?!
                                                    Taka mała rada: wziąłby się pan za jakąś prace, zaczął zarabiać jak
                                                    normalny człowiek a nie czyhał na stanowisko lub karierę przy akompaniamęcie
                                                    kilku nieudaczników, którym jak panu nie chce się pracować a jedynie gwiazdować.
                                                  • nemne Do <prywaciarz2> 08.01.07, 12:05
                                                    Witaj <prywaciarz2>
                                                    Słowo demokracja pochodzi od greckiego języka. Jak pamiętam składa się z dwóch
                                                    członów, które w języku polskim mają znaczenie <lud> + <władza> = <DEMOKRACJA>.
                                                    Oznaczają one, że wszelkie sprawy powinny być załatwiane na zebraniach, na
                                                    których to mieszkańcy mieliby prawo się wypowiedzieć.
                                                    Następnie "to" powinno być realizowane przez przedstawicieli. (W sprawach
                                                    Gminy, przez radnych i Wójta Gminy, natomiast w sprawach Wspólnoty przez
                                                    Zarząd).

Czy uważasz, że to coś złego, gdyby tak to wyglądało.
                                                    PS.
                                                    wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiOkreg.html?okreg=142304-RDA/1
                                                    Tych "kilku" to zobacz ten link.
                                                  • sior Re: Do <prywaciarz2> 08.01.07, 15:30
                                                    Do <prywaciarz2>: kogo nazywasz nieudacznikami?Chyba masz na mysli "pieski
                                                    JNP", które chodza na jego sznureczku i sa przez niego sterowane.Nawet
                                                    zaklaszczą wtedy gdy im pozwoli.Właśnie teraz widac lekkie porywy
                                                    demokracji.Radni juz nie sa tak bezradni jak za poprzedniej kadencji a zwykły
                                                    obywatel ma możliwośc udziału w zebraniach i wyrażania własnego zdania.
                                                  • prywaciarz2 Re: Do <prywaciarz2> 08.01.07, 15:59
                                                    Z zaproszeń jakie zamieszcza Pan na tym forum odnośnie Sesji Rady Gminy wynika,
                                                    że każdy może przyjść , przysłuchiwać się a później zabrać głos czyli ma prawo
                                                    wypowiedzieć się. Więc wygląda to tak jak pan czy ja bym chciał.
                                                    W wolnych, demokratycznych wyborach zostali wybrani radni, przedstawiciele.
                                                    Ludzie im zaufali, wybrali ich ponieważ uważają, że mają zbliżone poglądy na
                                                    większość spraw. 9 radnych ma takie zdanie a 6 inne. Pan płacze,że tych 9 ma
                                                    inne zdanie niż pan. Pan ma zapędy dyktatorskie i prosiłbym o chwile zadumy nad
                                                    tym co panu powiedziałem. Podam to na przykładzie sejmu: Czy np. PSL byłby
                                                    traktowany poważnie jakby co chwile płakał, że ma mniejszość w porównaniu z
                                                    PIS?! WG. demokracji rządzi lud, który wybiera przedstawicieli. Widocznie ludzi
                                                    pańskich poglądów jest mniej i musicie się z tym pogodzić. Nie ma co bić piany
                                                    bo z tego nic dobrego nie ma. Lepsza jest konstruktywna rozmowa na wysokim
                                                    poziomie.
                                                    Jeśli chodzi o demokracje to trafnie ujął to Arystoteles(jak ktoś nie wie kim
                                                    był odsyłam do wikipedii):
                                                    "Demokracja jest najgorszym z możliwych ustrojów, gdyż są to rządy hien nad
                                                    osłami."
                                                    Demokracja jest zła ale nikt nie potrafi wymyślić czegoś lepszego chyba że pan
                                                    coś nowego wymyśli.
                                                    Nie za bardzo rozumiem po co zamieścił pan tego linka z wyborami i radnymi. Czy
                                                    ja mam się odnieść do każdej z tych postaci?! Chyba nie umiałbym na ich temat
                                                    nic powiedzieć bo przyznam, że nic o nich nie słyszałem ani dobrego ani złego.
                                                    Wykształceniem nie grzeszą to wiem. Niech dobrze reprezentują ludzi, którzy ich
                                                    wybrali a przede wszystkim niech mają własne zdanie a nie takie jakie KTOŚ im
                                                    narzuci.
                                                  • radny13 Re: Do <prywaciarz2> 08.01.07, 17:52
                                                    O czym ty mówisz? Byłeś kiedyś na sesji? Czy zadawanie pytań odnośnie spraw
                                                    dotyczących wszystkich obywateli to bicie piany? Chyba tylko dla tych, którzy
                                                    jako przedstawiciele UG muszą na nie odpowiadać. Opozycja rządzi się swoimi
                                                    prawami i nikt z tego powodu nie płacze. Ale liczcie się z tym, że swoje
                                                    uprawnieniajako radni będziemy wykorzystywać do maksimum zgodnie z prawem. I to
                                                    właśnie drogi "prywaciarz2" jest konstruktywna rozmawa. A jeżeli ktoś nie jest
                                                    do niej merytorycznie przygotowany to jego problem.
                                                    Co do wykształcenia to właśnie radni kmieciakowcy liczbie 9 nie grzeszą
                                                    wykształceniem ( z małymi wyjątkami). A jeżeli przyszedł byś na ostatnią sesję
                                                    mógłbyś się o tym przekonać, że niektórzy nawet nie przerobili dobrze
                                                    elementarza. Dostęp do wiedzy o wykształceniu radnych jest bardzo łatwy. I
                                                    proszę nie zmuszaj mnie do tego bym to opublikował bo było by to żenujące.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • nemne Do <prywaciarz2> 08.01.07, 17:59
                                                    Witaj <prywaciarz2>
                                                    No musze przyznać, że powyższy wpis, jest juz trochę grzeczniejszy od
                                                    poprzedniego, to jednak odnoszę wrażenie, że "cościk" manipulujesz, ponieważ:
                                                    - nie płaczę, że "9 radnych..... coś tam" (ostatnio płakałem w 2002r. na
                                                    pogrzebie ojca)
                                                    - nie mam zapędów dyktatorskich, a wprost PRZECIWNIE co łatwo mogę znaleźć ( i
                                                    Ci udowodnić) w swoich wpisach na tym forum
                                                    - uważam, że nie tyle „ludzi o moich poglądach” jest mniej, tylko dużo ludzi
                                                    boi się o utratę pracy oraz inne "sprawy" . Zresztą, ja tez kiedyś się Go
                                                    bałem. Kiedy ośmieliłem się mieć jawnie swoje zdanie to zwolnił moją żonę.
                                                    Pisałem o tym na forum, że w wyroku Sądu Pracy znalazł się zapis, że „odwołanie
                                                    było BEZZASADNE i wiązało się z konfliktem pomiędzy Wójtem, a mężem
                                                    dyrektorki".
                                                    - oczywiście, tez uważam, że lepsza jest konstruktywna rozmowa. Tylko, że dla
                                                    mnie to "zamknąć mordę", z czym się niestety nie zgadzam.
                                                    - z linku, który zamieściłem wynika, że jest 4 nowych radnych, z których 2 ma
                                                    wykształcenie wyższe i 2 ma wykształcenie średnie (matura). Jeśli chcesz to
                                                    mogę Ci napisać o „wykształceniu” pozostałych. (ale lepiej o to nie proś)
                                                    - gdybyś zobaczył wyniki glosowania na sesjach, to bardzo rzadko "tych 6"
                                                    głosuje "tak samo". Co innego "tamta 9", z której prawie nikt nie zabiera
                                                    oficjalnie głosu na sesji.
                                                    - "dobrze piszesz, tylko żle adresujesz", bo na pewno to czyni JNP nie ma nic
                                                    wspólnego z demokracją, a ja chcialbym aby wszelkie sprawy były rozpatrywane
                                                    JAWNIE i DEMOKRATYCZNIE
                                                    Pozdrawiam - (nemne)
                                                    PS.
                                                    Tradycyjnie już, daruj sobie tego pana. Wystarczy jak napiszesz <nemne>
                                                  • kangur333 Re: Do <prywaciarz2> 08.01.07, 18:58
                                                    cześć! wydaje mi sie (może wydawało mi sie) że w temacie "Sesje Rady Gminy" będą
                                                    poruszane tematy z sesji a tu widze że zaczyna sie to przeradzać w pyskówke
                                                    i dokładanie do pieca (nie mylić z piecem na obwarzanki)jedni drugim. Zaczął
                                                    neneme dokładając p. Przewodniczącemu a nastepnie inni dla nemne. Chyba ten
                                                    temat dotyczy innych spraw np. informacji z zebrania i jakie podjęto decyzje
                                                    w określonych tematach. Weźcie sie w garść i piszcie do tematu. Może ktoś
                                                    napisze o ostatnikm zebraniu - nie byłem musiałem wyjechać. nara!
                                                  • nemne V sesja Rady Gminy 08.01.07, 19:51
                                                    Witaj <kangur333>
                                                    Też tak myślałem, że będą tutaj poruszane sprawy sesji, dlatego napisałem co
                                                    myślę o postępowaniu Przewodniczącego na tej właśnie sesji. Tymczasem, zamiast
                                                    ewentualnych pytań o konkrety rozpoczęła się jak to nazywasz "pyskówka".
                                                    Dlatego:
                                                    Wg porządku obrad tematem m.in. było (oprócz standardowych):
                                                    - podjecie uchwały w sprawie nadania statutu Gminy Odrzywół
                                                    - podjecie uchwały w sprawie nadania statutu sołectwa
                                                    - podjęcie uchwały w sprawie przyjęcia planów pracy komisji na 2007r.
                                                    - podjecie uchwały w sprawie wyboru inkasentów opłaty targowej

Taki porządek obrad był moim zdaniem błędny, ponieważ:
                                                    - zamiast powołać komisję statutową, to "ktoś" opracował taki statut, który był
                                                    sprzeczny z ustawą o samorządzie, dodatkowo został tak napisany, aby co
                                                    niektórzy nie zostali członkami komisji rewizyjnej. Dodatkowo był sprzeczny z
                                                    Konstytucją RP
                                                    - punkt dotyczący nadania statutu sołectw był sprzeczny z art. 35 ust. 1 ustawy
                                                    o samorządzie, ponieważ mimo takiego wymogu, to ten projekt nigdy nie był z
                                                    mieszkańcami konsultowany
                                                    - ponieważ na poprzedniej sesji nastąpił wybór komisji rady gminy, który był
                                                    sprzeczny ze statutem Gminy (p. Przewodniczący też to na sesji przyznał)
                                                    dlatego tę sprawę ma rozstrzygać do dnia 12 stycznia Wojewoda. W zaistniałej
                                                    sytuacji uchwalanie planu pracy poszczególnych komisji powinno być na tej sesji
                                                    zbędne
                                                    - wg zapisów paragrafu 42 statutu gminy, to sprawy osobowe rada gminy
                                                    rozpatruje w obecności zainteresowanego. Ponieważ zainteresowane osoby na
                                                    inkasentów nie zostały o tym powiadomione, to nie należało również tego
                                                    rozpatrywać. (Dla ścisłości, to inkasentami zostali: p. T. Kopczyński z
                                                    Odrzywołu, p. St. Pogorzała z Cetnia i p. J. Czyżewski z Kamiennej Woli.
                                                    Inkasenci pobierają 15% od zebranej kwoty)
                                                    Tymczasem, wg widzimisię Przewodniczącego wszystko "było cacy" i żadne
                                                    argumenty nie docierały.
                                                    A przecież, Rada Gminy to Organ uchwałodawczy w Gminie i wszelkie uchwały nie
                                                    powinny być napisane jako „widzimisię JNP”, ale zgodnie z literą prawa.
                                                    Tymczasem odnoszę wrażenie, że co niektórzy radni NIGDY nie przeczytali
                                                    projektu uchwał i dalej są w czasach poprzedniej rady. Dodatkowo wielu z nich
                                                    ma w gminie zatrudnioną swoją rodzinę i dlatego ……….. Przewodniczący
                                                    mówi: „jestem za”, co powoduje, że …….. Oni też są „za”.
                                                    Pozdrawiam - Sławek gajewski (nemne)
                                                    Ponieważ wyszedł i tak dlugi wpis, to oczywiście jeszcze do tej sesji wrócę.
                                                  • prywaciarz2 Re: Do <prywaciarz2> 09.01.07, 09:04
                                                    Co mają zapędy dyktatorskie do wpisów na forum. Zawsze można przekształcić
                                                    rzeczywistość. Z tym "płaczem" to była przenośnia w gwoli ścisłości. Nie znam
                                                    dokładnie wyników pana spraw sądowych z panem K. i to chyba Wasze prywatne
                                                    sprawy. Z tego co mi się obiło o uszy to chyba poniósł pan porażkę miary
                                                    Polska : Ekwador na mistrzostwach. To tak na rozluźnienie:) Nie wolno kłapać i
                                                    rzucać oskarżenia. To są sposoby dążenia do władzy metodami A. Leppera. Może do
                                                    celu doszedł ale nie zostawił po sobie dobrego wrażenia( wyroki, sexs afery
                                                    itp.) Jeśli chodzi o wykształcenie to nie potrzebnie poruszyłem ten temat. Taka
                                                    specyfika wsi, że kiedyś studia to rzecz nieosiągalna(prawie). Teraz może każdy
                                                    iść na pierwsze lepsze, zaoczne i papier jest.
                                                    Reasumując: Choć nie ukrywam że bliżej mi do frakcji rządzącej, to jestem osobą
                                                    patrzącą z dystansem. Mam dobre wykształcenie, dobrze płatną pracę nie
                                                    interesują mnie stołki ani władza w Gminie Odrzywół. Po prostu jestem lokalnym
                                                    patriotą i chciałbym, żeby gmina się rozwijała(nie tylko Odrzywół). Prosiłbym
                                                    więc trochę ochłonąć, nie tylko krytykować ale brać udział w dyskusjach a także
                                                    podsuwać pomysły.
                                                    A tak na zakończenie z ręką na sercu: Nie wiążą mnie z żadnym z radnych,
                                                    pracowników gminy stosunki rodzinne a nawet koleżeńskie.
                                                    PS. Jeżeli admin uzna, że zaśmiecałem ten temat niech działa.
                                                  • nemne V Sesja Rady Gminy 09.01.07, 09:40
                                                    Witaj <prywaciarz2>
                                                    Trochę mnie wyprzedziłeś, ponieważ szykowałem się do dalszych informacji o
                                                    przedmiotowej sesji, na której zadałem pytania, które tez dotyczą Twojego
                                                    wpisu w kontekście wymienionego przez Ciebie "Ekwadoru".
                                                    Były to następujące pytania, na które oczekuję odpowiedzi:
                                                    jaki będzie CALKOWITY koszt budynku "z białej cegły" w Kamiennej Woli
                                                    1. Ile razy Gmina (reprezentowana przez JNP) była pozywana do Sądu
                                                    2. Czego te sprawy dotyczyły
                                                    3. jak się zakończyły (poszczególne) sprawy (hehehehehe)
                                                    4. Ile one (poszczególne) kosztowały
                                                    5. Jaka kwotę Gmina uzyskała ze sprzedaży "tam gdzie kiedyś sprzedawano
                                                    węgiel" na byłej bazie GS przy ulicy radomskiej
                                                    6. jaka firma wykonywała pomnik i ile "sam" pomnik kosztował
                                                    7. czy w Urzędzie Gminy przestrzegany jest kodeks pracy
                                                    Ponadto:
                                                    W związku z propozycjami forumowiczów, składałem wnioski, aby zrobić
                                                    dwa "garby" na ulicy Praga
                                                    składałem wnioski aby ustalić na jakiej podstawie prawnej i przez
                                                    kogo "zablokowano" wyjazd z Placu Kilińskiego (tu gdzie sklep Wojtka B.) oraz
                                                    ulicę Ogrodową.
                                                    Ponieważ, dodatkowo jestem prezesem Stowarzyszenia "Wzajemna Pomoc", które we
                                                    statucie ma zapisy dotyczące udziału w różnych sprawach dotyczących naszej
                                                    społeczności, dlatego tez PROPONOWAŁEM WSPÓŁPRACĘ z Gminą,
                                                    celem "odblokowania" tych ulic, o co bezskutecznie do tej pory proszą
                                                    mieszkańcy.
                                                    Jako prezes tego stowarzyszenia, mam spore doświadczenie w sprawach sadowych.
                                                    (O moje referencje spytaj się JNP i jego radców prawnych).
                                                    Oczywiście, Gmina to nie tylko sam Odrzywół, dlatego dodatkowo w moim przypadku
                                                    specyfika "mojego radnego" dotyczy także mojego udziału jako kandydata na
                                                    wójta. Dlatego na wszelkie sprawy patrzę na równi, w sprawach samego Odrzywołu
                                                    jak i poszczególnych sołectw. I NIKT, kto uczestniczy w sesjach nie powie
                                                    inaczej. (można się o to spytać poszczególnych sołtysów).
                                                    Pozdrawiam - (nemne)
                                                    PS.
                                                    Oczywiście o treści odpowiedzi na zadane pytania, jakie (mam nadzieję) uzyskam
                                                    niezwłocznie poinformuję. Tam gdzie jest „hehehehe” to ……… „Ekwador” tyle że
                                                    nie dla mnie, tylko dla JNP i jego "pelnomocników".
                                                  • prywaciarz2 Re: V Sesja Rady Gminy 09.01.07, 14:50
                                                    Porozmawiajmy wreszcie na argumenty. Z kilkoma pytaniami zamieszczonymi przez
                                                    pana (Ciebie:)) w tym wątku się zgodzę. Koszty pewnych inwestycji powinny być
                                                    jawne.
                                                    Teraz sprawa "garbów". Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o progi zwalniające.
                                                    Moje pytanie jest takie: po co instalować takie progi( i to jeszcze 2) na ulicy
                                                    Praga?! Czy ruch jest tam aż tak duży?!(oczywiście teraz jest objazd ale to
                                                    chwilowa sprawa). Wydaje mi się, że NIE zważywszy że to ślepa uliczka
                                                    prowadząca do nikąd. Pirata drogowego nie przestraszy taki próg a to kasa
                                                    wyrzucona w błoto. Lepiej jak ojciec zabierze mu kluczyki. Każdy z
                                                    przedstawicieli danej ulicy może zarządzać progu zwalniającego ale to należy
                                                    uzasadnić a nie tak, że widziałem w Drzewicy lub na Ossie przy szkole i ja taki
                                                    tez chce mieć na swojej.
                                                    Odnośnie zablokowania pewnych wyjazdów lub wjazdów jak kto woli. Teraz wypowiem
                                                    się jako człowiek, który na ten temat ma baaardzo duże pojęcie(nie oznacza
                                                    to ,że ja w tym uczestniczyłem jak napisałem wcześniej jestem tylko
                                                    obserwatorem). Wyjazd na drogę przy sklepie Pana W.B. jest jak najbardziej
                                                    prawidłowo zamknięty. Wyjazdy tamtędy zagrażały życiu wyjeżdżającym,
                                                    rozpędzonym samochodom jadącym od ul.Tomaszowskiej jak i Radomskiej. Dochodziło
                                                    jeszcze przejście dla pieszych gdzie wyjeżdżający nie ustępowali pierwszeństwa
                                                    pieszym lub stanowiły dla nich dodatkowe zagrożenie. Plac jest duży, jest pole
                                                    manewru i wystarczy ten wyjazd przy delikatesach gdzie wszystko jest ładnie,
                                                    dobrze oznakowane a przede wszystkim bezpieczne i widoczne. Druga barykada przy
                                                    sklepie "U Ryszarda" też dobre rozwiązanie wyjazd tylko w stronę Tomaszowa. Tu
                                                    zaważyły względy bezpieczeństwa i bardzo niebezpieczny zakręt. Dodatkowe
                                                    wyjazdy od strony parku podnosiły bardzo ryzyko wypadku. Najważniejsze jest
                                                    bezpieczeństwo-wygoda musi zejść na dalszy plan. Odnośnie ulicy Ogrodowej
                                                    trzeba by pomyśleć chyba o innym rozwiązaniu, barykada odcina w razie pożaru
                                                    (jak ktoś już napisał). Postawiona została także ze względu na ten feralny
                                                    zakręt. A może zakaz wjazdu, wyjazdu (tylko dla służb ratowniczych) ale znając
                                                    mentalność ludzi Odrzywołu to nikt go nie będzie przestrzegał.
                                                    Mam nadzieje, że takimi wpisami podniesiemy poziom nie tylko tego forum ale
                                                    także ludzi.... tych i tamtych.
    • koss121 Re: Sesje Rady Gminy 09.01.07, 13:12
      Gajewski kiedy ty zmądrzejesz? Tylko potrfisz się kłócić i wszystkich
      podejrzewać o wszystko co się da? A do roboty się wez!Tylko po sądach się
      włóczysz i nic dla naszej miejscowości z tego nie ma.
      • nemne Do <koss121> 09.01.07, 13:45
        Witaj <koss121>
        Jesteś w błędzie, bo przez to, że "po sądach się włóczę”, to kilku "cwaniaków",
        którzy by chcieli wspólnocie "capcarapca" nie może po nocach spać.
        Na pewno to jest z KORZYŚCIĄ DLA MIESZKAŃCÓW.
        Może się mylę, ale być może że to w jakiś sposób Ciebie i Twoja rodzinę dotyczy.
        (Masz udziały w „capcarapca”, czy też jesteś OBIEKTYWNY i ani Ty, ani też Twoja
        rodzina nie podlegacie pod JNP.)
        Jak chcesz przedstawić na forum odmienne ode mnie zdanie to bardzo proszę i
        możemy podyskutować na ARGUMENTY.
        Nie sztuka jest napisać sobie jakiś "anonimowy" login i zwyczajnie mnie
        obrażać. Jak jesteś taki „kozak” to zapraszam albo do merytorycznej dyskusji,
        albo napisz kim jesteś.
        Jak penie zauważyłeś to nie interesuje mnie prywatne życie poszczególnych osób,
        tylko działalność Władz. Oczywiście mam swoje zdanie i oczekuję, że Ty
        przedstawisz na KONKRETNY temat swoje zdanie.
        Pozdrawiam – (nemne)
        PS.
        Mam propozycję, abys to kontynuowal w innym temacie, ponieważ akurat ten
        dotyczy "Sesji Rady Gminy".
    • koss121 Re: Sesje Rady Gminy 09.01.07, 14:00
      jeśli cię tak interesuje Wspólnota ,to co zrobisz ze sprawą kradzieży drewna z
      lasu Wspólnoty przez syna twojego kolegi(przydupasa).To było w piątek w
      południe.
      • nemne Re: Sesje Rady Gminy 09.01.07, 14:07
        Witaj <koss121>
        Nie interesują mnie nazwiska i nie wiem o kogo chodzi. Jednak moje stanowisko
        jest takie, że JEST MI TO OBOJĘTNE.
        Skoro złapano złodzieja, to należy zrobić mu koło d......., bez względu kto nim
        jest.
        Pozdrawiam - (nemne)
        PS.
        Jak masz jeszcze coś do mnie, to zalożyłem dla Ciebie nowy temat: "Do <koss121>
        • zoltar774 Re: Sesje Rady Gminy 10.01.07, 09:19
          Przy okazji chciałem przypomnieć o sprawie drugiego chodnika na Pradze. Jeżeli
          nemne cos wiesz na ten temat to napisz mieszkańcy Pragi sa mocno zainteresowani
          jak bedzie to załatwione bo ostatnio słychć głosy, że chodznika nie będzie. nara!
          • burek500 Oświadczenia majatkowe 17.01.07, 16:14
            Mam pytanie do radnych czy wójt i radni złożyli wszyscy oświadczenia majątkowe
            przed chwilą w telwizji przedstaiciel MSWiA stwierdził, że w skali kraju 33
            (prezydentów, burmistrzów, wójtów nie złożyło oświadczeń majątkowych( a jak u ns
            to wygląda?.
            • sior Re: Oświadczenia majatkowe 17.01.07, 18:11
              Z tego co mi wiadomo to podobno złożyli, ale na stronie Gminy
              www.bip.odrzywol.akcessnet.net/index.php?idg=4&id=382&x=120&y=4 jeszcze
              nie ma aktualnych danych
              • nemne Wojewoda uchylił 4 uchwaly 18.01.07, 22:50
                Witam
                W tym temacie pisałem, że (nie tylko moim zdaniem) poddawane zostawały nam jako
                radnym do uchwalania projekty uchwal które były "bublami prawnymi".
                Dla informacji, to wg ustawy o samorządzie treść tych uchwał przygotowuje Wójt
                w konsultacji z radcą prawnym.
                Na sesji kilkakrotnie informowałem, (jako jeden z przedstawicieli), że te
                uchwały nie powinny opierać się na ustawie "widzimisię", ale na konkretnych
                przepisach.
                W końcu Rada gminy jest najwyższą Gminną Władzą.
                Tymczasem, większości radnych nic nie interesowało, tylko karnie "łapa do
                góry" i tak uchlano PRAWO.
                Treść takich uchwał, musi być w terminie 7 dni wysłana do Organu Nadzoru, na
                radą Gminy, którym jest Wojewoda Mazowiecki. Z kolei Wojewoda ma 30 dni aby
                takie uchwały zatwierdzić, albo też stwierdzić w nich naruszenie prawa.
                Dlatego też, na 4 takie uchwały ("buble") napisałem zażalenie do Wojewody i w
                dniu dzisiejszym okazało się, że miałem 100% rację, ponieważ Wojewoda
                Mazowiecki stwierdził w nich wskazywane przeze mnie naruszenia prawa.
                Z tego powodu, z jednej strony mam satysfakcję, z drugiej strony wstyd mi, że
                jako radny otrzymuję takie nieprzygotowane "buble".
                Pozdrawiam - (nemne)
                PS.
                Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że Odrzywole wszyscy radni zlożyli
                w terminie oświadczenia.
    • koss121 Re: Sesje Rady Gminy 19.01.07, 10:00
      Gajewski weź sie w końcu za konkretną pracę aby nasza gmina i miejscowość się
      rozwijała. Tylko mieszasz a nic dobrego dla nas z tego nie ma!Napisz co zrobiłeś
      lub co robisz aby zwiększyć inwestycje w Odrzywole.A te twoje kruczki prawne to
      sobie powieś w toalecie. My oczekujemy konkretów w postaci pieniędzy na
      iwestycje !!! Jesze raz pytam co robisz w tym kirunku?
      • nemne Re: Sesje Rady Gminy 19.01.07, 14:49
        Witaj <koss121>
        1. Jak jesteś taki "chojrak" który każdemu rozkazuje, to zamiast ukrywać się
        pod nickiem napisz kim jesteś. Jeśli uważasz, że coś skłamałem to napisz
        KONKRETNIE co takiego. To że mam na coś swoje zdanie, nie oznacza że masz
        prawo mi ubliżać. To tak na marginesie.

2. Natomiast co do tych uchwał, to już w czasie sesji, starałem się uprzejmie
        i logicznie wytłumaczyć, że poddane nam do glosowania uchwały są sprzeczne z
        prawem.
        Oczywiście „nikt nie jest nieomylny" i "błądzenie jest rzeczą ludzką". Dlatego
        wystarczyłoby, aby nasze (nie tylko to były moje) zastrzeżenia skonsultować
        jeszcze raz z radcą prawnym. Bo prawdziwą GŁUPOTĄ to jest nie "błądzenie" (to
        rzecz ludzka) ale UPARTE TRWANIE w GŁUPOCIE.
        Pozdrawiam – (nemne)
        • sior Re: Sesje Rady Gminy 19.01.07, 19:08
          Niektórzy , starając sie o fundusze unijne, nadal nie odróżniają kosztów
          kwalifikowanych od niekwalifikowanych. I oni chcą pozyskiwac inwestorów i
          dotacje.Unia nie jest taka głupia, że przyjmie wszystko "co jej wcisną".
    • koss121 Re: Sesje Rady Gminy 22.01.07, 13:19
      Gajewski ja nie musze się ujawniać.To ty chciałeś się ujawnić i to był twój
      wybór. A szczególnie przed wyborami robiąc sobie kampanię wyborczą. A w czym
      skłamałeś? Pisałeś, że po wyborach nadszedł czas na zakopanie toporów i na
      współpracę na rzecz naszej gminy. I co mamy? Tylko wytykanie sobie błędów i
      kłółnie.Teraz jesteś osobą publiczną i musisz się zmierzyć z trudnymi pytaniami
      a nawet zarzutami. Jeśli Ci to nie pasuje to widać,że nie potrafisz sie z tym
      zmierzyć.I jeszcze jedno w swojej kampanii wyborczej wciskałeś wszystkim
      ciemnotę,że będziesz ściągał inwestorów . I co z tym? już się zapomniało? już
      po wyborach, to pewnie już nie aktualne?Robisz wszystko aby nie powstała żadna
      inwestycja w Odrzywole i zawsze szukasz dziury w całym.
      • nemne Gdyby głupata mogła fruwać, to <koss121> gołębica 22.01.07, 13:37
        Witaj <koss121>, czy jak Cię tam zwą.
        Dawno, dawno temu, był taki fajny serial (czechosłowacki), pt. "Szpital na
        peryferiach". Po czesku "Nemocnice na krai mesta"
        Zapewne zadasz sobie pytanie, dlaczego o tym piszę.

Otórz, był tam sobie lekarz, (dr Sztrosmajer) ktory takiej osobie jak Ty by
        powiedział:
        "Gdyby głupota ludzka mogła fruwać,byłbyś gołebicą i fruwal jak ona".
        Mam nadzieję, że "aluzju poniał". Dlatego nawet nie chce mi się komentować
        twojej "yntelygencji".
        Pozdrawiam - (nemne)
        PS.
        Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem, ale ...... przemyśl sobie to co napisałem i
        w temacie "KONKRETNIE ......" napisz gdzie i kiedy przeszkadzałem i KTOREMU
        inwestorowi. W przeciwnym razie jesteś zwykły KŁAMCA i OSZCZERCA.
    • koss121 Re: Sesje Rady Gminy 23.01.07, 11:56
      jesteś żałosny.Wszystkim opowiadasz jakie,te powstałe inwestycje ci się nie
      podobają delikatnie mówiąc np.dach na szkole ,ogrodzenie przy szkole,nowe boisko
      itp.A co dzięki tobie powstało w Odrzywole lepszego,że tak zawsze się wymądrzasz
      i pyskujesz?Zrób coś ,pokaż wszystkim,że potrafisz zrobić coś idealnego a
      później się wymądrzaj.Ty prawie zawsze osoby które zadają ci trudne pytania
      obrażasz.Wychodzi twoja kultura osobista.
      • nemne Re: Sesje Rady Gminy 23.01.07, 18:20
        Do <koss121>
        Czytam i czytam te twoje farmazony nie wiem o co Ci "mistrzu" chodzi. Jednak z
        Twoich wpisów domyślam się, że musisz być blisko z ........
        Jeszcze raz Ci podkreślam. Napisz może np. konkretnie, że Twoim zdaniem "chata"
        w Kamiennej Woli jest rzeczywiście warta 750 tys. zł (siedem i pół miliarda).
        ogrodzenie k/ szkoły + ileś tam kostki brukowej 1.200 tys. zł (tak ,
        ten "murek" tyle kosztował). O tym "stadionie", za 500 tys. lepiej nie mówić.
        Tak samo z drogą na ul. Praga.
        Wczoraj zamiast do "koryta" w szkole jako jeden z nielicznych popatrzyłem sobie
        na nawierzchnię, w której było pełno dość dużych kamieni. Nie kamyczków, ale
        KAMIENI. być może, że się nie znam, ale moim skromnym zdaniem ziemia na
        nawierzchnię tego STADIONU powinna być przesiewana. Jak kto nie wierzy, niech
        sobie zobaczy.

Ponadto do tej pory były cztery kadencje radnych. Czyli 16 lat. Dlatego wskaż
        może, co KONKRETNY radny zrobił dla społeczności, oprócz oczywiście stołków dla
        swojej rodziny. Jak chcesz to mogę tu napisać kto z rodziny radnych z
        poprzedniej kadencji "załatwił" sobie i swojej rodzince przywileje i pracę.
        Być może, że ZOBACZYSZ TAM SWOJE NAZWISKO???!!!

Pozdrawiam - (nemne)
        • odrzywol Kiedy kolejna sesja?? 16.02.07, 10:34
          Kiedy kolejna sesja rady gminy?? z tego co widze to narazie to sie wszyscy ilu
          was tam jest opierdzielacie:) (jesli tak nie jest to przepraszam) ale nie widać
          jakiś większych ustaleń i działań w kierunku rozwoju gminy Odrzywół...
          • nemne ZAPRASZAM - na V Sesję Rady w dniu 1 marca 2007 24.02.07, 09:41
            Witam
            W dniu 1 marca 2007r. (czwartek) o godz. 15:30 w Sali Konferencyjnej UG w
            Odrzywole odbędzie się V Sesja Rady Gminy.
            Jak wynika to z zawiadomienia, które jako radni otrzymaliśmy, sesja odbędzie
            się z następującym porządkiem obrad: (najważniejsze)
            - podjęcie uchwały w sprawie ustalenia regulaminu określającego zasady
            wynagradzania nauczycieli zatrudnionych w szkołach i placówkach ośw.
            prowadzonych przez Gminę, wysokość oraz szczegółowe warunki przyznawania
            nauczycielom dodatków za wysługę lat, motywacyjnego, funkcyjnego i za warunki
            pracy, sposób obliczania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe, godziny
            doraźnych zastępstw, a także wysokość oraz szczegółowe zasady przyznawania i
            wypłacania niektórych innych świadczeń wynikający ze stosunku pracy
            - Podjęcie uchwały w sprawie opłat za zaopatrzenie w wodę i za odprowadzanie
            ścieków
            podjecie uchwały w sprawie przyjęcia Gminnego Programu Profilaktyki
            Rozwiązywania Problemów Alkoholowych i Przeciwdziałania Narkomanii
            -Podjęcie uchwały w sprawie uchwalenia budżetu gminy na 2007r.

- oraz "standardowe" punkty, jak np. interpelacje i zapytania radnych.
            Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne)Radny V kadencji RG w Odrzywole

PS.
            Jeśli ktoś będzie szczególnie zainteresowany poszczególnymi projektami uchwał,
            lub bedzie chcial abym zadał KONKRETNE pytania, na interesujące Was tematy,
            proszę o ewentualne pytania na gg2568256 lub też na priwa nemne@gazeta.pl
    • koss121 Re: Sesje Rady Gminy 26.02.07, 11:47
      Lepiej zdyscyplinuj swoich radnych, którzy nie chca brać udziału w sesjach czy
      komisjach.Zostaliście wybrani do rady i macie obowiązek brać w nich
      udział.Przegłosowaliście sobie 180 zł miesięcznie a teraz wychodzicie z
      założenia,czy się stoi czy się leży 180 się należy
      • sior Re: Sesje Rady Gminy 26.02.07, 14:04
        Nie chce im się pracować?A fe! To wstręciuchy! Dobrze, że przynajmniej
        pozostała większość jest zdyscyplinowana i pracowita.Zeby jeszcze potrafili cos
        niecoś powiedzieć na sesjach to już byłoby nieźle.
      • nemne Re: Sesje Rady Gminy 26.02.07, 14:05
        koss121 napisała:

> Lepiej zdyscyplinuj swoich radnych, którzy nie chca brać udziału w sesjach
        czy
        > komisjach.Zostaliście wybrani do rady i macie obowiązek brać w nich
        > udział.Przegłosowaliście sobie 180 zł miesięcznie a teraz wychodzicie z
        > założenia,czy się stoi czy się leży 180 się należy

Witaj <koss121>
        Może tak, ....... hola, hola. Ty chyba nie wiesz co piszesz. Zastanów się nad
        tym.
        Pozdrawiam - (nemne)

• koss121 Re: Sesje Rady Gminy 27.02.07, 11:48
      nemne obaj wiemy o czym napisałem.A jeśli jesteś niedoinformowany to podpytaj
      swoich radnych.
      • miecz_damoklesa kogo wójt mianował czlonkiem komisji AA i za ile? 05.03.07, 09:13
        Podobno na ostatniej sesji była nerwówka, gdy ktoś zapytał o nazwiska członków
        komisji antyalkoholowej i zaplaty za udział w komisji.
        W związku z tym mam pytanie, kto jest członkiem takiej komisji i czy to prawda,
        że za posiedzenie biora oni aż 120 zł dla jednej osoby i czy to prawda, że wójt
        powołał aż 10 osób do tej komisji. Będę wdzięczny za wszelkie informacje w tej
        sprawie. Pozdro.

• sior Re: kogo wójt mianował czlonkiem komisji AA i za 05.03.07, 10:15
          Służę :www.bip.odrzywol.akcessnet.net/upload/200603011020079ibs0938simp.
          doc
          A jeżeli się nie otwiera to :Załącznik Nr 1
          do Uchwały Nr XXXI/214/2006
          Rady Gminy w Odrzywole
          z dnia 14 lutego 2006r.
          www.bip.odrzywol.akcessnet.net/index.php?idg=3&id=466&x=60&y=103
          • miecz_damoklesa kogo wójt mianował czlonkiem komisji AA i za ile? 05.03.07, 11:58
            Ok. Dzięki za potwierdzenie, że otrzymują az 120 zł za posiedzenie. Z tego
            wynika, ze dobra to fucha i nie każdemu sie należy. Nie podałeś jednak ilu ich
            jest oraz nazwisk tych specy od rozwiązywania problemów alkoholowych. Pozdro.
            • burek500 Re: kogo wójt mianował czlonkiem komisji AA i za 05.03.07, 15:49
              Pierwszy raz słysze o takiej instytucji może za mało pjie hahaha!!
              • ojciecdyrektor4 Re: kogo wójt mianował czlonkiem komisji AA i za 06.03.07, 12:51
                No własnie. Może ktoś napisze, kto jest czlonkiem takiej komisji.
    • koss121 Re: Sesje Rady Gminy 07.03.07, 13:34
      To jak widać jeszcze mało wiecie.Ale pewnie dlatego,że jesteście bardzo młodzi.
      • odrzywolak Re: Sesje Rady Gminy 07.03.07, 13:49
        koss121 jeśli wiesz kto jest w tej komisji to proszę o informacje.
        • egon2221 Re: Sesje Rady Gminy 10.04.07, 08:29
          Mam pytanie i wniosek do radnych naszych lub może do kogoś innego kto ma wpływ
          na aktualizacje oficjalnej strony internetowej Gminy Odrzywół chodzi mi o
          protokoły z posiedzeń Rady Gminy z tego co mi widomo to było już chyba V sesji
          natomiast na stronie są tylko trzy protokoły. Czy mozna to uzupełnić?
          www.bip.odrzywol.akcessnet.net/index.php?idg=3&id=483&x=61&y=100
          • nemne Re: Sesje Rady Gminy 10.04.07, 11:22
            Witaj <egon221>
            Jako radni nie mamy wpływu na aktualizację strony internetowej UG, ale
            oczywiście możemy w tej sprawie interweniować.
            Chociaż być może że będzie to niepotrzebne, ponieważ osoby za to odpowiedzialne
            (Wójt )czytają to forum i dlatego .......... będzie w najbliższym czasie
            aktualizacja.
            Pozdrawiam - S. Gajewski (nemne) - radny RG w Odrzywole
            • radny13 ZAPRASZAMY NA VI SESJĘ 21.04.07, 19:15
              ZAPROSZENIE
              Z rozmów z mieszkańcami, z obserwacji forum można wywnioskować, że jest wiele
              spraw wymagających wyjaśnienia. Skorzystajmy ze swoich obywatelskich uprawnień,
              każdy może przyjść i zadać pytanie. Zapraszam wszystkich mieszkańców na
              VI sesję Rady Gminy Odrzywół dnia 27.04.2007 r. o godzinie 15.00 w Sali
              Konferencyjnej Urzędu Gminy w Odrzywole.

Pozdrawiam i zapraszam.
              W imieniu radnych z Odrzywołu – radny Przemysław Stępień

• nemne Re: ZAPRASZAMY NA VI I SESJĘ 29.06.07, 17:30
                Witam
                Uprzejmie informuję, że w dniu 9 lipca 2007r. o godz. 15:00 odbędzie się VII
                sesja RG w Odrzywole.
                Porządek sesji obejmuje (oprócz standardowych) m.in.:
                 -podjęcie uchwały w sprawie wprowadzenia zmian w budżecie na 2007r.
                 podjęcie uchwały w sprawie przyjęcia planu Rozwoju lokalnego gminy
                Odrzywół na lata 2007-2013
                 Podjęcie uchwały w sprawie usytuowania pomnika upamiętniającego
                mieszkańców Gminy Odrzywół poległych w okresie okupacji
                 podjęcie uchwały w sprawie poboru podatku rolnego, podatku od
                nieruchomości od osób fizycznych oraz ustalenia wysokości wynagrodzenia (dla
                sołtysów) za inkaso w/w podatków
                 podjęcie uchwały w sprawie powołania Zespołu wydającego opinie o
                zgłoszonych kandydatach na ławnika
                 podjęcie uchwały w sprawie zasad usytuowania na terenie Gm. Odrzywół
                miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych
                 podjęcie uchwały w sprawie rozpatrzenia skargi Sławomira Gajewskiego na
                wydane przez wójta Zarządzenie Nr 18/2007 w sprawie nadania nowego Statutu
                wspólnoty
                 sprawozdanie z wykonania Planu gospodarki odpadami
                 raport z realizacji Programu ochrony środowiska w Gm. Odrzywół
                 Interpelacje i zapytania radnych.

Ponieważ na tej sesji rozpatrywane będą sprawy, o których ostatnio pisaliśmy na
                forum, dlatego oczekuję na Wasze uwagi, celem ewentualnych Waszych propozycji i
                zapytań co do poszczególnych uchwał, ponieważ jako radni otrzymaliśmy projekty
                tych uchwał (również i sołtysi), jak również dysponujemy danymi liczbowymi.

Oczywiście, wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy na sesję.
                Pozdrawiam - w imieniu radnych z Odrzywołu - (nemne)
                • ziomal51 Re: ZAPRASZAMY NA VI I SESJĘ 29.06.07, 17:57
                  Jak się ma Zarządzenie Nr 18/2007 do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego
                  w sprawie zarzadzenia Wójta Gminy Odrzywół 96/2005 z 24 marca 2005r ? Czy
                  projekt uchwały odnosisie w jakims stopniu do tego wyroku (nieprawomocnego?)?
                  Przepraszam, jeżeli to co piszę, nie ma sensu.
                  • oldboy88 Re: ZAPRASZAMY NA VI I SESJĘ 29.06.07, 18:15
                    Interesuje mnie pkt cyt. "podjęcie uchwały w sprawie przyjęcia planu Rozwoju
                    lokalnego gminy Odrzywół na lata 2007-2013"
                    a co konkretnie się w tym planie znajduje i jakie przedsięwzięcia?
                  • nemne Re: ZAPRASZAMY NA VI I SESJĘ (do ziomal51) 29.06.07, 18:34
                    Witaj <ziomal51>
                    Rzeczywiście trochę "pokręciłeś", ale wiem o co Ci chodzi. Dlatego;
                    Tamto zarządzenie dotyczyło - bezprawnego powołania komisarzy, natomiast to
                    dotyczy - także bezprawnego (moim skromnym zdaniem. Ostatecznie rozstrzygnie to
                    WSA) nadania nowego statutu wspólnoty.

Ponieważ, w 1963r. sejm uchwalił ustawę o zagospodarowaniu wspólnot gruntowych.
                    Do tej ustawy w 1964r. Minister Rolnictwa, Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego
                    (odpowiednik obecnego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi) wydał
                    rozporządzenie, w którym zamieszczono "ramowy" statut wspólnot. Są w nim
                    zamieszczone organy wspólnoty, sposób ich powoływania, prawa udziałowców,
                    nabycie i zbycie takich praw, jak również UPRAWNIENIA poszczególnych Organów
                    Wspólnoty tj. Ogólnego Zebrania, Zarządu i komisji rewizyjnej.
                    Z tego rozporządzenia jednoznacznie wynika, KTO ma prawo do poszczególnych
                    kompetencji, (w tym także uchwalania i zmieniania treści statutu).
                    Oczywiście są tam także i kompetencje organu nadzoru, którym jest obecnie
                    poszczególny Wójt na terenie działania poszczególnej wspólnoty.
                    Tymczasem, "mój ulubiony Wójt" (bez nazwisk oczywiście) ......... "olewa" to
                    rozporządzenie i uzurpuje sobie prawa do podważania kompetencji z w/w aktów
                    prawnych, w tym także szanowny JNP przekazuje zastrzeżone kompetencje Ogólnego
                    Zebrania dla ……… swoich komisarzy (zapewne nie ludowych, bo do tej pory, z
                    filami radzieckimi z tym mi się kojarzą), którzy wg wyroku WSA sygn. akt: VIII
                    Sa/Wa 297 z dnia 6 czerwca 2007r. także zostali BEZPRAWNIE powołani, przez JNP.

Wobec powyższego zgodnie z procedurą ustawy prawo o postępowaniu przed sądami
                    administracyjnymi, skierowałem wniosek do JNP, aby z oczywistych powodów
                    uchylił swoje zarządzenie.
                    Tymczasem, JNP stosując "zabijcie mnie, ale nie ustąpię" odmówił uchylenia i
                    dlatego skierowałem zgodnie z procedurą pozew do Wojewódzkiego Sądu
                    Administracyjnego. Taki pozew (skarga) kosztuje 300 zł.
                    Z tym, że przegrywający zwraca to stronie wygrywającej. Dlatego nie jest moją
                    intencją, aby z powodu "upartego" JNP narażać Gminę na dodatkowy koszt 300zł,
                    ale co mam robić, jak "upartemu", wydaje się, że mu wszystko wolno.
                    Tymczasem, tylko Ludwik XIV twierdził, że "Państwo to Ja", co na pewno nie
                    odnosi się do JNP.
                    Dlatego zasadność mojej skargi na „widzimisię” JNP.
                    Pozdrawiam - (nemne)
                    PS.
                    Za „tamto” bezprawne zarządzenie, także nie zapłaci prywatnie stosujący
                    prawo „widzimisię” - JNP, ale Gmina czyli MY WSZYSCY

• lizak006 Re: ZAPRASZAMY NA VI I SESJĘ (do ziomal51) 29.06.07, 22:01
                      Sławenty koncentrujesz sie na pierdołach a głowne sprawy ci uciekają przez palce
                      chodzi mi o dokładnie o rozwój Gminy.
                      • nemne Dyskutujemy 29.06.07, 23:54
                        lizak006 napisał:

> Sławenty koncentrujesz sie na pierdołach a głowne sprawy ci uciekają przez
                        palce chodzi mi o dokładnie o rozwój Gminy.

Witaj <lizak>
                        1. Może coś KONKRETNIEJ. Jakie to sprawy "uciekają mi przez palce".Uzasadnij
                        jak widzisz rozwój gminy i udział w tym "Sławentego".
                        2. Ten nowy statut ma ułatwic "utratę" gruntów wspólnoty przez kilku "cwaniakow"
                        Czy to są "pierdoły"?! Co do tego mam inne zdanie. Ale chętnie wysłucham jw.
                        Pozdrawiam - (nemne)
                        • lizak006 Re: Dyskutujemy 01.07.07, 21:16
                          Nemne napisał
                          <1. Może coś KONKRETNIEJ. Jakie to sprawy "uciekają mi przez palce".Uzasadnij
                          jak widzisz rozwój gminy i udział w tym "Sławentego".
                          2. Ten nowy statut ma ułatwic "utratę" gruntów wspólnoty przez kilku "cwaniakow"
                          Czy to są "pierdoły"?! Co do tego mam inne zdanie. Ale chętnie wysłucham jw.

odp. na pkt.1: Jesteś radnym więc masz wpływ na to co sie dzieje w Gminie.
                          Możesz stawiać interpelacje i inne wnioski podsuwane przez obywateli i własne
                          oraz pilnować ich realizacji.

odp. n2 pkt. kocioł wokół wspólnoty do niczego nie doprowadzi dobrego tylko do
                          wiekszej wrogości i kłótni. W tym temacie trzeba kompromisu jednych jak i
                          drugich. A są tematy przyszłościowe na ktorych trzeba sie wspólnie skupić a nie
                          jątrzyć i to musza wszyscy szybko zrozumieć.
                          Za kilka lat nie bedzie takiego układu czyli nasz starosta, senatorzy i posłowie
                          z naszego rejonu ktorzy maja coś do powiedzenia przykład Nowego Miasta i inne
                          układy nam sprzyjające tylko potrzeba dogadania sie wewnątrz Odrzywołu a nie
                          włóczenia ciagle po sądach.
                          • nemne Re: Dyskutujemy 01.07.07, 22:30
                            Witaj <lizak006>
                            Jak zauważyłeś, Twoja odpowiedż na punkt 1 wiąże sie z odpowiedzią na punkt 2.
                            Czyli realizuję:
                            - jako radny "Możesz(gę) stawiać interpelacje i inne wnioski podsuwane przez
                            obywateli i własne oraz pilnować ich realizacji" (jak mi sie wydaje to czynię)
                            ok?
                            - oczywiście, też tak uwazam, że "kocioł wokół wspólnoty do niczego nie
                            doprowadzi dobrego tylko do wiekszej wrogości i kłótni. W tym temacie trzeba
                            kompromisu jednych jak i drugich". Dlatego niech JNP się "nie wpierdziela tam
                            gdzie nie potrzeba". Prawda, że proste!!! Z tym, że "po dobroci" nic nie można
                            załatwić, dlatego Wojewódzki Sąd Administracyjny potwierdza BEZPRAWNE
                            dzialania.
                            - oczywiście, wolałbym aby JNP to wreszcie zrozumiał.
                            Pozdrawiam - (nemne)
                            • radny13 ZAPRASZAMY NA VII SESJĘ 09.07.07, 12:19
                              Witam.
                              Informuję, że w dniu 09.07.2007 roku o godzinie 15.00 w Sali Konferencyjnej
                              Urzędu Gminy w Odrzywole odbędzie się VII Sesja Rady Gminy Odrzywół z
                              następującym porządkiem obrad:
                              1.Otwarcie
                              2.Przyjęcie porządku obrad
                              3.Zatwierdzenie protokołu z poprzedniej Sesji Rady Gminy
                              4.Informacja o międzysesyjnej pracy Wójta Gminy
                              5.Podjęcie Uchwały w sprawie wprowadzenia zmian w budżecie Gminy na 2007 rok
                              6.Podjęcie Uchwały w sprawie przyjęcia Planu Rozwoju Lokalnego Gminy na
                              lata 2007 – 2013.
                              7.Podjęcie Uchwały w sprawie usytuowania pomnika upamiętniającego mieszkańców
                              Gminy Odrzywół poległych w okresie okupacji.
                              8.Podjęcie Uchwały w sprawie zarządzenia poboru podatku rolnego, podatku
                              od nieruchomości od osób fizycznych w Gminie Odrzywół w drodze inkasa oraz
                              ustalenia wysokości wynagrodzenia za inkaso w/w podatków.
                              9.Podjęcie Uchwały w sprawie powołania Zespołu wydającego opinię o zgłoszonych
                              kandydatach na ławników.
                              10.Podjęcie Uchwały w sprawie zasad usytuowania na terenie Gminy Odrzywół
                              miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych.
                              11.Podjęcie Uchwały w sprawie rozpatrzenia skargi Sławomira Gajewskiego na
                              działalność Wójta Gminy w sprawie wydania Zarządzenia Nr 18/2007 z dnia
                              29.03.2007r.
                              12.Sprawozdanie z wykonania Planu gospodarki odpadami
                              13.Raport z realizacji Programu ochrony środowiska w Gminie Odrzywół
                              14.Interpelacje, wnioski i zapytania radnych.
                              15.Sprawy różne.
                              16.Zamknięcie Sesji.
                              Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy na sesję.
                              Pozdrawiam - w imieniu radnych z Odrzywołu – Przemysław Stępień
                              • radny13 Re: ZAPRASZAMY NA VIII SESJĘ 15.09.07, 13:55
                                Witam
                                W imieniu radnych z Odrzywołu serdecznie zapraszam wszystkich
                                zainteresowanych na VIII w V kadencji Sesję Rady Gminy Odrzywół w
                                dniu 20.09.2007 roku (czwartek) o godz. 15.OO w Sali Konferencyjnej
                                Urzędu Gminy.
                                Przemysław Stępień
                                • radny13 Re: ZAPRASZAMY NA VIII SESJĘ 08.10.07, 10:56
                                  Witam.
                                  Podczas VIII Sesji Rady Gminy złożyłem interpelacje, a oto
                                  odpowiedź, jaką otrzymałem:
                                  O.G. 0057/12/2007 Odrzywół dnia 04.10.2007r
                                  Pan Przemysław Stępień Radny Rady Gminy Odrzywół
                                  W odpowiedzi na Pana interpelacje zgłoszone na Sesji Rady Gminy w
                                  dniu 20.09.2007 r. w sprawie:
                                  1.całkowitych kosztów organizacji Dożynek Gminnych oraz korzyści
                                  promocyjnych wynikających z racji wydatkowanych środków,
                                  2.od kiedy będzie można korzystać z nowego boiska sportowego oraz
                                  czy zasadne było podlewanie trawy podczas upałów,
                                  3.braku koszy na śmieci na ulicach Odrzywołu (za wyjątkiem ulicy
                                  Warszawskiej),
                                  4.Dlaczego radny Przemysław Stępień nie otrzymał zaproszenia na
                                  Dożynki Gminne?
                                  Ad.1
                                  Gmina Odrzywół wydała na organizacje Dożynek Gminnych w 2007 roku
                                  18.145 złotych. Część kosztów pokryli bezpośrednio ze swoich
                                  budżetów sponsorzy uroczystości (min. Konsumpcję dla gości,
                                  poczęstunek dla zespołów i asyst, pokaz sztucznych ogni, upominki
                                  dla wyróżnionych rolników, wynajem podłóg i część wynagrodzenia
                                  zespołów).
                                  Środki na organizacje Dożynek były corocznie i są ujęte w budżecie
                                  Gminy w rozdziale 75075 – promocja, ponieważ jest to w dużej mierze
                                  impreza promocyjna – promuje rolnictwo i folklor naszej gminy. W tym
                                  roku doszła promocja produktu regionalnego - „obwarzanków
                                  odrzywolskich”
                                  Ad. 2
                                  Nowe boisko sportowe zostało już oddane do użytku. W dniu 27.09.2007
                                  r. odbyły się pierwsze rozgrywki piłki nożnej. Obecnie odbywają się
                                  zajęcia dzieci i młodzieży z wychowania fizycznego.
                                  Podlewanie trawy na boisku podczas upalnych dni miało na celu
                                  zabezpieczenie młodej trawy przed wyschnięciem.
                                  Prawidłowe ukorzenienie trawnika daje gwarancje na długi i dobre
                                  korzystanie z boiska. Bardziej efektywną obsługę boiska utrudniał
                                  brak pracownika odpowiednio przeszkolonego do konserwacji zieleni.
                                  Obecnie Gmina Odrzywół podpisał a umowę z PFRON na zatrudnienie
                                  takowej osoby.
                                  cdn
                                  • radny13 Re: ZAPRASZAMY NA VIII SESJĘ 08.10.07, 10:59
                                    cd
                                    Ad. 3
                                    Zakup koszy na ulice do miejscowości Odrzywół wiąże się z
                                    przeznaczeniem na ten cel odpowiednich środków w budżecie Gminy.
                                    Ograniczone możliwości budżetowe powodują, że zakupione i
                                    zamontowane zostały kosze na ulicy Warszawskiej.
                                    W miarę możliwości kosze na pozostałe ulicę będą zakupione w
                                    następnych latach.
                                    Problem ten dotyczy również innych miejscowości.
                                    Wyposażenie wszystkich miejscowości w kosze spowoduje wzrost kosztów
                                    związanych z obsługą (koszt transportu i pracownika)
                                    cdn
                                  • radny13 Re: ZAPRASZAMY NA VIII SESJĘ 08.10.07, 11:03
                                    Ad.4
                                    Zaproszenia na Dożynki Gminne skierowane były do wszystkich bez
                                    wyjątku radnych, sołtysów i Rad Sołeckich oraz do innych gości.
                                    W chwili obecnej trudno wyjaśnić, dlaczego Pan nie otrzymał
                                    zaproszenia, ponieważ wszystkie zaproszenia były adresowane na
                                    podstawie listy zaproszonych gości, a przesyłki nadawane były listem
                                    zwykłym.
                                    Wójt Mgr Marian Kmieciak
                                    • radny13 Re: ZAPRASZAMY NA VIII SESJĘ 08.10.07, 11:03
                                      Pozwolę sobie na krótki komentarz:

1.Osobiście jestem za tym, by promocja Gminy to było coś
                                      więcej niż tylko dożynki. Oczywiście i taka impreza jest bardzo
                                      potrzebna w naszej rolniczej przecież gminie, ale można by się
                                      zastanowić nad promowaniem gminy również w trochę inny sposób.
                                      2.Wygląda na to, że zapytanie w sprawie boiska złożyłem w
                                      najodpowiedniejszym czasie. Pewnie to przypadek, że w tydzień po
                                      mojej interwencji boisko zaczęło funkcjonować. Ale najważniejsze
                                      jest to, iż służy ono dzieciom i młodzieży.
                                      3.Obyśmy na pozostałe kosze na śmieci nie czekali następnych
                                      parę lat. Dobre i to, co jest, ale na innych ulicach czy też wsiach
                                      też są niezbędne. A koszty wiadomo, że są tego nie da się uniknąć,
                                      ale chyba warto zainwestować w czystość i porządek.
                                      4.Jako radny reprezentuję swoich wyborców na różnych
                                      imprezach, dlatego zdziwił mnie brak zaproszenia . Nie szukam złych
                                      intencji (wszystkim wiadomo, że zdarzały się już takie wpadki z
                                      zaproszeniami szczególnie w stosunku do innego radnego z Odrzywołu)
                                      i oczywiście na nikogo się nie obrażam a wyjaśnienia Pana Wójta
                                      przyjmuję ze zrozumieniem.

Pozdrawiam
                                      Radny Rady Gminy Odrzywół
                                      mgr Przemysław Stępień
                                      • filutek565 Re: ZAPRASZAMY NA VIII SESJĘ 08.10.07, 13:05
                                        Przemek przyjął to ze zrozumieniem , że nie dostał zaproszenia a w/g mnie to
                                        brak szacunku dla jego około 300 wyborców i jego reprezentanta.
                                        Pewnie listonosz zgubił..... ale znając Hirka i jego dokładność w pracy nie sądze.
                                        • radny13 Re: ZAPRASZAMY NA VIII SESJĘ 08.10.07, 15:21
                                          Witam
                                          Zaakceptowałem wyjaśnienia Wójta a nie fakt nie zaproszenia mnie na
                                          dożynki. To, po co składałbym tę interpelacje? Trochę inaczej
                                          zinterpretowałaś to, co napisałem.
                                          Pozdrawiam PS
                                          • nemne IX Nadzwyczajna Sesja Rady Gminy w Odrzywole 27.10.07, 02:12
                                            Witam
                                            Na podstawie art. 20 ust. 3 ustawy z dnia 8 marca 1990 roku
                                            o samorządzie gminnym (tekst jednolity Dz. U.U. z 2001r. Nr 142 poz.
                                            1591 z póżn. zm.) w dniu 23.10.2007r. radni złożyli wniosek o
                                            zwołanie IX Nadzwyczajnej Sesji Rady Gminy w Odrzywole.
                                            W związku z powyzszym w dniu 30 pażdziernika 2007r. w Sali
                                            Komnferencyjnej UG o godz. 15:00 odbędzie się sesja, na którą
                                            serdecznie zapraszamy.
                                            Pozdrawiam - Sławomir Gajewski - radny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka