Dodaj do ulubionych

AGENTOM już podziekujemy ...

01.12.06, 21:41
Drodzy Krajanie!

Z prawdziwą przyjemnością informuję,
że w dniu 30 listopada, w Dzienniku Ustaw nr 218 pod pozycją 1592
została opublikowana USTAWA z dnia 18 października 2006 r.
o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów.
Wejdzie ona w życie za trzy (3!!!) miesiące, a wtedy osoby pełniące funkcje publiczne takie jak m.in.:
1) wójt, burmistrz, prezydent miasta;
2) radny gminy, powiatu, województwa; …
będą miały OBOWIĄZEK!!! wystąpienia do Instytutu Pamięci Narodowej
w celu ubiegania się o urzędowe potwierdzenie czy w archiwach IPN istnieją dokumenty organów bezpieczeństwa państwa – z lat 1944-99 – dotyczące ich osoby.;)))))
Tak więc drodzy Ziomale, jeżeli przeszłość kogoś z kręgów władz samorządowych budzi wasze wątpliwości, to – byle do marca!!! – a potem wyjdzie szydło z wora!!!

Pozdrawiam wszystkich!
a szczególnie zainteresowanym życzę NIEPOSZLAKOWANYCH OPINII!!!

Siemka
Obserwuj wątek
    • nemne Re: AGENTOM już podziekujemy ... 02.12.06, 00:14
      Witam
      I to jest prawidłowa wiadomość. Wszystkim ....... mówimy zdecydowanie "NIE".
      pOZDRAWIAM - (nemne)
      • miecz_amidamaru Re: AGENTOM już podziekujemy ... 02.12.06, 10:42
        Jeszcze w uzupełnieniu informacji o "lustracji":
        obowiązek uzyskania zaświadczenia z IPN dotyczy osób urodzonych
        przed dniem 1 sierpnia 1972 r.

"Staruszkowie", czekamy cierpliwie na Waszą kolej!!! ;))))
        • zoltar774 Re: AGENTOM już podziekujemy ... 02.12.06, 13:29
          ..to, że ktoś ma teczke w IPN to nie oznacza, że był agentem bo równie dobrze
          teczka mogła byc założona i osobie inwigilowanej, ważne jest czy osoba
          współpracowała i co to była za współpraca czy donosiła na swoich kolegów ,
          sąsiadów czy np. współpraca polegała na pomocy organą w sprawch kryminalnych. Na
          liście Wildsteina jest wielu ludzi z Odrzywołu ale czy wszyscy są agentami?
          Dwa zera przed numerem teczki oznaczają teczke "ściśle tajną" - takie teczki
          zakładano albo agentom albo osobą inwigilowanym, jedno zero oznacza teczke tajną
          może być osoba inwigiowana lub pracownik organów (różnych), bez zera to
          informacje o osobie mało ważne czyli jawne.
          Lista Wildsteina: lista-wildsteina.n8.pl/

Tak, że z tym trzeba ostrożnie jestem za tym aby tych ktorzy donosili na
          sąsiadów, kolegów czy jeszce innych rozliczć. cześć!
          • miecz_amidamaru Re: AGENTOM już podziekujemy ... 02.12.06, 15:38
            <zoltar774>
            zwróć uwagę, że tytuł ustawy oprócz
            "ujawniania informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990" mówi o ujawnianiu "treści tych dokumentów".
            Jest rzeczą oczywistą, że nie sam fakt posiadania teczki, ale przede wszystkim jej ZAWARTOŚĆ będzie podstawą "orzeczenia" kto był "aparatczykiem" a kto "inwigilowanym".
            Tak więc jakoś nie mam obaw, aby ktoś mógł doznać uszczerbku w związku z wejściem w życie tej ustawy.
            Zresztą pożyjemy - zobaczymy jak to się będzie odbywało!

Narka!
            • xyriusz Re: AGENTOM już podziekujemy ... 02.12.06, 16:29
              Siema dla mnie to wyciaganie "puszki pandory" powinni to wszystko spalić, to
              były inne czasy, szukają tematów zastępczych zamiast zająć sie biedą i
              bezrobociem to zwykłemu obywatelowi nic pomomoże tylko skłóci społeczeństwo a
              może im o to chodzi? nara!
              • nemne Re: AGENTOM już podziekujemy ... 03.12.06, 15:55
                Witam
                Oczywiście, błędem było, że w 1990 roku od razu tego nie upubliczniono. Jednak
                rzeczywiście jest to typowa "puszka Pandory", którą w końcu kiedyś i tak
                należało otworzyć, ponieważ nie jest tak jak napisał <xyriusz>, że "zniszczyć i
                spalić akta".
                Oczywiście trzeba uznać, że w tamtych latach to w zasadzie na UB, a później na
                SB „nie było mocnych”.
                Dotyczyło to również księży, którzy (są takimi samymi ludźmi jak każdy) też w
                różny sposób "podpadali" i SB miała na nich "haka"
                Najczęściej była to jazda "po kielichu", lub tez utrudnienia w załatwianiu
                paszportu, ewentualnie "inne sprawy" (dorośli wiedzą o co chodzi).
                Na pewno najczęstszymi przypadkami nie była zapłata w gotówce, tylko w/w "haki".
                Jest oczywiste, że komuniści oddając władzę przy "okrągłym stole" w jakiś
                sposób się zabezpieczyli, aby nie doszło do sytuacji, że "zamiast liści będą
                wisieć komuniści".
                Dlatego, nie odbywało się to tak, jak na filmie "Psy", gdzie SB-cy "wsio rawno"
                palili akta.
                Oczywiście. Zgadzam się, że ileś tam akt uległo spaleniu, ale jest oczywiste,
                że wiele teczek z "prominentnymi" działaczami opozycji znajduje się obecnie w
                prywatnym posiadaniu poszczególnych SB-ków, którzy mają możliwość nimi wpływać
                na losy, juz nie tylko tych osób, (które są obecnie Władzą), ale także na losy
                Kraju.
                Dotyczy, to w szczególności różnych "przecieków" dotyczących terminów
                wprowadzania ceł, na poszczególne towary, zmiany kursów walutowych
                itp. "sprawy".
                Ponieważ nic nie dzieje się bez przyczyny, dlatego nie raz zapewne dziwiło
                Was, że trzeba już być „skończonym idiotą”, aby ustanowić, czy też nie
                ustanowić jakiejś ustawy czy też przepisu, który godził w interesy Kraju.
                Zapewne nieraz, niejeden z Was, twierdził, że nawet on czy też jego synek
                wiedziałby, że to jest z szkodliwe, a ........ jednak.
                Dlatego popieram, aby wreszcie zrobić z tym porządek i ujawnić te nazwiska, aby
                w znacznej części niektóre osoby nie miały już takich "prywatnych atutów".
                Kto czyta uważnie to forum, to również wobec mojej osoby pojawiały się
                wpisy, (w dzień wyborów nawet ulotki na ulicy), sugerujące, czy też
                zarzucające mi, że byłem członkiem PZPR, ORMO, SB i innych
                takich "organizacji", a nawet, że "PODOBNO, ktoś tam ma oryginały takich, moich
                deklaracji o przystąpieniu do tych "organizacji".
                Próbowano mnie nawet za pośrednictwem forum szantażować, ujawnieniem
                tych "dokumentów", które ktoś rzekomo "podobno" je posiada.
                Dlatego aby uciąć raz na zawsze takie OSZCZERSTWA i próby mnie zastraszenia,
                napisałem i po raz kolejny o tym piszę, że jeśli ktoś takie „coś” posiada, to
                bardzo proszę o ujawnienie tego.
                Mało tego to ja sam osobiści zamieściłem na forum treść tego mojego ślubowania,
                którą jako pracownik Urzędu Gminy w Potworowie zarówno sam popisałem, jak
                również odbierałem od KAŻDEGO pracownika UG i wkładałem do jego akt osobowych.
                Tekst tego ślubowania, dotyczył naszej Ojczyzny, (nie PZPR, UB, ORMO czy SB)
                która w tamtych latach (1981) nazywała się Polska Rzeczpospolita Ludowa.
                Zresztą, to nie ja, (ani nie Wy, którzy jesteście z tamtych rocznikó), takiej
                nazwy nie wymyślaliśmy dla Polski.
                Tylko, jakby nie patrzeć była to i wtedy, i teraz MOJA OJCZYZNA, za którą
                gdyby spotkała się z agresją JKIEGOKOLWIEK kraju, oddałbym w jej obronie
                swoje życie.

Czyli, moim zdaniem.
                Ujawnić i mieć nadzieję, że RAZ NA ZAWSZE pewne rzeczy zostaną rozwiązane,
                aby zakończyć „grę w teczki” i szantaże, a przez to godzenie w interesy nas
                wszystkich.
                Pozdrawiam - (nemne)
                • cyk899 Re: AGENTOM już podziekujemy ... 05.12.06, 14:40
                  ..bójta sie agenty dobioraą sie do was, powyciągają jak króliki z kapelusza za
                  uszy. nara!
                  • wafelki2 Re: AGENTOM już podziekujemy ... 15.12.06, 19:40
                    a masz sałatę?
                • wafelki2 Re: AGENTOM już podziekujemy ... 15.12.06, 19:39
                  Z tych Pańskich okazałych wypowiedzi to wynika jedno " Winni się tłumaczą" i
                  gęsto....
            • meliskaa2 Re: AGENTOM już podziekujemy ... 06.12.06, 20:46
              wieta co sami nie wieta co piszeta
              • leszcz66 Re: AGENTOM już podziekujemy ... 06.12.06, 21:00
                .. meliska2 a co to znaczy "wieta" w języku polskim bo ja znam podobne ale
                "wiecie", nie rób wiochy. hej!
                • krytyk20 do <leszcz66> 08.12.06, 12:37
                  Dzięki za wsparcie w moich działaniach :-)
                  • ojciecdyrektor2 WYDAŁO SIĘ KTO JEST AGENTEM !!!!!!!!!! 14.02.07, 18:14
                    Drogie dzieci jestem zbulwersowany tym co znalazłem, ale muszę się z wami
                    podzielić informacjami. Agentem jest port.allianz.pl/marian.kmieciak/
                    • prywaciarz2 Re: WYDAŁO SIĘ KTO JEST AGENTEM !!!!!!!!!! 15.02.07, 08:21
                      Dobre hehehe.
                      • miecz_damoklesa Re: WYDAŁO SIĘ KTO JEST AGENTEM !!!!!!!!!! 20.02.07, 17:59
                        Ciekawe czy JNP też będzie skladać oświadczenie? Aby zapisać się do PiS musi
                        zlożyc takie oświadczenie. A tymczasem mimo poczatkowych chęci nagle nie ma już
                        na to ochoty albo go oni tam nie chcą.
                        • tajnosagentos2 Re: WYDAŁO SIĘ KTO JEST AGENTEM !!!!!!!!!! 20.02.07, 18:10
                          Wroble ćwierkają, że teraz JNP robi umizgi do Platformy. To jest elastyczny
                          gość,tylko podziwiać.
                          • wicked666 Re: WYDAŁO SIĘ KTO JEST AGENTEM !!!!!!!!!! 20.02.07, 19:16
                            Mi sie wydaje ze platforma jest teraz najlepsza partia do ucieczki z PISu który
                            robi cyrk z polskiej areny politycznej. Platforma jako jedyna zachowała jako
                            taką twarz.... Wiec uwazam ze postepowanie naszego wójta byłoby (o ile te ploty
                            sa prawdziwe). A temat sformulowany w taki a nie inny sposób jest zupełnie nie
                            na miejscu i nie ma zwiaku z tematem agentury...

P.S. Nemne nie chce sie czepiac ale ta Twoja wypowiedz która jest 2 w kolejnosci
                            w tym temacie tez jest bardzo dwuznaczna.... Dajesz w niej do zrozumienia ze
                            jestes jakims mega buntowniczym człowieczkiem:) Radze pocwiczyc składnie albo
                            zatrudnic kogos do pomocy.... Wszystkim mowimy nie- pogratulowac za idiotyzm
                            • tajnosagentos2 Re: WYDAŁO SIĘ KTO JEST AGENTEM !!!!!!!!!! 21.02.07, 08:14
                              Może i nie ma to co napisałem nic wspólnego z tematem agentur ale, chciałem
                              tylko wyrazić podziw dla JNP (to ty napisałeś że to wójt), że potrafi tak
                              szybko zaaklimatyzować się do sytuacji (prawie tak jak komuniści po 1989) A
                              jeszcze niedawno pisał listy w obronie Rydzyka a teraz bratał by się z
                              liberałami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka