Dodaj do ulubionych

JAKIE ZMIANY?

18.12.06, 00:12
Pewnie nie podoba się wam stan miejscowości, w jakiej mieszkacie! Każdy
potrafi wytykać czyjeś błędy i mówić, co jest źle. Jednak same słowa nie
starczą. Proszę o wpisanie waszych propozycji, dzięki którym Odrzywół mógłby
się rozwinąć i stać się bardziej atrakcyjną miejscowością.

Z góry dziękuje za przemyślane i mądre wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • nemne Re: JAKIE ZMIANY? 18.12.06, 08:38
      Witaj <tzj2>
      Podoba mi się Twój temat dlatego moim zdaniem najpierw "ogólnie":
      1. decentralizacja Władzy, czyli NIC O NAS BEZ NAS
      2. Samorządność mieszkańców (w szerokim tego słowa zakresie)
      3. Aktywizacja zainteresowań mieszkańców sprawami Odrzywołu, szczególnie przez
      sołtysa, który powinien być "motorem napędowym" do tego
      4. Oczywiście uregulowanie spraw "stajni Augiasza" jaką jest Wspólnota,
      ponieważ na "bazie" (czyt. gruntach) Wspólnoty można zaoferować potencjalnemu
      inwestorowi dogodne warunki do założenia jakiegoś zakładu.
      5. Uporządkować tereny wokół Zalewu, oraz teren Bebena (szczególnie boisko) i
      wybudować tam dodatkowe zaplecze rekreacyjne, dla odrzywolan (tak należy pisać,
      wg <krytyka20>, a nie odrzywolaków), którzy wprawdzie mieszkają w innych
      miastach, to jednak czują sentyment do Odrzywołu i dlatego tu przyjeżdżają na
      wakacje i weekendy. Aby ich dodatkowo do tego zachęcić, to tutaj muszą mieć
      takie same warunki jak w innych tego typu miejscowościach. Dodatkowo to oni
      mogą jeszcze nawet wśród znajomych reklamować naszą okolicę.
      6. Wizytówka Odrzywołu, to szczególnie Rynek, dlatego trzeba by "dokończyć"
      park, ponieważ jest jakiś "pusty". Myślę, że nowy żywopłot by się przydał.
      7. Czystość Odrzywołu. Nic tak nie wpływa na urok jakiegoś miasteczka, jak jego
      czystość i schludne wyglądające budynki Jak byłem "łepek" to pamiętam, że
      ówczesny milicjant p. Józef J. chodził od domu do domu i "zachęcał" do
      sprzątania chodników koło swoich posesji. Myślę, że warto by do tego patentu
      wrócić.

No to na razie tyle.
      Pozdrawiam - (nemne)
      • yahoo26 Re: JAKIE ZMIANY? 18.12.06, 09:00
        Marzenia nie do spełnienia ;-) hehehehe
        • nemne Re: JAKIE ZMIANY? 18.12.06, 09:20
          yahoo26 napisał:

> Marzenia nie do spełnienia ;-) hehehehe

Witaj <yahoo26>
          ..... a to DLACZEGO? Może byś tak jeszcze to uzasadnił, dlaczego i z jakich
          powodów, to o czym napisałem jest Twoim zdaniem rzekomo ".... nie do
          spelnienia"? Czy są to względy finansowe, czy tez mentalne mieszkanców, a może
          jescze jakieś inne powody?

Pozdrawiam - (nemne)
          • yahoo26 Re: JAKIE ZMIANY? 18.12.06, 10:56
            Uważm tak bo "niby" nie ma gmina pieniędzy,trzeba normalnych osób do
            pokierowania rozbudową Odrzywołu itd. pa pa
            • andrzej19693 Re: JAKIE ZMIANY? 21.12.06, 21:20
              Po pierwsze posprzątać, po drugie zająć się promocją miejsca.
              • andrzej19693 Re: JAKIE ZMIANY? 21.12.06, 21:31
                Po trzecie trzeba:
                - zaznaczyć, że gmina jest na mapie
                - powiedzieć czym się różni od innych gmin (znaleźć swoiste atrakcje)
                - znaleźć odbiorcę
                - doprowadzić do tego aby odbiorca nas odwiedził(żeby odbiorca nas odziedził
                musi być czysto, miło i ciekawie, a tak nie jest, z tego co czytam i pamiętam).

To głowne zagadnienia mające na celu promowanie miejsca.
                Na razie nie potrafię wskazac na atrakcje Odrzywołu, bo nic mi nie przychodzi
                do głowy, a na obwarzankach daleko się nie zajedzie. Jest to tylko jeden z
                produktów ( nie mówię, że nie ważnych), na który można nakierować uwagę
                odbiorcy (ale bym zjadł!!), ale na tym koniec jak na razie. Jaką obietnicę
                Odrzywoł może złożyć komus kto zachęcony (nie wiem czym?) przyjechałby i ... co
                dalej...?. Strona internetowa Odrzywołu trąci myszką ( jest ta sama od lat), a
                poza tym zobaczcie gdzie są rozlokowane miejsca noclegowe - wszystkie poza
                Odrzywołem. To żaden magnes dla odwiedzaczy.
                Jest zalew ( trochę przereklamowany), są lasy, jest rzeka, są polany, na
                których można robić imprezy róznego formatu. DLAczego by tego nie wykorzytać?
                Tutaj obwarzanki :) zrobiłyby furorę, ale jako jeden z produktów, a nie głowna
                idea promocji gminy.
                pozdr
                a
                • andrzej19693 pomysł na gminę 21.12.06, 21:43
                  jeszcze jedno, projekty UE. Na stronie internetowej nie znalazłem (chociaż jest
                  link w menu). Albo w wyniku błędu, albo w wyniku braku informacji na ten temat
                  sttrona otwiera się pusta.
                  Idąc do brzegu; są mozliwości przecież skorzystania ze srodków UE na cele
                  rozwoju gminy i wyrówniania szans. Czemu z tego nie skorzystać? Chociazby
                  INTERREG IIIA, gdzie jeszcze mozna składac wnioski, bodajże do któregos
                  stycznia. Bedą też inne fundusze, wszak Polska otrzymała najwięcej śrosków ze
                  wzystkich państw członkowskich. Tutaj widzę szansę na pole do działania. Ale
                  najpierw trzeba miec pomysł. Zachęcam zatem do jego zdefiniowania i do dzieła!
                  pozdr
                  a
                  • andrzej19693 Re: pomysł na gminę 21.12.06, 21:53
                    chyba za duzo piszę, ale ktoś mnie tu naprowadził na pewien pomysł. Otóż
                    Odrzywół ma niezwykle atrakctjne tereny na stworzenie infrastruktury
                    wypoczynkowych dzielnic willowych (rzeka, zalew, lasy). To może być jednym z
                    motorów napędowych rozwoju gminy, chociażby skończyc by się to miało na
                    sypialni dla warszawiaków, łodziaków czy radomiaków. Niech by tak było, i co z
                    tego?! Wzrosłoby zapotrzebowanie na usługi dla tych ludzi, a wiadomo, usługi
                    to korzyśc dla mnieszkańców. I o to chodzi własnie. Mieszkańcom trzeba
                    uświadomić korzyści jakie mogą osiągnąć z rozwoju gminy, a jak sie przekona
                    mieszkańców to jest to 70% sukcesu. Na tego typu działania są środki UE, tylko
                    jak pisałem, trzeba opracować skrupulatny plan rozwoju gminy. Miec wizję, a
                    misja przyjdzie sama, byle ją potem konsekwentnie realizować.

Odrzywół potrzebuje menedżera, który poprowadziłby gminę do sukcesu, który
                    miałby wizję. Kto mógłby nim być, Wam to ocenić. Ja zbyt długo jestem poza
                    miejscem, o którym rozmawiamy, żebym mógł się na ten temat wypowiadać.

pozdr
                    a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka