Dodaj do ulubionych

Moskale ubili pułkownika Czachowskiego

28.01.07, 16:56
a gdzie zdjęcia?
Obserwuj wątek
    • jas_fasollasido Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 28.01.07, 17:02
      Bravo Czachoszczak!
      A tak na marginesie, to co powinny zrobić pozostałe szkoły dla swoich
      patronów? Może "Kopernik" urządził by obseratorium astronomiczne, Kochanowski
      posadził lipę, Staszic zbudował mini tężnie, Chałubiński bacówkę, itp pomysły.
      • Gość: Partyzant Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.radom.pilicka.pl 28.01.07, 18:08
        Ja występowałem w roli carskiego żółnierza.

Godziny musztry i manewrów na mrozie, przemoczone buty i ubrania,
        zaziębienie...-wrażenia-bezcenne.

-Do jasiafasolisido-W rekonstrukcji nie brali udzialu wyłącznie uczniowie z
        LO.im. płk.Czachowskiego ale też z LO im.Jana Kochanowskiego i Tytusa
        Chałubińskiego.

Pozdrawiam wszystkich uczestników rekonstrukcji a w szczególnośći wojaków z
        II roty 26 Mohylewskiego Pułku Piechoty!
        • Gość: Legion Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 19:37
          Piękne zdjęcia, choć nie ukazują wcale męstwa i poświęcenia żołnierzy II roty
          rosyjskiej, którą to miałem zaszczyt dowodzić. Przy okazji pozdrawiam
          wszystkich podkomendnych! Wyszło świetnie! Dzięki!
          • Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:12
            Zgadzam się kamandir!!!Brak na zdjęciach 2-ej roty walczącej za Matuszkę Rasiję
            jest karygodny:).Ale zauważcie Wasze Błagarodie,że bez pomocy wybitnej kadry
            podoficerskiej(Maniok & I am),wsławionej walkami na Krymie,wszystko by padło,a
            oddział przepadlby na wstępie.No a poza tym to sporo już sms-ów dostałem
            zachwalających naszą robotę więc skoro widownia wszystko pozytywnie odebrała,to
            znaczy ze naprawde dobrze poszło.I do tego ta zamieć dodająca wszystkiemu
            uroku....Pozdrowienia dla wszystkich,którzy dzielnie znosili żołnierskie trudy
            (dzięki wszystkim)i dla tych,którzy przyszli nas oglądać....Sztiki na rużi!!!
            • Gość: Legion Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:36
              Bez was wszystkich - żołnierzy II roty piechoty - cała nasza walka by padła.
              Także, jeszcze raz pozdro dla wszystkich żołnierzy i wielkie dzięki za pomoc w
              tej wojnie :).
              • Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:50
                A!!!Jeszczem zapomniał wymienic w swych pozdrowieniach(które to zapomnienie
                było wynikiem przemęczenia bitwą)wspomnieć jeszcze o głównych
                organizatorach,którzy choc przeciez po polu nie biegali to wiele trudu z ich
                stony zostało włożonego w całe przedsięwzięcie,a więc mówię o
                p.Bednarczyku,p.Sarnowicz oraz o wszystkich tych,którzy się przyczynili do
                takiego jaki mozna bylo zobaczyc,obrazu imprezy.Choć nie ma co ukrywac,że
                moglibyśmy spodziewac sie jeszcze pomocy z wielu stron,która nie nadeszła,a
                mogłaby pozytywnie wpłynąć na obraz rekonstrukcji.Zachęcam do zaoferowania
                pomocy na przyszłość,bo byłoby to z korzyścią dla wszystkich(myślę tutaj
                chociazby o wynikajacych z ,,bitwy" możliwościach promocji miasta).Pozdrawiam
                wszystkich jeszcze raz i dziękuję za miłą współpracę.
    • teta1985 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 28.01.07, 17:02
      Pewnie zaraz będą. Zawsze zdjęcia są z lekkim opóźnieniem. Ja też niecierpliwie
      czekam ;)
      • Gość: antares Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 17:09
        bylem,widzialem i do tej pory jestem pod wrazeniem,wielkie dzieki
        Wszystkim,ktorzy ta impreze przygotwali oraz glownym bohaterom,Gloria victis!
    • Gość: chora uczennica Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 19:28
      gdyby nie 39 stopni temperatury oglaqdalabym to na żywo....no cóż musiały
      wystarczyć zdjęcia ale tak jak sie spodziewalam....Sorze B. gratulacje...szkoda
      że tak małoosób interesuje sie historia naszych przodków ktorym tak wiele
      zawdzieczamy...ale dobrze ze sa ludzie ktorzy potrafia o tym pamietać...sorze
      <bravo>chłopcy z rekonstrukcyjnej...."za mundurem panny sznurem hihi:)
      Czachowski górą:)buziaaaaa...na nastepnej juz mnie nie zabraknie;)M.
      • Gość: ... Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:36
        ech też wysoka gorączka nie pozwoliła mi dotrzec do skansenu musze pocieszyc sie
        zdjeciami. Mam nadziej ze rok po raz 4 zostanie jaks bitwa zordanizowana i bede
        mógł sie na niej pojawic. Pizdrpwinia dla całego III LO
    • jdk Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 28.01.07, 21:59
      Pozdrawiam i szczerze gratuluję! Naprawdę imponujące przedsięwzięcie! Oby tak
      dalej! :)
      • Gość: P.B Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 22:40
        Czołem młodzi bohaterowie!!!!!!!!
        Pozdrawiam wszystkich uczestników i widzów. Razem udało nam się stworzyc
        niezwykłą wspólnotę, połączoną pamięcią o naszej dumnej przeszłości. Bez
        polityki i komercji, wysiłkiem pasjonatów, społeczników i ludzi dobrej woli
        spełniliśmy swoj obowiązek wobec historii. A WY, dzielni aktorzy tego widowiska
        zrobiliście coś więcej.. udowodniliście swym zaangażowaniem, że Radom ma też
        wspaniałą młodzież, która w ten właśnie sposób nie tylko odtwarza ale i pisze
        historię tego miasta i jego mieszkańców. Dlatego,dziękując za trud i poświęcenie
        dedykuję wam słowa ,jakie dziś padły w błogosławieństwie powstańców przed
        bitwą :
        ".... nie opuśc ich duchu tej miłości,która ich tutaj przywiodła..."
        (E.Orzeszkowa " GLORIA VICTIS")

Z szacunkiem P.Bednarczyk

• Gość: Bednar Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: 82.139.49.* 28.01.07, 23:52
          Dziękuje za stoczony bój wszystkim kosynierom. "Ginąć" u boku takich walecznych
          ludzi to zaszczyt :). Wsparcie ogniowe grup rekonstrukcyjnych Z Buska, Pińczowa,
          Jędrzejowa, Harcerskiej z Rzeszowa oraz Radomskiej Kawalerii dało widzom chociaż
          cień nadziei na zwycięstwo. Cóż, kiedyś trzeba było pokazać tragizm tego powstania.
          Gratuluję i dziękuje wszystkim, którzy stanęli po drugiej stronie barykady,
          zaprawionym w bojach Moskalom. Odegrała ich Radomska Grupa Rekonstrukcji
          Historycznej (licealiści, absolwenci radomskich szkół i radomscy harcerze)oraz
          Grupa Rekonstrukcyjna "Kampinos" z niezastąpioną kozacką jazdą z klubu
          jeździeckiego Cwał. Dziękuje także"powstańcom i moskalom", których wyeliminowały
          z z bitwy kontuzje, nie jeden jeszcze bój wspólny przed nami!
          Dziękuje wreszcie organizatorom a szczególnie jednemu...głównodowodzącemu
          całości widowiska Przemkowi.
          Organizatorzy i aktorzy udowodnili po raz kolejny, że siła działania drzemie w
          społecznikach... Naszła mnie taka refleksja, że to od takich młodych zapaleńców
          trzeba się nauczyć jak działać dla innych, bezinteresownie jedynie z satysfakcją
          pełnionej służby innym. To oni są rzeczywistą "Przyszłością Narodu".

Dziękuje na końcu widzom. Mam nadzieję, że to co zrobiliśmy spodobało się Wam.
          Ewentualne niedociągnięcia postaramy się wyeliminować następnym razem. Cóż
          człowiek całe życie się uczy...

Pozdrawiam B.Bednarczyk
    • lb126 Brawo Czachowski! 28.01.07, 22:14
      Jestem dumna z mojego liceum! Gratuluję inicjatywy! Oby więcej takich działań i
      nauczycieli:)
      • jk19 Re: Brawo Czachowski! 28.01.07, 23:36
        Na zakończenie tej wspaniałej imprezy historyczno-kulturalnej padła propozycja
        zgłoszenia jej do Kulturalnego Wydarzenia Roku. Ponieważ to już trzecia edycja
        nic nie stoi na przeszkodzie aby rekonstrukcję wydarzeń związanych z Powstaniem
        Styczniowym zgłosić do tej nagrody, przyznawanej za rok ubiegły. Kto jest za
        niech się wpisuje i przekonuje decydentów, kapitułę nagrody i innych, którzy
        mogą się przyczynić do tego aby organizatorzy (szczególnie pan Bednarczyk)
        zostali tą nagrodą uhonorowani. Pozdrawiam wszystkich uczestników (mój syn też
        walczył) i organizatorów. Bardzo udana lekcja naszej historii.
        • jdk Re: Brawo Czachowski! 29.01.07, 19:50
          Świetny pomysł! Możesz napisać coś więcej - jakie są kryteria, kto zgłasza itp?
    • jacab11 Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 10:09
      Byłem, widziałem, fotografowałem...
      fotogalerie.pl/galeria/jacab14157
      • Gość: czachowszczak Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:32
        Mistrzostwo świata te pańskie fotki!!!!!!!!! Proszę o więcej... A może zrobimy
        za czas jakiś wystawę z tej imprezy?
        • jacab11 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 11:01
          Z przyjemnością mogę udostępnić zdjęcia na ewentualną wystawę, moi
          fotografujący koledzy napewno też podzielą się swoimi kadrami. pozdr
      • Gość: Kameh Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: 80.249.4.* 29.01.07, 14:02
        Dobre zdjęcia.
        Ja też byłem i tez fotografowałem, ale na razie nie mam czym się chwalić.
        Oprócz pani z dwoma aparatami, chyba byłem jedyny z Nikonem, a reszta z Canonami, a niektórzy z eLkami. ;)
        Pozdrawiam fotografów.
        • jacab11 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 14:37
          Pamiętam jakiegoś Nikoniarza :)
          Mój kolega miał eLkę i chyba gość z wyborczej... ja latałem w czerwonej kurtce-
          aparat i szkło miałem w ortalionowym kondonie :)))
          • Gość: Kameh Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: 82.139.8.* 29.01.07, 20:57
            A to wiem który jesteś, byłeś chyba z młodym chłopcem i galopujący koń nie omal Cię stratował ;)
            • jacab11 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 21:24
              Tak to byłem ja z synem, a koń to chciał stratować innego gościa :)))
    • Gość: Izydor Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:42
      Zdjęcia jak zwykle są na stronie Międzysdzkolnego Klubu Jeździeckiego CWAŁ
      cwal.info/fotoalbum/thumbnails.php?album=10212 a zeszłoroczne
      cwal.info/fotoalbum/thumbnails.php?album=47
      • jacab11 Re: Zdjęcia 29.01.07, 11:01
        Brdzo ładne zdjęcia... widać, że w zeszłym roku była zdecydowanie lepsza
        pogoda :)))
        • Gość: antares Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 12:34
          swietne zdjecia,mam takie pytanie,czy ktyos z Was orientuje sie,kto gral role
          kapelana? czy to nie przypadkiem kleryk Jarek z Seminarium,bo jest strasznie
          podobny:)dzieki za odpoiwedz,pozdrawiam
          • Gość: czachowszczak Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 12:43
            Zgadza się to diakon Jarosław Zieliński. Najsłynniejszy ksiądz wśród powstańców
            i powstaniec wśród księży.... a ponadto dobry aktor.
            • Gość: antares Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 13:00
              hehe dzieki za odpowiedz i dzieki za to nieapomniane widowisko juz powiedzialem
              znajomym za rok bedzie nas wiecej, a ten snieg byl niesamowity:)
    • Gość: jap23 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 12:58
      ... i jeszcza słówko do autorki artykułu... Pani Małgosiu jest Pani
      Wielka...prosimy o więcej
      !!!!
      • Gość: tak tak tak Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: 82.139.48.* 29.01.07, 14:27
        nic nie stoi na przeszkodzie aby rekonstrukcję wydarzeń związanych z Powstaniem
        Styczniowym zgłosić do tej nagrody, przyznawanej za rok ubiegły. Kto jest za
        niech się wpisuje i przekonuje decydentów, kapitułę nagrody i innych, którzy
        mogą się przyczynić do tego aby organizatorzy (szczególnie pan Bednarczyk)
        zostali tą nagrodą uhonorowani.

Jestem za z całą rodziną!
        • Gość: na_marginesie Jak Moskale ubili pułkownika Czachowskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 14:51
          Jak to było historycznie, bo podobno płk. Czachowski został rozniesiony na
          szablach (czyli został mocno pofragmentowany). Czy to prawda? Na imprezie nie
          byłem, żałuję.
          • Gość: . Re: Jak Moskale ubili pułkownika Czachowskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 18:32
            Szkoda że kamerzysta nie potrafił zrozumieć prośby o wycofanie się i Czachowski
            mimo tekstu komentatora że "umiera oparty o drzewo" padał tak naprawdę kilka
            metrów od niego.
            Komentator wyrażnie prosił o wycofanie się kamerzysty, bo to ważna scena, ale
            widocznie to buc, cofnął się o parę kroków tylko:-( Szkoda że ktoś psuje
            bezmyślnie czyjś trud i wysiłek.
            • Gość: eygjk Jak fotografy ubili pułkownika Czachowskiego IP: 82.139.48.* 29.01.07, 18:44
              Tych bab z mikrofonami, kamerzystów i fotografów było więcej niż powstańców.
              Cały czas włazili na plac gdzie rozgrywały sie wydarzenia i snuli się miedzy
              pedzącymi końmi. Cudem nikogo nie stratowano ale popsuli swym bezczelnym
              zachowaniem całą zabawę.Na przyszłość nie wpuszczać za płot a jak wlezą
              strzelać w nogi.
    • Gość: z forum mwr Gościu z Krakowa - głos krytyczny IP: 82.139.48.* 29.01.07, 19:25
      Temat: Udane widowisko
      Autor: ColasBreugnon
      2007-01-29 11:08:38
      Przyjechałem aż z Krakowa znęcony reklamą (dobry plakat na stronie MWR) i nie
      żałuję. Dobra pogoda, udane widowisko. Wielu aktorów miało dobrze przgotowane
      mundury - doskonale pomagały przenieść się w epokę. A do tego ta zima... .
      Cieszy, że tak wielu młodych zaangażowało się w propagowanie rodzimej historii.
      Może jeżeli chodzi o rok 1863 to wydarzenia te nie są jednoznaczne,
      kontrowersyjne... ten polski brak przygotowania i niczym nie uzasadniona wiara
      w cuda. Powstanie dało jednak bazę pod związki strzeleckie, legiony i
      niepodlegość. Dobrze, że zginął ten Wasz Czachowski. Koszmarny facet... ten
      jego głupkowaty patriotyzm, patos... - nie można znaleźć kogoś normalnego.
      Tylko on umie jeździć w Radomiu na koniu? Moim zdaniem wasze widowisko jest
      nieme. Brak dziwięku, głosu aktorów nie sprzyja dobremu odbiorowi. Tworzą się
      dłużyzny.... Chwalicie się parkingiem i ciagle nie możecie go wybudować,
      zostawianie samochodu przy drodze zniechęca do odwiedzania Waszego muzeum. Tak
      przy okacji - co to za monumentalne budowle pojawiły się w skansenie?
    • Gość: Partyzant Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.radom.pilicka.pl 29.01.07, 19:47
      Zebrałem parę pierwszych pobitewnych galerii:

www.grupa-kampinos.prv.pl/pl/002/004/003/
      www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070129/POWIAT0206/70128031/-1/RADOMSKIE

fotogalerie.pl/galeria/jacab14157
      cwal.info/fotoalbum/thumbnails.php?album=10212
      no żeby wszystkie były w jednym miejscu =:)
      • jacab11 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 30.01.07, 09:30
        Gość portalu: Partyzant napisał(a):

> Zebrałem parę pierwszych pobitewnych galerii:
        >
        > www.grupa-kampinos.prv.pl/pl/002/004/003/
        > www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070129/POWIAT0206/70128031/-1/RADOMSKIE
        >
        > fotogalerie.pl/galeria/jacab14157
        > cwal.info/fotoalbum/thumbnails.php?album=10212
        > no żeby wszystkie były w jednym miejscu =:)

Dołożę jeszcze drugiego linka do moich zdjęć (oraz syna)
        www.riki.pl/content/view/144/49/
    • jdk Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 19:51
      Jako jedna z niewielu pozytywnych wzmianek o Radomiu, relacja ukazała się w
      dzisiejszej Rzeczpospolitej!
      • Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:31
        Wzmianka w dzisiejszej ,,Rzeczpospolitej" świadczy,że nie była to impreza li
        tylko prowincjonalna lecz została doceniona w kontekście ogólnopolskich
        obchodów powstania styczniowego.Chciałoby się częściej oglądać na stronach
        dużych organów prasowych pozytywne wzmianki o naszym mieście tak więc akcjom
        organizowanym przez społeczników pokroju p.Bednarczyka nie należy rzucać kłód
        pod nogi,ale wspomagać ich przeprowadzanie gdyż świadczą one pozytywnie o
        Radomiu.
      • Gość: tata Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:34
        Hej waleczni młodzieńcy!!!! Podzielcie się swoimi wrażeniami, chcemy wiedziec
        jak to jest byc w takim boju!!!! Pamiętajmy też o nazwiskach straconych w
        naszym mieście za udział w powstaniu (informacja z ulotki rozdawanej przez
        dziewczyny z III LO) na ich grobach stoi dziś trochę obiektów użyteczności
        publicznej.... przy okazji: kto wygrał konkurs pt: jaki obiekt stoi na miejscu
        dawnej wartowni gdzie złożono Czachowskiego i w miejscu gdzie grzebano
        straconych???
        • Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:55
          Na apel jednego z forumowiczów,aby uczestnicy przedstawiali swoje wrażenia
          jakich doznali uczestnicząc w imprezie,muszę powiedzieć,że jako swego rodzaju
          weteran(uczestniczyłem i w zeszłorocznej bitwie)pozwolę sobie też na odwołanie
          w tym kontekście do tych ,,dawniejszych przeżyć".Tak więc np.podczas
          zeszłorocznej "śmierci oddziału"(a byłem kosynierem)1-szy raz naprawdę poczułem
          jakie przerażenie mogło towarzyszyć grupie ludzi stłoczonej pod naporem
          wroga.Można wprawdzie czytać o tym w książkach,ale chyba nigdy nie zrozumie się
          w pełni,grozy towarzyszącej tej sytuacji.Aż ciarki chodziły po plecach choć
          wiedziałem,że to teoretycznie tylko zabawa....
        • Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:14
          Kontynuując dzielenie się wrażenami z pola walki należy dodać,że w tym roku już
          jako rosyjski sałdat po raz kolejny wrażenia były piorunujące.Choć
          wiedzieliśmy,że rola nasza nie jest najwdzięczniejsza to wiedzieliśmy,że swoim
          postępowaniem mamy wzbudzać respekt,a nawet trwogę stąd też nasza niemal
          pełna,aktorska identyfikacja z rolą dzięki,której wydaje się,że sceny nabrały
          realizmu.W scenach wypędzania wieśniaków z zagród był czuć piętno tragizmu
          jakie spotkało tych ludzi choć wszystko wydaje się tylko zabawą.Okrzyki po
          rosyjsku wznoszone pod ich adresem miały nadać wszyskiemu dodatkowego
          realizmu.Wraz ze świetną grą aktorów ludowych dało to efekt w postaci myślę,że
          dość plastycznego zobrazowania dramatu Polaków w wieku XIX.A poza tym to
          pozdrowienia dla wszystkich zachęcam walczących do kolejnych wpisów....Niech
          żyje II-ga rota 26 mohylewskiego pułku piechoty.Hurrrra!!!:):):)
          • Gość: na_marginesie Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:44
            >>Niech żyje II-ga rota 26 mohylewskiego pułku piechoty.Hurrrra!!!:):):)<<
            Prawdziwe sałdaty ryczą Urrrra!!! (bez H).
            Ale Czachowskiego to rozsiekli czy nie? Bo mnie to męczy.
            • Gość: historyk Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 11:30
              Drogi forumowiczu!
              W relacji hr. Józefa Męcińskiego adiutanta, który osłaniając pułkownika stracił
              rękę, czytamy: "...byłem przy Czachowskim kiedy koń jego dostał postrzał i
              padł w biegu. Zdołałem podać mu konia ale w chwili gdy nań siadał otrzymał
              postrzał w szyję... Uskoczył pod rosnącą opodal gruszę polną tam bronił się
              szablą i pistoletem, odpierając ataki dragonów ,którzy pozeskakiwali z koni by
              go dopaść. Wkrótce dosięgną go cios szabli a wachmistrz dragonów wpakował mu
              kule w bok z rewolweru. Padającego dragoni rąbali jeszcze szablami."
              Polecam książkę W. Dąbkowski: Powstanie Styczniowe w puszczy kozienickiej.
              Zadowolony ? Pozdro!!!!
              • Gość: na_marginesie Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 12:58
                Dzięki, dzięki.
                Czyli prawdopodobne jest dość mocno (o czym gdzieś czytałem), że pułkownik
                został pofragmentowany przez rozwścieczonych dragonów. Skoro i hr. Męcińśki
                stracił rękę...
                • Gość: ... Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:08
                  Nie został "pofragmentowany" ,o czym świadczył opis ciała, które widziało wiele
                  osób w tym podobno mały Jacek Malczewski póżniejszy malaż... Głowa nosiła
                  liczne rany cięte co potwierdziły ślady na czaszce. Szczątki były bowiem
                  dwukrotnie ekshumowan
            • Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:24
              >>>Prawdziwe sałdaty ryczą Urrrra!!!(bez H.)<<
              Fakt i święta racja-pewnie że krzyczeliśmy URRRA!!!Dzięki za uwagę:)
      • Gość: widz Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:39
        Byłem na bitwie już po raz trzeci i jeżeli w roku 1-szym byłem zachwycony,w
        kolejnym jeszcze bardziej,to teraz mogę jednoznacznie podsumować,że inwencja
        autorów zdaje się nie mieć granic gdyż w tym roku zachwyt mój jest jeszcze
        większy.Tak więc istnieje bezustanna wzwyżka co do formy widowiska i myślę,że
        wszystko zmierza w dobrym kieruku by tego typu impreza stała się jednym z
        głównych punktów na kulturalnej mapie Radomia nie tylko.To naprawdę
        świetna,żywa lekcja historii.Oklaski dla organizatorów i uczestników!
        • Gość: ... Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 12:29
          jej po tym komentarzu jeszce bardziej żałuje ze to włansie teraz dopadło mnie
          chorubsko ale cieszesie ze przynajmiej zdjecia moge sobie pooglądać :)
    • Gość: Moskal Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 17:51
      Etam ubili, sam popelnił samobójstwo na wieść o tym iż Car uwłaszczył chłopów,
      bo już panisko nie miało kogo poganiać.
      • Gość: Fan Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 22:07
        Kto był to wie,że zrobili to kozacy i dragoni z klubu jezdzieckiego Cwał...i to
        w jakim stylu!!! Czołem Kozackaja Kawaleryjskaja. Jeżdżą świetnie, grają
        świetnie... a czasem jak spadają to też efektownie. "Gospodi achranij Cara!"
    • Gość: Kamczatka Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.193.udn.pl 31.01.07, 09:25
      Świetne widowisko- jedno z większych wydarzeń w Radomiu.Więcej takich .Brawo.
      • sauk Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 31.01.07, 19:05
        dzięki serdeczne Przemkowi Bednarczykowi, pracownikom MWR oraz wszystkim
        uczestnikom i współtwórcom za wspaniałą inscenizację.

pozdrawiam i czekam na film

G.Markowski
        dowódca 1 pododdziału carskiej piechoty
        • Gość: j.k.l. Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 20:56
          Swietna lekcja historii w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych..dobrze,że działa
          też taka w Radomiu. Brawo chłopaki z III LO i innych szkół, którzy się w to
          bawią. Słowa uznania dla przyjezdnych zespołów z Rzeszowa i z Buska,miło się to
          ogląda na lokalnej TV. Dziekujemy!!!!
          • a67 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 03.02.07, 21:55
            Byłem widziałem moje dziecko było zachwycone
            Wyrażam najwyższy szacunek dla wszelkiej maści pasjonatów uatrakcyjniających
            naszą rzeczywistość i nasz region
            Dziękuję Wam bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka