irekzdomaniowa 28.01.07, 16:56 a gdzie zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jas_fasollasido Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 28.01.07, 17:02 Bravo Czachoszczak! A tak na marginesie, to co powinny zrobić pozostałe szkoły dla swoich patronów? Może "Kopernik" urządził by obseratorium astronomiczne, Kochanowski posadził lipę, Staszic zbudował mini tężnie, Chałubiński bacówkę, itp pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Partyzant Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.radom.pilicka.pl 28.01.07, 18:08 Ja występowałem w roli carskiego żółnierza. Godziny musztry i manewrów na mrozie, przemoczone buty i ubrania, zaziębienie...-wrażenia-bezcenne. -Do jasiafasolisido-W rekonstrukcji nie brali udzialu wyłącznie uczniowie z LO.im. płk.Czachowskiego ale też z LO im.Jana Kochanowskiego i Tytusa Chałubińskiego. Pozdrawiam wszystkich uczestników rekonstrukcji a w szczególnośći wojaków z II roty 26 Mohylewskiego Pułku Piechoty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legion Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 19:37 Piękne zdjęcia, choć nie ukazują wcale męstwa i poświęcenia żołnierzy II roty rosyjskiej, którą to miałem zaszczyt dowodzić. Przy okazji pozdrawiam wszystkich podkomendnych! Wyszło świetnie! Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:12 Zgadzam się kamandir!!!Brak na zdjęciach 2-ej roty walczącej za Matuszkę Rasiję jest karygodny:).Ale zauważcie Wasze Błagarodie,że bez pomocy wybitnej kadry podoficerskiej(Maniok & I am),wsławionej walkami na Krymie,wszystko by padło,a oddział przepadlby na wstępie.No a poza tym to sporo już sms-ów dostałem zachwalających naszą robotę więc skoro widownia wszystko pozytywnie odebrała,to znaczy ze naprawde dobrze poszło.I do tego ta zamieć dodająca wszystkiemu uroku....Pozdrowienia dla wszystkich,którzy dzielnie znosili żołnierskie trudy (dzięki wszystkim)i dla tych,którzy przyszli nas oglądać....Sztiki na rużi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legion Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:36 Bez was wszystkich - żołnierzy II roty piechoty - cała nasza walka by padła. Także, jeszcze raz pozdro dla wszystkich żołnierzy i wielkie dzięki za pomoc w tej wojnie :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:50 A!!!Jeszczem zapomniał wymienic w swych pozdrowieniach(które to zapomnienie było wynikiem przemęczenia bitwą)wspomnieć jeszcze o głównych organizatorach,którzy choc przeciez po polu nie biegali to wiele trudu z ich stony zostało włożonego w całe przedsięwzięcie,a więc mówię o p.Bednarczyku,p.Sarnowicz oraz o wszystkich tych,którzy się przyczynili do takiego jaki mozna bylo zobaczyc,obrazu imprezy.Choć nie ma co ukrywac,że moglibyśmy spodziewac sie jeszcze pomocy z wielu stron,która nie nadeszła,a mogłaby pozytywnie wpłynąć na obraz rekonstrukcji.Zachęcam do zaoferowania pomocy na przyszłość,bo byłoby to z korzyścią dla wszystkich(myślę tutaj chociazby o wynikajacych z ,,bitwy" możliwościach promocji miasta).Pozdrawiam wszystkich jeszcze raz i dziękuję za miłą współpracę. Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 28.01.07, 17:02 Pewnie zaraz będą. Zawsze zdjęcia są z lekkim opóźnieniem. Ja też niecierpliwie czekam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antares Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 17:09 bylem,widzialem i do tej pory jestem pod wrazeniem,wielkie dzieki Wszystkim,ktorzy ta impreze przygotwali oraz glownym bohaterom,Gloria victis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chora uczennica Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 19:28 gdyby nie 39 stopni temperatury oglaqdalabym to na żywo....no cóż musiały wystarczyć zdjęcia ale tak jak sie spodziewalam....Sorze B. gratulacje...szkoda że tak małoosób interesuje sie historia naszych przodków ktorym tak wiele zawdzieczamy...ale dobrze ze sa ludzie ktorzy potrafia o tym pamietać...sorze <bravo>chłopcy z rekonstrukcyjnej...."za mundurem panny sznurem hihi:) Czachowski górą:)buziaaaaa...na nastepnej juz mnie nie zabraknie;)M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:36 ech też wysoka gorączka nie pozwoliła mi dotrzec do skansenu musze pocieszyc sie zdjeciami. Mam nadziej ze rok po raz 4 zostanie jaks bitwa zordanizowana i bede mógł sie na niej pojawic. Pizdrpwinia dla całego III LO Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 28.01.07, 21:59 Pozdrawiam i szczerze gratuluję! Naprawdę imponujące przedsięwzięcie! Oby tak dalej! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 22:40 Czołem młodzi bohaterowie!!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich uczestników i widzów. Razem udało nam się stworzyc niezwykłą wspólnotę, połączoną pamięcią o naszej dumnej przeszłości. Bez polityki i komercji, wysiłkiem pasjonatów, społeczników i ludzi dobrej woli spełniliśmy swoj obowiązek wobec historii. A WY, dzielni aktorzy tego widowiska zrobiliście coś więcej.. udowodniliście swym zaangażowaniem, że Radom ma też wspaniałą młodzież, która w ten właśnie sposób nie tylko odtwarza ale i pisze historię tego miasta i jego mieszkańców. Dlatego,dziękując za trud i poświęcenie dedykuję wam słowa ,jakie dziś padły w błogosławieństwie powstańców przed bitwą : ".... nie opuśc ich duchu tej miłości,która ich tutaj przywiodła..." (E.Orzeszkowa " GLORIA VICTIS") Z szacunkiem P.Bednarczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bednar Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: 82.139.49.* 28.01.07, 23:52 Dziękuje za stoczony bój wszystkim kosynierom. "Ginąć" u boku takich walecznych ludzi to zaszczyt :). Wsparcie ogniowe grup rekonstrukcyjnych Z Buska, Pińczowa, Jędrzejowa, Harcerskiej z Rzeszowa oraz Radomskiej Kawalerii dało widzom chociaż cień nadziei na zwycięstwo. Cóż, kiedyś trzeba było pokazać tragizm tego powstania. Gratuluję i dziękuje wszystkim, którzy stanęli po drugiej stronie barykady, zaprawionym w bojach Moskalom. Odegrała ich Radomska Grupa Rekonstrukcji Historycznej (licealiści, absolwenci radomskich szkół i radomscy harcerze)oraz Grupa Rekonstrukcyjna "Kampinos" z niezastąpioną kozacką jazdą z klubu jeździeckiego Cwał. Dziękuje także"powstańcom i moskalom", których wyeliminowały z z bitwy kontuzje, nie jeden jeszcze bój wspólny przed nami! Dziękuje wreszcie organizatorom a szczególnie jednemu...głównodowodzącemu całości widowiska Przemkowi. Organizatorzy i aktorzy udowodnili po raz kolejny, że siła działania drzemie w społecznikach... Naszła mnie taka refleksja, że to od takich młodych zapaleńców trzeba się nauczyć jak działać dla innych, bezinteresownie jedynie z satysfakcją pełnionej służby innym. To oni są rzeczywistą "Przyszłością Narodu". Dziękuje na końcu widzom. Mam nadzieję, że to co zrobiliśmy spodobało się Wam. Ewentualne niedociągnięcia postaramy się wyeliminować następnym razem. Cóż człowiek całe życie się uczy... Pozdrawiam B.Bednarczyk Odpowiedz Link Zgłoś
lb126 Brawo Czachowski! 28.01.07, 22:14 Jestem dumna z mojego liceum! Gratuluję inicjatywy! Oby więcej takich działań i nauczycieli:) Odpowiedz Link Zgłoś
jk19 Re: Brawo Czachowski! 28.01.07, 23:36 Na zakończenie tej wspaniałej imprezy historyczno-kulturalnej padła propozycja zgłoszenia jej do Kulturalnego Wydarzenia Roku. Ponieważ to już trzecia edycja nic nie stoi na przeszkodzie aby rekonstrukcję wydarzeń związanych z Powstaniem Styczniowym zgłosić do tej nagrody, przyznawanej za rok ubiegły. Kto jest za niech się wpisuje i przekonuje decydentów, kapitułę nagrody i innych, którzy mogą się przyczynić do tego aby organizatorzy (szczególnie pan Bednarczyk) zostali tą nagrodą uhonorowani. Pozdrawiam wszystkich uczestników (mój syn też walczył) i organizatorów. Bardzo udana lekcja naszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Brawo Czachowski! 29.01.07, 19:50 Świetny pomysł! Możesz napisać coś więcej - jakie są kryteria, kto zgłasza itp? Odpowiedz Link Zgłoś
jacab11 Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 10:09 Byłem, widziałem, fotografowałem... fotogalerie.pl/galeria/jacab14157 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czachowszczak Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:32 Mistrzostwo świata te pańskie fotki!!!!!!!!! Proszę o więcej... A może zrobimy za czas jakiś wystawę z tej imprezy? Odpowiedz Link Zgłoś
jacab11 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 11:01 Z przyjemnością mogę udostępnić zdjęcia na ewentualną wystawę, moi fotografujący koledzy napewno też podzielą się swoimi kadrami. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kameh Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: 80.249.4.* 29.01.07, 14:02 Dobre zdjęcia. Ja też byłem i tez fotografowałem, ale na razie nie mam czym się chwalić. Oprócz pani z dwoma aparatami, chyba byłem jedyny z Nikonem, a reszta z Canonami, a niektórzy z eLkami. ;) Pozdrawiam fotografów. Odpowiedz Link Zgłoś
jacab11 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 14:37 Pamiętam jakiegoś Nikoniarza :) Mój kolega miał eLkę i chyba gość z wyborczej... ja latałem w czerwonej kurtce- aparat i szkło miałem w ortalionowym kondonie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kameh Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: 82.139.8.* 29.01.07, 20:57 A to wiem który jesteś, byłeś chyba z młodym chłopcem i galopujący koń nie omal Cię stratował ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jacab11 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 21:24 Tak to byłem ja z synem, a koń to chciał stratować innego gościa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izydor Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:42 Zdjęcia jak zwykle są na stronie Międzysdzkolnego Klubu Jeździeckiego CWAŁ cwal.info/fotoalbum/thumbnails.php?album=10212 a zeszłoroczne cwal.info/fotoalbum/thumbnails.php?album=47 Odpowiedz Link Zgłoś
jacab11 Re: Zdjęcia 29.01.07, 11:01 Brdzo ładne zdjęcia... widać, że w zeszłym roku była zdecydowanie lepsza pogoda :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antares Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 12:34 swietne zdjecia,mam takie pytanie,czy ktyos z Was orientuje sie,kto gral role kapelana? czy to nie przypadkiem kleryk Jarek z Seminarium,bo jest strasznie podobny:)dzieki za odpoiwedz,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czachowszczak Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 12:43 Zgadza się to diakon Jarosław Zieliński. Najsłynniejszy ksiądz wśród powstańców i powstaniec wśród księży.... a ponadto dobry aktor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antares Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 13:00 hehe dzieki za odpowiedz i dzieki za to nieapomniane widowisko juz powiedzialem znajomym za rok bedzie nas wiecej, a ten snieg byl niesamowity:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jap23 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 12:58 ... i jeszcza słówko do autorki artykułu... Pani Małgosiu jest Pani Wielka...prosimy o więcej !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak tak tak Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: 82.139.48.* 29.01.07, 14:27 nic nie stoi na przeszkodzie aby rekonstrukcję wydarzeń związanych z Powstaniem Styczniowym zgłosić do tej nagrody, przyznawanej za rok ubiegły. Kto jest za niech się wpisuje i przekonuje decydentów, kapitułę nagrody i innych, którzy mogą się przyczynić do tego aby organizatorzy (szczególnie pan Bednarczyk) zostali tą nagrodą uhonorowani. Jestem za z całą rodziną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na_marginesie Jak Moskale ubili pułkownika Czachowskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 14:51 Jak to było historycznie, bo podobno płk. Czachowski został rozniesiony na szablach (czyli został mocno pofragmentowany). Czy to prawda? Na imprezie nie byłem, żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Jak Moskale ubili pułkownika Czachowskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 18:32 Szkoda że kamerzysta nie potrafił zrozumieć prośby o wycofanie się i Czachowski mimo tekstu komentatora że "umiera oparty o drzewo" padał tak naprawdę kilka metrów od niego. Komentator wyrażnie prosił o wycofanie się kamerzysty, bo to ważna scena, ale widocznie to buc, cofnął się o parę kroków tylko:-( Szkoda że ktoś psuje bezmyślnie czyjś trud i wysiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eygjk Jak fotografy ubili pułkownika Czachowskiego IP: 82.139.48.* 29.01.07, 18:44 Tych bab z mikrofonami, kamerzystów i fotografów było więcej niż powstańców. Cały czas włazili na plac gdzie rozgrywały sie wydarzenia i snuli się miedzy pedzącymi końmi. Cudem nikogo nie stratowano ale popsuli swym bezczelnym zachowaniem całą zabawę.Na przyszłość nie wpuszczać za płot a jak wlezą strzelać w nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z forum mwr Gościu z Krakowa - głos krytyczny IP: 82.139.48.* 29.01.07, 19:25 Temat: Udane widowisko Autor: ColasBreugnon 2007-01-29 11:08:38 Przyjechałem aż z Krakowa znęcony reklamą (dobry plakat na stronie MWR) i nie żałuję. Dobra pogoda, udane widowisko. Wielu aktorów miało dobrze przgotowane mundury - doskonale pomagały przenieść się w epokę. A do tego ta zima... . Cieszy, że tak wielu młodych zaangażowało się w propagowanie rodzimej historii. Może jeżeli chodzi o rok 1863 to wydarzenia te nie są jednoznaczne, kontrowersyjne... ten polski brak przygotowania i niczym nie uzasadniona wiara w cuda. Powstanie dało jednak bazę pod związki strzeleckie, legiony i niepodlegość. Dobrze, że zginął ten Wasz Czachowski. Koszmarny facet... ten jego głupkowaty patriotyzm, patos... - nie można znaleźć kogoś normalnego. Tylko on umie jeździć w Radomiu na koniu? Moim zdaniem wasze widowisko jest nieme. Brak dziwięku, głosu aktorów nie sprzyja dobremu odbiorowi. Tworzą się dłużyzny.... Chwalicie się parkingiem i ciagle nie możecie go wybudować, zostawianie samochodu przy drodze zniechęca do odwiedzania Waszego muzeum. Tak przy okacji - co to za monumentalne budowle pojawiły się w skansenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Partyzant Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.radom.pilicka.pl 29.01.07, 19:47 Zebrałem parę pierwszych pobitewnych galerii: www.grupa-kampinos.prv.pl/pl/002/004/003/ www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070129/POWIAT0206/70128031/-1/RADOMSKIE fotogalerie.pl/galeria/jacab14157 cwal.info/fotoalbum/thumbnails.php?album=10212 no żeby wszystkie były w jednym miejscu =:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacab11 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 30.01.07, 09:30 Gość portalu: Partyzant napisał(a): > Zebrałem parę pierwszych pobitewnych galerii: > > www.grupa-kampinos.prv.pl/pl/002/004/003/ > www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070129/POWIAT0206/70128031/-1/RADOMSKIE > > fotogalerie.pl/galeria/jacab14157 > cwal.info/fotoalbum/thumbnails.php?album=10212 > no żeby wszystkie były w jednym miejscu =:) Dołożę jeszcze drugiego linka do moich zdjęć (oraz syna) www.riki.pl/content/view/144/49/ Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 29.01.07, 19:51 Jako jedna z niewielu pozytywnych wzmianek o Radomiu, relacja ukazała się w dzisiejszej Rzeczpospolitej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:31 Wzmianka w dzisiejszej ,,Rzeczpospolitej" świadczy,że nie była to impreza li tylko prowincjonalna lecz została doceniona w kontekście ogólnopolskich obchodów powstania styczniowego.Chciałoby się częściej oglądać na stronach dużych organów prasowych pozytywne wzmianki o naszym mieście tak więc akcjom organizowanym przez społeczników pokroju p.Bednarczyka nie należy rzucać kłód pod nogi,ale wspomagać ich przeprowadzanie gdyż świadczą one pozytywnie o Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:34 Hej waleczni młodzieńcy!!!! Podzielcie się swoimi wrażeniami, chcemy wiedziec jak to jest byc w takim boju!!!! Pamiętajmy też o nazwiskach straconych w naszym mieście za udział w powstaniu (informacja z ulotki rozdawanej przez dziewczyny z III LO) na ich grobach stoi dziś trochę obiektów użyteczności publicznej.... przy okazji: kto wygrał konkurs pt: jaki obiekt stoi na miejscu dawnej wartowni gdzie złożono Czachowskiego i w miejscu gdzie grzebano straconych??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:55 Na apel jednego z forumowiczów,aby uczestnicy przedstawiali swoje wrażenia jakich doznali uczestnicząc w imprezie,muszę powiedzieć,że jako swego rodzaju weteran(uczestniczyłem i w zeszłorocznej bitwie)pozwolę sobie też na odwołanie w tym kontekście do tych ,,dawniejszych przeżyć".Tak więc np.podczas zeszłorocznej "śmierci oddziału"(a byłem kosynierem)1-szy raz naprawdę poczułem jakie przerażenie mogło towarzyszyć grupie ludzi stłoczonej pod naporem wroga.Można wprawdzie czytać o tym w książkach,ale chyba nigdy nie zrozumie się w pełni,grozy towarzyszącej tej sytuacji.Aż ciarki chodziły po plecach choć wiedziałem,że to teoretycznie tylko zabawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:14 Kontynuując dzielenie się wrażenami z pola walki należy dodać,że w tym roku już jako rosyjski sałdat po raz kolejny wrażenia były piorunujące.Choć wiedzieliśmy,że rola nasza nie jest najwdzięczniejsza to wiedzieliśmy,że swoim postępowaniem mamy wzbudzać respekt,a nawet trwogę stąd też nasza niemal pełna,aktorska identyfikacja z rolą dzięki,której wydaje się,że sceny nabrały realizmu.W scenach wypędzania wieśniaków z zagród był czuć piętno tragizmu jakie spotkało tych ludzi choć wszystko wydaje się tylko zabawą.Okrzyki po rosyjsku wznoszone pod ich adresem miały nadać wszyskiemu dodatkowego realizmu.Wraz ze świetną grą aktorów ludowych dało to efekt w postaci myślę,że dość plastycznego zobrazowania dramatu Polaków w wieku XIX.A poza tym to pozdrowienia dla wszystkich zachęcam walczących do kolejnych wpisów....Niech żyje II-ga rota 26 mohylewskiego pułku piechoty.Hurrrra!!!:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na_marginesie Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:44 >>Niech żyje II-ga rota 26 mohylewskiego pułku piechoty.Hurrrra!!!:):):)<< Prawdziwe sałdaty ryczą Urrrra!!! (bez H). Ale Czachowskiego to rozsiekli czy nie? Bo mnie to męczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 11:30 Drogi forumowiczu! W relacji hr. Józefa Męcińskiego adiutanta, który osłaniając pułkownika stracił rękę, czytamy: "...byłem przy Czachowskim kiedy koń jego dostał postrzał i padł w biegu. Zdołałem podać mu konia ale w chwili gdy nań siadał otrzymał postrzał w szyję... Uskoczył pod rosnącą opodal gruszę polną tam bronił się szablą i pistoletem, odpierając ataki dragonów ,którzy pozeskakiwali z koni by go dopaść. Wkrótce dosięgną go cios szabli a wachmistrz dragonów wpakował mu kule w bok z rewolweru. Padającego dragoni rąbali jeszcze szablami." Polecam książkę W. Dąbkowski: Powstanie Styczniowe w puszczy kozienickiej. Zadowolony ? Pozdro!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na_marginesie Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 12:58 Dzięki, dzięki. Czyli prawdopodobne jest dość mocno (o czym gdzieś czytałem), że pułkownik został pofragmentowany przez rozwścieczonych dragonów. Skoro i hr. Męcińśki stracił rękę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:08 Nie został "pofragmentowany" ,o czym świadczył opis ciała, które widziało wiele osób w tym podobno mały Jacek Malczewski póżniejszy malaż... Głowa nosiła liczne rany cięte co potwierdziły ślady na czaszce. Szczątki były bowiem dwukrotnie ekshumowan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sałdat drugaja rot Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:24 >>>Prawdziwe sałdaty ryczą Urrrra!!!(bez H.)<< Fakt i święta racja-pewnie że krzyczeliśmy URRRA!!!Dzięki za uwagę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:39 Byłem na bitwie już po raz trzeci i jeżeli w roku 1-szym byłem zachwycony,w kolejnym jeszcze bardziej,to teraz mogę jednoznacznie podsumować,że inwencja autorów zdaje się nie mieć granic gdyż w tym roku zachwyt mój jest jeszcze większy.Tak więc istnieje bezustanna wzwyżka co do formy widowiska i myślę,że wszystko zmierza w dobrym kieruku by tego typu impreza stała się jednym z głównych punktów na kulturalnej mapie Radomia nie tylko.To naprawdę świetna,żywa lekcja historii.Oklaski dla organizatorów i uczestników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 12:29 jej po tym komentarzu jeszce bardziej żałuje ze to włansie teraz dopadło mnie chorubsko ale cieszesie ze przynajmiej zdjecia moge sobie pooglądać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moskal Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 17:51 Etam ubili, sam popelnił samobójstwo na wieść o tym iż Car uwłaszczył chłopów, bo już panisko nie miało kogo poganiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 22:07 Kto był to wie,że zrobili to kozacy i dragoni z klubu jezdzieckiego Cwał...i to w jakim stylu!!! Czołem Kozackaja Kawaleryjskaja. Jeżdżą świetnie, grają świetnie... a czasem jak spadają to też efektownie. "Gospodi achranij Cara!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamczatka Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.193.udn.pl 31.01.07, 09:25 Świetne widowisko- jedno z większych wydarzeń w Radomiu.Więcej takich .Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
sauk Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 31.01.07, 19:05 dzięki serdeczne Przemkowi Bednarczykowi, pracownikom MWR oraz wszystkim uczestnikom i współtwórcom za wspaniałą inscenizację. pozdrawiam i czekam na film G.Markowski dowódca 1 pododdziału carskiej piechoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.k.l. Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 20:56 Swietna lekcja historii w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych..dobrze,że działa też taka w Radomiu. Brawo chłopaki z III LO i innych szkół, którzy się w to bawią. Słowa uznania dla przyjezdnych zespołów z Rzeszowa i z Buska,miło się to ogląda na lokalnej TV. Dziekujemy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a67 Re: Moskale ubili pułkownika Czachowskiego 03.02.07, 21:55 Byłem widziałem moje dziecko było zachwycone Wyrażam najwyższy szacunek dla wszelkiej maści pasjonatów uatrakcyjniających naszą rzeczywistość i nasz region Dziękuję Wam bardzo Odpowiedz Link Zgłoś