jdk 29.01.07, 19:08 Dziękujemy za szybką reakcję. Te budki to faktycznie wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Czachowski oblężony przez budki IP: 82.139.45.* 29.01.07, 20:10 czasem warto by historycy wspomnieli,że pierwotnym miejcem spoczynku Dionizego Czachowskiego był mały cmentarz w Bukównie-tam nadal jest płyta nagrobna bohatera,a okoliczni mieszkańcy i harcerze palą tam znicze-najstarsi mieszkańcy pamiętają gdy niedługo przed wojną zabierano szczątki Czachowskiego z Bukówna do Radomia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marduk Re: Czachowski oblężony przez budki IP: 82.139.42.* 29.01.07, 20:23 zgadza się... byłem w Bukównie w kwietniu i na płycie leżało wiele kwiatów, brak tylko było kompletnego "pomnika", który kiedyś się tam znajdował (zachował się na szczęście na zdjęciach w AP). Inicjatywa ogólnie słuszna - precz z BUDAMI ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewsky Re: Czachowski oblężony przez budki IP: *.134.unknown.vectranet.pl 29.01.07, 20:39 Czyżby MZDiK chciało za wszelką cenę wykazać się swoją działalnością? Ile kosztuje taka budka - chyba ponad 100 000 zł. Nie lepiej za te pieniądze wynająć jakiś wolny lokal przy w centrum. Ta kwota starczyłaby na wynajęcie lokalu na 10 lat. Czy nie taniej byłóby podpisać umowę z kilkoma punktami Kolportera lub Ruchu na sprzedaż tego typu biletów. Notabene system biletowy w Radomiu jest niezwykle sjomplikowany (Różnica miedzy jakimiś miesięcznymi biletami o różnych nazwach to 1 (słownie: jeden )złotych. www.mzdik.pl/oplaty.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budka Re: Czachowski oblężony przez budki IP: *.132.unknown.vectranet.pl 29.01.07, 21:11 Człowieku, twoja nienawiść do MZDiK robi się śmieszna. Gdzie nie spojrzysz złe MZDiK: złe ronda, zła organizacja (ruchu), zła zima, zła budka, zły system biletowy. A jaki jesteś subtelnie dowcipny "Czyżby", iluż to zapieje z radości. Ale można było jeszcze "czyż nie taniej", to dopiero byłaby frajda. Poluzuj trochę bo Ci padnie na mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
ascanio Re: Czachowski oblężony przez budki 29.01.07, 21:19 Konkrety, w którym miejscu skłamał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budka Re: Czachowski oblężony przez budki IP: *.132.unknown.vectranet.pl 29.01.07, 21:25 A w którym miejscu posłużył się konkretami? Odpowiedz Link Zgłoś
ascanio Re: Czachowski oblężony przez budki 29.01.07, 21:30 Podał liczby, link do strony, niesprzątnięty śnieg na przystankach to chyba i Ty widziałeś. Więc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budka Re: Czachowski oblężony przez budki IP: *.132.unknown.vectranet.pl 29.01.07, 22:05 "Chyba ponad 100.000" to ma być ta konkretna liczba? Według Ciebie "chybanie" Pana L. to konkret. Różnica pomiędzy "jakimiś" biletami 1 zł( słownie: jeden złotych, a ile takich przypadków w tym "skomplikowanym" 16-rodzajowym systemie biletowym, jeden ( słownie: jeden)i to pomiędzy biletami ulgowymi. Niesprzątnięty śnieg widziałem widziałem na chodnikach w całym Radomiu, przystanki sie nie wyróżniały. Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: Czachowski oblężony przez budki 29.01.07, 22:12 Czy nie można wprowadzić uchwały zakazującej stawiania tego typu obiektów w centrum miasta? Wszystkie te budy pod dworcem, cały rząd, następnie żarcie, bo trudno to nazwać jedzeniem, w budach na początku Traugutta, potem budy Skwarczyńskiego, wszystkie te pakamery LOTTO w mieście. Na forum foto jest dział ‘budy’, można tam popodziwiać kunszt rodzimych budowniczych. Na Traugutta, tam gdzie ma powstać 'Brama do centrum' stoją dosłownie monstra. Przyjrzyjcie się - taka wiata zrobiona z spróchniałych desek z podłogi, fragmentów rur oraz falistego pokrycia wierzchniego rodem z działki letniskowej w latach '70. Handlują tam zimniokami, burokami, łagórkami, jak się można dowiedzieć od uroczej pani sprzedawczyni w ortalionowych błyszczących getrach. Obok owego szczytu ewolucji architektonicznej, dorobku tysięcy lat historii budownictwa stoi buda ze "szmatami", lumpex 100%. Z drugiej strony jest za to buda z chemią. Ot co, targowisko w centrum. A to wszystko obok ekskluzywnej kamienicy na rogu z Piłsudskiego. Jak już tam będziecie nie patrzcie na drugą stronę ulicy Traugutta, tam na rogu z Narutowicza istnieje niezwykła i pociągająca zabudowa multibudami - połączenie kilku bud w ich zbiorowisko, do tego wrak samochodu na podwórku, śmiecie walające się po całym terenie i przerdzewiały płot. Idąc dalej ulicami naszego Królewskiego Miasta Radomia napotykamy na nowy gatunek bud - nasz bohater pan S. zaserwował nam śliczną zabudowę targowiskową na pięknym trawniku, niszcząc go doszczętni a przy okazji zabytkowe drzewo, które "i tak by uschło, bo takie samo usych w parku Kościuszki" -?-. Można by tak wymieniać i wymieniać, ale to jest celem tego wątku. Jak zobaczyłem te zieloną maszkarę, to aż zaniemówiłem. Cos takiego w centrum. No niech ktoś mi napisze, kto wydaje pozwolenia na coś takiego? Będę go do końca życia obgadywał. To chyba jakiś ostatni antyesteta. No nie mogę. Proponuję kupić bilet temu jegomościowi do Krakowa, ja tu go z chęcią oprowadzę, zobaczy jak wygląda normalnie prowadzona gospodarka wolnymi przestrzeniami. Zniszczyli ten plac kompletnie. Buda z TotoLotka, kiosk - kolejny relikty PRL oraz ta… BUDA. Tylko niech jej nie zgłoszą przypadkiem do konkursu o nagrodę Alfonsa Pinno. Biedaczysko już nie wie, na który bok ma się tam przewracać w trumnie. Podsumowując. Proponuje wyznaczyć strefę, w której istniałby zakaz stawiani tego typu obiektów a istniejące w ciągu max 5 lat musiałyby zostać odwiezione, bo słowo 'rozbiórka' brzmi zbyt przesadnie. Ufff. Pozdrawiam TETA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viper Re: Czachowski oblężony przez budki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 22:15 Żeby to nie było tragiczne, to by było śmieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: Czachowski oblężony przez budki 29.01.07, 22:22 Już nie wiem co robić, śmiać się czy płakać. Mają do mnie przyjechac w wakacje ludzie z Krakowa, których zaciekawiłem naszym miastem, bo staram się jak mogę. A już teraz myślę jakimi ulicami ich prodzadzic podczas zwiedzania miasta byśmy nie natrafili na coś takiego, jak opisałem w poprzewdnim poscie. Kombinuję o której godzinie patologia ze Starego miesta jest najbardziej pijana i nie widać jej na ulicach, "bo śpi". Itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine budy won! 29.01.07, 23:09 Radom XIV-wieczny stał pod znakiem ceglanych murow wzniesionych przez Kazimierza Wielkiego. Radom XIX-wieczny wzbudzal podziw osiowoscia zalozenia, biela elewacji, pieknem lubelskiego przedmiescia. czy symbolem Radomia XXI-wieku będa wszechobecne, obskurne budy? a moze oglosic rok 2007 rokiem walki z budami w centrum Radomia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentor Re: budy won! IP: *.133.unknown.vectranet.pl 30.01.07, 08:22 Temat bud - wraca jak bumerang, zmieniaja sie wladze w miescie i niestety przybywaja dalsze budy, ktore wywoluja rozpacz piszacych na tym forum. Dlaczego nie ma zdecydowanej reakcji wladz miasta na ta inwazie bud, balaganu i brudu w centrum miasta, dlaczego prezydent miasta ten stan rzeczy w Radomiu - toleruje !!! . Odpowiedz Link Zgłoś
bibis5 Re: Czachowski oblężony przez budki 30.01.07, 09:16 Wreszcie słowa poparcia mojego apelu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=56033661&t=1170144831569 Odpowiedz Link Zgłoś
michal.vel.misiek Re: Czachowski oblężony przez budki 30.01.07, 10:25 Takie przypadki trzeba piętnować. Dodam jeszcze, że okolica mauzoleum płka Czachowskiego w wiosnę i lato to jeden syf. Ten teren trzeba na nowo zaprojektować najlepiej przez architekta zieleni, który uwydatni pomnik i stworzy harmonijną przestrzeń zieleni. Do Tety, lepiej bym tego nie opowiedział. Budy tu , budy tam, gdzie się człowiek nie obejrzy to jakieś pudła, bezguścia leżą i ludzie wciąż w prymitywnych warunkach sprzedają i kupują. Takie puste miejsca należy zabudowywać (i tworzyć lokale dla handlowców) lub tworzyć w ich miejsca oazy zieleni miejskiej. Nie możżna w XXI wieku tolerować takiego syfu w mieście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: Czachowski oblężony przez budki 30.01.07, 13:04 :) Wszystko to ma swoje przyczyny. Całe centrum w latach '50 - '60 zostało opanowane przez prostych, nierozgarniętych ludzi. Awansem społecznym było zamieszkać w bloku a do starych kamienic trafiali nieciekawi, delikatnie mówiąc, ludzie. Było to działania z premedytacją ówczesnych władz, właściciele kamienic nie mieli nic do powiedzenia. Skutek jest taki, że owi ludzie mimo takiej szansy, jaką dostali, mieszania w centrum prawie za darmo, nie wykorzystali jej kompletnie. Dawniej w tych kamienicach mieszkali najznamienitsi ludzie, sędziowie, lekarze, urzędnicy. Teraz dzieci wspomnianej patologii, wnuki są równie nie rozgarnieci, więc co innego oni mają robić, jak nie handlować w okolicy czym się da. Jak spytasz taka osobę, jak jej się żyje, to będzie marudzić pół godziny, ale na fajki to zawsze się znajdzie, a i piwko wieczorem to niemalże obowiązek. To jak ci ludzie mają stworzyć coś estetycznego? Oni są po prostu genetycznie wypaczeni, zero przedsiębiorczości, zero pomyślunku. Wieloletnie niepowodzenia powodowały nienawiść do Żydów - znakomitych handlowców, potem po wojnie, gdy ich współtowarzysze dorwali się do władzy zabierano wszelkie prywatne fabryki, pałace, majątki. Myśleli, że niszcząc to, co ich "gnębi i wyzyskuje" stworzą sobie Eden na ziemi. Tylko okazało się z biegiem lat, że obcieli rękę, która ich żywiła. Mieli pole do popisu przez x-lat w PRL i co pokazali? Setki nierentownych zakładów, latami niemodernizowanych nie miało szans istnieć na arenie światowego rynku. Obecnie narzekają, że hipermarkety ich wygryzają, ale poczekać z zamknięciem sklepu do 20 -21 to nikomu się nie chce. Kiedyś chciałem wejść do jednego sklepu w centrum, ale pani sprzedawczyni orzekła, że jest jeż za późno (była za 10 osiemnasta) bo "ona już umyła podłogę, i nie będzie jej tu nikt paskudził". Szok! Teraz ci ludzie dostają zapomogi, becikowe, dopłaty z MOPS-u, często nie płacą za czynsz, wodę, ścieki, śmiecie, handlują na lewo a i tak są na granicy bankructwa. To chyba nie jest zbieg okoliczności. Jak będziemy dalej tolerować takie poczynania z budami, nieestetycznymi szyldami na kamienicach, malowanie tylko części elewacji to będą sie takie rzeczy wiecznie zdarzały, bo zawsze znajdą sie wspomniani przeze mnie ludzie. Metoda minimum kosztów, maximum zysków ma krótkie nogi. Pozdrawiam TETA Odpowiedz Link Zgłoś
bibis5 Re: Czachowski oblężony przez budki 30.01.07, 13:23 To wszystko prawda, ale władze Radomia pozwalają na budowę wszelkiego rodzaju budy, a jak nie wydadzą pozwolenia to potem to sankcjonują, gdyż pozwoliły inne instytucje, np. Poczta pod dworcem PKP. Odpowiednie służby i władze dbaja o wygląd i estetykę miasta, opracowują i zatwierdzaja plan przestrzennego zagospodarowania, a potem zgodnie z nim powinny wydawać pozwolenia na zabudowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ncznmjk Re: Czachowski oblężony przez budki IP: 82.139.48.* 30.01.07, 16:15 W Radomiu potrzebny jest Plastyk Miejski wyposażony w odpowiednie prerogatywy i sankcje, współdziałający ze Strażą Miejską. Taki by pogonił tandeciarzy i oszpecaczy wszelkiej maści. Zobaczcie jak wyglądają dawne delikatesy przy Żeromskiego. Jakaś wsiowa Megi tak oszpeciła ten piękny budynek swymi reklamami,że patrzeć nie można. Nie ma kija na takich. Powołać Plastyka Miejskiego! , bo Miejski Architekt nie spełnia swej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.vel.misiek Re: Czachowski oblężony przez budki 01.02.07, 13:45 Masz rację ta dykta w oknach XIX wiecznej kamienicy to nie tylko obraz prowincjonalnego myślenia właściciela/ki salonu ale obraz nędzy. Ci ludzie sa zupełnie pozbawieni świadomości estetycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ////// Żeromski oblężony przez wsiowe szyldy i reklamy IP: 82.139.48.* 01.02.07, 21:26 I do tego węże świetlne z czerwonymi żaróweczkami. Agencja towarzyska? Odpowiedz Link Zgłoś