isoxazolidine 18.05.07, 15:09 www.wojewodztwo.radom.pl/radom/ Cześć zdjęć jest autorstwa Pana Wojciecha Stana znanego radomskiego fotografika; reszta nieznanych autorów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phodopus Re: [FOTO] Stare zdjęcia 18.05.07, 15:50 Super! Właśnie oglądam z wielkim zainteresowaniem :) Mam jednak prośbę: mógłbyś to pokazać w jakiejś normalnej, tzn. nie flashowej galerii? We 99.999% galerii flashowych (tutaj też) nie da się podać linka do konkretnego zdjęcia, a w tym przypadku byłoby to bardzo wskazane, gdy ktoś np, rozpozna jakieś miejsce i będzie chciał zamieścić adres zdjęcia choćby tutaj, albo będzie chciał o coś spytać... Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: [FOTO] Stare zdjęcia 18.05.07, 20:57 to niestety nie moja robota. dostalem ta stronke od pewnego internauty ktory prosil o mozliwosc publikacji. uznalem, ze to dobry pomysl ... ale przekaze uwagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: [FOTO] Stare zdjęcia 18.05.07, 16:13 Wspaniała kolekcja. Jednak Radom znacznie wypiękniał do moich czasów :) Odpowiedz Link Zgłoś
szybka.osa Re: [FOTO] Stare zdjęcia 18.05.07, 18:56 Świetne. A gdyby tak zrobić akcję i umieścić w miejscach zrobienia zdjęcia jakieś trwałe tabla z danym zdjęciem, by można było zobaczyć jak dane miejsce kiedyś wyglądało. Poczulibyśmy kawałekj historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myhair Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 22:59 fotki lux, fajnie by było zidentyfikować te wszystkie miejsca w których były robione, może jakoś wspólnymi siłami to zrobimy, ale faktycznie potrzeba by umożliwić "olinkowanie" fotek, albo chociaż jakąś numerację zrobić. Fajnie tez by było zobaczyć mapy w lepszej rozdzielczości Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia 18.05.07, 23:54 Radek, super zdjęcia. W większości rozpoznałem miejsca na fotkach. Najbardziej zszokowały mnie widoki naszego osiedla i kilku miejsc w ścisłym centrum, np ulica Traugutta, skrzyżowanie Traugutta/Narutowicza, miejsce gdzie stoi obecnie DH Sezam, okolice dworca z widokiem na plac dworcowy oraz okolice ulicy Broni no i te zdjecia autobusów, miodzio. Dzięki Bogu zachowały się takie fotki. Tobie dziękuje za ich udostępnie. Przychylam się do propozycji z porzednich postów o opisaniu fotek. Odpowiedz Link Zgłoś
domel_radom Re: [FOTO] Stare zdjęcia 19.05.07, 00:25 Kawal historii Naszego Miasta. Chwala autorom. Niech zostanie ku potomnosci i cieszy oczy i raduje serca Radomian! Ku chwale! Pozdrawiam Dominik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 85.112.196.* 20.05.07, 11:45 Piękne zdjęcia. Intryguje mnie ta biała kamienica z szyldem sklepu spożywczego. Wiem, że ją widziałam nie raz ale nie potrafię sobie uświadomić gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teta1985 Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.autocom.pl 20.05.07, 12:05 Gość portalu: wesoła napisał(a): > Piękne zdjęcia. Intryguje mnie ta biała kamienica z szyldem sklepu >spożywczego. Wiem, że ją widziałam nie raz ale nie potrafię sobie uświadomić >gdzie. Róg 25. Czerwca i Słowackiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 85.112.196.* 20.05.07, 13:18 >Róg 25. Czerwca i Słowackiego< Też tak pomyślałam w pierwszej chwili ale wydaje mi się, że tamta ma narożny balkon na pierwszym piętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takietam Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 22:06 Nie po prawej (patrząc od parku - kiedyś poczta), tylko po lewej (AGD?) Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia 21.05.07, 12:28 Czy też macie problemy w dniu dzisiejszym z otwarciem strony: www.wojewodztwo.radom.pl/radom/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imigrantka Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.tkdami.net 22.05.07, 18:22 No i co szanowni Radomianie, nie ma wśród Was kogoś kto potrafi rozszyfrować i opisać te fotki ? Byłaby olbrzymia frajda dla m.in. takich jak ja, co choć od wielu już lat czuję się Radomianką, to jednak mam trudności z rozpoznaniem wszystkich fragmentów miasta pokazanych na zdjęciach. No co, pomożecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 88.156.75.* 22.05.07, 21:29 Bez większego problemu mogę rozszyfrować min. 90 % zdjęć. Tylko jak je opisać? One nie są nawet ponumerowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis 24.05.07, 17:40 Ok. Podaje nazwy ulic i miejsc które poznałem w takiej kolejności jak zamieszczone zdjęcia. Proszę o ewentualne uwagi i spostrzeżenia oraz uzupełnienie braków. 1.Rynek 2.Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 3.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 4.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 5.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 6.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 7.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 8.Miejsce nie rozpoznane 9.Siczki, budowa zalewu 10.Miejsce nie rozpoznane 11.Okolice dworca widok na ulice Broni, obecnie skwer z pomnikiem „Łucznika” 12.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, widok na linie kolejową ??? 13.Siczki, budowa zalewu i tamy 14.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 15.Siczki, budowa zalewu 16.Miejsce nie rozpoznane 17.Miejsce nie rozpoznane 18.Ulica Kwiatkowskiego 19.Miejsce nie rozpoznane 20.Miejsce nie rozpoznane 21.Ulica Dzierzkowska 22.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 23.Ulica Mokra, „ZREMB” 24.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 25.Ulica Narutowicza 26.Ulica Narutowicza 27.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 28.Stadion „Start’u” przy Wernera 29.Mauzoleum Czachowskiego 30.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 31.Ulica Żeromskiego 32.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 33.Ulica Żeromskiego 34.Ulica Żeromskiego 35.Park, widok z budynku UM 36.Zalew Borki 37.Miejsce nie rozpoznane 38.Baza MPK, zapewne na ulicy Świerczewskiego 39.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 40.Pl. Ks. Kotlarza 41.Miejsce nie rozpoznane 42.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 43.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 44.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 45.Ulica Kwiatkowskiego 46.Miejsce nie rozpoznane 47.Miejsce nie rozpoznane 48.Ulica Kwiatkowskiego 49.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 50.Miejsce nie rozpoznane 51.Miejsce nie rozpoznane, Dzierzków??? 52.Miejsce nie rozpoznane 53.Miejsce nie rozpoznane 54.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 55.Tyły kina „Odeon” 56.Miejsce nie rozpoznane 57.Miejsce nie rozpoznane 58.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 59.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 60.Limanowskiego??? 61.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 62.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 63.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 64.Ulica Witolda 65.Okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 66.Miejsce nie rozpoznane 67.Miejsce nie rozpoznane 68.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 69.Ulica Słowackiego 70.Miejsce nie rozpoznane 71.Miejsce nie rozpoznane 72.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 73.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 74.Ulica Witolda 75.Ulica Traugutta 76.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 77.Miejsce nie rozpoznane 78.Miejsce nie rozpoznane 79.Miejsce nie rozpoznane 80.Pl. Zwycięstwa 81.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 82.Gdzieś na XV - leciu 83.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 84.Okolice dworca widok na ulice Broni, obecnie skwer z pomnikiem „Łucznika” 85.Ulica nowogrodzka 86.Ulica Żeromskiego 87.Nad Potokiem??? 88.Miejsce nie rozpoznane 89.Miejsce nie rozpoznane 90.Miejsce nie rozpoznane 91.Miejsce nie rozpoznane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imigrantka Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis IP: *.tkdami.net 24.05.07, 20:15 Dzięki kol. Gregory. Dodam to co wiem : 19 - Kolejowa nad Grzecznarowskiego, 56 - Fabryczna, 78 - Mickiewicza przy parku, 91 - M.C-Skłodowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis IP: 85.112.196.* 24.05.07, 21:45 Imigrantko, 19 to rzeczywiście przejście nad tunelem ale 78 to Dzierzkowska. Z lewej strony narożna kamienica róg 1-go Maja, w głębi widać Szkołę Podstawowa nr.8. 91 to M.Curie-Skłodowskiej a to co Gregory określił jako Dzierzkowską na zdjęciu nr 21 to też M.Curie-Skłodowskiej ale zbliżenie (widać wieżowiec vis a vis "samochodówki". W dalszym ciągu zastanawia mnie zdjęcie 76, to ze sklepem spożywczym. Wydaje mi się, że to raczej ród Słowackiego i Nowogrodzkiej bo ten róg Słowackiego i 1-go Maja ma chyba narożny balkon. Wprawdzie ja tez imigrantka ale w dzieciństwie bardzo dużo czasu spędzałam w Radomiu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis 24.05.07, 20:28 gregory_z_radomia napisał: ... > 60.Limanowskiego??? Tak, to Centrum Krwiodawstwa, róg Przechodniej ... > 90.Miejsce nie rozpoznane Zdjęcie zrobione z bloku przy ul. Traugutta, na samym początku (licząc od dworca). Stoi on w głębi. Widać ulicę Traugutta na 2. planie i odbudowywane po niemieckim bombardowaniu kamienice w tej właśnie ulicy. Za schodami stoi budynek szkoły muzycznej. Za nią 'rośnie’ blok na Waryńskiego / Mickiewicza. > 91.Miejsce nie rozpoznane Hmm. Może Dzierzkowska albo Skłodowskiej. Chyba już tych kamienic nie ma. Więc pasowała by Dzierzkowska, gdzie w po wojnie prowadzono liczne prace wyburzeniowe pod mające powstać Osiedle Żeromskiego. Pozdrawiam TETA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarekWojciechowski Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 23:26 Potwierdzam.Stacja krwiodastwa nr 60. Wszystkie ważniejsze mecze czy to Orłow Górskiego czy Radomiaka mogłem obejrzeć dzięki tenu że za oddaną krew należał się dzień wolny. Mdlałem ale oddawałem. Z czasem ten wolny dzień bardziej jak na mecz potrzebny był na drugi dzień. A fe. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis 24.05.07, 22:01 Super. Poprawiona wersja spisu. Przyglądajmy sie dalej. 1.Rynek 2.Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 3.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 4.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 5.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 6.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 7.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 8.Miejsce nie rozpoznane 9.Siczki, budowa zalewu 10.Miejsce nie rozpoznane 11.Okolice dworca widok na ulice Broni, obecnie skwer z pomnikiem „Łucznika” 12.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, widok na linie kolejową ??? 13.Siczki, budowa zalewu i tamy 14.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 15.Siczki, budowa zalewu 16.Miejsce nie rozpoznane 17.Miejsce nie rozpoznane 18.Ulica Kwiatkowskiego 19.Ulica Kolejowa nad budowaną Al. Grzecznrowskiego (widok w stronę Glinic) 20.Miejsce nie rozpoznane 21.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 22.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 23.Ulica Mokra, „ZREMB” 24.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 25.Ulica Narutowicza 26.Ulica Narutowicza 27.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 28.Stadion „Start’u” przy Wernera 29.Mauzoleum Czachowskiego 30.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 31.Ulica Żeromskiego 32.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 33.Ulica Żeromskiego 34.Ulica Żeromskiego 35.Park, widok z budynku UM 36.Zalew Borki 37.Miejsce nie rozpoznane 38.Baza MPK, zapewne na ulicy Świerczewskiego 39.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 40.Pl. Ks. Kotlarza 41.Miejsce nie rozpoznane 42.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 43.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 44.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 45.Ulica Kwiatkowskiego 46.Miejsce nie rozpoznane 47.Miejsce nie rozpoznane 48.Ulica Kwiatkowskiego 49.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 50.Miejsce nie rozpoznane 51.Miejsce nie rozpoznane, Dzierzków??? 52.Miejsce nie rozpoznane 53.Miejsce nie rozpoznane 54.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 55.Tyły kina „Odeon” 56.Miejsce nie rozpoznane 57.Miejsce nie rozpoznane 58.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 59.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 60.Limanowskiego??? 61.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 62.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 63.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 64.Ulica Witolda 65.Okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 66.Miejsce nie rozpoznane 67.Miejsce nie rozpoznane 68.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 69.Ulica Słowackiego 70.Miejsce nie rozpoznane 71.Miejsce nie rozpoznane 72.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 73.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 74.Ulica Witolda 75.Ulica Traugutta 76.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 77.Miejsce nie rozpoznane 78.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 79.Miejsce nie rozpoznane 80.Pl. Zwycięstwa 81.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 82.Gdzieś na XV - leciu 83.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 84.Okolice dworca widok na ulice Broni, obecnie skwer z pomnikiem „Łucznika” 85.Ulica nowogrodzka 86.Ulica Żeromskiego 87.Nad Potokiem??? 88.Miejsce nie rozpoznane 89.Miejsce nie rozpoznane 90.Miejsce nie rozpoznane 91.M. Curie - Skłodowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis 24.05.07, 22:11 gregory_z_radomia napisał: > Super. Poprawiona wersja spisu... No powiedzmy 'poprawiona'. A moje poprawki? Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis 24.05.07, 22:17 Przepraszam za pominięcie. 1.Rynek 2.Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 3.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 4.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 5.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 6.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 7.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 8.Miejsce nie rozpoznane 9.Siczki, budowa zalewu 10.Miejsce nie rozpoznane 11.Okolice dworca widok na ulice Broni, obecnie skwer z pomnikiem „Łucznika” 12.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, widok na linie kolejową ??? 13.Siczki, budowa zalewu i tamy 14.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 15.Siczki, budowa zalewu 16.Miejsce nie rozpoznane 17.Miejsce nie rozpoznane 18.Ulica Kwiatkowskiego 19.Ulica Kolejowa nad budowaną Al. Grzecznrowskiego (widok w stronę Glinic) 20.Miejsce nie rozpoznane 21.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 22.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 23.Ulica Mokra, „ZREMB” 24.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 25.Ulica Narutowicza 26.Ulica Narutowicza 27.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 28.Stadion „Start’u” przy Wernera 29.Mauzoleum Czachowskiego 30.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 31.Ulica Żeromskiego 32.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 33.Ulica Żeromskiego 34.Ulica Żeromskiego 35.Park, widok z budynku UM 36.Zalew Borki 37.Miejsce nie rozpoznane 38.Baza MPK, zapewne na ulicy Świerczewskiego 39.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 40.Pl. Ks. Kotlarza 41.Miejsce nie rozpoznane 42.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 43.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 44.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 45.Ulica Kwiatkowskiego 46.Miejsce nie rozpoznane 47.Miejsce nie rozpoznane 48.Ulica Kwiatkowskiego 49.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 50.Miejsce nie rozpoznane 51.Miejsce nie rozpoznane, Dzierzków??? 52.Miejsce nie rozpoznane 53.Miejsce nie rozpoznane 54.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 55.Tyły kina „Odeon” 56.Miejsce nie rozpoznane 57.Miejsce nie rozpoznane 58.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 59.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 60.Limanowskiego??? 61.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 62.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 63.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 64.Ulica Witolda 65.Okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 66.Miejsce nie rozpoznane 67.Miejsce nie rozpoznane 68.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 69.Ulica Słowackiego 70.Miejsce nie rozpoznane 71.Miejsce nie rozpoznane 72.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 73.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 74.Ulica Witolda 75.Ulica Traugutta 76.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 77.Miejsce nie rozpoznane 78.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 79.Miejsce nie rozpoznane 80.Pl. Zwycięstwa 81.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 82.Gdzieś na XV - leciu 83.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 84.Okolice dworca widok na ulice Broni, obecnie skwer z pomnikiem „Łucznika” 85.Ulica nowogrodzka 86.Ulica Żeromskiego 87.Nad Potokiem??? 88.Miejsce nie rozpoznane 89.Miejsce nie rozpoznane 90.Widok w stronę ulicy Waryńskiego z okna wychodzacego na podwórko z bloku przy ulicy Traugutta. Blok stoi przy alejce prowadzącej od dawnej hali "Merkury" do ulicy Waryńskiego przy dawnej hali widowiskowej. 91.M. Curie - Skłodowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis IP: 88.156.75.* 24.05.07, 22:31 Jestem pełen uznania, ale dorzucę moje 3 grosze. 1. Rynek 2.Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 3.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 4.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 5.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok zna d stawu 6.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok zna > d stawu 7.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 8.Miejsce nie rozpoznane 9.Siczki, budowa zalewu 10.Miejsce nie rozpoznane 11.Okolice dworca widok na ulice Broni, obecnie skwer z > pomnikiem „Łucznika” 12.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, widok na uregulowany Potok Północny i na linie kolejową; 13.Siczki, budowa zalewu i tamy 14.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 15.Siczki, budowa zalewu 16.Średnia - budynek odlewni ??? 17.Miejsce nie rozpoznane 18.Ulica Kwiatkowskiego 19.Kolejowa nad Grzecznarowskiego 20.Miejsce nie rozpoznane 21.Ulica Dzierzkowska 22.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 23.Ulica Mokra, „ZREMB” 24.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 25.Ulica Narutowicza 26.Ulica Narutowicza 27.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne" 28.Stadion „Start’u” przy Wernera 29.Mauzoleum Czachowskiego 30.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 31.Ulica Żeromskiego 32.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 33.Ulica Żeromskiego 34.Ulica Żeromskiego 35.Park, widok z budynku UM 36.Zalew Borki 37.Widok z Piotrówki na Zamłynie; 38.Baza MPK, zapewne na ulicy Świerczewskiego 39.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 40.Pl. Ks. Kotlarza 41.Widok z Glinic na Radoskór; 42.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam ”, obecnie sklep Lewiatan 43.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr R 22;2” 44.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 45.Ulica Kwiatkowskiego 46.Budowa Radoskóru (Staroopatowska???) 47.Budowa Radoskóru (Staroopatowska???) 48.Ulica Kwiatkowskiego 49.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 50.Budowa Radoskóru (Staroopatowska???) 51.Miejsce nie rozpoznane, Dzierzków??? 52.Miejsce nie rozpoznane 53.Miejsce nie rozpoznane 54.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 55.Tyły kina „Odeon” 56.Glinice (ul. ???) 57.Miejsce nie rozpoznane 58.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 59.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 60.Limanowskiego - stacja krwiodawstwa 61.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 62.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 63.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 64.Witolda / Kilińskiego 65.Okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 66.Miejsce nie rozpoznane 67.Miejsce nie rozpoznane 68.Skrzyżowanie 25 Czerwca / Słowackiego 69.Ulica Słowackiego (wjazd na wiadukt) 70.Miejsce nie rozpoznane 71.Budowa oddziału zakaźnego przy ul. Narutowicza 72.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 73.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 74.Ulica Witolda 75.Ulica Traugutta / Piłsudskiego 76.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 77.Miejsce nie rozpoznane 78.Miejsce nie rozpoznane 79.Miejsce nie rozpoznane 80.Pl. Zwycięstwa (Jagielloński) / Focha 81.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 82.ul. Sportowa 83.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 84.Okolice dworca widok na ulice Broni, obecnie skwer z pomnikiem „Łucznika” 85.Ulica Nowogrodzka (przy Słowackiego) 86.Ulica Żeromskiego (przy Witolda) 87.Os. Nad Potokiem (widok od str. linii kolejowej) 88.Miejsce nie rozpoznane 89.Miejsce nie rozpoznane 90. Tyły ul. Traugutta od str. parzystej (w głębi budynek szkoły muzycznej) 91.ul. Skłodowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjk Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 85.112.196.* 22.05.07, 22:02 A ma ktoś z was może jakies stare fotki na ktorych jest pokazane jak powstaje poludnie poczatkowe bloki osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takietam Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 22:09 Absolutnie domagam się przebudowania strony ze zdjęciami "starego" Radomia tak, by łatwo można było podpisać zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 85.112.196.* 24.05.07, 22:40 No i przebudowali! Jest wspaniale, tylko że nie zgadza sie numeracja a ja coś jeszcze znalazłam. No trudno, po NOWEMU: 21 Jeden z budynków szpitala, widok od Narutowicza. W prawej części widoczny szpital obecnie położniczy (charakterystyczne okna) wtedy zapewne jeszcze chirurgiczny. 25 wylot Głównej w Świerczewskiego 60 Malczewskiego 99 Wałowa 102 Reja via a via Kościoła Ewangelickiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarekWojciechowski Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 23:05 Z wielką radością mogę rozszyfrować zdięcie nr 67. Dla tych którym nie chce się liczyć nasty raz-drugi Odeon to 55,kolorowe zdięcie sądu 59. Dla mnie zdięcie magiczne,miejsce urodzenia i dzieciństwa. Jest to Zamłynie-skrzyżowanie Świerczewskiego(ob.Okulickiego),Zielonej w głebi moja kamienica,oraz Głównej-widoczna tylko kapliczka. Po prawej stronie widoczna okrągła budka z piwem U Maksia.Mój ojciec spędzał tam sporo czasu(mówiło sie-ide na róg) i być może po protestach miejscowych kobiet pan Max musiał przenieść biznes w inne miejsce. Po przeciwnej stronie z kolei w tym niższym budynku była meta(melina). Pani z tego nocnego nazywała się Ząbkiewiczowa i w życiu bym sobie tego nazwiska nie przypomniał gdybym teraz nie zobaczył tego zdięcia. Na głownej było targowisko.Pewnie było małe ale mnie wtedy wydawało się olbrzymie.Potem postawiono blok z pocztą,apteką i sklepami na dole. Przypomniałem też sobie że było takie targowisko w ok ul Wałowej.Na pewno tam byłem.Czy ktoś pamięta? Teraz moge dokładniej przeglądać resztę zdięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarekWojciechowski Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 23:15 No zaraz,co przebudowali? 25 to tak jak w wykazie ul.Narutowicza. Czy ja coś nie tak licze? Wylot Głównej w d. Świerczewskiego to nr 67. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarekWojciechowski Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 23:55 No faktycznie,po przebudowie"moje"zdięcie awansowało na 25 miejsce. Dla mnie i tak jest nr 1. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis II 24.05.07, 23:37 Na stronie wojewodztwo.radom.pl/radom/index.html opisano fotko i nadano im kolejne numery. Z tego powodu wklejam nowy opis zdjęć 1.M. Curie – Skłodowskiej 2.Widok w stronę ulicy Waryńskiego z okna wychodzacego na podwórko z bloku przy ulicy Traugutta. Blok stoi przy alejce prowadzącej od dawnej hali "Merkury" do ulicy Waryńskiego przy dawnej hali widowiskowej. 3.Miejsce nie rozpoznane 4.Miejsce nie rozpoznane 5.Os. Nad Potokiem widok od strony torów 6.Ulica Żeromskiego 7.Ulica nowogrodzka 8.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 9.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 10.Gdzieś na XV - leciu 11.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 12.Pl. Zwycięstwa 13.Miejsce nie rozpoznane 14.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 15.Miejsce nie rozpoznane 16.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 17.Ulica Traugutta 18.Ulica Witolda 19.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 20.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 21.Ulica Narutowicza (widok na budowany szpital) 22.Miejsce nie rozpoznane 23.Ulica Słowackiego, wiadukt 24.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 25.Skrzyżowanie ulic Świerczewskiego (obecnie Okulickiego) i Głównej 26.Miejsce nie rozpoznane 27.Ulica Bydgoska, okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 28.Ulica Witolda 29.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 30.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 31.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 32.Limanowskiego, Stacja Krwiodawstwa 33.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 34.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 35.Miejsce nie rozpoznane 36.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 37.Tyły kina „Odeon” 38.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 39.Miejsce nie rozpoznane 40.Ulica Wrześniowskiego, widok na hale „Radoskóru” 41.Ulica Dzierzkowska, widok na bloki przy osiedlu „Żeromskiego” 42.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 43.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 44.Ulica Kwiatkowskiego 45.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 46.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 47.Skrzyżowanie ulic Kwiatkowskiego i Białej 48.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 49.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 50.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 51.Miejsce nie rozpoznane 52.Pl. Ks. Kotlarza widok na Stary Ogród 53.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 54.Baza Radomskich Zakładów Naprawy Autobusów ulica Toruńska 55.Piotrówka, widok na Zamłynie 56.Zalew Borki 57.Park, widok z budynku UM 58.Ulica Żeromskiego 59.Ulica Żeromskiego 60.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 61.Ulica Żeromskiego 62.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 63.Pl. Żołnierzy 72 PP, Mauzoleum Czachowskiego 64.Stadion „Start’u” przy Wernera 65.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 66.Ulica Narutowicza 67.Ulica Narutowicza 68.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 69.Ulica Mokra, „ZREMB” 70.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 71.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 72.Miejsce nie rozpoznane 73.Ulica Kolejowa/Czarna nad budowaną Al. Grzecznarowskiego (widok w stronę Glinic) 74.Ulica Kwiatkowskiego 75.Miejsce nie rozpoznane 76.Ulica Średnia, Huta 77.Siczki, budowa zalewu 78.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 79.Siczki, budowa zalewu i tamy 80.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, Uregulowany potok północny. Widok na linie kolejową. 81.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 82.Ulica Warszawska 83.Siczki, budowa zalewu 84.Miejsce nie rozpoznane 85.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 86.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 87.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 88.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 89.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 91.Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 92.Miejsce nie rozpoznane 93.Ulica Świerczewskiego??? 94.Miejsce nie rozpoznane 95.ulica Żytnia 96.Muzeum Okręgowe 97.Muzeum Okręgowe 98.Miejsce nie rozpoznane 99.Ulica Wałowa, widok na południowe skrzydło muzeum 100.Miejsce nie rozpoznane 101.Plac przy kościele Ewangelickim (ulica Szewska, widok na Ratusz) 102.Miejsce nie rozpoznane 103.Plebania Kościoła Farnego 104.Rynek -------- Kocham Radom, a TY? Forum radomskich inwestycji - wyraź swoją opinię Galeria tablic rejestracyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis II 25.05.07, 00:21 1.M. Curie – Skłodowskiej 2.Widok w stronę ulicy Waryńskiego z okna wychodzacego na podwórko z bloku przy ulicy Traugutta. Blok stoi przy alejce prowadzącej od dawnej hali "Merkury" do ulicy Waryńskiego przy dawnej hali widowiskowej. 3.Miejsce nie rozpoznane 4.Miejsce nie rozpoznane 5.Os. Nad Potokiem widok od strony torów 6.Ulica Żeromskiego 7.Ulica nowogrodzka 8.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 9.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 10.Gdzieś na XV - leciu 11.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 12.Pl. Zwycięstwa 13.Miejsce nie rozpoznane 14.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 15.Miejsce nie rozpoznane 16.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 17.Ulica Traugutta 18.Ulica Witolda 19.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 20.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 21.Ulica Narutowicza (widok na budowany szpital) 22.Miejsce nie rozpoznane 23.Ulica Słowackiego, wiadukt 24.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 25.Skrzyżowanie ulic Świerczewskiego (obecnie Okulickiego) i Głównej 26.Miejsce nie rozpoznane 27.Ulica Bydgoska, okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 28.Ulica Witolda 29.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 30.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 31.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 32.Limanowskiego, Stacja Krwiodawstwa 33.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 34.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 35.Miejsce nie rozpoznane 36.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 37.Tyły kina „Odeon” 38.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 39.Miejsce nie rozpoznane 40.Ulica Wrześniowskiego, widok na hale „Radoskóru” 41.Ulica Dzierzkowska, widok na bloki przy osiedlu „Żeromskiego” 42.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 43.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 44.Ulica Kwiatkowskiego 45.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 46.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 47.Skrzyżowanie ulic Kwiatkowskiego i Białej 48.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 49.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 50.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 51.Miejsce nie rozpoznane 52.Pl. Ks. Kotlarza widok na Stary Ogród 53.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 54.Baza Radomskich Zakładów Naprawy Autobusów ulica Toruńska 55.Piotrówka, widok na Zamłynie 56.Zalew Borki 57.Park, widok z budynku UM 58.Ulica Żeromskiego 59.Ulica Żeromskiego 60.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 61.Ulica Żeromskiego 62.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 63.Pl. Żołnierzy 72 PP, Mauzoleum Czachowskiego 64.Stadion „Start’u” przy Wernera 65.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 66.Ulica Narutowicza 67.Ulica Narutowicza 68.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 69.Ulica Mokra, „ZREMB” 70.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 71.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 72.Miejsce nie rozpoznane 73.Ulica Kolejowa/Czarna nad budowaną Al. Grzecznarowskiego (widok w stronę Glinic) 74.Ulica Kwiatkowskiego 75.Miejsce nie rozpoznane 76.Ulica Średnia, Huta 77.Siczki, budowa zalewu 78.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 79.Siczki, budowa zalewu i tamy 80.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, Uregulowany potok północny. Widok na linie kolejową. 81.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 82.Ulica Warszawska 83.Siczki, budowa zalewu 84.Miejsce nie rozpoznane 85.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 86.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 87.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 88.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 89.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 91.Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 92.Ulica Szwarlikowska za Ratuszem 93.Ulica Świerczewskiego??? 94.Miejsce nie rozpoznane 95.Ulica Żytnia 96.Muzeum Okręgowe 97.Muzeum Okręgowe 98.Skrzyżowanie Żeromskiego/Wałowa (zbliżenie) 99.Ulica Wałowa, widok na południowe skrzydło muzeum 100.Skrzyżowanie Żeromskiego/Wałowa 101.Plac przy kościele Ewangelickim (ulica Szewska, widok na Ratusz) 102.Kamienica Reja róg Tybla 103.Plebania Kościoła Farnego 104.Rynek Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis II 27.05.07, 19:43 wojewodztwo.radom.pl/radom/index.html Aktualizacja opisów fotek 1.M. Curie – Skłodowskiej 2.Widok w stronę ulicy Waryńskiego z okna wychodzacego na podwórko z bloku przy ulicy Traugutta. Blok stoi przy alejce prowadzącej od dawnej hali "Merkury" do ulicy Waryńskiego przy dawnej hali widowiskowej. 3.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 4.Miejsce nie rozpoznane 5.Os. Nad Potokiem widok od strony torów 6.Ulica Żeromskiego 7.Ulica nowogrodzka 8.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 9.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 10.Gdzieś na XV - leciu 11.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 12.Pl. Zwycięstwa 13.Miejsce nie rozpoznane 14.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 15.Miejsce nie rozpoznane 16.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 17.Ulica Traugutta 18.Ulica Witolda 19.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 20.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 21.Ulica Narutowicza (widok na budowany szpital) 22.Miejsce nie rozpoznane 23.Ulica Słowackiego, wiadukt 24.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 25.Skrzyżowanie ulic Świerczewskiego (obecnie Okulickiego) i Głównej 26.Miejsce nie rozpoznane 27.Ulica Bydgoska, okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 28.Ulica Witolda 29.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 30.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 31.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 32.Limanowskiego, Stacja Krwiodawstwa 33.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 34.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 35.Miejsce nie rozpoznane 36.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 37.Tyły kina „Odeon” 38.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 39.Miejsce nie rozpoznane 40.Ulica Wrześniowskiego, widok na hale „Radoskóru” 41.Ulica Dzierzkowska, widok na bloki przy osiedlu „Żeromskiego” 42.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 43.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 44.Ulica Kwiatkowskiego 45.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 46.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 47.Skrzyżowanie ulic Kwiatkowskiego i Białej 48.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 49.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 50.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 51.Miejsce nie rozpoznane 52.Pl. Ks. Kotlarza widok na Stary Ogród 53.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 54.Baza Radomskich Zakładów Naprawy Autobusów ulica Toruńska 55.Piotrówka, widok na Zamłynie 56.Zalew Borki 57.Park, widok z budynku UM 58.Ulica Żeromskiego 59.Ulica Żeromskiego 60.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 61.Ulica Żeromskiego 62.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 63.Pl. Żołnierzy 72 PP, Mauzoleum Czachowskiego 64.Stadion „Start’u” przy Wernera 65.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 66.Ulica Narutowicza 67.Ulica Narutowicza 68.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 69.Ulica Mokra, „ZREMB” 70.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 71.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 72.Miejsce nie rozpoznane 73.Ulica Kolejowa/Czarna nad budowaną Al. Grzecznarowskiego (widok w stronę Glinic) 74.Ulica Kwiatkowskiego 75.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 76.Ulica Średnia, Huta 77.Siczki, budowa zalewu 78.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 79.Siczki, budowa zalewu i tamy 80.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, Uregulowany potok północny. Widok na linie kolejową. 81.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 82.Ulica Warszawska 83.Siczki, budowa zalewu 84.Miejsce nie rozpoznane 85.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 86.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 87.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 88.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 89.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 91.Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 92.Miejsce nie rozpoznane 93.Ulica Świerczewskiego??? 94.Miejsce nie rozpoznane 95.ulica Żytnia 96.Muzeum Okręgowe 97.Muzeum Okręgowe 98.Miejsce nie rozpoznane 99.Ulica Wałowa, widok na południowe skrzydło muzeum 100.Miejsce nie rozpoznane 101.Plac przy kościele Ewangelickim (ulica Szewska, widok na Ratusz) 102.Miejsce nie rozpoznane 103.Plebania Kościoła Farnego 104.Rynek Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis II 27.05.07, 19:55 Przeoczyłeś to co pisałem w tym wątku parę dni temu :) 10 - Sportowa, widok na północ w kierunku Kusocińskiego 92 - Szwarlikowska, w oddali fragment kościoła ewangelicko-augsburskiego Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis II 27.05.07, 20:16 Przepraszam. Jeszcze raz. 1.M. Curie – Skłodowskiej 2.Widok w stronę ulicy Waryńskiego z okna wychodzacego na podwórko z bloku przy ulicy Traugutta. Blok stoi przy alejce prowadzącej od dawnej hali "Merkury" do ulicy Waryńskiego przy dawnej hali widowiskowej. 3.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 4.Miejsce nie rozpoznane 5.Os. Nad Potokiem widok od strony torów 6.Ulica Żeromskiego 7.Ulica nowogrodzka 8.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 9.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 10.Ulica Sportowa widok w strone 11-go Listopada 11.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 12.Pl. Zwycięstwa 13.Miejsce nie rozpoznane 14.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 15.Miejsce nie rozpoznane 16.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 17.Ulica Traugutta 18.Ulica Witolda 19.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 20.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 21.Ulica Narutowicza (widok na budowany szpital) 22.Miejsce nie rozpoznane 23.Ulica Słowackiego, wiadukt 24.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 25.Skrzyżowanie ulic Świerczewskiego (obecnie Okulickiego) i Głównej 26.Miejsce nie rozpoznane 27.Ulica Bydgoska, okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 28.Ulica Witolda 29.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 30.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 31.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 32.Limanowskiego, Stacja Krwiodawstwa 33.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 34.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 35.Miejsce nie rozpoznane 36.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 37.Tyły kina „Odeon” 38.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 39.Miejsce nie rozpoznane 40.Ulica Wrześniowskiego, widok na hale „Radoskóru” 41.Ulica Dzierzkowska, widok na bloki przy osiedlu „Żeromskiego” 42.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 43.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 44.Ulica Kwiatkowskiego 45.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 46.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 47.Skrzyżowanie ulic Kwiatkowskiego i Białej 48.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 49.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 50.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 51.Miejsce nie rozpoznane 52.Pl. Ks. Kotlarza widok na Stary Ogród 53.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 54.Baza Radomskich Zakładów Naprawy Autobusów ulica Toruńska 55.Piotrówka, widok na Zamłynie 56.Zalew Borki 57.Park, widok z budynku UM 58.Ulica Żeromskiego 59.Ulica Żeromskiego 60.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 61.Ulica Żeromskiego 62.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 63.Pl. Żołnierzy 72 PP, Mauzoleum Czachowskiego 64.Stadion „Start’u” przy Wernera 65.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 66.Ulica Narutowicza 67.Ulica Narutowicza 68.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 69.Ulica Mokra, „ZREMB” 70.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 71.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 72.Miejsce nie rozpoznane 73.Ulica Kolejowa/Czarna nad budowaną Al. Grzecznarowskiego (widok w stronę Glinic) 74.Ulica Kwiatkowskiego 75.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 76.Ulica Średnia, Huta 77.Siczki, budowa zalewu 78.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 79.Siczki, budowa zalewu i tamy 80.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, Uregulowany potok północny. Widok na linie kolejową. 81.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 82.Ulica Warszawska 83.Siczki, budowa zalewu 84.Miejsce nie rozpoznane 85.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 86.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 87.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 88.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 89.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 91.Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 92.Szwarlikowska, w oddali fragment kościoła Eangelicko-Augsburskiego 93.Ulica Świerczewskiego??? 94.Miejsce nie rozpoznane 95.ulica Żytnia 96.Muzeum Okręgowe 97.Muzeum Okręgowe 98.Miejsce nie rozpoznane 99.Ulica Wałowa, widok na południowe skrzydło muzeum 100.Miejsce nie rozpoznane 101.Plac przy kościele Ewangelickim (ulica Szewska, widok na Ratusz) 102.Miejsce nie rozpoznane 103.Plebania Kościoła Farnego 104.Rynek Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: [FOTO] Stare zdjęcia 24.05.07, 23:39 To: www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom-10.html wygląda jak Sportowa widziana z bloku tego tutaj po lewej: album.radom.pl/index.php?n=Grafika.00149 Domek w głębi pośrodku stoi przy odcinku Kusocińskiego prowadzącym w kierunku stadionu Radomiaka :) Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: [FOTO] Stare zdjęcia 24.05.07, 23:40 No niestety, dalej wiele bledow w opisie, np zdjecie 11... Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia 24.05.07, 23:42 Akurat 11 jest trafiona w dzisiątkę Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: [FOTO] Stare zdjęcia 25.05.07, 00:00 gregory_z_radomia napisał: > Akurat 11 jest trafiona w dzisiątkę Akurat nie, bo to jest dziura, w ktorej obecnie stoi Sezam:P Do seniora to jakies 400 metrow:P Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia 25.05.07, 00:06 Nie wiem Wojtku o co ci chodzi, ale w obydwu opisach ta fotka został przeze mnie w następujący sposób: opis 1 ... 81.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) ... opis 2 ... 11.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) ... Chyba jesteś przepracowany ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: [FOTO] Stare zdjęcia 25.05.07, 00:08 Ja mowie o: www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom-11.html Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia 25.05.07, 00:13 Akurat na te opisy nie mamy wpływu. Znalazłem wśród nich kilka błędów i dlatego wykonałem opis 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myhair Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 00:10 wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom-102.htmlReja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myhair Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 00:12 wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom-102.html Reja? Odpowiedz Link Zgłoś
l_echec Re: [FOTO] Stare zdjęcia 26.07.07, 15:03 Tak, podobnie jak zdjęcie nr 94 jest to kamienica przy ul. Reja 16, ale róg pomylono w opisie, bo przylega ona do ul. Wolność, a nie Tybla. Wiem coś o tym, bo mieszkałem tam od urodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: [FOTO] Stare zdjęcia 24.05.07, 23:52 29 - Krakowska w kierunku Wałowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAA Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 82.139.48.* 25.05.07, 00:12 92 ul. Szwarlikowska za ratuszem Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: [FOTO] Stare zdjęcia 25.05.07, 00:01 91 - Szwarlikowska, mniej więcej to: album.radom.pl/index.php?n=Grafika.00288 Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: [FOTO] Stare zdjęcia 25.05.07, 00:04 Znaczy się 92, tylko nad zdjęciem pokazało się "image 91 of .." i stąd pomyłka :) Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: [FOTO] Stare zdjęcia 25.05.07, 00:08 98,100 - róg Żeromskiego/Wałowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAA Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 82.139.48.* 25.05.07, 00:17 93 i 94 Reja róg Wolności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAA Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 82.139.48.* 25.05.07, 00:20 94 i 102 to samo zdjęcie z Reja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAA Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 82.139.48.* 25.05.07, 00:24 3 ślizgawka róg Zielonej i Czarnieckiego teaz po drugiej stronie jest salon Citroena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAA Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 82.139.48.* 25.05.07, 00:28 Plac Małgorzatki z jesionami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAA Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 82.139.48.* 25.05.07, 00:37 75 też ślizgawka przy Zielonej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: 85.112.196.* 25.05.07, 13:49 Zdjęcie 41 (jakas ulica na ówczesnych peryferiach) to nie Dzierzkowska. Dzierzkowska jest w centrum miasta. Bloki przy Żeromskiego stoją do niej równolegle (za tyłami posesji lewej strony) a nie u jej wylotu. Dzierzkowska jest na zdjęciu 14 i tylko tam. Dla ścisłości należy dodać, że te bloki przy Żeromskiego to nie osiedle "Żeromskiego" ale osiedle "Grzecznarowskiego" dla uczczenia człowieka bardzo dla Radomia zasłużonego, dzięki któremu to osiedle powstało. Chociaż teraz pewnie niektórzy woleliby o Nim zapomnieć. Nie wiem czy nazwa została oficjalnie zmieniona ale na początku nazywało sie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: [FOTO] Stare zdjęcia 28.05.07, 22:30 Gość portalu: wesoła napisał(a): ... > Dla ścisłości należy dodać, że te bloki przy > Żeromskiego to nie osiedle "Żeromskiego" ale osiedle "Grzecznarowskiego" dla > uczczenia człowieka bardzo dla Radomia zasłużonego, dzięki któremu to osiedle > powstało. Chociaż teraz pewnie niektórzy woleliby o Nim zapomnieć. Nie wiem > czy nazwa została oficjalnie zmieniona ale na początku nazywało sie inaczej. Hmmm. W kwartalniku Wczoraj I Dziś Radomia było tak właśnie napisane: "Osiedle Żeromskiego", czyli teren ograniczony ulicami: Słowackiego, 25. Czerwca, Żeromskiego oraz linia kolejową. Nie zostało ono do końca zrealizowane. Wiele kamienic przeznaczono do rozbiórki. Cześć rozebrano, część została, powstało kilka nieudanych bloków i tyle. Jak się myle to mnie poprawcie :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia 28.05.07, 22:51 Masz 100% rację. Tak właśnie nazywa się to niby osiedle Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia 25.05.07, 14:26 To moje przejęzyczenie. Chodziło mi o ulice Odrodzenia z widokiem na bloki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Ciekawostki kolejowe i planistyczne IP: *.multimo.gtsenergis.pl 25.05.07, 19:11 Na zdjęciach kolei widać niewiele, ale warto zwrócić uwagę na opublikowane mapki i plany. Najpierw projekt z 1932 roku: www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-25.html Widzimy projektowany plac na skrzyżowaniu Czachowskiego i Żeromskiego, z którego na południowy wschód wybiega "projektowana aleja do Dworca Centralnego". Hm, gdzie tam dworzec? Odpowiedź przynosi www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-26.html , gdzie widać plan całej nowej dzielnicy, z wielkim dworcem z trzynastoma torami pod halą peronową, umieszczonym między ulicami Słowackiego i Żeromskiego. No dobrze, ale co z istniejącym dworcem? Na planie www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-19.html widać na miejscu istniejącej stacji - stację towarową z parowozownią (!), a jeszcze dalej w stronę Skarżyska - jeszcze jedną stację, z mnóstwem torów. Najciekawszy jest tam niewielki detal - w okolicy projektowanego już wtedy wiaduktu nad obecną al. Grzecznarowskiego, a dokładniej - gdzieś tam, gdzie PCK wpada w Czarną, ze stacji wybiega na południowy wschód jakiś tor, przez sam środek obecnego Ustronia. Czy taki istniał naprawdę, czy tylko go planowano? Chyba nie istniał, bo nie ma go na konkurencyjnym projekcie, wykonanym na tym samym podkładzie: www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-18.html. Na nim z kolei jest tor do Warszawy, którego nie ma na poprzednim. Dziwne. Toru przez Ustronie nie ma też na planie miasta z drugiej połowy lat trzydziestych: www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-27.html Za to widać na nim układ bocznic w rejonie ul. Młodzianowskiej, zachowany w niezmienionym stanie do końca XX wieku - widać tor do magazynów tytoniowych na Wierzbickiej, widać też tor biegnący aż w okolice ul. Limanowskiego, z odgałęzieniami do fabryki materiałów ogniotrwałych i do Polmetalu. Nawiasem mówiąc - Polmetalu nie ma na planie z 1919 roku: www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-15.html Z tym dłuższym torem wiążą się dwie ciekawostki. Pierwsza jest tu: www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-29.html Niby zupełnie nie ta okolica - a jednak! Co widzimy za Starym Ogrodem? "Bocznica kolejowa do rzeźni". Czy kiedykolwiek istniało takie przedłużenie? Chyba nie. A druga ciekawostka jest bardziej "wykopaliskowa": www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-9.html Wprawne oko rozpozna tam przejazd na Młodzianowskiej, a zakłady materiałów ogniotrwałych podpisane są "Marywil". Ech, szkoda tego toru, który przecinał dalej ul. 1905 roku, najwyraźniej był tak stary, jak kolej w Radomiu. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: Ciekawostki kolejowe i planistyczne 25.05.07, 21:47 > Najciekawszy jest tam niewielki detal - w okolicy projektowanego już wtedy > wiaduktu nad obecną al. Grzecznarowskiego, a dokładniej - gdzieś tam, gdzie PCK > wpada w Czarną, ze stacji wybiega na południowy wschód jakiś tor, przez sam > środek obecnego Ustronia. Czy taki istniał naprawdę, czy tylko go planowano? badając ostatnio tereny obok ul. Czarnej ze zdziwaczeniu zobaczyłem podkłady kolejowe w okolicach skateparku. Podkłady są betonowe i jest ich kilkanaście. Czy przed wojną już stosowano strunobeton? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Re: Ciekawostki kolejowe i planistyczne IP: *.multimo.gtsenergis.pl 25.05.07, 22:17 pitagor napisał: > badając ostatnio tereny obok ul. Czarnej ze zdziwaczeniu zobaczyłem podkłady > kolejowe w okolicach skateparku. Podkłady są betonowe i jest ich kilkanaście. Wow. Gdzie? Czy wygląda, jakby były elementem rozebranego toru? Jeżeli tak - to w jakim kierunku przebiegał? Muszę się podzielić anegdotą z gatunku "Archiwum X" lub "Strefy mroku". Otóż dzieciństwo spędziłem w bloku Grenadierów 14. Przez wiele lat regularnie miewałem sny, w których występował tor, zaczynający się właśnie tam, gdzie mówisz, wbiegający na teren bazy samochodowej na Orzechowej (lub biegnący jej skrajem, w rejon SP nr 9). Dlatego tak wielkie wrażenie wywarł na mnie opublikowany plan i Twoja informacja. > Czy przed wojną już stosowano strunobeton? Nie sądzę. Koleje bardziej zaawansowane eksperymentowały z podkładami stalowymi, a dominowało drewno. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Ciekawostki kolejowe i planistyczne 25.05.07, 22:23 Być może był to jakiś pojedyńczy "samotny" tor wybiegający poza rampe kolejową która znajdowała się w okolicach warsztatów "Hubala" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Re: Ciekawostki kolejowe i planistyczne IP: *.multimo.gtsenergis.pl 25.05.07, 22:36 gregory_z_radomia napisał: > Być może był to jakiś pojedyńczy "samotny" tor wybiegający poza rampe kolejową > która znajdowała się w okolicach warsztatów "Hubala" Była taka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [FOTO] Podkłady Re: Ciekawostki kolejowe i planistyczne IP: 83.14.207.* 28.05.07, 22:21 Pomiędzy skateparkiem i kortami www.bractworowerowe.ats.pl/tor.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ciekawostki kolejowe i planistyczne IP: *.tpnet.pl 29.05.07, 14:57 Czasem nie jest to tor znajdujący się na zdjęciu: www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-16.html gregory_z_radomia wspomina o projektowanym torze: > Tor o którym wspominasz miał biec przez Iłże w stronę Ostrowca Świetokrzyskiego > i dalej na południe kraju w stronę Rzeszowa. Idea budowy tej lini kolejowej > wiązała się z inwestycjami w Centralny Okręg Przemysłowy. Jednak ze względu na > wybuch wojny ten projekt nie został zrealizowany. Ale tu samo nasuwa się pytanie - czy prace zostały rozpoczęte? Bo biorąc pod uwagę, że resztki podkładów znajdują się nadal w ziemi, a na mapie wykonanej w czasie II wojny światowej przez Niemców ten kawałek linii kolejowej jest uwidoczniony, to można by taką teorię wysnuć. Ile w tym prawdy, nie wiem. Może posiada ktoś jakieś bliższe informacje i zechciałby się nimi podzielić ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Re: Ciekawostki kolejowe i planistyczne IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.05.07, 21:13 Gość portalu: Gość napisał(a): > Czasem nie jest to tor znajdujący się na zdjęciu: > www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-16.html Nie. To jest bocznica biegnąca po drugiej stronie ul. Młodzianowskiej, do ul. Gazowej: www.zumi.pl/namapie.html?loc=Radom%2C+&Submit.x=48&Submit.y=4&long=21.146271&lat=51.383628&type=2&scale=12&long=21.147027&lat=51.383452&type=2&scale=12 Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor [FOTO] Podkłady 29.05.07, 19:11 Wczoraj zapomniałem wpisać swój nick oraz podać, że odległość między podkładami wynosi 90 cm. To chyba norma kolejowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Re: [FOTO] Podkłady IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.05.07, 21:04 Niestety, nie wygląda to na resztki toru. Za rzadko (norma to 1500 podkładów na kilometr) i jakieś takie kostropate i nie mają żadnych śladów po otworach do mocowania szyn. Trzeba by się wybrać z łopatą i zobaczyć, czy mają przynajmniej dobrą długość. I czy leżą na tłuczniu. No i jeszcze dochodzi szczegół taki, że tor musiałby zataczać bardzo ciasny łuk, żeby już tu kierować się pod kątem ponad 90 stopni do istniejącej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Ciekawostki kolejowe i planistyczne 25.05.07, 21:47 " www.wojewodztwo.radom.pl/radom/slides/Radom_plany-19.html widać na miejscu istniejącej stacji - stację towarową z parowozownią (!), a jeszcze dalej w stronę Skarżyska - jeszcze jedną stację, z mnóstwem torów. Najciekawszy jest tam niewielki detal - w okolicy projektowanego już wtedy wiaduktu nad obecną al. Grzecznarowskiego, a dokładniej - gdzieś tam, gdzie PCK wpada w Czarną, ze stacji wybiega na południowy wschód jakiś tor, przez sam środek obecnego Ustronia. Czy taki istniał naprawdę, czy tylko go planowano? Chyba nie istniał, bo nie ma go na konkurencyjnym projekcie, wykonanym na tym samym podkładzie:" Tor o którym wspominasz miał biec przez Iłże w stronę Ostrowca Świetokrzyskiego i dalej na południe kraju w stronę Rzeszowa. Idea budowy tej lini kolejowej wiązała się z inwestycjami w Centralny Okręg Przemysłowy. Jednak ze względu na wybuch wojny ten projekt nie został zrealizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Ciekawostki kolejowe i planistyczne 25.07.07, 22:42 Gość portalu: Bartosz napisał(a): > Co widzimy za Starym Ogrodem? "Bocznic > a > kolejowa do rzeźni". Czy kiedykolwiek istniało takie przedłużenie? Chyba nie. "Magistrat wystąpił w 1928r z inicjatywą budowy na gruntach miejskich wielkiej cegielni (...). Drugą wielką inwestycją miała byc budowa bocznicy kolejowej do rzeźni miejskiej, która pozwoliłaby obniżyc koszty produkcji rzezni eksportowej oraz otworzyłaby dla lokalizacji przemysłowych nowe tereny, m.in tereny miejskie Koniówki, o które wystąpiła firma S. i P. Bergman z Warszawy pod budowę fabryki kabli. Na inwestycję potrzebne były nowe kredyty, przeciw którym wystąpili radni (...)" podaję za: "Radom - dzieje miasta w XIX i XXw", RTN Radom 1985. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła Re: Gregory IP: 85.112.196.* 28.05.07, 13:47 Gregory, jeszcze raz upominam sie o "wyprostowanie" ulicy Dzierzkowskiej! Na zdjęciu 41 Dzierzkowskiej nie ma! Poza tym: - Wydaje mi się, że na zdjęciu 4 jest Strzelecka. Wskazywałby na to widoczny zakręt z dużym budynkiem w perspektywie ulicy. Jest to ulica odchodząca od Kwiatkowskiego czyli w okolicy fotografowanej. - Zdjęcie 22 robione było chyba z jakiegoś dachu na Krakowskiej. O tym świadczy zdjęcie 29 robione z trochę innego miejsca i z innej perspektywy ale powtarza się kilka charakterystycznych motywów. Widoczne są tyły obecnego muzeum od strony Wałowej Od zdjęcia nr. 90 zaczyna się problem. Po prostu jest pomylona numeracja. Inna nad zdjęciem a inna pod nim. Jako że prawidłowa jest ta górna trzymajmy się tego. - 91 to jak ktoś zauważył Szwarlikowska - 92 to Świerczewskiego (Okulickiego) po lewej stronie idąc od centrum. - 93 Kamienica na Reja vis a vis Kościoła Ewangelickiego. Kiedyś w tym budynku była Bożnica żydowska. - 94 Ulica Żytnia - 95 Obecne Muzeum ale dawniejsze Kolegium Pijarów (bo to ważne), w tamtym okresie Liceum Chaubińskiego. - 96 Muzeum - 97 Róg Żeromskiego i Wałowej - 98 Wałowa - 99 Róg Żeromskiego i8 Wałowej (to co na zdjęciu 97) - 100 Szewska, w głębi widoczny prawy bok Ratusza - 101 Reja, ta sama kamienica co na zdjęciu 93 - 102 Wałowa. Zamek Królewski - 103 Rynek Jeszcze raz przypominam o Dzierzkowskiej, dla mnie jest ważna z przyczyn sentymentalnych ale dla wszystkich ważne jest to, żeby podpisy były wiarygodne, kto wie, może to się komuś jeszcze przyda? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia [FOTO] Stare zdjęcia - opis III 28.05.07, 17:33 Dzięki za uwagi. Jeśli chodzi o zdjęcie numer 41 to cały czas miałem namyśli ulice Odrodzenia z widokiem na bloki. Zdjęcie numer 4 opisze weług Twoich wskazówek. Zdjęcie numer 22 raczej nie te rejony które wskazujesz. To jest gdzieś przy Traugutta. 1.M. Curie – Skłodowskiej 2.Widok w stronę ulicy Waryńskiego z okna wychodzacego na podwórko z bloku przy ulicy Traugutta. Blok stoi przy alejce prowadzącej od dawnej hali "Merkury" do ulicy Waryńskiego przy dawnej hali widowiskowej. 3.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 4.Miejsce nie rozpoznane 5.Os. Nad Potokiem widok od strony torów 6.Ulica Żeromskiego 7.Ulica nowogrodzka 8.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 9.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 10.Ulica Sportowa widok w strone 11-go Listopada 11.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 12.Pl. Zwycięstwa 13.Miejsce nie rozpoznane 14.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 15.Miejsce nie rozpoznane 16.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 17.Ulica Traugutta 18.Ulica Witolda 19.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 20.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 21.Ulica Narutowicza (widok na budowany szpital) 22.Miejsce nie rozpoznane 23.Ulica Słowackiego, wiadukt 24.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 25.Skrzyżowanie ulic Świerczewskiego (obecnie Okulickiego) i Głównej 26.Miejsce nie rozpoznane 27.Ulica Bydgoska, okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 28.Ulica Witolda 29.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 30.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 31.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 32.Limanowskiego, Stacja Krwiodawstwa 33.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 34.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 35.Miejsce nie rozpoznane 36.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 37.Tyły kina „Odeon” 38.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 39.Miejsce nie rozpoznane 40.Ulica Wrześniowskiego, widok na hale „Radoskóru” 41.Ulica Odrodzenia ?, widok na bloki przy osiedlu „Żeromskiego” 42.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 43.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 44.Ulica Kwiatkowskiego 45.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 46.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 47.Skrzyżowanie ulic Kwiatkowskiego i Białej 48.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 49.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 50.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 51.Miejsce nie rozpoznane 52.Pl. Ks. Kotlarza widok na Stary Ogród 53.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 54.Baza Radomskich Zakładów Naprawy Autobusów ulica Toruńska 55.Piotrówka, widok na Zamłynie 56.Zalew Borki 57.Park, widok z budynku UM 58.Ulica Żeromskiego 59.Ulica Żeromskiego 60.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 61.Ulica Żeromskiego 62.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 63.Pl. Żołnierzy 72 PP, Mauzoleum Czachowskiego 64.Stadion „Start’u” przy Wernera 65.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 66.Ulica Narutowicza 67.Ulica Narutowicza 68.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 69.Ulica Mokra, „ZREMB” 70.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 71.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 72.Miejsce nie rozpoznane 73.Ulica Kolejowa/Czarna nad budowaną Al. Grzecznarowskiego (widok w stronę Glinic) 74.Ulica Kwiatkowskiego 75.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 76.Ulica Średnia, Huta 77.Siczki, budowa zalewu 78.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 79.Siczki, budowa zalewu i tamy 80.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, Uregulowany potok północny. Widok na linie kolejową. 81.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 82.Ulica Warszawska 83.Siczki, budowa zalewu 84.Miejsce nie rozpoznane 85.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 86.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 87.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 88.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 89.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 90, (91).Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 91, (92).Szwarlikowska, w oddali fragment kościoła Eangelicko-Augsburskiego 92, (92).Ulica Świerczewskiego 93, (94).Kaminica róg Reja i Tybla 94, (95).Ulica Żytnia 95, (96).Muzuem Okegowe 96, (97).Muzeum Okręgowe 97, (98).Róg Żeromskiego i Wałowej 98, (99).Ulica Wałowa 99, (100).Róg Żeromskiego i Wałowej 100, (101).Plac przy kościele Ewangelickim (ulica Szewska, widok na Ratusz) 101, (102).Kaminica róg Reja i Tybla 102,(103).Plebania Kościoła Farnego 103,(104).Rynek Liczby w nawiasie odnoszą się do błędnego oznaczenia na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis III IP: 82.139.48.* 28.05.07, 23:43 Jak to 15 nie rozpoznane? Plac Małgorzatki przy Trugutta z tyłu widać elektrownię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAA radomianin Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis III IP: 82.139.48.* 28.05.07, 23:46 22 jest zrobione z dachu bloku przy Traugutta naprzeciw straży pożarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis III 29.05.07, 20:50 Gość portalu: radomianin napisał(a): > Jak to 15 nie rozpoznane? Plac Małgorzatki przy Trugutta z tyłu widać > elektrownię. Ano tak, rzeczywiście widać chłodnię kominową ze starej elektrowni. O! Plac Małgorzatki już wtedy był przyozdobiony budami? Cóż za tradycjonalizm. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia opis, aktualizacja IV 29.05.07, 21:25 Rozpoznane miejsce na zdj nr. 15 1.M. Curie – Skłodowskiej 2.Widok w stronę ulicy Waryńskiego z okna wychodzacego na podwórko z bloku przy ulicy Traugutta. Blok stoi przy alejce prowadzącej od dawnej hali "Merkury" do ulicy Waryńskiego przy dawnej hali widowiskowej. 3.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 4.Miejsce nie rozpoznane 5.Os. Nad Potokiem widok od strony torów 6.Ulica Żeromskiego 7.Ulica nowogrodzka 8.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 9.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 10.Ulica Sportowa widok w strone 11-go Listopada 11.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 12.Pl. Zwycięstwa 13.Miejsce nie rozpoznane 14.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 15.Plac Małgorzatki przy Trugutta z tyłu widać chłodnię kominową ze starej elektrowni 16.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 17.Ulica Traugutta 18.Ulica Witolda 19.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 20.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 21.Ulica Narutowicza (widok na budowany szpital) 22.Miejsce nie rozpoznane 23.Ulica Słowackiego, wiadukt 24.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 25.Skrzyżowanie ulic Świerczewskiego (obecnie Okulickiego) i Głównej 26.Miejsce nie rozpoznane 27.Ulica Bydgoska, okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 28.Ulica Witolda 29.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 30.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 31.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 32.Limanowskiego, Stacja Krwiodawstwa 33.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 34.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 35.Miejsce nie rozpoznane 36.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 37.Tyły kina „Odeon” 38.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 39.Miejsce nie rozpoznane 40.Ulica Wrześniowskiego, widok na hale „Radoskóru” 41.Ulica Odrodzenia ?, widok na bloki przy osiedlu „Żeromskiego” 42.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 43.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 44.Ulica Kwiatkowskiego 45.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 46.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 47.Skrzyżowanie ulic Kwiatkowskiego i Białej 48.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 49.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 50.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 51.Miejsce nie rozpoznane 52.Pl. Ks. Kotlarza widok na Stary Ogród 53.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 54.Baza Radomskich Zakładów Naprawy Autobusów ulica Toruńska 55.Piotrówka, widok na Zamłynie 56.Zalew Borki 57.Park, widok z budynku UM 58.Ulica Żeromskiego 59.Ulica Żeromskiego 60.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 61.Ulica Żeromskiego 62.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 63.Pl. Żołnierzy 72 PP, Mauzoleum Czachowskiego 64.Stadion „Start’u” przy Wernera 65.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 66.Ulica Narutowicza 67.Ulica Narutowicza 68.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 69.Ulica Mokra, „ZREMB” 70.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 71.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 72.Miejsce nie rozpoznane 73.Ulica Kolejowa/Czarna nad budowaną Al. Grzecznarowskiego (widok w stronę Glinic) 74.Ulica Kwiatkowskiego 75.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 76.Ulica Średnia, Huta 77.Siczki, budowa zalewu 78.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 79.Siczki, budowa zalewu i tamy 80.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, Uregulowany potok północny. Widok na linie kolejową. 81.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 82.Ulica Warszawska 83.Siczki, budowa zalewu 84.Miejsce nie rozpoznane 85.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 86.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 87.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 88.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 89.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 90, (91).Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 91, (92).Szwarlikowska, w oddali fragment kościoła Eangelicko-Augsburskiego 92, (92).Ulica Świerczewskiego 93, (94).Kaminica róg Reja i Tybla 94, (95).Ulica Żytnia 95, (96).Muzuem Okegowe 96, (97).Muzeum Okręgowe 97, (98).Róg Żeromskiego i Wałowej 98, (99).Ulica Wałowa 99, (100).Róg Żeromskiego i Wałowej 100, (101).Plac przy kościele Ewangelickim (ulica Szewska, widok na Ratusz) 101, (102).Kaminica róg Reja i Tybla 102,(103).Plebania Kościoła Farnego 103,(104).Rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włodek Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 11:02 Fajny kawałek historii. Szkoda że nie ma np.1905r, budowy Południa i więcej zdjęc z budowy tunelu na Grzecznarowskiego. Ale super, szukałem podobnych zdjęć od dawna w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Foto 22 28.06.07, 18:36 Miejsce na fotce nr 22 to zapewne widok na tyły kamienic przy Żeromskiego. Zrobiono je z bloku postawionego po wojnie na ulicy Traugutta przy straży pożarnej. Widać wystającą półokrągłą klatkę schodowa kamienicy na Żeromskiego na wprost siedziby Gazety (nieco w górę deptaka). Poza tym, sam układ ulic by się zgadzał oraz styl zakończenia bloku z którego zrobiono zdjęcie (gzymsy). Co więcej, jak widać na fotce, blok sąsiadujący z tym, z którego zrobiono fotkę, jest o kilkanaście stopni odchylony od linii zabudowy - tak właśnie jest na Traugutta. To tam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAAradomianin Re: Foto 22 IP: *.tkdami.net 28.06.07, 21:39 Teto pisałem o tym równo miesiąc temu. Nie odkryłeś Ameryki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: Foto 22 28.06.07, 22:24 Ano racja. Jakoś przeoczyłem. Spojrzałem na listę nr IV gregorego_z_radomia a tam nadal jest pod nr 22 'miejsce nierozpoznane', stad ta pomyłka. Mimo to cieszę się, że prawidłowo rozpracowałem zagadkę. Prawdziwy detektyw ze mnie:) Pozdrawiam również Odpowiedz Link Zgłoś
aaa30 Re: [FOTO] Stare zdjęcia 29.06.07, 13:34 Dopiero teraz trafiłem na tą stronę i jestem mile zaskoczony, że ktoś przechował te zdjęcia i udostępnił wszystkim. Ale mam też kilka uwag, czy raczej sugestii: - czy na zdjęciach: 3, 72 i 75 to jest na pewno ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego ??? Był tam jakiś stawik ??? Uważam, że są to zimowe zdjęcia "Morza Prędocińskiego", czyli stawiku, przy którym jest obecnie nowy kościół ( w dużym przybliżeniu: róg Jana Pawła i Grzecznarowskiego). Ten stawik, przed wybudowaniem ulicy Jana Pawła był dwa trzy razy większy i był otoczony drzewami. Widok na zdjęciach jest od strony ulicy Staroopatowskiej ze skarpy, którą biegła kiedyś ulica Świerkowa, dochodząca do Staroopatoweskiej. Właśnie pani z wiadrem na zdjęciu 90 idzie po ulicy Świerkowej. Wydaje mi się, że na zdjęciu 72 pomiędzy gałęziami drzew prześwituje wieża kościoła na Glinicach. Ale mogę się mylić. - zdjęcie 60 - ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy. Na 100%? Tam nigdy nie było takiej dziury, nawet po katastrofie budowlanej, a budynek z tyłu jest inny. - zdjęcie 81 - Widok na ulicę Broni (raczej na Poniatowskiego, ale to szczegół), budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną. No, niestety, nie jest to budowa tunelu, lecz budowa kolektora sanitarnego, czyli rury odprowadzającej nieczystości, dla budującego się osiedla Ustronie. Kolektor poszedł pod torami i dalej ulicą PCK i był zasypany przed dokończeniem budowy pierwszego budynku na Ustroniu, czyli PCK 1-3-5-7. Budowę tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną rozpoczęto jakieś pięć lat później. - zdjęcie 92 - czy to też na pewno ulica Świerczewskiego (dwa parterowe domki)? Może to być tam i łuk krawężnika to wjazd do bazy MPK ( obecnie bazar), ale też mogą to być nie istniejące już domki na Reja, a łuk krawężnika to ulica Wolności. Nie mam 100% pewności co do prawidłowości opisu tego zdjęcia. Na koniec tylko ciekawostka dotycząca zdjęcia nr 11 - skrzyżowanie Żeromskiego - Moniuszki: mam już trochę lat i pamiętam, że najpierw był tam skwerek z niskimi (50cm) krzaczkami. Potem teren ogrodzili, wymalowali na ścianie budynku ekran (widać go na fotce)i urządzili tam kino letnie. Na placyk wewnątrz placyku wjeżdżał wojskowy propagandowy samochód lublin i z okna projektorkiem 16 mm wyświetlał filmy. Potem nie było już kina i lokator budynku przy Moniuszki, na skos przez ekran puścił rurę do pionu kominowego. Dopiero później rozkopano teren i postawiono SDH "Sezam". Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia 24.07.07, 22:27 aaa30 napisał: Ale mam też kilka uwag, czy raczej sugestii: - czy na zdjęciach: 3, 72 i 75 to jest na pewno ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego ??? Był tam jakiś stawik ??? Uważam, że są to zimowe zdjęcia "Morza Prędocińskiego", czyli stawiku, przy którym jest obecnie nowy kościół ( w dużym przybliżeniu: róg Jana Pawła i Grzecznarowskiego). Ten stawik, przed wybudowaniem ulicy Jana Pawła był dwa trzy razy większy i był otoczony drzewami. Widok na zdjęciach jest od strony ulicy Staroopatowskiej ze skarpy, którą biegła kiedyś ulica Świerkowa, dochodząca do Staroopatoweskiej. Właśnie pani z wiadrem na zdjęciu 90 idzie po ulicy Świerkowej. Wydaje mi się, że na zdjęciu 72 pomiędzy gałęziami drzew prześwituje wieża kościoła na Glinicach. Ale mogę się mylić. Też nie jestem przekonany do opisu że jest Czarnieckiego/Zielona, ale mam sporo zastrzeżeń odnośnie Twojej opini. Niby rzeczywiście jest woda kótra może przypominac obecny staw na Ustroniu, ale po pierwsze nie mogło być to zdjecie zrobione z ulicy Świerkowej, bo ta dochodziła do Staroopatowskiej troszeczkę dalej, w stronę Prędocinka. Po drugie tamtędy nigdy nie jeżdziły autobusy, a na zdjęciu 72 widać autobus miejski. Po trzecie na zdjęciu nr 90 Pani z wiadrem idzie odcinkiem ulicy Południowej która obecnie znajduje się po lewej stronie Al. Jana Pawła II jadąc w kierunku Młodzianowa. Zdjęcie wykonane w kierunku obecnej szkoły nr 9 na Sandomierskiej. W tle widać budowane bloki Sandomierska 16 i 22. Po zatym Twoja uwaga odnośnie tego miejsca jest ciekawa. Będzimy to konsultować ze "Starszyzną" - zdjęcie 60 - ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy. Na 100%? Tam nigdy nie było takiej dziury, nawet po katastrofie budowlanej, a budynek z tyłu jest inny To jest na 10O% poprawnie odgadnięte zdjęcie. - zdjęcie 81 - Widok na ulicę Broni (raczej na Poniatowskiego, ale to szczegół), budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną. No, niestety, nie jest to budowa tunelu, lecz budowa kolektora sanitarnego, czyli rury odprowadzającej nieczystości, dla budującego się osiedla Ustronie. Kolektor poszedł pod torami i dalej ulicą PCK i był zasypany przed dokończeniem budowy pierwszego budynku na Ustroniu, czyli PCK 1-3-5-7. Budowę tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną rozpoczęto jakieś pięć lat później. Widać tam świetną perspektywę na ulice Broni i chyba tak zostawimy. Odnosnie Twoich uwag o budowie która została uwieczniona na zdjeciąch przedstawiających ten fragment miasta, to także ciekawa historia. - zdjęcie 92 - czy to też na pewno ulica Świerczewskiego (dwa parterowe domki)? Może to być tam i łuk krawężnika to wjazd do bazy MPK ( obecnie bazar), ale też mogą to być nie istniejące już domki na Reja, a łuk krawężnika to ulica Wolności. Nie mam 100% pewności co do prawidłowości opisu tego zdjęcia. Narazie zostawimy Świerczewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia 25.07.07, 23:43 Dziś dwie osoby potwierdziły podczas rozmowy że napewno jest to Staw Prędociński, kolejna że gdzies tak miedzy 1973 a 977 miała tam swój końcowy przystanek linia 11, tak więc miałeś racje z tym stawem Prędocińskim. Szczerze nie byłem przekonany że może być to miejsce. Jednak przyznaje się do tego i wprowadzam kolejną aktulizację Odpowiedz Link Zgłoś
aaa30 Re: [FOTO] Stare zdjęcia 29.06.07, 13:35 Dopiero teraz trafiłem na tą stronę i jestem mile zaskoczony, że ktoś przechował te zdjęcia i udostępnił wszystkim. Ale mam też kilka uwag, czy raczej sugestii: - czy na zdjęciach: 3, 72 i 75 to jest na pewno ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego ??? Był tam jakiś stawik ??? Uważam, że są to zimowe zdjęcia "Morza Prędocińskiego", czyli stawiku, przy którym jest obecnie nowy kościół ( w dużym przybliżeniu: róg Jana Pawła i Grzecznarowskiego). Ten stawik, przed wybudowaniem ulicy Jana Pawła był dwa trzy razy większy i był otoczony drzewami. Widok na zdjęciach jest od strony ulicy Staroopatowskiej ze skarpy, którą biegła kiedyś ulica Świerkowa, dochodząca do Staroopatoweskiej. Właśnie pani z wiadrem na zdjęciu 90 idzie po ulicy Świerkowej. Wydaje mi się, że na zdjęciu 72 pomiędzy gałęziami drzew prześwituje wieża kościoła na Glinicach. Ale mogę się mylić. - zdjęcie 60 - ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy. Na 100%? Tam nigdy nie było takiej dziury, nawet po katastrofie budowlanej, a budynek z tyłu jest inny. - zdjęcie 81 - Widok na ulicę Broni (raczej na Poniatowskiego, ale to szczegół), budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną. No, niestety, nie jest to budowa tunelu, lecz budowa kolektora sanitarnego, czyli rury odprowadzającej nieczystości, dla budującego się osiedla Ustronie. Kolektor poszedł pod torami i dalej ulicą PCK i był zasypany przed dokończeniem budowy pierwszego budynku na Ustroniu, czyli PCK 1-3-5-7. Budowę tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną rozpoczęto jakieś pięć lat później. - zdjęcie 92 - czy to też na pewno ulica Świerczewskiego (dwa parterowe domki)? Może to być tam i łuk krawężnika to wjazd do bazy MPK ( obecnie bazar), ale też mogą to być nie istniejące już domki na Reja, a łuk krawężnika to ulica Wolności. Nie mam 100% pewności co do prawidłowości opisu tego zdjęcia. Na koniec tylko ciekawostka dotycząca zdjęcia nr 11 - skrzyżowanie Żeromskiego - Moniuszki: mam już trochę lat i pamiętam, że najpierw był tam skwerek z niskimi (50cm) krzaczkami. Potem teren ogrodzili, wymalowali na ścianie budynku ekran (widać go na fotce)i urządzili tam kino letnie. Na placyk wewnątrz placyku wjeżdżał wojskowy propagandowy samochód lublin i z okna projektorkiem 16 mm wyświetlał filmy. Potem nie było już kina i lokator budynku przy Moniuszki, na skos przez ekran puścił rurę do pionu kominowego. Dopiero później rozkopano teren i postawiono SDH "Sezam". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Wojciechowsk Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:57 72 to faktycznie nie jest ślizgawka Zielona/Czarnieckiego,ale też w wykazie figuruje jako miejsce nierozpoznane.I być może jest to miejsce o którym piszesz. Natomiast napewno jest na zdięciach 3 i 75.Ślizgałem się tam osobiście na łyżwach doczepianych do butów.Zabiegu adaptacji butów do łyżew dokonywało się u tzw majsterka(nikt inaczej nie mówił) na rogu Zielonej i Świerczewskiego- zdięcie 25,za okrąglakiem z piwem. W domu na zdięciu nr 3 mieszkała dziewczyna nazwiskiem Kryk(Kryg?)Pamiętam że była bardzo wysoka.Albo mnie się tak wydawało bo moja ksywka ze szkoły to karzełek.Plącze mi się też nazwisko Fila. Dopisujcie takie właśnie historyjki z tamtych czasów.Miło się czyta takie starocie.Zwłaszcza gdy się nie mieszka w Radomiu ponad 20 lat.Dlatego podpisuję sie z nazwiska,może odezwie się ktoś ze znajomych. Nie dajcie umrzeć temu wątkowi,jednemu z ciekawszych w zalewie tej pseudopolitycznej pyskówki. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis IV 24.07.07, 22:33 Aktualizacja 1.M. Curie – Skłodowskiej 2.Widok w stronę ulicy Waryńskiego z okna wychodzacego na podwórko z bloku przy ulicy Traugutta. Blok stoi przy alejce prowadzącej od dawnej hali "Merkury" do ulicy Waryńskiego przy dawnej hali widowiskowej. 3.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 4.Miejsce nie rozpoznane 5.Os. Nad Potokiem widok od strony torów 6.Ulica Żeromskiego 7.Ulica nowogrodzka 8.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 9.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 10.Ulica Sportowa widok w strone 11-go Listopada 11.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 12.Pl. Zwycięstwa 13.Miejsce nie rozpoznane 14.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 15.Plac Małgorzatki przy Trugutta z tyłu widać chłodnię kominową ze starej elektrowni 16.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 17.Ulica Traugutta 18.Ulica Witolda 19.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 20.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 21.Ulica Narutowicza (widok na budowany szpital) 22.Ulica Traugutta, widok z dachu kamienicy na wprost ulicy Lekarskiej w stronę ulicy Żeromskiego 23.Ulica Słowackiego, wiadukt 24.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 25.Skrzyżowanie ulic Świerczewskiego (obecnie Okulickiego) i Głównej 26.Miejsce nie rozpoznane 27.Ulica Bydgoska, okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 28.Ulica Witolda 29.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 30.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 31.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 32.Limanowskiego, Stacja Krwiodawstwa 33.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 34.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 35.Miejsce nie rozpoznane 36.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 37.Tyły kina „Odeon” 38.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 39.Miejsce nie rozpoznane 40.Ulica Wrześniowskiego, widok na hale „Radoskóru” 41.Ulica Odrodzenia ?, widok na bloki przy osiedlu „Żeromskiego” 42.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 43.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 44.Ulica Kwiatkowskiego 45.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 46.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 47.Skrzyżowanie ulic Kwiatkowskiego i Białej 48.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 49.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 50.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 51.Miejsce nie rozpoznane 52.Pl. Ks. Kotlarza widok na Stary Ogród 53.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 54.Baza Radomskich Zakładów Naprawy Autobusów ulica Toruńska 55.Piotrówka, widok na Zamłynie 56.Zalew Borki 57.Park, widok z budynku UM 58.Ulica Żeromskiego 59.Ulica Żeromskiego 60.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 61.Ulica Żeromskiego 62.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 63.Pl. Żołnierzy 72 PP, Mauzoleum Czachowskiego 64.Stadion „Start’u” przy Wernera 65.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 66.Ulica Narutowicza 67.Ulica Narutowicza 68.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i Focha 69.Ulica Mokra, „ZREMB” 70.Ustronie, widok na bloki jednostki ??? 71.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 72.Miejsce nie rozpoznane 73.Ulica Kolejowa/Czarna nad budowaną Al. Grzecznarowskiego (widok w stronę Glinic) 74.Ulica Kwiatkowskiego 75.Ślizgawka przy ulicy Zielonej i Czarnieckiego 76.Ulica Średnia, Huta 77.Siczki, budowa zalewu 78.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 79.Siczki, budowa zalewu i tamy 80.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, Uregulowany potok północny. Widok na linie kolejową. 81.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 82.Ulica Warszawska 83.Siczki, budowa zalewu 84.Miejsce nie rozpoznane 85.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 86.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 87.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 88.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 89.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 90, (91).Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 91, (92).Szwarlikowska, w oddali fragment kościoła Eangelicko-Augsburskiego 92, (92).Ulica Świerczewskiego 93, (94).Kaminica róg Reja i Tybla 94, (95).Ulica Żytnia 95, (96).Muzuem Okegowe 96, (97).Muzeum Okręgowe 97, (98).Róg Żeromskiego i Wałowej 98, (99).Ulica Wałowa 99, (100).Róg Żeromskiego i Wałowej 100, (101).Plac przy kościele Ewangelickim (ulica Szewska, widok na Ratusz) 101, (102).Kaminica róg Reja i Tybla 102,(103).Plebania Kościoła Farnego 103,(104).Rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis IV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 18:49 gregory_z_radomia napisał: > Aktualizacja Poprawicie jeszcze te byki ortograficzne i podeślę link znajomym - piękna galeria. Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: aktualizacja opisów na stronie 25.07.07, 22:18 To prośba do isoxa :) Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: aktualizacja opisów na stronie 25.07.07, 22:30 ten interes kontroluje pitagor ;) Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: aktualizacja opisów na stronie 25.07.07, 23:03 Coś ostatnio się nie odzywa, pewnie gdzieś wybył... A upominam się o uzupełnienie, bo dostałem od kogoś, nie wiem czemu akurat ja i to na konto mailowe w domenie mojej strony, list z brakującymi opisami :) (brakującymi w galerii, bo w tym wątku już są) Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: aktualizacja opisów na stronie 25.07.07, 23:13 rozmawiałem z nim dzis. bedzie dzialal w temacie galerii :D PS. ogladales uwaznie plan zagospodarowania placu zwyciestwa z 1945r? ja zauwazylem w pn-wsch narozniku ... kosciół (!) ciekawe nie? Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: aktualizacja opisów na stronie 25.07.07, 23:36 No faktycznie :) Swoją drogą, mogłoby w końcu coś sensownego na tej TRYGowej (czy czyja ona obecnie jest) działce powstać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis IV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 23:26 68 to skrzyzowanie Zeromskiego i 25 Czerwca (obecny Orange), a nie Focha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis IV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 23:30 A 102 to nie rog Reja i Tybla, tylko Reja i Wolnosc:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis IV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 23:35 15-to nie jest Plac Malgorzatki. Spojrzcie na bok kamienicy-tu opada, a na Malgorztce jest prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: [FOTO] Stare zdjęcia - opis VI 25.07.07, 23:46 Aktualizacja 1.M. Curie – Skłodowskiej 2.Widok w stronę ulicy Waryńskiego z okna wychodzacego na podwórko z bloku przy ulicy Traugutta. Blok stoi przy alejce prowadzącej od dawnej hali "Merkury" do ulicy Waryńskiego przy dawnej hali widowiskowej. 3. Morze Prędocińskie, obecnie staw na Ustroniu, 4.Miejsce nie rozpoznane 5.Os. Nad Potokiem widok od strony torów 6.Ulica Żeromskiego 7.Ulica nowogrodzka 8.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 9.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 10.Ulica Sportowa widok w strone 11-go Listopada 11.Skrzyżowanie Żeromskiego/Moniuszki (tu stoi Sezam) 12.Pl. Zwycięstwa 13.Miejsce nie rozpoznane 14.Ulica Dzierzkowska (widok w stronę Czachowskiego) 15.Plac Małgorzatki przy Trugutta z tyłu widać chłodnię kominową ze starej elektrowni 16.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 17.Ulica Traugutta 18.Ulica Witolda 19.Ustronie, widok na bloki jednostki „B” ??? 20.Ulica Traugutta vis a vis WSH i jednostki Straży 21.Ulica Narutowicza (widok na budowany szpital) 22.Ulica Traugutta, widok z dachu kamienicy na wprost ulicy Lekarskiej w stronę ulicy Żeromskiego 23.Ulica Słowackiego, wiadukt 24.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 25.Skrzyżowanie ulic Świerczewskiego (obecnie Okulickiego) i Głównej 26.Miejsce nie rozpoznane 27.Ulica Bydgoska, okolice dworca, widok na Pl. Dworcowy 28.Ulica Witolda 29.Ulica Krakowska, widok w stronę Wałowej 30.Ulica Żeromskiego plac przed budynkiem UW 31.Skrzyżowanie 1-go Maja/Słowackiego 32.Limanowskiego, Stacja Krwiodawstwa 33.Skrzyżowanie Piłsudskiego/Sienkiewicza Sąd 34.Skrzyżowanie Moniuszki, Traugutta, Narutowicza 35.Miejsce nie rozpoznane 36.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 37.Tyły kina „Odeon” 38.Skrzyżowanie Narutowicza/Traugutta 39.Miejsce nie rozpoznane 40.Ulica Wrześniowskiego, widok na hale „Radoskóru” 41.Ulica Odrodzenia ?, widok na bloki przy osiedlu „Żeromskiego” 42.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 43.Ulica Zagłoby kino „Odeon” 44.Ulica Kwiatkowskiego 45.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 46.Ulica Fabryczna, hale „Radoskóru” 47.Skrzyżowanie ulic Kwiatkowskiego i Białej 48.Skrzyżowanie Limanowskiego Narutowicza, widok w stronę Wałowej 49.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, Szkoła podstawowa nr „2” 50.Ustronie jednostka „A” ulica Gagarina, widok na dawny „Sam”, obecnie sklep Lewiatan 51.Miejsce nie rozpoznane 52.Pl. Ks. Kotlarza widok na Stary Ogród 53.Ulica Żeromskiego, budowa wiaduktu nad linią kolejową 54.Baza Radomskich Zakładów Naprawy Autobusów ulica Toruńska 55.Piotrówka, widok na Zamłynie 56.Zalew Borki 57.Park, widok z budynku UM 58.Ulica Żeromskiego 59.Ulica Żeromskiego 60.Ulica Malczewskiego vis a vis Św. Trójcy 61.Ulica Żeromskiego 62.Nie istniejący dworek przy Piłsudskiego (teren Tp) 63.Pl. Żołnierzy 72 PP, Mauzoleum Czachowskiego 64.Stadion „Start’u” przy Wernera 65.Skrzyżowanie Narutowicza/Limanowskiego, widok na „Szkoły Energetyczne” 66.Ulica Narutowicza 67.Ulica Narutowicza 68.Skrzyżowanie ulic Żeromskiego i 25 go Czerwca 69.Ulica Mokra, „ZREMB” 70.Ustronie, widok na nie wybudowaną do końca jednostkę A 71.Ulica M. Curie Skłodowskiej (widok w stronę 25-go Czerwca) 72.Morze Prędocińskie, obecnie staw na Ustroniu, widok w stronę Glinic, autobus linii 11 73.Ulica Kolejowa/Czarna nad budowaną Al. Grzecznarowskiego (widok w stronę Glinic) 74.Ulica Kwiatkowskiego 75. Morze Prędocińskie, obecnie staw na Ustroniu, widok w stronę Glinic 76.Ulica Średnia, Huta 77.Siczki, budowa zalewu 78.Żeromskiego, kawiarnia „Stylowa” 79.Siczki, budowa zalewu i tamy 80.Tereny obecnego osiedla Nad Potokiem, Uregulowany potok północny. Widok na linie kolejową. 81.Widok na ulice Broni, budowa tunelu pod ulicą Kolejową/Czarną 82.Ulica Warszawska 83.Siczki, budowa zalewu 84.Miejsce nie rozpoznane 85.Ulica Zbrowskiego widok na Struga 86.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 87.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) widok znad stawu 88.Ustronie, widok na bloki jednostki „A” (ulica Gagarina) 89.Pomnik żołnierzy Radzieckich na Pl. Jagiellońskim 90, (91).Ustronie, widok na bloki numer 16 i 22 na ulicy Sandomierskiej 91, (92).Szwarlikowska, w oddali fragment kościoła Eangelicko-Augsburskiego 92, (92).Ulica Świerczewskiego 93, (94).Kaminica róg Reja i Tybla 94, (95).Ulica Żytnia 95, (96).Muzuem Okegowe 96, (97).Muzeum Okręgowe 97, (98).Róg Żeromskiego i Wałowej 98, (99).Ulica Wałowa 99, (100).Róg Żeromskiego i Wałowej 100, (101).Plac przy kościele Ewangelickim (ulica Szewska, widok na Ratusz) 101, (102).Kaminica róg Reja i Tybla 102,(103).Plebania Kościoła Farnego 103,(104).Rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: [FOTO] Stare zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 21:40 miasta.gazeta.pl/radom/1,35219,4340101.html to miłe. A galeria świetna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rmek co za miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 21:06 Zawsze uważałem Radom za paskudną zapyziałą mieścinę ale po tym co zobaczyłem na tych starych zdjęciach , obecnie jawi mi się jako europejska metropolia . Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: [FOTO] Stare zdjęcia 26.07.07, 18:42 Podpisy pod zdjęciami poprawiłem, jeśli ktoś jeszcze wypatrzy błędy proszę o informacje. Zachęcam do nadsyłania zdjęć starego Radomia na pewno dodamy, zależy nam szczególnie na tych niepublikowanych, prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś