Dodaj do ulubionych

Będę rodzić w Radomiu

28.05.07, 20:15
Jestem zupełnie zielona co do informacji o szpitalach, ginekologach i
położnych. Za tydzień wprowadzam się do Radomia i natychmiast musze udać się
do ginekologa położnika i wybrać szpital chciałabym aby to był dobry i
polecany przez ludzi. Jestem w 28 tygodniu ciąży i chcę godnie urodzić to moje
pierwsze dziecko i chce żeby było jak najlepiej i bez zbędnych rozczarowań.
Obserwuj wątek
    • Gość: J@K Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.tkdami.net 28.05.07, 20:47
      W Radomiu zbyt dużego wyboru niema. Albo Józefów albo szpital na Tohtermana. A
      który lepszy? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Józefów nowy szpital a
      tohterman starszy. Jedni chwalą ten a drudzy ten. Moja żonka woli starszy :) bo
      tam już rodziła:)
      • Gość: Kasia Re: Będę rodzić w Radomiu IP: 82.139.43.* 29.05.07, 15:55
        A ja rodziłam w szpitalu na Tochtermanna i nigdy więcej moja noga tam nie
        postanie. Sale po 6 osób, jedna łazienka na cały oddział, pielęgniarki do dzieci
        leniwe, nieuprzejme i obrażone, że są budzone w nocy, bo świeżo upieczona mama
        po osiemnastogodzinnym porodzie nie jest w stanie sama sobie poradzić z opieka
        nad dzieckiem. warunki sanitarne fatalne, a opieka medyczna poniżej
        jakiejkolwiek krytyki. W rankingu fundacji Rodzic po ludzku szpital dostał
        najgorszą z możliwych ocen. Rodziłam 9 lat temu, ale dwa lata temu byłam tam u
        mojej przyjaciółki i zemdlałam po wejściu na oddział, więc wyobraźcie sobie, co
        tam przeżyłam.
        Jestem teraz w drugiej ciąży i przysięgłam sobie, że dziecko urodzę na Józefowie
        - nie jest tam idealnie, ale na pewno lepiej niż na Tochtermanna.
        • Gość: mamuśka Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 19:18
          a ja nie bede rodzic w Radomiu! za nic!
          • Gość: pies Re: Będę rodzić w Radomiu IP: 195.3.153.* 29.05.07, 20:14
            A jak wygląda sytuacja z przyjmowaniem kobiet na porodówki podczas strajku?
            • mamusia.rd Re: Będę rodzić w Radomiu 29.05.07, 23:20
              hmm ok a co z porodem prywatnie czy to duzo kosztuje?? Mysle ze jak sie płaci to
              warunki muszą być dobre
              • Gość: Kasia Re: Będę rodzić w Radomiu IP: 82.139.43.* 30.05.07, 11:07
                Nie rozumiem o co chodzi w pytaniu o poród prywatny? Jeśli chodzi ci o rodzinny,
                to jest możliwość w obu radomskich szpitalach, ale nie orientuje sie w cenie. ja
                sama skorzystam z opcji porodu rodzinnego, bo wydaje mi sie, że jak na sali
                będzie ktoś jeszcze poza mną i personelem szpitala, to lekarze i położne będą
                zachowywać sie lepiej niż wówczas, gdy nie będzie świadków. I podobno na
                Józefowie jest możliwość wykupienia osobnego pokoju na pobyt po porodzie, ale
                ile to kosztuje - niestety nie wiem. trzeba po prostu zadzwonić do szpitala i
                dowiedzieć sie szczegółów.
        • Gość: bleee Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 10:57
          jozefow dostal gorsza, to nie jest wiarygodne
    • Gość: baba Re: Będę rodzić w Radomiu IP: 193.111.144.* 30.05.07, 11:13
      Niestety szpitale w Radomiu nie mają zbyt dobrej opinii. Zdarza się, że wożą
      ciężarne kobiety do kozienic, gdyż tutaj bywają problemy z tym i owym... Ja
      rodziłam w Kielcach - tzw. poród rodzinny.
      • Gość: ? Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 12:58
        Droga mamusiu tego że chcesz rodzić w radomiu przyszłe dziecko ci nie wybaczy
        • mamusia.rd Re: Będę rodzić w Radomiu 30.05.07, 21:41
          Chodzi o to że nie chce ale jestem w 28 tyg i wlasnie przeprowadzam sie do
          \Radomia moze masz racje ale bez samochodu to raczej nie mam mozliwosci urodzic
          gdzie indziej
          • calineczka78 Re: Będę rodzić w Radomiu 31.05.07, 10:31
            Bez przesady ja rodziłam na Józefowie 3 lata temu i złego słowa nie moge
            powiedziec zwłaszcza na opieke połoznej a i lekarze byli mili .Miałam poród
            rodzinny pełen komfort kanapa do odpoczynku, wanna,radio,nikt inny nie miał
            wstepu do tej sali na czas mojego porodu a potem wykupiłam salę jedynkę z
            osobną łazienką i prywatność i odpoczynek zapewnione. Szpital czysty i wszystko
            ok. Teraz jestem w drugiej ciąży i tez chcę rodzic w tym szpitalu.Nie straszcie
            tak tym Radomiem .Przebieg kazdego porodu,wytrzymałość kazdej pacjentki są
            rózne i dlatego pewnie tak sprzeczne opinie.Ja wspominam poród fizycznie ciężko
            ale psychicznie ok.
            • nauczycielka20 Re: Będę rodzić w Radomiu 31.05.07, 10:36
              Teraz może coś się zmieniło na lepsze. Kiedyś opinie nie były dla radomskich
              poródówek korzystne.
      • Gość: inż. Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 21:07
        baba-mogłoś rodzic w "Damianie" w Warszawie za ok.7000 zł.Wybrałas państwowy
        szpital ktory za taki poród dostaje 130 pkt.x10 zl =1300zł.Widzisz róznicę.Moja
        żona rodzila w "Damianie",a 2 dziecko w Radomiu na Tochtermana i poza wygladem
        sal nie widziała różnicy.P.s.żona i dzieci /4i 2 latka/czują sie świetnie.
        • Gość: lukrecja34 Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.tkdami.net 31.05.07, 21:17
          no już bez przesady z tym fatalnym stanem radomskich porodówek.ja pierwsze
          dziecko rodziłam 9 lat temu na tochtermana.miałam wykupiony poród rodzinny-była
          osobna sala do porodu,położna na każde zawołanie,mąż był cały czas ze
          mną.niezbyt miła była tylko pani doktor pediatra,która badała
          dziecko.płaciliśmy wtedy ok.350 zł a jak jest teraz to nie wiem.nie
          powiedziałabym,że miałam poród w luksusowych warunkach ale złego słowa też nie
          mogę powiedzieć.na pewno nie będę jeździć do innych miast w poszukiwaniu
          lepszej porodówki.drugie dziecko urodzę w październiku na tochtermana
          • mamusia.rd Re: Będę rodzić w Radomiu 01.06.07, 15:20
            dzieki wielkie za informacje. Ja i tak w innym miescie nie urodze bo ciekawe kto
            by mnie zawiozl jakbym zaczela rodzic np do kilec (1h jazdy) Jak wtedy
            kosztowalo 350 to moze teraz nieduzo wiecej bedzie kosztowac. Faktycznie porod
            rodzinny jest lepszy bo masz do wyloncznosci pokuj jst z toba ktos bliski.
            :D I tak wazniejsze jest dla mnie to ze nareszcie po tylu miesiacach zobacze
            swojego bobaska
            • Gość: ika Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 09:38
              A co najważniejsze to sprzęt na józefowie jest nowoczesny i w razie potrzeby
              wszystko na miejscu, tak słyszałam od koleżanek, które juz tam rodziły,a tak na
              marginesie to kto teraz szefuje na ginekologii jak Banaczka już nie ma?I kogo
              polecacie z lekarzy tam pracujących?Wiecie może kto z ginekologów złożył
              wypowiedzenie?
    • Gość: mama 7 latka Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 12:54
      ja rodziłam na Józefowie...poród rodzinny, więc sala do porodu indywidualna,
      kanapa, fotele, wanna tylko do mojej dyspozycji, piłka do wygonej pozycji, czy
      ćwiczeń rozluźniających...mąż cały czas przy mnie, w razie potrzeby wołał
      położną która pomagała jak mogła...przy porodzie cały personel medyczny starał
      sie bardzo...instruowali i mnie i męża jak może mi pomóc...Potem osobna sala
      dla mnie i dziecka za którą wtedy nie musiałam płacić (była w ramach porodu
      rodzinnego).W szpitalu byłam 4 dni i prawie cały czas był ze mną mąż, możliwe
      były też odwiedziny rodziny! Tylko że wtedy to były początki takich rodzinnych
      porodów i może dlatego tak się starali, teraz nie wiem jak jest, ale słyszałam
      koszmarne opinie na temat Tohtermana - to podobno najgorszy szpital w rankingu
      ogólnopolskim Rodzić po ludzku!!!
      • Gość: ola Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 15:18
        up
      • women28 Re: Będę rodzić w Radomiu 04.06.07, 17:20
        witam
        jestem mama dwóch dziewczynek . jedna rodziła sie w Warszawie i tego błędu
        nigdy nie popełnię, druga zaś w szpitalu na Józefowie.
        Jestem z tego szpitala bardzo zadowolona z opieki , warunków
        Qbecnie jest jeszcze lepiej mają super ordynatora który jjest nie tylkko dobrym
        fachowcem ale także super człowiekiem .Gorąco pozdrawiam personel tego
        szpitala, a ten drugi szpital dostał czarne serce wśród szpitali więc chyba nie
        trzeba nic więce pisać..
        • Gość: iwa Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 11:49
          Wiecie może jak teraz rozłożono że tak powiem układ sił na józefowie,kto teraz
          jest tam ordynatorem i dalej po nim?Macie jakies opinie ?Jaka atmosfera i
          podejście do pacjentek?
          • mamusia.rd Re: Będę rodzić w Radomiu 05.06.07, 12:43
            Jeszcze raz dziekuje za informacje, Jozefow nawet jak sie dowiedzialam jest
            blizej mojego mieszkania Pozdro dla wszystkich mamus i przyszlych mamuś
            • Gość: nikka Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.00a.radom.pilicka.pl 05.06.07, 16:42
              Ja pierwsze dzieciątko rodziłam na Tochtermana (2004r.) - zdecydowanie nie
              polecam!
              Drugie w kwietniu 2007 na Józefowie. Było ok. Poród rodzinny. Nie miałam
              żadnych znajomości, a położne i lekarze bardzo mili. Jak zaczeła się akcja
              porodowa nagle obok mnie znalazło się 5 osób do pomocy. Po porodzie dziecko
              cały czas przy mamie, nawet szczepienia, wszystkie badania były w sali gdzie
              leżeliśmy, poza tym bardzo dobre warunki. Józefów - zdecydowanie Tak!
              Pozdrawiam
              • kszychoo Re: Będę rodzić w Radomiu 12.06.07, 01:11
                Cztery godziny temu moja zono urodziła nam syna:)

Poród na Józefowie. Nie pochodzimy z Radomia i znajomości nie mamy.
                W sumie to bardziej moja zona powinna wydawać opinię, ale z mojego punktu
                widzenia nie mam zastrzeżeń. Zarówno położne na ginekologii jak i na
                położnictwie super. Bardzo miłe ale i stanowcze podejście. Lekarzy tez tylko
                mogę chwalić.

Poród rodzinny kosztuje 350 PLN, sala jednoosobowa 100 PLN a jednoosobowa z
                łazienką 150 bez względu ile dni tam spędzisz.

Na Tochtermana na noworodkach byłem tylko 2 razy jakies 2 lata temu w
                odwiedzinach u znajomych. Warunki tam panujące pozostawię bez komentarza.
                Mówi się że na Józefowie sa lepsze warunki ale opieka i podejście do pacjentki
                lepsze są na Tochtermana. Teraz, powiedzmy że z własnego doświadczenia wiem, że
                to nieprawda. No chyba że tam pacjentki noszą na rękach:)
                • Gość: nikka Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.00a.radom.pilicka.pl 12.06.07, 15:22
                  GRATULACJE!!!
                  • calineczka78 Re: Będę rodzić w Radomiu 12.06.07, 21:58
                    Super gratuluję.Tylko utwierdziłeś mnie w przekonaniu ,że będe rodzić na
                    józefowie .Dziekuje .
                    • kszychoo Re: Będę rodzić w Radomiu 12.06.07, 23:19
                      dzięki :))
                      syna mam super, musze się pochwalić:D
                      Dzis, po pierwszej dobie podtrzymuję to co napisalem. Opieka i podejście bardzo
                      dobre. Przy setnym, pewnie mało istotnym ale dla nowych rodziców NAJWAŻNIEJSZYM
                      w danej chwili pytaniu, połozne bez mrugnięcia okiem odpowiadają i uspakajają.
                      To też ważne. I widać u zdecydowanej większości pracowników super podejście do
                      dzieci. Wiadomo, po jakims czasie dzieci się myje albo przebiera mechanicznie i
                      z boku wygląda to masakrycznie (moja pierwsza w życiu zmiana spiochów trawałaby
                      pewnie godzinę gdyby nie przyszła pomoc i po 30 sekundach było po sprawie :)))
                      ale mały się przy tym nawet nie skrzywił ).
                      Tylko nie licz raczej że w czasie obchodu twój partner będzie przy Was. Ja
                      musiałem się ulotnić:)
    • Gość: przyszła mama Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.tkdami.net 13.06.07, 09:50
      ja również słyszałam rózne opinie nt radomskich szpitali sama jestem w 34 tc i
      niestety ja wyboru nie mam bo znając moje szczęscie akurat bezie Jóżefów
      zamkniety gdy przyjdzie mój termin porodu, na przełomie lipiec/sierpień
      zamykają Józefów na 2 tyg :( tzn porodówkę tylko pierwsze dwa tyg lipca
      zamykają na Tochtermana chyba ze bede miała szczęscie i dzidzia zdecyduję sie
      wczesniej, jeżeli będę miała możliwośc wyboru to jedziemy z mężem na Józefów
      P.S. Bardzo fajna szkoła rodzenia tam jest :)
    • k.mgda0 Re: Będę rodzić w Radomiu 13.06.07, 12:14
      Ja ma dwóch synków w wieku 6 lat i 11 m-cy. obu rodziłam w szpitalu na
      Józefowie. 6 lat temu były sale 3 osobowe, czyste i zadbane, telefon pawie przy
      każdym łóżku, Łazieneczki czyste z prysznicem na przeciwko sali. Porody rodzinne
      płatne w pojedynczych salach lepiej urządzone. Obsługa taka sobie (zależy na
      jaką siostrę i położną się trafiło). Mój poród trwał 2 godz. Sama położna bez
      łapówki i jakiś prezentów włożyła mi czopki na przyspieszenie rozwarcia (była
      super). W tym samym czasie na porodówkę przyszła inna dziewczyna, która darła
      się z bólu a jej położna siedziała w fotelu i oglądała telewizję. Drugi poród
      był trudniejszy gdyż dziecko kolos 4400 kg. Ale położna również super. W tej
      chwili sale są du osobowe i również czysto. Pielęgniarki różne. Były dwie które
      pomagały przy wszystkim (nawet uczyły karmić) inne przechodziły całkiem
      obojętnie. Podejrzewam, że tak jest w każdym szpitalu. Ja rodziłam naturalnie.
      jeżeli chodzi o szpital na Tohtermana to nie radziła bym. Syf, kiła i mogiła.
      Łazienki jak dla służących w ciemnych, potłuczonych płytkach. Jeden kibelek i
      jeden prysznic na wiele sal. Same sale wieloosobowe. Pomimo porodów rodzinnych i
      tak położne i pielęgniarki chodzą z rozchylonymi kieszeniami. Wiem to stąd, gdyż
      dwa razy rodziła tam moja siostra. Pomimo porodów rodzinnych trafiła na salę dwu
      osobową ze starymi łóżkami, fotelami. Nikt nie pomagał przy myciu czy
      przewijaniu a wiadomo, że różnie kobiety się czują po porodzie. Ja czułam się
      bardzo dobrze, ale siostra nie była w stanie nawet wstać z łóżka. Nikt nie
      przyszedł jej z pomocą, jedynie mąż, który faktycznie mógł być cały czas.
      • Gość: ewa Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 13:52
        Czy w szpitalu zrobia mi ktg bez wiekszych problemów jeśli zjawie się tam z
        mety ze tak powiem ? jestem w 34tyg ciazy i mam dziwne skurcze ,podejrzewam ze
        to sa te przepowiadajace ale wolałabym sie upewnic czy aby nic złego sie nie
        dzieje.Czy o takie badanie trzeba sie prosic ,miec skierowanie itp. ,trzeba sie
        zgłosic na izbe czy gdzies indziej ?Dziekuje i pozdrawiam.
        • Gość: ona Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.tkdami.net 15.06.07, 14:22
          przykro mi ale jest strajk i nawet w 39 tyg nie zrobili mi ktg!!! paranoja!!!
          • Gość: ala Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 00:26
            Nawet gdyby nie było strajku to i tak bu ci nie zrobili KTG. Ja w zeszłym roku
            ew 38 tyg. ciąży (jak się później okazało w dniu porodu) przyszłam zrobić tylko
            KTG ale mi powiedziano, że to badanie wykonają tylko wtedy gdy położę się na 3
            dni do szpitala. Jeśli w tym czasie nie urodze to wróce do domu. Inaczej nie da
            rady. Nie rozumien tego. Przecież szpitale nie mają pieniędzy ale stać je na to
            żeby trzymac niepotrzemnie 3 dni pacjęta w szpitalu
            • Gość: aga Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 22:09
              Ja rodziłam w Radomiu dokładnia dwa lata temu (16 czerwca moje dziecko kończy
              dwa lata). Po raz pierwszy i z pewnoscią ostatni. Tego co przeżyłam w szpitalu
              przy ul. Tochtermana nie życzę najgorszemu wrogowi!
              Na moje pytanie czy mogę otrzymać znieczulenie( oczywiscie odpłatnie )
              odpowiedziano mi, że tego nie praktykuje sie ponieważ pani doktor, która
              pracuje na oddziale też rodziła dziecko bez znieczulenia i uważa, że każda
              kobieta powinna tego doświadczyć. Opieka na oddziale noworodków fatalna.
              Prosiłam kilka razy o pomoc- nie doczekałam się. Panie odpowiadały na moją
              prośbę o pomoc w pokazaniu jak trzeba założyć pileuchę że cyt."przeciez nogi
              dziecku nie urwie",gdy mała płakał (kolka) "płacze? cóż teraz już tak będzie,
              niech się przyzwyczaja". Innych wypowiedzi i reakcji personelu nie przytaczam
              bo chcę o nich zapomnieć.
              Dzięki Bogu nie mieszkam już w Radomiu i nie będę miała już nic wspólnego z
              radomska opieka medyczną a w szczególnoscio ze szpitalem przy ul. Tochtermana.

• Gość: Mama Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.tkdami.net 08.10.07, 14:38
                Polecam Szpital na Józefowie czysto,opieka wspaniała,rodziłam 26.września
                2007r.Położne pomagają.Beż łapówek.
    • ona73 Re: Będę rodzić w Radomiu 16.06.07, 22:17
      Powiem jedno i krótko - jestem szczęśliwa że już mam to za sobą!!! Ps. rodziłam
      na Tochtermana
      • magda8210 Re: Będę rodzić w Radomiu 16.06.07, 23:11
        ja też słyszałam, że na Tochtermana jest nieciekawie
    • Gość: czarny Re: Będę rodzić w Radomiu IP: 82.139.35.* 17.06.07, 09:16
      Moja zonarodzila tu i tu i zdecydowanie lepeij na Tochtermana pomino ze szpital
      sztarszy sale po 6 osob itp itd. Na Jozefowie jak nie dasz to nie urodzisz nikt
      palcem nie kiwnie
      • Gość: pacjentka Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 11:18
        Ja rodzilam na Tochtermana blisko 7 lat temu. Niemiło wspominam tylko dr
        Kowalczewską - Bogucką, ale miałam na szczęście z nią do czynienia tylko kilka
        minut na izbie. Reszta personelu była miła i starała się mi pomóc z wyjątkiem
        młdej panienki, która miała mi pomoc przy karmieniu.Pewnie przyszła do pracy z
        przymusu, na szczęście po mojej rozmowie z położną ta niemila pani nie zjawiła
        się u mnie więcej.Rodziłam mając opłacony poród rodzinny, może więc nie mogę
        być obiektywna.Mimo to nie mam zastrzeżeń do personelu z wyjątkiem tych dwóch
        przypadków.
        • Gość: ewa Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 18:13
          up z ciekawości
          • Gość: lea Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.tkdami.net 09.10.07, 00:01
            urodziłam 2 dzieci na tochtermana, w 96 i 99 roku , porody były
            rodzinne i nic złego nie moge powiedzieć, żadnych rozchylonych
            fartuchów , duża pomoc połoznych przy porodzie oraz na
            noworodkach ......
    • Gość: Kicia Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.07, 18:34
      z własnego doświadczenia polecam Józefów. Trafiłam na miły personel i miła
      atmosferę. Polecam dr Ananicza
      • mefiko Re: Będę rodzić w Radomiu 19.11.07, 08:29
        Up.
        Chciałam podbić i dowiedzieć sie jak to wygląda w tej chwili.
        Ponieważ będzie to mój pierwszy poród w Radomiu, chciałam się dowiedzieć jak to
        jest z wyborem szpitala. Czy jest jakaś regionalizacja czy wybiera sie szpital i
        tam sie rodzi? Teściowie mieszkają na Niedziałkowskiego, jak zgłoszę sie na
        Józefów to będą mnie odsyłali na Tochtermana?
        • Gość: inez Re: Będę rodzić w Radomiu IP: 82.139.53.* 19.11.07, 09:39
          Wybór szpitala jest dowolny, nie ma żadnej regionalizacji. Ja
          rodziłam na Tochtermana w styczniu 2006 - zimno, brudno, opieka na
          noworodkach tragiczna. Leżałam na oddziale 10 dni bo mała
          złapała "jakąś" infekcę. Poród zakończył się cesarką a nikt z
          personelu nawet nie spojrzał przez ten czas na moje szwy i nie
          sprawdził czy wszystko jest ok. I jeszcze jedno - dziecko
          przyniesiono mi dopiero po 20 godzinach od porodu. Gdybym teraz
          miała rodzić to poszłabym na Józefów.
          • Gość: baska Re: Będę rodzić w Radomiu IP: 83.1.53.* 20.11.07, 09:55
            Wybacz, ale tak to jest jak nie potrafi sie wyegzekwować swoich praw! Nie
            wyobrażam sobie że dziecko przyniesiono by mi po 20 godzinach a ja nic z tym bym
            nie zrobiła, tylko czekała aż ktoś sie 'zlituje'!
            Tak nas traktują jak na to zasługujemy, potulnie podkulamy ogon i sie godzimy na
            takie traktowanie.
            Nikt nie spojrzał na twoje szwy??? I co ty na to? Sama je kontrolowałaś???
    • Gość: XXX??? Re: Będę rodzić w Radomiu IP: *.tkdami.net 20.11.07, 10:32
      Jak miałaś cesarkę to trudno żebyś miała dziecko wcześniej jeżeli