Dodaj do ulubionych

Ech, ten Radom..., wstyd mi :(

30.05.07, 12:00
Hmmm... w sumie jestem lokalną patriotką i staram się dostrzegać pozytywne
strony miasta, ale tym razem poczułam się mocno zażenowana.

Mam okazję służbowo gościć kilkanaście osób z zagranicy. Są to mieszkańcy
Włoch, Niemiec, Rosji, Ukrainy, Białorusi, Litwy i Australii. Mieszkają w
radomskich hotelach, jedzą w radomskich restauracjach i zostawiają swoje
pieniądze u radomskich taksówkarzy, którzy oczywiście nie mówią po angielsku.

Ale nie o tym chciałam.

Ostatnio zapytali mnie czy jest w Radomiu jakiś odkryty basen, bo chcieli
popływać.
Ja: Niestety nie ma.
Oni: A kryty?
Ja: Tak, ale teraz już tylko jeden. Niestety nie ma na niego wolnych wejść,
bo większość ludzi ma wykupione karnety i w ten sposób zapełnione są niemalże
wszyskie godziny.
Oni: W takim razie może jakieś jezioro, rzeka...?
Ja: Hmmm... jakby tu powiedzieć... (Myślę: zalew na Borkach odpada, Siczki -
bez komentarza, Pacynka???)
Ja: Wiecie... 30 km od Radomia są Kozienice. Tam jest całkiem fajny basen,
przy nim restauracja, sauna, jacuzzi i fitness club.

POJECHALI!

Jako mieszkanka Radomia czułam się naprawdę podle!

NITKA
Obserwuj wątek
    • nauczycielka20 Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( 30.05.07, 12:02
      ufff... dobrze, że były te Kozienice :) Było ich zabrać do teatru, może już
      jakąś lekturę szkolną grają studenci? :)
      • tomus2221 Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( 30.05.07, 12:12
        Nie lepiej bylo pojechac sobie do Krakowa,na taką jednodniową wycieczkę.Fajnie
        byście spędzili czas.Radomskiego Rynku to chyba im nie pokazałaś?:)
    • labdron Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( 30.05.07, 12:51
      Prawdę mówiąc, też wolałbym aby pieniądze z naszych podatków lub z dotacji
      zewnętrznych -poszły na coś, z czego mieszkańcy mogliby korzystać codziennie i
      co poprawiłoby warunki życia w mieście. Zamiast na uruchamianie lotniska
      cywilnego -na ten przykład.
      • Gość: zdenek z chapolic tomus odlec. IP: 195.212.143.* 30.05.07, 13:07
        lotnisko przydalo by sie dla takich meczybulow jak tomus2221.
      • redoxygene A mi nie:P Oolnie to cala Polska jest taka:) 30.05.07, 14:45
        > Prawdę mówiąc, też wolałbym aby pieniądze z naszych podatków lub z dotacji
        > zewnętrznych -poszły na coś, z czego mieszkańcy mogliby korzystać codziennie
        i
        > co poprawiłoby warunki życia w mieście.

Myslisz pewnie o tramwajach:D
        • labdron Re: redox 31.05.07, 11:47
          > Myslisz pewnie o tramwajach:D

-Akurat myślałem o tym, o czym nitka pisała. Ale tramwaje też pewnie byłyby
          bardziej użyteczne niż lotnisko. O ile udałoby się dzięki nim rozwiązać jakiś
          problem komunikacyjny Radomia lepiej niż za pomocą innych środków transportu -
          oczywiście.
          A cała Polska nie jest taka, jak Radom -na szczęście. Nawet Kozienice są pod
          omawianym (i nie tylko) względem lepsze -co przykład podany przez nitkę
          udowodnił.
          Pozdrawiam:)
    • Gość: qaq Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 14:18
      co na to sypatyk_pisu ?
      • Gość: zdenek Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( IP: 195.212.143.* 30.05.07, 15:06
        znowu te glodne kawalki o gosciachz zagranicy ktorzy ble ble .niedobrze mi juz
        od tych fantazji.jakbys nitka gdziekolwiek poza Polska byla to wiedziala bys ze
        taksowkarze w Anglii tez srednio z jezykiem bo sa Hindusami i pakistanami.ale
        jakos sobie radza.nastepnym razem kup wieksza wanne dla gosci i utrzymuj lepsza
        higiene w lazience,nie beda potrzebowali basenu
      • forum.do.czterech.liter Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( 30.05.07, 17:09
        Gość portalu: qaq napisał(a):
        > co na to sypatyk_pisu

a co niby ma w tym temacie powiedzieć sympatyk_pis wg ciebie?
        że poprzednicy kosztowniaka dbali o radom gorzej niż mieszkańcy urugwaju?
        przez ostatnie kila lat nic się nie robiło, a teraz pewnie chciał(a)byś żeby
        kosztowniak w pół roku wybudował basen, a jak nie wybuduje to powiesz, że to
        wina PiSu?
        przestań bredzić ...
        • mamusia.rd Brak basenu 30.05.07, 21:47
          Jejku czy naprawde tak lich z Radomiem a myslalam że jak sie tu wprowadze to
          chociaz na basen bedze mogla chodzic po porodzie zeby figure odzyskac. Jak sie
          nic nie zmieni to zarobimy z mezem kaske i moze na powrot do Kielc wroce
          (chociaz tam i tak pieknie nie jest)
          • Gość: Adek Re: Brak basenu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:52
            Krzyż na droge!
            • Gość: KY Re: Brak basenu IP: *.128.udn.pl 30.05.07, 22:41
              Czyli Twoim zdaniem należy nazywać gó.. miodem i kochać syf tylko dlatego, że
              jest to nasza mała ojczyzna? Ja myślę, że lepiej konstruktywnie krytykować,
              patrzeć jak jest gdzie indziej i próbować zmieniać na lepsze...
              • tomus2221 Re: Brak basenu 30.05.07, 23:39
                Gość portalu: KY napisał(a):

> Czyli Twoim zdaniem należy nazywać gó.. miodem i kochać syf tylko dlatego, że
                > jest to nasza mała ojczyzna? Ja myślę, że lepiej konstruktywnie krytykować,
                > patrzeć jak jest gdzie indziej i próbować zmieniać na lepsze...
                Bo Adek to taki nasz lokalny patriota,najgorszy syf bedzie wychwalal,a jak
                pojedzie gdzie indziej to i tak powie,ze nie ma różnicy.
                • Gość: Adek Re: Brak basenu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:19
                  tomus2221 napisał:
                  > Bo Adek to taki nasz lokalny patriota,najgorszy syf bedzie wychwalal,a jak
                  > pojedzie gdzie indziej to i tak powie,ze nie ma różnicy.

No widzisz tomus ja w przeciwienstwie do ciebie nie marudze, a dla ciebie ten
                  najwiekszy syf jest domem, z ktorego nie mozesz sie wyrwac nieudaczniku <lol>
                  • tomus2221 Re: Brak basenu 31.05.07, 17:31
                    Gość portalu: Adek napisał(a):
                    Chyba pękne ze smiechu.Syf to moze masz i Ty,a raczej napewno skoro Ci
                    odpowiada taki stan rzeczy jaki jest w tym mieście.Nie bede wiecej pisal bo nam
                    sie obrazisz jeszcze.A kiedy ja sie stad wyrwę to Ty sie nie martw,bo ja juz
                    sobie ułoze wszystko jak bede chcial,zeby najlepiej na tym wyjść,ale to juz nie
                    Twoj interes.
                    P.s Jedziesz gdzies w Polske?:):):)
                    • Gość: Adek Re: Brak basenu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:39
                      tomus2221 napisał:

> Chyba pękne ze smiechu.
                      Pękaj pękaj, tylko tyle potrafisz.

>Syf to moze masz i Ty,a raczej napewno skoro Ci
                      > odpowiada taki stan rzeczy jaki jest w tym mieście.

Jeżeli ja mam to i ty masz! Bo w tym samym miescie mieszkamy, wiec nie
                      zaprzeczaj samemu sobie.

>Nie bede wiecej pisal bo nam
                      >sie obrazisz jeszcze.

Racja nie pisz, chyba że cos mądrego, a obrazać sie na pewno nie mam o co, bo
                      nad twoimi wypowiedziami to tylko płakac co najwyzej mozna i to ze smiechu.

>A kiedy ja sie stad wyrwę to Ty sie nie martw,bo ja juz
                      > sobie ułoze wszystko jak bede chcial,zeby najlepiej na tym wyjść,ale to juz nie

O to się nie martwie, bo i tak stąd nie wyjedziesz, chyba że mi kaktuś wyrosnie
                      na ręce :D

> Twoj interes.
                      > P.s Jedziesz gdzies w Polske?:):):)

A co chcesz się zabrać ze mną, to cie wywiozę np twojej ukochanej Gdyni, o
                      której mozesz tylko pomarzyć :D
              • Gość: Adek Re: Brak basenu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:25
                Gość portalu: KY napisał(a):

> Czyli Twoim zdaniem należy nazywać gó.. miodem i kochać syf tylko dlatego, że
                > jest to nasza mała ojczyzna? Ja myślę, że lepiej konstruktywnie krytykować,
                > patrzeć jak jest gdzie indziej i próbować zmieniać na lepsze...

Tylko, że ta wasza pseudokrytyka polega na ciągłym narzekaniu. Przez takie
                właśnie biadolenie, bo dla mnie to nie jest krytyka, miasto ma taką opinię a nie
                inną.
                • Gość: KY Re: Brak basenu IP: *.128.udn.pl 31.05.07, 21:31
                  > Tylko, że ta wasza pseudokrytyka polega na ciągłym narzekaniu. Przez takie
                  > właśnie biadolenie, bo dla mnie to nie jest krytyka, miasto ma taką opinię a
                  nie > inną.

Ja nie narzekam CIĄGLE. Jak coś jest dobre to pochwale, a jak coś takie nie jest
                  to również otwarcie o tym mówię. Nie należy przeginać ani w jedną, ani w drugą
                  stronę.
    • Gość: radomianin Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( IP: 82.139.48.* 30.05.07, 22:42
      Czasami - dwa razy do roku - jeżdzę do znajomych w Poznaniu. Za kazdym razem
      pokazują mi coś nowego. Raz Kinopolis - 20 sal kinowych. Innym razem Plaza -
      myślę sobie miało być w Radomiu. "Stary Browar" - wstąpiliśmy na minutkę ,
      zeszło pół dnia. .... i td. Teraz Poznań stawia na sport. Boiska, baseny na
      każdym osiedlu. Za każdym razem coś nowego.
      Pytają mnie , a co tam w Radomiu.
      Ja mówię, że ... chmm drogę mamy nową ... tzn rok temu zrobili 500 metrów ... i
      po staremu.

• mamusia.rd Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( 31.05.07, 10:45
        Adek ja mowie ze jak sie nie poprawi i nie badz taki nieuprzejmy nikt nikomy nie
        zabrania wiec wybor wolny. Najpierw trzeba poprobowac cos zmienic isc go urzedu
        pochodzic popytac sie a moze jest cos ciekawego w Radomiu
        • Gość: Adek Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:22
          mamusia.rd napisała:

> Adek ja mowie ze jak sie nie poprawi i nie badz taki nieuprzejmy nikt nikomy ni
          > e
          > zabrania wiec wybor wolny. Najpierw trzeba poprobowac cos zmienic isc go urzedu
          > pochodzic popytac sie a moze jest cos ciekawego w Radomiu

To że powiedziałem "Krzyz na drogę" to wg Ciebie jest nieuprzejmość? Nikt ci nie
          broni wolnego wyboru, własnie wolny wybór polega na tym, że mozna wyjechac do
          innego miasta, bo nikt nikogo na siłe nie trzyma. Tylko, że najwięksi zwolennicy
          wyjechania z tego miasta np. tomuś maruda, jakoś nie mogą sie wyrwac z tego miasta.
          • tomus2221 Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( 31.05.07, 17:35

> mamusia.rd napisała:
            >
            > > Adek ja mowie ze jak sie nie poprawi i nie badz taki nieuprzejmy nikt nik
            > omy ni
            > > e
            > > zabrania wiec wybor wolny. Najpierw trzeba poprobowac cos zmienic isc go
            > urzedu
            > > pochodzic popytac sie a moze jest cos ciekawego w Radomiu
            >
            >
            > To że powiedziałem "Krzyz na drogę" to wg Ciebie jest nieuprzejmość? Nikt ci
            ni
            > e
            > broni wolnego wyboru, własnie wolny wybór polega na tym, że mozna wyjechac do
            > innego miasta, bo nikt nikogo na siłe nie trzyma. Tylko, że najwięksi
            zwolennic
            > y
            > wyjechania z tego miasta np. tomuś maruda, jakoś nie mogą sie wyrwac z tego
            mia
            > sta.
            Bo moze lubie zycie na pewnym poziomie ciołku,i jak sie przeprowadze to nie
            bedzie to mieszkanko 30 czy 40 metrowe.Wiec jeszce pare lat poczekam.
            • Gość: Adek Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:41
              tomus2221 napisał:
              > Bo moze lubie zycie na pewnym poziomie ciołku,i jak sie przeprowadze to nie
              > bedzie to mieszkanko 30 czy 40 metrowe.Wiec jeszce pare lat poczeka

No własnie widze na jakim poziomie lubisz to życie nieudaczniku, skoro nie
              możesz siewyrwac z najgorszego dla ciebie miasta w kraju. Żałosny jesteś!
      • Gość: kirkor Re: Ech, ten Radom..., wstyd mi :( IP: 82.197.42.* 31.05.07, 12:26
        Mogłaś zaprowadzić gości do Muzeum Wsi Radomskiej albo do M1
        • Gość: stonowany Wstyd mi za ciebie przed Radomiem..... IP: *.53.udn.pl 02.06.07, 11:59
          Radom ..przedewszystkim jest Radomiem ...i to mi wystarczy ...
          I wstydzę się za ciebie,że jesteś z Radomia i jesteś takiej małej wiary...
          To tak jakby śmiać się ze starego człowieka, że nie jest młody i piękny...i z tego powodu unikać jego towarzystwa...
          Wstyd mi za ciebie....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka