Dodaj do ulubionych

Tyczyński a sprawa Gombrowicza

01.06.07, 21:33
Ministerstwo Edukacji Narodowej zmieniło kanon lektur - pisze "Gazeta
Wyborcza". Nowy ma obowiązywać od przyszłego roku szkolnego. Z listy lektur
został m.in. wymazany Witold Gombrowicz. Czy mój imiennik, dyrektor Muzeum
im. Gombrowicza we Wsoli, wystosował jakieś pisma protestacyjne? Czy może
podjął jakieś inne działania w tej sprawie, o których nie wiem?

T. Styczyński
Obserwuj wątek
    • Gość: Kobza Re: Tyczyński a sprawa Gombrowicza IP: 82.139.33.* 01.06.07, 22:13
      Mogę tylko potwierdzić że jego siła w Dami pozostała.Ciągle pokazują nic nie
      warte pokazy propagandowe pod publiczkę tak jak to dzisiejsze z Misiem Uszatkiem.
    • Gość: czerwona mrówka Re: Tyczyński a sprawa Gombrowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 22:19
      No i wykrakałem, kiedy w wątku o Tyczyńskim wszyscy przeżywali ten polityczny
      wybór, ja poruszyłem temat Gombrowicza jako pisarza ateisty, człowieka który
      szydził z osób religijnych zwłaszcza z dewotów i z samego Pana Boga też.
      (polecam choćby "Jaśniepanicza" Sieldeckiej). Na jego pogrzebie nie było
      księdza, bo pisarz wyraźnie sobie tego nie życzył. Gdyby zmarł w obecnej Polsce
      pewnie i tak by mu go fundnęli, żeby być poprawnym politycznie na obecną miarę.
      No i o czym juz pisałem, gdy we Wsoli nadano jego imię szkole to oczywiście
      ksiądz uzywał magicznej pałeczki i święcił naszego rodaka. Panie Witoldzie co
      Pan na to - to chyba śmiechu warte. Ale teraz wreszcie będzie jak trzeba, nikt
      nie będzie czytać dzieł tego bluźniercy i z pewnością biseksualisty a może
      tylko homo - mnie to akurat ani grzeje ani ziębi. No ale muzeum trzeba będzie
      zamkąć. Jest tylu wielkich Polaków do uhonorowania, a nie tam jakiś taki
      Teletubiś za przeprszeniem.
      • Gość: Biskupie Doły Re: Tyczyński a sprawa Gombrowicza IP: 82.139.48.* 02.06.07, 00:23
        To będzie muzeum Dobraczyńskiego, WRONu i PRONu. A Witolda w Biskupich Dołach.
    • Gość: Janusz Re: Tyczyński a sprawa Gombrowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 08:13
      A ja się pytam kiedy z Radpecu odwołają darmozjada ,komucha,rzecznika od siedmiu boleści z dyrektorskim uposażeniem Tomasza Styczyńskiego.Panowie prezydenci i prezesi spółek>>Dekomunizację czas zacząć -śmiało,bo wyborcy wam tego nie zapomną.
      • czerwony_bandyta Re: Tyczyński a sprawa Gombrowicza 02.06.07, 09:47
        Ocho, obrońca PO się odezwał bo to przecież tą partię lansował Tyczyński od tej
        partii za wierność i lojalność dostał stołek dyrektora.
      • telewidz1 Re: Tyczyński a sprawa Gombrowicza 02.06.07, 10:54
        Echo Dnia pisało tydzień temu, że Radpec nie ma już rzecznika, a Styczyński
        jest teraz działaczem związkowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka