qwertyuiop7890 24.06.07, 22:33 To Walesa i Kwasniewski im wczesniej nie podziekowali? Przeciez to najwieksi obroncy demokracji w Polsce, wraz z Urbanem i Rakowskim. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sławek Dziękujemy - ale kto odda Radomiowi to co stracił? IP: *.tkdami.net 25.06.07, 07:26 Polska na proteście radomskim zyskała. Radom od 31 lat dostaje w d... przez naszych BOHATERÓW - kiedy wolna Polska odda Radomiowi to co stracił przez PRL i 3RP ????. Parafrazując Premiera - Radom mógłby być miastem 300 tysięcznym i przynajmniej 3 razy bogatszym z bezrobociem w okolicach 9%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy zomowiec Re: Dziękujemy - ale kto odda Radomiowi to co str IP: *.lublin.mm.pl 25.06.07, 08:47 Panie slawku.w rocznice wydarzen zycze wszystkim Radomianom i nie tylko zeby wreszcie po 31-u latach uruchomili wlasciwa logikie rozumowania i zaczeli wyciagac wnioski rozpatrujac i oceniajac rzetelnie obie strony barykady po swoich przezyciach i doswiadczeniach oraz widokach przyszlosci opierajac sie na dokonaniach w tym zakresie obu stron barykady{tylko nie na HURRA}pod dowoddztwem propagandzistow z klapkami na oczach obu stron barykady.Zbudujcie wreszcie realna solidarnosc przyszlosciowa szczegolnie odnosze sie do mlodych, zrzucie nalozone wam klapki.Starzy zgredzi za was i wam tego nie zorganizuja i nie zbuduja tak jak przez te 31lat.W dotychczasowych systemach bedziecie sie tyko babrac w bagnie katow i ofiar i perfidnych cwaniaczkow z czapkami na bakier.Pozdrawiam i zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puma Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.202.udn.pl 25.06.07, 08:26 a ja w to upalne lato czekam na kilka odkrytych pływalni w tym mieście, gdzie tylko leją łzy nad swoim bohaterstwem i nic nie potrafia konkretnego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentor Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.tkdami.net 25.06.07, 08:46 Ofiary , rocznica , sprawiedliwosc - to wielkie slowa , ale w przypadku Radomia to tylko slowa . Za sluszny protest przeciw dyktaturze komunistycznej w czerwcu - 1976 roku - Radom i jego mieszkancy cierpią do dzis i nikt nie zmazał z nadanego przez Gierka na miasto Radom - miana miasta przekletego i warcholskego. czy Radom doczeka sie nareszcie w tej Polsce rzekomo - prawej i sprawiedliwej - dlugo oczekiwanej rehabilitacj i naleznego znaczenia ? Wszyscy Radomianie czekamy ciagle na - Prawo i sprawiedliwosc !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksz Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:10 Ja tam czekam tylko na normalność - jedno z największych skrzyżowań w mieście na parę godzin jest zablokowane. Blisko jest park "Leśniczówka", park Kościuszki, Plac Jagieloński ale nie, najlepiej się świętuje na środku skrzyżowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfd Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.tkdami.net 25.06.07, 09:13 nasikaj sobie do wanny i masz Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość 25.06.07, 12:56 Premier Kaczynski obiecał pomoc ofiarom czerwca '76. i co? wyłgał sie paruset tysiacami złotych jałmuzny ... a przeciez ofiarą padło całe miasto! długie lata represji, odcinania funduszy na inwestycje etc. tutaj radomianie oczekuja rekompensaty!!! w gre wchodza kwoty nawet kilku miliardow zl. nadal czekam na pokrycie obietnicy Premiera. moze mu sie wydaje, ze te nedzne grosze naprawia dramat cwiermilionowego miasta - ale jesli tak mysli to powinien czym predzej oddac swoje stanowisko komus kto lepiej orientuje sie w realiach wspolczesnej Polski. PS. Jan Rejczak (dzis PiS) osobiscie w 1998r wspołlikwidował wojewodztwo radomskie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pregi_na_nozgu Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 13:07 Do roboty!!! A nie wyciągać łapy po jałmużnę za cudze zasługi. To nie Radom się buntował, tylko konkretni ludzie. Nie Radom przechodził "ścieżki zdrowia" - tylko ludzie. Im się należy rekompensata. Radom już ją dostał: istnieje w wolnym kraju, w którym sprawiedliwe jest to, że teraz każdy dostaje to, na co zapracuje. Że dzisiejsi mieszkańcy nie potrafią zapracować na swoją przyszłość w tym mieście, TO jest obrazą dla ludzi, którzy faktycznie o wolność i sprawiedliwość walczyli. Bo sprawiedliwość obchodzi się bez łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfs Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.tkdami.net 25.06.07, 13:15 ales ty głupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pregi_na_mozgu Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 13:24 Nie na tyle głupi, żeby żyć z żebractwa, ani na tyle bezczelny, żeby wspinać do koryta po plecach ludzi skrzywdzonych przez władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość 25.06.07, 15:18 Gość portalu: pregi_na_nozgu napisał(a): > Do roboty!!! A nie wyciągać łapy po jałmużnę za cudze zasługi. nie po jałmużnę i nie za cudze (p. niżej) To nie Radom się > > buntował, tylko konkretni ludzie. ale cały Radom ukarano. wstrzymano środk ina wszystko: mieszkania, szpitale, kulturę, oświatę, naukę ... nic się nie mogło rozwijać w "wyklętym mieście" ... > Nie Radom przechodził "ścieżki zdrowia" - > tylko ludzie. Im się należy rekompensata. należy się. jak najbardziej. to powinien być pierwszy krok. ale tylko jeden z wielu. > Radom już ją dostał: istnieje w > wolnym kraju, to dostali wszyscy. właśnie dlatego, że radomianie byli gotowi na tak wielkie poświęcenie ... > Bo sprawiedliwość obchodzi się bez łaski. nikt nie mówi o żadnej łasce. zimna kalkulacja ile pieniędzy Radom powinien był otrzymać w latach 70-tych i 80-tych a których nie dostał. oczywiście zrewaloryzowane. tyle. ani grosza więcej. żadnej łaski, żadnych jałmużm. tylko to co Radom wypracował swoją gospodarką i oddał do budżetu centralnego a czego potem nie redystrybuowano z powrotem. to tylko akt elementarnej uczciwości i sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pregi_na_mozgu Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 15:39 > to dostali wszyscy. właśnie dlatego, że radomianie byli gotowi na tak wielkie > poświęcenie ... Brednie! Nikt z manifestujących nie myślał wtedy o poświęceniu, tylko o dokopaniu władzy. Późniejsze "poświęcenie" (konsekwencje buntu) nie było dobrowolne, bo nikt nie szedł "ścieżką zdrowia" z własnej woli by cierpieć za kraj. Radomianie (nie wszyscy) ulegli przemocy, a nie poświęcali się. Poświęcali się KOR-owcy, którzy narażali się by bezinteresownie pomagać obcym ludziom. Potem niektórzy z nich zbili na tym kapitał polityczny, ale bez nich - nikt o Radomiu by nie mówił w kontekście jakiejkolwiek walki z komunizmem, tylko o warcholstwie i rabowaniu sklepów -więc przestań opowiadać bzdury, bo nie rozumiesz podstawowych, używanych przez siebie pojęć. > > ale cały Radom ukarano. wstrzymano środk ina wszystko: mieszkania, szpitale, > kulturę, oświatę, naukę ... nic się nie mogło rozwijać w "wyklętym mieście" ... To tylko mitologia dla ciemnych nieuków, którym chce się wmówić, że dobrzy przywódcy teraz, w akcie dziejowej sprawiedliwości zadbają o dostarczenie im tego, na co "zasługują" -bez ich pracy i udziału. > nikt nie mówi o żadnej łasce. zimna kalkulacja ile pieniędzy Radom powinien był > > otrzymać w latach 70-tych i 80-tych a których nie dostał. oczywiście > zrewaloryzowane. tyle. ani grosza więcej. żadnej łaski, żadnych jałmużm. tylko > to co Radom wypracował swoją gospodarką i oddał do budżetu centralnego a czego > potem nie redystrybuowano z powrotem. to tylko akt elementarnej uczciwości i > sprawiedliwości. To właśnie teraz Radom dostaje: zapomogę z centralnego budżetu w postaci dotacji na całą sferę budżetową. Radom od dawna nie zarabia na siebie. Wystarczy spojrzeć na statystyki zatrudnienia wg sektorów, wartości produkcji i PKB. Jesteśmy na garnuchu kraju -tylko nikt nie ma chęci ani odwagi tego przyznać. To jest zimna kalkulacja: politycznie opłaci się w tym mieście tylko dalsze oszustwo i obiecywanie gruszek na wierzbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 25.06.07, 16:01 Byłeś tam Yoda, żeby tak zdecydowanie pisać o tym, co wtedy czuli manifestujący? Osobiście zapytałeś o to każdego z uczestników tamtych wydarzeń czy bawisz się medium - parapsychologicznie wniknąłeś w ich umysły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pregi_na_mozgu Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 16:14 Jestem pręgi na mózgu i pamiętam tamten czas. Rozmawiałem z wieloma ale także z historykami, którym polityka nie odbiera rozumu. Mam też większe prawo mówić co wtedy ludzie czuli i myśleli niż ci, którzy niewiele wcześniej zostali poczęci lub istnieli tylko w zamyśle Stwórcy. A na pewno mam takie samo prawo zaprzeczać temu, że Radom się poświęcał, niż ktokolwiek twierdzić coś tak idiotycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 26.06.07, 20:53 No to pozdrów Yodę. Ciekawe, czy się już chłopaczyna ujednolicił...? Większe prawo do mylenia się też masz...choć pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość 25.06.07, 15:58 Ballada o szosie E7 Jan Krzysztof Kelus Czerwony Radom pamiętam siny Jak zbite pałką ludzkie plecy Szosę E7 na dworcach gliny Jakieś pieniądze jakieś adresy Czerwiec nas zastał z dala od miasta Jesienią Konrad już na nas czekał Pierwsze pieniądze właśnie zebrano Pojechaliśmy - ktoś musiał jechać. Naprawę trzeba było coś zrobić Naprawdę gliny były na dworcach I stąd to całe nasze jeżdżenie Szosą E7 - dziwny autostop Czerwony Radom pamiętam siny Jak zbite pałką ludzkie plecy Szosę E7 na dworcach gliny Jakieś pieniądze jakieś adresy Strach w ludzkich oczach upokorzenie W spotniałych palcach świstki wyroków Pamięć odbitą na ścieżkach zdrowia Listy z więzienia lekarz adwokat Nadziei miałem bardzo niewiele Że na coś przyda się to jeżdżenie Mówiąc po prostu raczej myślałem Że to się znowu skończy więzieniem Sto kilometrów - to niedaleko Można się było w końcu pocieszać Logicznie biorąc mógł ktoś im spalić Miejski komitet w miasteczku Cieszyn Czerwony Radom pamiętam siny Jak zbite pałką ludzkie plecy Szosę E7 na dworcach gliny Jakieś pieniądze jakieś adresy Strach w ludzkich oczach upokorzenie W spotniałych palcach świstki wyroków Pamięć odbitą na ścieżkach zdrowia Listy z więzienia lekarz adwokat Kuba jeździła zwykle w soboty Wracała stamtąd jakby z daleka Pamiętam dobrze te jej powroty Każdy z nas wolał jeździć niż czekać Ta moja żona jest taka drobna Czasem jest całkiem trudno uwierzyć Że przesiedziała w więzieniu dłużej Niż ta wariatka Angela Davis Szosa E7 - znajoma szosa Jak na gitarze akord E7 Długie wieczory oczekiwania Kuba wracała ze świeżym chlebem To był ej taki prywatny pomysł Kiedy myślała że za nią idą Stanęła w zwykłej kolejce w sklepie Gdy wyszła z siatką tajniak już spłynął Czerwony Radom pamiętam siny Jak zbite pałką ludzkie plecy Szosę E7 na dworcach gliny Jakieś pieniądze jakieś adresy A tak naprawdę lubiłem tylko Z tego Radomia po prostu wracać Zmęczony z lewej profil kierowcy Nocna E7 i wozów światła W szumie silnika strzępy rozmowy Wspólne patrzenie na szosy wstęgę Ta romantyczna tania sceneria Co z urzędnika robi włóczęgę Na różnych szosach jadąc nocami Wiem że się Radom przypomni jeszcze Gdy wycieraczki będą zmazywać Półkola w kroplach rzadkiego deszczu Czerwony Radom pamiętam siny Jak zbite pałką ludzkie plecy Szosę E7 na dworcach gliny Jakieś pieniądze jakieś adresy Strach w ludzkich oczach upokorzenie W spotniałych palcach świstki wyroków Pamięć odbitą na ścieżkach zdrowia Listy z więzienia lekarz adwokat Szum zagłuszaczki - to o Radomiu Jak o procesach mówią już Brzeskich Znowu jesteśmy z dala od miasta Co też tam słychać u Romaszewskich Kuba coś mówi że nie rozumie Przy mikrofonie ktoś ponoć zasłabł To już naprawdę pięć lat minęło Znowu jesteśmy z dala od miasta I tylko nie wiem czy będę umiał Znowu pojechać szosą E-ileś Gdy przyjdzie pora i co odpowiem Gdy ktoś mnie spyta "Gdzie wtedy byłeś?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pregi_na_mozgu Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:11 Dzięki, morfeusz, za przypomnienie tych, którzy faktycznie są romantycznym podmiotem lirycznym tej historii. Warto pamiętać prawdę gdy obecna władza pluje na nich zakłamaną gębą giertycha i znowu bredzi o sprawiedliwości dziejowej po gosiewsku. Racja: pierś dla wrogów! -Niech nam skaczą na puklerz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aila Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 14:43 Typowe rymy kilkanascie lub kilkadziesiat zwrotek zwane czestochowskimi ................prosciej dziadowskimi stekami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amioli Re: Ofiary Czerwca '76 , lamenty, lamenty IP: *.202.udn.pl 25.06.07, 16:07 Kolejna rocznica radomskiego lamentu i wyliczania krzywd: jak to Radom za komuny skrzydzono, jak uwalono na długie lata. No to wreszcie jest władza Prawa i Sprawiedliwa, kóra powinna to zmienić. I co ta władza robi? Zabiera Radomiowi dotację na lotnisko i daje te pieniądze Kielcom, żeby urządziły sobie Okęcie w szczerym polu. Niech życie poseł Suski i inne wpływowe osobistości PiS-u wybranie hurtowo z Radomia do Sejm i Senatu. Cha, ch, cha... Odpowiedz Link Zgłoś
omuerta Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość 25.06.07, 17:17 A może wreszcie ktoś pomyślałby o przyszłości !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breżniew Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:46 sympatyku wracaj i nacharchaj w ryj tym czerwonym pomiotom i oszczercom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wonzchamstwem Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.tkdami.net 25.06.07, 19:34 na poczatku tego watku bylo powaznie i nawet rzeczowo , ale jak to zwykle bywa na radomskim forum czym blizej konca jakiej dyskusji , tym gorzej i zawsze znajdzie sie jakas - swinia , ktora zamiast ryć na tym forum powinna siedziec tam gdzie jej miejsce , czyli w chlewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.algo.radman.pl 25.06.07, 19:27 mój sąsiad też uczestniczył w proteście, rozbijał sklep z alkoholem i rekę złamał, dać mu odszkodowanie, bo przecież dużo wódki do domu nie mógł udźwignąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: głupcy IP: 85.112.196.* 25.06.07, 21:14 Dajcie już spokój z tymi krzywdami, sprawiedliwością i wspominkami bo niedobrze się robi. Bohaterowie z bożej łaski. Przestańcie oglądać się za siebie. Przecież wszyscy i tak wiedzą, że to nie była sprawa polityczna tylko zwyczajny protest przeciwko podwyżkom cen. Ta hołota co po pierwszej zmianie nie miała czym odjechać do swojej wsi porozbijała wszystkie sklepy, zdemolowała połowę miasta. Kto tu był wtedy ten wie co się działo. A jakich mieliśmy wojowników! Już zapomnieliście o panu, który kilka lat temu urządził fajerwerki gazowe na Gołębiowie? Nie byłby tym kim jest gdyby głupcy nie zrobili z niego bohatera. Ilu z tych co wtedy tak wojowali opływa teraz w dostatki? komu się poprawiło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: głupcy IP: *.pr.radom.net 26.06.07, 18:26 Chociaż jeden mądrze i rozsądnie myśli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIC do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! IP: 82.139.60.* 26.06.07, 21:18 znajomy tajniak z mojej ulicy też tam był dostał w morde od swoich kolesi też po cywilnemu, jeszcze ze 2 miechy nie mógł przeżyć że od swoich dostał, a tylko dlatego że zwrócił im uwagę "co wy qur... robicie " jak szyby wybijali. Pan dr. Paweł Sasanka (doktorant prof. Eislera z IPN) pisał pracę doktorską z czerwca 76 w Radomiu i prowadził tu też kilka wykładów, mówił o podobnych przypadkach wg. wielu historyków rabunki były inspirowane - może z nim porozmawiaj DEFEKCIE MÓZGU!!! CO DO JEDNEGO ZGODA RZECZYWISCIE NAJWIEKSZY KAPITAŁ POLITYCZNY ZBILI NA TYM - Odpowiedz Link Zgłoś
r_fal.k Re: do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! 26.06.07, 21:34 Racja mogę poświadczyć mój dziadek miał wrsztat na 1-go maja, pilnował zakładu przed dewastacją ale przez szybę wystawową do środka nie wpadł kamień tylko granat łzawiący rzucony przez ZOMOWCA. Słyszałem też historię o zwykłym milicjancie, który szedł bez munduru i chciał pomóc kobiecie która uciekała przez park z wózkiem, nie zdążył się wytłumaczyć dostał pałką jak i kobieta, która mi tą historię kiedyś opowiadała. Nie mówi się o ofiarach ale takowe były. Osoby mocno skatowane w dn. 25 czerwca leczone były w innych miastach, nawet w Białymstoku. Słyszałem o chłopaku który wrócił dopiero po 2 miesiącach i pożył jeszcze tylko 3. Zmarł z nieustalonych przyczyn oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy1s Re: do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 26.06.07, 22:17 To chyba cud az trudno uwierzyc.PROKURATORZY IPN-u dowody leza na ulicy tylko trzeba je zebrac a nie opierac sie na wielce wątpliwych poszlakach, mam na mysli w stosunku do zomowcow z Lublina.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy1s Re: do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 26.06.07, 22:01 No to o co ci chodzi i tobie podobnym na czele z doktorantem Sasanką.Jezeli oberwal swój od swego to wie doskonale za co i wie od kogo personalnie Jezeli oberwal za potepienie barbarzyncow to on jest ofiara i nalezy mu sie odszkodowanie a wy obaj razem jutro powinniscie zglosic sie do IPN-u i zlozyc oficjalnie zeznania.Ty prawdopodobnie otrzymasz nagrodę jak nie od IPN-u to odemnie napewno, jezeli sie ze mną skontaktujesz.Pomimo ze ciazy na tobie obowiazek zlozenia zeznan.Podaje mój email: wizjoner1@ tlen.pl Pozdrawiam ZOMOWIEC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pregi_na_mozgu Re: do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:30 > wg. wielu historyków rabunki były inspirowane - może z nim porozmawiaj -A gdzie napisałem, że nie były inspirowane przez SB-ków? Oczywiście, że były i wiedziałem o tym od świadków zanim Sasanka cokolwiek o tym napisał. Napisałem tylko, że radomski czerwiec został umieszczony w historii walki o demokrację w Polsce dzięki zwycięstwu tych, którzy nadali temu buntowi polityczny sens i stali się przywódcami -dzięki KOR-owcom. Radom przegrał wszystko co było do przegrania -tak wtedy, jak i później. A przegrani nie piszą historii. Gdyby nie Solidarność -historię pisaliby SB-cy -a w ich opowiadaniu Radom byłby tylko warchołowem. I nie mam co do tego wątpliwości. Naucz się czytać ze zrozumieniem -a potem pouczaj. >...DEFEKCIE MÓZGU!!! -Ubliżaniem dostarczasz danych do diagnozy tylko twojego mózgu -nie mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIC Re: do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! IP: 82.139.60.* 26.06.07, 23:12 To może ty się naucz!!!! Co KOROWCY??? KOROWCY NIE MIELI TYLE ODWAGI ZEBY WYJSC NA ULICE!!!! TO NIE KOROWCY DOSTALI BATY I PRZECHODZILI SCIEŻKI ZDROWIA! I ŻEBY BYŁO JASNE NIE TWIERDZE ZE KOROWCY NIE RYZYKOWALI I NIE POMAGALI ALE NA MIŁOŚĆ BOSKĄ NIE ONI SĄ TU GŁÓWNYMI BOHATERAMI!!! GDYBY NIE ROBOTNICY RADOMSCY PEWNIE NIE BYŁOBY KORU DEFEKCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pregi_na_mozgu Re: do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:31 Nie zapluj się tylko przy okazji tego wrzasku:))) Monitor już chyba sobie zaplułeś, bo nie widzisz co napisane: dać się rozjechać lub dostać po plerach gdy nie udało się uciec zomowcom -to żadne bohaterstwo. Bohaterstwem jest narażać się dla obcych ludzi i robić to bezinteresownie -jak KOR-owcy. Pod świadome bohaterstwo, a innego za żadne bohaterstwo nie uznaję, można jeszcze podciągnąć ks. Kotlarza. Reszta, to psychologia tłumu lub mitologia niewydarzonych bajkopisarzy. Tego nie zmieni żadne ubliżanie, Sasanka, pierwiosnek ani wrzask na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoD Re: do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:25 I ty tego też nie zmienisz pomimo takiego ujadania! Żeby wtedy wyjść na ulice trzeba było odwagi czy ty myślisz ze ci ludzie nie wiedzieli co im grozi??? I zgadzam się z kimś kto tu pisał be Radomskich ROBOTNIKÓW nie byłoby KOR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy1s Re: do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 27.06.07, 11:32 Z tego co ja widzialem to ludzie wychodzili i lazili jak chcieli blokujac jezdnie a jak ujrzeli naszą kolumnę to rozpraszali sie wsrod zabudowy domostw. Przyszli bojowkarze demonstrantow niezle musieli sie napracowac zeby spowrotem ich zebrać i uformowac szyk pochodu zmierzajacy do centrum miasta. Wyrozniali sie tym ze byli rozneglizowani do pasa i mieli tatuaze na golym ciele.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pregi_na _mozgu Re: do defektu mózgu czy jak mu tam!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:05 Ja nie ujadam, tylko cierpliwie tłumaczę. A jeśli pisowskie tłumoki tego jeszcze nie wiedzą -to niech zapytają swojego Sasankę: czy radomski protest był zorganizowany w ramach walki o wolność, demokrację i wolny rynek, czy może był spontaniczną reakcją na podwyżki cen salcesonu??? Żeby było jasne: nie kwestionuję tu tego, że by walczyć o salceson z zomowcami, jednak trzeba mieć jakąś odwagę. Ale żeby teraz kanonizować tych walczących jako herosów najwyższych wartości IV RP... -"Lekka" przesada. Całe szczęście, dziś każdy może mieć takich herosów, na jakich zasługuje. Jednak żeby uczcić ich pamięć warto by chociaż nauczyć się obsługi syren, żeby je umieć włączyć w odpowiednim czasie. Ale nawet tego nie potrafią radomscy czciciele przeszłości. A co dopiero wystarać się o godziwe odszkodowania albo anulowanie wyroków dla niesłusznie prześladowanych? W wolnej polsce przez prawie 20 lat nie udało się tego załatwić i dopiero budowniczy metropolii kieleckiej, Gosiewski -musiał wszystko zrobić za Radom walczący. Już niedługo będzie okazja żeby liznąć go w podzięce w tłuste ...-sko: wielkimi krokami zbiża się ogólnopolski zlot pisuarów. Ustawcie się w kolejce, bo Edgar ma tylko dwa "policzki" i ordnung musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Młodzież czeka na PRAWDĘ! IP: 85.112.196.* 27.06.07, 12:31 25 czerwca byłem swieżo po maturze. Mieszkałem na Żeromskiego czyli w samym centrum wydarzeń. Byłem pod komitetem, widziałem jak ludzie wdarli się do środka i wyrzucali szynki i dywany. Mieszkałem w pobliżu więc znałem z widzenia miejscowych meneli. To oni, przez nikogo nie inspirowani okradali sklepy, to oni targali wielkie lodówki ze sklepu "Ludwik" (róg Słowackiego i 1-go Maja), to oni kradli odzież ze sklepu na rogu 1-go Maja i Żeromskiego, to oni przewrócili wszystkie stragany, kioski i nawet autobus. Milicja wchodziła do mieszkań wieżowców przy Żeromskiego i z balkonów robiła zdjęcia, filmowała. Po kilku dniach wyłapali złodziei i dali im łomot. Ci złodzieje to właśnie uczestnicy "ścieżek zdrowia". Teraz ich chcecie okrzyknąć bohaterami? Robotnicy, którzy przyszli pod komitet nie przyszli walczyć z ustrojem. Oni nie chcieli się zgodzić na podwyżki cen. Pociągnęła za nimi hołota, rzesza chłopo-robotników zadowolonych z zadymy. Czy chcecie powiedzieć, że taki chłopo-robotnik po podstawówce miał jakąś świadomość polityczną? Skąd miałby wiedzieć o tym, że ktoś w Polsce walczy z komunizmem? Gadali o tym przez radiowęzeł w Tytoniówce? Byłem tam i słyszałem hasła wykrzykiwane przez obecnych, o zmianie ustroju nic nie było. Jeśli chcieli dać łomot tym z komitetu to nie z powodów politycznych tylko z powodu tych szynek w komitetowym sklepiku a niedostępnych dla ogółu. Krzyczeli, że mają takie same żołądki jak rządzący...głupcy! Teraz niech sobie pokrzyczą! hasło nadal aktualne! To co wtedy widziałem wygląda mniej więcej tak jak obecne walki policji z dresiarzami po meczu. Może i dresiarzy zaczniemy sadzać na ołtarzach? Potem znależli się cwaniacy, którzy te wydarzenia "przemalowali" w narodowe barwy, zrobili z tego polityczny protest robotniczy. O Brożynie mówi się jak o bohaterze a przecież bohaterstwem się nie wykazał. Zamordowali go, to prawda ale to była tragedia człowieka, ktory znalazł się przypadkiem w niewłaściwym miejscu o niewłaściwej porze. Zamordowali go tak jak zamordowaliby każdego, kto wtedy by im wpadł w ręce. Brożyna nie miał nic wspólnego z jaką kolwiek walką, przypuszczam, że nawet nie miał pojęcia o jakichś tam KOR-ach tak jak nie miał pojęcia nikt z nas. Kiedyś obowiązywala jedynie słuszna prawda teraz też, tylko kto inny ją glosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy1s Re: Młodzież czeka na PRAWDĘ! IP: *.lublin.mm.pl 27.06.07, 14:44 To ze coraz wiecej osob na forum wypowiada sięjuz bardzo obiektywnie to naprawdę musial zaistniec CUD inaczej nie jestem w stanie ocenic w kazdym razie dziękuję CI TRZywykrzykniku.Wyzwolic czlowieka moze tylko prawda a nie zadna nazwa wladzy czy ustroju.Jak przytaczalem na forum,Prokuratorowi Wojtysiowi z IPN-u Dzienikarzowi i wielu innym osobom ze prawda sama sie obroni a kazdy kij ma dwa konce,zaczyna sie sprawdzac powoli ale caly czas do przodu ale ta prawda jest szczegolna gdyz ma sluzyc pokoleniom wiec pospiech jest nie na miejscu pomimo ze w tym czasie krzywd doznaja jeszcze rzesze osob po obu stronach barykady taki jest system zyciowo przyrodniczy w kazdej dziedzinie zycia i mechanizm ewolucji.Trzywykrzykniku!dla mnie i wielu innych to ty zaslugujesz na miano BOHATERA i jeszcze kilku poprzednich forumowiczow.Zapoczątkowaliscie przywracanie chistori RADOMIA we wlasciwym swietle a obalacie chisterię i to się nazywa odwaga.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L R Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 15:55 Czekajac na prawde szybko sie nie doczekacie bo wola dzisiejszych gloszacych prawde jest pokretna Mozna jedynie wsluchujac sie we wszystkie niby prawdy wybiorczo porownujac matactwa i watki samemu skojarzyc fakty.Czerwiec 76 byl radomskim szokiem pourazowym ale......z wielka zaslgaa miejscowej zulii Drobni ciulacze darmowych lupow dolozyli do tego swoja czesc bolesnych zdarzen. Nie ujmujac nic z wielkiej ideii solidarnosciowo-korowskiej obrony robotnika przeciwko zawlaszczaniu komunistyczno -kumplowskiemu nalezy przypomniec ze kazdy zryw kazda rewolucja jest jak pierwsza fala ,Wraz z czysta woda zmiatane sa smieci i wszelakie brudy razem w jednym pedzie zalewaja pola.............. Tego nie da sie uniknac. Zgadzajac sie z poprzednia wypowiedzia doloze swoje wlasne zdanie ze tak widzialo sie mnostwo wytatuowanych ramion torsow odwetowych osobnikow wcale nie pasujacych do hasel : Nie ma wolnosci bez Solidarnosci czy KOR mowi dosc!Sciezki zdrowia dalej twierdze byly tworzone przez radomskie oddzialy we wlasnym gmachu , Przykladem oczywistym dla mnie bylo gdy na ulicy Zeromskiego rabowano sklepy wodczane sklepy ze sprzetem AGD czy muzyczny i osobnicy przylapani odstawiani do gmachu KMP przechodzili swoja sciezke ,a wraz z nimi wszyscy ktorzy tam trafili ci z ideowym i wolnosciowym przeslaniem Pamietam taki incydent : Pan w srednim wieku zostaje zatrzymany z dwoma gitarami na ulicy ,ktory sie tlumaczy odebral nieletniemu wyskakujacemu oknem ze sklepu muzycznego panowie gdzie to odnies toz to kradziez . Zartem wskazano mu gmach komendy ze tam sa odnoszone lupy ... po kilkunastu minutach w stanie mocno poturbowanym z kawalkiem gryfu zlorzeczacego widzialem na placu[przed budynkiem Tam nie pytano kto kim jest................Uwazam za mocno nieprawdziwe oskarzenia akurat pod adresem lubelskich sil porzadkowych i jakiekolwiek wpisy czy notatki z tamtych dni sa tylko pretekstem do oskarzen Po trzydziestu paru latach urzadza sie widowisko pod tytulem'' Oskarzony X bil pozbawil wolnosci znecal sie kopal butami bojowymi........... Z cyklu Archiwum X sensacyjno -nieuczciwie oskarzajace .Pokrzywdzonym nalezy sie zadoscuczynienie chociazby moralne ale tylko wtedy gdy zostana zebrane dowody winy przez sad i przez pokrzywdzonego rozpoznanie sprawcy i materialy dowodowe sa niezaprzeczalne biorac pod uwage ze pamiec ludzka jest zmienna a dowodami da sie manipulowac.Prawda o Radomiu nalezy sie mlodym i calej Polsce i prawda historyczna i chociaz gorzka dla niektorych ale uczciwa i ja wierze ze taka kiedys uslyszymy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy1s Re: Ofiary Czerwca '76 czekają na sprawiedliwość IP: *.lublin.mm.pl 27.06.07, 17:09 Dziękuję Panie LR jak zwycięza obiektywizm to nalezy to cenic i ja cenie Panska wypowiedz.Wykazal sie Pan takze niezla odwaga. miejmy nadzieje ze moje kontakty z RADOMIAKAMI poprzez forum ogranicza sie tylko do podziękowan za szczerosc.chyba ze w zwiazku z wnioskami o zapomogi czy jak to inaczej nazwac po dziennikarsku zalewac nas zacznie znow krwiozercza propaganda z katowanych przez lubelskich zomowcow juz nie tylko w Szydlowcu ale i w Radomiu i w Przysusze i w aresztach więziennych a zapomnialem o BIAlobrzegach?Pozdrawiam i zyczęduzo zdrowia bo z perspektywy moich doswiadczen tylko to się liczy najbardziej.Mój ojciec przezyl lagry radzieckie to i ja moze przezyję Polskie luksusowe wiezienie jezeli zachowam zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś