Gość: dobromir Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: *.radom.net 06.07.07, 12:43 Mam propozycję dla wszystkich zwolenników lotniska cywilnego na Sadkowie. Niech sobie najpierw pomieszkają na Ustroniu i posłuchają codziennych, albo prawie codziennych lotów szkoleniowych samolotów wojskowych, a dopiero potem podejmują decyzję!!!!! Dlaczego nikt do tej pory nie wziął pod uwagę tego, że pas startowy na Sadkowie skierowany jest w kierunku miasta, w dodatku na jedno z największych osiedli w mieście? Czy w przypadku zatwierdzenia lotniska cywilnego mieszkańcy mają wysłuchiwać pięknych dźwięków wznoszących się i lądujących samolotów pasażerskich i transportowych?!!!!! A niby z jakiej okazji?!!!! Czy nie zakazuje takiej lokalizacji prawo i czy mieszkańcy nie mają w tej sprawie nic do powiedzenia? Dlaczego podejmuje się decyzje bez uwzględnienia tych, którym przyjdzie w przyszłości znosić uciążliwość lotniska?!!! Czy liczy się tylko interes polityczny i finansowy nielicznych grup społecznych?!!!!! A może by tak, skoro ma powstać lotnisko cywilne zrównać z ziemią pół miasta i przenieść całe osiedle w inne miejsce a dodatkowo jego mieszkańcom wypłacić sowite odszkodowania?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bytu Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: 82.139.37.* 06.07.07, 12:51 Gość portalu: dobromir napisał(a): > Mam propozycję dla wszystkich zwolenników lotniska cywilnego na Sadkowie. Niech > sobie najpierw pomieszkają na Ustroniu i posłuchają codziennych, albo prawie > codziennych lotów szkoleniowych samolotów wojskowych, a dopiero potem podejmują > decyzję!!!!! Dlaczego nikt do tej pory nie wziął pod uwagę tego, że pas startow > y > na Sadkowie skierowany jest w kierunku miasta, w dodatku na jedno z największyc > h > osiedli w mieście? Czy w przypadku zatwierdzenia lotniska cywilnego mieszkańcy > mają wysłuchiwać pięknych dźwięków wznoszących się i lądujących samolotów > pasażerskich i transportowych?!!!!! A niby z jakiej okazji?!!!! Czy nie zakazuj > e > takiej lokalizacji prawo i czy mieszkańcy nie mają w tej sprawie nic do > powiedzenia? Dlaczego podejmuje się decyzje bez uwzględnienia tych, którym > przyjdzie w przyszłości znosić uciążliwość lotniska?!!! Czy liczy się tylko > interes polityczny i finansowy nielicznych grup społecznych?!!!!! A może by tak > , > skoro ma powstać lotnisko cywilne zrównać z ziemią pół miasta i przenieść całe > osiedle w inne miejsce a dodatkowo jego mieszkańcom wypłacić sowite > odszkodowania?... Ja już ponad 22 lata mieszkam na Ustroniu, a samoloty widzę codziennie w okolicach mojego bloku. Mimo wszystko jestem absolutnie za rozbudową lotniska. Uważam, że to co jednostkowe i partykularne powinno zejść na drugi plan. Priorytetem winna być przyszłość i rozwój Naszego miasta. Tylko wtedy skorzystają wszyscy mieszkańcy i warto będzie żyć w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobromir Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: *.radom.net 06.07.07, 12:58 Jasne... tylko czy jeśli miasto zyska, to kto w nim będzie mieszkał??? wraki ludzkie?... W końcu hałas jest szkodliwy dla zdrowia!!!! a ja mam jego dość, szczególnie jeśli doda się hałas z ulic, po których jeździ coraz więcej samochodów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bytu Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: 82.139.37.* 06.07.07, 13:09 Gość portalu: dobromir napisał(a): > Jasne... tylko czy jeśli miasto zyska, to kto w nim będzie mieszkał??? wraki > ludzkie?... W końcu hałas jest szkodliwy dla zdrowia!!!! a ja mam jego dość, > szczególnie jeśli doda się hałas z ulic, po których jeździ coraz więcej > samochodów... Człowieku opanuj się. Przecież z Sadkowa latałoby najwyżej kilka samolotów dziennie. A po za tym technologia nie stanęła w miejscu. Samolotu też są już coraz cichsze. Naogląda się jeden z drugim filmów o II wojnie światowej i wydaje mu się, że huk będzie podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romala Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: *.radom.pl 06.07.07, 13:23 Chłopie w twoim przypadku najlepiej zrobi Ci przeprowadzka... do głębokiej puszczy najlepiej Białowieskiej ;) Mieszkasz w MIEśCIE ! To duże skupisko ludzkie ! Czy chcesz czy nie hałas generowany przez to skupisko się kumuluje ! Jak tęsknisz za ciszą i spokojem to się wyprowadź poza Radom, gdzies na obrzeża, daleko od arterii wylotowych. Postaw sobie domek i wypoczywaj od hałasu. Chcesz mieszkać w mieście musisz rezygnować z pewnych wygód. Z drugiej strony miasto daje wiele innych możliwości. A tak wogóle jeśli uważasz że to takie ważne dla ludzi to zorganizuj referendum na Ustroniu zobaczymy która opcja wygra. Zwolennicy lotniska czy przeciwnicy ? Jak demokracja to demokracja ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobromir Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: *.radom.net 06.07.07, 14:30 jak mniemam większość zwolenników nie mieszka w pobliżu lotniska... Ciekawy jestem jak byście "śpiewali" gdyby to wam nad głowami latały samoloty... poza tym nie należy do przyjemności próbowanie zaśnięcia w nocy w lecie przy otwartym oknie, gdy nad mieszkaniem odbywają się nocne loty szkoleniowe na orlikach... a samoloty transportowe, czy pasażerskie orlikami nie są... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobromir odp IP: *.radom.net 06.07.07, 14:30 jak mniemam większość zwolenników nie mieszka w pobliżu lotniska... Ciekawy jestem jak byście "śpiewali" gdyby to wam nad głowami latały samoloty... poza tym nie należy do przyjemności próbowanie zaśnięcia w nocy w lecie przy otwartym oknie, gdy nad mieszkaniem odbywają się nocne loty szkoleniowe na orlikach... a samoloty transportowe, czy pasażerskie orlikami nie są... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobromir Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: *.radom.net 06.07.07, 14:38 a może by tak jeszcze na Sadkowie zrobić bazę F-16, co? wtedy to byłoby dopiero wesoło... Air-Show codziennie zapewniony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobi Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: 82.139.37.* 06.07.07, 14:45 Gość portalu: dobromir napisał(a): > a może by tak jeszcze na Sadkowie zrobić bazę F-16, co? wtedy to byłoby dopiero > wesoło... Air-Show codziennie zapewniony... No i w taki oto sposób sprowadziliśmy dyskusję do absurdu. Niestety większość myśli o własnym tyłku i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
granatnik_przeciwpancerny Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne 06.07.07, 14:30 Gość portalu: dobromir napisał(a): > Jasne... tylko czy jeśli miasto zyska, to kto w nim będzie mieszkał??? wraki > ludzkie?... W końcu hałas jest szkodliwy dla zdrowia!!!! a ja mam jego dość, > szczególnie jeśli doda się hałas z ulic, po których jeździ coraz więcej > samochodów... przesiądź się na rower :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobromir SADKÓW NIE w obecnym kształcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.radom.net 06.07.07, 12:54 NIE POWINNO BYĆ ZGODY NA LOTNISKO CYWILNE NA SADKOWIE, ze względu na to, że pas startowy "wycelowany" jest w samo centrum miasta!!!!!!!!! W jakim mieście tak jest? Nie przekonuje mnie to, że tak było od dawien dawna, zanim wybudowano m.in. osiedle Ustronie, bo poprzednia władza nie zważała na społeczeństwo, które płaciło za kaprysy władzy... JEŚLI ZWOLENNICY LOTNISKA CHCĄ JE MIEĆ NA SADKOWIE, TO NIECH DOKONAJĄ TAKIEJ MODERNIZACJI PASA STARTOWEGO, ŻEBY SAMOLOTY NIE STARTOWAŁY W KIERUNKU (CENTRUM) MIASTA!!!!!!! W JAKIM NORMALNYM MIEŚCIE JEST TAK JAK U NAS!!!! Nie interesuje mnie czy miasto skorzysta na lotnisku czy nie, skoro będę musiał codziennie znosić huk samolotów przelatujących nad moim domem!!!! W jakim normalnym państwie i mieście jest tak jak u nas???? Lotniska umiejscawia się na peryferiach miasta albo z dala od aglomeracji miejskiej zapewniając jednocześnie do nich transport i dojazd z centrum... A u NAS??? Najlepiej niech samoloty latają nad głowami ludzi, a co tam, najważniejszy jest rozwój miasta, może polityczne zyski,a ludzie i ich zdrowie? Kto się tym przejmuje? A OD TEGO POWINNO SIĘ ZACZĄĆ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molu Re: SADKÓW NIE w obecnym kształcie!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.icm.edu.pl 06.07.07, 14:08 > startowy "wycelowany" jest w samo centrum miasta!!!!!!!!! W jakim mieście tak > jest? Nie przekonuje mnie to, że tak było od dawien dawna, zanim wybudowano We wrocku. Samoloty podchodzą do lądowania nad najdroższą dzielnicą - Krzykami. Pozdrawiam, molu Odpowiedz Link Zgłoś
granatnik_przeciwpancerny Re: SADKÓW NIE w obecnym kształcie!!!!!!!!!!!!!!! 06.07.07, 14:29 Gość portalu: dobromir napisał(a): > Nie przekonuje mnie to, że tak było od dawien dawna, zanim wybudowano > m.in. osiedle Ustronie, a jest coś co Cię przekona? nic. więc szkoda gadki. > bo poprzednia władza nie zważała na społeczeństwo, któr > e > płaciło za kaprysy władzy... teraz też ---> Obice naten przykład :-) > TO NIECH DOKONAJĄ TAKIEJ MODERNIZACJI PASA STARTOWEGO, ŻEBY SAMOLOTY NIE > STARTOWAŁY W KIERUNKU (CENTRUM) MIASTA!!!!!!! spoxo. zbudujemy w poprzek. wcześniej rozbierzemy tory i jakieś 500 domków jednorodzinnych na dzieżkowie. nie pal więcej tego szajsu. > Nie interesuje mnie czy miasto skorzysta na lotnisku czy nie, miło że o tym wspominasz. w związku z tym Twojego głosu nie należy brać pod uwagę. żegnam tędy i owędy gudbaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paw Re: SADKÓW NIE w obecnym kształcie!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 15:48 Widać że nie wiesz o czym piszesz. 1. Pomysła z Obicami zrodził się głównie z protestów mieszkańców Masłowa, którzy nie zgodzili się na dalsze przedłużenie pasa. 2. Prawda jest taka, że tor podejścia do lądowania nad miastem istnieje również w Poznaniu ale nie do startu(bo natężenia hałasu są zbyt duże). 3. Pierdoły z województwo.radom.pl mogły by się zająć czymś konstruktywnym dla Radomia, a nie komentowaniem wiadomości z Klerykowa. Powielanie tego co tam się udało (targi, stadion, uniwerek, zbiorniki retencyjne) nie ma żadnego sensu, bo i tak będziemy zawsze o krok za nimi w tych dziedzinach, więc co z tego że wybudujemy stadion na 100tys. jeśli nie będziemy mieli basenu z odnową biologiczną który jest podstawą dla każdej reprezentacji. Trzeba wymyślić coś nowego, coś czego tam nie ma. Tym bardziej, że nasze atrakcje turystyczne są żadne, więc nie możemy liczyć na rozwój w tym kierunku. Jedyne co wygląga sensownie to jakaś kooperacja z Warszawką, ale z judźmi wymienionymi powyżej to bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi ISO IP: *.chello.pl 06.07.07, 19:23 ISO: > bliska perspektywa dwóch uniwersytetów o "bliskiej perspektywie" slychac juz od dawna. jeszcze dluzej niz o porcie cywilnym na sadkowie. zobacze to uwierze. miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4292137.html Wydział Matematyczno-Przyrodniczy Akademii Świętokrzyskiej uzyskał prawo do doktoryzowania na geografii. Poinformowała o tym wczoraj rektor AŚ Regina Renz podczas sesji rady miejskiej w auli akademii przy ul. Żeromskiego. Prawo doktoryzowania nadała Centralna Komisja do spraw Stopni i Tytułów w zakresie nauk o ziemi na kierunku geografia Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego. To już piąty kierunek z takimi uprawnieniami. Potrzeba jeszcze jednego, aby AŚ spełniła warunki dla uniwersytetu humanistyczno-przyrodniczego. - Myślę, że nastąpi to najpóźniej w grudniu tego roku - powiedział były rektor AŚ, obecnie senator PiS-u Adam Massalski. Wtedy będzie można wnieść do Sejmu projekt uchwały o utworzeniu nowego uniwersytetu w Kielcach. Na rozpatrzenie czekają kolejne wnioski AŚ, m.in. pedagogiki i sztuk pięknych, a w przygotowaniu są na chemii, ekonomii i Wydziale Nauk o Zdrowiu. (...) Nie wiesz, że Gosiu obiecał na Univerek ?... to juz 5/6 ... I tyle w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej A ile tych samolotów... 06.07.07, 21:15 Po raz kolejny informuję. Radom nie stara się o super lotnisko. Radom stara się o regionalny port lotniczy. A zatem o lotnisko z którego dziennie będzie startować dwa, trzy samoloty. Więc chyba taka ilość lotów nie będzie zbyt uciążliwa dla Radomian. Acha i jeszcze jedno. Zapomnieliście już jak nad Radomiem śmigały Iskry?? Całymi dniami krążyły nad miastem i jakoś nie było wtedy wielkiego halo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuareg Re: A ile tych samolotów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 14:07 2-3 loty dziennie obsługiwane przez Sadków oznaczają: 1. bankructwo portu w czasie niedługim od otwarcia 2. minimalną/nieatrakcyjną liczbę połączeń 3. żadnych realnych korzyści ekonomicznych dla miasta Dlatego: skończcie już z bredzeniem o tym lotnisku bo: 1. albo będzie uciążliwe i może dla kogoś, ale nie dla całego miasta opłacalne (musi być minimum 0,5 mln obsłużonych pasażerów rocznie, by w ogóle myśleć o zarabianiu na siebie) 2. albo będzie mało uciążliwe i nieopłacalne dla kogokolwiek poza biorącymi z niego pensje do czasu jego rychłego bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Kielce uratowały Radom ;-) IP: *.as.kn.pl 06.07.07, 21:35 Jak zwykle zresztą :) Zobaczycie, że jeszcze będziecie nam dziękować, że nikt nie wywalił u Was grubej kasy na lotnisko cywilne (400 mln... - ciekawe ile poszłoby na łapówki, "załatwienie spraw" i inne). Moim zdaniem Radomiowi to lotnisko jest tak potrzebne do szczęścia jak... Kielcom Obice. Mam jednak ciągle nadzieję, że się nie znam, bo, widząc determinację prezydenta Kielc, lotnisko w Obicach jednak powstanie. 500 mln - ciekawe ile z tego pójdzie na łapówki... Ale podatnicy polscy są bardzo hojni, bardzo! :-] Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej APEL!!! 06.07.07, 21:43 APELUJĘ DO RADOMIAN!!! PISZCIE, DZWOŃCIE DO DZIAŁACZY PIS WS. LOTNISKA!!!! NIE GÓDŹMY SIĘ NA MANIPULOWANIE, OSZUSTWA WYBORCZE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Przynajcie się! IP: *.as.kn.pl 06.07.07, 22:35 Czy ktoś z forumowiczów miał już coś obiecane w związku z tzw. "aferą lotniskową w Radomiu"? ;) A może ktoś będzie beneficjentem lotniska w Obicach? ;> Wiadomo - ja płacę, Pan płaci, Pani płaci, społeczeństwo płaci. Zastanawiam się tylko, kto zyskuje. A może wszyscy zyskujemy? Czyżby jakieś ekonomiczne perpetum mobile? Odpowiedz Link Zgłoś
kopa_w_kabana Re: Przynajcie się! 06.07.07, 23:14 Gość portalu: Crux napisał(a): > Czy ktoś z forumowiczów miał już coś obiecane w związku z tzw. "aferą lotniskow > ą > w Radomiu"? ;) tak. Pinki ma obiecane kilo salcesonu. z constaru. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Crux -ileż w Tobie ciemnogrodu 07.07.07, 09:43 Powiedz mi jak można stracic na lotnisku? Mieszkam zagranica i tylko dlatego,że nie ma pod Kielcami airportu nie przyjeżdżam tu często. Autobus jest zbyt drogi, jedzie tez nieco dlużej, do najbliższego lotniska spory kawałek... Chciałbym mieć choć lepszy kontakt z rodzina , chciałbym ot tak sobie poleciec do Oslo za 67 zł--cena lotu ze wszytskim za 3 tygodnie w Wizzie. Dla obcokrajowców to niepojęte,ze miasto tej wielkości co Kielce nie ma lotniska, a jeszcze bardziej chore jest to, że są osoby , które negują potrzebę jego budowy.Anglikowi na sama myśl o wizycie w CK,ze miałby dojeżdżać do Kielc z Krakowa z lotniska tyle kilometrów, nasuwa się automatycznie odpowiedź--"maybe next time".A i wytłumacz mu, że miasto będące stolica województwa , ponad 200.000 nie ma lotniska. Dojazd oponad godzinę jest traktowany tam jako "zbyt długi". Pozdrawiam. Jeśli wolisz się tłuc , np. do Barcelony 40 godzin autobusem---Twoja sprawa, ale nie neguj postępu cywilizacyjnego, i nie odbieraj innym prawa do rozwoju.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MłodyRadomianin skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 11:00 SKANDAL, 600 MLN TYLKO DLA INTERNATIONAL AIPORT RADOM SADKÓW Za cztery lata z centrum Krakowa będzie można dojechać do lotniska w Balicach dwupasmową drogą i zostawić samochód na wielopoziomowym parkingu albo wybrać kolejkę elektryczną i wysiąść bezpośrednio przy terminalu pasażerskim - donosi "Dziennik Polski". To założenia podpisanego wczoraj porozumienia w tej sprawie. W umowie marszałek województwa, prezydent Krakowa, prezes MPL Kraków-Balice, wójt Zabierzowa oraz przedstawiciele PKP Polskich Linii Kolejowych i Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad zobowiązali się do współpracy i zrealizowania wpisanych do porozumienia inwestycji. Szanse na skuteczne wywiązanie się z umowy ma zapewnić patronat ministra transportu. Ile to będzie kosztować? Ok. 600 mln zł, ale pieniądze powinna dać Unia Europejska. Finansowanie trasy Balickiej tylko z budżetu miasta będzie niemożliwe i konieczne stanie się dodatkowe wsparcie. Według małopolskiego marszałka Marka Nawary, realizacja wszystkich zapisanych w porozumieniu inwestycji jest możliwa do 2011 r. - Jako całość nasze porozumienie jest najlepiej przygotowanym wnioskiem o uwzględnienie go w ramach programu dla Euro 2012. I dlatego znajdą się także pieniądze dla Krakowa na budowę trasy Balickiej - stwierdził marszałek Nawara. polskalokalna.pl/wiadomosci/malopolskie/krakow/news/krakow-razem-dla-balic,940307 MłodyRadomianin dawny KR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elokwętny_lizak Re: skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 11:38 W kielcach lotnisko jest potrzebne jak kotu buty.Maja prawie tyle samo drogi do Balic jak my do Okęcia,tylko ze wystarczy spojrzec jak zapchne jest lotnisko Stolicy(nie wspomne o terminalu etiuda obsługujace tanie linie lotnicze) Lotnisko w Radomiu znacznie by odciazylo wtedy Okęcie.Niedługo bedzie droga ekspresowa do Wawy i remont torow kolejowych co zanacznie polepszy komunikacje z Warzawa. Przestanmy przekrzykiwac sie z kielcami i zacznijmy walczyc o lotnisko w Radomiu(jakas petycja z podpisami albo manifestacja pod urzedem miasta niekoniecznie pokojowa) Ktos tam napisał ze jak niepowstanie lotnisko to juz niezgalosuje na kosztowniaka na drogą kadencja- i co z tego jak moze wygrac jakis inny imbecyl ktory tez nic niezrobi dla naszego miasta Pora wziasc sprawy w swoje ręce Precz ze złodziejami i nierobami ktorzy tak sumiennie wykonuja swoje obowiazki i obietnice wyborcze TAK DLA LOTNISKA RADOM SADKOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Dzięki za komplementy z samego Oslo ;-) IP: *.as.kn.pl 07.07.07, 11:34 > Crux -ileż w Tobie ciemnogrodu Ciemnogród - jak dla mnie to komplement... Widzisz - ja zarabiam w złotówkach, Ty w euro. Może stąd to moje ciemnogrodzkie podejście. Co więcej - ja płacę podatki w Polsce, a Ty gdzieś tam. Więc to z moich pieniędzy będzie budowane Obice Airport, a nie z Twoich. Mówisz o zagranicy, ale tu jest Polska (tam chyba będzie zomo, ale nie jestem pewien). Otóż przykładowo Łódź (miasto nieporównywalnie większe i mimo swoich wad prężniejsze niż Kielce i Radom razem wzięte), jakoś sobie z tym cudem zwanym lotniskiem nie radzi. Co więcej - dla mnie najlepszym wyznacznikiem opłacalności takiego przedsięwzięcia (a w zasadzie jego braku) jest to, że zarówno Kielce, jak i Radom od kilkudziesięciu lat mają lotniska i mimo "boomu" lotniczego żaden z prywatnych inwestorów się tym nie zainteresował. O ile do Masłowa można się przyczepić, że małe i to uznać za wystarczający powód, że obecnie porasta je trawa (choć to naprawdę bardzo mizerne wytłumaczenie), o tyle Radom duże lotnisko już teraz ma, a jakoś nikt nie pali się do uruchomienia połączeń lotniczych. Że wojskowe? ;> Przecież to na forum radomskim dowiedziałem się, że Balice też są wojskowe i jakoś samoloty pasażerskie startują i lądują z niego. Może po prostu problem tkwi gdzieś indziej? ;> Ciekawe, że osoby, które przekonują najgłośniej o opłacalności lotniska i o rzekomym złotym interesie, jaki robimy wydając 500 mln zł na Obice, same jakoś nie rwą się do wykładania własnych pieniędzy. Proste - weźcie pożyczkę w banku. Za 4 lata Wam się to zwróci... I zwyczajowo list zakończę formułą - obym okazał się kiepskim prorokiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: Dzięki za komplementy z samego Oslo ;-) 07.07.07, 12:59 > Widzisz - ja zarabiam w złotówkach, Ty w euro. Angole jeszcze jakos sie do euro nie rwa, więc drobna korekta---zarabiam w funtach, gwoli ścisłości szterlingach Może stąd to moje ciemnogrodzkie > podejście. Co więcej - ja płacę podatki w Polsce, a Ty gdzieś tam. Więc to z > moich pieniędzy będzie budowane Obice Airport, a nie z Twoich. Mówisz o > zagranicy, ale tu jest Polska (tam chyba będzie zomo, ale nie jestem pewien). Lotnisko to inwestycja publiczna, więc z publicznych pieniędzy oraz unijnych będzie budowane. Nie wiem czy wiesz,ale Wielka Brytania należy do Unii Europejskiej, więc jako członek płaci składki na jej funkcjonowanie--równiez i ja sie dokładam:) Na serio--to ten argument--skoro ja nie chce latać to inni też nie będą, bo na to potzrebne są publiczne jest bardziej niż zacofany. Nienawidze PKP, choć jestem miłośnikiem kolei, dlaczego za publiczne pieniedze ma funkcjonować----zlikwidować! Dlaczego z publicznej kasy idzie na budowe dróg---nie mam samochodu, autobusami lubic nie jeżdżę-----zwinąć asfalt? Otóż przykładowo Łódź (miasto nieporównywalnie większe i mimo swoich wad > prężniejsze niż Kielce i Radom razem wzięte), jakoś sobie z tym cudem zwanym > lotniskiem nie radzi Weź Rzeszów, Gdańsk, Szczecin,Bydgoszcz, Kraków---miasta mniejsze od Łodzi----i? łódź ma skandalicznie zarządzane lotnisko--aż dziwi mnie,że tak słabo stoi. Kielce Obice będa nie tylko dla pasażerów, ale również cargo. Dlaczego wielu wystawców rezygnuje z wystawiania sie na Targach Kielce?, bo brak blisko lotniska. Starsze babcie zagraniczne, chyba tez wolałyby przylecieć w 2 godzinki do buskich sanatoriów niz tłuc się autobusami cały dzień---zreszta co to za porównanie autobus i samolot. Po drugie weź ceny biletów autobusów i lotniczych---jakos latam taniej, tylko ten beznadziejny dojazd do kielc czy to z warszawy, Wrocławia czy Krakowa---kilka godzin straconych minimum. jak budowano kolej Chęciny były wiekszym miastem od Kielc---a teraz? Kiedyś były czasy kolei, teraz samolotów, no i szybkich pociągów--ale to znacznie kosztowniejsze niż lotniska. A tak najbardziej nie rozumiem--skoro jest szansa na zbudoweanie lotniska, wykorzystać sytuację ,zę zbliża się Euro 2012-to zawsze znajda się jakies malkontenckie gnidy, którym nie da sie dogodzić, które wszytskiego sie boja zazdroszcząc innym. Ci są najgłośniejsi---a dlaczego dzwon tak głośno dźwięczy?...Bo jest pusty w środku! Lotnisk w Polsce jest za mało---śmiech na sali--prawie jak na pustyni. A my przeciez chcemy dogonić szybko Zachód.Już dawno takie miasta jak Lublin, Kielce czy Radom powinny mieć własne cywilne lotniska. Oczywiście powinny być wyprowadzone z miasta, z dala od niego parę kilometrów, ale z dobrym i szybkim dojazdem. Crux, sądzę,że chyba nigdy nie leciałeś samolotem i nie wiesz jakie są tłoki na lotniskach--jaki teraz jest boom.I żeby było śmieszniej, najwiiększy w Europie jest w Polsce... Pozdrawiam.....wysokich lotów życzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Ups! Komplementy były z Londynu! :-) IP: *.as.kn.pl 07.07.07, 20:14 > Lotnisko to inwestycja publiczna, więc z publicznych pieniędzy oraz unijnych > będzie budowane. A dlaczego publiczna? Zwykle jak coś jest publiczne, to znaczy nieopłacalne. > Na serio--to ten argument--skoro ja nie chce latać to inni > też nie będą, bo na to potzrebne są publiczne jest bardziej niż zacofany. A czy ja coś takiego powiedziałem drogi emigrancie? ;> Ja jestem zdecydowanie bardziej liberalny. Nawet, gdybym miał korzystać, to wolałbym, aby nie było to dotowane z budżetu państwa. Dlaczego? Bo: - patrz punkt poprzedni - własność prywatna jest lepiej zarządzana - nie ma tyle łapownictwa - pieniądze nie "wyparowują" gdzieś po drodze przez biurokratyczne meandry > Weź Rzeszów, Gdańsk, Szczecin,Bydgoszcz, Kraków---miasta mniejsze od Łodzi Jakby nie patrzeć wszystkie (poza Rzeszowem) są większe od Kielc, a w niektórych przypadkach nawet znacznie :] Co więcej, zdaje się, że z wymienionej litanii lotnisk tylko gdańskie i krakowskie wychodzi na plusie... Ale mogę się mylić. > Kielce Obice będa nie tylko dla pasażerów, ale również cargo. Dlaczego wielu > wystawców rezygnuje z wystawiania sie na Targach Kielce?, bo brak blisko > lotniska. Bzdura. Cargo przyszłością lotniska w Obicach? A co chciałbyś niby transportować w ten sposób? Stal z huty Ostrowiec? A może armaturę przemysłową z Chemaru? Cóż to za dobra produkujemy w Polsce, bądź do niej importujemy, aby opłacało sie wykorzystywać najdroższy środek transportu? Jeszcze zwróć uwagę ile w ogóle w Polsce transportuje się w ten sposób towarów, to zrozumiesz, że z tym cargo to chyba ktoś mocno poleciał po bandzie. Do Warszawy nie, do Krakowa nie, do Katowic nie, do Wrocławia nie, do Poznania nie, do Gdańska też nie, ale za to do Kielc tak. Mamy tak świetne połączenia drogowe i kolejowe, że to jest więcej niż pewne :] > Starsze babcie zagraniczne, chyba tez wolałyby przylecieć w 2 godzinki do > buskich sanatoriów niz tłuc się autobusami cały dzień---zreszta co > to za porównanie autobus i samolot. Już widzę te tłumy starszych babć lecących tłumnie do buskich sanatoriów. Zapomniałeś jeszcze wspomnieć o rzeszach turystów pragnących podziwiać splendory zabytków Kielc, albo i jakiegoś Radomia :) > Po drugie weź ceny biletów autobusów i > lotniczych---jakos latam taniej, tylko ten beznadziejny dojazd do kielc czy to > z warszawy, Wrocławia czy Krakowa---kilka godzin straconych minimum. No i to trzeba zdecydowanie poprawić :] > jak budowano kolej Chęciny były wiekszym miastem od Kielc Kłamiesz kolego, albo z nieświadomości mijasz się z prawdą. Jak budowano kolej, to Kielce już miały nawet epizod bycia stolicą województwa krakowskiego. Chęciny dużo wcześniej straciły na swoim znaczeniu. Dużo wcześniej... :) A więc jak widzisz poprowadzenie linii kolejowej przez Kielce było konsekwencja rozwoju, a nie jego przyczyną (analogicznie jest z lotniskami - pytanie czy Kielce i Radom osiągnęły odpowiedni poziom rozwoju). Skądinąd wiem, że prawnikom najwięcej problemów podczas studiów sprawia przedmiot o wdzięcznej nazwie Logika. Co widać na załączonym obrazku. > A tak najbardziej nie rozumiem--skoro jest szansa na zbudoweanie lotniska, > wykorzystać sytuację ,zę zbliża się Euro 2012-to zawsze znajda się jakies > malkontenckie gnidy, którym nie da sie dogodzić, które wszytskiego sie boja > zazdroszcząc innym. Ci są najgłośniejsi---a dlaczego dzwon tak głośno > dźwięczy?...Bo jest pusty w środku! Dobrze, że Ty kolego jesteś pełny - pełny dobrych chęci, którymi podobno piekło jest wybrukowane. Błysnąłeś szczególnie zmysłem ekonomicznym dodając tę wzmiankę o Euro. Optymiści zakładają, że Kielce mogą zarobić kilkaset tysięcy złotych na Euro (przy dobrych wiatrach). To jest świetny argument przemawiający za budową lotniska pod Kielcami za kilkaset milionów złotych. To samo zresztą tyczy się miasta nad Mleczną, bo tam też są wysuwane podobnie "przemyślane" argumenty (Radom ostatnio chce na dokładkę budować stadion za 200 mln). > Lotnisk w Polsce jest za mało---śmiech na sali--prawie jak na pustyni. A my > przeciez chcemy dogonić szybko Zachód.Już dawno takie miasta jak Lublin, > Kielce czy Radom powinny mieć własne cywilne lotniska. Oczywiście powinny być > wyprowadzone z miasta, z dala od niego parę kilometrów, ale z dobrym i szybkim > dojazdem. Tak, tak - zachód dogonimy budując lotniska... Że też wcześniej na to nie wpadłem. Jak będziemy mieli lotniska, to będziemy mogli sobie szybciutko dogonić "Zachód" wsiadając do samolotu do Londynu :] Nawet bardzo szybko go dogonimy. > Crux, sądzę,że chyba nigdy nie leciałeś samolotem i nie wiesz jakie są tłoki > na lotniskach--jaki teraz jest boom.I żeby było śmieszniej, najwiiększy w > Europie jest w Polsce... Panie ja tam z ciemnogrodu jestem. Światam nie widział. Ale jaśnie wielmożny Pan pewnie prawdę mówi. > Pozdrawiam.....wysokich lotów życzę... Pozdrowienia z czworaków i życzę częstszego stąpania po ziemi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: *.centertel.pl 07.07.07, 16:56 Za mało nas sono... Na tym moim zdaniem teraz należy skupić uwagę. Tylko duża liczebność potwierdzona aktywnością w mediach, internecie i środowiskach lokalnych w dłuższym okresie czasu będzie stanowić poważną i realną siłę nacisku w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klitusbajduś Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: *.tkdami.net 08.07.07, 10:29 Ma racje ten co powiedzial o Radomiu , jakby Radom byl znaczacym osrodkem przemyslowym, naukowym czy nawet kuluralnym to ludzie majacy pieniadze dawno by to zauwazyli i wylozyli pieniadze na port lotniczy, ale jak widac to sie nie oplaca, to samo twierdzi UNIA europejska analizujac i przyznajac pieniadze na rozwoj portow lotniczych w Polsce. Unia przyznala pieniadze na rozwoj regionow, i slusznie . Kielce dostaly pieniadze na budowe portu lotniczego , bo sa wlasnie stolica regionu swietokrzyskiego , ktory sie dynamicznie rozwija i bedzie sie rozwijac jeszcze szybciej bo zaliczony zostala do strefy najubozszych regionow w Polsce i znowu dodatkowe pieniadze. jak sie do tego ma nasze miasto Radom - wszyscy mieszkancy Radomia wiedza i widza na codzien, - brud , smrod i ubustwo. Dlatego zejdzmy na ziemie i wezmy sie do roboty , a lotniska i samoloty zostawmy madrzejszym i bogatszym - regionom i stolicom tych regionow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elokwętny_lizak Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 12:37 Oj ale ty masz pojecie o gospodarce i rozwoju regionu.Takich lokalnych patriotow jak ty to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR Re: Radom bez szans na lotnisko cywilne IP: *.tkdami.net 08.07.07, 18:25 Z uporem maniaka będę powtarzał, że odpowiedzialny za obecną sytuację Radomia jest obecny wiceprezydent (niestety) Ryszard Fałek. To on w 1998r. dokonał błędnego wyboru wprowadzając Radom do woj. mazowieckiego, odrzucając propozycję Kielc na wspólne województwo. Teraz oni rozwijają się jak burza a my (cytując słowa Fałka)......jesteśmy w najbogatszym województwie w kraju. I co z takim typem teraz zrobić, że spowodował krzywdę 227 tys. Radomian? Odpowiedz Link Zgłoś
archiwista_cia 8 lat staran o port lotniczyw pigułce 08.07.07, 18:55 www.wojewodztwo.radom.pl/szukaj.php?szukajw=lotnisko&nazwa=archiwum Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: 8 lat staran o port lotniczyw pigułce 10.07.07, 18:09 Święta racja. Uważam ponadto, że Radom nie może siedzieć cicho i liczę, że nie będzie siedział cicho. Co jest ważniejsze??? Interes 1mln regionu czy ciepłe posadki za posłuszeństwo wobec PiSu??? Odpowiedz Link Zgłoś
misterxy Lotnisko Kielce-Radom w Skarżysku-Kamiennej ??? 10.07.07, 18:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=65692014 Odpowiedz Link Zgłoś