Gość: mati też problem, skonfiskować taki skuter IP: *.pai.net.pl 17.07.07, 11:45 i oddać dopiero po okazaniu prawa jazdy kat. A, ważnego dowodu rejestracyjnego, OC, oraz dowodu wpłaty stosownej grzywny za jazdę bez dokumentów, w wypadku nie zarejestrowanej maszyny dodatkowo przywalić karę za poruszanie się takim pojazdem, do tego opłata za holowanie i parking. Wszystko zgodnie z prawem, w końcu skoro jednoślad silnikowy przekracza 45km/h to spełnia wszelkie kryteria "dorosłego" motocykla, a efekt powinien być piorunujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żorek Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 11:53 Kila lat temu w moim mieście na Śląsku, dzieciak kierujący skuterem wjechał na przechodnia na pasach i zamiast się zatrzymać ciągnął go paręset metrów. Przechodzień zmarł w szpitalu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rider_36 żorku matołku, IP: 80.54.200.* 17.07.07, 12:03 spróbuj najechać skuterkiem na 50kg(przechodzień waży więcej) worek kartofli i jeszcze go potem pociągnąć po jezdni, a potem pisz durne posty jak ci zostanie jakiś paluszek bez gipsu no i trochę życia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x15 Jakie lobby lansuje ten temat? IP: 83.238.100.* 17.07.07, 11:59 Od paru dni skutery, na które nie trzeba prawka, nie schodzą z czołówek gazet. Nie mówię, że to dobrze jak 11 latek zasuwa 100km/h przez miasto, ale dziwi mnie nagłe pojawienie się tematu jako plagi społecznej nr.1. Innymi słowy kto i w jaki sposób może zarobić na zaostrzeniu przepisów dot. skuterów? Pamiętam, jak "zachodni złom motoryzacyjny" był zwalczany w mediach jako wielkie nieszczęście, któremu trzeba koniecznie zapobiec, najlepiej wysoką akcyzą. Teraz wszyscy jeżdżą ładnymi samochodami, polonezy i maluchy poszły na śmietnik. Oprócz dealerów nikt na tym nie stracił. Więc kto napędzał ten cyrk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asega Re: Jakie lobby lansuje ten temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 12:11 Sądzę, iż po zaostrzeniu przewpisów i zastąpieniu karty motorowerowej prawem jazdy, zarobią na tym szkoły jazdy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p.o.box.77 pogoda 17.07.07, 12:13 lata szczenięce mam dawno za sobą, ale skutery bardzo lubię. ze względu na pogodę, nikt nie jeździł, a teraz jak słoneczko wyszło, ci co mają jeżdżą od co.. a nie jakies tam lobby... swoją drogą jak widziałem popis 3 sr na tylnych kołach ruszające z pod świateł i pochwili dwie z nich leżą.. to też myślę o zaostrzeniu przepisów na -50cc. o Odpowiedz Link Zgłoś
pizza no mamy w kraju problemy: 17.07.07, 12:20 1. pies kogoś zagryzł (zakazac psów) 2. ktoś tam palił konopie (przywrocić karę śmierci) 3. ktoś jechał za szybko motorynką (wprowadzić egzaminy prowadzone przez koncesjonowane firmy) 4. ktoś się utopił lub spadł w tatrach (zakaz lub koncesje) itp... "zakazać-kontrolować-karać!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asega Re: no mamy w kraju problemy: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 12:28 Właśnie. A rodakami wyjeżdżającymi "za chlebem", i innymi istotniejszym sprawami nikt się nie zajmie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uszy_urbana Zabrać zakopać zaorać! 17.07.07, 12:42 Zabrać motorki, spalić je. Dzieciaczki skatować i połamać łapy. Rodziców do pierdla albo komornik. Dzieci do pierdla też jak wyzdrowieją. A w pierdlu je skatować. Prawko jazdki zabrać dożywotnio. A jak wyjdą to niech na emigrację za chlebem wy..dalają. Nie potrzeba tu takich. Odpowiedz Link Zgłoś
uszy_urbana Albo.. 17.07.07, 12:54 ..albo rozjeżdżać! Trupek, trupek, trupek, trupek, trumienka i załatwione. Nie będą brykać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr PUSZKI IP: *.bmj.net.pl 17.07.07, 13:50 Gościu ! Idź się lecz ... Jestem skuterzystą od roku. Nie miałem ani jednej kraksy, nie złamałem DUŻEGO przepisu drogowyego (przekraczam prędkości w mieście i nie tylko - ale robi to 90% samochodów które ze mną <a raczej przedemną> jadą) ! Na drodze czuję się jak ofiara. Samochody wyprzedzają mnie, a czasami nawet spychają lub gwałtownie hamują przedemną ... I gdzie tu sprawiedliwość ?! A potem jak coś się stanie, to oczywiście wszystko pójdzie na mnie - a na drugi dzień w gazecie kolejny tytuł "Skuterzysta spowodował wypadek". Co chcę tu powiedzieć - dziecko (mówimy o 13 latku, który ma uprawnienia do kierowania motorowerem) dostaje skuter. Jest on nie przygotowany na zagrożenie na drodze. Jedzie 45 km/h bo tak nakazują przepisy - i zamiast czerpać przyjemność z jazdy to patrzy na lusterko co by mu ktoś w dupę nie wjechał ! Kolejny przykład - poprostu ktoś zajedzie mu drogę, i przy zakręcie gwałtownie zahamuje (zawsze jest winny ten, kto najechał na hamujący pojazd z tyłu !sic) A przecież wypadek idzie sfingować i to nie trudno :/ Bo przecież zawsze dostaje się nam, motocyklistom. Pozdrawiam - Piotr, 18 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ech Re: PUSZKI IP: 82.139.38.* 19.07.07, 01:13 Tak tak na chodnikach też biedni mali "skuterkowcy" są spychani przez złe staruszki do rowów!!! Tak Tak też złe samochody spychają skuterki na chodnik bo stoją w korku!!! A te złe światła tez nakazują zatrzymanie sie i spychają skuterek tak aby przejechał przez przejście dla pieszych i po chodniku tak aby ominąć skrzyżowanie!!! Jazda po namalowanych pasach środkiem jezdni to tez wina samochodów i tych złych co je prowadzą!!!! Tak tak A najbardziej bezczelne jest to że te złe przepisy jakoś istnieją i 10 latek ich do końca nie pojmuje och cholera no jasna no. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba15 Re: PUSZKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 15:12 Eh koles masz chyba problemy emocjonalne jak cie to tak denerwuej ze skuterki nie stoja w korkach to sobie tez kup skuterka i inaczej bedziesz gadal. To chyba juz zawsze tak bedzie ze ludzie ktorzy jezdza samochodami beda neinawidzic tych na motocyklach i z wzajemnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ech Re: PUSZKI IP: 82.139.38.* 24.07.07, 08:48 > Eh koles masz chyba problemy emocjonalne jak cie to tak denerwuej ze skuterki n > ie stoja w korkach to sobie tez kup skuterka i inaczej bedziesz gadal. Nie zaczne omijać korki SAMOCHODEM po chodniku! A jak wolno skuterowi to i samochód wjechac może! > To chyba > juz zawsze tak bedzie ze ludzie ktorzy jezdza samochodami beda neinawidzic tyc > h na motocyklach i z wzajemnoscia Nic nie mam do motocyklistów, jednak nie nawidze sku.... a na drodze, mianowicie cwaniactwa, chamstwa, którym jest między innymi omijanie korków po chodnikach i jazda na trzeciego a takie grzeszki właśnie popełniają właściciele jednośladów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ech Re: PUSZKI IP: 82.139.38.* 24.07.07, 08:48 Poza tym kolesia sobie poszukaj wśród znajomych - Małolat. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Policja i Straż Miejska śpią? IP: 82.139.35.* 17.07.07, 12:54 To co dzieje się na radomskich ulicach przypomina wyścigi samochodowe i motocyklowe.Kierowcy tych pojazdów bezkarnie łamią przepisy kodeksu drogowego.Nie licza się z innymi użytkownkami drog i pieszymi.Narażają ich na utratę życia.Jeszcze nie dawno szybka jazda odbywała się nocami.Teraz podczas dnia.Wielokrotnie robią to na oczach policji.Zero reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Policja i Straż Miejska śpią? 17.07.07, 13:10 Kiedyś dawali rowery teraz dają skutery... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateo Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: 80.54.27.* 17.07.07, 13:55 Pani, która pisała ten artykuł nie ma wiadomości na ten temat, a bierze się za jego pisanie. Ośmio i dziewięciolatki na skuterach ? Karte motorowerową można mieć od 13 lat. Wszyscy, którzy komentują ten artykuł i zgadzają się z nim pewnie w życiu nie jeździli na skutzerze z prędkością 45 km/h. Przejedźcie sie po mieście, zostańcie pospychani gdzieś, a wtedy zobaczycie czy ta prędkość jest faktycznie taka bezpieczna. Na zdjęciu natomiast nie jest to skuter, tylko mini-bike, który nie posiada homologacji. "Na blokadę mocy jest jednak sposób. Nie trzeba wielkiego specjalisty, by ją zdjąć. A wtedy taka maszyna może się rozpędzić nawet do 100 km/h." Skuter za 2-3 tyś. zł po zdjęciu blokad nie rozpędzi się do takiej prędkości. Mały który wogóle do niej dojdzie. Kolejny przykład wiadomości autorki. Po za tym, nie widziałem jeszcze nigdy dzieciaka, który jeździ po ulicy bez kasku, bez rejestracji lub czegokolwiek. Kierowcy samochodów czepiają się skuterzystów, a sami nie są lepsi. To, że skuterzyści mogą mniej nie znaczy, że trzeba to wykorzystywać. Było wiele przypadkó, w których kierowcy wyjeżdżają przed skuter, bo myślą, że zdążą. Wyprzedzają, a taki motorek musi wtedy zjechać na pobocze. Jesteście nastawieni do skuterzystów i motocyklistó jak do wrogów :/. Powninniśmy wszyscy żyć w zgodzie, pomagać sobie na drodze. Wtedy nikt nie będzie poszkodowany i będzie panował spokój. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gładzior Stanowisko MotoClubuRadom ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 14:58 Ja ktoś miał przyjemność przebywać na dniach Radomia wie ocb. Toteż w naszym klubie zrzeszającym właśnie 50ccm NIE MA ANI JEDNEGO skutera bez rejestracji ,czy też kierowcy bez karty motorowerowej. W zasadzie nie ma jakiś większych kryteriów ,żeby do nas dołączyć ,ale jeśli jedziemy grupą i jakiś nowy poprostu nie potrafi jeździć "nie uzasadnione hamowanie, nie jedzie po tym pasie co wszyscy, utrudnia droge innym) to poprostu mu dziękujemy. Denerwuje mnie to ,że ta wielka dziennikarka w taki Fakt-owski sposób próbuje coś uskuteczniać :/ Dlatego kierowcy nie postrzegajcie wszystkich skuterowców jako bandy gó..arzów nie nadającej się do jazdy w ruchu miejskim. Ostatnio jak przemierzam Radom da się spotkać szczególnie na małych uliczkach "miszczów" jazdy. Przejeżdżamy obok takiego ,a ten od razu zapala skuter i uskutecznia jakąś gonitwe....śmaić mi się chce... Niestety jako klub nei mamy żadny naklejek ,po których moglibyście nas poznać ,ale czasem naszym znaiem rozpoznawczym możebyć to jak się na drodze zachowujemy. Jeśli ,któryś z kierowców napisze tu ,żę "on sie n ie spotkal z dobrym kierowca skutera" to naprawde bedzie gadal glupoty ,bo ja sam niejednokrotnie spotykam sie z podziekowaneim w postaci migających awaryjnych za przeróżne jakby to powiedzieć.....po prostu za kierowanie jak przystało na normalnego europejczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dymek Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.olsztyn.mm.pl 17.07.07, 15:23 Tak qrwa osiomlatki na skuterach na drogach. Poj3bAł0 ich chyba. oni ledwo na rowerze na czterech kółkach jeżdżą a co dopiero skuter. Zastanówcie sie a potem piszcie a ni9e chcecie wzbudzic sensacje. Potem policja sie do każdego czepia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grackon Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.olsztyn.mm.pl 17.07.07, 15:26 Polak potrafi ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk porażka IP: *.199.51.198.tesatnet.pl 17.07.07, 15:39 ten artykuł to ogromna porażka. wstyd podpisywać się pod nim... zdjęcie nie przedstawia skutera skutery za 2tysiące nie pojadą 100 km/h po odblokowaniu. nawet po tuningu byłby zapewne problem z taką predkością w takich skuterach te dzieci albo nie były na skuterach w normalnym tego słowa znaczeniu, albo ci świadkowie nie potrafią rozpoznać wieku po wyglądzie nie ma o czym pisać, to pisze się gnioty widzę... weźcie się za siebie gazeto.peel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Kalina Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.skr.vectranet.pl 17.07.07, 16:17 Łapać i zabijać, bo jak dostaną pałą, to zaczną się uważać za zbuntowanych i będą się zachowywać coraz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 14 latek Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 16:39 Zgadzam sie ze dzieci w mlodym wieku powinny byc karane (-13 ) ale te wasze obelgi to przesada . 45 km/h to rowerem mozna jechac . Trzymalbym sie blokady ( i reszta mlodziezy pewnie tez ) pod warunkiem ze byla by ona do 65 km/h . Bo to juz jest przesada. Jakby ktos patrzyl w statystyki to WIECEJ wypadkow POWODUJA dorosli i to oni sa najwiekszy zagrozeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toJaCoPodSpodem Re: Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 17:57 ale brednie !! skuetr za 2-3 tysiace roziwajacy 100km/h!!?? ja mam skuter za 4500zł i te nie roziwaja tej predkossci!! autor niec niewie o skuterach i pisze brednie!! popiwerwsze dzisacki 6-lat niedosciegna nawet nogami do ziemi!! i na fotce jest POCKET BIKE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mądry Re: Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 17:12 co ta autorka pie*oli.... jakie 100km/h i jeszcze chinolem za 2 tys....hehehhe ja mam skuter za ponad 6 tys. i ledwo co wyciaga 80km.h zeby jechac 100 trzeba zmodyfikowac uklad przeniesienia napedy i wydech... a to wszystko to bzdury... aha i to jest mini-bike (ale tez ma buta) ropedzilem sie na nim gdzies do 60km/h hehhe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz g Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 19:21 o boże autor tego tekstu jest naprawde genialny,i nei ktorzy komentujacy.Szescioletnie dziecko na skuterze? nawet by nogami do podestu nei dostalo.jak byscie widzieli zdjecie dołączone do tego artykulu i byscie sie chociac troche znali na motoryzacji to byscie wiedzieli ze to nei skuter tylko poket-bike lub mini-bike.Po drugie zdanie na karte motorowerowe poprzedzone jest testem teoretycznym(znaki, itp.)a na jezdzie jest policjant i ktos ktory moze takei testy przeprowadzac.looooooozers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.07.07, 19:53 Ludzie niczytajcie tego co tu pisze kompletna głupota po 1 8 letnia osoba na skuterze ludzie w kto to wierzy ? Po 2 taka 8 letnia osoba na takim skuterze sie niezmiesci bo jest za mala i sie zabije na pierwsyzm lepsyzm zatrzmaniu a nie latwo taki skuter utrzymac ktory wazy ponad 100 kg. Malo ktorz sku jedzie 100 na godzine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!! Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 21:21 kto wymyslil beznadziejna fabryczna blokade skuterow na 45km/h??!!przecierz to taka predkosc stawnowi niebezpieczenstwo!!wezmy na przyklad Warszawe.Wskazcie mi samochod ktory jedzie 45km/h zaden!!!!(no chyba ze wszyscy stoja w korkach).a jesli nie stoja to poruszaja sie wiekszymi predkosciami i albo zaczynaja trobic albo gwaltownie chamuja aby nie walnac w tyl skuterka.takie skuterki z fabrycznymi blokadami blokuja ruch!!!!zablokowany skuter zanim ruszy z swiatel to naprawde potrzebuje czsu!! rozumiem i popieram lapanie ludzi ktorzy naprawde jerzdza brawurowo i stwarzaja niebezpieczenstwo(np gdy jada ok. 90km/h)w srodku miasta lub po osiedlowych uliczkach!!!! ale bez przesady aby karac ludzi ktorzy maja odblokowany skuter i jezdza odpowiedzialnie i dostosowuja predokosc do waronkow wystepujacych na drdze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asega Re: Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:02 Popieram przedmówcę. (gość !!!!!!!) Zapraszam do dyskusji www.skutery.net/forum.php?akcja=t&tem=9862&s=2 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 18.07.07, 01:52 Nie wiem czy ktoś wcześniej też doszedł do następującego wniosku, że te "zabaweczki" w ogóle nie powinny być wpuszczane na rynek (chodzi o rynek zbytu :)). Kto i dla kogo je w ogóle zaprojektował?! Kto ma rozum i sumienie kupować coś takiego dziecku?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArtekAS Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 16:07 to nie wina squtera ze jedzi 100km\h to win tego guwnarza ktury nie umi jedzic i sie popisuje, ja mam 16lat i wiem co muwiem bo nieras to przerabałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYPHOON Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: 80.50.77.* 19.07.07, 09:39 Szanowna Pani Redaktor niech się raczej zainteresuje kierowcami TIRów, którzy są śmiertelnym zagrożeniem dla rowerów i skuterów!!! Sam uniknąłem śmierci dwa dni temu kiedy po raz kolej z rzędu rozpędzony TIR do granic możliwości zaczął mnie wyprzedzać na trzeciego i musiałem sie ewakuować moim skuterem na szutrowe niebezpieczne pobocze drogi i o mało nie zakończyłem swej podroży w przydrożnym rowie w stanie nie wiem jakim. Tylko doświadczenie uchroniło mnie od poważnego wypadku. Chcę zaznaczyć że po drogach jeżdżę już ...dzieści lat i nie tylko skuterem ale samochodem również, ale to co wyprawiają kierowcy TIRów to przechodzi ludzkie pojęcie... Nie pozdrawiam ich, a trochę kultury jazdy i zdrowego rozsądku oraz wszystkich w domu... to by im się przydało!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYPHOON ...karta motorowerowa - TO NIE KPINY - to egzamin IP: 80.50.77.* 19.07.07, 09:50 ... a Pani Redaktor to na jakiej podstawie twierdzi że Dyrektor Szkoły wydając kartę motorowerową nie sprawdza umiejętności małoletniego kierowcy...??? chyba trzeba mieć jakieś dowody... a może w Gazecie.pl to wystarczy tylko napisać i już - ja tam mam inne doświadczenie z wydawaniem karty motorowerowej - komunizm się już skończył - no chyba że jeszcze nie wszedzie - w szkole syna był egazamin i w okolicznych też o nim słyszałem. Jak się ma dowody to trzeba zgłosić a POLICJA Szanowna to jest od tego aby małolatów łapać a Dyrektorów to można chyba zmienić - no chyba że opcja polityczna nie pozwoli... SKUTERÓW będzie coraz więcej niestety czy kierowcom czterech, sześciu czy osiemnastu kół się podoba czy też zupełnie odwrotnie!!! WNIOSEK: małolatów i derektorów łapać - innym dać święty anielski spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remusik Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.tkdami.net 19.07.07, 12:39 hehe :D jak was tak slucham to łzy mi lecą ze smiechu ! taki 10latek napewno bardziej uwaza na drodze niz 95% kierowcow na drodze , ludzie spia za kierownicami wogole niepatrzą w lusterka z tylu jak i w boczne , a zwlaszcze kobiety ! patrzy sie tylko w przednia szybe i niezwraca uwagi na nic ! to wlasnie prze takie osoby są wypadki ! jezdze skuterem po Radomiu i obserwuje sobie takich ludzi to wyobrazam sobie ktory egzaminator nauki jazdy wydal pozwolenie na prawo jazdy takim osobą !! skuterem bylo jezdzone jest i bedzie :D:D pozdro KYMCO 50cm :D hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motorowerzysta Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.wroclaw.mm.pl 20.07.07, 20:46 Ten artkuł to nakręcone kłamstwo. 100 km/h nie pojedzie żaden skuter 50 cm (motorower) bez blokad. Widać pani która to pisała bardzo sie zna. Dziecko 6 letnie nie utrzymało by nawet takiego pojazu a już nie mówie o prowadzeniu ale trzeba bylo jakąs sensajce wzbudzic prawda pani redaktor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razor_1_3 Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.gorzow.mm.pl 21.07.07, 22:11 Sam jestem posiadaczem skutera i mam 14 lat...przeszlem testy takie jak test z wiedzy o ruch czyli egzamin teoretyczny i jazde...moj tata jest kierowca ciezarowki i wiele juz na drodze widzialem...wiem jakie sa kosekwencje brawurowej jazdy. To nie jest tylko mandat czy poluczenie to jest takze igranie ze smiercią. Takie zabawki jak skutery moze wygladają nie pozornie ale tak nie jest, co z tego ze maja blokady, przeciez na blokadzie tez mozna.! Moj skuter jedzie na wszystkich blokadach 80 km/h!! Takie gowniarze jak ja jeszcze nie umieja dobrze jezdzic.!.! Ja jezdze juz prawie dwa lata jednosladem i troch juz przejezdzilem ale i tak moje umiejetnosci nie sa az tak bardzo dobre. Sam sie lapie za glowe jak widze jak moji "koledzy" jezdza(jezeli to mozna nazwac jazda). Nie wszyscy sa piratami ale jest to wiekszosc...Przy okazji kierowcy samochodow osobowych nauczcie sie jednego wyprzedzajcie w taki sposob aby nie powodowac zagrozenie...przez jednego debila moglem miec bardzo grozny wypadek.! Pamietajcie my mamy dwa kolka bez dachu a wy macie cztery i dach.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razor_1_3 Male poprwaki IP: *.gorzow.mm.pl 21.07.07, 22:37 W poprzednim poscie napisalem ze my skuterzysci nie umiemy jezdzic oczywiscie ze umiemy tylko ze tak jak napisalem to sa osoby nie liczne... Ten kto ma rozum i swiadomosc tego ze takze odpowiada za innych to umie jezdzic ale ten kto nie to nie jest dobrym kierowca... A teraz.: *Kto w wieku od 6 do 11 lat jezdzi skuterem po ulicach i ma karte motorowerową.? *Skutery 50 nie jezdza 100km/h tylko 80 - 90 i to z trudem...tak samo u mnie z trudem ale rozpedzilem sie do 80 km/h na wszystkich blokadach. *Moze pani redaktor powinna zrobic tabele ile wypadkow spowodowali kierowcy skuterow a ile kierowcy czterech kolek.?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 23:53 U mnie w szkole egzamin na kartę motorowerową odbył się pod okiem policjanta z wydziału ruchu dogowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: only_me789 Re: Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.rad.vectranet.pl 22.07.07, 09:53 we czwartek, na skrzyzowaniu slowackiego z 25 czerwca, jechalem slowackiego w kierunku zeromskiego. w momencie gdy wjechalem na skrzyzowanie, z PRAWEJ strony wyjechal chlopak na skuterze i przed moim samochodem skrecil w lewo. gdyby nie to, ze mam BARDZO szybki refleks a samochod ma bardzo ostre hamulce nic sie nie stalo. gdyby ktorys z powyzszych czynnikow zaszwankowal, byloby o jednego czlowieka mniej...... nie mozna generalizowac, ze wszyscy tak bezmyslnie jezdza, ale jednak takich przypadkow jest bardzo duzo. duza wine ponosza rodzice, bo niejednokrotnie wiedza, ze ich dziecko jest nieodpowiedzialne, pozbawione wyobrazni i bezmyslne, a mimo to, kupuja dziecku smiercionosna w takich przypadkach zabawke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerxes Re: Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: 212.160.172.* 23.07.07, 11:22 No nie dokładacie już redaktorce ! Ona musi pisać o wszystkim, ale nie musi się na wszystkim znać. Zbiera informacje od różnych ludzi, którzy też się pewnie nie znają na wszystkim. Dla mnie też wszystko co jest pomiędzy Harleyem a rowerem, to skuter. A może specjalnie, prowokacyjnie napisała o tych 100 km/godz, aby wywołać tą dyskusję ? razor_1 napisał: >*Moze pani redaktor powinna zrobic tabele ile wypadkow spowodowali kierowcy skuterow a ile kierowcy czterech kolek.?! Tu chodzi o to, że powstaje problem małoletnich skuterowiczów, którzy dość gwałtownie zaczęli być widoczni. Nie sprawdzajmy, jaka jest obecnie statystyka (to wszyscy wiedzą) i nie czekajmy na to, aby ta statystyka przesunęła się tragicznie w kierunku skuterowiczów. Wywołajmy dyskusję, zwróćmy uwage na problem i zapobieżmy jemu. Wielu forumowiczów ma rację: takie skutery czy motorynki dostają dzieciaki jako podarunek na komunię i wtedy bez żadnego przygotowania wyjeżdżają na drogę. A zadowolony i napuszony tatuś mówi: no mój syn to mistrz, potrafi już jeździć nie tylko na rowerze. Skończy szkołę podstawową, to zafunduję mu BMW! Skutki mozna przewidzieć. Tylko że skutki tego moga byc opłakane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba15 Re: Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 15:24 Nie wydaje mi sie zeby duzo bylo dzieci ktore na komunie dostaja skuter i wyjezdzaja na ullice bez uprawnien, wikeszosc rodzicow nie jest tak bezmyslna. Po komentarzach na tym forum widac jak ludzie w samochodach nienawidza skuterzystow i ogolnikuja temat ze wszyscy skuterzysci to dzieciaki bez uprawnien itp. To poprostu banda bucy ktorych denerwuje skuter przzeciskajacy sie w korku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asega Re: Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 16:33 > Nie wydaje mi sie zeby duzo bylo dzieci ktore na komunie dostaja skuter i wyjez > dzaja na ullice bez uprawnien, wikeszosc rodzicow nie jest tak bezmyslna. Po ko > mentarzach na tym forum widac jak ludzie w samochodach nienawidza skuterzystow > i ogolnikuja temat ze wszyscy skuterzysci to dzieciaki bez uprawnien itp. To p > oprostu banda bucy ktorych denerwuje skuter przzeciskajacy sie w korku :) Popieram ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerxes Re: Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: 212.160.172.* 24.07.07, 09:40 Nie pisz, że kierowcy samochodów nienawidzą tych na skuterach, ale już jesteśmy tego bliscy. To kilku małolatów szalejących bez kasków na skuterkach (komunijnych) robi złą opinię wszystkim skuterowiczom. To tak, jak swego czasu w Niemczech złapano dwóch Polaków na kradzieży i juz prasa niemiecka następnego dnia grzmiała, że WSZYSCY Polacy to złodzieje. Potem to prostowano, ale opinia i tak już została. Podobnie tutaj: kilkanaście dzieciaków robi złą opinię wszystkim posiadaczom skuterów. Do skuterów i innych mopedów musimy się przyzwyczaić i ich tolerować na drodze, bo ich ilość wzrasta, tak jak wzrasta ilość samochodów. We Włoszech, zwłaszcza w południowej części Włoch, to już dawno zostało opanowane. Gdy na skrzyżowaniu zatrzymuje się ruch pod czerwonymi światłami, to zaraz wszyscy skuterowicze (a jest ich bardzo dużo) wymijając samochody stają w pierwszej linii. Po zmianie świateł, cała ta "wataha" ściga się, kto pierwszy przejedzie skrzyżowanie. Potem, prawie że ospale rusza ruch samochodowy. I nikt nie psioczy, że skutery wyprzedzają na skrzyżowaniu samochody. I nie ma wrzasku, jak na naszym forum, że samochody po zapaleniu zielonego światła nie ruszają WSZYSCY NATYCHMIAST. Tam się nikt nie spieszy. I jest dużo mniej wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: Uliczne wyścigi dzieci na skuterach IP: 82.139.38.* 24.07.07, 15:19 Ty chyba Włochów nie widziałeś. Weź tam sie nie śpiesz to cię tak zatrąbią że Ci sie odechce siadać za kółko. Podobnie we Francji beztroscy piesi włażą gdzie popadnie a skutery krzyżują sie z samochodami na zasadzie kto pierwszy ten lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibice Złodzieje z MZPN ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 11:51 www.broniarze.fora.pl/mzpn-nie-chce-broni-radom-w-3-lidze-t932.html Złodzieje z MZPN ! Odpowiedz Link Zgłoś