07.08.07, 22:26
Czy ktoś z forumowiczów lubi chodzić na grzyby?
Jak wracałem z nad morza to w lasach tucholskich przy drodze stało
pełno grzybiarzy z różnymi grzybami. Ja ostatnio wybrałem się w
nasze lasy i nawet sporo znalazłem, ale niestety tylko kurki. Teraz
chyba trochę za sucho.
Pozdrawiam grzybiarzy :-)
Obserwuj wątek
    • ziomal51 Re: Grzyby. 08.08.07, 16:30
      No właśnie gdzie te grzyby. Wybieram się do Was i nie wiem gdzie szukać. Jak
      jeździłem do Odrzywołu na wakacje to chodziliśmy z Kuzynami wzdłuż cmentarza w
      kierunku Kłonny (chyba dobrze napisałem).
      Tak przy okazji. Na stronie Gminy Odrzywół jest chyba informacja, że w
      leśniczówce w Kłonnie są do wynajęcia jakieś miejsca do spania. Nic z tego.
      Dzwoniłem, nie ma. Na tej samej stronie jest informacja, że na terenie gminy
      funkcjonuje sieć kwater u rolników. Jakieś bliższe informacje poproszę.
      Zobaczcie jak to jest na stronie Drzewicy.

Pozdrawiam
      • nemne Re: Grzyby. 08.08.07, 23:16
        Witam
        1.Na razie nigdzie w najblizszej okolicy nie ma w lesie grzybów.
        Zapewne spowodowane jest to brakiem opadów (deszczu)i stosunkowo
        zimnymi nocami.
        2. W okolicy Odrzywolu jest dużo kompleksow leśnych w których są
        grzyby. W tym także w "kierunku Kłonny" w lesie który
        nazywamy "jaszczembiec". (tak się na ten las mówi - to dla
        <ziomala>).
        3. Bez problemu można wynająć kwatery w internacie na terenie
        Liceum Ekonomicznego w Lipinach. (Położone w lesie 5 km od
        Odrzywołu. tel. (048) 67-16-019)zselipiny.webpark.pl/
        Pozdrawiam - (nemne)
        • ziomal51 Re: Grzyby. 09.08.07, 13:10
          Nie miałem zielonego pojęcia że to był Jaszczembiec ?!!
          Jezeli chodzi o kwatery to dziekuje za informację, ale mamy dwudziesty pierwszy
          wiek i nie chodzi o to aby spać w klasie. Owszem tak też nocowałem, ale było to
          na kolonii w 1962 roku !!! Nie sadzę abym miał jakieś wygórowane wymagania.
          Szukam pokoju dla dwóch osób z łazienką i tyle. Tak na marginesie dodam, że
          znalazłem.
          Na specjalną strefę ekonomiczną chyba nie ma szans (teren, uzbrojenie,
          odpowiedni marketing), ale turystyka to przyszłość. Brak przemysłu może być tu
          zaletą. Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniałe.
          Pozdrawiam
          • nemne Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 11.08.07, 10:59
            Witaj <ziomal51>
            Bez przesady, ale nie proponowałem Ci "spania w klasie", tylko
            napisalem o miejscach jakie mozna wynając na terenie szkoły w
            Lipinach w INTERNACIE. Sa tam pokoje gościne, które można wyjanąć.
            Swego czasu (w 1997r.) miał tam nocować Lech Wałesa, który wtedy był
            w Odrzywole.www.odrzywol.ug.gov.pl/
            Pozdrawiam - (nemne)
            PS.
            Masz rację, że tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale.
            • ziomal51 Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 13.08.07, 22:53
              Ten las to nie "Jaszczembiec", a "Jastrzębiec". Kupiłem sobie mapę topograficzną
              okolic Odrzywołu to wiem.
              • nemne Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 14.08.07, 18:32
                Witaj <ziomal51>
                Na pewno można mi wiele rzeczy zarzucić, ale na pewno nie to, że
                nie wiem jak się pisze poprawnie wyraz jastrząb ;)
                (i zapewne od tego nazwa tego lasu).
                Dlatego w wątku który napisałem wyżej użyłem nazwy tego lasu w
                cudzysłowiu i dodatkowo napisałem w nawiasie jak na ten las mówią.
                Jeszcze raz podkreślam JAK MÓWIĄ na ten las. ( pamiętam z
                dzieciństwa, że także i moja babka, która w tamtych okolicach miała
                pole):
                cytat: >w lesie który nazywamy "jaszczembiec". (tak się na ten las
                mówi - to dla <ziomala>).
                Pozdrawiam - (nemne)
                PS.
                Też mam taką mapę.
                • ziomal51 Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 15.08.07, 23:26
                  Witam,
                  no dobra, trochę żartowałem z tym lasem.

Pozdrawiam
                  • nemne Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 15.08.07, 23:31
                    Ok.:)))
                    Tak też myślałem
                    Pozdrawiam - (nemne)
                    • ziomal51 Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 16.08.07, 15:50
                      Jak widzę temat dotyczący grzybów cieszy sie spora popularnością. Nie wiem o co
                      chodzi "w temacie" znaki drogowe. Nie rozumiem dlaczego w tak prostej sprawie
                      (może tylko mi się tak wydaje) jest tyle zaciekłości i różnic w poglądach. Są
                      połamane to trzeba naprawić i już. Odpowiedzialnego chyba można ustalić.
                      Dlaczego prywaciarz i nemne tak się nie lubią? Czy ktoś wie?

Pozdrawiam wszystkie zainteresowane Strony
                      • nemne Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 16.08.07, 17:55
                        Witaj <ziomal51>
                        Nie wiem dlaczego wysnuwasz takie wnioski, że "(...) prywaciarz i
                        nemne się nie lubią".
                        To że sobie "podyskutujemy" na forum nie oznacza że osobiście nie
                        lubię <prywaciarz2>. Zresztą nawet nie wiem kim On jest i nawet nie
                        chcę tego wiedzieć. Przecież na forum w zasadzie ani ja jego ani On
                        mnie nie obraża.
                        A to że w jakiejś sprawie czasami z przekąsem czy
                        nawet "złośliwie" komentujemy jakieś zdarzenia nie ma nic wspólnego
                        z "nielubieniem". Być może - a raczej na pewno <prywaciarz2>
                        związany jest z JNP i dlatego...... ma takie, a nie inne zdanie
                        i ..... to jest demokracja.
                        Pozdrawiam - (nemne)
                        1. Musze przyznać, że fajnie jak jest taki <prywaciarz2> co ma
                        swoje "ale".
                        2. Co do połamanych znaków, też tak uważam jak Ty.
                        • prywaciarz2 Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 17.08.07, 10:07
                          Zgadzam się z każdym słowem napisanym przez nemne powyżej.
                          Jest jedno "ale":)- nie jestem związany w żaden sposób( ani
                          rodzinnie, ani służbowo) z wójtem.
                      • townes Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 18.08.07, 20:27
                        „Kto się czubi, ten się lubi” - myślę, że to powiedzenie w pełni
                        obrazuje kontakt panów: <nemne> i <prywaciarz2> na tym forum. Nie
                        wiem jak innym, ale mnie się to podoba. Jakie byłoby forum bez
                        <nemne>, a jeszcze gorzej bez <przywaciarza2>.
                        A teraz do powrót do tematu czyli grzybów.
                        Byłem w czwartek w lesie i ponad kilogram kurek w ok. 1,5h, byłem
                        wczoraj ok. 3 kg w dwie godziny, ale i dwie osoby. Zdecydowanie mogę
                        stwierdzić, że grzyby są, ale szkoda, że tylko kurki. Nawet tych
                        niejadalnych jest niewiele, a muchomora jeszcze nie widziałem. Chyba
                        musimy jeszcze poczekać, mam nadzieję, że w drugiej połowie września
                        się pojawią bo do tego czasu to wątpię.
                        Pozdrawiam
                        • ziomal51 Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 19.08.07, 21:14
                          Ale gdzie ???????

Pozdrawiam
                          • wayper Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 21.08.07, 15:53
                            Mówicie że nie ma grzybów dzis rano o po 4 byłem na Bukuwnicy i Borowskim sporo
                            podgrzybkow, zajączkow i kurek i kilka prawdziwych. Trzeba umiec szukać.
                            • townes Re: Tereny wokół Odrzywołu są naprawdę wspaniale. 21.08.07, 23:25
                              <Ziomal51> generalnie we wszystkich lasach wokół całej Gminy jest
                              dużo grzybów.
                              Czy to będą to lasy w stronę Radomia, czy w stronę Kłonny, w stronę
                              Nowego Miasta za Wysokiem, lasy po drodze do Różanny czy wokół Lipin
                              i Ossy. Nawet poza naszą Gminą, ale nie daleko sporo jest grzybów w
                              lasach wokół Brudzewic. Swego czasu przyjeżdżało do nas wiele
                              zapełnionych autobusów, specjalnie na grzyby.
                              Ja na razie znalazłem dużo kurek (byłem też w takich miejscach gdzie
                              one przeważają), z reguły sezon od nich się zaczyna, więc myślę, że
                              z każdym dniem powinny pojawiać się pozostałe. <Wayper> znalazł
                              prawdziwe więc trzeba się wybrać jeszcze, ale za jakiś czas.
                              Wszystko zależy od tego czy grzyby są czy ich nie ma, bo jeżeli są
                              to gdziekolwiek się udasz to uzbierasz.
                              Radzę ci abyś przynajmniej za pierwszym razem poszedł z
                              kimś „miejscowym”, zdaje się, że kiedyś pisałeś o jakiejś dalszej
                              rodzinie.
                              Pozdrawiam
    • odrzywolak Re: Grzyby. 24.08.07, 20:24
      Był ktoś na grzybach ostatnio? Pokazały się już, czy jeszcze nie?
      Kurcze nie moge się doczekać by pobiegać po lesie za prawdziwkami
      czy kozakami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka