Dodaj do ulubionych

problem z włączaniem laptopa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.13, 08:48
Witam
mam Samsunga, problem jest taki, że po włączeniu komputera, Windows się uruchamia, jest powitanie ale już dalej nie uruchamiają się żadne programy, chwile czekam i na gorąco zamykam, ponownie uruchamiam z czarnego ekranu:Otwórz Windows normalnie i czasem już zaskakuje a czasem muszę powtarzać czynność ze 3 -4 razy. Jaka może być tego przyczyna? miał ktoś podobnie? Zaznaczam, że zdarza się to tylko czasem, zazwyczaj otwieram laptopa bez tych opisanych przeszkód, intryguje mnie jednak, dlaczego tak się dzieje? dziękuję za zainteresowanie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: problem z włączaniem laptopa 14.01.13, 11:32
      Niestety - pełne diagnostyki, bo problem może mieć również podłoże sprzętowe
      (np. dysk, inne podpięte urządzenia), dużo cierpliwości (bo może sam się odblokowuje
      po kilku minutach) i dokładny przegląd softu, zwłaszcza programów głębiej ingerujących
      w system (antywirusowe itp.) oraz logów systemu i aplikacji.
      Może być celowe czasowe usunięcie programów typu antywirus i ponowne ich
      zainstalowanie po przywróceniu poprawnego uruchamiania systemu.
      Można sprawdzić, czy laptop reaguje na klawisze <CTRL>+<ALT>+<DEL>
      i czy da się wywołać menedżera zadań - wtedy może uda się ustalić, co zawiesza.
      • senga7 Re: problem z włączaniem laptopa 15.01.13, 08:25
        Witam
        niestety, nie wiem co to są diagnostyki i przegląd softu a także logi systemu i aplikacji. Proste sposoby, typu cierpliwość bo a nuż zaskoczy - przerabiałam, bez efektu, wywoływanie menadżera zadań jest niemożliwe, już dawno przerobiłam. Dzisiaj, żeby móc tutaj napisać, wchodziłam do komputera, po gorącym wyłączaniu, 5 razy, widać sprawa postępuje. Czy już czas żeby zwrócić się do serwisu komputerowego?
        Dziękuję za odpowiedź i za chęć pomocy
        Pozdrawiam
        • wariant_b Re: problem z włączaniem laptopa 15.01.13, 10:41
          senga7 napisała:
          > Czy już czas żeby zwrócić się do serwisu komputerowego?

Jeśli wśród znajomych i przyjaciół nie masz nikogo, kto potrafiłby wypalić krążek
          z hirenem i wstępnie zdiagnozować laptop - to tak. Jeśli ktoś zdiagnozuje i powie,
          że to problem ze sprzętem - również. Jeśli inny problem - nie warto przepłacać.
          • senga7 Re: problem z włączaniem laptopa 16.01.13, 08:36
            Witam
            no, nie mam nikogo takiego, wiec nie pozostaje mi nic innego jak pozbyć się trochę gotówki, a może niemało,bo jeśli komputer okaże się uszkodzony, to już dawno po gwarancji,a tak dla mojej wiedzy, co to jest ten hiren? choć korzystam z komputera sporo lat, wciąż jestem laikiem, choć z drugiej strony jest google i zapewne tam mnie odeślesz. Dzisiaj tylko raz poprawiałam wejście do komputera
            Pozdrawiam
            • wariant_b Re: problem z włączaniem laptopa 16.01.13, 10:03
              senga7 napisała:
              > co to jest ten hiren?

Do wersji 10.6 zestaw podstawowych programów przydatnych przy diagnostyce
              i naprawie komputera. Od wersji 11.0 jw. ale już tylko bezpłatnych.

Czyli to, co warto mieć pod ręką, jeśli komputer nie chce z nami rozmawiać.
              Wtedy mamy szansę wystartować z CD lub pendrive'a i zobaczyć, co mu się dzieje.
              Inny taki przydatny zestaw (ale już nie tak uniwersalny, bo dla każdej wersji
              Windows inny) to ERD, czyli po wykupieniu producenta przez Microsoft - MSDaRT.
              Bezpłatny, ale trudniejszy do pozyskania. I tylko do naprawy systemu operacyjnego.
              Są jeszcze inne zestawy naprawcze oparte o XP (np. DiGiWiZ czy UBCD4Win) albo
              o linuxa, ale te ostatnie mogą być przy pierwszym kontakcie "mało komunikatywne".

W twoim przypadku obstawiam problem z wirusem/antywirusem lub sterownikiem,
              ale sprzęt (dysk, karty sieciowe) też warto na wszelki wypadek sprawdzić.
    • laptokowiec Re: problem z włączaniem laptopa 06.03.13, 15:21
      Sprawdż status SMART dla dysku. Być może dysk ma uszkodzone sektory.
    • Gość: fdf Re: problem z włączaniem laptopa IP: *.wieszowanet.pl 30.08.13, 09:50
      mam laptop firmy acer po załączeniu laptopa wyświetla się logo a potem robi się biały ekran proszę o pomoc
      • slawek_62 Re: problem z włączaniem laptopa 30.08.13, 10:36
        Oczywiście jaki masz model acera i system wszyscy powinni wiedzieć? Co było robione z komputerem, zanim osiągnięto takowe efekty, również ?
        windows.microsoft.com/pl-pl/windows/start-computer-safe-mode#start-computer-safe-mode=windows-vista
        windows.microsoft.com/pl-pl/windows-vista/advanced-startup-options-including-safe-mode
        Naciskaj klawisz F8 po restarcie, gdy pojawi się pole wyboru wybierz :
        Tryb awaryjny.
        Napisz o efektach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka