jaksa_o 20.08.07, 12:04 www.radom.pl/foto/13.08/13.JPG www.radom.pl/foto/13.08/14.JPG www.radom.pl/?news=483 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anka Re: Prezydent na pielgrzymce - fotografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 12:10 Ale jaja. Na kolanach powinien iść w worze pokutnym, pielgrzym bez odpowiedzialności jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Prezydent na pielgrzymce - fotografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 06:42 Gdyby nie była to polityka, a prawdziwa wiara, to pan porezydent poszedłby przez całą trasę, a nie tylko ostatnie 20 kilometrów w towarzystwie ks. biskupa, który też tyłek wozi swoją limuzyną marki VW Passat 2,0. Co za hipokryzja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Prezydent na pielgrzymce - fotografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 14:59 Jaksa czy możesz mi powiedzieć o co w tych słowach chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonna2 Polityka na pielgrzymce IP: 82.139.60.* 20.08.07, 15:32 [...]"Ze skołataną od zasłyszanych poglądów głową wracam do pielgrzymki. Joasia pokonała na swoich chorych nogach szmat drogi. Duma i szczęście promieniują z jej ładnej, niestarej jeszcze twarzy. Wczorajszego wieczoru sprawy nie były tak pomyślne. Przemoczone buty odparzyły jej stopy, które stały się zaczerwienione i bardzo obrzęknięte. – Rano na pewno butów nie ubiorę, a moje intencje przepadną! – rozpaczała. – Zrobiłam jej okłady z kwaśnej wody. O świcie stopy były normalne. Joasia uważa, że to był cud. – Cud? – One lubują się w cudach jak nastolatki w marzeniach, chociażby nie wytrzymały prostej kontroli faktów – mruczę pod nosem. A grupy posuwają się dalej i dalej. Wśród pielgrzymów narasta ekscytacja. Nagle wokół robi się cisza jak makiem posiał… Wszyscy patrzą w jednym kierunku. To samochód ojca dyrektora, najważniejszej osoby z naszej pielgrzymki. Limuzyna powoli przesuwa się wzdłuż kolumny. Zza szyby widać zamyślonego księdza Stasika. Patrzy na tłum. Ci ludzie przez lata mówili mu do ucha tajemnice swojego życia, którego on nie znał, a które musiał osądzać. Czasami było to prawdziwe życie! Przechodzi teraz obok: setki losów. Z poważną miną duszpasterza, ojciec dyrektor lustruje swoje owieczki. Wprawdzie nie są to już lata osiemdziesiąte, kiedy szły „całe” zakłady pracy… Trzepotały na wietrze zakładowe sztandary razem z chorągwiami papieskimi, flagi Solidarności do pary z biało - czerwoną. Bieliły się w słońcu fartuchy i czepki pielęgniarek. Obecnie ksiądz Stasik też jest zadowolony… z ilości. Ma on w mieście dobrą opinię: za oazy, za stołówki, za świetlice i za hospicja. Także za to, że to skromny i dobry człowiek. Jednak entuzjazmu w tłumie nie ma, ludzie idą ze spuszczonymi głowami, a przejazd pasterza jest im najwyraźniej obojętny. Po chwili limuzyna znika za zakrętem. Skupiona, z niewidzącymi nieważnych rzeczy oczyma Emilka idzie na czele grupy i niesie krzyż. Jest on przedłużeniem jej dłoni splecionych na wysokości serca w wypukły daszek. Oczyma wyobraźni jest już w klasztorze przed świętym ołtarzem. Widzi zatroskany wzrok Czarnej Madonny jak ponad głowami pielgrzymów patrzy na nią, uginając jej nogi w kolanach. Mila błaga ją o cud. Liczy, że jej nie zawiedzie.[...] M. Guzik "BUTY" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foto Re: Prezydent na pielgrzymce - fotografie IP: *.tkdami.net 21.08.07, 08:53 puszczak.act4trees.com Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Prezydent na pielgrzymce - fotografie 21.08.07, 20:26 Szczerze nie wierzyłem, że prezydent wykorzysta pielgrzymkę to polityki. Mało tego. Nie wierzyłem, że prezydent zamieści zdjęcia z pielgrzymki na radom.pl. Po fotach z gospodarskich wizyt na Reja i ulicach Radomia będących w remoncie, to kolejna propagandowa zagrywka. Odpowiedz Link Zgłoś
nonna2 Re: sono_andrzej 22.08.07, 05:46 sono_andrzej napisał: Szczerze nie wierzyłem, że prezydent wykorzysta pielgrzymkę to polityki. Mało tego. Nie wierzyłem, że prezydent zamieści zdjęcia z pielgrzymki na radom.pl. Po fotach z gospodarskich wizyt na Reja i ulicach Radomia będących w remoncie, to kolejna propagandowa zagrywka." Jesteś Andrzej... Wiem już, ze polityki na pielgrzymce nie znosisz.... A jak ci się podoba fragment opowiadania? Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: sono_andrzej 22.08.07, 21:19 Opowiadanie (fragment) bardzo interesujące. Mnie się wydaje, że w radomskiej pielgrzymce brakuje tego czegoś, co było bardzo silne za bp Jana Chrapka. Wtedy pielgrzymka była przygodą nie tylko dla ciała ale i dla ducha. W tym roku radomska pielgrzymka była już mniejsza o 2 tysiące uczestników. Co mogło spowodować taki spadek liczby pielgrzymów??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonna Re: sono_andrzej IP: 82.139.60.* 23.08.07, 10:24 Andrzeju....dziękuję w imieniu autorki... Odpowiedz Link Zgłoś