Gość: Jan Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 21:08 Radom zawsze kojarzylem jako miasto przemysłowe świetnych szkół zawodowych i technicznych a teraz jako miasto beznadzieji, ludzie mlodzi wyjeżdżają starzy grzebią po śmietnikach dlatego uważam że logo Radomia to powinien być /Lucznik na cokole/ co stał kiedyś przy ZM to jest pozytywny symbol naszej świetności i nadzieji na przyszłość.Ten przypomina mi beznadzieję i rozwalające się chałupy ale jaka władza takie logo. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_z_corka Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 23.08.07, 21:10 hmmm... na przedszkolu mogloby wisiec... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Radomia Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 21:22 Wyrzucone pieniądze podatników w błoto - skąd biorą tych fachowców w UM.Czy dumą naszego miasta mają być 3 budy.Wydajność tych fachowców (od kwietnia tworzyli to logo) zadziwiająca. Potrzeba zwolnić ze 250 urzędników a pozostali do roboty.Logo beznadzieja , proszę nie obrażać Radomian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 21:10 Ciesze się, że oprócz oficjalnego herbu Radom ma wreszcie logo promocyjne. Nie wszystkim może się podobać lecz oceny "całkowita beznadzieja" są mocno przesadzone i typowe dla zawistnego polskiego zaścianka. Polecam porównanie z logiem Łodzi, Wrocławia albo z logiem Warszawy, gdzie szalona syrenka niejednego który sie tutaj wypowiadał oburzyła by. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 21:26 Bohuś mam pytanie dlaczego przez ostatnie dwa lata tak cicho siedziałeś prawie cię nie było słychać, a jak kończy się kadencja pis-u w parlamencie to zaczynasz podnosić głos.Czyżby ci już nie groziło odwołanie ze stołka dyrektorskiego bo pis odchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bohdankaras Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 23.08.07, 23:38 Dzwina opinia. Nie rozumiem, co mają moje uwagi w sprawie logo do końca kadencji i do PiS-u i mojej pracy. Po prostu wyrażam swoje zdanie. Czy siedziałem cicho? Nie, jak mi się coś nie podoba, to krytykuję i PiS i SLD i PO i innych. Bywam też krytyczny wobec samego siebie. Dowód? Proszę zajrzeć na mojego bloga, zagłębić się bardziej także w archiwum na Forum. W Radzie też nie byłem cicho(kto śledzi obrady, dobrze wie)... Zresztą przykładów jest bardzo wiele, ale staram się nie robić wiatru z byle jakiego powodu. To mam już za sobą. Niebawem minie rok nowego samorządu, przyjdzie czas na oceny, co zrobiono dobrze, a co źle. I nadal nie będę cicho. Logo miasta (sam pomysł już tu chwaliłem), to wbrew niektórym opiniom poważna sprawa, jeśli je uchwalimy, chyba bezsensowna byłaby potem już jego zmiana. Nie chcę więc, aby kolejne pokolenia mówiły, że o takiej rzeczy zadecydowali ludzie bez wyobraźni, stąd tak wyrazisty jest mój głos w tej sprawie. A co pracy, nigdy w niej nie politykuję, pracuję z ludźmi o różnych sympatiach politycznych, także wyborcami PiS-u i zupełnie dobrze się rozumiemy (o przyszłość specjalnie się nie boję, na razie propozycji nie brakuje, choć mam jeszcze trochę w mojej obecnej Firmie do zrobienia). Bo tak naprawdę, ci dla których liczy się tylko skłócanie innych, będą coraz bardziej wyrzucani na margines. Moim zdaniem pokażą to już najbliższe wybory. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.centertel.pl 23.08.07, 21:16 To jest wynik roku pracy magistratu?... A gdzie jest promocja? Gdzie jest strategia dla miasta? Gdzie przełamanie niemocy? Czy ktoś pomyślał jak zahamować migrację ludzi młodych? Czy mieszkańcy poczuli się właścicielami swojego miasta? W logo jest światełko ale brakuje wyłącznika żeby ostatni wyjeżdzający to światełko zgasił. Pozdrawiam wszystkich zachwyconych. www.akcja.radom.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.pilicka.pl 23.08.07, 21:58 A mnie to logo się podoba i basta! Jest 10000 razy lepsze niż jakiś pogięty wojownik z czasów Mieszka 1 czy pawiasty herb! Moje pierwsze skojarzenie było z domem rodzinnym, więc po przeczytaniu wypowiedzi Marszałkiewicza upewniłem się w toku myślenia. Problemem nie jest tu logo, ale wypowiadający się w jego temacie frustraci, którzy oprócz krytykowania wszystkich i wszystkiego, nic godnego uwagi nie wnoszą do dyskusji. NIC, kompletnie NIC! Precz z frustratami na tym forum! Dziękuję (choć nie wiem komu?), że wreszcie ktoś zaczyna myśleć o promocji mojego miasta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.201.udn.pl 23.08.07, 22:19 pracowałem nad tym raptem 1 minutę i 20 seknud...chcę jedyne 3 tysiaki forum.radomiak.info/viewtopic.php?t=3720&start=165&sid=69ec07168631f24dd6e914377eb2b85a i14.tinypic.com/4zt0e4p.jpg Radomiak i Broń ZAWSZE RAZEM - Czullo Odpowiedz Link Zgłoś
stacho69 Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 23.08.07, 22:21 Tak nam się logo podoba jak Radom. Bo my kochamy Radom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumio Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 195.175.37.* 23.08.07, 23:14 a ty kto szwagier Marszalkiewicza?Pewnie,co wodzuś zrobi to wszystko jest cudowne.I nikt nie może mieć łwasne zdania.Tako rzekę ja Józef Wisarionowicz! Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j Osmielam sie zabrac glos w sprawie loga :). 23.08.07, 22:23 Lepsze takie niz nic albo "surowy" w swym wyrazie herb miasta... P.S. Uwazam, ze logo z prawdziwego zdarzenia powinno wylacznie operowac dobrze przemyslanym znakiem, nie slowem (co jesli takie logo zobaczy zachodni inwestor, ktory nie zrozumie po polsku...?). P.S2 Podobaja mi sie (cos we mnie pobudzaja :)) kolorki i ich ustawienie lubelskiego... ale wszystkie posiadajace jakies slowa na obrazku (w stylu: "tu sie chce mieszkac" czy "wymarzone miejsce") dodaja im czysto licealnego, lokalnego podejscia do tematu... A tu potrzeba szkoly wyzszej... :) Pozdrawiam, bez l i lofobii prosze :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misz Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 23:40 Na poludniu potrafia, a w Radomiu jak zwykle... www.um.kielce.pl/gfx/kielce/images/herb_hejnal_logo/logo_turystyczne.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
inquisor nie ma pomysłu na logo, ponieważ... 23.08.07, 23:41 ...miasto po prostu nie ma pomysłu na to, jak mamy funkcjonować na arenie krajowej, nie wspominając o europejskiej...Niestety, z ciężkim sercem muszę napisać, że Radom to miasto nijakie- bo cóż tu mamy? Ani syrenek, sławnego człeka czy zwierza albo roślinki choćby...Nie ma zamków,budynków, pomników, mostów, rzek, gór, dolin, bagien, pustyni, jaskiń, kopców...tak się nawet można rozpędzić. A na poważniej- wszystko albo zostało przeniesione gdzie indziej, albo zlikwidowane. Mamy lotnisko, co to niby jest, ale go nie ma- wojsko uważa, że im nie jest potrzebne, ale do celów cywilnych nie odda. A już można by pomyśleć o samolocie na emblemacie...Tylko jak to będzie wyglądało, jak armia wreszcie da sobie spokój i sprzeda pole pod market, a inni już pobudują swoje pasy startowe? Mieliśmy "tajną" fabrykę broni, "kałach" też fajnie wygląda na logotypie :) I tu też wiadomo, jak się skończyło...I tak można wymieniać długo. Nie jestem znawcą logotypów, wiem tylko, ile kosztują- oraz to, że aby stworzyć coś, co będzie promowało miasto czy po prostu miejsce, należy wycisnąć esencję i przetworzyć ją na symbol- niestety z wanny mydlin kostki (pachnącego) mydła to się raczej nie stworzy...Mamy obrazek trzech domow- no i co tym chcemy przekazać innym? Że mamy trzy domy? Trzy zabytki? Trzy kolory na każdej kamienicy? Trzy tablice "twojej szansy" na rondzie? Trzy olbrzymie fabryki zlikwidowane, "bo tak"? Nie wiem, co twórca miał na mysli, ale takie logotypy to się robi darmowym oprogramowaniem do ściągnięcia z popularnych portali w Internecie...Są równie nijakie i nie reprezentują niczego. A są po to, bo logotyp teraz trzeba mieć- kto go nie ma, ten wogóle jest cienias- wg klasyfikacji naszego Urzędu. Tylko coś się komuś pomyliło- i zamiast "witaczy" mamy na rondzie przy Warszawskiej jakieś koszmarne tablice z plakatami o niczym, a teraz logotyp...też o niczym. Na koniec - rada do redakcji, jeśli zależy wam na tym mieście (a powinno, bo nijakich oddziałów to się nie będzie opłacało utrzymywać), wysylcie swój potencjał i wspólnymi siłami może znajdziemy coś, co warto rozdmuchać do takiej formy, która rozsławi miast czy region- choćby to miał być mały żuczek pana Słupka znaleziony gdzieś na Wośnikach... Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 24.08.07, 00:04 W znaku są trzy budy, bo Radom to miasto bud. Jedna jest pietrowa, bo zamierzamy stawiac od teraz pietrowe budy. Przy okazji 3 kolory to najbardziej charakterystyczne odmiany papryki, a takze kojarza sie z najpopularniejszymi kolorami jablek. Rysunki bud zestawione są zwartą obudową, bo gdyby staly bezladnie, to oddawalyby stan z dzisiaj, a wszyscy musza widziec, ze chcemy pokazac jutro (aby dać odczucie naszej werwy i zapalow oraz aby jasno symbolizowały miasto w przyszlosci). Swobodna forma kreski grafiki podkreśla ponadto, że Radom to miasto pełne obskurnej, pokrzywionej i nieharmonijnej zabudowy, ktora przeciez promujemy. Kolorystyka owych bud to alegoria bezladu, nad ktorym czuwa nasz wydzial architektury-"im więcej kolorów, tym doznania większe"-to nowa dewiza miasta. Poza oficjalnym wywiadem prezydent dodal, ze to wlasnie przez te dewize nie powola miejskiego plastyka, bo moglby tylko zepsuc ten kolostyryczny, fantazyjny bezlad. Jesli przyjac, ze te 3 domki to kierunki rozwoju, to odnoszac do wysokosci domkow-mamy takie cele i horyzonty (na 3 domki przyp. red.)-mowi prezydent:) A tak juz powaznie: Tutaj zgodzę się z Bohdanem Karasiem-pomysł na 6, wykonanie może nie na 1, ale na 2-. Na począku powiem, że bardzo mi sie nie podoba tryb, w jakim logo sie wybiera. Znowu-zero konkursu, zero glosu spolecznego, bo jak zwykle-specjalisci z PiS-u wiedza najlepiej. My możemy sobie dywagować i oceniac, ale ja chcialbym wysluchac glosu specjalistow od promocji czy plastykow. Wracajac do samego zespolu-mialem to juz dawno napisac. Zespol, w ktorym jest Robert Rafal Kolasa, mozna ocenic juz po samym tym czlowieku. Jest to szef biura reklamy Radia Plus-radia, ktore najgorzej sobie radzi z reklama wsrod rozglosni lokalnych. Wystarczy posluchac bloku reklamowego-glownie "gosc niedzielny i maly gosc". Nie wyobrazam sobie, zeby czlowiek o tak szerokich horyzontach, mogl dokonac obiektywnego wyboru. Zespol powinien skladac sie ze specjalistow-jury. Osobiscie-logo budzi we mnie mieszane uczucia. Domki kojarza mi sie bardziej z budami przy dworcu, a nie budynkami mieszkalnymi. Podniosl bym je-boczne o pietro wiecej, a srodkowy o drugi rzad okien i takze pietro wiecej. Haslo-tu chcę mieszkać-nie trafione! Jak zauwazyla lilabaj, najlepiej, aby hasla w ogole nie bylo-to ma byc logo, a nie spot reklamowy. Jesli zas bawic sie w spoty-to od razu widac jaka role w oczach wladz ma spelniac Radom (niezaleznie od tego jakie byly intencje intencje autora)-ma byc sypialnia -"chcę tu mieszkać"+wizerunki barakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Inne spojrzenie-to jest to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 00:30 Bardzo mi sie podoba to uzasadnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
szybka.osa Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 24.08.07, 00:46 Miasto, w którym mieszkańcy nie mają żadnego wpływu na jego wygląd nie jest ich miastem. Z kolei demokracja podniesiona do rangi paradygmatu absolutnego staje się głupotą. Konieczny jest dialog, rozmowa. Jak to jednak zrobić by fachowcy mogli wnosić swoją wiedzę i doświadczenie, a mieszkańcy mieli udział w tym procesie? To jest tak naprawdę najtrudniejsze pytanie, bo znalezienie odpowiedzi to moim zdaniem wybór jakiejś trudniejszej, mniej efektywnej drogi. Trzeba by odrzucić wypracowane środki i szukać nowych. To nie jest ani łatwe, ani miłe, ale przynosi szereg korzyści. ... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=66877899&v=2&s=0 Nie rozmyślał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plaster jak to osa IP: 82.197.42.* 24.08.07, 09:11 osa jest zla ze jej nie spytano o zdanie i ze nie byla w grupie konsultacyjnej. Trzeba wiedziec ze czegos nie bylo, aby napisac ze niebylo. A mnie pytano o zdanie. Bylem w takiej grupie Odpowiedz Link Zgłoś
szybka.osa Ta osa nie jest zła. 24.08.07, 09:54 A to ciekawe. Kto z tej grupy wypowiadających się w tym wątku wiedział, ze jest tworzone takie coś? Kto się do nich zwrócił o opinię? ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkey Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.tkdami.net 24.08.07, 00:06 Fajna wypowiedź radnego Jakuba Kowalskiego: "Bo przecież np. nie możemy się pochwalić jakimiś szczególnymi zabytkami." Takich ludzi WYBRALIŚMY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Całkiem fajne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 00:24 Trzy kolorowe domki konotują się z przytulnym bezpieczeństwem, radością życia i przyjaznym dobrosąsiedztwem, a ponadto wprost wychodzą od semantyki samej nazwy miasta: raDOM. Hasło dobrze ilustruje strategiczny zamysł uczynienia z tego miasta miejsca przyjaznego dla ludzi i ściągającego (a przynajmniej zatrzymującego) kapitał ludzki. Nic w tej chwili nie jest ważniejsze od tego. Samo sformułowanie odwołuje się do subiektywnego i jednostkowego wyboru, z którym można się identyfikować, a nie sposób go negować lub z nim dyskutować. Odwrotnie byłoby w sytuacji jakiegoś pretensjonalnie obiektywizującego lub stwierdzenia lub perswazyjnego nawijania makaronu na uszy, jak na przykład: "Radom miastem Twojej szansy". Sugestie wypromowania najpierw jakiegoś zabytku Radomia, by promujące Radom logo mogło do niego nawiązać są tak samo bzdurne jak pretensje do konotacji metropolitalnych. A jeśli komuś wszystko kojarzy się z budami, to jego osobisty i mentalny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka Re: Całkiem fajne! IP: 195.175.37.* 24.08.07, 00:32 O ktoś z zespołu się odezwał!Miodzio opinia!A może by jednak poczytać co jest wyżej?Po co?Ciemny lud nie rozumie prawdziwych artystów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Całkiem fajne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 00:41 Nie ma w tym logo żadnego artyzmu, tylko jasny, bezpretensjonalny i optymistyczny przekaz. Każdy go zrozumie, poza opozycją, której z zasady nic się nie podoba. Opinię oczywiście każdy ma własną, dobrze jednak by było umieć ją dorzecznie uzasadnić. Ja to zrobiłem, a i bez tego nie muszę podążać za wypadkową opinii "ciemnego ludu", czytaj: zjednoczonych sił wszystkowiedzących, forumowych krytyków władzy i wszystkiego co ona robi. Logo mi się podoba i nikt mi tego nie zabroni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka Re: Całkiem fajne! IP: 195.175.37.* 24.08.07, 08:28 Ma prawo ci się podobać.Przecież wielu Polakom podoba się np. ojciec Rydzyk,Doda,disco polo czy pis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dixibus Re: Całkiem fajne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 13:31 "opinii "ciemnego ludu", czytaj: zjednoczonych sił wszystkowiedzących, forumowych krytyków władzy i wszystkiego co ona robi" czyli układ. Już wiem skąd jesteś. Dziękujemy. Powyższy cytat odnosie się głównie do ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
sumieniepisu Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 24.08.07, 00:39 Hi hi hi pisowczyki to dopiero mają zajefajnych fachowców.To logo nadaje się conajwyżej do akcji typu "Przyjazne przedszkole".I proponuję zmianę hasła na Chcę tu pić.Może wtedy Warka przysponsoruje,albo jaka gorzelnia? Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene zapomnialem -mamy teologa w komisji 24.08.07, 01:37 Zapomnialem dodac, ze Robert Rafal Kolasa (czlonek komisji "promocji") oprocz "fachowego" kierowania dzialem reklamy Radia Plus, ma wyksztalcenie kierunkowe... ale nie w promocji i reklamie, tylko w teologii!!! I jeszcze jedna rzecz-bez tytulu, bo sie nie obronil:) Takich fachowcow uzbierala pisowska komisja promocyjna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan A jakie Ty masz wykształcenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:18 i jakie tytuły Ci nadano, że wymądrzasz się na każdy temat? Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: A jakie Ty masz wykształcenie 24.08.07, 23:30 Po pierwsze pisuje w sprawach transportowych i umiem bronic swoich argumentow. Po drugie zdobywam wlasnie wyksztalcenie bedac studenetm 4-go roku. Po 3, jak juz pisalem niejednokrotnie-aby sie wypowiadac, trzeba umiec umotywowac wlasna opinie. W tym przypadku-czlowiek, ktory nie ma zielonego pojecia o promocji i funkcjonowaniu miasta, do tego jest niedoksztalconym teologiem, zasiada w komisji, byc moze najwazniejszej w tym miescie, w miejsce prawdziwego specjalisty. Wypowiadac sie moge zawsze, jesli umiem bronic swojego zdania i je odpowiednio argumentowac. Ale nie pretenduje do stanowiska kandydata owej komisji, pomimo, iz mam wiekszy zasob wiedzy o tym miescie niz ten czlowiek, a to tylko dlatego, ze nie jestem specjalista. Tu sa potrzebni ludzie z osiagnieciami, a nie niedoszli katecheci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: A jakie Ty masz wykształcenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:57 1. > "Wypowiadac sie moge zawsze, jesli umiem bronic swojego zdania i je odpowiednio argumentowac." Kwestionowanie kompetencji członków komisji oceniającej logo nie jest żadnym uzasadnieniem krytycznej oceny samego logo, a raczej prostackim i chamskim atakiem personalnym. 2. > W tym przypadku-czlowiek, ktory nie ma zielonego pojecia o promocji i funkcjonowaniu miasta, do tego jest niedoksztalconym teologiem," Fakt ukończenia przez kogoś studiów na takim, czy innym kierunku nie uprawnia do stawiania mu zarzutu niedokształcenia. Uzasadnieniem takiego epitetu mogłoby być natomiast nieukończenie przez adresata epitetu żadnych studiów. Taka sytuacja zachodzi właśnie w Twoim przypadku. 3. > "Po pierwsze pisuje w sprawach transportowych i umiem bronic swoich argumentow. Po drugie zdobywam wlasnie wyksztalcenie bedac studenetm 4-go roku. Po 3, jak juz pisalem niejednokrotnie-aby sie wypowiadac, trzeba umiec umotywowac wlasna opinie." Po odciśnięci wody z powyższych wyjaśnień pozostaje proste i uczciwe stwierdzenie, na które nie potrafisz się jednak zdobyć: nie masz praktycznie żadnego wykształcenia, a Twoje uwagi i ich uzasadnienia są subiektywnymi, dyletanckimi i niewiele wnoszącymi do rzeczy opiniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an16 Re: A jakie Ty masz wykształcenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 13:28 Przykro mi to stwierdzić, ale moje pierwsze skojarzenie to: powiat Radom, chyba nie chcę tam mieszkać. Dlaczego hasłem jest taka jednoznaczna deklaracja. Tak jak z zasadami PiSu? To lepiej może podpisać" Chcę tu dobrze zarabiać, chcę się tu bawić, chcę tu odpoczywać, chcę tu inwestować a nie tylko mieszkać. Fakt zamieszkiwania jest daleki od ww chęci. Mieszkaniec Ustronia niekoniecznie tam inwestuje, odpoczywa, bawi sie. Hasło jest bzdurne, poczucie przytulności itp zacisza domowego to jak większość napisała dobre ale dla dewelopera. Pokażcie pozostałe koncepcje, będziemy wiedzieć czy to są faktycznie profesjonaliści. Nie zapominajcie, że to logo kierowane jest do zwykłych ludzi i powinniście chłonąć opinie o nim od nich właśnie, a forumowicze są w większości takimi zwykłymi mieszkańcami. A stawianie sie w pozycji: Wy niczego nie wiecie, rozumiecie, nie jesteście z branży itp to po prostu głupota do kwadratu. Chciałbyś aby projektant zaprojektował Ci ten domek z obrazka, a Ty, żebyś nie miał prawa głosu bo się nie znasz? Chciałbyś aby projektant później przedstawił Ci uzasadnienie dlaczego tak a nie inaczej to wygląda a z Twoją opinią się nie liczył? Nie przypuszczam. Tak samo jest z tym logo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: A jakie Ty masz wykształcenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 13:47 > "Nie zapominajcie, że to logo kierowane jest do zwykłych ludzi i powinniście chłonąć opinie o nim od nich właśnie, a forumowicze są w większości takimi zwykłymi mieszkańcami." Zgadza się, tyle że radomscy forumowicze nie są grupą docelową, a przynajmniej nie stanowią jej większości. Logo ma być znakiem kierowanym zasadniczo do odbiorcy z zewnątrz. Urząd miejski może także chcieć wykreować z jego pomocą jakiś przyjazny wizerunek miasta dla mieszkańców, ale nie to chyba było tu głównym założeniem. Oczywiście dobrze będzie jeśli logo spodoba się większości mieszkańców i całkiem możliwe, że tak się stanie. A to forum, biorąc pod uwagę jego specyfikę, nie jest próbą reprezentatywną nawet dla mieszkańców, nie mówiąc już o całej grupie docelowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an16 Re: A jakie Ty masz wykształcenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 13:54 Wyobraź sobie, że pokazałem go współpracownikom, specjalistom jak i sekretarkom i na około 15 osób może 3 się w miarę podobało. A czym się różni odbiorca z zewnątrz, poza tym, ze nie zna Radomia? Dlaczego mieszkańcy nie są reprezentatywni a osoby z np Kielc tak? Jaki efekt ma przynieść to logo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: A jakie Ty masz wykształcenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 14:02 > A czym się różni odbiorca z > zewnątrz, poza tym, ze nie zna Radomia? Zasadniczo właśnie tym się różni. Skoro już na to wpadłeś, to teraz wyciągnij stosowne konsekwencje. > Dlaczego mieszkańcy nie są > reprezentatywni a osoby z np Kielc tak? O tym już pisałem, ale mogę powtórzyć jeszcze raz: bo mieszkańcy nie stanowią zasadniczej części grupy docelowej, od której różnią się tym, o czym wyżej, a także tym, że nie mają z góry powziętych oczekiwań w stosunku do logo i nie identyfikują się ani z jego przekazem, ani z samym miastem. Dotarło, czy mam wkleić 10 razy i wybić wielką czcionką? > Jaki efekt ma przynieść to logo? O intencjach pomysłodawców i wykonawców była mowa w artykule. Ja mam w tej kwestii swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Miało być: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 14:07 "bo mieszkańcy nie stanowią zasadniczej części grupy docelowej, od której różnią się tym, o czym wyżej, a także tym, że mają z góry powzięte oczekiwania w stosunku do logo i identyfikują się z jego przekazem i z samym miastem." oczywicie. Każdy rozumny będzie wiedział, że to pomyłka wynikła z irytacji, ale tu -lepiej to wyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kks Re: A jakie Ty masz wykształcenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 14:21 to po ch... nam go pokazują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Widać są lepiej niż Ty wychowani. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 14:28 Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: A jakie Ty masz wykształcenie 25.08.07, 16:22 > to po ch... nam go pokazują? Juz ci mowie-po to, ze jesli powiesz, ze jest fajne, to bedzie ok, a jesli powiesz, ze nie jest fajne, to powiedza, ze nie jestes grupa docelowa, poza tym nie stanowisz reprezentatywnej wiekszosci. A jesli przy okazji powiesz, ze przy wyborze loga powinna zasiadac komisja zlozona z fachowcow z doswiadczeniem, a nie katechetow, to ci odpowiedza, ze sam nie jestes wyksztalcony w tym kierunku. Tylko co ma to do niekompetentnej komisji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an16 Re: A jakie Ty masz wykształcenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.07, 21:39 A czytałeś wypowiedzi osób z zewnątrz na tm forum: www.goldenline.pl/forum/identyfikacja-branding/124942/s/2 "Ta identyfikacja jest fatalna już od briefu; "sprzedawać" miasto tym, że są tam domy, to tak jakby robić sensację z tego, że w restauracji są talerze." Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: A jakie Ty masz wykształcenie 25.08.07, 16:17 > Kwestionowanie kompetencji członków komisji oceniającej logo nie > jest żadnym uzasadnieniem krytycznej oceny samego logo, a raczej > prostackim i chamskim atakiem personalnym. W sposob bezposredni krytyka loga laczy sie z kompetencjami jego pierwotnych recenzentow. Jak czlowiek nie majacy pojecia np. o tym, ze mamy w Radomiu "znaczace" zabytki moze podjac merytoryczna decyzje? > Fakt ukończenia przez kogoś studiów na takim, czy innym kierunku nie > uprawnia do stawiania mu zarzutu niedokształcenia. Raczej doslownie fakt nieukonczenia w pelnym zakresie. > Uzasadnieniem > takiego epitetu mogłoby być natomiast nieukończenie przez adresata > epitetu żadnych studiów. Taka sytuacja zachodzi właśnie w Twoim > przypadku. Jak i w przypadku wczesniej wymienionym, tylko, ze ja studiuje normalnym tokiem z pelna ciagloscia, a w/w juz tak jakby musialby studia od nowa zaczynac. Zwlaszcza na kierunku zblizonym do wykonywanej funckji w komisji. > Po odciśnięci wody z powyższych wyjaśnień pozostaje proste i uczciwe > stwierdzenie, na które nie potrafisz się jednak zdobyć: nie masz > praktycznie żadnego wykształcenia, a Twoje uwagi i ich uzasadnienia > są subiektywnymi, dyletanckimi i niewiele wnoszącymi do rzeczy > opiniami. Po szerszej analizie, ktorej nie dokonales-moje uwagi znacza dokladnie tyle samo co uwagi RRK czy innych czlonkow komisji, tyle, ze moje jeszcze sa podparte niezla wiedza nt. miasta, jego funkcjonowania i jego problemow. Zatem czuje sie uprawniony do zabierania glosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony Ten gośc czerwony to brat Kluzińskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.07, 11:27 MACIEJ KLUZIŃSKI. a ja miałem tych chłopaków za mądrzejszych!!!:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Ten gośc czerwony to brat Kluzińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 12:51 O czym ty piszesz? Mania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elizabeth Logo ma być futurystyczne i europejskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 21:02 Logo Radomia ma być futurystyczne i europejskie tak jak moja organizacja:) Pozdrawiam! Elżbieta Jagiełło Koalicja Kobiet Europejskich w Radomiu www.elajagiello.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lewsky Logo innych miast!!!!! 27.08.07, 19:32 images.google.pl/images?gbv=2&svnum=10&hl=pl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=%22logo+miasta%22&spell=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michael Re: Ten gośc czerwony to brat Kluzińskiego IP: *.tkdami.net 02.09.07, 19:30 Jak nie rozumiesz po polskiemu, to się doucz. Ja wiem, że trudno to zrozumieć, ale to - niestety - prawda ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Kluziński Re: Ten gośc czerwony to brat Kluzińskiego IP: *.128.udn.pl 28.08.07, 12:55 Gość portalu: zielony napisał(a): > MACIEJ KLUZIŃSKI. > > a ja miałem tych chłopaków za mądrzejszych!!!:(((( Witam. Nick redoxygene nie nalezy do mnie. eśli ktoś czyta to forum to bez problemu dojdzie czyj jest to login. Na przyszłość proszę liczyć się z pisanymi tu "nowinkami". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: librarian Re: zapomnialem -mamy teologa w komisji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:48 Ha, dowiedziałam się, że po twojej uwadze na forum na gwałt zaczął pisać magisterkę z teologii bo stara się o awans w radomskim magistracie (w razie czego albo zmiany władzy). Magistrat = minimum ludzie z napisanym i obronionym magisterium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ek Re: zapomnialem -mamy teologa w komisji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.07, 15:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leny propozycja IP: *.bb.online.no 24.08.07, 03:41 Po kilku godzinach narzekania moze czas samemu cos zrobic... Probowalem narysowac, ale najwidoczniej nie bylo mi dane zostac grafikiem. zatem pisemnie sprobuje przedstawic to co ja w 10 minut wymyslilem natemat loga dla Radomia. Otuz logo nie musi sie kojarzyc z miastem w sensie co na obrazku to przenosnia na miasto. Logo samo w sobie musi byc czyms wyrazistym czyms co moze samo istniec. Powiedzmy ze moje pomysly nie dotarly az na tak wysoki poziom ale, nie odrazy rzym zbudowali :D propozycja 1sza. przegladajac jakies strtony w necie zauwazylem potrojna helise - takie DNA tylko z 1 nitka wiecej. I mysle sobie dac na spodze loga (dolna czesc) trzy nazwy albo wyrazy albo jakies charakterystyczne wizerunki dla { Ludzie / Przyszlosc/ Wiedza } nad kazdym z tych wyrazow/ symboli zaczac rysowac nitke helisy a ponad nimi polaczyc je razem i zakonczyc na szczycie znakiem RADOM... propozycja 2ga Pomyslaem o 4listnej koniczynie, taka co sie ze szczesciem kojarzy, ale pare chwil puzniej przylazlo 2gie skojarzenie PSL, no cuz myslaem ze to kiepski pomysl ale powrocilem do 1szego skojarzenia- szczescie. oczywiscie sama koniczyna nie wygladala by dobrze ale jakby dodac do niej jakies elementy albo na karzdym listku jakies mniejsze loga, ewentualnie litery z nazwy radomia a na srodku ladne duze R-takie jak w herbie.... propozycja 3cia jakies uniwersalne symbole jak trujkat, kolo, kwadrat, same w sobie proste a polaczone rogami badz w calosc przekazuja wszsytko po trochu od siebie tworzac caloksztalt. No to tyle odemnie, grafikiem ani wizjonerem nei jestem ale moze ktos kto to przeczyta postara sie pokazac ze jest lepszy i tez cos wymysli :P. Pokazmy co mozemy zrobic dla Radomia, a nie co on moze zrobic dla nas :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 80.249.4.* 24.08.07, 07:43 To logo jest BEZNADZIEJNE. Ten koszmarek przywodzi na myśl jakieś budy handlarskie na małomiasteczkowym jarmarku lub odpuście. Dzięki za taka promocję miasta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baster Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 07:53 Przede wszystkim nie TU chcę mieszkać, ale TUTAJ chcę mieszkać. Promując Radom promujmy też poprawną polszczyznę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrex Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 80.249.4.* 24.08.07, 07:57 Logo jest naprawdę OK ! Popieram ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: du Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.radom.pilicka.pl 24.08.07, 08:00 Nie podoba mi się. Nie kojarzy się z niczym. Po co logo Radomia? Trudno je będzie wypromować. Moim zdaniem ludzie, przedsięwzięcia, inwestycje, wydarzenia(elektrownia),szkoły,muzea, uczelnie, sport itd. są to czynniki które powinny promować i kojarzyć się z naszym miastem.Malowanie,pisanie czy śpiewanie o pięknym Radomiu nie przyniesie efektów bo rzeczywistość jest trochę inna. Wszystkie te poczynania typu przystanek Radom, oddaj głos..., tworzenie elit, wyliczanie grzechów itd są nic nie warte bo nie ma i nie będzie namacalnych efektów tych akcji. Pomysł typu logo miasta jest rzeczą która kojarzy mi się z działaniem zróbmy coś. Tylko co? Miasto to jest biedne zarówno w pomysły na rozpoczęcie rozwoju jak i kasę, a akcja LOGO jest następnym przykładem nieudolności magistratu w tej kwestii. Posprzątajcie budy przed dworcem, zróbcie porządek na głównej ulicy a nie myślcie o pierdołach.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wm22 Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 24.08.07, 08:10 Wioska, wioska, wioska. Od razu widać, że naszym miastem od lat rządzą jego najgorsi wrogowie. Ten projekt doskonale odwzorowuje gusta ludzi, którzy pozwalają na zastawianie centrum miasta koszmarkami bez ładu i składu - jak chociażby ostatnio na Placu Jagiellońskim. Plac Małgorzatki, Kelles-Krauza, plac dworcowy z przecudowną stacją benzynową i budami itd., to kolejne przykłady kompletnego bezguścia i braku troski o wizerunek miasta. Przecież ktoś, kto mieszka w tym mieście i zależy mu na jego jak najlepszym wizerunku nigdy nie pozwoliłby na coś takiego. Pod tym względem logo i te koszmarki doskonale się uzupełniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jablko_papryka ### Najlepsze logo z jablka i papryki ### IP: 82.139.44.* 24.08.07, 08:17 Wedlug mnie najlepsze byloby logo ulozone z jablka i papryki, przenikajacych sie wzajemnie jak kolka w logo Mastercard. ;-) A na powaznie, to najwieksza glupota, ze logo opracowano w UM, a nie poprzez ogolnoradomski czy ogolnopolski konkurs. Byloby na pewno duzo lepsze, w kazdym badz razie wybrane z duzo wiekszej liczby i ciekawszych propozycji. Ale nasze wladze nie dorosly jeszcze do Web 1.0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsument drobiu Re: ### Najlepsze logo z jablka i papryki ### IP: 217.67.195.* 24.08.07, 08:54 > Ale nasze wladze nie dorosly jeszcze do Web 1.0. nie dziw się temu, władze dopiero niedawno odkryły, co to jest Google. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loombago Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 08:22 To logo to jakieś nieporozumienie. Wygląda jak wioska, brakuje tylko płota kur i gospodyni w chuście. Typografia jest fatalna, całość dość amatorska. Logo jest potrzebne miastu, ale w tej formie może mu zaszkodzić. Pieniądze zostały wyrzucone w błoto. IMO powinno się to zlecić profesjonalnym firmom zajmującym się identyfikacją firm, a nie grupce osób z Urzędu, których to zadanie mocno przerosło. Pozdrawiam Loom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gallus Logo tragiczne IP: 193.111.147.* 24.08.07, 08:30 Co to ma niby byc? blokowisko? Dobrze by bylo gdyby w logo znalazly sie elementy symbolizujace przemysl i rozrywke a wiec to co przyciaga ludzi do miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.32.radom.pilicka.pl 24.08.07, 08:32 Logo jest do kitu. Jest smutne, bez energii. Choć z drugiej strony oddaje ducha Radomia. Ale, żeby coś zmienić, trzeba pobudzić uśpioną energię. To logo jej nie budzi lecz wręcz przeciwnie, usypia jej resztki. Krótko mówiąc - KICHA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robi Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.pilicka.com.pl 24.08.07, 08:50 A mi się podoba. Nareszcie coś nowego, pozytywnego, tylko dlaczego tak późno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 09:07 250 tys miasto ma być sypialnią Warszawy - to jest szczyt ambicji????? paranoja. Kluczem do sukcesu Radomia musi być jak kiedyś rozwój przemysłu i logistyki - inaczej bedzie wegetacja i zadupie. logo jest beznadziejne mogłoby pasować do jedlni letnisko czy iłzy a nie do tego miasta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxxxxx Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 80.249.4.* 24.08.07, 09:27 to logo jest porażką totalna, w radomiu jednak "specjaliści" są na bardzo niskiem poziomie, to hasło jest prześmiewcze i chyba bardziej pasowałoby "Radom tu chcę wegetować" co do obrazka to rzeczywiście ukazuje bloki i zle działa na wyobraznie, bo kto chce mieszkach w blokach i nic pozatym nie pokazuje ani kszty naszej historii ani nie jest żadnym znakiem rozpoznawalnym na pierwszy rzut oka, zamiast Radom w tym logo mozna umieścic Skaryszew czy inna wioche i tez by pasowała do tego logo. Dla mnie totalna porażka, a najgorszy jest zachwyt nad ta tandeta a jeszcze gorsze ze kros wezme kase za lipe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 80.249.4.* 24.08.07, 09:44 najlepsze hasło reklamowe miasta "I love (serce) NY" a do radomia pasuje "I hate (3 domki) Radom" ;) takie jest nasz nowe logo- do tego zmierzaja nasze władze miasta. Żałuje że głosowałem na Was, jesteście porażką za którą mi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś