Gość: qqryq Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.zab.nat.hnet.pl 18.01.08, 19:39 100% racja! Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Polonistka pani Rusek pąsowa ze wstydu 18.01.08, 19:59 "...Państwo polskie łamie konstytucję, pobierając za wymianę dokumentu opłatę, którą na obywatelu wymusiło..." Państwo nie wymusiło opłaty (taka jest stawka), ale wymianę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wq Re: Polonistka pani Rusek pąsowa ze wstydu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 22:34 poprzez wymianę wymusiło opłatę, czyli opłatę jak najbardziej wymusiło (wynikanie :> ) Odpowiedz Link Zgłoś
kum.z.antalowki Wymusiło wymianę dowodu, opłatę, fotkę do kartotek 18.01.08, 23:31 pielgrzymowanie do urzędu, kilkugodzinne stanie w kolejce (dla niektórych to strata dniówki). A jeszcze grozi (w komunikatach opłacanych z naszych podatków), że kto się w ustalonym przez państwo terminie nie zaopatrzy w ten plastikowy dokument - zostanie pozbawiony części swych praw jako człowiek i obywatel. Zarówno praw konstytucyjnych jako obywatel Polski, jak i wynikających z ratyfikowanej przez Polskę Europejskiej Karty Praw. A także z ONZ-owskiej Karty Praw Człowieka. Coś pominąłem? Aha - podobno jak już nasz rząd zakończy tę wymianę, zacznie sie następna wymiana - na bardziej skomplikowane dokumenty, z microchipem w którym będą zapisane cyfrowo dane biometryczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Mialeś lata na wymianę ciołku IP: *.viknet.pl 19.01.08, 11:48 kum.z.antalowki napisał: > pielgrzymowanie do urzędu, kilkugodzinne stanie w kolejce (dla niektórych to > strata dniówki). A jeszcze grozi Kto pisze, że traci czas jest TYLKO SOBIE winny. Mnie wymiana kosztowała godzinę czasu max. Oczywiście są idioci, którzy wszystko zostawiają na ostatnią chwilę, a potem z innymi idiotami stoją w kolejce i winią PAŃSTWO. 30 zł to grosze - to najtańszy dokument. Za karty kredytowe i płatnicze często płacicie więcej - CO ROKU. Nie podoba się - spadaj do Irlandii. Póki jednak jesteś obywatelem tego państwa, żądasz bezpieczeństwa, ochrony, porządku, to pozwól, żeby Państwo mogło jakoś identyfikować obywateli. 30 zł i godzina w urzędzie to niski koszt z twojej strony. No ale jesteś klasycznym Polaczkiem - byle pomarudzić i robić na ostatnią chwilę. Prawdziwy Polak wie co to są obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Mialeś lata na wymianę ciołku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 12:30 Nie masz racji, już tłumaczę... Za karty kredytowe płacę rocznie 275zł (2x złota karta VISA). Ale w każdej chwili mogę z nich zrezygnować, a dodatkowo za wysokie obroty na kartach bank umaża mi tą opłatę. Tak więc z jednej strony robię to dobrowolnie (bez przymusu), z drugiej nic za to nie płacę. Za nowy dowód osobisty zapłaciłem kilkadziesiąt złotych kilka lat temu (nie 30!). Zrobiłem to, bo chciałem, więc nie mam pretęnsji. Wymiana była na mój koszt, z mojej zachcianki (łatwiej się mieści w portfelu). I tutaj nie ma co dyskutować, opłata musi być. Ale jak za rok ktoś mi powie, że mam wymienić dowód na nowy z chipem, to juz inna sprawa. Mi aktualny plastik wystarcza, chipow nie potrzebuję. Państwo ich potrzebuje, więc niech na swój koszt je wymieni. Przykład z życia... Karty SIM. Swoją mam od 7 lat, jednak z pierwszych kart SIM w Plus GSM. Czy ktoś mi ją kazał wymienić? Nie, pomimo że w między czasie Plus wydał kilkanaście nowych wersji kart SIM, z nowymi możliwościami, chipami, pamięcią itp. Jedynie w ciągu tych 7 lat ktoś 1-2 razy zadzwonił i zaproponował mi przy wymianie aparatu wymianę BEZPŁATNĄ karty SIM na nowszą. Ponieważ podoba mi się "starość" aktualnej, która dobrze działa, odmówiłem... I tyle. Nikt niczego na mnie nie wymuszał, i to jeszcze odpłatnie. Żyjemy w wolnym kraju i mamy prawo samodecydowania o tym co chcemy, a czego nie, o ile nie wpływa to na wolność innych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walnij se lufe Re: Mialeś lata na wymianę ciołku IP: *.eastwest.com.pl 19.01.08, 21:59 Co za błazen ,żeby nie powiedzieć czub Proponuje ci oszołomie wizyte u psychiatry Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j Re: 18.01.08, 23:04 Państwo wymusiło wymianę, a wymiana pociągnęła za sobą opłatę... Czepiasz się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Paul fan! Re: IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 19.01.08, 07:27 Zmuszaja do wymiany DOWODOW o nieokreslonym czasie waznosci? Najzwyczajniej Was okradaja i gwalca Wasze istniejace prawo jako obywateli. A jak ktos nie chce miec dowodu? Czemu PASZPORT nie jest ekwiwalentem? a najgorsze to sa te swiadectwa/wyciagi z aktu URODZENIA przy aplikacji o dowod! Ich wymaganie de fakto stwierdza, ze DOWOD stary juz nie swiadczy o Waszym obywatelstwie i nie wystarczy do uzyskania NOWEGO DOWODU! Te biotemtryczne dowody będą tylko sa przejawem Panstwa policyjnego. Wasze polskie rzady to doslownie na kolanach wejda do dupy NEOCONOM Busha powodujacym wojny na calym swiecie. Mam nadzieje ze Ron Paul zostanie prezydentem u nas w USA bo czeka Polske dalej to samo co Meksyk i kraje Ameryki Łacinskiej: kolonizacja przez korporacje celem wyzysku taniej sily roboczej poprzez korupcje Waszych wladz. Polecam wysylkowa.pl/ks729765.html lub same perkinsa wypowiedzi tutaj (video po angielsku): video.google.com/videosearch?q=confessions+of+economic+hitman&sitesearch= bedziecie mieli glebsze rozeznanie jaki jest cel takich zagrań dlugoterminowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !Fan Ron Paul Ron paul! IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 19.01.08, 07:30 Zmuszaja do wymiany DOWODOW o nieokreslonym czasie waznosci? Najzwyczajniej Was okradaja i gwalca Wasze istniejace prawo jako obywateli. A jak ktos nie chce miec dowodu? Czemu PASZPORT nie jest ekwiwalentem? a najgorsze to sa te swiadectwa/wyciagi z aktu URODZENIA przy aplikacji o dowod! Ich wymaganie de fakto stwierdza, ze DOWOD stary juz nie swiadczy o Waszym obywatelstwie i nie wystarczy do uzyskania NOWEGO DOWODU! Te biotemtryczne dowody będą tylko sa przejawem Panstwa policyjnego. Wasze polskie rzady to doslownie na kolanach wejda do dupy NEOCONOM Busha powodujacym wojny na calym swiecie. Mam nadzieje ze Ron Paul zostanie prezydentem u nas w USA bo czeka Polske dalej to samo co Meksyk i kraje Ameryki Łacinskiej: kolonizacja przez korporacje celem wyzysku taniej sily roboczej poprzez korupcje Waszych wladz. Polecam wysylkowa.pl/ks729765.html lub same perkinsa wypowiedzi tutaj (video po angielsku): video.google.com/videosearch?q=confessions+of+economic+hitman&sitesearch= bedziecie mieli glebsze rozeznanie jaki jest cel takich zagrań dlugoterminowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starydowód Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 19:59 A przepraszam-nie wymusiło? Czy mam (jeszcze tego nie zrobiłem) wymienić dowód bo sam tego chcę?? NIE,ŻĄDA TEGO ODE MNIE PAŃSTWO Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? 18.01.08, 19:42 Wszystkie opłaty za dokumenty wydane przez prawowitą władzę na czas nieokreślony są niekonstytucyjne, bo w taki sposób można sobie zawsze podreperowywać budżet i chyba dlatego,żeby być w zgodzie z Konstytucją nowy dowód wydawany jest na 10 lat jak i wiele innych dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milosnik Ron Paul Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 19.01.08, 07:28 Zmuszaja do wymiany DOWODOW o nieokreslonym czasie waznosci? Najzwyczajniej Was okradaja i gwalca Wasze istniejace prawo jako obywateli. A jak ktos nie chce miec dowodu? Czemu PASZPORT nie jest ekwiwalentem? a najgorsze to sa te swiadectwa/wyciagi z aktu URODZENIA przy aplikacji o dowod! Ich wymaganie de fakto stwierdza, ze DOWOD stary juz nie swiadczy o Waszym obywatelstwie i nie wystarczy do uzyskania NOWEGO DOWODU! Te biotemtryczne dowody będą tylko sa przejawem Panstwa policyjnego. Wasze polskie rzady to doslownie na kolanach wejda do dupy NEOCONOM Busha powodujacym wojny na calym swiecie. Mam nadzieje ze Ron Paul zostanie prezydentem u nas w USA bo czeka Polske dalej to samo co Meksyk i kraje Ameryki Łacinskiej: kolonizacja przez korporacje celem wyzysku taniej sily roboczej poprzez korupcje Waszych wladz. Polecam wysylkowa.pl/ks729765.html lub same perkinsa wypowiedzi tutaj (video po angielsku): video.google.com/videosearch?q=confessions+of+economic+hitman&sitesearch= bedziecie mieli glebsze rozeznanie jaki jest cel takich zagrań dlugoterminowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.bac.pppool.de 18.01.08, 19:42 to gdzie i kiedy moge sie zglosic po zwrot pieniedzy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk-w [...] IP: *.chello.pl 18.01.08, 20:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gw Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 19:44 To może by tak pozew zbiorowy...Będzie problem z dowodami (rzeczowymi) po pokwitowanie zabierają. Ciekawe, czy zrzeczenie się obywatelstwa też jest płatne... Odpowiedz Link Zgłoś
aint.important Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? 18.01.08, 20:06 Gość portalu: gw napisał(a): > Będzie problem z dowodami > (rzeczowymi) po pokwitowanie zabierają. Skoro nie można otrzymać dowodu osobistego bez uiszczenia opłaty, to dowód jest swego rodzaju pokwitowaniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Abonament telewizyjny też niezgodny z konstytucją 18.01.08, 21:30 i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecot Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.244.149.234.ostrow2.tnp.pl 18.01.08, 22:54 bzdura! można jeśli miasto zmieniło ci nazwę ulicy, albo gmina zmieniła numeracje domów na wsi to dowód wymieniają ci bezpłatnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.retsat1.com.pl 18.01.08, 19:44 jestem ciekaw jak ta sprawa sie potoczy zycze powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fef Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: 195.205.202.* 18.01.08, 19:55 Trzymam kciuki za tego odwaznego Pana! Oby sad sie nie ugial pod naciskiem panstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gal Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.chello.pl 18.01.08, 20:10 OMG ... w/g mnie to zarzut, który podnosi Pan z Radomia i artykuły, do których go odnosi raczej mają ze sobą mało wspólnego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pg Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 23:12 Mają dużo wspólnego. Poczytaj sobie najpierw podręcznik do prawa konstytucyjnego (przydałby się jeszcze jakiś wstęp do nauk o państwie i prawie) a potem orzecznictwo SN, TK, NSA. Dowiesz sie co to są zasady prawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik sonda jest idiotyczna IP: *.elk.net.pl 18.01.08, 20:13 to nieważne czy 30 zł to dużo czy mało, ważne czy opłata jest legalna (zgodbne z Konstytucją) czy nie, durniu układający sondę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik II Re: sonda jest idiotyczna IP: 91.142.100.* 20.01.08, 11:17 Masz racje. Ale czy musisz od razu nazywac kogos durniem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeen Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.acn.waw.pl 18.01.08, 20:17 w sumie płacimy podatki (czyli na utrzymanie siebie w państwie) więc jesli państwu jest coś potrzebne niech sobie samo za to zapłaci i nam da :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madrala Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.net 18.01.08, 20:17 Popieram! 30zł to relatywnie dużo za kawałek tworzywa. Abstrahując od dowodów, w USA opłata za wydanie dokumentów są wyjątkowo niskie, wręcz symboliczne, a u nas trzeba żywić biurokratów-darmozjadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZNAJOMY Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 22:46 TO WLASCIWIE NIE TYLKO,JEST TO KOSZT 30ZL,DO TEGO TRZEBA DODAC FOTOGRAFA ZA 20ZL I CO BIEDNY 86 LETNI EMERYT MA POWIEDZIEC??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kserek Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 20:19 Skoro państwo nakazuje wymianę dowodów to obywatele nie powinni płacić.To totalna demolka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baret nieprawda ze opłata wynosi 30zł IP: *.chello.pl 18.01.08, 20:26 Do tego trzeba dodać cenę zdjecia u fotografa - które musi spełniac nowe wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Jest jeszcze koszt czasu straconego w kolejce 18.01.08, 21:35 oraz koszt dojazdu do urzędu, koszt użytego pióra możnaby tak jeszcze, ale co to zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
przyczajony_mason_ukryty_zyd Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? 18.01.08, 20:30 Gość portalu: Kserek napisał(a): > Skoro państwo nakazuje wymianę dowodów to obywatele nie powinni > płacić.To totalna demolka. rownie dobrze moga nakazac aby kazdy zrobił sobie tatuaz z kodem kreskowym swoich danych -poczawszy od 2015 roku np. I opłata za tatoo 200 zyla . A ten durny naród spsiały ogony podwinie i to łyknie...tak jak łyka kazda bzdure rzadzacych od kilkunastu lat...,nie wiem qwa co sie stało z Polakami, takiego zbaranienia i stumanienia oraz potulnosci w reagowaniu na coraz wieksze dociskanie społeczenstwu śruby mozna sie spodziewac po jakichs stumaniałych kacapach którzy lubia miec harap nad głowa od lat. Ale my??? żenujace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenny44 Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 00:45 ja poszedłbym dalej. ponieważ nie zmieniłem ani tożsamości, ani adresu, ani nic z tych rzeczy, a państwo chce, żebym legitymował się innym niż do tej pory dokumentem, niech mi go dostarczy bezpłatnie do domu - odpowiednie dane podaję temu państwu przy niezliczonych okazjach. dlaczego mam stać z tego powodu w kolejkach? dlaczego mam wysłuchiwać pogróżek, że jeśli tego nie zrobię, będę obywatelem drugiej kategorii? niemniej brawo dla pana z radomia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soma115 Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: 195.114.160.* 18.01.08, 20:25 Sprzedam dowód osobisty. Cena wywoławcza 25zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mieux Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? 18.01.08, 21:23 Spuść cenę, moda na ten wzór minęła, teraz będą biometryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Europejsy każą nam zaraz znowu wymienić dowody ! 18.01.08, 20:27 Facet ma rację w 100 % ! Mój dowód wydany był jeszcze przez okupantów komunistycznych jako bezterminowy. Skoro jakimś europejsom chciało się zrobić na boku interes życia z wymianą dowodów powinni znależć innego sponsora. Teraz zanosi się że zgodnie z nowymi dyrektywami Eurokołchozu nasze "nowe" dowody mogą się okazać już co nie co przestarzałe i operację trzeba będzie powtórzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
piort Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? 18.01.08, 20:33 Można by zmienić prawo i nakazać dowody zmieniać co rok, a za wystawienie nowego pobierać 100 albo 500 zł. Wtedy porządnie poczujemy że utrzymujemy administrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: 77.88.176.* 18.01.08, 20:35 to samo dotyczy praw jazdy ale jak znam zycie to nawet nasz TK uznał min strefy płat.park. i nie tylko za niezgodne z prawem ale utrzymywał w mocy dajac długie terminy na legalizacje bez mozliwosci rekompensat. Dlaczego pozbywac moznowladnych zwrotu nagrod za wypracowane ustawy pod wlasna kieszen takie prawo taki kraj tacy decydenci ciagle malo,kiedy doprowadza UE do bankructwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: et też to zrobię IP: *.chello.pl 18.01.08, 20:39 też będę się domagał zwrotu 30 zł a jeżeli nie dostanę tych pieniędzy podam gminę do sądu. -- ksiezapedofile.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gal Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.chello.pl 18.01.08, 20:43 Dyskusja jest bezprzedmiotowa ... Dura lex sed lex !! I to na tyle Panie i Panowie :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobody Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.08, 21:13 skoro cytujesz łacińskie sentencje prawnicze wiesz pewnie, że wszystkie akty normatywne (ustawy, rozporządzenia, ...) muszą być zgodne z ustawą zasadniczą (konstytucją) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miet.b 30 zl + zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 20:45 Wyjdzie około 50 złotych, a czas stracony. A jesli ktoś jest na dodatek bezrobotny to... kazano pożyczyć? Więc ja mówię urzędnikowi, to pożycz pan dostanę pracę to oddam, to mnie kazał przyjść jak dostanę pracę. Mnie nie był potrzebny nowy dowód, a Państwo Polskie wymusiło od obywatela i to jeszcze pod karą grzywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaq-u Przecież to jest OcZyWiStE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 21:07 To jest dodatkowy ukryty podatek! Który jest bezprawny! Ale oczywiście sądy stwierdzą inaczej, bo sędziów zatrudnia "państwo". Mam takie pytanie: Jeżeli sami chcecie płacić podatki od wszystkiego co się rusza, składki przymusowe, nakładać kolejne obowiązki, to DLACZEGO ZMUSZACIE INNYCH do życia w tym schemacie. Schemacie który zabija wolność i życie! Jeżeli ktoś chce mieć emeryturę, ubezpieczenie, opiekę społeczną to NIECH płaci. ALE BIURWY NIE ZMUSZAJCIE MNIE DO ŻYCIA W TYM SCHEMACIE!!!!!!! Bo dla mnie jest on negatywny! Ja nie zamierzam nikogo zmuszać do płacenia podatków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: 67.130.145.* 18.01.08, 21:08 problem polega na tym ze to co wielu krajach demokratycznych logiczne i zgodne z prawem w Polsce jest lamane i nalezy sie procesowac,wiecej , nigdy za takie wymiany dokumentow nie placi obywatel, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_wymieniam Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.bulldogdsl.com 18.01.08, 21:10 Powodzenia dla tego Pana! dowod jest potrzebny administracji - ma byc dla nich ulatwieniem. nam do zycia jet zupelnie do niczego nie potrzeby (sa kraje w ktorych nie sa obowiazkowe i ludzie zyja - zazwyczaj lepiej niz my) dlatego skoro panstwo juz nas (Was) zmusilo to przynajmniech niech za to zaplaci. ja chce byc obywatelem a nie poddanym!!! i nie wymienilem ;) pzdr,t Odpowiedz Link Zgłoś
mieux Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? 18.01.08, 21:10 Opłata za wymianę dowodu jest zupełnie bezpodstawna, skoro stare dowody są ważne bezterminowo. Za wymianę powinnam zapłacić gdy dowód zgubię lub zniszczę. Nie wymieniłam dowodu, gdyż to jest bez sensu - za kilka miesięcy będzie nowy wzór dowodu - biometryczny. Potem pojawi się kolejny wzór dodatkowo z odciskami palców - już teraz się o tym mówi. A więc będą w obiegu 3 wzory dowodów! Mamy rzeszę urzędników do utrzymania i dyrektorów od wymyślania jaki dokument można by wymieniać, aby państwo mogło na tym zarobić. Tak było z prawami jazdy itp. Tylko czekać, aż dyrektor ds wymyślania nowych dokumentów nakaże (pod groźbą kary jak teraz) wykupowanie dowodu, że jest się Ziemianinem, dowodu, że nie jest się idiotą ... Cena 500 zł za sztukę - po co się rozdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? 18.01.08, 21:20 tylko po co nam te biometryczne dokumenty, skoro żyjemy w państwie demokratycznym, państwo nie powinno nas coraz bardziej inwigilować Oczywiście można straszyć ludzi terrorystami, tylko że lewy dowód można zawsze wyrobić (nie można podrobić dowodu [teoretycznie], ale można przekupić urzędnika, albo sfałszować dokumenty na podstawie których ten dowód się wydaje) Odpowiedz Link Zgłoś
mieux Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? 18.01.08, 21:34 >tylko po co nam te biometryczne dokumenty Nam nie są potrzebne, ale przelicz ile milionów Polaków będzie je wymieniać - każdy da 20zł i będzie kasiora dla świątyni opatrzności... Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j Re: 18.01.08, 21:53 Z tego co się orientuję, nie będzie (bo nie powinno być) obowiązku posiadania takiego dowodu. Chcesz mieć nowe cacko - to je sobie wyrabiasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: 83.142.222.* 18.01.08, 21:15 jest to czyste sk**********o. nic więcej nie będę dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
deree Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? 18.01.08, 21:20 Socjalizm dalej śmiało się zmaga z problemami nieznanymi w innych ustrojach... Precz z dowodami osobistymi! NIE! dla PESEL2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 22:18 deree napisał: > Socjalizm dalej śmiało się zmaga z problemami nieznanymi w innych ustrojach... > Precz z dowodami osobistymi! > NIE! dla PESEL2 ależ masz rację, na 10000000% popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oporny Mazur Opłata za dowód niezgodna z konstytucją? IP: *.jmdi.pl 18.01.08, 21:21 Ścieżki na wsi (mazurskiej) ULICAMI nazwali i każą mi dowód wymieniać. Nie wymieniam, bo pewnie płacić każą. Jak mnie dopadną, pewnie karę wlepią. I tak żle i tak niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś