sympatyk_piw 09.03.08, 18:16 Oby w waszym dniu ostatecznym ktoś wyrobił limit i wyszedł. Zawód upadł na samo dno, liczą się tylko pieniądze, najlepiej koperty. Biedactwa zarabiające 500zł brutto.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: b-ana Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.internet.radom.pl 09.03.08, 18:41 Zaraz odezwą się strażacy, wojskowi, kapelani, policjanci, prokuratorzy, dlaczego im po służbie czy dyżurze nie płaci sie pieniędzy?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 09.03.08, 21:39 bo im sie nie nalezy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.jmdi.pl 11.03.08, 15:44 >Luiza Staszewska, dyrektor WSzS powiedziała w poniedziałek PAP, że w zamian za porozumienie zaproponowała lekarzom tzw. dodatek nocny. >"Przykładowo lekarze z drugim stopniem specjalizacji otrzymywaliby za >pracę w nocy dodatkowo 37,60 zł. Miesięcznie, za średnio 6 dyżurów, >byłoby to 225,6 zł" - wyjaśniła Staszewska. czyli dają im 20% stawki dyżurowej (czyli za 6 dyżurów po 24 godziny dostają te 225,6 x5 - czyli ok 1000 pln - dla lekarza z II stopniem specjalizacji (czyli dla tego bez specjalizacji to ile - 700pln za 6x 24 godziny) naprawdę - kuuupa pieniędzy!!! pani dyrektor powinna uważać, aby stoimi wypowiedziami nie doprowadziła do zawalenia się ścian tego szpitala w wyniku wybuchu zbiorowego ataku śmiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyt Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 09.03.08, 19:31 Dlaczego w szpitalch nie można wprowadzić pracy lekarzy na trzy zmiany. Nie byłoby "bohaterskich" dyżurów, nadgodzin itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do tyt Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 09.03.08, 21:47 pewnie ze mozna - nie widze problemu! wtedy jak ktos bedzie przyjety do szpitala w trybie planowym bedzie mogl miec badaniie Usg tarczycy o 4 rano- przespi sie do 3 30 potem sie go obudzi i wywiezie do zakladu radiologii, mozna tez bedzie zrobic planowy zabieg na przepukline o 4:30 nad ranem alebo przeprowadzic zabieg kaniulizacji u 3 3tniego dziecka o 2:30 A PO CO MA BYC WYSPANE? a poza tym czemu oszzczedzac babcie 80 letnią z cukrzycą i nie zrobic jej kontroli ginekologicznej albo kolonoskopii o 3:30? my lekarze jestesmy przyzwyczajeni do tego że każda k... przypomina sobie w piatek o 23 ze przez tydzien boli ja brzuch ale czy Wy- elektorat wytrzymacie 3zmianowy system pracy? jezeli bedziecie traktowac sie jak okazje w TESCO to robimy deal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.internet.radom.pl 09.03.08, 22:20 no i jeszcze pierwszy lekarz przyjmie pacjenta, drugi zrobi mu jedno badanie, ale kolejne już trzeci, zabieg zrobi czwarty, a piąty sprawdzi jego wynik. Na koniec szósty zrobi wypis. Nie no, wspaniała perspektywa wprowadzenia pracy zmianowej :-) No ale jak społeczeństwo tak chce to chyba społeczeństwo wie lepiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
a67 Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą 09.03.08, 22:26 Nie drwij. Nie wiedzą co czynią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chory Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 11.03.08, 14:26 A teraz jak się robi. W ciągu dnia na jedną chorobę badalo mnie pięciu lekarzy. I każdy zaczynal od Adama i Ewy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.08, 11:46 Dlaczego wszystko to co napisałeś trzeba robić w nocy, to w takim układzie ci lekarze którzy będą na dniu co będą robić?? Nie przesadzaj, po prostu lekarzom się nie opłaca mieć dyżurów dwunasto-godzinnych. Miło słyszeć jakie masz zdanie o pacjentach: k... Ciekawa jestem gdzie przyjmujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyt Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 10.03.08, 20:10 Płaćmy lekarzom za: 1.zatrudnienie na etacie od 8 godz do 16 godz w dni robocze 2.dyżury po 16 i dni świąteczne 3.dyżury nocne(95% medyków w tym czasie śpi) 4.dni wolne po dyżurach - mają spać( ale pewnie w tym czasie pracują) Ale tak jest że pacjenci chorują rownież po 16 i dni świąteczne, należałoby leczyć również po 16 a nie w nadgodzinach. Wysokie płace się należą bo wszyscy zarabiają więcej od lekarzy a oni przecież kształcili się na prywatnych uczelniach za własne pieniądze i teraz muszą na tym zarobić. Płaćmy wszyscy podatki(coraz wyższe) tylko na służbę zdrowia - wszak zdrowie najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.rad.vectranet.pl 12.03.08, 17:18 dziekuje ci panie doktorze za wypowiedz, juz wiem jak traktujesz czlowieka i ze kazda kobieta to dla ciebie k. Widocznie tylko takie spotkales w swoim zyciu wiec wspolczuje. Zycze ci zeby Twoja matka zostala tak potraktowana przez twojego kolege po fachu jak zachoruje wtedy kiedy panu doktorkowi nie pasuje. Bo zony pewnie nie masz, skoro obracasz sie wsrod k.... wspolczuje tobie i twoim pacjentom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 10.03.08, 09:49 Popieram. Ja też pracuję na trzy zmiany. I dobrze mi z tym. A lekarze to co, świete krowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.internet.radom.pl 09.03.08, 19:37 A Ty gdzieś pracujesz ? Jaki masz wyniar tygodniowego/miesięcznego czasu pracy ? 8 godzin dziennie i 40 w miesiącu ? Rozumiem, że jak trzeba pracować więcej to pracujesz za darmo bo pracodawca nie płaci Ci za nadgodziny ? I jesteś z tego powodu zadowolony ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfons Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: 82.139.38.* 09.03.08, 19:45 Jak bedzie Ci się paliła chałupa (oby nigdy) to strażacy którzy przyjadą niech zwiną manele jak im się skończy służba nie patrząc na to czy ugasili juz pożar czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.internet.radom.pl 09.03.08, 20:03 Może jednak chwilę się zastanów co piszesz, bo wg. Twojego przykładu to lekarz powinien wyjść w trakcie operacji jak wypracuje swoje godziny, a jak na razie o takich przypadkach się nie słyszy. Także porównanie nietrafne. Lepiej jakbyś napisał, że strażacy nie przyjadą bo żadnego nie będzie akurat w pracy i to juz byłoby lepsze porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 09:18 Strazacy pracuja w systemie dyzurow 12 godzinnych - maja 4 dyzury w tygodniu. Pracuja wiec tak samo jak pielegniarki. Nijak nie przekraczaja limitu czasu pracy - 48 godzin. A powolywanie sie na przyklad ze mieliby odjechac od niedogaszonego pozaru bo akurat konczy im sie dyzur jest absurdalny - rownie dobrze mozna twierdzic, ze lekarze odejda od stolu operacyjnego w trakcie operacji - niedorzeczne. Po drugie i jednym i drugim za takie zachowanie grozilaby odpowiedzialnosc karna. Spytajmy sie jedna strazakow czy maja ochote, z powodu brakow kadrowych, przychodzi nie na cztery 12 w tygodniu ale na sześć? Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk_piw Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą 09.03.08, 19:46 To co teraz wyczyniacie to jest granda w biały dzień. Przyznajcie się ile miesięcznie teraz wychodzi? 10000, 15000 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.internet.radom.pl 09.03.08, 20:05 Przy średniej płacy krajowej na poziomie 2960 brutto to te 10 tys. nie jest specjalnie dużo. To niewiele ponad 3 średnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmianowiec Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 11.03.08, 14:30 Mam pensję i robię. Bez godzin pracy. Czasami jestem w robocie 6 godzin, ale bywa że 16 i 18, w niedziele, piątki i świątki... Zależnie od sytuacji. I nikt mi nie placi nadgodzin panowie Eskulapi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PLUGAGOSC a ja ich rozumiem IP: *.tkdami.net 09.03.08, 21:43 zgadzam się na ich takie wynagrodzenia. niech mają jak na zachodzie tylko prosze jeszcze odpowiedzialnośc jak tam. Tam za każdy błąd lekarski pacjent podaje lekarza do sądu i puszcza go z torbami. Jest kasa - jest odpowiedzialność. A teraz: rączka rączkę myje i ta cholerna solidarność zawodowa chroni wśród lekarzy tych wszystkich patałachów którym powinno się prawo do uprawiania zawodu odebrać. Na zachodzie żeby lekarz pijany przyjmował?! Do końca życia by się nie wypłacił. Dać im kasę i pilnować jak leczą. A gadanie o etosie tego zawodu jest zabawne - znam kilkunastu ludzi którzy medycyne skończyli i może jeden na 10 może (bo też pewności nie mam) coś przebąkiwał o misji pomagania ludziom - reszta bez ogródek waliła po oczach - KASA KASA KASA. Zresztą tak poprawdzie czy nie tak wybiera zawód większość z nas?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK Re: a ja ich rozumiem IP: *.internet.radom.pl 09.03.08, 22:13 przecież w Polsce też możesz podać lekarza do sądu. Mamy wolny kraj i takie sprawy były i będą. Lekarze to tacy sami ludzie jak inni i tak samo (niestety) popełniają błędy. Ale od tego są ubezpieczenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.08, 21:51 nie rozumiem dlaczego lekarze nie mogą pracować tak jak np. pielęgniarki na dyżurach 12 godz.wtedy nie będzie problemu z nadgodzinami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do moni Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 09.03.08, 21:58 bo nie chca ! znajdz takich, ktorzy chcą i nie bedzie problemu- mozesz poszukac w Mongolii bo z Ukrainy nie przyjadą - maja wybór- u siebie podobne zarobki albo na Syberii 4000 E na miesiac - co zatem wybiorą? poza tym z calym szacunkiem dla pielegniarek, które wykonują bardzo cieżka i niewdzieczną prace! Lekarz pracuje koncepcyjnie i zespolowo- pielęgniarka wykonuje zlecenia taka mala rożnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blee Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: 82.139.46.* 12.03.08, 10:05 Gościu nie wypowiadaj się o pracy i kompetencjach pielęgniarek, jak nie masz o tym zielonego pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.chello.pl 12.03.08, 14:53 Ale on ma rację! Odpowiedz Link Zgłoś
eagle40 A ja płacę i nie wiem za co???? 10.03.08, 07:35 Niezbyt mnie interesuje, jak się dogada dyrekcja ze swoimi pracownikami. Pewne jest, że tylko z mojej wypłaty na "zdrowotne" idzie 230 zł co miesiąc, z żony podobnie. Czyli na służbę zdrowia miesięcznie oddaję ok 450 zł z domowego budżetu. I za te pieniądze powinienem mieć zagwarantowaną opiekę lekarską, beż żadnych kolejek, limitów itp. Co za idiota wymyślił zakontraktowanie np. 1000 przeziębień dla przychodni???? Pokomunistyczna instytucja i myślenie. Ale są też tacy ( np. płatnicy KRUS ), którzy płacą 10 - krotnie mniej na ubezpieczenie (w tym zdrowotne), a leczenie mają zagwarantowane tak samo jak ja. Podejście Państwa do tematu jest ciekawe: za zebrane pieniążki zobaczymy, czy coś podatnikowi damy - i to jest w zgodzie z prawem. Natomiast niezapłacenie składki - już nie jest w zgodzie z prawem. Natomiast namawianie innych do niepłacenia podatków ( lub np ZUS+u )ko już kodeks karny. Fajny układ. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK Re: A ja płacę i nie wiem za co???? IP: *.internet.radom.pl 10.03.08, 21:05 > Co za idiota wymyślił zakontraktowanie np. 1000 przeziębień dla przychodni???? > Pokomunistyczna instytucja i myślenie. Nie to twarda ekonomia, usługa kosztuje tyle i tyle usług można za te Twoje składki kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.unknown.vectranet.pl 10.03.08, 07:58 z prostego powodu. Pielęgniarki nie odpowiadają za leczenie, nie podejmują decyzji, nie rozmawiaja z rodzinami pacjentów. Dziś każdy lekarz w szpitalu ma określoną grupę pacjentów , którą prowadzi. Zna człą historię choroby. Przy systenie 12 godzinnym nie jest możliwe prowadzenie pacjenta przez jednego lekarza. A więc co, kolejne zanieszanie dla pacejentów i ich rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowa Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.internet.radom.pl 10.03.08, 20:46 to nie jest do końca prawda. lekarze przewyższają swoją wartość uwazają że pielęgniarki są głupie i tępe i wykonują tylko polecenia lekarzy tylko lekarze nie widzą ile wykonują za nich pracy w oddziałach chcą nawet żeby wypisywały za nich dokumentację bo im nawet tego się nie chce pisać. w nocy wezwać lekarza do pacjenta to tragedia dla pielęgniarki i chorego , często pielęgniarki same podejmują decyzję zanim lekarz się zjawi.teraz pielęgniarki mają wyższe wyksztAłCENIE i niekiedy to pielęgniarki zwracają lekarzowi uwagę na stan chorego niech wypowiedzą się pacjenci oni to widzą a lekarz domagają się pieniędzy a od pażdziernika mają kolejne zagwaratowaną podwyżrzkę płac wynegocjowaną w porozumieniu pażdziernikowym tylko im wciąż mało ciekawe co dalej wymyśla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.jmdi.pl 11.03.08, 15:50 >lekarze przewyższają swoją wartość uwazają że > pielęgniarki są głupie i tępe i wykonują tylko polecenia lekarzy tylko lekarze > nie widzą ile wykonują za nich pracy w oddziałach chcą nawet żeby wypisywały za > nich dokumentację bo im nawet tego się nie chce pisać. w nocy wezwać lekarza do > pacjenta to tragedia dla pielęgniarki i chorego , często pielęgniarki same > podejmują decyzję zanim lekarz się zjawi.teraz pielęgniarki mają wyższe > wyksztAłCENIE i niekiedy to pielęgniarki zwracają lekarzowi uwagę na stan > chorego niech wypowiedzą się pacjenci oni to widzą a lekarz domagają się > pieniędzy a od pażdziernika mają kolejne zagwaratowaną podwyżrzkę płac proszę bardzo - lecz się u pielęgniarek, na pewno każda samodzielnie zoperuje wyrostek, zdecyduje o właściwej farmakoterapii i wypisze ci recepty. A jak ppełni błąd - to weźmie za to odpowiedzialność, podobnie jak za pozostałych 100 pacjentów którzy w tym samym czasie będą pod jej opieką jeżeli uważasz, że wyższe wykształcenie wystarczy - polecam ci moją opiekunkę do dziecka, która zrobiła licencjata wieczorowego z informatyki i nie wie, co to assembler nie mówiąc nawet o linuksie - a też ma wyższe wykształcenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.internet.radom.pl 11.03.08, 21:12 roszę bardzo - lecz się u pielęgniarek, na pewno każda samodzielnie zoperuje > wyrostek, zdecyduje o właściwej farmakoterapii i wypisze ci recepty. A jak > ppełni błąd - to weźmie za to odpowiedzialność, podobnie jak za pozostałych 100 > pacjentów którzy w tym samym czasie będą pod jej opieką > > jeżeli uważasz, że wyższe wykształcenie wystarczy - polecam ci moją opiekunkę d > o > dziecka, która zrobiła licencjata wieczorowego z informatyki i nie wie, co to > assembler nie mówiąc nawet o linuksie - a też ma wyższe wykształcenie ale głupoty czepił sie wykształceniai i tego co jest jego obowiązkiem - nie pisze nic o dyżurach, wezwaniach do chorego, prywatach (to akurat przemilczy!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazerny Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 22:31 > ale głupoty czepił sie wykształceniai masz rację cholerny wykształciuch jak śmiał zmarnowac 20 lat ucząc się nie wiadomo po co zamiast tworczo z łopata w dłonmi tworzyc dobrobyt kraju i jeszcze się chwali... zwolnic go niepotrzebni nam tacy z dyplomem, my robotnicza siła sami się uleczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.rad.vectranet.pl 12.03.08, 17:22 Pazerny lekarzu! Tys tez 20 lat studiowal? gratuluje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazerny Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 17:32 no cóż z łopatą mogłem biegac po podstawówce a tak to liceum, studia, staż, jedna specjalizacja, druga specjalizacja, podspecjalizacja wyszło 21 lat... a jeszcze doktorat w trakcie... tyle lat bez łopaty, tyle lat byłem darmozjadem zonku - komuszku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.rad.vectranet.pl 12.03.08, 18:53 za to teraz odplacasz sie ojczyznie co cie 21 lat ksztalcila placac podatki z gabinetu prywatnego. To ilu pacjentow przerabiasz w 1 popoludnie? 30? Kazdy da 80 zl i spedzi w gabinecie gora 10 minut? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazerny Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 19:29 To ilu pacjentow przerabiasz w 1 > popoludnie? 30? Kazdy da 80 zl i spedzi w gabinecie gora 10 minut? jestem anestezjologiem zonku.... a komuszkiem czemu jesteś??? poczytaj swoje wypowiedzi z 2 ostatnich dni.. sam zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.rad.vectranet.pl 12.03.08, 20:25 aaa to frustracyjka, co? nie ma gdzie dorobic? Dlatego tak sie burzysz? Coz ja tez pracuje w nadgodzinach- czasem jest to konieczne a pracodawca za nie nie placi. Nie porzucam stanowiska pracy z tego powodu mimo ze nawet gdyby nie zagroziloby to niczyjemu zyciu.Kwestia etyki i dobrego smaku. Niestety wielu te pojecia sa obce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.rad.vectranet.pl 12.03.08, 19:08 a i jeszcze 1 pytanie: czy w twoim lekarskim umysle zrodzila sie mysl iz pytanie o to, czy studiowales 21 lat jest przejawem komunizmu? gratuluje inteligencji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: 82.139.46.* 12.03.08, 10:08 Co ty anka p..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 10.03.08, 09:45 Ja też chcę pieniędzy za sobotę i niedzielę, bo wtedy odpoczywam po pracy. Zawód lekarza calkiem schamial... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.08, 11:22 schamial to delikatnie powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.radom.pilickanet.pl 10.03.08, 14:38 limity to oni wyrabiaja rzeczywiście. "Dobry" specjalista prywatnie jest w stanie przyjąc w ciągu trzech godzin nawet dwudziestu pacjentów, każdy po siedem dyszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.rad.vectranet.pl 10.03.08, 15:50 Lekarze ,jak zwykle, pogadają ,postraszą i grzecznie przyjdą do roboty . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.08, 21:40 dajcie spokój lekarzom nie chcą pracować niech odejdą. W tym kraju nie ma przymusu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radykal Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: *.tkdami.net 11.03.08, 14:36 Popieram. Tylko jak odeszli, to na dobre. Tak chcial zrobić kilka miesięcy wcześniej dyrektor szpitala w Krychnowicach p. Ślifirczyk. Nie chcial przywrócić do pracy tych lekarzy, którzy się zwolnili. To zrobil się szum. I minister kazala przyjąć. Co za brak konsekwencji. Jeżeli minister kazala i rozbisurmanila lekarzy, to teraz niech przyjdzie do prace w radomskich szpitalach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xox Re: Lekarze wyrabiają limit i odchodzą IP: 80.50.167.* 11.03.08, 21:33 no wlasnie! popieram - dawac tu Minister! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa wcześniej byłam za nimi teraz już jestem przeciw IP: *.internet.radom.pl 12.03.08, 20:11 pochodzę z rodziny w której jest wielu lekarzy. Mam też przyjaciół parających się tym zawodem. I stwierdzam , że jak do tej pory zawsze brałam ich stronę to teraz jestem przeciwko ich działaniom. To niedopuszczalne , żeby tak lekceważyli sobie zdrowie i życie pacjentów którzy powierzyli im siebie na oddziałach szpitalnych. Powinni odpowiadać przed sądem za takie narażanie tych ludzi. teraz już nie mają tak źle. Finansowo powodzi im się naprawdę nieźle. Z czasem miało być też coraz lepiej. Ale nie, po trupach do kasy. HAŃBA A co do odpowiedzialności za błędy lekarskie to nieprawdą jest , że u nas jest podobnie jak na zachodzie - gdzie odszkodowania przyznawane pacjentom są naprawdę znaczne. U nas są to marne grosze (o ile udowodni się winę lekarza, a o to w ich hermetycznym środowisku jest bardzo, bardzo trudno) . Wiem co piszę bo reprezentuję sądownictwo i wielokrotnie miałam do czynienia ze sprawami które na oko były w 100% do wygrania, a jednak biegli lekarze, wręcz na przekór logice pisali w swoich opiniach, że lekarz nie jest winny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nico Brawo Ewa !!! IP: *.centertel.pl 12.03.08, 21:02 Ja w przeciwieństwie do Ewy nie mam LEKARZY... w rodzinie i bardzo się z tego powodu cieszą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Brawo Ewa !!! IP: *.tkdami.net 12.03.08, 21:33 Patologia, która dopadła środowisko lekarskie przerosła chyba samych lekarzy. Kłamstwo goni kłamstwo: pensje "600 zł." w sytuacji kiedy (Dorn miał rację) "pokaż lekarzu co masz w garażu". Przysięga Hipoktatesa to detal bez znaczenia. W prywatnych gabinetach brak kas fiskalnych choć musiały je montować nawet kioskarki. Układy i wpływy pomogły. Dziś związkowiec z Tochtermana użalał się, że muszą wypoczywać. Ale gdyby im słono zapłacić to by nie musieli. Dziś byłem u lekarza specjalisty do którego czeka sie kilka miesięcy. Przyszedłem bez zapisu bo chodziło o krótką poradę. Jest 1,5 godz. przed końcem pracy. Przed gabinetem pusto pan doktor siedzi bezczynnie w gabinecie. Po 25 minutach ubrany-wychodzi. Kto ustala takie obciążenie pacjentami, że dochodzi do takich kpin z zakładu pracy i chorych ludzi? Do tej pory łapówki stanowiły nieodłączny atrybut tego zawodu. Gdy im to wytknięto zagrali na nosie wszystkim. Są zorganizowani i szantażują wszystkich w tym kraju. Wykorzystują również bezlitośnie wejście Polski do UE. Muszą jednak pamiętać, że bardzo łatwo o przydomek który sam ciśnie się na usta - "mnordercy", ponieważ wielu ludzi życiem zapłaciło za ich korporacyjne fochy. Szkoda wielka, że prawo nie znalazło sposobu aby właściwie potraktować sprawców. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Brawo Ewa !!! 12.03.08, 22:27 Najlepsze w tym wszystkim jest to ,ze nikt nie moze podac lekarzy do sadu za to ,ze nie przychodza do pracy.A dlaczego?Bo oni dzialaja zgodnie z prawem i ewa niby pracujaca w sadzie powinna o tym wiedziec.Ale jak sie jest pania sekretarka w sadzie to o prawie wie sie tyle ,co o medycynie.Podac do sadu mozna ,ale panstwo polskie za niezapewnienie opieki medycznej swoim obywatelom,czyli za niewywiazanie sie z konstytucyjnego obowiazku.Zycze powodzenia w dochodzeniu swoich praw.Na tzw.Zachodzie lekarze ,zaleznie od kraju sa ubezpieczeni przez swoich pracodawcow,wiec nikt nic nie placi z wlasnej kieszeni odszkodowan.Wysokosc odszkodowan zasadza sad ,a nie lekarze wiec pretensje nalezy tez kierowac gdzie indziej.Nikt z nas nie skladal przysiegi Hipokratesa,ale media Wam wmowily co innego.Ciekawe na co przysiegali politycy wszystkich opcji ,jak obiecywali swoim wyborcom gruszki na wierzbie.Lekarze w tej chorej rzeczywistosci usiluja tylko przetrwac ,zyc na jako takim poziomie i nie umrzec z przepracowania w wieku 40 lat.Ja swoich znajomych spotykam najczesciej na lotniskach -kazdy z nas leci do pracy w inna strone.Ja tez bezlitosnie wykorzystalam wejscie do Unii,tak jak ten kraj bezlitosnie wykorzystywal przez X-lat moja wiedze i umiejetnosci za glodowe stawki.A co z tymi Polakami-nie lekarzami co szukali i znalezli dobra prace w UK?Tez sa bezlitosni,dlatego,ze wzieli sprawe w swoje rece i chca godnie zyc?Zapamietaj sobie narodzie "raz na jutro"-lekarz to wolny zawod.Czasy niewolnictwa juz sie skonczyly.To se ne vrati.Mozecie tylko pomstowac na forum i odkladac kase na planowe operacje i leczenie ,bo nasi decydenci niedlugo sprywatyzuja wszystko.A o tym co jest teraz bedziecie mogli tylko pomarzyc i z rozrzewnieniem bedziecie wspominali te czasy.Polacy z Anglii juz wiedza o czym pisze i przylatuja sie leczyc do Polski ,bo juz sprobowali tamtejszego systemu.Roznica z Polska jest taka,ze tam swietnie placa lekarzom ,a dostep do lekarza jest bardzo mocno ograniczony.Jak juz sie komus wreszcie uda dostac do lekarza to jest przeszczesliwy i nawet slowka nie pisnie,ze 3 lata czekal na operacje.W Polsce bedzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Brawo Janek !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 23:10 sie wzruszyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j Re: 12.03.08, 22:54 Zgadzam się. Patologia w środowisku lekarskim przybiera coraz to nowe kształty: od kpiny, poprzez bezczelność, na cwaniactwie bedusznych lekarzy kończąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Brawo Ewa !!! IP: *.chello.pl 12.03.08, 22:59 Możesz mi pokazać chociaż jednego lekarza, który składał przysięgę Hipokratesa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Brawo Ewa !!! IP: *.tkdami.net 13.03.08, 10:02 To jakim prawem otrzymują dyplomy ukończenia medycyny. Przysięga Hipokratesa powinna być warunkiem koniecznym otrzymania dyplomu lekarza. Koniecznym! Kto odpowiada za taki skandal. Ale pewnie jacyś profesorowie ze środowiska medycznego załatwili po cichu sprawę. Znów zrobili dobrze ale dla swojego środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Oto Przysięga Hipokratesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 14:16 Przysięgam na Apollona lekarza, na Asklepiosa, Hygieje, i Panaceje oraz na wszystkich bogów i boginie, biorąc ich na świadków, że wedle mej możności i rozeznania będę dochowywał tej przysięgi i tych zobowiązań. Mistrza mego w tej sztuce będę szanował na równi z rodzicami, będę się dzielił z nim mieniem i na żądanie zaspokajał jego potrzeby: synów jego będę uważał za swoich braci i będę uczył ich swej sztuki, gdyby zapragnęli się w niej kształcić, bez wynagrodzenia i żadnego zobowiązania z ich strony; prawideł, wykładów i całej pozostałej nauki będę udzielał swym synom, synom swego mistrza oraz uczniom, wpisanym i związanym prawem lekarskim, poza tym nikomu innemu. Będę stosował zabiegi lecznicze wedle mych możności i rozeznania ku pożytkowi chorych, broniąc ich od uszczerbku i krzywdy. Nikomu, nawet na żądanie, nie dam śmiercionośnej trucizny, ani nikomu nie będę jej doradzał, podobnie też nie dam nigdy niewieście środka poronnego. W czystości i niewinności zachowam życie swoje i sztukę swoją. Nie będę operował chorych na kamicę, pozostawiając to ludziom zawodowo stosującym ten zabieg. Do jakiegokolwiek wejdę domu, wejdę doń dla pożytku chorych, nie po to, żeby świadomie wyrządzać krzywdę lub szkodzić w inny sposób, wolny od pożądań zmysłowych tak wobec niewiast jak i mężczyzn, wobec wolnych i niewolników. Cokolwiek bym podczas leczenia, czy poza nim, z życia ludzkiego ujrzał, czy usłyszał, czego nie należy na zewnątrz rozgłaszać, będę milczał, zachowując to w tajemnicy. Jeżeli dochowam tej przysięgi, i nie złamię jej, obym osiągnął pomyślność w życiu i pełnieniu tej sztuki, ciesząc się uznaniem ludzi po wszystkie czasy; jeżeli ją przekroczę i złamię, niech mnie los przeciwny dotknie. Równie dobrze Armia moze walczyc w Afganistanie z Bogurodzicą na wargach matolątko Odpowiedz Link Zgłoś