Dodaj do ulubionych

ZAKAZAĆ LEWOSKRĘTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 13:52
Wczoraj jak zwykle wracałem z pracy z Warszawy i jak zwykle powraca ciągle
ten sam problem: lewoskręty na całej trasie E7. Jest to tak bardzo
niebezpieczne że nawet statyski głupieją a kierowcom brakuje wyobraźni.ścenka
wyglądala następująco: polonez zapragnął skręcić na stację benzynową u
sytuowaną tuż przed początkiem dwóch pasów ruchu w stronę Radomia. Z
przeciwka ciągnął się ogromny korek więc polonez nie mógł skręcić czekając na
środku ulicy. Zaraz za nim gqwałtownie hamował TIR, później osobowy i tak
dalej aż bodajże piąty chicał korek ten ominąć i nadział się na ruszającego
już poloneza. A co byłoby gdyby złe warunki atmosferyczne, mgła, śliska
nawierzchnia itp? Strach pomyśleć. Co rusz jakiś bar, stacja benzynowa, motel
zjazdy do wiosek itp. Uważam, że o ile można byłoby po ciężkich oporach
zgodzić się na lewoskręty do wiosek to do barów i stacji benzynowych powinno
to być ZAKAZANE! W końcu nie jest to droga lokalna a międzynarowa trasa
szybkiego ruchu E7 a stacji i baów jest na tyle dużo po prawej stronie
jadącego że nie muszą skręcać i stwarzać zagrożenie. Kiedyś było to tematem
programu pani Jaworowicz. Widać że temat jest nadal aktualny.
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: ZAKAZAĆ LEWOSKRĘTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tkdami.net / 172.16.2.* 30.08.03, 08:34
      A co mają zrobić ci, których cel podróży znajduje się na
      lewo od drogi?
      • Gość: mopi Re: ZAKAZAĆ LEWOSKRĘTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tkdami.net 30.08.03, 08:38
        Ty kurwa tumanie przeciez napisał jasno , ze chodzi o skręt do barów , stacjii
        i tym podobnnym
        • Gość: haron Re: ZAKAZAĆ LEWOSKRĘTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.03, 12:16
          Tuman, przyjacielu, to m.in. taki gość, który rzuca mięsem, kiedy chce wyrazić
          inne zdanie, niż ktoś inny. Bo inaczej nie potrafi. Przemyśl to.

Co do zdania "kierowcy" - proponuję zejść na ziemię. Droga krajowa nr 7 (lub
          E77 jak kto woli) na odcinku Grójec-Radom jest trasą szybkiego ruchu tylko na
          nowej obwodnicy Białobrzegów. I na tym odcinku nie ma lewoskrętów. Na krótkim
          odcinku dwupasmowym między Jedlińskiem a Wsolą do lewoskrętu jest wydzielony
          kawałek osobnego pasa. Na odcinku Jedlińsk-Białobrzegi to normalna droga
          krajowa z utwardzonym poboczem. I tak trzeba po niej jeździć. Jak po normalnej
          drodze!.
          Winny w sytuacji, którą opisujesz jest nie kierowca poloneza, który czekał na
          skręt w lewo, tylko kretyn, który wyprzedzał z lewej kolumnę pojazdów, które
          się zatrzymały. Za taki manewr zabierałbym od ręki prawko na rok. Piszesz "po
          ciężkich oporach można zgodzić się na lewoskręty do wiosek ".
          Dawno nie widziałem większej arogancji. Wiesz, że tam mieszkają ludzie?. Nie są
          gorsi od Ciebie tylko dlatego, że nie mieszkają w mieście. I nic nie zmienia
          to, że Tobie się śpieszy.
          Zaś rozwiązaniem problemu lewoskrętów na drogach z utwardzonym poboczem wydają
          się być wysepki do skrętów, takie jakich kilka jest na odcinku Białobrzegi-
          Grójec. W miarę skutecznie eliminują bandyckie omijanie z lewej pojazdów
          skręcających w lewo. Chociaż widziałem już ćwierćgłówków, którzy wyprzedzali
          omijając wysepkę przeciwległym pasem.

Podobne rozwiązanie powinno być moim zdaniem proponowane właścicielom barów i
          stacji. Chcesz możliwości lewoskrętu do ciebie, sfinansuj taką wysepkę.

Co nie zmienia postaci rzeczy, że chamsto na drodze należy zwalczać, a nie
          promować zakazy to chamstwo sankcjonujące. Dzięki rozpędzonym debilom skręt w
          lewo nawet na wyraźnie oznakowanych i sporych skrzyżowaniach na drogach
          lokalnych to prawdziwy horror. Przejechałem grubo ponad pół miliona kilometrów
          i wiem co mówię.

Podsumowując - na drogach szybkiego ruchu problem jest rozwiązywany z
          definicji. Zaś na drogach pozostałych - wysepki, a poza tym mniej gazu i mniej
          wielkomiejskiej buty i arogancji, panie "kierowco".
          Pozdrawiam.

• Gość: Jassp Re: ZAKAZAĆ LEWOSKRĘTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.radom.pl 30.08.03, 12:58
            Gdy niedawno jechałem trasą nr 1 (Kutno - Gdańsk) widziałem że w okolicach
            wszystkich stacji bezynowych są zakazy wyprzedzania i podwójne linie ciągłe,
            wiec problem rozwiązano ostatecznie ,nie ma skrętu w lewo, ale za to za około
            500m dalej jest druga stacja po prawej stronie. Tam chyba zrobiono tak, że
            buduje się wszystko podwójnie, bar po lewo bar po prawo, stacja po lewo, stacja
            po prawo, no ale to jest strasznie kosztowne i ciekawe czy jak chcesz wybudować
            stacje po lewej stronie to musisz poszukać partnera(lub porozumieć się z
            konkurencją) na stacje po prawej stronie drogi?.
    • Gość: kierowca Re: ZAKAZAĆ LEWOSKRĘTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 14:23
      O jakiej Ty arogancji mówisz? Byłeś chociaż raz na Zachodzie i widziałeś
      tamtejsze rozwiązania? Są tak zwane drogi odbarczające ale Ciebie pewnie to nie
      obchodzi. Co 500 metrów (wg Ciebie) powinno zrobić się lewoskręty a wówczas
      droga do Wwy trwałaby 5 godzin. Nie chce rzucać mi się - jak to ujełeś - mięsem
      ale nic innego na Twoje wywody nie przuchodzi mi do głowy.I nie pisz o jakich
      nieutwardzonych poboczach bo wynika z tego że tą trasą jechałeś kilkanaście lat
      temu.I ostania sprawa: nie oceniaj wyprzedzającego kierowcy.Może jechał do
      szpitala, może w jakiejś innej pilnej sprawie. Twoja rola jako użytkownika
      drogi nie kończy się na kurczowym trzymaniu kierownicy (tak jak w większości)
      ale również jej obserwowania i zjechania jeżeli komuś innemu naprawdę się
      spieszy. Ale widzę że należych do grupy "jeżdżących inaczej". Pewnie jadąc
      mrucząc sobie pod nosem: co ja bede mu zjezdzoł. Niech uwoza. A dobze mu. Zeby
      tak wpad na koguś cołowo toby sie naucył jeździć tak jak jo - 37 km/h psy
      wypsedzaniu. Saluto
      • Gość: haron Re: ZAKAZAĆ LEWOSKRĘTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 16:22
        Po pierwsze naucz się korzystać z forum. Z układu wcięć widać, że wstawka o
        rzucaniu mięsem była nie do ciebie, tylko do "mopi".
        Po drugie podciągnij się w umiejętności czytania. Napisałem, że droga na
        odcinku Jedlińsk - B-gi jest drogą z UTWARDZONYM poboczem, a nie nieutwardzonym.
        Po trzecie jeżdżę tą trasą kilka razy w tygodniu.
        Po czwarte drogi odbarczające powstaną zapewne po przebudowie tego odcinka do
        drogi szybkiego ruchu. Ale póki co ich tam nie ma. I twierdzenie, że Ty się "po
        ciężkich oporach" możesz zgodzić na lewoskręty do wiosek jest niczym innym,
        jak przejawem arogancji.
        Po piąte nie pieprz mi o szpitalu, śpieszeniu się i podobnych bzdurach.
        Przejeżdżam w miesiącu średnio 4 tys.km. Należę do grupy kierowców jeżdżących
        poza miastem w granicach 120 km/h. Nie trzymam się "kurczowo" kierownicy i
        kiedy trzeba zjeżdżam, a kiedy nie trzeba - nie zjeżdżam. Kiedy warunki
        pozwalają sam wyprzedzam "na trzeciego". Ale facet, który wyprzedza STOJĄCĄ
        kolumnę 5 aut czekającą na skręt pierwszego auta w lewo, jest potencjalnym
        zabójcą i tak należy go traktować.

Widziałem niedawno debila, który na zakręcie dwupasmówki na wysokości
        Jedlińska, jadąc terenówką w kierunku Radomia tak się śpieszył, że wpieprzył
        się pomiędzy dwa samochody jadące w tym momencie równolegle obydwoma pasami w
        kierunku Radomia i doprowadził do wywrotki osobówki jadącej lewym pasem (prawym
        jechała ciężarówka). Sam 50m dalej wpadł bokiem na słup i do rowu. Oczywiście
        temu dupkowi nic się nie stało, ale jego pasażerka po spotkaniu ze słupem stała
        obok wozu z zakrwawioną głową. (Facetom z wywróconego Scenica na szczęście nic
        się nie stało. ) Ten gość "naprawdę się śpieszył" wg Ciebie, prawda?

Nie wiem jak jeździsz, ale jeżeli kultura Twojej jazdy jest taka sama, jak
        kultura Twoich wypowiedzi, to pasujesz jak ulał do przedstawionego wyżej
        obrazka.
        Mimo to pozdrawiam.

• Gość: DRUID Re: ZAKAZAĆ LEWOSKRĘTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 13:43
      ZAKAZ LEWOSKRĘTÓW DO BARÓW, ZAJAZDÓW, NA LODY, PARKINGI ITP!!!!!!1
    • Gość: GT Re: ZAKAZAĆ LEWOSKRĘTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internet.radom.pl 01.09.03, 16:38
      Nie istnieje coś takiego w świecie jak E7. Numer trasy Gdańsk-Budapeszt to E77.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka