Dodaj do ulubionych

Ponad tysiąc drzew w ciszy poszło pod topór

• akcja.radom Dla Pana Karasia. 17.04.08, 18:06
      I znowu "obudziliśmy się z ręką w nocniku". Przynajmniej jeden z radnych
      publicznie przyznał, że nie zapoznał się z projektem budżetu i szczegółowymi
      planami rozwoju. Mleko rozlane. Ale chwali się Panu (piszę z dużej, bo takie
      było Pana życzenie) fakt, że umiał Pan się do tego przyznać. Każdy popełnia
      błędy. Proszę zatem o staranne przeanalizowanie kolejnych inwestycji pod
      względem ekologicznym.
      To także nauczka dla innych radnych.
      Serdecznie pozdrawiam Lech.
      • bohdankaras Re: Dla Pana Karasia. 17.04.08, 19:25
        Szanowny Panie akcja.radom: A co ma do tego budżet?
        Jaki "szczegółowy plan rozwoju"? O czym Pan mówi? Pozdrawiam
        • akcja.radom Dla Pana Karasia. 18.04.08, 20:36
          Szanowny Panie.
          Budżet to nie tylko cyferki, które się muszą zbilansować. Budżet to ludzie, ich
          problemy, marzenia, nadzieje. To szansa lub klęska dla miasta, dzielnicy,
          wreszcie dla nas... Jeżeli zostaje Panu przedstawiony projekt budżetu, który np.
          zakłada budowę kompleksu mieszkaniowego, wiaduktu, ronda, kaskady, klombu przed
          ważnym urzędem itd.. moim zdaniem obowiązkiem Pana jako przedstawiciela
          mieszkańców jest za każdym razem zapytać: Co ma być wybudowane lub
          zmodernizowane? Jak to będzie wyglądać? Jaki jest stan obecny? Jakie będą
          przewidywane skutki inwestycji? W razie wątpliwości wizja w terenie. Na koniec
          strona finansowa. To bardzo proste choć czasochłonne. Moja wypowiedź nie jest
          skierowana wyłącznie do Pana. Można uniknąć wielu kłopotliwych sytuacji.
          Pozdrawiam Lech.
      • Gość: ola Re: Dla Pana Karasia. IP: *.rad.vectranet.pl 17.04.08, 21:53
        karas sie uaktywnil uwaga ma jakis interes .a haslo tu chce mieszkac,to idjotyzm
        ,chce jestem astronomem ,jest praca,ile ludzi by zostalo ,ale nie ma pracy,za
        chlebem do kielc warszawya poki co tu mieszkam
    • Gość: WERA wstyd mi za tych z radomia IP: *.radom.pilicka.pl 17.04.08, 18:27
      witam,
      ktos kto się żali nad drzewami które wycieli to nie ma w ogóle pojecia o czym
      mówi jak te "drzewa" wyglądały,
      pracuje blisko budowy i okna wychodzą na też na plac budowy, to były stare
      połamane spróchniałe drzewa, pod którymi jak się szło to groziło to
      niebezpieczeństwem zwalenia się gałęzi albo całego tego drzewa, jak ktos ma
      ochotę zobaczyć jak to wcześniej wyglądało, lub jakie te drzewa jeszcze zostały
      to moge mu wysłąć fotę na meila, lub niech sam przyjdze do fanbaberii od strony
      ogródka i zrobi "se" (mam na myśli P. Morgan-karier.... i resztę
      urzędasów-chcących zaistnieć) zdjęcie np, jednej akacji gdzie połamane gałęzie
      jakimś cudem jeszcze nie pospadały, na zielony namiot
      wiem dokładnie jak to wyglądało bo codziennie chodziłem przez ten stary park do
      pracy i pewnie mogą taką opinę podzielić uczniowie liceum Konopnickiej, bo tez
      tamtędy chadzali,
      az mnie zatrzęsło jak ten artykuł przczytałem, może by Pani Morgan
      zainteresowała się Panem który to powyicinał zdrowe drzewa ze skwerku, niedaleko
      Budowlanki a urzędasów skłonił do PRAWDZIWEJ PROMOCJI MIASTA RADOM nie w
      Radomiu (bo jak Radom mozna promować w Radomiu, podkładkami pod myszkę lub
      długopisami????, Pan G. z działu promocji miasta wie o czym pisze, może byś się
      człowieku zainteresował takim programem jak tvn24,dał reklame tnia siła robocza,
      ileś tam tysięcy wolnych rąk do pracy, tanie grunty na inwestycje, aj..........
      a skąd Ty możesz wiedzieć jak promować miasto jak zawsze byłeś urzędasem i żadne
      kursy marketingowe nie pomogą, a nie naklejał baner na ogrodzeniu "RADOM TU CHCE
      MIESZKAć" dla kogo ten baner?, dla mieszkańców??????)
      jedynie czego mi żal z miejsca budowy to starego boiska do piłki (jakoś nad
      boiskami ze brak w Radomiu nikt się nie użala)i miejsca gdzie można było
      swobodnie spuścić psa ze smyczy i policja się nie czepiała,
      nasuwa mi się cytat z piosenki KULT-u "45-89", wstyd mi za tych z Radomia (w tym
      przypadku urzędników)
      • bohdankaras Re: wstyd mi za tych z radomia 17.04.08, 19:35
        Ponieważ nie ma już żadnych nowych merytorycznych głosów w tej
        sprawie serdecznie dziękuję wszystkim Internautom za swoje głosy w
        temacie. I tym, którzy uważają, że tak naprawdę wycięcie ponad 1000
        drzew to żadna strata, bo przecież były stare i zniszczone oraz
        niezadbane i tym, którzy uważają, że wycięcie az takiej liczby to
        jednak spora strata. Jak wspomniałem sam głosowałem za powstaniem
        Centrum, wierzę więc, że umowa z misatem dotycząca nowych nasadzeń
        zostanie w pełni zrealizowana!
        • Gość: procent Re: wstyd mi za tych z radomia IP: *.rad.vectranet.pl 17.04.08, 22:22
          dajcie juz spokoj ,nie piszcie ,bo sld ma 4,moze 5 proc poparcia i karas teraz
          sie uaktywnil,i miesza ,sam glosowal,teraz szuka naiwnych
        • Gość: nieradomianin Re: wstyd mi za tych z radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 23:25
          Panie Bohdanie, słusznie pan spuentował temat drzew stwierdzeniem, że trzeba
          teraz dopilnować nowych nasadzeń. W tym temacie dalsza dyskusja nie posunęła by
          nas ani o krok do przodu.
          Proponuję zainteresować się nowym tematem, problemem odpadów. Polecam lekturę
          art. w GW. "Miało być boisko a jest wysypisko". Opisana sytuacja to kwintesencja
          braku koordynacji działań gminy. Tu jest wiele do zrobienia. Tu też było by
          czego dopilnować... :-)
          • Gość: radomianin Re: wstyd mi za tych z radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 23:32
            Musiał tak spuentować, bo stało się oczywistym, że bulwersuje się
            skutkami swojego własnego głosowania i dlasza dyskusja tylko by go
            pogrążała.
            • bohdankaras Re: wstyd mi za tych z radomia 18.04.08, 07:09
              Jasne tak się zbulwersował własnym głosowaniem, że aż napisał na ten
              temat interpelację i opisał całą sprawę na blogu. Gratuluję
              intelektu...
              • Gość: nieradomianin Re: wstyd mi za tych z radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 08:00
                Spokojnie! Od czasu głosowania sytuacja mogła się zmienić i pogląd
                radnego na daną sprawę również.
              • Gość: radomianin Re: wstyd mi za tych z radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 13:12
                Zbulwersował się skutkami własnego głosowania, bo jego intelekt nie
                był w stanie ich przewidzieć, a umiejętności czytania ze
                zrozumieniem nie starczyło, by uchwalane dokumenty mu w tym
                dopomogły. Gratuluję intelektu i umiejętności czytania ze
                zrozumieniem...
                Dobrze, że choć ten blog jest. I interpelację można napisać. Może
                jakoś da się zadymić sprawę.
                • cosmicfactory Re: wstyd mi za tych z radomia 18.04.08, 15:29
                  A wam matoły ktoś płaci żeby bronić takiej wyrąbanki drzew?Karas nie
                  daj się to pewnie betonowa część pisuarów tak ujada!Ale jakbyś
                  posłuchał co ludzie na mieście mówią to oznacza ich bliski
                  koniec.Także tych intelektualistów typuŚcibor,Karolek
                  Sońta,Pacholczak,Ajgorek Marszałkiewicz,Skiba czy Łepecki i jego
                  banda.
    • Gość: abc Ponad tysiąc drzew w ciszy poszło pod topór IP: 217.96.36.* 18.04.08, 06:53
      Którzy radni dali 1 000 000 zł na inwestycje w Parku Kościuszki?
      Lokalizacja amfiteatru dla 12 000 do 20 000 osób przed budynkiem UW
      jest barbarzyństwem. Tu sie mleko jeszcze nie rozlało !!!!!
      Natychmiast trzeba te pieniądze odebrać Prezydentowi.
      Uchwała do reasumpcji!!
    • Gość: NIETKA to WINA "myślących inaczej" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 13:40
      urzędniKÓW. Nic ich nie obchodzi zieleń w Radomiu. Wycina się drzewa
      pod pozorem "nie rokujących na przeżycie" To czysty DEBILIZM i próba
      robienia z ludzi KRETYNÓW. Ale ludzie nie są takimi DEBILAMI jak
      radomscy urzędnicy.Wszystko widzą.
      A nowe drzewa będa rosły 40 lat żeby były tak duże jak te
      powycinane.
    • sono_andrzej Ponad tysiąc drzew w ciszy poszło pod topór 18.04.08, 20:36
      Pamiętam jak dziś przeróżne propozycje zagospodarowania tego terenu.
      Mówiło się nawet o dużym parku północnym na wzór Central Park.
      Oczywiście można było i tak sprawę załatwić.

Osobiście jestem zwolennikiem zagospodarowania tego terenu nieco
      inaczej niż park.

Kwestię drzew zawalono na etapie decydowania o przyszłości tego
      terenu, a było to w roku wyborczym 2006. Niektórym może się to
      wydawać zaskakujące, że radni wówczas zaakceptowali to co pokazał
      inwestor. I wtedy jakoś nikt nie upominał się o te drzewa. A
      projektów było sporo... Mnie takie podejście radnych nie dziwi. Mało
      tego nie spodziewałem się i nie spodziewam się niczego lepszego po
      zakończonej sprawie oczka wodnego na Michałowie, gdzie przez lat 10
      radnym nie chciało się ustanowić użytku ekologicznego.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakie kolwiek wątpliwości do podejścia
      radnych i władz miasta do kwestii ochrony przyrody, to rozwiewam je
      i mówię, że decydentom w Radomiu nie zależy na przyrodzie, drzewach,
      użytkach ekologicznych itd. Jeżeli byłoby inaczej to widzielibyśmy
      konkretne czyny.

Miasto mogło zabezpieczyć los przynajmniej niektórych drzew. Jednak
      jak sądzę, nikt z UM nawet się tym nie zainteresował.
      Przyrodnikom radzę wyciągnąć z tej sprawy wnioski i ująć je przy
      najbliższych wyborach samorządowych.
      • akcja.radom Re: Ponad tysiąc drzew w ciszy poszło pod topór 19.04.08, 14:29
        Sono - to nie tylko los drzew mnie martwi. Jak sądzę wiele z nich można było
        uratować? To kwestia ignorancji, nonszalancji, zarozumiałości ( i innych cech,
        których tutaj pozwolę sobie nie wymienić) władz miasta, rady ostatnich kilku
        kadencji. To po trosze i nasza wina. Jesteśmy za mało aktywni, brak nam odwagi
        do działania, z góry zdajemy się na wolę kilku lokalnych aktywistów partyjnych.
        Jest także grupa radnych skutecznie uchylająca się od trudnych pytań (wiesz o
        kogo chodzi..) To stale ci sami ludzie.
        Pozdrawiam Lech.
        • Gość: nieradomianin Re: Ponad tysiąc drzew w ciszy poszło pod topór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 16:43
          Masz LECH rację. Radomianom brak postawy obywatelskiej. Aktywności, działania,
          zrozumienia sytuacji a jednocześnie wymagania konkretnych działań od władz. Aby
          dogonić społeczeństwa Zachodu musimy stać się społeczeństwem obywatelskim. A do
          tego nam jeszcze kawałek zostało. No może nie nam osobiście, ale większości ludzi.
          Nieradomianin
          • Gość: życzący dobrze Re: Ponad tysiąc drzew w ciszy poszło pod topór IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.08, 17:24
            A ja bym proponował aby radny Karaś został naczelnym redaktorem
            miasta Radomia.Wszystko umie przewidzieć,wszystko wie najlepiej,
            wszystkich zna, wszystkich umie ocenić i każdemu umie dokopać jest
            taki amerikański.Uśmiałem się jak w swoim blogu napisał,że ostatnio
            wejść na jego stronę dokonało około tysiąca osób.Po komentarzach pod
            jego blogami zainteresowanie jego wypocinami chyba nie jest
            świadectwem dużego zainteresowania internautów, a dla przykładu
            podam przykład:dałem ogłoszenie na allegro, że sprzedaje samochód,
            wejść na stronę było 926,zadzwoniło do mnie w sprawie kupna 5 osób,a
            samochodu jak nie sprzedałem tak nie sprzedałem.Panie Karaś trochę
            skromności. Z dnia na dzien galopuje pan coraz szybciej przez nikogo
            nie zatrzymywany tylko aby koń panu wytrzymał.
            • bohdankaras Re: Ponad tysiąc drzew w ciszy poszło pod topór 19.04.08, 17:40
              Witam. Ja wiem, że dla wielu popularność mojego bloga jest solą w
              oku. 200 - 400 wejść dziennie to już po prostu norma. Jak na lokalny
              blog o charakterze samorządowym to naprawdę bardzo dobry wynik.
              Jakie to jednak radomskie, komuś się coś udaje, to trzeba mu
              dokopać. Nieprawdą jest, że "wszystko wiem lepiej", staram się
              bowiem swoje informacje opierać na sprawdzonych żródłach (choć
              rzeczywiście czasem zamieszczam także coś z "magla"). Często też
              przyznaję się do własnych błędów, więc zarzuty sa zupełnie
              nietrafione. Dodam jednak, iz takie anonimowe komentarze "spływają
              po mnie", nie cierpię bowiem tchórzostwa! Proszę się podpisać z
              imienai i nazwiska (ale prawdziwego!), wtedy nad Pana wpisem pochylę
              czoła! A teraz specjalnie dla Pana statystyka odwiedzin z wczoraj
              (piątki to zwykle najsłabsze dni):

Liczba wejść Strona z linkiem do bloga

98 blogfrog.pl/index.php/go/NDQ4NzEw/A-jednak-wprowadzil-w-blad-
              Foliowy-lobbing-PiS-lubi-Wyborcza-Jubileusz-Strefy-ani-slowa-o-jej-
              tworcach-/2566
              48 blogfrog.pl/index.php/go/NDQ3Mzgw/Owocna-inauguracja-Gdzie-
              stadion-Radomiaka-Wycinka-drzew-nie-tak-mialo-byc-Kadrowe-przymiarki-
              /2566
              38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html
              38 blogfrog.pl/index.php/go/NDQ5OTQw/-Jajcarz-roku-wybrany-juz-dzis-
              Nieprzemyslany-atak-O-zatrudnieniu-i-wynikach-spolek-1-Co-w-sprawie-
              stadionu-Broni-/2
              14 www.google.pl/search
              12 radomiak.info/forum/viewtopic.php
              5 bohdankaras.blog.onet.pl/2,ID260003164,index.html
              5 radom.blox.pl/html
              3 www.google.com/search
              2 blogfrog.pl/index.php/ramka/448710/2566
              1 bohdankaras.blog.onet.pl/
              1 forum.radomiak.info/viewtopic.php
              1 szukaj.onet.pl/query.html
              1 abortowanieduszy.blox.pl/2008/04/Nie-nalezy-przesadzac-z-
              paracetamolem.html
              W razie wątpliwości służę statystykami z najlepszych dni i
              pozdrawiam Pana zazdrośnika! :-)
              • akcja.radom Dla PANA bohdankaras. 19.04.08, 19:13
                W twojej wypowiedzi brak logiki. Skoro, jak twierdzisz masz kilkaset wejść na
                stronę dziennie to znaczy, że Radomianie szukają... Poszukują zmiany. Widzą jak
                rozwija się Radom i jak rozwijają się inne miasta i gminy. Chyba wystarczy
                pyskówek i obietnic bez pokrycia. Oni szukają nadziei, programu, wizji,
                strategii. Szukają też człowieka, który byłby gwarantem takich zmian.
                Lech
                • bohdankaras Re: Dla PANA bohdankaras. 19.04.08, 19:29
                  Bardzo dobra wypowiedź Panie Lechu! I świetna diagnoza! I szukają
                  też wiarygodnego źródła informacji, chcąc skonfrontować wiedzę,
                  którą otrzymują z mediów ze spojrzeniem z drugiej strony. Dlatego
                  tak chwaliłem Kubę Kluzińskiego, Kubę Kowalskiego i Radka
                  Witkowskiego, że również zaczęli przelewać swe myśli na bloga (bo
                  blogi to także element tworzenia społęczeństwa obywatelskiego). Dwaj
                  ostatni jednak kilka miesięcy temu odpuścili, a szkoda...
                  • akcja.radom Re: Dla PANA bohdankaras. 19.04.08, 19:41
                    To za mało. Dostęp do internetu w Radomiu to jeszcze więcej przywilej niż norma.
                    Forum GW oraz lokalne blogi mają bardzo ograniczony zasięg. Fatalny jest dostęp
                    do DAMI. Radom nie ma lokalnego radia z prawdziwego znaczenia. Na razie trzeba
                    szukać innych rozwiązań.
                    Lech
          • akcja.radom Dla nieradomianina. 19.04.08, 19:24
            No to na co czekasz?
            Ja coś robię. Do końca roku nie powinno być w Radomiu gospodarstwa domowego, do
            którego nie dotarłaby ulotka "Akcji". Szacujemy ich ilość na 20000 szt. Sam twój
            udział w tym forum to też jakaś forma aktywności. Przekonaj do tego jeszcze
            kogoś. To będzie dopiero coś.
            Pozdrawiam Lech.
            • Gość: nieradomianin Re: Dla Lecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 14:45

A skąd wiesz, że czekam i nic? Nie czekam, przekonuję innych. Choćby na tym
              forum. I nie tylko na tym forum.
              To co napisałem o Radomianach to moje spostrzeżenia z rozmów z ludźmi. Może
              rzeczywista sytuacja jest lepsza niż poziom większości wypowiedzi na forum, ale
              i tak uważam, że większość mieszkańców tego miasta ma kompleks Radomia. Kiedyś
              to Kielce zabierały im wszystko, teraz Warszawka, PIS, PO, SLD, Jacyś Syjoniści
              itd. Wróg zawsze był i gdzieś się czaił. To był i jest rodzaj czarnego luda z
              czasów pogańskich. Mam nadzieję, że się z tego otrząśniemy i uwierzymy w swoje
              możliwości.
              A one są! Położenie, potencjał (wielkość miasta), kadra ludzi wykształconych,
              sąsiedztwo Warszawy i możliwości świadczenia pewnych usług dla rynku
              Warszawskiego. Widzę kilka rzeczy, które podniosły by to miasto i sprawiły, że
              ludzie nabrali by wiary, we własne siły. Pewnie warto by mówić do ludzi młodych,
              bo starszych trudno będzie z tego wyzwolić.
              A tak z obserwacji to nie wszędzie jest tak idealnie. Jest tu u nas wiele do
              zrobienia, potrzebujemy inicjatywy i politycznej świeżej krwi, ale są miasta
              gdzie jest gorzej. I ta konkluzja (choć może niezbyt ambitna) niech będzie
              początkiem lepszego myślenia przez nas o nas samych. :-)
              • akcja.radom Dla nieradomianina. 20.04.08, 20:12
                Jeżeli tak to życzę powodzenia.
                Zdanie moje jak i stanowisko "Akcji" jest adekwatne do możliwości miasta,
                warunków, położenia, zasięgu, wpływów itd.. Jeżeli sami sobie nie poradzimy to
                nam nikt nie pomoże. To my powinniśmy stanąć na czele nieformalnego regionu. To
                my musimy odzyskać przewodnictwo, zaufanie, nadzieję mieszkańców okolicznych
                gmin. Są możliwości. Ja Ci życzę powodzenia.
                Pozdrawiam Lech.
    • Gość: xyz Ponad tysiąc drzew w ciszy poszło pod topór IP: *.rad.vectranet.pl 20.04.08, 14:14
      Jeśli tak, to można było zdecydować, że będzie tam park. I tak źle i tak
      niedobrze???
    • Gość: Limba Ponad tysiąc drzew w ciszy poszło pod topór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 22:01
      Jeszcze nie słyszano, żeby w Radomiu wycięte drzewa były zdrowe -
      zawsze Wydział Ochrony Środowiska UM się odszczekuje, że były chore,
      stare, kalekie. A ja wiem, że tutaj tak nie było - zresztą jeśli tam
      faktycznie było 1000 drzew, to musiałby w Radomiu być pomór, żeby
      wszystkie były chore. A poza tym - dobry projektant zanim wybierze
      wariant do realizacji, zrobi 10 innych - może byłby wariant z
      utrzymaniem najwartościowszych drzew? A na uwagi do planu
      miejscowego zawsze są odpowiedzi zwane "odfajkowaniem" sprawy, może
      radni wogóle uwag nie czytają, tylko zdają się na to, co napiszą
      urzędnicy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się