Dodaj do ulubionych

Na Piotrówce archeologia na żywo

03.06.08, 21:41
Szacuneczek dla Pana Michała! Za to, że do Radomia wrócił i dzięki swej pracy
tworzy wartość dodaną dla tego miasta.

Chętnie odwiedziłbym średniowieczną osadę, ale z przyczyn technicznych nie
jestem tego w stanie zrobić. Może w przyszłym roku dam radę.

Pozdrawiam

radomski.vis, dawny michal.vel.misiek
Obserwuj wątek
    • Gość: michał Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 13:55
      Impreza odbywa się dzięki finansom Prezydenta Miasta Radomia

ponadto wspierają ją
      piekarnia Fogiel www.fogiel.pl/
      (chleb ciemny i jasny dla wykonawców do wyboru)

wsparło naszą imprezę Nadleśnictwo Radom www.radom.lasy.gov.pl/radom/
      (drewno opałowe przekazane na potrzeby pokazów i konstrukcyjne użyczone)

oraz Spółdzielnia Mleczarska www.rolmlecz.com.pl/
      (Maślanka, mleko i twaróg, dla wykonawców)

Zakład Masarski "Krawczyk" www.krawczyk.net.pl/
      (mięso i kiełbasa dla wykonawców)
      • Gość: michał Program Spotkania z archeologią-Piotrówka 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 13:56
        Autorzy :Michał Majcher,Elżbieta Skubicha
        Tytuł imprezy: SPOTKANIA Z ARCHEOLOGIĄ – PIOTRÓWKA 2008.
        Życie codzienne we wczesnośredniowiecznym Radomiu.
        Miejsce imprezy: grodzisko Piotrówka
        Termin imprezy : 7.06 – 8.06. 2008
        Impreza odbywać się będzie w ramach tegorocznych DNI RADOMIA
        Krótki opis imprezy:
        W otwartej formule pokazów archeologii żywej zaprezentowane zostaną
        zrekonstruowane na podstawie wyników badań, różne aspekty życia codziennego i
        tzw. kultury materialnej (rzemiosła, obrzędy, sprzęty, narzędzia, broń, stroje,
        itp.) w słowiańskiej osadzie nad Mleczną. Wystąpią grupy specjalizujące się w
        odtwarzaniu życia codziennego, dawnych rzemiosł, walki, zwyczajów, posługujące
        się wiernymi kopiami narzędzi, broni, strojów i sprzętów itp., inscenizujące
        dawne obrzędy z terenów Słowiańszczyzny ( „Osada Krywicka” z Białorusi). W
        programie dwudniowej imprezy znajdą się także koncerty muzyki dawnej wraz z
        pokazami tańców i zabaw (grupa „Jawaryna” i „Stary Olsa” z Białorusi oraz
        „Południce” z Krakowa). Przewidziane są różne gry i zabawy z publicznością a
        także zajęcia typu warsztatowego z możliwością samodzielnego wykonania wybranego
        przedmiotu starymi technikami. Impreza będzie towarzyszyć tegorocznym obchodom
        Dni Radomia.
        Szczegółowy opis imprezy:
        Cele imprezy:
        - promocja miejsca historycznych początków Radomia, a tym samym powstania Parku
        Doliny Mlecznej - rekonstrukcji krajobrazu i zabudowy wczesnośredniowiecznej-
        „Skansenu” Archeologicznego
        - cel edukacyjny - poszerzenie wiedzy o życiu we wczesnośredniowiecznym Radomiu
        - wzmocnienie wśród mieszkańców Radomia identyfikacji z miejscem pochodzenia i
        jego dziedzictwem kulturowym a wraz z tym budowanie więzi opartych na
        świadomości wspólnego dziedzictwa kulturowego, potrzeby jego ochrony i
        pielęgnowania,
        - pobudzenie wyobraźni historycznej oraz zainteresowań związanych z przeszłością
        naszego miasta
        - zachęcenie mieszkańców Radomia do odwiedzania doliny Mlecznej
        Pokazy zaplanowano tak, aby rekonstruować te aspekty życia codziennego, których
        ślady odkryto w zespole osadniczym Piotrówka wzbogaciwszy je o inscenizacje
        mitów, zwyczajów słowiańskich a także tradycyjna i średniowieczną muzykę i taniec.
        W tym celu na grodzisku „Piotrówka” powstanie zrekonstruowana - osada
        wczesnośredniowieczna złożona z kilku wiernych kopii namiotów oraz stoisk -
        wiat. Publiczność odwiedzając poszczególne stoiska zapozna się z życiem
        codziennym naszych przodków:
        - przygotowaniem pożywienia (m.in.: mieleniem mąki na żarnach, wędzeniem ryb i
        mięsa, pieczeniem podpłomyków),
        - technikami wytwarzania tkanin i krajek, przędzeniem wełny, haftem, ówczesnym
        ubiorem (uczestnicy pokazów ubrani będą w wierne kopie ówczesnych strojów),
        surowcami służącymi d farbowania.
        Zaprezentowane zostaną także różne rzemiosła i wytwórczość, którymi trudnili się
        mieszkańcy znad Mlecznej.
        Pokażemy:
        -obróbkę drewna, zaprezentujemy snycerstwo; publiczność będzie mogła także
        zapoznać się z kopiami narzędzi ciesielskich oraz bednarskich;
        -szewstwo i kaletnictwo, m.in. pokaz wykonywania ciżem, kaletek, sakiewek,
        rzemieni połączone z barwną opowieścią o historii rzemiosła i dawnych metodach
        wyprawiania skóry oraz prezentacja gotowych wyrobów;
        -garncarstwo - produkcja naczyń przy użyciu wolnoobrotowego koła garncarskiego
        (w tym także form naczyń odkrytych w Radomiu), a także pokaz lepienia naczyń z
        wałków i taśm,
        - wczesnośredniowieczne kowalstwo,
        -bicie monet,
        - techniki jubilerskie - wykonywanie kopii ozdób i części stroju z metali
        kolorowych,
        - warsztat rogownika i wyroby z kości i poroża.
        Odbędą się pokazy produkcji paciorków szklanych i witraży.
        Jedną z ciekawszych prezentacji będzie rekonstrukcja produkcji dziegciu –
        ładowanie wsadu, wypał, rozbijanie naczyń z dziegciem; pokaz uzupełni pogadanka
        o zastosowania tego surowca we wczesnym średniowieczu,
        Pokazy wczesnośredniowiecznego rzemiosła wzbogacone zostaną występami zespołów
        grających muzykę średniowieczną, prezentujących dawne tańce i zabawy oraz
        inscenizacje przedstawiające słowiańskie mity o powstaniu świata. Wystąpią znane
        zespoły z Białorusi („Stary Olsa”, grupa „Jawaryna”) oraz zespół „Południce” z
        Krakowa.
        W czasie trwania imprezy będą prowadzone gry i zabawy z dziećmi, zajęcia
        warsztatowe (m.in.: lepienie naczyń, wykonywanie witraży, haftowanie), pogadanki.
        Pokazy tego typu to atrakcyjna i od kilku lat bardzo popularna metoda
        edukacyjna. Ten sposób prezentacji wiedzy pobudza wyobraźnię, emocje a więc jest
        najlepszym sposobem jej przyswajania, zwłaszcza gdy opiera się na faktach i
        prezentowana jest na wysokim poziomie merytorycznym.
        Program imprezy:
        * SOBOTA 7.06.2008
        12.00 – otwarcie imprezy
        12. 00 - 13.00 – koncert muzyki dawnej – zespół „Stary Olsa” z Białorusi
        staryolsa.com/pol/dasje.shtml
        13.00 - gry i zabawy z udziałem widzów (Drużyna Wojów Słowiańskich Krak),
        www.krak.krakow.pl/
        łucznictwo (grupa wolontariuszy)
        14.00 – 15.00 - pokazy i warsztaty tańców dawnych z udziałem widzów – grupa
        „Jawarina” z Białorusi
        15.00 – zajęcia warsztatowe (robienie witraży, lepienie naczyń, …
        16.00 – 17.00 – Inscenizacja mitu o stworzeniu świata – Drużyna Wojów
        Słowiańskich „Krak”
        18.00 - zajęcia warsztatowe (możliwość samodzielnego wykonania witrażu,
        naczynia glinianego, modelu i formy odlewniczej, monety, itp.)
        19.0 – 20.00 – Spektakl „Jurij i smok” - grupy „Stary Olsa” i „Jawarina”
        z Białorusi
        **12.00 – 20.00 - pokazy rzemiosł, warsztaty, pokazy edukacyjne:
        *Osada Krywicka: dawna kuchnia, obróbka drewna, garncarstwo- obtaczanie na kole
        wolnoobrotowym (toczku), piśmiennictwo (tabliczki woskowe i gramoty na korze
        brzozowej)
        *wytwarzanie witraży i paciorków szklanych w piecu kopułkowym z miechem opalanym
        węglem drzewnym
        *pokaz procesu produkcji dziegciu- rekonstrukcja na podstawie znaleziska z
        Radomia- Gołębiowa
        *pokaz garncarstwa- lepienie naczyń z wałków i taśm
        *pokaz szewstwa i kaletniczo rymarskie
        *Drużyna Wojów Wiślańskich Krak: obróbka żywności, drewna, tkanie i barwienie,
        szewstwo, bartnictwo, tulnictwo, bednarstwo, garncarstwo. Pokazy walk wojów
        słowiańskich. Zabawy ludowe z udziałem widzów
        *tkactwo i barwienie tkanin
        *kuźnia średniowieczna oraz mennica
        *pokazy technik jubilerskich
        *łucznictwo
        *Drużyna Wojów Słowiańskich Slavia- szewstwo, rogownictwo- obróbka kości i
        poroża, kowalstwo, hafciarstwo

*NIEDZIELA 8.06.2008
        11.00 - rozpoczęcie
        12.00 – 13.00 - inscenizacja wesela słowiańskiego - Drużyna Wojów
        Słowiańskich Krak
        13.00 - otwarcie pieca dziegciarskiego (rekonstrukcja na podstawie znaleziska
        z Radomia- Gołębiowa)
        13.30 – 15.00 – zajęcia warsztatowe, gry i zabawy z udziałem widzów
        15.00 -16.00 - warsztaty tańców dawnych i koncert muzyki folkowej - zespół
        „Południce” z Krakowa
        16.00 - gry i zabawy z udziałem widzów
        17.00 – 18.00 - pokazy i warsztaty tańców dawnych przy muzyce na żywo- grupa
        „Jawarina” z Białorusi
        18.00 -19.00 - koncert zespołu Stary Olsa

**11.00 – 19.00 - pokazy rzemiosł, warsztaty, pokazy edukacyjne:
        *Osada Krywicka: dawna kuchnia, obróbka drewna, garncarstwo- obtaczanie na kole
        wolnoobrotowym (toczku), piśmiennictwo (tabliczki woskowe i gramoty na korze
        brzozowej)
        *wytwarzanie witraży i paciorków szklanych w piecu kopułkowym z miechem opalanym
        węglem drzewnym
        *pokaz procesu produkcji dziegciu- rekonstrukcja na podstawie znaleziska z
        Radomia- Gołębiowa
        *pokaz garncarstwa- lepienie naczyń z wałków i taśm
        *pokaz szewstwa i kaletniczo rymarskie
        *Drużyna Wojów Wiślańskich Krak: obróbka żywności, drewna
        • Gość: michał Program Spotkania z archeologią-Piotrówka 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 14:04
          cd- nie zmieściło się w poprzednim poście, przepraszam

*Drużyna Wojów Wiślańskich Krak: obróbka żywności, drewna, tkanie i barwienie,
          szewstwo, bartnictwo, tulnictwo, bednarstwo, garncarstwo. Pokazy walk wojów
          słowiańskich. Zabawy ludowe z udziałem widzów
          *tkactwo i barwienie tkanin
          *kuźnia średniowieczna oraz mennica
          *pokazy technik jubilerskich
          *łucznictwo
          *Drużyna Wojów Słowiańskich Slavia- szewstwo, rogownictwo ( obróbka kości i
          poroża), kowalstwo, hafciarstwo

W programie określono czas tylko niektórych działań (koncerty muzyki dawnej i
          folkowej, taniec i związane z nim zajęcia warsztatowe, inscenizacje mitów i
          obrzędów). Pozostałe pokazy będą miały charakter ciągły- odbywać się będą przez
          cały czas trwania imprezy.

Już wiem że pewne pokazy się zmienią- koncert zespołu południce odbędzie się w
          sobotę a nie w niedzielę, podobnie jak zamienione zostaną niedzielne koncerty i
          warsztaty Olsa(będzie wcześniej) i Jawarina(będzie póżniej)itp
    • Gość: michał Brak toalet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.08, 13:13
      z przykrością muszę poinformować że na imprezie będzie 3 (słownie
      trzy) toalety toi toi, niestety nie mamy jako organizatorzy wpływu
      na służby miejskie.

Przepraszamy za powstające z tego powodu niedogodności (kolejki do
      toalet)nie bierzemy za to odpowiedzialności.
      Wątpię żeby firma cateringowa przywiozła własne.
      • radomski.vis Re: Brak toalet 05.06.08, 14:43
        Nie przejmuj sie. Takie sa wyniki wspolpracy z UM nie ty pierwszy i
        ostatni bedziesz za nich swiecil oczami za jakies niedociagniecia.

Najwazniejsza jest nowa radomska impreza. Mam nadzieje, ze sie na
        stale wpisze do kalendarza wydarzen kulturalnych w naszym miescie.

Pozdrawiam
    • Gość: xdfdst Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 01:48
      zd gffddghs
      s
      h e
      h e
      y
      h y
      h yte
      • Gość: michał Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 22:14
        Impreza się odbyła,mam nadzieję że spotkała się z pozytywnym odbiorem. Starałem
        się jak mogłem żeby wszystko udało się jak najlepiej, jeśli były jakieś
        niedociągnięcia(np zmiany w programie etc) to przepraszam.

Zadziwia mnie fakt niezwykle niskiej frekwencji, zwłaszcza w sobotę, mimo
        wspaniałej pogody. To przykre gdy pół roku pracy idzie praktycznie na marne, ale
        może to kwestia słabej reklamy i promocji imprezy, na to jednak wpływu nie miałem.
        • Gość: kama Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.radom.vectranet.pl 09.06.08, 10:05
          Podziwiam, bo wiem jak trudno coś zorganizować.... jednak mam kilka
          uwag... byłam własnie w sobotę i jako widz byłam rozczarowana...
          Pisze pan, że była mała frakwencja? Sama powiedziałam kilku
          znajomym, ze nie ma po co jechać na Piotrówkę, bo nic się tam nie
          dzieje...Powiedziałam tak, ponieważ przyjechałam w sobotę po
          godzinie 14, czyli przeszło dwie godziny po rozpoczęciu festynu na
          Piotrówce - a tam dopiero przygotowania... tak nie powinno być...
          jesli potrzeba więcej czasu na przygotowanie, bo ludzie zjeżdzają
          się z całej Polski, to może byłoby uczciwiej podac, że początek
          imprezy zaczyna się około 16.... to tak na przyszłość...
          • Gość: michał Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 18:12
            Część wykonawców wyruszyła o 4 w nocy z Krakowa, aby przez Śląsk(zabierając
            sprzęt i ludzi)dotrzeć do Radomia. Dotarli o 14- remonty drogowe. Jako
            organizator nie byłem w stanie przewidzieć.

Zespół Stary Olsa odmówił koncertowania dokąd na placu nie pojawi się więcej niż
            10 osób. Czekali bodaj do 15.

Pewne prace przygotowawcze opóżniły się, nie z mojej winy.
            Wiele osób mówi mi że za dużo wziąłem na swoją głowę, chyba posłucham i
            odpuszczę sobie w przyszłym roku- zmarnowane 6 miesięcy życia, praca po
            kilkanaście godzin na dobę przez wiele tygodni- bez sensu.
            • radomski.vis Re: Na Piotrówce archeologia na żywo 12.06.08, 18:53
              Hej! Nie zrazaj sie. Jeszcze nikt nigdy takiej imprezy przed Toba
              nie zrobil i watpie, zeby po Tobie jeszcze przez dlugie lata ktos
              chcial sobie tym glowe zawracac. Jesli jestes pasjonatem, a w to
              akurat nie watpie to nie zniechecaj sie. Z roku na rok przybywa
              doswiadczenia w organizowaniu imprez. Pamietam jak w Kolegium UMCS w
              Radomiu organizowano pierwsza wiosne studencka, fakt nie byla taka
              jak np Polibudy, ale chlopaki sie postarali, odwazyli i zrobili. Z
              roku na rok te wiosny sie poprawialy, gdyz organizatorzy posiadali
              juz szablon i tylko go dopracowywali.

Glowa do gory wyciagnij wnioski, uwaznie je sobie zakonotuj a za rok
              uwzglednij. Na pewno impreza sie uda i bedzie o wiele wiecej ludzi
              niz teraz.

Jeszcze raz powtarzam szacunek chlopie za odwage i wytrwalosc.
              Nastepnym razem bedzie o wiele lepiej. Jestem tego pewien.

Pozdrawiam
            • teta1985 Re: Na Piotrówce archeologia na żywo 12.06.08, 19:03
              Moja matka była na tej imprezie i mówi, że Wam wyszła bardzo dobrze.
              Drobne niedociągnięcia niech będą nauczką na przyszłość a nie
              zniechęcającym do działania bodźcem. Wszelkie imprezy mają
              najtrudniejsze początki. Potem już to jakoś idzie.
              A co do sprzątania okolic Piotrówki - jestem za. Na pewno się tam
              zjawię. Początek lipca byłby w sam raz. Nawet jak kilka osób
              przyjdzie to już będzie coś. Napiszesz art do Wyborczej? Może jakieś
              info króciutkie. Chyba warto spróbować :)
            • Gość: Zainteresowany Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 19:23
              Przepraszam, że zamiast zadeklarować pomoc, udzielam kolejnej rady.
              Ale jednak pomysł na lokalizację startu nowej i siłą rzeczy nikomu
              nie znanej imprezy na polanie wykarczowanej w chaszczach
              porastających zadupie najgorszych radomskich slumsów przesądził o
              powodzeniu. Żadna reklama i dopięcie organizacji nie zmieniłoby
              sytuacji diametralnie. Wiem, że Piotrówki nie przeniesiesz w
              miejsce, gdzie można zaparkować bez strachu o samochód, gdzie
              dojeżdża komunikacja publiczna, a po sąsiedzku jest parę miejsc, o
              które przy okazji festynu archeologicznego też można zahaczyć. Ale
              jednak te uwarunkowania swoje robią. Poza tym, w przypadku nowej
              imprezy ludzie nie są aż tak podatni na reklamę, bo wiedzą, że ona
              dopiero się zweryfikuje. Przykro mi z powodu braku satysfakcji z
              ciężkiej pracy. Uważam jednak, że miasto mogło tu dać więcej
              wsparcia, a nie tylko podpinać się pod cudzą pracę. Jeśli
              rzeczywiście ruszy realizacja planów zagospodarowania doliny
              Mlecznej -będzie już inaczej i to miejsce może nabierze cech
              pozwalających na realizację takiej imprezy. Miejmy nadzieję.
              • Gość: michał Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 19:37
                Widzę że z 10 lat nie byłeś na Piotrówce. To miejsce jest zadbane(dzięki
                staraniom pana Sawickiego z SKRZR- schody, obelisk, itp zbudowane w 2003 roku),
                służby miejskie ładnie je wykosiły, dodatkowo my wykrzesaliśmy krzaki więc nie
                tylko sam gród, ale i jego okolice zaczynają nabierać miłego wyglądu i stają się
                bezpieczniejsze.
                Impreza odbyła się już po raz drugi.
                Ochrona pilnowała także samochodów.
                • Gość: Zainteresowany Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 22:06
                  Byłem na Piotrówce jakieś dwa lata temu i widziałem ten pomnik i
                  schody. Tym też się różnię od jakichś 99% mieszkańców tego miasta,
                  którzy nigdy tam nie byli, bo nie mieli po co. Nie sądzę, żeby
                  budowa tego pomnika i schodów włączyła ten teren do miasta. Parkingu
                  rzeczywiście nie widziałem, a o imprezie słyszałem po raz pierwszy w
                  tym roku. Może to sprawa mojego braku zaangażowania w śledzenie
                  imprez przez Ciebie organizowanych, ale akurat pod tym względem nie
                  odbiegam chyba od większości mieszkańców tego miasta.
                  Może i nie mam racji w sprawie niezawinionych przez Ciebie przyczyn
                  tej klęski, ale jakieś chyba są. Chyba, że sam chcesz ją wziąć na
                  siebie. Albo obarczyć nią mieszkańców. Ja napisałem tylko o
                  przyczynach własnej decyzji zaniechania wybrania się na Piotrówkę w
                  Dni Radomia. Mogą one być subiektywne i wynikające z niewiedzy,
                  jednak sądzę, że były one podobne w przypadku wielu osób, które
                  mogły brać pod uwagę udział.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: michał Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 00:28
                    Miło usłyszeć szczerą ocenę, dzięki.Jeśli będe miał coś wspólnego z kolejną
                    edycją, postaram się abyś chciał przyjść:)
                    • Gość: marcin Re: Na Piotrówce archeologia na żywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 11:37
                      Michale!
                      nie zrazaj sie!!! w przyszlym roku organizujac kolejna edycje tej
                      imprezy nalezy poprostu miastu postawic jasne warunki rowniez co do
                      promocji imprezy ktora mimo Twojego wielkiego nakladu sil i w pelni
                      profesjonalnego podejscia jakie prezentujesz zostala w nikly sposob
                      zauwazona przez mieszkancow dzieki staraniom wydzialu promocji
                      urzedu miejskiego. promocja faktycznie byla zadna. rozwiazaniem
                      optymalnym byloby gdyby urzad pozwolil tobie przeprowadzic akcje
                      promocyjna imprezy. uwazam ze nikt nie robi gorszej promocji niz
                      nasz urzad miejski.

Nie zrazaj sie!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka