Dodaj do ulubionych

Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez itd.

30.06.08, 10:30
Nie wydaje się wam że Radom jest jednym z nudniejszych miast. Nie mamy żadnego porządnego klubu, barów kilka by się znalazło ale można je wyliczyć na palcach jednej reki, za wiele na mieście się nie dzieje, restauracji kilka jest ale to tez nie jakoś rewelacyjnie, mamy teatr, mamy kino. I co z tego jak nic ciekawego się w Radomiu nie dzieje. Jak jakieś koncerty, DJ, czy inne występy mają miejsce Radom jest raczej omijany. Spoglądam np. na takie Dni Radomia ( portal.radom.pl/news.php?readmore=404 ) odbywały się przez 3 dni a z perspektywy młodego mieszkańca Radomia wydaje mi się że nic ciekawego się nie działo, nic jakoś nie przemawiało do mnie za tym żebym się wybrał ok. trzeba przyznać był koncert Kayah no i to chyba jedyny ciekawy koncert w ciągu tych 3 Dni Radomia. Nie morzem zrobić np. 3 dniowy festiwal lub jakąś imprezę którą radom mógł by się pochwalić przed innymi miastami chociaż by w województwie. Przytoczę taki przykład Festiwal Audioriver ( www.audioriver.pl/ ) w Płocku do niedawna był darmowy a teraz chyba kosztują 2 dni 50 zł ale dzięki niemu na miasto w sierpniu zwrócone są wszystkie oczy ludzi słuchających muzyki elektronicznej i nie tylko. I to jest przykład ze można się zmobilizować i cos dla miasta i w mieście zorganizować. Mam nadzieje że kiedyś doczekam się jakiegoś wydarzenia nieważne jakiego czy to Klubowego czy koncert Rokowego lubi Reggae kiedy to oczy młodych ludzi, mediów zostaną zwrócone w stronę Radomia i będziemy mogli pochwalić się jakąś ciekawa imprezą, festiwalem bądź koncertem. Z powarzaniem Piotr
Obserwuj wątek
    • Gość: Radomianin Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 12:01
      W ostatnim czasie (w przeciągu 3 miesięcy ostatnich) w Radomiu:
      feel, kayah, michal bajor, kabaret formacja chatelet, kryszak,
      stachurski, grzegorz turnau, boska komedia. Chyba jakis wybor byl!!
      Nie ma co narzekac. Wiele sie dzieje tylko trzeba sie rozgladac.
      • tomus2221 Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez 30.06.08, 12:32
        Taaa,tyle imprez,tyle wydarzeń,że niewiadomo na co się
        zdecydować.Zgadzam się z autorem.
        • Gość: KY Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: 82.139.34.* 30.06.08, 12:46
          Koncerty i inne imprezy co prawda są,a le nie jest to nic wielkiego, czo
          przyciągnęłoby do Radomia uwagę całego kraju. Coś się prezydent nie stara...
          • djcoco Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez 30.06.08, 16:44
            @ Radomianin: Masz racje niby wszystkie koncerty które wymieniłeś się odbyły ale mi chodzi o to że np. ja jako młoda osoba szukam raczej czegoś innego niż feel, kayah, michal bajor, stachurski, grzegorz turnau. Raczej przeciętnego młodego człowieka niezainteresowany te kocerty i wydaje mi się że są one dla wąskiej grupy odbiorców (Chociaż nie krytykuje i nie twierdze ze wymienione niektóre przez ciebie gwiazdy i gwiazdeczki nie mają fanów i nie twierdze ze są mało interesujące bo to zależy chyba wyłącznie od gustów danego odbiorcy muzyki). A mi chodzi o coś świerzego coś dzięki czemu zaistniejemy na imprezowej, festiwalowej bądź koncertowej mapie Polski.

@ KY dokładnie są ale jak na miasto jak się nie mylę 2 co do wielkości w województwie mazowieckim to wypadamy chyba bardzo blado takie są moje odczucia.

Zmierzam do tego że przydało by się więcej imprez młodzieżowych (ale nie tylko), z dobra muzyką żeby na nas wreszcie ktoś zwrócił uwagę. A nie ciągle odgrzewanie tego samego kotleta chyba już z setny raz :D. Jest tyle dobrej muzyki a gdzie się w Radomiu nie ruszyć to albo wielkie Mega Hity ze stacji radiowych albo już oklepane koncerty gwiazd które szczyty popularności sięgał czasów młodości moich rodziców. Czasem w Radomiu zdarzą się jakieś perełki ale są to jednostkowe przypadki imprez. I zazwyczaj są to imprezy albo dla wąskiego grona odbiorców (co z jednej strony jest bardzo sympatyczne) lub imprezy kiczowate na które przychodzą po prostu ludzie bo albo w danym czasie jest jakiś lokal popularny i zazwyczaj nie ważne co w danym lokalu jest grane byle iść i poskakać. Ja oczekuje czegoś oryginalniejszego jak przytaczany na samym początku przeze mnie festiwal Audioriver(www.audioriver.pl/ ), UNSOUND Festival 2008 ( unsound.pl/po_polsko/index.php ), BALTIC SUMMER FESTIVAL ( Za Darmo Impreza) lub Festiwal NowaMuzyka (www.festiwal.nowamuzyka.pl/ ) to tylko kilka ciekawych propozycji które mogły by odbyć się w Radomiu a niestety się nie odbywają ale może cos podobnego zorganizowały by władze miasta w porozumieniu ze sponsorami i np. lokalami bądź ludzimi mający jakiś wpływ na miasto.
            • Gość: KY Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: 82.139.34.* 30.06.08, 16:57
              Piszesz głównie o festiwalach muzyki elektronicznej innej niż techno. Zgodzę
              się, że brakuje takiej u nas, tak samo jak nie ma koncertów hip-hopowych, czy
              metalowych. Z pewnością zorganizowanie czegoś oryginalnego skierowało by uwagę
              mediów na nasze miast, dzięki czemu i mniemanie ludzi o Radomiu by się zmieniło
              (mało kto z innej części Polski wie, ze Radom jest 14 największym miastem w
              kraju). Ale cóż, my na forum możemy sobie podyskutować, a i tak nic z tego nie
              wyniknie, taka smutna rzeczywistosc...
              • djcoco Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez 30.06.08, 17:12
                @ KY: Bo w sumie o takich imprezach mam niby jako takie pojęcie naczy słucham takiej muzyki wiec pisze o tym co najbardziej mi bliskie. Ale masz racje ze brakuje koncertów Hip – Hopowych, Rockowych czy nawet Metalowych. Mam nadzieje że w najbliższym czasie coś się ruszy może ktoś przejrzy na oczy.

Chyba najodpowiedniejszym rozwiązaniem jest zebrać grupę ludzi i coś wspólnie zadziałać. Takie rozwiązanie wydaje się najlepsze :D bo w sumie niema co liczyć na władze miasta. Im chodzi o to żeby zrobić co kol wiek a potem pokazać się w Prasie, TV (na Dami) i chwalić się czego to się nie zrobiło dla miasta i że ludzie mają gdzie wyjść itd… mi się wydaje ze ci wszyscy ludzie chodzą po prostu z braku jakich kolwiek alternatyw idą sobie postać wypić piwko w sumie jakoś czas leci.
      • Gość: bigM Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 12:17
        Odpowiem Ci dlaczego nic sie w Radomiu nie dzieje. Dlatego, że na
        imprezy nie ma kto przychodzić. Młodzi ludzie, w większości wolą iść
        na balet do G2 i wydać kase na piwo, niż zapłacić za bilet wstępu na
        imprezę kultularną. Gdyby było w Radomiu zapotrzebowanie to znalazły
        by się osoby, które podjełyby się ich organizacji.
        Ostatnio był koncert FEEL, niby zespół popularny i na fali obecnie.
        Dzień przed koncertem organizator był na stracie... To się wcześniej
        nie zdazyło w żadnym mieście!! W kwietniu odwołano występ
        Stachurskiego z powodu sprzedaży zbyt małej liczby biletów. W tym
        samym okresie, z tego samego powodu odwołano Kryszaka i Neonówkę.
        Występ kabaretu Formacja Chatelet się odbył ale na sali było 200
        osób, na 600. Grzegorz Turnau ledwie się udał, ale Bajor już nie.
        Część z tych imprez organizowali ludzie z poza Radomia i powiedzieli
        że długo tu nie wrócą, bo nie ma komu sprzedać biletu.
        • djcoco Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez 02.07.08, 15:12
          Wszystko pięknie w Radomiu jest pełno imprez nie można narzekać na ich brak w sumie jak ktoś chce to znajdzie coś dla siebie :D. Ale mi chodziło o to ze w Radomiu niema imprez na które by zwróciła uwagę reszta Polski ba nie polska a reszta Mazowieckiego. Żeby radom zaistniał na imprezowej mapie polski a nie był omijany szerokim łukiem.

PS. Myślę że przeciętnego Radomianina w wieku 20 – 30 lat jakoś tak strasznie Turnau czy Bajor strasznie nie przyciągają tak mi się tylko wydaje, takie odnoszę wrażenie.
          • Gość: Adek Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 16:11
            djcoco napisał:
            Ale mi chodziło o to ze w Ra
            > domiu niema imprez na które by zwróciła uwagę reszta Polski ba nie polska a res
            > zta Mazowieckiego

Taka imprezą jest choćby "Air Show" szkoda, że Ty jej nie dostrzegłeś, bo cała
            Polska tą imprezę dostrzega.
      • Gość: qqq Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.radom.vectranet.pl 03.07.08, 22:10
        łaaał, faktycznie wielki wybór dla miłośnika muzyki rockowej. feel, oł je. chyba
        tylko chatelet z tego wszystkiego zostaje.
    • Gość: Adek Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 17:08
      Ja nie mam problemu z wyszukaniem czegoś interesującego. Zawsze jest jakiś
      wybór, trzeba tylko się trochę rozglądać i wyszukiwać propozycji.
      • Gość: dzidek Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.radom.vectranet.pl 01.07.08, 13:43
        A to dlatego że jeszcze od marca nie wybrano dyrektora/ki wydzialu
        kultury w Radomiu!Ciekawe co??
        Piszcie opinie o "naszej wadzy'!
        P.S.Co na to walek!!!!!!!!!!Wróć falek!!!!!!!!!!
        • Gość: stary kaowiec Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.08, 15:52
          Nie zgadzam się z opinią, że Radom jest miastem nudnym, bez
          ciekawych imprez. Rzeczywiście, chcący coś znaleźć dla siebie,
          znajdą, muszą tylko chwileczkę poszukać. Imprezy tzw. młodzieżowe
          odbywają się choćby w resursie (koncerty rockowe), również studenci
          organizują od czasu do czasu coś dla swych rówieśników. mam
          nieodparte wrażenie, że ludzie młodzi piszący takie słowa są
          nastawieni tylko na konsumpcję, grymaśni i mantykujący, wychodzący z
          założenia (jak F. Kiepski), że im się wszystko należy tylko li z
          tego powodu, że się urodzili. Do roboty organizacyjnej zatem!
          Placówki kultury chętnie przyjmą ciekawe inicjatywy młodych. Pomogą
          ile będą mogły (wiem o tym, bo sam - kiedy jeszcze pracowałem w
          kulturze - nieraz pomagałem młodzieży organizować dla nich imprezy).
          Najgorzej narzekać (i najłatwiej), zapominając, że to miasto tworzą
          ludzie - wszyscy tu i teraz. Społeczeństwo obywatelskie, które w
          Radomiu jawi się wciąż horyzontem, to przede wszystkim grupa ludzi z
          inicjatywą.
          • Gość: młody kaowiec Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 15:23
            Tak placówki kultury proponują spotkania z historykami IPN, vide Resursa. To
            chyba najgorszy okres tej instytucji odkąd zapamiętałam ja na mapie Radomia
            • djcoco Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez 02.07.08, 17:24
              "Air show" jak najbardziej impreza bardzo fajna. Ale mi chodzi bardziej o imprezy muzyczne, koncerty, DJ. Air show jest raczej imprezą piknikową przyjść całą rodzinką bądź ze znajomymi i pooglądać samoloty :D a mi chodzi o imprezy gdzie można potańczyć, posłuchać dobrej muzyki spotkać sie ze znajomymi i żeby to była impreza która mogła by być towarem eksportowym promującym Radom w innych miastach.
              • sono_andrzej Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez 02.07.08, 18:21
                Jeśli to prawda co pisze BigM to znaczy, że większość ludzi w
                mieście jest leniwymi maruderami, którym nie chce się ruszyć
                czterech liter na imprezę, albo żałują wydać np. 20-30 zł. Można i
                tak. Bo przecież nikogo nikt nie zmusi do pójścia nak oncert czy do
                teatru.
                To są smutne efekty robotnicznej przeszłości tego miasta. Jak
                wiadomo potrzeby kulturalne mas robotniczych kończyły się na seansie
                w kinie.
                • Gość: radomianin Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.31.radom.pilicka.pl 02.07.08, 18:34
                  sono_andrzej napisał: ...większość ludzi w
                  > mieście jest leniwymi maruderami, którym nie chce się ruszyć
                  > czterech liter na imprezę, albo żałują wydać np. 20-30 zł.

Odnośnie wydawania pieniędzy to może zaprośmy do Radomia uznane polskie gwiazdy
                  (są tańsze), koncert Bajmu w Warszawie bilety po 20 pln, koncert Lady Pank w
                  Warszawie bilety po 15 pln, koncert Kombii w Warszawie bilety po 15 pln! A teraz
                  zobaczmy jak się rzecz przedstawia w Radomiu, koncert Feel gwiazdki jednego
                  sezonu bilety po 35pln!!! Piotr Rubik bilety po 45 pln!!! Albo jesteśmy bogatsi
                  od Warszawy albo czegoś tu nie rozumiem...
              • Gość: k Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 20:56
                Prosty przykład z niedalekiego Ostrowca Świętokrzyskiego, miasta
                mniejszego niż Radom, wkrótce festwial rock & blues trwający 3 dni.
                Cały weekend muzyka na świeżym powietrzu w uroczym miejscu. I
                gwiazdy. Można? Można.
                Ktoś wyżej wspomniał o koncertach, które jak się okazało parę postów
                później nie wypaliły. 35zł za bilet na gwiazdkę 2-3 sezonów? 45zł za
                klaszczenie? To trochę za mało. Zbyt skromnie.
                Mnie marzy się lato pełne przeróżnych koncertów organizowanych na
                świeżym powietrzu, nad zalewem, na żeromskiego obok fontanny-
                jazzowe, bluesowe i koncerty rockowe np.w amfiteatrze (porządnym
                amfiteatrze); festiwale w weekend. Niech centrum tętni życiem w
                sobotę do późnych godzin wieczornych. O rynku nie marzę, bo to chyba
                sprawa przegrana. Błędem było lokalizowanie banków na żeromskiego
                zamiast kawiarenek jedna obok drugiej. pomarzyć wolno...
            • Gość: january Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 09:09
              Nieprawda. Obejrzyj ofertę resursy na ich stronie. Zdziwisz się, ile
              tam się dzieje i ile powstaje fajnych programów, wydawnictw, o akcji
              lato nie wspomnę. Ale najprościej szufladkować - IPN i tyle. Mam
              nieodparte wrażenie, że jest dokładnie odwrotnie niż piszesz -
              oferta i działalność resursy jest bogatsza niż była, poziom
              merytoryczny działań placówki bardzo się podniósł, zatem Twoja
              opinia o resursie jest moim zdaniem krzywdząca i wynika chyba z
              jakiejś nie sprawdzonej obiegowej opinii. A od września będzie tam
              się działo tyle, że nie tylko Ty się zdziwisz, ale i pozostali
              malkontenci narzekający na życie kulturalne Radomiua.
    • Gość: aaa Byliście dziś na koncercie Carpe Diem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 20:51
      Bo dość niewiele osób było jak na taki fajny koncert. Nie ma w Radomiu zwyczaju
      chodzenia na imprezy, a to wina rzadkoście tego typu imprez w Radomiu.
      • thediamond Dzisiaj w Alibi:) 04.07.08, 10:16
        w Klubie studenckim Alibi na Malczewskiego;) co tygodniowe Piątkowe Reggae :)
        przeważnie wejściówka 5 zł. dziś 8 zł z racji występu czołowych nawijaczy Reggae
        w polsce;)
        Ras Luta ( www.myspace.com/ras_luta , www.myspace.com/eastwestrockers )

Junior Stress ( www.juniorstress.art.pl , juniorstress.mofaja.com )

Rasta aka Sepomatik ( www.myspace.com/sepomatik )

i inni:)
        Zapraszam:)
    • Gość: sensei Re: Radom nic ciekawego żadnych Koncertów, Imprez IP: *.29.udn.pl 04.07.08, 23:46
      A mnie sie wydaje, ze latwo jest byc malkontentem i narzekac. Miasto
      ponad 200 tysięczne, ale ludziom się nie chce ruszyc na jakiekolwiek
      imprezy. Są proby organizowania imprez, ale skoro nie ma chętnych to
      organizator nie wróci do Radomia w najbliższym czasie. Mam wrażenie,
      że wielu radomian narzeka z przyzwyczajenia zamiast szerzej otworzyć
      oczy.
    • Gość: ssssskurrrrrrrr porównanie z tego samego dnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 01:00
      www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/events?Category=cgk&Date=20080706&CalDate=20080706
      www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/events?Category=cgk&Date=20080706&CalDate=20080706
      • Gość: sssskurrrr a tak w Radomiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 01:01

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka