Dodaj do ulubionych

Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje

• Gość: Ami A mi PiS kojarzy się z syfem i stęchlizną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 12:46
      To by się zgadzało analizując ich durne postulaty
    • and_nowak Wychodzi na to, że PiS ma rację 10.10.08, 12:48
      Na początek wyjaśnienie: nie cierpię PiS.

A teraz do rzeczy:
      Te stroje NIE SĄ LUDOWE.
      Nie są i już. One są prawie-ludowe, podobne do ludowych. Faktycznie za Gierka
      było dużo takiej sztucznej ludowości, kiepskich zespołów, gdzie pan w góralskim
      kapeluszu i kaszybskich portkach tańczył kujawiaka z łowiczanką. Mówiło się
      kiedyś na to Cepelia (wiadomo od czego). Była to m.in. żelazna zapchaj-dziura w
      TV i na wszelkiej maści festynach, imprezach...

Zostały jakieś tam stroje, z lat 70-tych, lub 80-tych, podobne do ludowych, w
      ogóle niezwiązane z Radomiem. Co z tym zrobić ? Nie wiem, ale to się nie nadaje
      do muzeum, chyba że chodzi o muzeum komunizmu.
      • Gość: Nareszcie Re: Wychodzi na to, że PiS ma rację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 13:03
        Nareszcie WIEM. Wiem dlaczego Agusia nie nadawała się do kierowania
        "Elektrownią". Bo o jej administrowaniu budynkiem dowiedziałam się
        niedawno.
    • guru133 Coraz bardziej jestem przekonany że członkowie PiS 10.10.08, 13:21
      powinni zostać poddani obowiązkowemu leczeniu psychiatrycznemu. Może choc
      część z nich wróciła by do równowagi psychicznej.
    • rafal-1972 Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje 10.10.08, 14:21

"Komisja wojskowa stwierdziła, że idiotką jest istotnie, ale funkcje urzędowe
      pełnić może."

J. Haszek "Przygody Dobrego Wojaka Szwejka"
    • irber Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje 10.10.08, 15:01
      Mnie nie interesuje PIS, CIS ani inny KLON ale wypowiedż osoby, która jest
      przewodniczącą Komisji Kultury. TO JEST ŻAŁOSNE - jestem zbulwersowana. Ta Pani
      ma z kulturą chyba znikomy kontakt, a jeżeli chodzi o folklor to żaden. A tak w
      ogóle to co ma piernik do wiatraka????? LITOŚCI - stroje jej przeszkadzają to
      jest CHORE!!! Jeżeli chciała zaistnieć jako oryginał to jej się udało ale w
      tym najgorszym znaczeniu. Ja wyrażam sprzeciw i nie chcę żeby tacy ludzie
      pracowali w kulturze, a już w Komisji Kultury nie powinno być dla nich miejsca.
      Jeszcze raz mówię jestem o b u r z o n a

• Gość: Broda Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.31.radom.pilicka.pl 10.10.08, 17:44
      Nie myślałem że lokalny klon GW znowu będzie ośmieszał Radom swoim
      żałosnym artykulikiem na forum ogolnopolskim.Ale jednak...
    • Gość: ktoś Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 93.105.144.* 10.10.08, 18:45
      Ja myślę tak samo, jak jeden z poprzedników. Miejski bękard G.W. oczernia Radom
      na każdym kroku i to nie jest dziwne. Dziwne jest to, że w tym samym tonie
      plucia na Radom wypowiadają sie ludzie SLD a szczególnie PO. Przez tę gazetę
      przyszłość Radomia została sprowadzona do rynsztoku, dlatego tu nigdy nic sie
      nie uda.
      • Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 10.10.08, 22:18
        plucia na pis a nie na radom a to spora roznica.a to przeca pis
        sprowadza radom na manowce no nie?
    • Gość: R-a Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 88.156.226.* 10.10.08, 18:52
      A teraz do rzeczy:
      Te stroje NIE SĄ LUDOWE.
      Nie są i już. One są prawie-ludowe, podobne do ludowych. Faktycznie
      za Gierka
      było dużo takiej sztucznej ludowości, kiepskich zespołów, gdzie pan
      w góralskim
      kapeluszu i kaszybskich portkach tańczył kujawiaka z łowiczanką.
      Mówiło się
      kiedyś na to Cepelia (wiadomo od czego). Była to m.in. żelazna
      zapchaj-dziura w
      TV i na wszelkiej maści festynach, imprezach...

Zostały jakieś tam stroje, z lat 70-tych, lub 80-tych, podobne do
      ludowych, w
      ogóle niezwiązane z Radomiem. Co z tym zrobić ? Nie wiem, ale to się
      nie nadaje
      do muzeum, chyba że chodzi o muzeum komunizmu.

Wreszcie jakaś sensowna wypowiedź. Reszta to takie bicie piany, jak
      zwykle. Z drugiej strony ciekawe dlaczego GW tak rozdmuchała jakąś
      wypowiedź, jakby już nie można było mieć swojego własnego zdania na
      jakiś temat.
      • Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 10.10.08, 22:20
        te stroje nie sa ludowe wg pis i morganowej.zreszta wg pis czarne
        nie jest czarne a biale nie jest biale.
    • marek503 drogami i smieciami sie zajmowac 10.10.08, 21:40
      najgorsze jest, ze debile wybrani na radnych na niczym sie nie znaja
      i zawsze szukaja temetow zastepczych. moze to i lepiej, bo gdyby
      zaczeli zajmowac sie gospodarka to wszyscy chodzili by obdarci i
      glodni.
    • Gość: gość Radna chyba ma berecik- a od kultury wara, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 22:10
      w kulturze, niezależnie od czasów jej kreowania debilizm jest zbędny.
    • Gość: elektryk Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 88.156.226.* 10.10.08, 22:39
      Oj obłudnicy, oburzacie się, że przypisuje się tym zatęchłym
      strojom, polityczny aspekt, a o niczym innym nie potraficie mówić
      tylko kogo z jaką partią kojarzycie i jak kogo postrzegacie na
      scenie politycznej. Nikt w waszej perspektywie nie może być sam w
      sobie kimś myślącym, bez nadania mu partyjnej odznaki. Nikt nie może
      mieć własnych poglądów, abyście nie przepuścili ich przez pryzmat
      politycznego, prymitywnego myślenia. Wstyd, uczestnicy nagonki.
      • Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 10.10.08, 22:57
        nie strojom tylko morganowej.przew. kom.kult. gada bzdury!i nie
        nagonka tylko ocena.jakby nie gadala bzdur toby bylo cicho.
    • Gość: R-a Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 88.156.226.* 10.10.08, 22:44
      Wiem, co zrobić ze strojami. Można je umieścić w Elektrowni pod
      opieką znanego etnografa Rosińskiego, przynajmniej miałby co robić i
      wiadomo by było, po co tam jest.
      • Gość: Pawel Molga Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.08, 23:37
        Ludzie, zebyscie Wy chociaz wiedzieli o czym piszecie .... Ciekaw jestem kto z
        Was widzial te stroje, ten zespol? Kto z Was wie ile znaczyl dla tych, ktorzy
        byli jego czlonkami?
        • Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 11.10.08, 13:50
          na co liczysz u pisowcow pawle?oni pamietaja tylko o sobie.
          • Gość: Marcin Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.range86-135.btcentralplus.com 11.10.08, 15:26
            Tyle agresji, bo komuś niepodoba się tzw. zespół ludowy! Ludzie,
            opamiętajcie się!!

Albo to jest zorganizowana nagonka albo moi bliźni są bardziej
            zajadli niż myślałem
            • Gość: POlityczny POmiot Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.08, 16:00
              Nam tak kazano i dlatego wciąż musimy opluwać tylko tych którzy nam zagrażają bo
              reszta się nie liczy:
              www.pardon.pl/artykul/5678/schetyna_do_mlodziezowki_po_macie_kadzic_nam_w_sieci/wszystkie_______________________________________________________________________
              • Gość: gosc Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 82.139.60.* 11.10.08, 16:21
                Mam pytanie do PIS-oców. Czy ktos z Was był za tzw "komuny" na koncercie choć 1
                raz w Domu kultury Z.M.? To były koncerty z udziałem artystow operetkowych i
                operowych-grała orkiestra Radomska Orkiestra Symfoniczna. Az się życ chciało
                Każdy mogl iść na taki koncert a były one b. czesto za niewielkie pieniądze
                albo często był wstęp wolny. Niech Radna teraz takie coś zorganizuje!!!
            • Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 11.10.08, 21:19
              mrozek nie nagonka tylko ludzie komentuja badziewne zachowanie.maja
              prawo.
    • Gość: ElMa Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 18:04
      A ja tej Pani poświęciłam POZYTYWNĄ fraszkę! No, nie!

P.s. Te "rozbarskie" dziołchy / wielkie paradnice / kozały se
      poszyć / czerwone spódnice!

Tak już jest, że w ludowych strojach czerwony kolor jest "paradny".
      I dominował, zanim "nastał" komunizm. Moja siostra. dr etnolog jest
      konsultantką Zespołu Śląsk, pochodzę z serca krainy, w ktorej
      tradycja mowy, śpiewu, stroju i obyczaju jest ciągle żywa. (z Piekar
      Śl.) Trzeba uważać, co się mówi i (nie)propaguje. Radom też sroce
      spod ogona nie wypadł - i można tylko ubolewać, że ten zespół przy
      Zakładach Metalowych nie przetrwał. Stroje (autentycznie piękne) sa
      warte pokazania!
      • Gość: Bolonaise Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 93.105.144.* 11.10.08, 18:19
        Widać że jesteś inteligentną osobą a jednak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem
        szczególnie wyjaśnień pani Morgan.Bardzo trafnie napisała, że idealnym miejscem
        dla tego typu strojów jest Muzeum Wsi Radomskiej a nie atelier Urzędu
        Miejskiego.Pani Morgan jasno napisała "zostawmy cesarzowi co cesarskie...".Gdzie
        jest słowo o likwidacji?Podnosicie wrzask tylko dlatego bo dziennikarzyna
        uprawia prywatę?Pamiętam jak sympatyk pisał o prywacie Domańskiego kiedy temu
        światełka nie zapalały się tak jakby tego chciał w podróży do domu poza
        Radom.Albo kiedy Matracki ciągle pisał o rowerzystach jakby gw była dziennikiem
        pt "dwa pedały".Widać że naczelny przykładem prywaty zaszczepił pozostałych
        etatowców gw.
        • Gość: Ja Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 19:25
          Dla mnie nie ma znaczenia, czy p. radna chciała stroje zniszczyć, czy też umieścić w innym miejscu. Istotne jest to, że umysł tej kobiety zajmują takie sprawy, jak majtki i halki skrojone na ludowo w kontekście politycznym. Toż to chore myślenie, ale z drugiej strony panowi Kaczyńscy też cierpią na podobną obsesje, wszystko chcąc dekomunizowac. Zapominają przy tym kim był ich ojciec, ojciec p. Ziobry, że p. Kryże był w PZPR, p. Gosiewski to rozwodnik, unikający płacenia alimentów, Purta kombinował w Białymstoku itd, itp. Powinni zmienić nazwę na HiP. Hipokryzja i zakłamanie. A przy tym małostkowość i brak horyzontów.
    • Gość: długi Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 82.139.41.* 11.10.08, 20:33
      TEJ PANI JUŻ PODZIĘKUJEMY.
      • Gość: ula Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.08, 21:50
        PEWNIE MA MATURE Z PRLU <NIECH ZDAJE NOWA TA PRAWDZIWA<ZDEKOMUNIZOWAC MATURY
        <DYPLOMY <ONA NIE MA < TO ZAWOLA TTTTTAKKKKKKKKKKK
      • Gość: tusia Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 21:54
        Nienawiść do PIS-u odebrała rozum i dyskutantom i redaktorom. Jak
        Skansen nie chce pseudoludowych strojów to trzeba ubrać w nie
        orkiestrę kameralną, byle tancerka z Łucznika M.Rusek mogła se
        powspominać jak to ogniś bywało. Fe i Fuj.
    • Gość: aleksis Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.08, 23:05
      A moze juz koniec ,zartow z myslacej ,,tz sprawnej intelekualnie ,inaczej i
      trzeba sie cieszyc ze to z pisu ,a o tym ,wie cala Polskai
      • Gość: bp Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 82.139.41.* 13.10.08, 10:20
        Polska na mapach Europy już w latach 40. była uznana za skansen z licznie
        występującą wiejską społecznością. To, że ludowość wciskano w koturn, już wtedy,
        to wiedzą i piszą znawcy tematu, ale to zjawisko jest obecne też i dzisiaj w
        Europie, nie tylko u nas. To XX wiek uznał, że kultura ludowa z jej wariantami
        regionalnymi jest ważna dla pamięci społecznej, to nie wymysł PRL. Ważne było
        też to, że dowartościowała regiony. Wiemy, ze folkloryzm zawsze był wprzęgany w
        machinę propagandową (PSL wiecznie to robi, dawniej i dziś a i inne partie
        zwłaszcza w kampanii przedwyborczej to czynią, niezależnie czy to chłopska,
        liberalna, katolicka i laicka). Lubimy górali w portkach i gęślikami, zwłaszcza
        zespoły disco polo to lubią i dlatego cieszą się wzięciem. Modę na żonki z
        chłopstwa też nie wypromowało PRL. W PRL był skansen, to fakt, liczne festiwale,
        też fakt, no bo ¾ narodu polskiego mieszkało na wsi. Ale dlaczego to dziś tak
        chętnie odpoczywamy w chatach z bali, z ludowym wystrojem, w wiejskich
        karczmach. Tęsknimy my mieszczuchy za sielanką wiejską – stąd taka moda na
        agroturystykę, gdzie dziecię po raz pierwszy w życiu zobaczy koguta, pani
        mieszczka zje pieroga i wypije ciepłe mleko ze skopka, a pan pojeździ na
        furmance i popije kac serwatką. A wszyscy obejrzą zmitologizowany zespół np.
        góralski (z wykształceniem akademickim muzycy no przecie), muzykę folkową
        przy chlebie wiejskim ze smalcem wiejskim wcinając z apetytem (autentycznym!!!
        Apetytem rzecz jasna.) .
        Dlatego teraz jest ona w miastach, ta chłopska ludowo-folkowa kultura?. Bo choć
        od zawsze pogardzaliśmy chłopstwem, nawet teraz niektórzy twierdzą, że kultura
        chłopska ma korzenie szlacheckie, nie chłopskie (dowartościowanie?). PRL mówiło
        że plebejskie. Restauracje z chłopskim jadłem, wielkie przyjęcia tuzów i
        pomniejszych z łososiem, nieraz kawiorem, kreacjami królewskimi – i poczesne
        miejsce na stole – kiszony ogórek, smalczyk i pajdy żytniego chlebka. Pycha!!!!
        A kawior stoi, co niektórzy by go wpałaszowali w pierwszej kolejności – ale nie
        wypada, prasa, kamery patrzą, chlebuś smaruj, zagryzaj – bąć modny, no i tak
        wypada.Przemysł rozrywkowy działa, moda to moda. Spłycona, karykatura ludowości
        w III RP. I IV – jej zwolennicy też są przymuszani modą do chleba i smalcu na pokaz.

Tyle tytułem wstępu.
        Byłam na występach ZESPOŁU, byłam przy upadku zakładów, zamiany siedziby centrum
        plebejsko-wiejsko-szlacheckiej kultury na bank, likwidacji wszystkiego – od
        szczotki po obrazy. Tylko ze sprzęt tam wytwarzany, maszyny do szycia, pisania,
        broń itp. - owszem jest jeszcze w niejednym domu. Z kultury wytwarzanej w
        Metalowych za PRL – niewiele, trochę obrazów, strojów. Popatrzmy choć na te
        stroje - ten zespół to też historia miasta, przewaliło sie w tych zakładach i w
        Domu Kultury trochę narodu radomskiego (chłopskiego rodowodem, plebejskiego i
        coś na dokładkę inteligencko-szlacheckiego). Nikt nikogo nie zmuszał śpiewać,
        tańczyć, nie zmuszał na to patrzeć, nikogo nie interesował rodowód ani tym
        bardziej założenia propagandowe PRL.
        Byłam w latach 70. instruktorem terenowym. Zakres obowiązków – w mieście
        plastyka, na wsi i miasteczkach – nadzór i opieka nad przejawami działalności
        kulturalnej i kultura ludowa. Wiejskie remizy zamienione w centra kultury,
        nieliczne tylko pokazowe (dla władz) Kluby Ruchu. I naprawdę spontaniczna,
        autentyczna działalność miejscowych. To nic, że często te remizy zatęchłe, z
        biednym kioskiem w którym dostać można było biedny towar z cukrowymi barankami
        nawet na Boże Narodzenie, landrynki itp. (w pokazowych kawę i herbatę i ciastko)
        dechy dla wygody pomalowane na czarno, jako dekoracja gazetki amatorskie i
        bibułka kolorowa. Ale we wszystkich czytelnia i biblioteka, no i zespoły!!!!!
        ludowe!!!! Repertuar różny, w zależności od potencjału występujących, kierownika
        (bo często kier. świetlicy miał kilka klas podstawowych, bo etat słabo opłacany
        i chętnych niewielu. Ale sięgali nie tylko do Fredry, ale i Wyspiański, dla
        dzieci itp, nieraz własne wytwory. Sami wszystko robili, my instruktorzy (muzyk
        po wyższym), teatrolog, plastyk im pomagaliśmy, I częste spotkania ze znanymi
        (Samozwaniec, Modzelewski ), Z PARTYJNĄ WŁADZĄ NIE). To były
        wydarzenia, którymi żyli wszyscy całe miesiące. No i miejscowe dożynki, nieraz
        akademie (sama często pisałam scenariusz – zlepek patriotycznych wierszy i
        pieśni i nie przypominam żeby były w nich jakieś propagandowe treści, o
        socjalizmie, ZSRR, bratnich narodach, jedynie jeżeli już, to to o tym, jaka
        Ojczyzna (Ojcowizna) piękna i jak ją kochamy. Pewnie, ze władze chętnie widziały
        taką działalność, ale się ją nie zajmowały, za głupie były, bo nie znały się na
        niej i nie umiały prawie nic. Czy należy teraz o tym zapomnieć, wyrzucić do
        lamusa, do skansenu? Ja nie mogę, bo nie pozwala mi szacunek do tych ludzi,
        którzy tak wiele z siebie dawali.
        Na koniec – jakie Radom ma korzenie? Dlaczego mamy kompleksy? Ja go pamiętam z
        lat, kiedy ulice były pełne chustek chłopskich i chłopo-robotników. Czyżbyśmy
        wrócili do lat, kiedy wykrywając w swoim pochodzeniu rodowód chłopski, na
        pocieszenie dodawaliśmy – ale prababka, choć na włościach 1 drewnianej chaty –
        ale szlachcianka z „mająteczkiem”? I od razu lżej?
        • Gość: Marcin Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.range86-141.btcentralplus.com 13.10.08, 20:16
          Ech, te czasy młodości za Gierka... I włosy były, i dziewczyny
          leciały...
    • Gość: tu i teraz Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 88.156.226.* 13.10.08, 10:51
      Władza w Radomiu zawsze miała "świetne" pomysły. Wymyśliła nawet
      kiedyś monumentalną rzeźbę ludową, żeby przyozdobić miasto. Co się
      teraz z nią dzieje, może gdyby p. Morgan coś o niej powiedziała, to
      znów by się nią zainteresowano. Byłby nowy powód, żeby pisać o jej
      przynależności partyjnej.
      • Gość: chłop zaprawia... Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 19:17
        a świeto papryki i buroka na DEPTAKU(po którym zostały nieusuwalne plamy)
        zarządzone przez gienerała milicji ludowej!
    • Gość: mala Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 17.10.08, 18:59
      warto przypomniec watek.
    • Gość: członek b. zespołu Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 05.01.09, 14:33
      Ta pani obraża członków zespołu.Kimże jest jako osoba
      fizyczna.Obraża zawodowych muzyków i młodzież która na podwalinach
      zespołu obecnie tworzy kulturę. Wymienię tylko jedną osobę;mgr.Jerzy
      Ciecieląg.Czy według tej osoby "Mazowsze" i "Śląsk" to tez zespoły
      deżynkowe?
      • Gość: pan wojtek Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 08.01.09, 12:42
        Dożynkowe, bo dożynane
        • Gość: POwer Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 08.01.09, 19:58
          Niech się sama zdekomunizuje!
        • Gość: pasiak łowicki Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.09, 09:16
          I co tymi strojami? Spłonęły na stosie?
          • jestem.jaki.jestem Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje 09.01.09, 09:21
            Niewiele brakowało.
            • Gość: likwidatorka Morgan chce aby na golasa tanczyło Mazowsze i Sląs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 09:34
              Do tego sprowadza sie jej rozumowanie o odkomunistycznieniu zespołó
              piesni i tanca powstałych w PRL!!!
              • Gość: bob budowniczy znajdź cel i zniszcz IP: *.aster.pl 10.01.09, 12:02
                stroje to betka, trzeba by pójść dalej- i zlikwidować komunistyczny beton-
                wielkie osiedla z wielkiej płyty. Zrównać z ziemią Ustronie i Gołębiów, Borki i
                Michałów.
                To relikt PRLu, wytwór komuny, zdekomunizujmy budownictwo mieszkaniowe!!!!
                • Gość: lenka Re: znajdź cel i zniszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 12:49
                  Niech odda te swoje swiadectwa szkolne i zaczyna naukę od
                  początku.To tej Pani dobrze zrobi.
                  • Gość: opty Re: znajdź cel i zniszcz IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.09, 13:02
                    Przesadzacie
                    • Gość: bob budowniczy Re: znajdź cel i zniszcz IP: *.aster.pl 10.01.09, 13:20
                      Przesadzanie drzew i krzewów zasadzonych w PRL mogło by zachwiać równowagą
                      przyrodniczą i przyspieszyć efekt cieplarniany (który jak widać za oknem polega
                      na mroźnych zimach)więc raczej nie jest to dobry pomysł.

Ale komunistyczny beton trzeba zdekomunizować dynamitem i buldożerami, będą nowe
                      tereny dla deweloperów(niekomunistycznych) i miejsca pracy dla pracowników (bo
                      nie robotników)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka