Gość: Ami A mi PiS kojarzy się z syfem i stęchlizną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 12:46 To by się zgadzało analizując ich durne postulaty Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Wychodzi na to, że PiS ma rację 10.10.08, 12:48 Na początek wyjaśnienie: nie cierpię PiS. A teraz do rzeczy: Te stroje NIE SĄ LUDOWE. Nie są i już. One są prawie-ludowe, podobne do ludowych. Faktycznie za Gierka było dużo takiej sztucznej ludowości, kiepskich zespołów, gdzie pan w góralskim kapeluszu i kaszybskich portkach tańczył kujawiaka z łowiczanką. Mówiło się kiedyś na to Cepelia (wiadomo od czego). Była to m.in. żelazna zapchaj-dziura w TV i na wszelkiej maści festynach, imprezach... Zostały jakieś tam stroje, z lat 70-tych, lub 80-tych, podobne do ludowych, w ogóle niezwiązane z Radomiem. Co z tym zrobić ? Nie wiem, ale to się nie nadaje do muzeum, chyba że chodzi o muzeum komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nareszcie Re: Wychodzi na to, że PiS ma rację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 13:03 Nareszcie WIEM. Wiem dlaczego Agusia nie nadawała się do kierowania "Elektrownią". Bo o jej administrowaniu budynkiem dowiedziałam się niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Coraz bardziej jestem przekonany że członkowie PiS 10.10.08, 13:21 powinni zostać poddani obowiązkowemu leczeniu psychiatrycznemu. Może choc część z nich wróciła by do równowagi psychicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje 10.10.08, 14:21 "Komisja wojskowa stwierdziła, że idiotką jest istotnie, ale funkcje urzędowe pełnić może." J. Haszek "Przygody Dobrego Wojaka Szwejka" Odpowiedz Link Zgłoś
irber Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje 10.10.08, 15:01 Mnie nie interesuje PIS, CIS ani inny KLON ale wypowiedż osoby, która jest przewodniczącą Komisji Kultury. TO JEST ŻAŁOSNE - jestem zbulwersowana. Ta Pani ma z kulturą chyba znikomy kontakt, a jeżeli chodzi o folklor to żaden. A tak w ogóle to co ma piernik do wiatraka????? LITOŚCI - stroje jej przeszkadzają to jest CHORE!!! Jeżeli chciała zaistnieć jako oryginał to jej się udało ale w tym najgorszym znaczeniu. Ja wyrażam sprzeciw i nie chcę żeby tacy ludzie pracowali w kulturze, a już w Komisji Kultury nie powinno być dla nich miejsca. Jeszcze raz mówię jestem o b u r z o n a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Broda Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.31.radom.pilicka.pl 10.10.08, 17:44 Nie myślałem że lokalny klon GW znowu będzie ośmieszał Radom swoim żałosnym artykulikiem na forum ogolnopolskim.Ale jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 93.105.144.* 10.10.08, 18:45 Ja myślę tak samo, jak jeden z poprzedników. Miejski bękard G.W. oczernia Radom na każdym kroku i to nie jest dziwne. Dziwne jest to, że w tym samym tonie plucia na Radom wypowiadają sie ludzie SLD a szczególnie PO. Przez tę gazetę przyszłość Radomia została sprowadzona do rynsztoku, dlatego tu nigdy nic sie nie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 10.10.08, 22:18 plucia na pis a nie na radom a to spora roznica.a to przeca pis sprowadza radom na manowce no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R-a Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 88.156.226.* 10.10.08, 18:52 A teraz do rzeczy: Te stroje NIE SĄ LUDOWE. Nie są i już. One są prawie-ludowe, podobne do ludowych. Faktycznie za Gierka było dużo takiej sztucznej ludowości, kiepskich zespołów, gdzie pan w góralskim kapeluszu i kaszybskich portkach tańczył kujawiaka z łowiczanką. Mówiło się kiedyś na to Cepelia (wiadomo od czego). Była to m.in. żelazna zapchaj-dziura w TV i na wszelkiej maści festynach, imprezach... Zostały jakieś tam stroje, z lat 70-tych, lub 80-tych, podobne do ludowych, w ogóle niezwiązane z Radomiem. Co z tym zrobić ? Nie wiem, ale to się nie nadaje do muzeum, chyba że chodzi o muzeum komunizmu. Wreszcie jakaś sensowna wypowiedź. Reszta to takie bicie piany, jak zwykle. Z drugiej strony ciekawe dlaczego GW tak rozdmuchała jakąś wypowiedź, jakby już nie można było mieć swojego własnego zdania na jakiś temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 10.10.08, 22:20 te stroje nie sa ludowe wg pis i morganowej.zreszta wg pis czarne nie jest czarne a biale nie jest biale. Odpowiedz Link Zgłoś
marek503 drogami i smieciami sie zajmowac 10.10.08, 21:40 najgorsze jest, ze debile wybrani na radnych na niczym sie nie znaja i zawsze szukaja temetow zastepczych. moze to i lepiej, bo gdyby zaczeli zajmowac sie gospodarka to wszyscy chodzili by obdarci i glodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Radna chyba ma berecik- a od kultury wara, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 22:10 w kulturze, niezależnie od czasów jej kreowania debilizm jest zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 88.156.226.* 10.10.08, 22:39 Oj obłudnicy, oburzacie się, że przypisuje się tym zatęchłym strojom, polityczny aspekt, a o niczym innym nie potraficie mówić tylko kogo z jaką partią kojarzycie i jak kogo postrzegacie na scenie politycznej. Nikt w waszej perspektywie nie może być sam w sobie kimś myślącym, bez nadania mu partyjnej odznaki. Nikt nie może mieć własnych poglądów, abyście nie przepuścili ich przez pryzmat politycznego, prymitywnego myślenia. Wstyd, uczestnicy nagonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 10.10.08, 22:57 nie strojom tylko morganowej.przew. kom.kult. gada bzdury!i nie nagonka tylko ocena.jakby nie gadala bzdur toby bylo cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R-a Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 88.156.226.* 10.10.08, 22:44 Wiem, co zrobić ze strojami. Można je umieścić w Elektrowni pod opieką znanego etnografa Rosińskiego, przynajmniej miałby co robić i wiadomo by było, po co tam jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Molga Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.08, 23:37 Ludzie, zebyscie Wy chociaz wiedzieli o czym piszecie .... Ciekaw jestem kto z Was widzial te stroje, ten zespol? Kto z Was wie ile znaczyl dla tych, ktorzy byli jego czlonkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 11.10.08, 13:50 na co liczysz u pisowcow pawle?oni pamietaja tylko o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.range86-135.btcentralplus.com 11.10.08, 15:26 Tyle agresji, bo komuś niepodoba się tzw. zespół ludowy! Ludzie, opamiętajcie się!! Albo to jest zorganizowana nagonka albo moi bliźni są bardziej zajadli niż myślałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POlityczny POmiot Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.08, 16:00 Nam tak kazano i dlatego wciąż musimy opluwać tylko tych którzy nam zagrażają bo reszta się nie liczy: www.pardon.pl/artykul/5678/schetyna_do_mlodziezowki_po_macie_kadzic_nam_w_sieci/wszystkie_______________________________________________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 82.139.60.* 11.10.08, 16:21 Mam pytanie do PIS-oców. Czy ktos z Was był za tzw "komuny" na koncercie choć 1 raz w Domu kultury Z.M.? To były koncerty z udziałem artystow operetkowych i operowych-grała orkiestra Radomska Orkiestra Symfoniczna. Az się życ chciało Każdy mogl iść na taki koncert a były one b. czesto za niewielkie pieniądze albo często był wstęp wolny. Niech Radna teraz takie coś zorganizuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 11.10.08, 21:19 mrozek nie nagonka tylko ludzie komentuja badziewne zachowanie.maja prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ElMa Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 18:04 A ja tej Pani poświęciłam POZYTYWNĄ fraszkę! No, nie! P.s. Te "rozbarskie" dziołchy / wielkie paradnice / kozały se poszyć / czerwone spódnice! Tak już jest, że w ludowych strojach czerwony kolor jest "paradny". I dominował, zanim "nastał" komunizm. Moja siostra. dr etnolog jest konsultantką Zespołu Śląsk, pochodzę z serca krainy, w ktorej tradycja mowy, śpiewu, stroju i obyczaju jest ciągle żywa. (z Piekar Śl.) Trzeba uważać, co się mówi i (nie)propaguje. Radom też sroce spod ogona nie wypadł - i można tylko ubolewać, że ten zespół przy Zakładach Metalowych nie przetrwał. Stroje (autentycznie piękne) sa warte pokazania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolonaise Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 93.105.144.* 11.10.08, 18:19 Widać że jesteś inteligentną osobą a jednak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem szczególnie wyjaśnień pani Morgan.Bardzo trafnie napisała, że idealnym miejscem dla tego typu strojów jest Muzeum Wsi Radomskiej a nie atelier Urzędu Miejskiego.Pani Morgan jasno napisała "zostawmy cesarzowi co cesarskie...".Gdzie jest słowo o likwidacji?Podnosicie wrzask tylko dlatego bo dziennikarzyna uprawia prywatę?Pamiętam jak sympatyk pisał o prywacie Domańskiego kiedy temu światełka nie zapalały się tak jakby tego chciał w podróży do domu poza Radom.Albo kiedy Matracki ciągle pisał o rowerzystach jakby gw była dziennikiem pt "dwa pedały".Widać że naczelny przykładem prywaty zaszczepił pozostałych etatowców gw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 19:25 Dla mnie nie ma znaczenia, czy p. radna chciała stroje zniszczyć, czy też umieścić w innym miejscu. Istotne jest to, że umysł tej kobiety zajmują takie sprawy, jak majtki i halki skrojone na ludowo w kontekście politycznym. Toż to chore myślenie, ale z drugiej strony panowi Kaczyńscy też cierpią na podobną obsesje, wszystko chcąc dekomunizowac. Zapominają przy tym kim był ich ojciec, ojciec p. Ziobry, że p. Kryże był w PZPR, p. Gosiewski to rozwodnik, unikający płacenia alimentów, Purta kombinował w Białymstoku itd, itp. Powinni zmienić nazwę na HiP. Hipokryzja i zakłamanie. A przy tym małostkowość i brak horyzontów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: długi Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 82.139.41.* 11.10.08, 20:33 TEJ PANI JUŻ PODZIĘKUJEMY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.08, 21:50 PEWNIE MA MATURE Z PRLU <NIECH ZDAJE NOWA TA PRAWDZIWA<ZDEKOMUNIZOWAC MATURY <DYPLOMY <ONA NIE MA < TO ZAWOLA TTTTTAKKKKKKKKKKK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tusia Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 21:54 Nienawiść do PIS-u odebrała rozum i dyskutantom i redaktorom. Jak Skansen nie chce pseudoludowych strojów to trzeba ubrać w nie orkiestrę kameralną, byle tancerka z Łucznika M.Rusek mogła se powspominać jak to ogniś bywało. Fe i Fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksis Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.08, 23:05 A moze juz koniec ,zartow z myslacej ,,tz sprawnej intelekualnie ,inaczej i trzeba sie cieszyc ze to z pisu ,a o tym ,wie cala Polskai Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 82.139.41.* 13.10.08, 10:20 Polska na mapach Europy już w latach 40. była uznana za skansen z licznie występującą wiejską społecznością. To, że ludowość wciskano w koturn, już wtedy, to wiedzą i piszą znawcy tematu, ale to zjawisko jest obecne też i dzisiaj w Europie, nie tylko u nas. To XX wiek uznał, że kultura ludowa z jej wariantami regionalnymi jest ważna dla pamięci społecznej, to nie wymysł PRL. Ważne było też to, że dowartościowała regiony. Wiemy, ze folkloryzm zawsze był wprzęgany w machinę propagandową (PSL wiecznie to robi, dawniej i dziś a i inne partie zwłaszcza w kampanii przedwyborczej to czynią, niezależnie czy to chłopska, liberalna, katolicka i laicka). Lubimy górali w portkach i gęślikami, zwłaszcza zespoły disco polo to lubią i dlatego cieszą się wzięciem. Modę na żonki z chłopstwa też nie wypromowało PRL. W PRL był skansen, to fakt, liczne festiwale, też fakt, no bo ¾ narodu polskiego mieszkało na wsi. Ale dlaczego to dziś tak chętnie odpoczywamy w chatach z bali, z ludowym wystrojem, w wiejskich karczmach. Tęsknimy my mieszczuchy za sielanką wiejską – stąd taka moda na agroturystykę, gdzie dziecię po raz pierwszy w życiu zobaczy koguta, pani mieszczka zje pieroga i wypije ciepłe mleko ze skopka, a pan pojeździ na furmance i popije kac serwatką. A wszyscy obejrzą zmitologizowany zespół np. góralski (z wykształceniem akademickim muzycy no przecie), muzykę folkową przy chlebie wiejskim ze smalcem wiejskim wcinając z apetytem (autentycznym!!! Apetytem rzecz jasna.) . Dlatego teraz jest ona w miastach, ta chłopska ludowo-folkowa kultura?. Bo choć od zawsze pogardzaliśmy chłopstwem, nawet teraz niektórzy twierdzą, że kultura chłopska ma korzenie szlacheckie, nie chłopskie (dowartościowanie?). PRL mówiło że plebejskie. Restauracje z chłopskim jadłem, wielkie przyjęcia tuzów i pomniejszych z łososiem, nieraz kawiorem, kreacjami królewskimi – i poczesne miejsce na stole – kiszony ogórek, smalczyk i pajdy żytniego chlebka. Pycha!!!! A kawior stoi, co niektórzy by go wpałaszowali w pierwszej kolejności – ale nie wypada, prasa, kamery patrzą, chlebuś smaruj, zagryzaj – bąć modny, no i tak wypada.Przemysł rozrywkowy działa, moda to moda. Spłycona, karykatura ludowości w III RP. I IV – jej zwolennicy też są przymuszani modą do chleba i smalcu na pokaz. Tyle tytułem wstępu. Byłam na występach ZESPOŁU, byłam przy upadku zakładów, zamiany siedziby centrum plebejsko-wiejsko-szlacheckiej kultury na bank, likwidacji wszystkiego – od szczotki po obrazy. Tylko ze sprzęt tam wytwarzany, maszyny do szycia, pisania, broń itp. - owszem jest jeszcze w niejednym domu. Z kultury wytwarzanej w Metalowych za PRL – niewiele, trochę obrazów, strojów. Popatrzmy choć na te stroje - ten zespół to też historia miasta, przewaliło sie w tych zakładach i w Domu Kultury trochę narodu radomskiego (chłopskiego rodowodem, plebejskiego i coś na dokładkę inteligencko-szlacheckiego). Nikt nikogo nie zmuszał śpiewać, tańczyć, nie zmuszał na to patrzeć, nikogo nie interesował rodowód ani tym bardziej założenia propagandowe PRL. Byłam w latach 70. instruktorem terenowym. Zakres obowiązków – w mieście plastyka, na wsi i miasteczkach – nadzór i opieka nad przejawami działalności kulturalnej i kultura ludowa. Wiejskie remizy zamienione w centra kultury, nieliczne tylko pokazowe (dla władz) Kluby Ruchu. I naprawdę spontaniczna, autentyczna działalność miejscowych. To nic, że często te remizy zatęchłe, z biednym kioskiem w którym dostać można było biedny towar z cukrowymi barankami nawet na Boże Narodzenie, landrynki itp. (w pokazowych kawę i herbatę i ciastko) dechy dla wygody pomalowane na czarno, jako dekoracja gazetki amatorskie i bibułka kolorowa. Ale we wszystkich czytelnia i biblioteka, no i zespoły!!!!! ludowe!!!! Repertuar różny, w zależności od potencjału występujących, kierownika (bo często kier. świetlicy miał kilka klas podstawowych, bo etat słabo opłacany i chętnych niewielu. Ale sięgali nie tylko do Fredry, ale i Wyspiański, dla dzieci itp, nieraz własne wytwory. Sami wszystko robili, my instruktorzy (muzyk po wyższym), teatrolog, plastyk im pomagaliśmy, I częste spotkania ze znanymi (Samozwaniec, Modzelewski ), Z PARTYJNĄ WŁADZĄ NIE). To były wydarzenia, którymi żyli wszyscy całe miesiące. No i miejscowe dożynki, nieraz akademie (sama często pisałam scenariusz – zlepek patriotycznych wierszy i pieśni i nie przypominam żeby były w nich jakieś propagandowe treści, o socjalizmie, ZSRR, bratnich narodach, jedynie jeżeli już, to to o tym, jaka Ojczyzna (Ojcowizna) piękna i jak ją kochamy. Pewnie, ze władze chętnie widziały taką działalność, ale się ją nie zajmowały, za głupie były, bo nie znały się na niej i nie umiały prawie nic. Czy należy teraz o tym zapomnieć, wyrzucić do lamusa, do skansenu? Ja nie mogę, bo nie pozwala mi szacunek do tych ludzi, którzy tak wiele z siebie dawali. Na koniec – jakie Radom ma korzenie? Dlaczego mamy kompleksy? Ja go pamiętam z lat, kiedy ulice były pełne chustek chłopskich i chłopo-robotników. Czyżbyśmy wrócili do lat, kiedy wykrywając w swoim pochodzeniu rodowód chłopski, na pocieszenie dodawaliśmy – ale prababka, choć na włościach 1 drewnianej chaty – ale szlachcianka z „mająteczkiem”? I od razu lżej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.range86-141.btcentralplus.com 13.10.08, 20:16 Ech, te czasy młodości za Gierka... I włosy były, i dziewczyny leciały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: 88.156.226.* 13.10.08, 10:51 Władza w Radomiu zawsze miała "świetne" pomysły. Wymyśliła nawet kiedyś monumentalną rzeźbę ludową, żeby przyozdobić miasto. Co się teraz z nią dzieje, może gdyby p. Morgan coś o niej powiedziała, to znów by się nią zainteresowano. Byłby nowy powód, żeby pisać o jej przynależności partyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop zaprawia... Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 19:17 a świeto papryki i buroka na DEPTAKU(po którym zostały nieusuwalne plamy) zarządzone przez gienerała milicji ludowej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 17.10.08, 18:59 warto przypomniec watek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: członek b. zespołu Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 05.01.09, 14:33 Ta pani obraża członków zespołu.Kimże jest jako osoba fizyczna.Obraża zawodowych muzyków i młodzież która na podwalinach zespołu obecnie tworzy kulturę. Wymienię tylko jedną osobę;mgr.Jerzy Ciecieląg.Czy według tej osoby "Mazowsze" i "Śląsk" to tez zespoły deżynkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan wojtek Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 08.01.09, 12:42 Dożynkowe, bo dożynane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POwer Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.internet.radom.pl 08.01.09, 19:58 Niech się sama zdekomunizuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasiak łowicki Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.09, 09:16 I co tymi strojami? Spłonęły na stosie? Odpowiedz Link Zgłoś
jestem.jaki.jestem Re: Radna PiS dekomunizuje ludowe stroje 09.01.09, 09:21 Niewiele brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: likwidatorka Morgan chce aby na golasa tanczyło Mazowsze i Sląs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 09:34 Do tego sprowadza sie jej rozumowanie o odkomunistycznieniu zespołó piesni i tanca powstałych w PRL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob budowniczy znajdź cel i zniszcz IP: *.aster.pl 10.01.09, 12:02 stroje to betka, trzeba by pójść dalej- i zlikwidować komunistyczny beton- wielkie osiedla z wielkiej płyty. Zrównać z ziemią Ustronie i Gołębiów, Borki i Michałów. To relikt PRLu, wytwór komuny, zdekomunizujmy budownictwo mieszkaniowe!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: znajdź cel i zniszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 12:49 Niech odda te swoje swiadectwa szkolne i zaczyna naukę od początku.To tej Pani dobrze zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opty Re: znajdź cel i zniszcz IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.09, 13:02 Przesadzacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob budowniczy Re: znajdź cel i zniszcz IP: *.aster.pl 10.01.09, 13:20 Przesadzanie drzew i krzewów zasadzonych w PRL mogło by zachwiać równowagą przyrodniczą i przyspieszyć efekt cieplarniany (który jak widać za oknem polega na mroźnych zimach)więc raczej nie jest to dobry pomysł. Ale komunistyczny beton trzeba zdekomunizować dynamitem i buldożerami, będą nowe tereny dla deweloperów(niekomunistycznych) i miejsca pracy dla pracowników (bo nie robotników) Odpowiedz Link Zgłoś