raadoom 18.10.08, 13:25 Ciekawi mnie od kiedy funkcjonuje rondo na tym placu. Jak sięgam pamięcią to ono zawsze tam było. Może ktoś ma jakieś dane o dacie wybudowania tego ronda. Proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ja Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 15:08 Moim zdaniem na poczatku lat siedemdziesiatych ubieglego wieku. Pamietam, ze przez jakis czas na rondzie, po jego oddaniu do uzytku stala czesc domu pietrowego, lub dom, w ktorym mieszkali ludzie ! Do budynku dostawali sie przekraczajac jezdnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? 18.10.08, 15:11 Proszę o dokładna lokalizację tego domu. Ja słyszałem że stał na wyspie rozdzielającej jednie południową i północną ulicy Reja tuż za zakrętem zbliżając się do ronda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 15:53 Niestety, takich szczegolow nie pamietam. Moim zdaniem dom stal jednak na rondzie. Nie moge sobie przypomniec jak ten teren wygladal przed powstaniem ronda. Odpowiedz Link Zgłoś
ikozak82 Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? 18.10.08, 23:12 Gość portalu: Ja napisał(a): > Moim zdaniem na poczatku lat siedemdziesiatych ubieglego wieku. Pamiętam jak przez mgłę, że jako kilkuletnie pacholę byłem tam z ojcem na meczu piłkarskim na początku lat sześćdziesiątych. A więc był stadion i skrzyżowanie (bo na rondo nie byłoby miejsca). Pod koniec lat sześćdziesiątych rondo już było, a stadion zniknął. O ile mnie pamięć nie myli w budyneczku dawnej klubowej szatni uczniowie SP nr 15 ul. Nowospacerowa chyba 3 (w tym także ja) mieli bibliotekę, chyba gabinet pielęgniarki i dwie malutkie salki wykorzystywane do celów dydaktycznych. Pozostałe sale lekcyjne mieściły się w dużym, obskurnym, zielonym baraku na zachód od budyneczku szatni. Zastanawia mnie dlaczego adres szkoły brzmiał Nowospacerowa 3 ? Być może Nowopacerowa 1 to był adres stadionu lub tego budynku o którym piszesz. W każdym razie ja tego budynku nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: *.internet.radom.pl 18.10.08, 16:38 To chyba nie jest rondo tylko skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majcher Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: 193.189.76.* 21.10.08, 17:54 A czym się różni rondo od skrzyżowania o ruchu okrężnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa30 Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: 82.139.34.* 18.10.08, 22:17 Ja sięgam pamięcią troszeczkę dalej. Pamiętam, że z ulicy Mlecznej (potem Świerczewskiego) skręcało się pod kątem prostym obok schodków (które jakiś oszołom w tym roku wyburzył) w ulicę chyba Mireckiego (ale nie dam głowy, że tak się wtedy nazywał ten odcinek), i po przejechaniu 100 m znów pod kątem ostrym omijało się ten budynek i wjeżdżało w ulicę Reja. Skręcając obok schodków po lewej stronie było boisko piłkarskie jakiegoś klubu radomskiego (być może klubu START). Boisko było ogrodzone siatką i gdy był mecz, to kibice stali na trawniku, chodniku i jezdni. Trudno było przejechać. Na rogu Mlecznej i Mireckiego był przystanek PKS-u : Radom - przy schodkach. Tak się nazywał ! Ten budynek, o którym piszecie stał na rogu Mireckiego i Reja. Potem boisko zlikwidowano (START się przeniósł na nowe boisko), i na skos przez to boisko zrobiono połączenie już wtedy Świerczewskiego z Reja. Było to na przełomie lat 60-tych i 70 -tych. Budynek stał jeszcze i przeszkadzał ze trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raadoom Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: 93.105.147.* 18.10.08, 22:25 Może Gazeta zrobi dochodzenie jak to z tym rondembyło Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? 18.10.08, 22:57 Kawał dobrej historii ; ) Tak, ten odcinek nosi nazwę Mireckiego do dziś. Dodam jeszcze, choć w czasach, o których piszesz nie było mnie jeszcze na świecie, że dawny przebieg ulicy Świerczewskiego jest widoczny do dziś, przy ogrodzeniach posesji lezących przy tej ulicy biegnie prosto w kierunku miejsca gdzie jeszcze do tego lata były schodki, droga o asfaltowej nawierzchni- kiedyś Świerczewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldboy Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: 82.139.48.* 19.10.08, 00:20 To był stadion RKS. Rzeczywiście aby wjechać od Kielc do Radomia dojeżdżało się ul Świerczewskiego do schodków i pod kątem prostym skręcało się w lewo i po 100 metrach Mireckiego, znów w lewo w Reja. Pamiętam jak na tym zakręcie wóz strażacki (Star)jadący do pożaru wywrócił się na dach. Odpowiedz Link Zgłoś
grudzwoj Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? 19.10.08, 09:59 Gość portalu: aaa30 napisał "Skręcając obok schodków po lewej stronie było boisko piłkarskie jakiegoś klubu radomskiego (być może klubu START). Boisko było ogrodzone siatką i gdy był mecz, to kibice stali na trawniku, chodniku i jezdni. Trudno było przejechać. Witam aaa30 Tak w latach 60-tych istniało boisko piłkarskie klubu "Start" gdzie nie było trybun a mecz oglądało się na stojąco. Pamiętam, to jako młody chłopiec może 10 letni, zabierał mnie na te mecze mój wujek Leszek Gajda, który w tamtych czasach reprezentował jakiś klub sportowy (chyba „Start”). Jego kolegami z tamtych czasów byli bracia Tworkowie z dzielnicy Glinice - Zdzisław, Henryk i Zygmunt oraz Kwaśniewscy Kazimierz i Wiesław (mnie się wydaje że wszyscy byli piłkarzami Radomiaka. Jak ktoś posiada jakieś dane w tym temacie będę niezmierne wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: *.37.udn.pl 19.10.08, 02:11 Witam, posiada ktoś zdjęcia ronda na Grzecznarowskiego z poprzedniego stanu? Przed ostanim remontem/zmianą...kiedyś chyba było większe? Po kiego tam ta stacja? Z tego co wiem kierowcy średnio je lubią...prawda to?:> Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? 19.10.08, 10:48 Rondo zostało przebudowane nie ze względu na plan budowy STATOIL, (bo ta stacja już istniała), ale ze względu na inną stację. Na terenie, na którym obecnie buduje się pawilon handlowy oraz gdzie przebiegała jezdnia północna ulicy Grzecznarowskiego miała byc stacja ARAL. Protesty mieszkańcy ulicy Pustej jednak to uniemożliwiły. Stacji nie ma a zmniejszone rondo utrudnia życie kierowcą. Być może doczekamy się w 2009 roku porządnej przebudowy, bo tą, którą planował MZDiK na wakacje tego roku nie rozpoczęto ze względu na unieważnienie przetargu. Więcej na ten temat w tym wątku na forum radomskich inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RADOMIAK Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: *.radom.vectranet.pl 20.10.08, 03:02 Gregory,dobrze się najarałeś,proszę o nie pisanie głupot i zmianę nicku na gregory z kielc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: *.37.udn.pl 20.10.08, 11:25 RADOMIAK - moze jakies rzeczowe argumenty, a nie epitety ? To podaj konkrety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polikarp Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 15:55 Pamiętam na początku lat 70. zawody gokartowe rozgrywane na rondzie i ul. Dzierżyńskiego (nawrót był przy Wałowej). Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? 20.10.08, 18:16 Mówisz serio?. O kurcze, zawody gokartowe na ulicach Radomia. Nigdy o tym nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa30 Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: 212.160.172.* 21.10.08, 08:55 Ja z kolei pamiętam zawody gokartowe na osiedlu XV Lecia. Odbywały sie na ulicach obecnie nazwanych gen. Sowińskiego i gen. Józefa Bema. Napisałem, że obecnie nazwanych, gdyż wtedy nie było tam jeszcze ulic, a wieżowce ("latawce") były dopiero co pobudowane. Na jednym z budynków stojących bliżej ul. Bema był przemiennik telewizyjny i nadawał program telewizji na 11 kanale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 19:34 Rzeczywiście. Takie zawody miały tam miejsce. Tylko czy aby należy to przypominać ? Wszak było to za czasów minionego, z gruntu niesprawiedliwego ustroju. A nóż jakiś nasz światły radny(a)zażąda rozebrania ulicy i ronda ? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kiedy wybudowano rondo na placu Ks.Kotlarza? 20.10.08, 20:31 Gość portalu: RADOMIAK napisał(a): > Gregory,dobrze się najarałeś,proszę o nie pisanie głupot i zmianę nicku na > gregory z kielc Gregory bardzo precyzyjnie podał syntezę dziejów tego skrzyżowania. Więc proszę uzupełnij jego wypowiedź albo odpierwiastkuj się. pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Do oldboya IP: 82.139.35.* 20.10.08, 22:58 Pamiętam i ja wywrócony samochód strażacki.Było to chyba około południa.Był to star.Ponoć przyczyna wywrotki było niepełny zbiornik z wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
usjwo Re: Do oldboya 21.10.08, 18:21 Taki zbiornik powinien zawsze mieć grodzie (pewnie ten też miał), które dzieliły zbiornik na częśc, zapobiegały własnie takim "rozbujanią" wody w niepełnym zbiorniku. Pewnie jak zwykle pordzewiały i odpadły, a nikt nie kwapił się wyremontowć. Usjwo Odpowiedz Link Zgłoś