Dodaj do ulubionych

Ulica dla biskupa Chrapka

28.10.03, 10:09
zakonczyc do konca roku prace nad dokumentacja przedluzenia maratonskiej do wolanowskiej. w przyszlym roku zrealizowac te
arterie i nazwac imieniem biskupa Chrapka. to bedzie szeroka okazala arteria, radomskie okno na łódź, wrocław i dalej na calą europe
zachodnią. to by bylo cos ....
Obserwuj wątek
    • Gość: franz Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: serwer:* / 10.0.0.* 28.10.03, 15:33
      Waryńskiego! Pierwszego komucha w historii Polski i ostatniego
      jako patron ulicy.
      • syfon13 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 28.10.03, 15:44
        Ulica Waryńskiego jest kiepska i brzydka - w sam raz dla jakiegoś brzydkiego,
        wrednego "komucha". Czyż bp. Chrapek nie zasługuje na coś lepszego?
        • Gość: RTM Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 28.10.03, 19:45
          Radomianie! Choć sam jestem radomianinem wstydzę się za was... Jedną ulicą
          chcecie uczcić śp. Biskupa. Jemu należą się dwie, trzy a nawet pięć ulic!
          Gdzieś zobaczyłem pytanie: co bp Chrapek zrobił dla Radomia? Dokładnie nie
          wiem, ale ponieważ był biskupem to napewno dużo (chciażby to, że Wyższa Szkoła
          Biznesu mogła obrać Go na swego patrona - to mało?)
          • Gość: Dr Vitt Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 02.11.03, 18:59
            Wyższa Szkola Biznesu tylko hańbi imię bp. Chrapka. Jest to tani chwyt
            marketingowy, aby zwabić do szkoły katolików. Myślę, że jest to najgorsze, co
            mogło przytrafic się biskupowi.
      • Gość: gomez Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: 213.199.199.* 28.10.03, 16:04
        co konkretnie dla ludzi w Radomiu zrobił Chrapek ?
        • syfon13 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 28.10.03, 16:12
          A co konkretnie dla ludzi w Radomiu zrobił np. Kopernik, Mickiewicz albo
          Skłodowska-Curie?
          • Gość: gomez Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: 213.199.199.* 29.10.03, 08:23
            O Mickiewiczu czy Koperniku słyszał cały Świat a o Chrapku nie
            wszyscy Polacy.Czujesz subtelną różnicę?
            • syfon13 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 30.10.03, 10:41
              I na całym świecie są ich ulice, pomniki, szkoły nazywane ich imionami. A w
              każdym normalnym mieście nazwy ulic upamiętniają nie tylko wielkich tego
              świata, ale i osoby pełniące jakąś funkcję społecznie użyteczną na gruncie
              lokalnym, tudzież funkcji konkretnej nie pełniące, ale z lokalnym środowiskiem,
              z danym regionem związane w inny sposób.

Czyż większym poetą był Mickiewicz od Słowackiego? Kwestia gustu, nic poza tym.
              A tymczasem najbardziej znane radomskie liceum nosi imię Kochanowskiego. A niby
              czemu nie Mickiewicza? Bo ten buc nigdy nie był ani w Krakowie, ani w
              Warszawie, ani tym bardziej w Radomiu.

Każde miasto ma swoją historię - w tym taką, która jest jego historią wyłączną.
              Częścią naszej historii jest biskup Chrapek i z tego względu można by mu jakąś
              uliczkę przydzielić.
        • isoxazolidine Re: Ulica dla biskupa Chrapka 28.10.03, 18:05
          byl jednym z niewielu ludzi wsrod tak wysoko postawionych ktory nie rozmawial z ludzmi jezykiem
          nienawisci - tak powszechnym w radomiu. laczyl - nie dzielil. odrzucal klasyfikacje w rodzaju "dobry polak
          = katolik". jednał, łagodził, łączył wokół wspolnej idei - "zrobmy cos dla miasta". jego słowa "idz przez zycie
          tak by slady Twoich stop przetrwaly Cie" idealnie pasuja do jego zachowan. zanim nie zostal biskupem
          nie byl nigdy w radomiu - ale w krotkim czasie poznal go dobrze jak malo kto i nauczyl sie go traktowac
          jak swoja malą ojczyzne. inicjatywy ktore uruchomil funkcjonuja do dzis. i na zakonczenie - postawil
          niezwykle wysoko poprzeczke swemu nastepcy - ten jak widac nie probuje nawet jej przeskoczyc .....
          szkoda ....
          • Gość: pabon Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: 213.199.199.* 29.10.03, 08:24
            słowa ,słowa ,słowa .....
      • Gość: KO Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.04, 23:51
        Nie , nie bede dyskutowac z z tymi ,ktorzy maja inne zdanie o sw p biskupie J
        Chrapku . Powinni radomianie uczcic Jego krotki "pobyt"w Radomiu .Nazwa
        jednej z ulic .Prroponuje:ALEJE BISKUPA J.CHRAPKA kawalek alejki w parku
        Kosciuszki od kiosku prO zaslugach zy dawnnym WKU do Katedry.Koszt cena 2
        tabliczek z nazwa.A jak okreslaja radomianie ,zapytani przez przyjezdnych jak
        dojsc do dworca ,prosze isc "tedy" do Katedry i prosto!!!!!!O zaslugach
        biskupa dla Radomiaq powiem tylko jedno , czy ktos slyszal lub widzial wywiad
        w ogolnnoplskich mediach zeby nie padlo z ust biskupa slowo Radom w
        pozytywnym ,kontekscie !!!!Jest ktos taki co sklamie??????
    • Gość: jakobs Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: 195.245.213.* 28.10.03, 17:51
      mickiewicz tez wielkim poetą był, więc dlaczego zmieniac nazwę
      ulicy?
      Po nazwaniu ulicy( po raz kolejny) Gwardii Ludowej wybuchł
      skandal, a teraz przejdzie pewnie bez echa, no może z malą
      chrapką.
      Aż żal sciska serce, kiedy przypomnę sobie, że Radom był
      kiedys "czerwony". Obawiam sie, że te czasy już nie wrócą :(((
    • Gość: Tomek Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 28.10.03, 20:27
      Ja se tak myślę. W USA jest Los Angeles.Nazwę miasta Radom
      proponuję zmienić na Miasto Wszystkich Świętych.Ulice
      ponumerować.Wtedy radni zaczną myśleć o realiach parszywego
      życia w tym złodziejskim, oszukańczym,łapówkarskim,fałszywym
      mieście.Z ostatnich sesji nic nie wynika.Tylko zamykanie i
      likwidowanie.Albo obsadzanie kolesieami stanowisk,albo nadawanie
      nazw ulic,placów,rond katolickimi kacykami.To jest cała praca
      radnych.Tak naprawdę nie wiem co Chrapek zrobił dla przeciętnego
      radomianina.Obłuda,obłuda i jeszcze raz obłuda.
      • Gość: xaxa Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.proxy.aol.com 29.10.03, 07:23
        No w sumie co on mogl zrobic. Nic
        • syfon13 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 29.10.03, 10:47
          Cóż, ci dla których zrobił najwiecej nie wypowiedzą się tu, bo są to osoby
          skrajnie ubogie, niepełnosprawne, społecznie zmarginalizowane na różne sposoby;
          innymi słowy takie, które nie mają zadnych szans, by zdać sobie sprawę z tego,
          że o nazwaniu imieniem człowieka, który właśnie dla nich wiele zrobił, w ogóle
          się tu dyskutuje.

A przy całej tej dyskusji zastanawiam się nad jednym: LSD to waszym zdaniem
          oszuści i bandyci, Marcinkowski musi odejść, a na równi z nimi wszystkimi
          traktujecie Chrapka. Tylko pytam za co? Za to, że z kazdym umiał rozmawiać?
          Także z członkami LSD i "innymi bandytami"? A wy nie umiecie rozmawiać nawet
          sami ze sobą, dlatego waszym imieniem nikt nigdy żadnej ulicy nie nazwie. Ot i
          wszystko: żal wam dupy sciska, szaraczki.
          • Gość: Dr Vitt Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 02.11.03, 19:06
            Mów za siebie, kretynie!!!
            • syfon13 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 03.11.03, 15:45
              Przecież za Ciebie nie mówię, tylko za siebie właśnie. Nie wiem, na ile WSB
              hańbi imię biskupa, ale wiem, że, że Chrapek był nie tylko biskupem, lecz
              również nauczycielem akademickim. Nie wiem, jakie miał związki z WSB, bo nie
              znam tej szkoły jakoś blisko. Myślę jednak, że tuj już nawet nie o przyciąganie
              katolików chodzi. Niekatolicy również biskupa znali i cenili. Po prostu władze
              WSZB jako pierwsze wpadły na taki pomysł, wydał im się nośny, no i sobie
              Chrapka do nazwy dosztukowały. Tylko jakoś tak odnoszę wrażenie, że mimo
              wszystko w tym kraju nie można ot tak sobie nazywać swojej prywatnej szkoły
              czyimś imieniem, nawet jeśli ten ktoś nie żyje. Jakieś grono decyzyjne musi
              mieć w tym procederze udział. Miej pretensje do tego grona, a nie do szkoły.
    • Gość: TrisLine Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 17:33
      Trudno przecenić Jego zasługi. W ciągu 2 lat zrobił więcej dla Radomia niż
      komuniści przez 55 lat !!! Nuie zawsze zgadzam się z syfonem ale teraz muszę
      potwierdzić wszystko to co o NIM napisał. Tym którym pomógł rzeczywiście nie
      tylko nie umieliby wypowiedzieć się na Forum ale nawet nie mają dostępu
      do "takich rarytasów". O czym my w ogóle mówimy. Był to jeden z nielicznych
      dostojników kościelnych liczących się w Polsce i świecie. Głowny organizator
      pielgrzymek Papierza do Polski. Liczył się z NIM każdy od prezydenta
      Kwaśniewskiego, poprzez premierów, rektorów, ministrów czy też samych
      kardynałów aż po samego Prymasa Polski. To był Taki Mały Papierz. Biła od Niego
      autentyczna radość,dobroć pod każdą postacią, a wszędzie gdzie się pokazał był
      natchnieniem wszystkich. O jego słowo, radę, opinię zabiegali wszyscy. Na
      naszym podwórku nawet komunista Włodarczyk. Był takim Prawdziwym Kapłanem.
      Gdyby Kościół miał takich ludzi więcej byłbym całkowicie spokojny o jego
      przyszłość.
      • Gość: pabon Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.radom.net / 213.199.199.* 30.10.03, 09:05
        Słowo 'papież' pisze się przez 'ż' a nie przez 'rz' kałmuku
    • Gość: Amos Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.mrkch.pl / 10.17.0.* 30.10.03, 08:50
      Biskup Chrapek niewątpliwie zmienił styl pracy kurii. Otworzył
      ją medialnie. Usłyszeliśmy, że kościół prowadzi też działalność
      charytatywną.Ale zachowajmy w naszym mieście umiar.Doceniajmy
      nie tylko fajerwerki ale codzienną,uciążliwą pracę także jego
      poprzedników.Mówiąc za Okhamem ( taki sobie irlandzki
      mnich): "Nie twórzmy bytów ponad potrzeby". A już na pewno żaden
      rozsądny pasterz nie chciałby ważenia krwi:męczennik -
      nieszczęśnik, Waryński - Chrapek. Jeśli ktoś mówi inaczej, to
      chyba nie słuchał słów biskupa Chrapka.
      • Gość: gomez Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.radom.net / 213.199.199.* 30.10.03, 09:10
        działalnośc charytatywna kościoła jest solidnie dotowana przez państwo,nie
        zapominajmy o tym
      • muzyk2 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 30.10.03, 11:34
        spod adresu 213 199 199 ciągle sączy się czerwony jad podpisywany różnymi
        nickami. Kim jesteś tchórzu?
        • Gość: pabon Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.radom.net / 213.199.199.* 30.10.03, 16:04
          nazywam się Feliks Dzierżyński i takim jak ty strzelam bez pytania w tył pustej
          głowy
          • Gość: temida Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.10.udn.pl 02.11.03, 13:53
            I skończysz jak Dzierżyński. Na szczęście.
            • Gość: Dr Vitt Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 02.11.03, 19:12
              Nie, nie! To ten idiota KOnrad, który podaje się za muzyka marnie skończy.
              Chłopcy już się na niego szykują.
              • muzyk2 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 02.11.03, 21:01
                Gość portalu: Dr Vitt napisał(a):

> Nie, nie! To ten idiota KOnrad, który podaje się za muzyka marnie skończy.
                > Chłopcy już się na niego szykują.

Jacy chlopcy? Homo - niepewni? Za takie pogrózki grozi kryminal. Ostrzegam.
                • Gość: LUKAS Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 04.11.03, 21:22
                  Przypuszczałem od dawna, że jesteś ciotą, Konradzie!
          • muzyk2 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 02.11.03, 21:13
            Gość portalu: pabon napisał(a):

> nazywam się Feliks Dzierżyński i takim jak ty strzelam bez pytania w tył
            pustej
            >
            > głowy

Ja juz wiem jak sie nazywasz i wiem ze ty masz pelna glowe. Pamietasz te scene
            na placu Bankowym, kiedy betonowa glowa Feliksa zostala na lancuchu, a reszta
            betonu od niej odpadla i wszystko zamienilo sie w nikomu niepotrzebny gruz?
            Tak koncza zbrodniarze. Gratuluje poczucia humoru.
    • Gość: pikuś Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 17:06
      proponuje już od roku ulicę Bulwarową. Małe koszty zmiany numerów , piekna
      reklama na autobusach - w rozkładzie jazdy 8 , w lecie masę młodych ludzi nad
      zalewem przy ulicy Jana Crapka, Jest to także w pobliżu syminariu
    • Gość: Staś Realista nie Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 02.11.03, 20:40
      Co do działalności charytatywnej kościoła może lepiej nie wspominać.W stanie
      wojennym kościół dostawał dary wszelakiego rodzaju z za granicy.Dla
      pospólstwa,chołoty i tych co na tacę dają trafiały resztki z pańskiego
      stołu.Dla przydupasów księży trafialy najróżniejsze wiktuały, smakołyki i wile
      artykułów przemysłowych z odzieżą włącznie.
      • muzyk2 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 02.11.03, 21:06
        Pracowalem wtedy przy rozdziale darów. Do komuchów trafialy rzeczywiscie
        rzadko i bardzo dobrze, bo oni mieli Konsumy i Peweksy. Dary szly tam gdzie
        byly potrzebne i te oszczerstwa w kontekscie bpa Chrapka sa chamstwem.
        • Gość: LUKAS Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 04.11.03, 21:18
          Sam jesteś głupim, prymitywnym CHAMEM. Cała nadzieja, że jak ci w końcu
          wpieprzą to rozum ci przejdzie z tyłka do głowy!!!
          • Gość: wer Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.radom.pilickanet.pl 05.11.03, 13:08
            Cieszę się, że masz to już za sobą.
    • Gość: modaR Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 10:01
      A ty lukas kim jesteś, że tak oceniasz muzyka2? Nawet nie będę zniżał się do
      twojego poziomu żeby ci odpowiedzieć. Wiez? Na Forum panuje taka niepisana
      zasada, że gdy zwracamy się do siebie z szacunkiem czy choćby życzliwością to
      piszemy z dużej litery, a orginalny podpis forumowicza pozostawiamy bez zmian.
      Jak zapewne widzisz w moim poście wszystkiego tego brakuje. Jeżeli masz rozum
      to zrozumiesz co to oznacza. Bez opluwania. P.S. Zatracileś tutuł wątku. Skup
      się na nim i zaproponuj sensowne rozwiązanie z uzasadnieniem.
      • syfon13 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 05.11.03, 11:33
        A Chrapek sie w grobie przewraca. Oj, wkurzyć się czasem mozna, ale poziom
        trzymać chyba jednak warto. Masz rację, wątek o biskupie Chrapku to nie
        najlepsze miejsce na takie pyskówki.
      • Gość: LUKAS Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 05.11.03, 12:35
        Muzyka oceniam dokładnie tak, jak on ocenia innych ludzi, którzy mają odwagę
        mieć inne zdanie. To głupi smarkacz, który nie panuje nad swoimi emocjami.
        Jeżeli nie zmieni swojej postawy, musi się liczyć z tym, że nikt nie będzie go
        traktował z szacunkiem. Ma to na co zasłużył. "Siejesz wiatr, zbierasz burzę"
        • syfon13 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 05.11.03, 12:40
          spokoluzik, ale moze faktycznie nie tutaj.
      • Gość: LUKAS Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 05.11.03, 12:39
        A poza tym Drogi MODARZE pisze się oryginalny, a nie orginalny. I kto tu się
        musi zniżać do czyjegoś poziomu? (bez urazy i opluwania).
        • Gość: ? Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 18.10.04, 23:15
          ???
      • Gość: LUKAS Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 05.11.03, 13:00
        Rozsądne rozwiązanie? Nie ma rozsądnego, zawsze dla kogoś będzie źle. Ja
        myślę, że można w inny sposób uczcić pamięć biskupa, a nie narażać miasto na
        dodatkowe koszty. Czy w Radomiu nie ma teraz innych problemów?
        • syfon13 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 05.11.03, 13:11
          Gość portalu: LUKAS napisał(a):

> Rozsądne rozwiązanie? Nie ma rozsądnego, zawsze dla kogoś będzie źle. Ja
          > myślę, że można w inny sposób uczcić pamięć biskupa, a nie narażać miasto na
          > dodatkowe koszty. Czy w Radomiu nie ma teraz innych problemów?

LUKAS, wróć na początek wątku i zobać, co to miałaby być za ulica. Moim zdaniem
          najfajniej byłoby uczcić pamięć biskupa, nadając jego imie jakiejś nowoczesnej,
          przyszłosciowej, bezwypadkowej arterii, na której nie będą ginąć ludzie.

A czy w Radomiu nie ma innych problemów? Problemem nr 1 jest dla lokalnych
          władz każdej proweniencji przeinaczanie nazw ulic i można być pewnym, że jak
          nie niebawem, to w niedalekiej przyszłosci przeinaczą coś na bpa chrapka
          właśnie. A ja nie chcę tu przeinaczania, niech biskup ma swoją zupełnie nową
          ulicę. No a inne problemy? obejrzyj sobie wszystkie wątki założone przez ISO.
          Ulica dla Chrapka to tylko jedno z wielu zagadnien i na pewno nie największy
          problem na tym forum.
          • Gość: Lukas Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 05.11.03, 18:19
            Bezwypadkowej arterii na której nie będą ginąć ludzie? Jesteś albo bardzo
            młody albo bardzo naiwny (bez urazy). Wg mnie lepsza byłaby jakaś jadłodajnia
            albo noclegownia na poziomie. Dom dla, (paradoksalnie), bezdomnych,
            biblioteka, a najlepiej fundacja, hospicjum, itp.

PS.
            Paradoksalnie dlatego, że jeżeli bezdomny ma Dom to juz nie jest bezdomny.
            Pozdrawiam!
            • syfon13 Re: Ulica dla biskupa Chrapka 06.11.03, 08:45
              Cóż, czuję się rzeczywiście dość młodo, z biegiem lat coraz bardziej. Czy
              jestem naiwny? może. Może twierdzenie, że da sie zdławić liczbę śmiertelnych
              wypadków na drogach, budując je tak, by nie było na nich kolein, by były
              odpowiednio szerokie, posiadały bezkolizyjne skrzyżowania, odpowiednio
              oddizielone od jezdni chodniki i przejścia dla pieszych pod, lub nad jezdniami,
              to nic innego, jak przejaw naiwności. Cóż, na drogach giną również kierowcy -
              durnoty co poniektórych z nich nie da się ograniczyć w zaden sposób i to też
              jest problem. Ale w tym wypadku chyba jednak jedyny. Widziałem podone drogi w
              różnych miastach Polski - zatem da się to zrobić i piesi, którzy są w końcy
              najczęstszymi ofiarami wypadków w miastach, nie wpadają tam pod samochody.

A jeśli chodzi o noclegownie, jadłodajnie i inne przytuliska, to również nie
              mam nic przeciwko temu, by nosiły imię biskupa. To byłyby przecież instytucje
              działające w ważnym obszarze jego własnej działalności. natomiast zastanawia
              mnie też i taka sprawa: czy to wszystko faktycznie nie doprowadzi do zrobienia
              z Radomia jakiegoś Chrapkowa.
              • Gość: LUKAS Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 06.11.03, 19:02
                A co powiedziałbyś np. na Centrum Europejskie im. biskupa Jana Chrapka?
    • Gość: poker Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.nexnet.net.au 07.11.03, 07:45
      Jak juz ma byc ulica Chrapka to czy nie moze byc gdzies przy seminarium czy
      jakims kosciele czy tam gdzie zginal...Nazwa znowu glowna ulice jakims idolem
      i beda blokady z okazji tzw. rocznice nadania itp. Nieoszukujmy sie facet ma
      taka reklame ze juz za 5 lat bedzie swietym. Czy juz wspominalem, ze patronem
      mlodziezy jest Stanislaw Kostka najwiekszy zdrajca Polski...i dlatego nazywa
      sie Kostka bo zginal na torurach za wywolanie wojny domowej....Pewnie sie
      ktos obrazi ze porownuje go do Stanislawa Kostki, ale czy on nie jest jednym
      z naszych glownych swietych.
    • Gość: ghfhjghjk uilica chrapka IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.nexnet.net.au 07.11.03, 07:48
      Jak juz ma byc ulica Chrapka to czy nie moze byc gdzies przy seminarium czy
      jakims kosciele czy tam gdzie zginal...Nazwa znowu glowna ulice jakims idolem
      i beda blokady z okazji tzw. rocznice nadania itp. Nieoszukujmy sie facet ma
      taka reklame ze juz za 5 lat bedzie swietym. Czy juz wspominalem, ze patronem
      mlodziezy jest Stanislaw Kostka najwiekszy zdrajca Polski...i dlatego nazywa
      sie Kostka bo zginal na torurach za wywolanie wojny domowej....Pewnie sie
      ktos obrazi ze porownuje go do Stanislawa Kostki, ale czy on nie jest jednym
      z naszych glownych swietych.
      • Gość: Uchol Re: uilica chrapka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 11:41
        Wszystko ci się popieprzyło, ale czesto tak bywa jak jak się nie myśli, tylko
        kieruje ideologią. Jeśli ci się chce to poczytaj, kto ci się z kim pomylił.

Św. Stanisław Kostka

Św. Stanisław Kostka, kleryk, urodził się 28 grudnia 1550 roku w Rostkowie na
        Mazowszu. Był synem Jana-kasztelana zakroczymskiego i Małgorzaty z Kryskich. W
        wieku 14 lat razem z bratem został wysłany do szkół jezuickich w Wiedniu.
        Stanisław połączył naukę z życiem religijnym. W grudniu 1565 roku ciężko
        zachorował. Nagłe uzdrowienie przypisał Matce Bożej, do której wzniósł wielkie
        nabożeństwo. Stanisław pragnął wstąpić do zgromadzenia jezuitów, ale nie mógł
        liczyć na pozwolenie rodziców. W sierpniu 1567 roku pieszo, w przebraniu,
        uciekł z Wiednia. Dotarł do Dyllingi w Bawarii (ok. 650 km) i zgłosił się do
        św. Piotra Kanizjusza. Ten wysłał go do Rzymu, gdzie św. Franciszek Borgiasz
        przyjął go 28 października 1567 roku do nowicjatu. Swoim wzorowym życiem,
        duchową dojrzałością i rozmodleniem budował całe otoczenie. Mając 18 lat złożył
        śluby zakonne. Zmarł w sierpniu 1568 roku, przepowiedziawszy swoją śmierć. Kult
        zrodził się natychmiast i spontanicznie. Beatyfikowany w 1670 roku.
        Kanonizowany przez Benedykta XIII (1726). Relikwie Świętego spoczywają w
        kościele św. Andrzeja na Kwirynale w Rzymie. Św. Stanisław jest patronem Polski
        (od 1671 r.) i Litwy, archidiecezji łódzkiej i warszawskiej, diecezji
        chełmińskiej i płockiej, Gniezna, Lublina, Lwowa, Poznania, Warszawy; studentów
        oraz nowicjuszy jezuickich, a także polskiej młodzieży. Św. Stanisławowi
        przypisuje się zwycięstwo Polski odniesione nad Turkami pod Chocimiem w 1621
        roku. W tym dniu o. Oborski, jezuita, widział św. Stanisława w obłokach, jak
        błagał Matkę Bożą o pomoc. Król Jan Kazimierz przypisywał orędownictwu Świętego
        zwycięstwo odniesione pod Beresteczkiem (1651).

Kostka-Napierski Aleksander Leon (ok. 1620-1651), oficer wojsk polskich. W
        okresie wojny trzydziestoletniej, jako kapitan w służbie szwedzkiej, walczył w
        Niemczech. Po powrocie do kraju, w końcu 1650, skontaktował się z B.
        Chmielnickim w sprawie rozszerzenia powstania chłopskiego na tereny polskie. Na
        początku 1651, organizując zaciąg wojsk na Podhalu, wraz z M. Radockim i S.
        Łętowskim zorganizował oddział chłopski. W czerwcu 1651 zajął zamek w
        Czorsztynie. Oczekiwał pomocy ze strony księcia siedmiogrodzkiego Jerzego II
        Rakoczego.

Wydał uniwersały do wszystkich chłopów w Polsce, wzywając ich do obalenia
        władzy panów. Jego odezwa nie spotkała się z większym odzewem. Czorsztyn, po
        krótkim oporze, zdobyły wojska biskupa krakowskiego P. Gembickiego. Kostka-
        Napierski wraz z dwoma przywódcami chłopskimi został stracony.

• Gość: zawiedziona Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 14.12.03, 23:09
      W takiej prostej sprawie radni nie moga sie dogadac to co mówic o
      restrukturyzacji szkól
      • isoxazolidine Re: Ulica dla biskupa Chrapka 01.01.04, 15:28
        W budzecie na rok 2004 zapisano 50tys zl na przygotowanie dokumentacji
        przebicia Maratonskiej do Wolanowskiej. W roku 2005 ma nastapic realizacja
        inwestycji. Zatem po raz kolejny przypominam prezentowany wyzej pomysl ....
    • Gość: kibic Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.01.04, 18:20
      A ja jeszcze raz przypominam: najodpowiedniejszą ulicą dla tyak znamienitej
      osoby jest okolica Katedry a więc waryńsakiego.Nie pojmuję dlaczego ci
      komuniści ciągle tak się upierają o swojego pierwszego komunistę?Tylko dla
      przekory?Albo dla ugrania czegoś;my odstąpimy od tego a wy dajcie nam COŚ!
      Jeszcze raz: TYLKO OKOLICE KATEDRY!!!
      • Gość: Multi Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.156.udn.pl 05.01.04, 19:01
        Oddając cześć osobie ś.p.Biskupa Jana proszę nie kłóćcie się nad Jego trumną,
        nie obrażajcie Jego pamięci.
        Rzeczywiście tylko dwa lata stawiał stopy na ziemi radomskiej, a ślady tych
        stóp przetrwają lata całe ale na litość nie poniewierajmy Imienia Człowieka
        który w tak krótki okresie czasu zamieszkał na stałe w sercach i umysłach
        mieszkańców ziemi radomskiej, tak wiele uczynił i najważniejsze pozwolił się
        kochać bez miary kochając nas, zwykłych ludzi i biednych i bogatych, zdrowych
        i chorych, małych i dużych, dzieci i starców... wszystkich bez wyjątku.
        Nie wygrywajcie stanowisk pod Jego imieniem. Nie wykorzystujcie Jego pamieci
        do zdobywania popularności , stanowisk, pieniędzy.....
        Ci wszyscy którzy walczą pod Jego Świętym Imieniem niech spróbują walczyć na
        wlasny rachunek, niech się nie ślizgają na cudzej świętości i nie wykorzystują
        jej.
        Dość tego. Zmałem Biskupa tylko z Katedry, ale obserwowałęm jego zachowanie,
        wysłuchałem prawie wszystkich jego kazań i obserwowałem dość wnikliwie jego
        stosunek do parafian i do wszystkich ludzi których spotykał na swojej drodze.
        Niech odpoczywa w pokoju, czerpmy natchnienie przy jego grobie i módlmy sie za
        Niego.
        Ten niebywałej skromności Wielki Ksiądz pewnie nie może spać w pokoju duszy od
        szarpaniny która odbywa sie nad Jego Osobą.
        On już na swoje budwole, swoją wielkość i tylko nie zapominajmy o Nim w
        modlitwie
        • Gość: KO Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 21:02
          Multi ma racje Juz mowilem nie ulica a aleja w parku Kosciyszki / od
          Zeromskiego do Katedry /koszt moze 100zl /2 tablice/ Chodzi o symbol.A na
          marginesie jak nazywamy te aleje teraz?????????
          • Gość: GUCWA Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.25.udn.pl 24.02.04, 14:07
            Idą chłopcy a leją...
            • Gość: Kasia Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 24.02.04, 16:50
              Żaden chłopiec, który ma minimum wiedzy o biskupie Janie Chrapku, nie powinien
              olewać tego tematu.
              Trzy kroki wstecz dla Radomia, kiedu Go zabrakło.
    • Gość: urke Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 25.06.04, 23:13
      Takiej prostej sprawy ta rada nie potrafi załatwić, a tu już Kuroń czeka w
      kolejce.
    • Gość: kassa Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 28.06.04, 19:11
      KOmpromitacja większości w radzie.
    • Gość: ooo Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 23.07.04, 22:31
      Zapomnieli już o Biskupie Janie. Takie życie...
    • Gość: . Re: Ulica dla biskupa Chrapka IP: *.udn.pl 19.08.04, 00:27

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka