Dodaj do ulubionych

IV LO im. T.Chałubińskiego

• Gość: wyder Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 18.10.01, 14:22
      jestem obecnie ucznien 3 klasy tego oto liceum. Nie rozumiem jednego dlaczego
      tak jak nie ktorzy mowia ze wola inne liceum..... Dlaczego? sam nie wiem. Dla
      mnie sama atmosfera w szkole jest wspaniala. Kadra nauczycielska wspaniala
      bardzo wyrozumiala i rozumiejaca dobrze problemy nastolatkow. Mnostwo ladnych
      dziewczyn wiec czego chciec wiecej.......????????
      • Gość: Amra Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.chello.pl 20.10.01, 17:36
        Aaaaa :) Witajcie :) Tu Michal - kieedys autor strony naszego kochaniutkiego
        LO - fajnie ze jest taka lista. WWW.AMRA.PL to moje - jak ktos mnie jeszcze
        pamieta - piszcie do mnie :)
        • Gość: Kaa13 Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.tilbu1.nb.home.nl 04.02.04, 08:25
          Hey, no Panie Michale dorze sie dzieje :) Pozdrawiam serdeczne i mam nadzieje
          ze wypad na deske byl udany :) Ahoj dla wszystkich Chalubinszczakow!/ Kaa13
      • Gość: de klas Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.p.lodz.pl 07.05.04, 15:06
      • Gość: de klasa Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.p.lodz.pl 07.05.04, 15:06
        Wyder jest pizdą
    • Gość: radical Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 21.10.01, 21:21
      najgorszy nauczyciel od angielskiego???? oczywiscie sorka B. Przybylo
      alias "Muł"...
      • Gość: ZX Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 21:05
        Oczywiście zgadzam się notabene jest piękna i nadwyraz zgrabna.
        • foxal Re: IV LO im. T.Chałubińskiego 26.09.03, 04:39
          Gość portalu: ZX napisał(a):

> Oczywiście zgadzam się notabene jest piękna i nadwyraz zgrabna.

Zamiesc zdjecie w stroju Ewy a wowczas ocenimy, czy przypadkiem sie nie
          przechwalasz.
      • Gość: Rek Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.lastnet.pl 17.11.03, 00:34
        zgadzam sie z tym w stu procentach, od wielu lat mam uraz do tego jezyka i to
        przez nia
      • Gość: xxxx Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 213.199.199.* 01.12.03, 12:45
        popieram sorka Przybyło kompletnie nie umiała uczyć angielskiego a napewno nie
        miała podejścia do tych co nie uczyli sie anglweiskiego wczesniej
    • Gość: jokis Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 29.10.01, 14:42
      Chałubińszczacy, znów śpimy. A było już tak dobrze.
      • Gość: majkk Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.supermedia.pl 31.10.01, 02:16
        Czy jest ktoś, kto kończył w 93, a wychowawczynią była K.Węglicka aka Węglara?
        majkk
        • Gość: Pepe Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.acn.pl 02.03.03, 14:58
          Gość portalu: majkk napisał(a):

> Czy jest ktoś, kto kończył w 93, a wychowawczynią była K.Węglicka aka
          Węglara?
          > majkk

Ja tez konczylem ta klase w tym roku. A Weglare spotkalem jeszcze pozniej
          kilka razy.
          Czyzbys ty konczyl/a klase razem ze mna jesli tak to sie odezwij: 4919@hoga.pl
          • Gość: Anet94 Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.de.deuba.com 25.04.03, 18:04
            Pepe,
            to ty?
            JAk milo Cie uslyszec, a raczej przeczytac.
            • Gość: Pepe Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.acn.pl 27.04.03, 14:55
              Skad sie znamy?

• Gość: NITKA Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.zywiec.plusnet.pl 19.03.03, 08:47
          Wiosna w liceum...

To byly czasy :)

Pozdrowienia dla wszystkich, którzy czasem tu zaglądają.
        • Gość: Fox.ca@gazeta.pl Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.sympatico.ca 12.06.03, 04:31
          Gość portalu: majkk napisał(a):

> Czy jest ktoś, kto kończył w 93, a wychowawczynią była K.Węglicka aka
          Węglara?
          > majkk

Oj dzieci, dzieci, a moze mlodziezy szlachetna,

Czy jest jeszcze ktos, kto ukonczyl to liceum w 1949 roku?

Czy to prawda, ze LO im.T.Chalubinskiego juz nie miesci sie na rynku, gdzie na
          parterze bylo LO im.Kochanowskiego. Jezeli tak to gdzie teraz miesci "nasza
          stara (nowa)buda"?

Ktos tu powyzej pytal jaka strone chcieli by Chalubinszczacy widziec - wedlug
          mnie dobra, czytelna z dobrze stonowanymi kolorami i ciekawymi tekstami.

Proponuje, aby na tej nowej stronie otworzyc temat "sukcesy absolwentow" to
          bedzie dobry temat dla rywalizacji z LO im.Kochanowskiego

Pozdrawiam absolwentow obu szkol.
          • Gość: yaa Re: IV LO im. T.Chałubińskiego-Rynek IP: 62.181.178.* 22.10.03, 21:27
            czy napewno o rocznik '49 pytasz? coś z pamięcią nie tak albo w Radomiu dawno
            nie był. nie słyszałam, by na parterze starego pięknego gmachu LO - zawsze
            Chałubińszczak - w Rynku mieściło się LO Kochanowskiego, kiedy żadne radomskie
            LO nie miało numeru. W '49 to było męskie gimnazjum.
            • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego-Rynek IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.10.03, 00:31
              Ha! A jednak był w naszej historii epizod (dość długi bo jedenastoletni, zaraz
              po wojnie, gdy z Kochanowskim byliśmy pod jednym dachem. Po szczegóły zapraszam
              na stronę naszej szkoły:
              www.lo4.radom.ids.pl/
              Jest tam między innymi długi artykuł o historii i nader ciekawe listy
              absolwentów i nauczycieli.
              Pozdrawiam
              wuen
      • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 02.11.01, 00:53
        A moze jest tu ktos, kto konczyl w 1983 albo w okolicy?
        Ja skonczylem biologiczno-chemiczna, a moja wychowawczynia byla psorka Bartos.
        Pozdrawiam Pani Profesor, jesli Pani tu zaglada.
        No dobra! Was tez pazdrawiam.
        • Gość: tytus Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 13.11.01, 17:33
          Niech Chałubiński będzie nam wzorem...pamiętacie te słowa?
          • Gość: gin Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 13.11.01, 17:40
            i tak watek o niedzwiadku na Borkach okazal sie bardziej rozwojowy ;)ale
            odgrzebuj Tytus Chalubinskiego - moze dogonicie VI LO! :)
            • Gość: tytus Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 13.11.01, 17:59
              Gość portalu: gin napisał(a):

> i tak watek o niedzwiadku na Borkach okazal sie bardziej rozwojowy ;)ale
              > odgrzebuj Tytus Chalubinskiego - moze dogonicie VI LO! :)

gdybym chcial odgrzebywac ten watek, to bym Ci cos odpisal droga Gin, ale nie
              daje sie latwo ponosic emocjom :)))
              • Gość: jokis Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 14.11.01, 18:50
                Tytus, jestem z Tobą!!!
    • Gość: Rycerz Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 217.96.36.* 19.11.01, 17:28
      ello chalubinszczaki .
      pragne stwierdzic ze wasza szkola nie jest taka do konca zla mozna w niej
      znalezc wiele ciekawych zjawisk.
      Ostatnio slyszalem ze macie bardzo aktywnych ochroniarzy ktorzy aktywnie patrza
      na popelniane przed ich nosem przesteppstwa.to smieszne, ale po co taki
      ochroniarz przy ktorym nie mozna czuc sie bezpiecznie.
      • Gość: vacuum Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 20:31
        rzeczywiscie smieshny jest ten nasz Guardian (alias Johny Bravo) ale dziennika
        nie pozwolil wyniesc ze szkoly...
        • Gość: hamlet Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 172.16.0.* 19.11.01, 22:49
          Gość portalu: vacuum napisał(a):

> rzeczywiscie smieshny jest ten nasz Guardian (alias Johny Bravo) ale dziennika
          > nie pozwolil wyniesc ze szkoly...

no chyba ze sobie schowasz do plecaka...;))
      • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 20.11.01, 23:54
        Rany Boskie! Ludzie! A coz takiego wy w tej szkole wyprawiacie, ze az wam
        musieli ochroniarza postawic. Za moich czasow wozna wystarczyla az nadto.
        • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 22.11.01, 00:45
          Hmm, chyba sie wyglupilem w poprzednim poscie.
          Odprowadzalem dzis mojego syna, pierwszoklasiste, do szkoly (podstawowej)
          i dotarlo do mnie, ze ten pan w mundurze, ktorego spotykam tam od wrzesnia,
          to bynajmniej zaden tatus. Powinienem wiec raczej zadac pytanie, "Co my
          wyprawiamy z tym swiatem, ze musimy stawiac ochroniarzy przedszkolami naszych
          dzieci?"
          Ktos tu wczesniej stwierdzil ze Chalubinszczacy nie maja czasu na pisanie do tego watku
          bo sa zajeci czynieniem tego swiata lepszym. Chyba nie najlepiej nam to wychodzi, co?
          • Gość: tytus Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 05.12.01, 16:41
            ...bo jest nas za malo. Jaki stad wniosek: Chalubinski w kazdym miescie!!!
    • Gość: tytus Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 31.12.01, 11:16
      Wszystkim, którzy kiedykolwiek mieli
      przyjemność przekroczyć próg IV LO życzę DOBREGO
      NOWEGO ROKU!!!!
      • Gość: misiek Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 172.16.0.* 02.01.02, 18:30
        qrcze.. troche nam umarlo to forum.. starsznie szkoda bo milo bylo kilku
        glupich wypowiedzi tu udzielic. pod troche innym nickiem.. ale mimo wszystko..
        bardzo milo:)
        ale jak to jest? wyczerpaly nam sie tematy.. czy moze juz sie nie lubimy?:) no
        mnie mozecie ine lubic ale zeby wszyscy na raz.. e:)
        zazucil bym wam jakis temat ale na moje posty i tak nikt nie odpowiada:)))

poki co wszystiego najlpeszego w nowym roczku.. tego zycze wam serdecznie:>
        • Gość: NITKA Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 217.153.117.* 04.01.02, 15:33
          No juz się nie martw. Ja chętnie coś napiszę, a raczej zadam pytanie: czy ktoś
          wie co tam słychać u sora Wendego?
          • Gość: jokis Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 07.01.02, 13:44
            Nie znam człowieka.
    • Gość: Nitka Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 217.153.117.* 11.01.02, 11:03
      Nieładnie, nieładnie. Nasze kochane IV LO marnieje w oczach. O czym mowa?
      Raport Perspektyw. 229 miejsce. Wstyd. Kochanowski na 5!!! o jest coś.
      Najzabawniejsze jednak jest to,że wyprzedził nas ZS Elektronicznych zajmując
      218 miejsce.
      WSTYD CHAŁUBIŃSZCZACY!!! WSTYD!!!
      • Gość: tytus Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 11.01.02, 11:16
        Nie panikuj. Malysz tez ostatnio jest nizej w rankingach. Nie oznacza to ze
        przestal byc najlepszym skoczkiem planety Ziemia. Zreszta w tych wszystkich
        rankingach nie biora pod uwage podstawowego, choc niezmierzalnego
        wspolczynnika: atmosfery. Gyby to oceniali wymienilbysmy sie z KOchanowskim
        miejscami.
        • Gość: jdk Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 212.149.48.* 11.01.02, 11:24
          Gość portalu: tytus napisał(a):

> Nie panikuj. Malysz tez ostatnio jest nizej w rankingach. Nie oznacza to ze
          > przestal byc najlepszym skoczkiem planety Ziemia.

:) Rozumiem ze Chalubinski uchodzi za najlepsze liceum planety Ziemia :) Brawo -
          nie wiedzialem!

Zreszta w tych wszystkich
          > rankingach nie biora pod uwage podstawowego, choc niezmierzalnego
          > wspolczynnika: atmosfery. Gyby to oceniali wymienilbysmy sie z KOchanowskim
          > miejscami.

Nie wiem, co specjalnego jest w atmosferze IV L.O., ale ja i sporo moich
          znajomych nie narzekalo na atmosfere w Kochanowskim (a nawet wrecz przeciwnie).

Pozdrawiam!
      • Gość: jdk Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 212.149.48.* 11.01.02, 11:22
        Gość portalu: Nitka napisał(a):

> Nieładnie, nieładnie. Nasze kochane IV LO marnieje w oczach. O czym mowa?
        > Raport Perspektyw. 229 miejsce. Wstyd. Kochanowski na 5!!! o jest coś.
        > Najzabawniejsze jednak jest to,że wyprzedził nas ZS Elektronicznych zajmując
        > 218 miejsce.
        > WSTYD CHAŁUBIŃSZCZACY!!! WSTYD!!!

Mam dla Ciebie pocieszajaca wiadomosc. Wedlug ostatnich informacji Kochanowski
        wynosi sie w przyszlym roku na Marsa, w zwiazku z czym zwolni sie jedno miejsce w
        rankingu. Jesli uda sie namowic Elektronika do podobnej wycieczki, wowczas
        Chalubinski powinien awansowac na 227 miejsce (ceteris paribus).
      • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 14.01.02, 01:20
        Nie dajmy się zwariować rankingom. To jest tylko jeden z elementów wyścigu
        szczurów, do którego jesteśmy zapędzani przez piewców nowych czasów. Znacie
        to: dobra szkoła, dobra uczelnia, dobra firma i zawał po trzydziestce.
        Jeżeli nasze liceum podupada to jest mi naprawdę smutno, na pociechę mam
        jednak przykład krakowskiego liceum Pijarów. W ciągu kilku lat ze szkoły w której
        lądowali wszyscy ci, których nie chciano w żadnej innej zmieniło się w liceum które
        przoduje we wszystkich rankingach.
        Mam jeszcze wspomnienie z czasów(niestety dość odległych) kiedy sam
        chodziłem do naszego liceum. Otóż braliśmy udział w olimpiadzie chemicznej.
        Z naszego liceum do pierwszego etapu podeszło 12 osób a z Kochanowskiego
        36. Do etapu ogólnopolskiego dotarliśmy we trzech, a z Kochanowskiego czworo.
        Poddaję pod rozwagę te proporcje. Wtedy także Kochanowski był uważany za lepszy.
        Aha! Nie chciałbym aby to co napisałem powyżej potraktowano jako przyczynek do,
        jałowej w moim mniemaniu, dyskusji o przewagach jednego liceum nad drugim.
        Wydaje mi się że wszyscy mamy takie samo prawo do sentymentu na wspomnienie
        swojego liceum
        wuen
        • Gość: tytus Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 15.01.02, 12:32
          Teraz troche powazniej.Niestety, podwazajac sens rankingow tworzymy wrazenie,
          ze probujemy znalezc uzasadnienie dla kiepskiej pozycji naszej szkoly. Prawda
          jest jednak brutalna. Nasz (mam na mysli absolwentow) sentyment do
          Chalubinskiego wynika raczej z milych wspomnien niz obecnej sytuacji IV LO. Nie
          chodzi mi o liczbe olimpijczykow na metr kwadratowy, bo to nigdy nie bylo dla
          mnie wyznacznikiem poziomu szkoly, ale to cos, czego nie da sie zmierzyc,
          wyliczyc, obudowac w statystyke. Umownie mozna to nazwac atmosera. Jakis czas
          temu spedzilem kilka godzin w Chalubinskim. Rozmwawialem z nauczycielami
          (niestety, w wiekszosci mi juz nieznanymi) i uczniami. I wiecie co? Nie
          wyczulem w ich glosach satysfakcji z tego ze chodza do tej a nie innej szkoly.
          Szara codziennosc. Juz nawet nikogo nie grzeja wystepy reprezentacji
          koszykarskiej z ktorej zawsze slynelo IV LO. A przeciez nic tak nie integruje
          spolecznosci szkolnej jak kibicowanie szkolenej druzynie.Za moich czasow (a nie
          bylo to tak dawno temu !!!) wygladalo to zupelnie inaczej.
          Moze czas powolac zespol antykryzysowy?
          • Gość: BigBlue Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ppp.polbox.pl 21.01.02, 15:54
            Witam,
            Cieszę się, że tyle osób dobrze wspomina naszą szkołę. Mnie też się łezka w
            oku kręci: a to p. Wacław, a to M.Sys. I Ci, dla których przyszłam do tej
            szkoły: prof. Medyński i prof. Dębski - takich nauczycieli już nie ma (jak
            sądzę. W każdym razie, gd odeszli (w trakcie mojej nauki w IV LO) było już
            inaczej, ale cały czas OK. Co do Elwiry Wojciechowskiej - nie taki diabeł
            straszny, choć niektóre moje koleżanki do tej pory plują na to imię. A
            pamiętacie prof. Baryłę i jej cudowne powiedzonka "X..., czy ty w ogóle masz
            rodziców, myślisz, ze kto się za ciebie nauczy?". Niestety, mnie też dotknęła
            przypadłość pt. Dąbrowski (ściągi we wszytkich możliwych miejscach). A moze
            ktoś pamięta prof. Sytę - geografia ? A jeżeli przeczytają to ludzie z mojej
            klasy hasło "Syta" i bajka o Czerwonym Kaputurku powie im wszystko.
            Proponuję nowy ranking: na najlepsze powiedzonka naszych psorów i historie o
            nich.
            Ja, w każdym razie, w Chałbińskim bawiłam się dobrze. Pozdrawiam
            • Gość: Radomir Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 19:08
              Nareszcie odezwali się moi rówieśnicy. Cieszę się, że wspomnieliście tak
              wspaniałych nauczycieli naszej szkoły jak prof. Maria Baryła i prof. Bogusław
              Dębski. Lekcje z nimi bardzo utkwiły w mojej pamięci (szczególnie lekcja fizyki
              z p.Baryłą na której pani prof. ze zdenerwowania rzucała kluczami). Natomiast
              dzięki prof. Dębskiemu nigdy nie miałem żadnych kłopotów z matematyką.
              Geografia z prof. Sytą-lepiej bez komentarza, podobnie jak niezapomniane
              (niestety ze złej strony) lekcje jęz. polskiego z prof. Palaczową.
              Pozdrawiam - Radomir (matura A.D.1982, klasa mat-fiz)
          • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 22.01.02, 00:46
            Najpierw do Tytusa:
            Nie twierdzę że wszystkie rankingi są diabła warte, ale najfajniejsze są te, w których
            to my wygrywamy ;-)
            Kurcze! jakie by tu kryteria wymyslic, żeby wygrać?

Teraz do BigBlue:
            Mam wrażenie że pobieraliśmy nauki w naszym liceum w tej samej strefie czasowej
            (ja 1979-1983). Historii z czerwonym kapturkiem nie znam, ale i tak prof. Syta utkwiła
            mi w pamięci jako jedna z najbardziej orginalnych postaci. Ach! Jej zestawienia kolorów!
            Wszyscy paryscy dyktatorzy mody mogą się schować. A jej wyszukane i lakoniczne odpowiedzi!

"- Pani Profesor, co dostałem?
            - Notę"

Pozdrawiam.
            wuen
    • Gość: greg Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 10.132.128.* 22.01.02, 02:14
      Ja też coś od siebie dodam
      W kwesti "prof." Nikt nie wspomniał o prof. Gawliku
      a to obok Chmury, Sokołowej, Sysa i jeszcze kilku
      też historia tej szkoły choć może nie tak barwna.

Kocham tę szkołe gdyż kształciłem się w niej ja
      i całe moje rodzeństwo, matury 1982, 1984, 1994.
      To zjawisko było bardzo popularne dlatego
      czuło się świetny klimat jak brat patrzył
      z oryginalnego tablo na II piętrze.

Wspaniałe czasy a tak na marginesie
      to za 3 lata wielkie nasze święto
      wszystkich Chałubińszczaków

Kto zgadnie jakie ?????

• Gość: amp Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 192.168.101.* 23.01.02, 09:37
      Czy jest ktos z klasy turystyczno-krajoznawczej? Do narzekających na
      Dąbrowskiego - był naszym wychowawcą, wyobraźcie sobie, jak było miło. Fizykę
      mieliśmy nawet na wyjazdach. Jest moim najgorszym wspomnieniem ze szkoły.
      Najmilszym jest sorka Lisica, wspaniała jako człowiek i jako nauczyciel.
      Mieliśmy własną salę koło biblioteki, Sokołowa protestowała przeciw trzymaniu
      butów na zmianę w szafkach, bo jej śmierdziało. Pozdrawiam wszystkich z IVg!
      Odezwijcie się!
      • lechjan7 Re: IV LO im. T.Chałubińskiego 26.01.02, 18:35
        Gość portalu: amp napisał(a):

> Czy jest ktos z klasy turystyczno-krajoznawczej? Do narzekających na
        > Dąbrowskiego - był naszym wychowawcą, wyobraźcie sobie, jak było miło. Fizykę
        > mieliśmy nawet na wyjazdach. Jest moim najgorszym wspomnieniem ze szkoły.
        > Najmilszym jest sorka Lisica, wspaniała jako człowiek i jako nauczyciel.
        > Mieliśmy własną salę koło biblioteki, Sokołowa protestowała przeciw trzymaniu
        > butów na zmianę w szafkach, bo jej śmierdziało. Pozdrawiam wszystkich z IVg!
        > Odezwijcie się!
        No coż,spróbuję i ja cos dopisać .Kończyłem "chałubińszczaka" w 1972r.Mieścił się
        jeszcze na Rynku,tam gdzie obecnie jest muzeum.Byłem w kl.A, z j.ang. wych. był
        prof. Zakrzewski, polonista i ówczesny dyr. Pamiętam profesorów: Wicherka,
        Tyburcego(chemia),Baryłę(fizyka)Jędrzejewskiego(zp-t i plastyka),Dębskiego
        (matematyka)
        Medyńskiego(chociaż mnie nie uczył)Uczyły mnie również nobliwe i zasłużone panie
        od historii i geografii ,przykro mi,ale zapomniałem Ich nazwiska.I jeszcze prof.
        od biologii.Wówczas moja szkoła miała 2 miejsce w mieście.Nosiło się
        tarcze,koniecznie
        przycięte włosy i to co wówczas było zakazane,a pokątnie,z wypiekami na twarzy
        robiliśmy,to obecnie dzieciaki w 2kl. podstawówki robią oficjalnie i bez żenady.
        Takie to były czasy! Czy ktoś pamięta jak na zaj.z przysp.obronnego(kto uczył?)
        oddawało się ćwiczebne strzały na strychu szkoły?Dla odważnych zostawiam adres
        do korespondencji lechjan7@poczta.gazeta.pl
    • Gość: BigBlue Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ppp.polbox.pl 09.02.02, 13:45
      Hej, obudźcie się. Chciałam zacząć jeszcze jeden wątek - kogo ze szkolnych
      osobowości (nie profesorów, ale raczej kolegów) pamiętacie szczególnie ? Nie
      podawajcie nazwisk: wystarczy kilka słów, "aby obudzić wspomnień czar".

Na dobry początek: ze szkolnych "osobowości" szczególnie pamiętam pewną
      romantyczną parę: wysokiego poetę i jego muzę. Ich miłość i związek były
      ogólnie znane i szanowane, nawet profesorowie byli zmuszeni go zaakceptować.
      Ciekawa jestem, czy muza jest nadal muzą tego poety ? Chociaż jak przez mgłę
      wydaje mi się, że jeszcze przed końcem szkoły, muzy rzuciła poetę. W każdym
      razie, nie sposób było ich nie zauważyć.
      • Gość: kghm Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 192.168.0.* 11.02.02, 08:39
        Skończyłem IV LO w 1995 r. Już wtedy mówiło się, że "poziom się obniża". Moim
        zdaniem rzeczywiście obniżał się poziom nauczania i poziom wiedzy uczniów, a co
        gorsza przemijał niepowtarzalny czar tej szkoły tworzony przez star(sz)ych
        nauczycieli. Mógłbym wymieniać nazwiska nowych, młodych belfrów, którzy nie
        potrafili udźwignąć tej legendy - ale to pewnie nie ma sensu. Przypomnę może
        tych, dzięki którym wciąż trwała resztka dawnego stylu. Jedną z takich postaci
        był prof. dr Lucjan Meres - realizował od pierwszej klasy program studiów, a że
        był naszym wychowawcą matematyka była często również na lekcjach wychowawczych,
        potrafił czasem połączyć dwie godziny bez przerwy, robił ponadgodzinny wykład a
        potem przez resztę czasu opowiadał dowcipy. Przez niego nie zdało w pierwszej
        klasie chyba 5 osób. Poza tym miałem to szczęście, że uczyły mnie takie Panie
        jak prof. Sokół, Bolforska (ciekawe czy rosyjski jest jeszcze w tej szkole?),
        Piątek, Olender, o tym jak prowadziły zajęcia można pisać legendy.
        Jak będę miał kiedyś czas to napiszę więcej o moim ulubieńcu, prof.
        Kondyjowskim - człowiek, którego "sofiksy" i zółto-brunatna "skóra"
        towarzyszyły nam przez kilka lat podczas lekcji fizyki, a jego teksty...
        No i jeszcze był Pan Wacław, a nie jakiś podobno teraz ochroniarz.
        • Gość: tytus Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 18.02.02, 10:48
          Gość portalu: kghm napisał(a):

> No i jeszcze był Pan Wacław, a nie jakiś podobno teraz ochroniarz.

Ktos mi ostatnio powiedzial, ze Pan Waclaw umarl. Wielka szkoda, On byl parwdziwa
          legenda tej szkoly :(((
          • Gość: Kibic Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.157.49.137.Dial1.Washington1.Level3.net 20.02.02, 00:43
            Przestanmy zyc legendami, zycia nam zostalo nie duzo,
            a tyle do zrobienia dla albo w Radomiu.

Kibic, samozwanczy kandydat na prezydenta miasta Radomia,
            Chalubinszczak
    • Gość: wiolinka Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.astercity.net / 10.129.134.* 26.02.02, 14:09
      Całkiem przypadkiem trafiłam na ten portal. I zaraz zrobiło mi się ciepło na
      sercu. Jestem maturzystką z 1975 roku. To strasznie dawno, ale moje ukochane,
      najlesze na świecie IV LO pamiętam doskonale.Jeżeli jest tu ktoś z super klasy
      IV c , której wychowawcą był uroczy pan Sys, a później Sieczkobrzdęk , proszę
      odezwij się. Możemy powspominać czasy , gdy szkoła mieściła się Przy Rynku,
      słynną akcję "grypa", naszą klasę zwaną tramwajem,itp..itd..
      Z informacji wczesniej przez Was napisanych wnioskuję, że dyrektorem jest
      Stano. Zazdroszczę Wam. Jaki ON był kiedyś ( pewnie dalej jest )
      przystojny !!!!!!!!! To wspaniały facet, człowiek i pedagog.
      • Gość: Kibic Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.244.228.185.Dial1.Washington1.Level3.net 04.03.02, 05:43
        1905 rocznica urodzin Liceum, moze warto sie spotkac, ale najpierw poznac
        jeszcze raz, albo w ogole sie poznac.

Ja pomietam moja srednia jako dobra szkole, ktora przygotowywala na studia
        i do myslenia. Duzo jej zawdzieczam. Niewiele moglem szkole pomoc w tej
        konkurencji z Kochanowskim czy Konopnicka. Ciagle o tym tylko marzylem.
        Wicherek i Walasik znali mnie.

Obecnie zglosilem na tym forum swa kandydature na prezydenta miasta Radomia.
        No i co pomozecie przeprowadzic na poziomie wirtualna kampanie wyborcza czy nie?

Jak mnie poprzecie to moge miec duze sznase, albo nastepny prezydent bedzie
        napewno lepszy jak sie od takiego jak ja "Chalubinszczaka" z Waszym
        poparciem "odbije"!

Juz mnie jeden Kochanoszczak popiera!

• Gość: wiolinka Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.netix.pl 28.02.02, 20:53
      Kochane Chaubińszczaki , wstydzę się za was!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      1
      • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 28.02.02, 23:46
        Gość portalu: wiolinka napisał(a):

> Kochane Chaubińszczaki , wstydzę się za was!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > !
        > 1
        A to właściwie z jakiego powodu? Hmm, nie twierdzę że nie mamy
        powodów do wstydu. O nie! Sądzę że mamy ich w dostatecznej ilości,
        aby nie wpadać w zdradliwą pychę, tak jak absolwenci niektórych
        innych liceów. Ale z jakiego konkretnego powodu jest Tobie wstyd?
        I to za nas, czyli jak rozumiem, po części również za siebie.
        Pozdrawiam.
        wuen
        • Gość: tytus Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.rado.gazeta.pl 01.03.02, 11:37
          no właśnie. o co ci chodziło Wiolinko? Jeżeli mam sie wstydzic, to chociaz
          chcialbym wiedziec z jakiego powodu :)
        • Gość: wiolinka Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.astercity.net / 10.129.134.* 01.03.02, 23:20
          Gość portalu: wuen napisał(a):

> Gość portalu: wiolinka napisał(a):
          >
          > > Kochane Chaubińszczaki , wstydzę się za was!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          > !!!!!
          > > !
          > > 1

Witam Was ! Poskutkowało. Ktoś sie odezwał. I to dwie osoby.O to właśnie mi
          chodziło.Wstyd mi było ( za siebie i za innych z IV LO ) ,że tak rzadko
          ktokolwiek odwiedza tę stronę.Ja od 1975 roku mieszkam w Warszawie. W Radomiu
          jestem gościem, ale zawsze gdy znajdę chwilę czasu między jedną , a drugą wizytą
          u rodzinki , to idę popatrzeć sobie na moje liceum.No dobra,na nasze liceum. Nie
          wiem gdzie mieszkacie i kiedy robiliście maturę. Napiszcie coś o sobie. Wiem , że
          moja koleżanka z klasy Manuela , kiedyś Polińska, a obecnie Kołaczek uczy lub
          uczyła niemieckiego.Może Ją znacie ? Ciekawa jestem, czy jeszcze w szkole krążą
          opowieści o starym kolegium pijarów ? Czy Wy coś wiecie o prof. Walasiku ?
          Wicherku? Mańce Rachwałowej ? Najładniejszej na świecie pani Izie od historii, w
          której kochali się wszyscy uczniowie i nauczyciele ? Czy Jańczyk , o którym tu
          czytałam,to ten sam, któremu na zaliczenie namalowałam plakat z jeleniem na
          rykowisku ku uciesze całej szkoły ? Piszcie ! Kocham wspomnienia. To moja
          młodość. Wyszłam za mąż za kumpla z mojej klasy. To była miłość i nie jedyna para
          w tej klasie. Czekam! Nie wstydzę się szkoły ani broń Boże Was. Pozdrawiam.
          Wiolinka.
          Odpowiedź na tekst:
          > A to właściwie z jakiego powodu? Hmm, nie twierdzę że nie mamy
          > powodów do wstydu. O nie! Sądzę że mamy ich w dostatecznej ilości,
          > aby nie wpadać w zdradliwą pychę, tak jak absolwenci niektórych
          > innych liceów. Ale z jakiego konkretnego powodu jest Tobie wstyd?
          > I to za nas, czyli jak rozumiem, po części również za siebie.
          > Pozdrawiam.
          > wuen

• Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 02.03.02, 00:52
            Wiolinko! Przegapiłaś okres najbardziej bujnego rozwoju naszego wątku w ubiegłym roku.
            Teraz, jak na większości imprez, tematy się wyczerpały i trzeba: albo więcej alkoholu,
            albo rozejść się. Sytuację może zmienić jedynie ktoś nowy. No właśnie!

Już się chwaliłem że maturę miałem w 1983, więc kolegium pijarów znam jedynie
            z nostalgicznych wspomnień moich nauczycieli. Prof. Wicherka nie może nie pamiętać
            nikt, kto miał z nim do czynienia. Jeśli chodzi o prof. Jańczyka (Ryszarda Jańczyka?) to
            musi być ten. Drugiego takiego próżno by szukać. Anegdoty o nim warte są osobnego wątku.
            Ale twój post przypomniał mi coś innego.
            Pamiętacie taką scenę w "Stowarzyszeniu Umarłych Poetów", jak Robin Williams na pierwszej
            lekcj iwyprowadził swoją klasę żeby pokazać im zdjęcia niegdysiejszych uczniów i opowiadał
            im jak te postacie ze zdjęć szepczą do nich "carpe diem". Za każdym razem jak oglądam tę scenę
            wspominam jak sam wgapiałem się w tableau, te najstarsze, jeszcze sprzed I wojny, albo niedługo
            po niej (wisiały najbliżej szatni) i zastanawiałem się co robili, gdzieżyli, jak żyli. Ech! Melancholia mnie
            ogarnia. Muszę szybko zająć się czymś weselszym niż wspomnienia.
            Pozdrawiam.
            wuen
            • Gość: wiolinka Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.astercity.net / 10.129.134.* 02.03.02, 20:29
              Dzięki Wuen za zrozumienie starszej koleżanki.Ja też oglądałam te zdjęcia i do
              tej pory żałuję, że moja klasa nie wiedzieć dlaczego nie ma swojego tableau.
              Po latach oglądając Umarłych poetów ( mój ukochany film )miałam podobne do
              Twoich skojarzenia.Tylko wiesz , te stare zdjęcia zupełnie inaczej, chyba
              mocniej oddziaływały na ludzi, gdy wisiały w kolegium. Ja przeżyłam przenosiny
              szkoły w II klasie. I to już było zupełnie nie to. Brakowało nam tabliczek na
              poręczach przy schodach : " Nie opierać się ".Nie było już wiader i miednic w
              klasach , do których kapała woda podczas deszczu. Nie było pieców , które i tak
              tylko czasami były używane, ale posiadały cudowne , wykorzystywane do różnych
              celów wnętrza. Przeważnie podczas mrozów siedzieliśmy w klasie w paltach, nie
              mówiąc juz o tym, że po szkole chodziło się we własnych butach, a nie w
              przepisowaych "juniorkach".W nowej szkole , nie było już podziemia z bufetem,
              gdzie codziennie obowiązkowo piliśmy mleko i jedliśmy rogale.Dojście do bufetu
              poprzez ciemny i długi korytarz było istnym torem przeszkód. Moi koledzy mieli
              fantazję!Wracając do pana Ryszarda to niestety nie zdołał mnie niczego nauczyć,
              gdyż podjęłam decyzję o nie uczęszczaniu na jego lekcje.Nie chciałam zostać
              specjalistą od biologii. Stąd ten jeleń na plakacie. Maturę chciałam mieć, a
              później owszem i studia skończyłam, ale na SGPiS-ie. Z mojej 32 -u osobowej
              klasy wszystkim udało sie dostać na studia. To była klasa matematyczno -
              fizyczna , z przewagą olimpijczyków i wspaniałych chłopaków.
              No , dziewczyny też były ( niestety kiedyś ) niczego sobie. Na dziś kończę bo
              się za bardzo rozwspominam ( jeśli jest takie słowo ).Pozdrawiam. Wiolinka.
              Wuen napisał:
              • Gość: Kibic Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.244.228.185.Dial1.Washington1.Level3.net 04.03.02, 05:46
                1905 rocznica urodzin Liceum, moze warto sie spotkac, ale najpierw poznac
                jeszcze raz, albo w ogole sie poznac.

Ja pomietam moja srednia jako dobra szkole, ktora przygotowywala na studia
                i do myslenia. Duzo jej zawdzieczam. Niewiele moglem szkole pomoc w tej
                konkurencji z Kochanowskim czy Konopnicka. Ciagle o tym tylko marzylem.
                Wicherek i Walasik znali mnie.

Obecnie zglosilem na tym forum swa kandydature na prezydenta miasta Radomia.
                No i co pomozecie przeprowadzic na poziomie wirtualna kampanie wyborcza czy nie?

Jak mnie poprzecie to moge miec duze sznase, albo nastepny prezydent bedzie
                napewno lepszy jak sie od takiego jak ja "Chalubinszczaka" z Waszym
                poparciem "odbije"!

Juz mnie jeden Kochanoszczak popiera!
                • Gość: Apoli Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.radom.pl 06.03.02, 22:04
                  ha,Kibic cieszę sie,że pamiętasz profesora Alfonsa Wicherka...
                  • Gość: Kibic Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.244.213.142.Dial1.Washington2.Level3.net 07.03.02, 05:34
                    Gość portalu: Apoli napisał(a):

> ha,Kibic cieszę sie,że pamiętasz profesora Alfonsa Wicherka...

Jak to nie pamietac tego wroga socjalizmu.
                    Chlopcy ustawiali drozek na sali gimnastycznej nierownolegle do parkietu, tak
                    ze latwo moznabyloby spasc z drazka, widzac to profesor Wicherek
                    wykrzyknal: "Cholera jasna, budowa socjalizmu".
                    Ja bym sie bal w tym czsie tak wrzeszczec na komune!

• Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 02.04.02, 23:48
      Wygląda na to że odkąd włożono nasz wątek na pólkę "szkolne wspomnienia" nikt nie może tu trafić.
      Ludzieeeee! Tu jesteśmy! Tutaj piszcie.
      Eh! Nikt nie słyszy.
      • Gość: wiolinka Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.acn.pl / 10.133.134.* 04.04.02, 20:29

> Wygląda na to że odkąd włożono nasz wątek na pólkę "szkolne wspomnienia" nikt n
        > ie może tu trafić.
        > Ludzieeeee! Tu jesteśmy! Tutaj piszcie.
        > Eh! Nikt nie słyszy.

Wuen ! Przyganiał kocioł garnkowi. Sam nie odzywałeś sie równo miesiąc. Ja tu
        zaglądam prawie codziennie.Ponieważ ostatnio tak sie porobiło , że jestem
        strasznie sama , myślałam, że może tu sobie z kimś z mojego IV lub chociażby z
        Radomia porozmawiam. A tu cisza. Mój rocznik to już w ogóle wymarł. ( Nie wiem
        czy dobrze napisałam " w ogóle". Pani Mróz by się załamała.Powiedziałam paru
        osobom z mojej klasy , że jest taki portal. I nic. Cisza. Każdy taki zagoniony i
        zakręcony.Tylko forsa albo inne życiowe "przyjemności".
        Byłam na Święta w Radomiu. Widziałam naszą szkołę. PIĘKNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Przynajmniej dla mnie , bo miałam tam ostatnie i jedyne 19 lat. I komu to
        przeszkadzało. Byłam młoda i pełna optymizmu. Przede mną studia. Warszawa.
        Wolność! Szybkie podsumowanie ostatnich , no powiedzmy dwudziestu lat. Co zostało
        z tego carpe diem ? Córka i były mąż ( kolega z IV c ).Chętnie z kimś pogadam,
        nie koniecznie o IV LO.
        Wiolinka
        • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 05.04.02, 00:53
          No bo widzisz Wiolinko, ja to właściwie wolę czytać niż pisać. Namęczy się człowiek,
          umorduje żeby jakoś te wyrazy poskładać sensownie do kupy. W końcu wysyła, potem czyta
          i widzi: tu brak przecinka, tam literówka. Fredek Lechowicz od razu poznał się na mnie.
          Nigdy ponad dst u niego nie wspiąłem się. Ale nie o tym miałem pisać.
          Którą szkołę miałaś na myśli pisząc o niej PIĘKNA! i to z tyloma wykrzyknikami?
          Jeśli kolegium pijarów w rynku, to zgoda. Jeśli natomiast nowy budynek to.....
          Hm, oczywiście darzę go wielkim sentymentem, ale perłą architektury to on nie jest.
          A w ogóle, to przez to forum, nabrałem strasznej ochoty żeby odwiedzić naszą szkołę.
          Muszę tylko wymyślić jakiś sensowny powód do wizyty w Radomiu.
          Pozdrawiam.
          wuen
          • Gość: wiolinka Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.netix.pl 05.04.02, 11:47
            Pisząc "Piękna" miałam na myśli tzw. duszę szkoły , a fizycznie oglądałam
            obskurną nową szkołę. Do kolegium pijarów miałm szczęście chodzić tylko przez
            1 rok i troszkę w drugiej klasie. Przenosiny do nowej szkoły były bardzo
            fajne , bo nie było zajęć.Pomoc w urządzaniu nowych pracowni , szczgólnie
            fizycznej, biologicznej i chemicznej pomogły lepiej poznać niektórych
            profesorów.Co do Fredka Lechowicza to był model nie z tej ziemi.Mnie uczył
            w I klasie.Nie wyszłam ponad dst. Co by nie mówić o naszej szkole , to poziom
            nauki był wysoki. Z mojej 32-u osobowej klasy wszyscy dostali się na studia.
            Szczególnie matematyka , której przez rok uczył nas prof. Walasik, a później
            prof. Chmurzyńska dała nam podstawy do dalszej nauki.Ja chociaż orłem nie byłam
            miałam na studiach 5 z matematyki u prof.Nykowskiej , która była
            niekwestionowanym autorytetem na mojej uczelni. Od wielu lat zajmuję się
            ekonomią i finansami i to ,że podobno jestem w tym dobra zawdzięczam wyłącznie
            moim profesorom z IV LO.Na razie kończę.Wiolinka
            • Gość: ART Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.pilicka.net.pl 06.04.02, 04:15
              Dzięki wszystkim,którzy tak wspaniale pamiętają naszą szkołę!
              Wspomnienia mają jednak cudowny smak beztroski!
    • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 11.04.02, 01:19
      Nie mogąc odżałować strony naszej szkoły w wykonaniu hAmleTa i nie mając nadziei na
      jej reanimację (za miesiąc matura, powodzenia!), postanowiłem jeszcze raz poszukać
      jakiejkolwiek strony o naszej szkole. No i znalazłem! Wygląda nawet na to, że jest to coś
      w rodzaju całkiem oficjalnej strony IV LO w Radomiu, bo umieszczona jest w IDSie.
      To adres:
      www.lo4.radom.ids.pl/
      Strona wygląda na zapomnianą od trzech lat, ale o dziwo, lista absolwentów kończy się
      na roku 2001. Zawiera z grubsza to co zawierała strona hAmleTa (w tym to co dla mnie
      najistotniejsze: historię oraz listy nauczycieli i absolwentów) plus hymn szkoły i cytat
      z naszego patrona:
      "Cenię ludzi co wiek swój strawili w trudach"
      Wisiał on na wprost wejścia i codziennie, boleśnie dźgał moje sumienie. Poszedłem na studia
      i zapomniałem o tej traumie. Przekonałem sie, że można żyć, nawet nie będąc cenionym przez
      Tytusa Chałubińskiego. No i masz Ci los! Moja pozytywna samoocena legła w gruzach.
      Czy w tym towarzystwie jest jakiś psychoanalityk? Chciałbym o tym porozmawiać.
      Teraz z innej beczki. Poszukując strony naszej szkoły zbłądziłem na stronę
      VI LO im. J. Kochanowskiego i..... No właśnie! Z prawdziwym bólem muszę stwierdzić że jest
      nie tylko fajniejsza, ale przede wszystkim aktualna. Widać że ktoś ją dogląda i redaguje.
      Obawiam się że to kolejne pole na którym przegrywamy.
      Pozdrawiam
      wuen
      • Gość: ART Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.pilicka.net.pl 12.04.02, 03:04
        Witaj Wuen!
        Wielkie dzięki za podanie adresu strony 4 lo!
        Nareszcie sobie poczytaliśmy i pooglądaliśmy!
        Szkoda tylko,że taka słaba aktualizacja!
        Prosimy o więcej!
        -absolwenci sprzed lat-
      • Gość: BigBlue Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ppp.polbox.pl 18.04.02, 13:15
        Całkowicie się zgadzam z oceną strony - niestety. Byłam tam wielokrotnie i od
        września się nic nie zmieniło

A w Chałubińskim było fajnie i jush :-)))
        • Gość: ART Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.pilicka.net.pl 24.04.02, 01:13
          Absolwenci !
          Kogo wspominacie najfajniej z tamtych lat nad książką ?
          • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 24.04.02, 02:27
            Gość portalu: ART napisał(a):

> Absolwenci !
            > Kogo wspominacie najfajniej z tamtych lat nad książką ?

Przez prawie całe liceum miałe polski z Alfredem Lechowiczem (skądinąd
            też niezły orginał), ale kiedyś zachorował i pojechał do sanatorium. W tym
            czasie, przez cały semestr uczyła nas prof. Małgorzata Kolasińska.
            To było jak łyk źródlanej wody na pustyni. Pamiętam te dyskusje na lekcjach.
            Akurat był stan wojenny, więc było o czym dyskutować. Pamiętam też jedną
            moją rozmówkę z nią:
            - Wojtku, czy przeczytałeś "Chłopów"?
            - Oglądałem Pani Profesor
            - Film czy książkę?
            - Hmm... jakby to powiedzieć, noooo eeeee książkę!
            - Eh!
            Na swoją obronę dodam tylko, że w końcu zmęczyłem spory kawałek
            "Chłopów". Mniej więcej do tego momentu jak Antka Borynę zamknęli
            w ciupie. Wystarczyło tego żeby uzasadnić dość karkołomną, postawioną
            przeze mnie tezę, że Antek, w gruncie rzeczy, był bohaterem romantycznym.
            Ale chciałem o czymś innym. Jak jeszcze była strona Hamleta to na niej
            wyczytałem w spisie nauczycieli, że kilka lat po naszym odejściu prof.
            Kolasińska zaczęła pracować unas na stałe. Ale na stronie, którą
            niedawno znalazłem już jej nie ma na liście. Czy ktoś mógłby mi
            wyjaśnić tę zagadkę? I ewentualnie przekazać prof. Kolasińskiej
            moje pozdrowienia?
            Pozdrawiam.
            wuen
    • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 06.05.02, 00:29
      Fatum jakieś, czy co? Co znajdę jakąś stronę o naszej szkole, to wkrótce
      znika. Właśnie próbowałem wejść na stronę, której odkryciem chwaliłem
      się tutaj i co? Znikła. Co jest grane? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?
      Nasz wątek zamarł. Znikamy proszę Państwa. A może mnie tylko
      wydawało się, że ukończyłem tak zacne liceum? Może ono nigdy nie
      istniało? Są tacy, którzy twierdzą, że jak czegoś nie ma w internecie
      to nie ma w ogóle. Proszę, dajcie mi dowód, że wspomnienie
      o czterech latach spędzonych w IV LO im. Tytusa Chałubińskiego
      nie jest tylko wytworem mojej fantazji.
      Pozdrawiam.
      wuen
      • Gość: jdk Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ipartners.pl / *.bcf.pl 06.05.02, 09:57
        Watek o Kochanowskim rowniez zamarl zupelnie. Zdaje sie, ze ten zerowy
        poziom "dyskusji" politycznych skutecznie odstraszyl wiekszosc normalnych ludzi
        z forum...
        • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 08.05.02, 01:30
          Gość portalu: jdk napisał(a):

> Watek o Kochanowskim rowniez zamarl zupelnie. Zdaje sie, ze ten zerowy
          > poziom "dyskusji" politycznych skutecznie odstraszyl wiekszosc normalnych ludzi
          >
          > z forum...

Biję się w pierś. Sam wdałem się w dwie pyskówki o złodziejstwie tych z prawej
          i tych zlewej. Ale chyba jednak nie wtym rzecz. Obserwuję fora radomskie i krakowskie
          i dochodzę do wniosku że najlepszym sposobem na zarżnięcie wątku jest
          umieszczenie go przez administratora w jakimś katalogu tematycznym. Zwykle
          ludziom nie chce się kliknąć ten jeden raz wiecej.
          Pozdrawiam.
          wuen
          • Gość: jdk Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ipartners.pl / *.bcf.pl 08.05.02, 11:29
            Prawdopodobnie masz racje, wuen, chociaz kategoria "Szkolne Wspomnienia"
            wydawalaby sie tak jednoznaczna i zarazem zachecajaca, ze powinien tu ktos w
            koncu zagladac. A tu cisza...
            • Gość: NITKA Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 217.153.15.* 13.05.02, 15:30
              No to zaglądam - a kuku - też jestem chałubińszczakiem... A raczej byłam :)
              • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 13.05.02, 23:45
                Gość portalu: NITKA napisał(a):

> No to zaglądam - a kuku - też jestem chałubińszczakiem... A raczej byłam :)

Byłaś?
                Chałubińszczakie zostaje się na resztę życia. Nie wyprzesz się korzeni ;-)

Hmm... Takie mi przyszły pytania do głowy:
                Po czym poznać absolwenta/ucznia naszej szkoły?
                Czy ma jakieś cechy szczególne?
                Czy są takie cechy których absolutnie nie ma, albo nie
                powinien mieć?
                Pozdrawiam
                wuen
                • Gość: BigBlue Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ppp.polbox.pl 24.05.02, 20:40

> Byłaś?
                  > Chałubińszczakie zostaje się na resztę życia. Nie wyprzesz się korzeni ;-)
                  >
                  > Hmm... Takie mi przyszły pytania do głowy:
                  > Po czym poznać absolwenta/ucznia naszej szkoły?
                  > Czy ma jakieś cechy szczególne?
                  > Czy są takie cechy których absolutnie nie ma, albo nie
                  > powinien mieć?
                  > Pozdrawiam
                  > wuen

Absolwent nie powinien pisac: Chałbiński, co mi sie niestety na tym forum
                  zdarzyło, :D. Bije się w piersi głośno i przepraszam prof. Medyńskiego. To
                  chyba z wrażenia, ze się tu znalazłam. POzdrawiam wszystkich
    • Gość: Blanka Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.gate.eur.deuba.com 21.06.02, 18:37
      Cze Chalubinszczacy!
      Uff! Przeczytalam wszystkie wypowiedzi i od razu
      wrocilam do lat 1990-1994. Te lata to dla mnie przede
      wszystkim przyjaciele z LO, Guns'n'Roses, U2 i
      knajpki jak Lot, do ktorych wedrowalismy po zajeciach.
      Milo wspominam kochanego p. Waclawa, pania od
      geografii, p. Janczyka, ktoremu w kantorku zjadlysmy z
      przyjaciolka )serdelowa, p. Darmasa za nowoczesne
      podejscie do nauczania (przedewszystkim "meczyl tylko
      matematykow") oraz Helge, moja wychowawczynie. Niemilo
      wspominam natomiast p. Kolasinska, za stronnicowosc
      oraz p. Dabrowskiego, za sadyzm. Ale reasumujac milo
      wspominam tamte beztroskie czasy. Co do zapytania o
      stan obecny, pracuje w jednym z bankow w W-wie na
      stanowisku asystentki. Pozdrawiam
      Blanka
      • Gość: NITKA Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 217.153.15.* 10.07.02, 10:29
        Kurcze, wuen odgrzebał moją majową wiadomość. Tak dawno tu nie zaglądałam... Czy
        ktoś z was odwiedzał ostatnio IV LO??? Ja sama nosiłam się z takim zamiarem, ale
        jakoś nie wyszło. Spotkałam się za to z grupą przyjaciół z klasy. Fajnie było
        powspominać. Wszyscy szykujemy się na stulecie szkoły. Wydaje mi się jednak, że
        nie obędzie się bez jakiejś wcześniejszej imprezki :)
        • Gość: NITKA NITKA do NITKI IP: 217.153.15.* 23.07.02, 16:22
          No tak, muszę pisać sama do siebie. Nikt tu już nie zagląda :( Szkoda. A może
          to dlatego, że mamy wakacje??? Ach. Tak, to pewnie wakacje...
          • Gość: NITKA Re: NITKA do NITKI IP: 217.153.15.* 29.07.02, 15:23
            Gość portalu: NITKA napisał(a):

> No tak, muszę pisać sama do siebie. Nikt tu już nie zagląda :( Szkoda. A może
            > to dlatego, że mamy wakacje??? Ach. Tak, to pewnie wakacje...

no i znowu to samo :(
            • Gość: NITKA Re: NITKA do NITKI IP: 217.153.15.* 10.08.02, 12:24
              Jestem chyba jedynym chałubińszczakiem od czasu do czasu zaglądającym na to
              forum.
              • Gość: tytus Re: NITKA do NITKI IP: *.rado.gazeta.pl 12.08.02, 15:32
                nie czuj sie taka wyalienowana. Ja tez tu zagladam :)
                • Gość: wuen Re: NITKA do NITKI IP: *.ha3.agh.edu.pl 15.08.02, 01:33
                  Ja też zaglądam tutaj regularnie, tylko, że właśnie byłem na sześciotygodniowych wakacjach
                  i siłą rzeczy nie miałem dostępu do internetu. Ale już jestem z powrotem i obiecuję poprawę.
                  Pozdrawiam.
                  wuen
                  • Gość: NITKA Re: NITKA do NITKI IP: 217.153.15.* 21.08.02, 10:59
                    No chłopaki :)
                    Miło Was widzieć!
                    • Gość: wuen Re: NITKA do NITKI IP: *.ch.uj.edu.pl 21.08.02, 15:24
                      A nam miło, że tobie miło :-).
                      Chciałem się wybrać do naszej szkoły przy okazjii Air
                      Show, ale już wiem że robota przytrzyma w Krakowie. Może
                      uda mi się nieco póżniej.
                      Pozdrawiam.
                      wuen
                      • Gość: tytus Re: NITKA do NITKI IP: *.rado.gazeta.pl 21.08.02, 17:47
                        tez jest mi milo, ze w tym milym watku jest tak milo ze az sie milo go
                        czyta :)))
      • gnx Re: IV LO im. T.Chałubińskiego 06.12.02, 11:03
        patrz jak się fajnie składa - uczęszczaliśmy do LO w tym samym czasie (z tym,
        że ja do C - matfiz) a teraz ja także pracuje w jednym z warszawskich banków
        (może w tym samym? ;) ) - daj znać :)))
      • gnx Re: IV LO im. T.Chałubińskiego - do Blanki 06.12.02, 11:16
        patrz jak się fajnie składa - uczęszczaliśmy do LO w tym samym czasie (z tym,
        że ja do C - matfiz) a teraz ja także pracuje w jednym z warszawskich banków
        (może w tym samym? ;) ) - daj znać :)))

Gość portalu: Blanka napisał(a):

> Cze Chalubinszczacy!
        > Uff! Przeczytalam wszystkie wypowiedzi i od razu
        > wrocilam do lat 1990-1994. Te lata to dla mnie przede
        > wszystkim przyjaciele z LO, Guns'n'Roses, U2 i
        > knajpki jak Lot, do ktorych wedrowalismy po zajeciach.
        > Milo wspominam kochanego p. Waclawa, pania od
        > geografii, p. Janczyka, ktoremu w kantorku zjadlysmy z
        > przyjaciolka )serdelowa, p. Darmasa za nowoczesne
        > podejscie do nauczania (przedewszystkim "meczyl tylko
        > matematykow") oraz Helge, moja wychowawczynie. Niemilo
        > wspominam natomiast p. Kolasinska, za stronnicowosc
        > oraz p. Dabrowskiego, za sadyzm. Ale reasumujac milo
        > wspominam tamte beztroskie czasy. Co do zapytania o
        > stan obecny, pracuje w jednym z bankow w W-wie na
        > stanowisku asystentki. Pozdrawiam
        > Blanka
        • Gość: Blanka Re: IV LO im. T.Chałubińskiego - do Blanki IP: *.de.deuba.com 25.04.03, 18:19
          Hej,
          jestem tu ponownie, co prawda po 5 miesiacach nieobecnosci ale milo uslyszec o
          starych czasach. Moj adres: sgont@wp.pl
    • macieklip a może by się przenieść na szkolnelata.pl ? 18.09.02, 11:37
      • Gość: wuen Re: a może by się przenieść na szkolnelata.pl ? IP: *.ha3.agh.edu.pl 19.09.02, 19:25
        Już zarejestrowałem się tam. Gotów jestem nawet wybulić te 12 zł na pełny zakres
        usług (po pierwszym :-)), ale jest tam żałośnie mało ludzi. Może z czasem ich przybędzie?
        Pozdrawiam.
        wuen
        • Gość: NITKA Re: a może by się przenieść na szkolnelata.pl ? IP: proxy / 217.153.15.* 20.11.02, 11:21
          Ja tez się rejstrnęłam :) i wysłałam maile do znajomych. Niech się zapisują, a
          co :)))
          • Gość: ART Re: a może by się przenieść na szkolnelata.pl ? IP: *.radom.pilickanet.pl 05.12.02, 00:34
            ale tu jest fajnie !!!
            a co TAM jest ???
            • gnx Re: a może by się przenieść na szkolnelata.pl ? 06.12.02, 11:11
              jest tam o tyle fajnie, że jest porządek i łatwo jest znaleźć znajomych -
              szkoda tylko, że ludzie się nie zapisują - LUDZIE REJESTRUJCIE SIĘ - BĘDZIE NAM
              ŁATWIEJ SIĘ SPOTKAĆ :)))
              • Gość: wuen Re: a może by się przenieść na szkolnelata.pl ? IP: *.ha3.agh.edu.pl 08.12.02, 21:53
                gnx napisał:

> jest tam o tyle fajnie, że jest porządek i łatwo jest znaleźć znajomych -

Hmmm?
                Rzeczywiście jest porządek bo nie ma ludzi. Więc szukać nie ma w czym.
                Pozostaję w wierze, że z czasem będzie mniej porządku, za to więcej ludzi.
                Ludzieee!!! Rejestrujcie się!
                wuen
                • gnx Re: a może by się przenieść na szkolnelata.pl ? 08.12.02, 22:52
                  dołączam się do apelu - REJESTRUJCIE SIĘ - a przy okazji mam nadzieję, że
                  porządek będzie tam nadal :)

> gnx napisał:
                  >
                  > > jest tam o tyle fajnie, że jest porządek i łatwo jest znaleźć znajomych -
                  >
                  > Hmmm?
                  > Rzeczywiście jest porządek bo nie ma ludzi. Więc szukać nie ma w czym.
                  > Pozostaję w wierze, że z czasem będzie mniej porządku, za to więcej ludzi.
                  > Ludzieee!!! Rejestrujcie się!
                  > wuen
                  • Gość: NITKA Re: a może by się przenieść na szkolnelata.pl ? IP: proxy / 217.153.15.* 30.12.02, 10:43
                    Popieram, popieram, popieram :)
                    • Gość: NITKA Pozdrowienia dla Chałubińszczaków :) IP: *.zywiec.plusnet.pl 19.03.03, 08:50
                      Wiosna w liceum...

To byly czasy :)

Pozdrowienia dla wszystkich, którzy czasem tu zaglądają.

• Gość: braciszek Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.home.cgocable.net 22.03.03, 17:34
      Kto mi podpowie jaki pseudonim ma nasza Wojciechowska.
      Pytalem Rafala w innym liscie ale bez odpowiedzi.
      Moze dlatwgo ze tylko Rafala.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Fox.ca@gazeta.pl Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.sympatico.ca 12.06.03, 04:35
        Oj mlodziezy szlachetna,

Czy jest jeszcze ktos, kto ukonczyl to liceum w 1949 roku?

Czy to prawda, ze LO im.T.Chalubinskiego juz nie miesci sie na rynku, gdzie na
        parterze bylo LO im.Kochanowskiego. Jezeli tak to gdzie teraz miesci "nasza
        stara (nowa)buda"?

Ktos tu powyzej pytal jaka strone chcieli by Chalubinszczacy widziec - wedlug
        mnie dobra, czytelna z dobrze stonowanymi kolorami i ciekawymi tekstami.

Proponuje, aby na tej nowej stronie otworzyc temat "sukcesy absolwentow" to
        bedzie dobry temat dla rywalizacji z LO im.Kochanowskiego
        • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 09.09.03, 02:00
          Gość portalu: Fox.ca@gazeta.pl napisał(a):

> Oj mlodziezy szlachetna,
          >
          > Czy jest jeszcze ktos, kto ukonczyl to liceum w 1949 roku?
          >
          No! No! Niezły wynik. Moje gratulacje. Naprawdę szczere. Ja skończyłem
          Chałubińskiego w 1983 i prawdę mówiąc czułem się nieco starawo w tym gronie
          (internet to jednak domena młodych) a tu okazuje się że jestem zwykłym
          szczawiem.
          > Czy to prawda, ze LO im.T.Chalubinskiego juz nie miesci sie na rynku, gdzie
          na
          > parterze bylo LO im.Kochanowskiego. Jezeli tak to gdzie teraz miesci "nasza
          > stara (nowa)buda"?
          >
          Niestety prawda. Ja już uczyłem się w nowym budynku, który zresztą został od
          moich czasów rozbudowany. Piszę niestety, bo architektonicznie ten nowy
          budynek, w porównaniu ze starym, jest.... chyba zmilczę. W każdym razie jest to
          typowy wykwit architektoniczny epoki Gierka. A mieści sie przy ulicy Mariackiej
          25, przy Plantach.
          > Ktos tu powyzej pytal jaka strone chcieli by Chalubinszczacy widziec - wedlug
          > mnie dobra, czytelna z dobrze stonowanymi kolorami i ciekawymi tekstami.
          >
          > Proponuje, aby na tej nowej stronie otworzyc temat "sukcesy absolwentow" to
          > bedzie dobry temat dla rywalizacji z LO im.Kochanowskiego
          Zastanawiam się czy Leszek Kołakowski (który jak wyczytałem kończył nasze
          liceum na tajnych kompletach) identyfikuje się z naszą szkołą. No! To by było
          coś!
          Myślę że koniecznie trzeba by dopisać do takiej listy także Tadeusza Sołtyka.
          Wciąż jeszcze latają jego samoloty, chociaż on sam od trzydziestu lat zajmuje
          się statkami. Słyszałem że został Honorowym Obywatelem Miasta Radomia.

Ale zaczęło mnie gnębić jedno pytanie: W jakim stopniu sukcesy absolwentów są
          sukcesami ich szkoły? Znam sporo ludzi którzy odnieśli jakiś tam sukces i
          twierdzą, że odnieśli ten sukces mimo, że chodzili do takiej czy owakiej
          szkoły, w ich mniemaniu beznadziejnej. Mam nadzieję, że odsetek takich
          absolwentów naszej szkoły jest znikomy i to by był prawdziwy sukces.
          Chyba coś mętnie gadam więc kończę.
          Pozdrawiam
          wuen
          • Gość: Pepe Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.acn.pl / *.acn.pl 15.09.03, 17:18
            Czy ktoś tutaj z szanownych Chałubińszczaków zagląda ???
            Co się z Wami dzieje, nie macie dostępu do Internetu ???
            Czy może większość Was wyprowadziła się z Radomia ???

Pozdrawiam
            absolwent IV LO w '93 roku
            • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 16.09.03, 00:51
              Gość portalu: Pepe napisał(a):

> Czy ktoś tutaj z szanownych Chałubińszczaków zagląda ???
              Ja zaglądam. Dawniej regularnie. Teraz z rzadka, bo prawie nic się nie dzieje
              na tym wątku.

> Co się z Wami dzieje, nie macie dostępu do Internetu ???
              Nie czytałeś wszystkich postów? Jak ktoś wcześniej napisał (nie pamiętam nicka):
              "nikt tu nie pisze bo jesteśmy [chałubińszczacy] zajęci czynieniem świata
              lepszym"

> Czy może większość Was wyprowadziła się z Radomia ???
              Nie wiem co zrobiła większość. Ja żyję w Krakowie ale w żaden sposób nie
              przeszkadza mi to w zaglądaniu na ten wątek. :-)

Pozdrawiam
              wuen
            • Gość: zielona Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.tkdami.net 16.09.03, 01:10
              Czy to nie dziwne? Jest nas tyle pokoleń absolwentów IV LO, a to forum śpi.
              Skoro chcemy byc najlepsi-pokażmy się światu!
              Przeczytalam posty na tym forum i muszę przyznać, że bardzo mało do tej pory
              wiedziałam o historii naszej szkoły. Miło jest uzupełnić swoją wiedzę. Nie
              wierzę, że na tym koniec. Rzućcie jeszcze trochę wspomnień. Moje są jeszcze
              bardzo świeże.

Absolwentka z 2000
              • Gość: Lipek Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 158.66.132.* 16.09.03, 09:01
                Przeczytaj jeszcze wątek "IV LO" również na tym forum.
                Tam są posty z ostatniego okresu.
              • Gość: eSgiEHa Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 06.12.03, 13:08
                Nie bawmy się w rankingi. "Dobroć" i "Złość" liceów radomskich nie jest do
                końca uzasadniona. Kilku Koch...aków nie dostało się na uczelnie a kilku
                Naszych-ja, się dostało:}na lepsze(jeżeli SGH jest lepszą).Nie jest zależne to
                od liceum, bo egzaminy to nasza sprawa i sprawa szczęścia: to wie każdy, kto
                zdawał. Gigoń i tak jast The best-był moim wychowawcą(matura2002)i jeszcze pana
                profesora nie zapomniałam, wiec chyba jest OK.
            • Gość: Jaskulsky Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 80.51.246.* 06.05.04, 15:19
              Matura 93.
              Pepe, Bolek, Break, Larry, Kajtek, Golka, Radzio, Jaskulsky. Tak to chyba
              było. No i oczywiście DZIĘKUJEMY CI HANIU PALACZ sprayem nabazgrane na murze.
              Imprezki w....... (zainteresowni wiedzą), siekiera w kominie, spanie w
              kompostowniku, Kajtek- nieszczęśliwy niedoszły samobójca (na szczęście) leżący
              w rowie w drodze nad zalew.
              Kiepsko było ?
              A dziś robota, rodzina, czasem telefon i nieudana próba spotkania.
              A może jeszcze raz w siódemkę (albo więcej - pozdroxy dla Czachówka - Popersa,
              Parlickiego, Cysia. Pozdroxy dla Panka. I wielu bezimiennych z tamtych lat.
              Jeszcze kiedyś napiszę, pod warunkiem, ze ktoś z ekipy 93 (lub młodszej - co u
              was Laski :)))) - się na stronie odezwie.
              Jaskulsky
    • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.09.03, 01:05
      A ja byłem w ten weekend na spotkaniu z moją klasą na 20-lecie matury.
      Przeżycie jedyne w swoim rodzaju. Wy drogie dzieci musicie sie dopiero
      zestarzeć żeby tego zaznać. Spotkaliśmy się w szkole. Była nasza wychowawczyni
      (prof. Bartos), było też trochę pozostałego ciała pedagogicznego.
      Rozpoznawaliśmy się, czasami z trudem, całowali i takie tam... Niektórzy
      wzruszali się aż dołez. Było miło. Żałuję tylko, że nie było Prof. Sysa.
      Nawrzucałbym mu, że mi życie wykoślawił ;-)
      Potem była popijawa (też miła) w Katakumbach (ale fajna knajpa!). Szkoda tylko,
      że sorka Kolasińska zwinęła się zanim zdołałem ruszyć się zza stołu. Pozostało
      mi poczucie niedosytu (takie ipmrezy powinny trwać minimum trzy dni) i potężny
      kac nazajutrz.
      Nie mogę doczekać się stulecia
      Pozdrawiam.
      wuen
    • Gość: Absolwent IVG Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.udn.pl 26.10.03, 18:57
      Dzisiaj przypadkiem znalazłem ten wątek i przyznaję, że poświęciłem ponad
      godzinę by przeczytać wszystkie zamieszczone tu wiadomości.Lata w Chałubińskim
      to lata niesamowite, wesołe, szalone ale i użyteczne.Nigdzie nie nauczyłem się
      tak angielskiego jak u p. prof. Golusowej.Niezapomniane lekcje z prof.
      Jończykiem (wypełnialiśmy mu kupony i doradzaliśmy jak grać w ligę angielską--
      ten jego wspaniały kantorek---człowiek pomnik),profesjonalistka w każdym calu
      prof. Lisica,niezapomiane mecze koszykówki,słynne lekcje u prof. Wendego (te
      kretyńskie testy z przeczytanych lektur--zawsze znaliśmy wcześniej pytania ale
      nie mogę na razie zdradzić w jaki sposób,słynne piętro drugie i koniec
      korytarza a co za tym idzie otrzęsiny itd.Jak sobie przypomnę to dam jeszcze
      znak.

PS

Do tej pory utrzymuje kontakty z przynajmniej kilkudziesięcioma absolwentami
      i absolwentkami.Już wysyłam info, że istnieje tu taki wątek

Pozdrawiam i do zobaczenia na 100-ciu.
      • Gość: IVG for ever Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 195.116.5.* 30.10.03, 16:20
        Nie wiem czy pamiętasz, ale "hazard" zaczynaliśmy od żuzla, a potem
        była "spółdzielnia", do której oprócz prof. Jończyka należał też prof.
        Leszczyński. O ile dobrze pamiętam raz nawet coś tam wygraliśmy...
        • Gość: Absolwent IVG 94 Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.udn.pl 30.10.03, 21:57
          Dokładnie kolego było tak jak mówisz.Wyniki były smętne ale jak dodam, że
          wszystko to odbywało się w trakcie lekcji we wspaniałym kantorku (permanentny
          dostęp do testów)---klimat niepowtarzalny.

Należałoby się spotkać kiedyś i odwiedzić parę osób w szkole póki jeszcze uczą
          • Gość: IVG forever Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 195.205.183.* 03.11.03, 23:20
            Jestem za. Poza tym bardzo chętnie spotkałbym się z pewną kultową postacią z
            kręgów IVG. Chyba wiesz o kim mówię? :)
        • Gość: aga Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.internet.radom.pl 22.04.04, 21:27
          janczyk a nie jonczyk ;PPP
      • Gość: aj Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 213.199.199.* 01.12.03, 12:55
        bardzo jestem ciekawa skąd mieliście pytania? mój rocznik niesety nie miał
        musieliśmy zzwracać uwagi na szczególiki
        • Gość: Absolwent IV G "98 Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.udn.pl 11.01.04, 14:33
          Niestety nie mogę Ci podać wszystkich szczegółów naszej operacji mającej na
          celu poznanie kilkuset pytań z każdej lektury (ile lat miała Zosia, jakiego
          koloru był koń, ile zębów miał....?)parę dni wcześniej ale byliśmy tak
          zorganizowani, że przez ponad 3 lata nigdy nie wpadliśmy a udział w tym miała
          cała klasa.Mógłbym może zniweczyć podobne akcje odbywające się teraz......:)
          Pozdrowienia dla wszystkich Chałubińszczaków w nowym roku!!!!!!!!!
      • Gość: aga Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.internet.radom.pl 22.04.04, 21:28
        janczyk a nie jonczyk :PP moj wychowawca w zeszlym roku pisalam maturke wiec
        jestem swiezo upieczona absolwentka tej szkoly ;PP w sumie dobrze ze skonczylam
        ta szkole bo na kolasinska to patrzec jus nie moglam
    • Gość: Absolwent 94' Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.udn.pl 26.10.03, 19:21
      zapomniałem jeszcze dodac słynnego tupnięcia nogą w czasie refrenu naszego
      szkolnego hymnu.Czy ktos to jeszcze pamieta?
      • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 27.10.03, 00:26
        Widzę, że znowu zaczęło się coś dziać na naszym wątku.
        Dlatego ponawiam apel:
        Zapisujcie się w serwisie
        www.szkolnelata.pl/
        Żałośnie mało nas tam a przecież w kupie siła. Kupy nikt nie ruszy.
        Namawiajcie też wszystkich z którymi macie kontakt.
        Pozdrawiam
        wuen

• Gość: nim.. Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.internet.radom.pl 30.10.03, 12:28
      a dlaczego nikt nic nie napisze o "uroczej "sorce kolasinskiej albo o
      weglickiej?
      • Gość: nim 2 Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 62.181.178.* 30.10.03, 17:06
        Gość portalu: nim.. napisał(a):

> a dlaczego nikt nic nie napisze o "uroczej "sorce kolasinskiej albo o
        > weglickiej?

Proszę! zacznij!
      • Gość: wuen Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.ha3.agh.edu.pl 01.11.03, 01:40
        Gość portalu: nim.. napisał(a):

> a dlaczego nikt nic nie napisze o "uroczej "sorce kolasinskiej albo o
        > weglickiej?
        Mam wrażenie, że ten cudzysłów powyżej jest cokolwiek złośliwy. Owszem mnie
        również donieśli (bratanek z bratanicą którzy poszli moimi śladami do naszej
        szkoły), że Kolaska zrobiła się straszna żyleta, ale moje wspomnienia są
        zupełnie inne. Może dlatego, że sprzed dwudziestu lat. Otóż my mieliśmy polski
        ze śp. Fredkiem Lechowiczem. Miał on swoje dziwactwa, zalety i wady jak każdy
        normalny nauczyciel w Chałubińskim. Lekcja za lekcją realizowany był program
        nauczania. No i zdarzyło się, że Fredek pojechał do sanatorium podreperować
        swoje zdrowie. Wtedy przyszła do nas na pół roku sorka Kolasińska. Już to chyba
        wcześniej pisałem na tym wątku, ale wierzcie mi: to było jak łyk świeżego
        powietrza po długim pobycie w zatęchłej piwnicy. To chyba była jej pierwsza
        praca po studiach i wtedy przyszła tylko na zastępstwo. Oczywiście nie był to
        stan permanentny, ale zdarzało się że temperatura dyskusji osiągała poziom
        wrzącej lawy. No! ale to był rok 1982. Wtedy rzeczywiście było o czym pogadać.
        A teraz, po dwudziestu latach, zupełnie mnie rozwaliła pamiętając nie tylko nas
        ale i zawartości niektórych naszych wypracowań Tak więc panowie, chapeau bas!
        przed Kolaską.
        Pozdrawiam.
        wuen
      • Gość: Pigma Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.udn.pl 30.04.04, 12:18
        Z sorka Kolasinska nie mialam nic nigdy do czynienia. A Węglara, no coz, jak
        pewnie kazdy, mialam z nia problemy. W pierwszej klasie- rewelacja, potem bylo
        ciezko... Ale zlego slowa nie moge powiedziec. Pozdrawiam sorke Weglicka!
    • Gość: Aka matura 83 Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.11.03, 17:03
      Chałubiński???!!!
      Stres!!!, Stres!!! - na niemieckim u profesor Szczekockiej!!!!
      Wyciągałam się na każdy semestr z niedostatecznej - zawsze zdołałam nauczyć się
      na "trzy".
      Poszłam na studia i dostałam z fakultetów - "dobry" - bazując tylko na
      j.niemieckim z Chałubińskiego!!!
      Stres się przydał, niemiecki nie stwarzał problemów - i o to w szkole chodzi,
      ma tak nauczyć aby potem móc odpoczywać.

Teraz sama uczę - może tak nie stresuję uczniów, ale wymagam - pamiętając, że
      największe problemy w liceum miałam z językiem (oczywiście nie jestem
      nauczycielem języków obcych - Szczekosia by chyba padła) - ale chciała bym jej
      podać rękę i powiedzieć, że nauczyła mnie: odporności, wiary w to - że mogę
      wszystko zrobić w życiu - jeżeli potrafiłam wyciągnąć się z niemieckiego!!!!

• Gość: zıentek '87 Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: 5.5D* / 213.243.30.* 10.12.03, 17:27
      Chetnıe bym wrocıl do tamtych czasow
    • Gość: Marek Górlicki Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 03:48
      Matura 1964, wychowawca - profesor Stanisław Medyński.
      Wspomnienia? - nie ma nic piękniejszego, prehistoria - a przecież nasza.
      Nasze doświadczenia, emocje; nie wrócą, a zatrzymane w naszych oczach obrazy,
      a w naszych myślach pragnienia ...
      Pierwszy z listy: W.B. - Opowiedz o Wielkiej Brytanii ( profesor Maria
      Rachwał ).
      Proszę opowiadać dalej...
      PS Pozdrawiam seniora - trzymaj się Lajkoniku!
      • Gość: Lajkonik Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.sympatico.ca 18.01.04, 05:09
        Pozdrawiam Cie Marku Gorlicki. Czyzby naprawde jestem najstarszym tu
        zagladajacym nieudanym absolwentem.

Jesli kazdego roku konczylo tylko 25 uczniow, to od mojej matury uplynelo 53
        lata x 25 = 1325 osob. Zakladajac, ze tylko 35% jest pismiennych, to tu powinno
        wrzec jak w przyslowiowym ulu. A tu jak na plazy zima.

Co najbardziej mnie zainteresowalo, to wiadomosc, ze Wicherek uczyl tu w
        Chalubiszczaku, bo on mnie uczyl w Liceum Pedagogicznym. Wowczas jezdzil na
        motocyklu, co bylo czyms specjalnym w tamtych czasach. Tylko czy to jest ten
        sam Wicherek? Jak to ustalic?
    • Gość: MG Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 14:11
      Lajkoniku, Seniorem zostałes po zapoznaniu się z listą, ale mniemam, że masz
      olbrzymią szansę aby utrzymać się w czołowce, a może i obronić tytuł.

Profesor Alfons Wicherek był i może być tylko jeden.
      Patrz >> Gazeta >> Radom >> Ludzie Radomia.

Pozdrawiam wszystkich "naznaczonych" Chałubińszczakiem
      • Gość: Lajkonik Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.sympatico.ca 19.01.04, 04:46
        > Seniorem zostałes po zapoznaniu się z listą, ale mniemam, że masz
        > olbrzymią szansę aby utrzymać się w czołowce, a może i obronić tytuł.< MG

Tak naprawde myslisz, ze juz nie wiecej ramoli, co potrafia pisac na komputerze?
        Jesli tak, to jest to wtorny analfabetyzm i Wy mlodsi powinniscie z tym walczyc.

A tak marginesie, to specjalnie do takiego tytulu sie nie pcham. Interesuje mni
        enatomiast, czy naprawde nie ma nikogo z mojego maturalnego rocznika w Radomiu.
        Wiem np ze jeden z naszych kolegow poszedl do Seminarium duchownego, Drugi
        byl/jest karykaturzysta - to sa lekkie zawody, nie jak gornicy, to musza sie
        gdzies jeszcze kolatac.

Na takie stulecie powinniscie wyszukac kilku ramoli dla dekoracji zjazdu.

> Pozdrawiam wszystkich "naznaczonych" Chałubińszczakiem< MG

Chyba miales na mysli "namaszczonych atmosfera murow" szkoly.
        • Gość: KIBIC Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.dc.dc.cox.net 28.01.04, 07:24
          Zwrocilem sie do Chalubinszczakow o poparcie abym mogl sie ubiegac
          o Prezydenta miasta Radomia, zobacz watki powyzej 100, nie poparli.

Ale sie nie gniewam. Chyba jestem najstarszy z Was. Dyrektor Laskos, Wicherek,
          Zygocki, Walasik, Baryla, Petryna, Gawin, Woznicka, ...

Gość portalu: Apoli napisał(a):

> ha,Kibic cieszę sie,że pamiętasz profesora Alfonsa Wicherka...

Jak to nie pamietac tego wroga socjalizmu.
          Chlopcy ustawiali drozek na sali gimnastycznej nierownolegle do parkietu, tak
          ze latwo moznabyloby spasc z drazka, widzac to profesor Wicherek
          wykrzyknal: "Cholera jasna, budowa socjalizmu".
          Ja bym sie bal w tym czasie tak wrzeszczec na komune!
          • Gość: lajkonik Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.sympatico.ca 01.02.04, 05:04
            Kibic, to z ktorego rocznika maturalnego jestes, jesli mozna zapytac, skoro
            pamietasz dyr.Laskosia i Wicherka?
            • Gość: KIBIC Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.dc.dc.cox.net 01.02.04, 17:52
              61
              przgotowuje zestawienie Forumowiczow radomaskich, ktorzy sie przedstawili w
              innym watku, jezeli chcesz moge Ci to wyslac juz teraz, ciekawe wnioski sie
              nasuwaja.
              Wyglada na to, ze jestes starszy odemnie wiec chyba najstarszy w zestawieniu.
              • Gość: Lajkonik Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.sympatico.ca 01.02.04, 22:51
                > Wyglada na to, ze jestes starszy odemnie wiec chyba najstarszy w
                zestawieniu.<Kibic

Hej Kibic,

Czy to ma byc zaszczyt czy zniewaga? Z tych niewielu krotkich komentarzy da sie
                zauwazyc, ze moje roczniki albo sa analfabetami internetu, albo juz siedza
                sobie spokojnie po prawicy lub po lewicy Pana Naszego Wszechmocnego.

Co jest ciekawe dla mnie, to fakt, ze Laskos jeszcze byl dyrektorem i Wicherek
                za twoich lat. Ja pierwszy raz poznalem Laskosia za czasow okupacji, chodzac do
                powszechnej szkoly, gdzie uczyla mnie nauczycielka, ktora byla jego jakas
                krewna lub dobra znajoma troszczaca sie o jego przezycie okresu niemieckiej
                okupacji.

Jesli chodzi o Twoje zestawienie Radomskich Chalubinszczakow, to zaloz nowa
                strone tu, to poczytamy bo jest juz za dluga i szukanie staje sie uciazliwa
                strata czasu.
                • Gość: KIBIC Re: IV LO im. T.Chałubińskiego IP: *.dc.dc.cox.net 24.07.04, 05:18
                  Sluchaj stary koniu, a moze takby zorganizowac zjazd kolezenski Chalubinsczakow
                  w stolicy USA albo Nowym Yorku? Taka przygrywka do 100 lecia szkoly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka