Dodaj do ulubionych

Test dla kierowców

23.03.09, 14:18
Różni ludzie wymyslają różne zagadki drogowe.
Oto przykład:
Który pojazd ma pierwszeństwo???
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/039223474b090395.html
Proszę tylko o odpowiedzi "1" lub "2" bez żadnych komentarzy.
Zaczynamy
Obserwuj wątek
    • traffic.radom Re: Test dla kierowców 23.03.09, 14:20
      Aha oba mają zielone światło
    • Gość: andromeda Re: Test dla kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.09, 14:28
      kretynie oczywiście że sam 1 ma pierszeństwo ty lepiej nie zdawaj na to prawo
      jazdy jak nie wiesz takich rzeczy
      • b-ania Re: Test dla kierowców 23.03.09, 14:33
        "Kto się przezywa to się sam nazywa" Dołucz się: 2

• Gość: karibuuu Re: Test dla kierowców IP: *.183.udn.pl 23.03.09, 14:55
      przy założeniu, że świeci się pulsujące żółte światło - pojazd nr 1 - znajduje się na drodze z pierwszeństwem przejazdu
      przy założeniu, że obaj mają zielone - pojazd nr 2 (jedzie prosto!)

• Gość: KY Re: Test dla kierowców IP: 93.105.144.* 23.03.09, 14:58
      Jest prosta zasada: znaki drogowe znoszą ogólne reguły drogowe (prawa ręka),
      światła znoszą znaki, a policjant kierujący ruchem znosi światłą. Pzdr
      • Gość: EK Re: Test dla kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 15:26
        2
    • michalzmichalowa Re: Test dla kierowców 23.03.09, 15:43
      3 przypadki:
      1) Jeżeli dla obu kierowców świeci się zielone światło to pierwszeństwo ma kierujący "2" nad kierującym "1" ponieważ jedzie prosto.
      2) Jeżeli sygnalizacja jest wyłączona to pierwszeństwo ma kierujący "1" nad kierującym "2" ponieważ kierujący "1" znajduje się na drodze z pierwszeństwem.
      3) Jeżeli sygnalizacja jest wyłączona i "zakryte" są znaki drogowe to kierujący "2" ma pierwszeństwo nad kierującym "1" ponieważ obowiązuje tu zasada tzw. "prawej ręki".

-policjant
      -sygnalizacja świetlna
      -znaki drogowe
      -zasada "prawej ręki"
      • Gość: laki Re: Test dla kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 17:31
        od razu widać ze pulsują pomarańczowe światła więc patrzymy na znaki, jeśli tego
        nie widzisz daj sobie spokój ze zdawaniem na prawko .
        • Gość: karibuuu Re: Test dla kierowców IP: *.183.udn.pl 23.03.09, 17:52
          autor wątku w swoim drugim poście zaznaczył, że oba auta mają zielone.
          radzę czytać uważnie
    • Gość: Kamil Re: Test dla kierowców IP: *.netblok.com 23.03.09, 18:32
      Jak obaj mają zielone to normalne że pojazd "2" ma pierwszeństwo.
      • domel_radom Re: Test dla kierowców 23.03.09, 21:17
        jakim cudem 2?

1 jest na drodze z pierwszeństwem i co ma do tego kierunek jazdy?

dopiero skończyłem kurs, w życiu nikt mi czegoś takiego nie mówił, że skoro jadę
        prosto to mam pierwszeństwo.

może jestem niedołuczony ale...
        • Gość: :) Re: Test dla kierowców IP: *.vectranet.pl 23.03.09, 21:22
          > może jestem niedołuczony ale...

No widac, ze tak...
          • domel_radom Re: Test dla kierowców 23.03.09, 21:27
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=93102791&a=93103733
            ;-)
        • Gość: karibuuu Re: Test dla kierowców IP: *.183.udn.pl 24.03.09, 09:54
          Domel - poczytaj sobie PORD w paragrafach mówiących o hierarchii sygnałów na drodze, zresztą kilka postów wyżej ktoś to ładnie naświetlił
          oba pojazdy mają zielone tak? razem wjeżdzają na skrzyzowanie tak?
          i kto jedzie pierwszy w takiej sytuacji? ten co chce prosto czy ten co chce w lewo?
          • domel_radom Re: Test dla kierowców 24.03.09, 14:02
            ten który jest na drodze z pierwszeństwem przejazdu może?

dobra, mniejsza o to. jest takie skrzyzowanie w Radomiu?
            • Gość: karibuuu Re: Test dla kierowców IP: *.183.udn.pl 24.03.09, 14:43
              tak wygląda większośc skrzyżowań.
              między innymi po to wprowadza się światła aby ułatwić wjazd z drogi podporządkowanej na drogę z pierwszeństwem, gdy ta jest bardzo ruchliwa
              Zielone światło daje ci pierwszeństwo przejazdu nawet jeśli jesteś na drodze podporządkowanej
              na znaki pierwszeństwa patrzymy wtedy, gdy wyłączą światła.
              • domel_radom Re: Test dla kierowców 24.03.09, 15:03
                ok :-)
            • Gość: karibuuu Re: Test dla kierowców IP: *.183.udn.pl 24.03.09, 15:08
              przykład radmoski analogiczny do ilustracji: skrzyżowanie Traugutta, Waryńskiego i Mickiewicza. Traugutta biegnie właśnie takim łukiem i jesr drogą z pierwszeństwem. Mickiewicza i Waryńskiego są podporządkowane.
              Sytuacja: stoimy na światłąch naprzeciw siebie: ja na Mickiewicza i chcę jechać prosto w dół Traugutta a Ty właśnie na Traugutta i chcesz jechać dalej Traugutta czyli na skrzyżowaniu skręcasz w lewo.
              Zapala nam się zielone, ruszamy, spotykamy się na środku skrzyżowania i kto jedzie pierwszy? Ja prosto czy Ty w lewo?
              • domel_radom Re: Test dla kierowców 24.03.09, 15:33
                okej, okej. juz sobie poukladalem w glowie ;)

teraz widze jakie niebezpieczenstwo na drodza stwarzaja kierowcy z 2miesiecznym
                doswiadczeniem ;DD
              • traffic.radom Re: Test dla kierowców 24.03.09, 18:04
                Czy na pewno Traugutta, która biegnie łukiem jest drogą z pierwszeństwem?
                Czy są tam umieszczone takie znaki?
                To że ulica Traugutta jest bardziej obciążona i prowadzi do dworca to nie
                znaczy, że jest drogą z pierwszeństwem przejazdu.
                Droga główna z pierwszeństwem to przejazd Traugutta w Waryńskiego.
                Podporządkowane to Mickiewicza i Traugutta od dworca.
                • Gość: karibuuu Re: Test dla kierowców IP: *.183.udn.pl 24.03.09, 18:52
                  aż to sama jutro sprawdzę naocznie nie będę się upierać :)chociaż wydaje mi się że mam rację

tak czy siak większośc skrzyżowań to skrzyżowania dróg z pierwszeństwem i podporządkowanych i te drogi z pierwszeństwem niekoniecznie biegną prostopadle do podporządkowanych,

• vater1958 Re: Test dla kierowców 24.03.09, 19:08
                    nie musisz sprawdzać - Traffic ma rację, wg. znaków pierwszeństwo ma Waryńskiego-Traugutta w kierunku Żeromskiego
                    i staraj się nie jeździć "na pamięć" :-)))
                    • Gość: karibuuu Re: Test dla kierowców IP: *.183.udn.pl 24.03.09, 19:15
                      dzięki :))
                      oszczędzasz moje nogi, bo oststnio raczej się na nogach poruszam po mieście.
                      a mój błąd wynika właśnie stąd, że nie uczę się na pamięć skrzyżowań
                      • vater1958 Re: Test dla kierowców 24.03.09, 19:38
                        1. podobne skrzyżowanie (z taką "nadrzędną skręcającą", tyle że bez świateł)
                        jest koło kościoła na Idalinie - chyba Idalińska-Gałczyńskiego
                        2. nie możemy twierdzić, że regułą jest takie samo światło na skrzyżowaniu dla
                        samochodów vis-a-vis - przykład - rondo na Okulickiego
                        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka