Dodaj do ulubionych

Pustki w budynku po kinie Atlantic

17.07.09, 18:01
- To nie jest budynek, który można przekazać na jakikolwiek cel -
tłumaczy Bogdan. - Raczej nie chcemy, aby powstało tam kino (...)

Takie praktyki powinny być zakazane. W podobny sposób Żywiec
wywalczył sobie, żeby w Browarze Saskiego nie było nigdy browaru. Ja
osobiście bardzo życzyłbym sobie ponownie kina w centrum miasta. Że
jest na nie zapotrzebowanie niech świadczy frekwencja w Klubie
Dobrego Filmu w Resursie bądź na różnego rodzaju przeglądach w
Elektrowni.
Obserwuj wątek
    • mlodyradomianin Re: Pustki w budynku po kinie Atlantic 17.07.09, 18:49
      Ten budynek idealnie nadaje sie na Klub Muzyczny.Obok tego klubu
      moglyby działać jeden lud dwa jakies puby.W dawnym kinie Mewa od
      2004r. działa z duzym sukcesem Klub Muzyczny Czarna Owca ( wczesniej
      deja vu ).W tym budynku mozna by urzadzac liczne koncerty np.
      hiphopowe czy rockowe a w inne dni np. rockoteki.Wiem ze taka idea
      klubu muzycznego byla tam rozwazana.Klub mozna wyciszyc aby
      mieszkancy ulicy moniuszki którzy maja juz 4 lokale na tej ulicy nie
      mieli problemów ze spaniem w nocy.Na ulicy Moniuszki dziala punkt z
      zapiekankami,z chinskim jedzeniem , kawiarnia slonecznik i Klub
      Pivovarnia i jakos nikt na te miejsca nie narzeka z tej ulicy.
      Swoja droga mam swiadomosc tego ze ulice zamieszkuje starsi
      mieszkancy Radomia , ktorzy co 4 lata glosuje na PiS.Szczegolnie na
      jednego radnego , który ma tez brata polityka.Cóź trudna radomska
      rzeczywistosc.
      • Gość: mient Re: Pustki w budynku po kinie Atlantic IP: *.radom.vectranet.pl 18.07.09, 17:11
        z ta czarna owca jako klubem muzycznym to troche przesadziles ;) ale
        fakt, niedobrze by bylo zeby to miejsce przeznaczyc na jakis kolejny
        bank albo biuro turystyczne
    • arcadios1987 Pustki w budynku po kinie Atlantic 17.07.09, 20:14
      - To nie jest budynek, który można przekazać na jakikolwiek cel -
      tłumaczy Bogdan. - Raczej nie chcemy, aby powstało tam kino (...)

W takim razie co? Niech stoi i niszczeje, zacznie przypominać Odeon, aż kogoś oświeci (za jakieś trzy do pięciu lat) i powstanie tam kolejny koszmarek w stylu "Chińskiego centrum" czy innego jarmarku:)
      • Gość: Ernesto Re: Pustki w budynku po kinie Atlantic IP: *.radom.vectranet.pl 18.07.09, 03:45
        Zgadzam się z jednym z kolegów - tu powinno być kino! Normalne, prawdziwe, a nie
        żadne multi... Tymczasem Helios stał się w Radomiu monopolistą i nikomu to nie
        przeszkadza (mam na myśli władze). Nie jestem pewien, ale Odeon też chyba należy
        do nich i też nie nadaje się na "jakikolwiek cel". Gdyby Radom miał porządnego
        gospodarza, ten dawno wykończyłby Heliosa mandatami, kolegiami, podatkami i
        ogólnie tym, co nazywa się "umilaniem życia". Obiekty są może ich, ale stoją, a
        raczej straszą na terenie gminy.
        A tak poza tym, poszłoby się do porządnego kina, bez buraków, popcornu i na
        dobry film. I jeszcze słówko do tego jegomościa, który wychwala klub w Mewie i
        zaleca zrobienie takiego czegoś w Atlanticu. Otóż, młody zapewne człowieku -
        kiedyś w Mewie mieściło się kino i bardzo prężnie działający dom kultury.
        Ludzie, którzy mieli okazję chapnąć nieco PRL-u wiedzą, jakie super były tam
        imprezy. Dziś w tym samym miejscu małolaty chleją piwo i słuchają komputerowej
        łupanki. Zgroza!!!
        Młodzieży przypominam, że w czasach "zbrodniczego" PRL-u w Radomiu mieliśmy
        kilka kin - Bałtyk (potem Atlantic), Hel (obok... no właśnie, obok czego... obok
        dawnego banku NBP i dawnych delikatesów), Walter (dawniej dom kultury dziś bank
        przy Kościuszki), Przyjaźń i Pokolenie (w dzisiejszej Resursie) i wspomniana
        Mewa. Jeśli jakieś pominąłem - sorry. A domy kultury? Wszystkich nie pomnę, ale
        z grubsza - ROK Amfiteatr i obok MOK (kolebka IRY, choć początki były w DK
        Idalin), WDK na Plantach, MDK na Mickiewicza, DK Walter i Mewa, DK Kwadrat, DK
        Michałów, no itd., bo chyba każde osiedle miało dom kultury. Wszystkich w tej
        chwili nie pamiętam, wymieniłem najważniejsze i jeszcze oczywiście nieodżałowana
        Hala Radoskóru, w której odbywały się cudowne koncerty największych wówczas
        gwiazd, a dziś kultowych kapel! Tamtej atmosfery nie da się odtworzyć, choćby
        wybudowano 500 Stref G2, w których główną atrakcją jest piwo i komputerowy
        chłam. Reasumując, za komuny Radom bardziej przypominał normalne, duże miasto.
        Dziś jest coraz poważniejsza obawa, że staniemy się dzielnicą Skaryszewa (a nie
        odwrotnie). Biorąc pod uwagę sprawność obu samorządów, jest to bardzo realna
        wizja. Skaryszew się bowiem rozwija, a Radom się od 20 lat zwija.
        A teraz tradycyjnie, zacznijcie bronić tego kapitalistycznego smrodu...
        Aaaaaaa... i jeszcze jedno. Upadek kina w Polsce świetnie obrazuje piosenka
        kabaretu Rafała Kmity "W niemym kinie". Jest to swego rodzaju rozwinięcie
        piosenki Mietka Fogga, któremu smutno było, gdy kończyła się epoka niemego kina.
        Kmita dopisał do tego wątek z multikinem. Warto to zobaczyć, pewnie jest gdzieś
        na YouTube.
        • Gość: KG Re: Pustki w budynku po kinie Atlantic IP: *.radom.vectranet.pl 18.07.09, 11:30
          Gość portalu: Ernesto napisał(a):

> Zgadzam się z jednym z kolegów - tu powinno być kino! Normalne, prawdziwe, a ni
          > e
          > żadne multi... Tymczasem Helios stał się w Radomiu monopolistą i nikomu to nie
          > przeszkadza (mam na myśli władze).

Przecież budują kolejne multikino w centrum słonecznym .upsss A jednak nie
        • Gość: Marcin Re: Pustki w budynku po kinie Atlantic IP: 195.93.162.* 18.07.09, 14:34
          Zgadzam się z Tobą ale mam pewne wątpliwości. Rzeczywiście, w tym
          miejscu od zawsze było kino a dla mnie swego czasu było to pierwsze
          w życiu kino ("Żółty pies"). Dzisiaj bieżący repertuar pokazuje
          Helios. Żeby właściciel uznał, że warto uruchomić również Bałtyk
          (dla mnie zostanie Bałtykiem) musiałby znaleźć dla niego
          niekonkurencyjną "niszę". Mogłoby to być kino dla węższego grona
          odbiorców, "bez popkornu". Takie próby robili właściciele Helu ale
          im się nie udało. Może nie ma już takich pasjonatów jak kiedyś Marek
          Szyjko? a może nasze upodobania się zmieniły i nie potrzebujemy już
          takich filmów?
    • ulanzalasem Pustki w budynku po kinie Atlantic 18.07.09, 23:49
      Co do monopolu...ile w Radomiu jest firm jak Vectra a wcześniej Dami? Zawsze
      była jedna? Bo gdyby tak było np. UPC - to ilość osób które bierze od Vectry
      internet zmalała by pewnie o 80-90% D:
      Radom ma jedno "prawdziwne" Kino...Ale nawet to jest zwykłym ....chłamem? Tam
      grają tylko rysunkowe bajeczki, komedie romantyczne i Piratów z Ka...albo
      Transf..nic wartego uwagi. A może to Radomianie lubią oglądać tylko i wyłącznie
      puste, bezwartościowe i nijakie kino?
      Ja rozumiem, że czasem człowiek chce się rozerwać czy wyluzować, ale żeby
      największe kino z kilkoma salami miało taki słaby repertuar?!
      Co do klubów - dzisiaj muzyka i czasy trochę inne...kiedyś rock o coś
      walczył...dzisiaj walczy o $...Wtedy też ale obok tego był Wietnam, hipisi,
      zimna wojna, u nas niby komuna (bo właściwie używa się nazwy komuna, ale z nią
      miało mało wspólnego) i zespoły i ich fani mieli przynajmniej co robić. Był
      jakiś front, ludzie czuli że coś ich łączy itp. Dzisiaj zespoły śpiewają
      przeistaczają się w Emo..z punk-rockowych...Bo taka koniunktura...Tylko czy
      dzisiaj zespoły gromadzą takie tłumy jak Queen, Guns czy inne bandy?
      Ludzie poprzez globalizację się rozmywają, stają się bardzo podobni, nadal jest
      kilka podziałów, ale to wygląda inaczej niż kiedyś. Dzisiaj już nie tak łatwo
      poznać fanów Depeche Mode, Grunge'u itd.
      Dzisiaj tzw. alternatywa czy w ogóle inna muza musi zarobić (kiedyś też) i
      latają od Kuby powiatowego po śniadania i inne programy zamiast skupić się na
      sztuce.
    • Gość: czyzo Pustki w budynku po kinie Atlantic IP: 193.111.144.* 19.07.09, 00:14
      To jeszcze kilka lat postoi jak nic. Wracając do tematu rozwoju. Gdzie znikły
      obiecanki o Muzeum Motoryzacji w Browarze Saskich??Ciągle tam mieszkam oraz
      ciągle nic się nie dzieje!!! Mam piękne blaszane tablice reklamowe z czasów
      świetnośći, tam reklama oraz styl powalają te dzisiejsze "reklamy". Bałtyk był
      kinem z charakterem z tym "czymś" gdzie jako dziecko leciałem jak głupi aby tam
      się tylko znaleźć albo postać w kolejce :)
      Ciekawe co znowu wymyślą nasi kochani urzędnicy!!!
    • Gość: C93! Re: Pustki w budynku po kinie Atlantic IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.09, 00:20
      Mogła by w końcu powstać w Radomiu profesjonalna, komercyjna ściana
      wspinaczkowa. Tylko warunki wynajmu w takim obiekcie są raczej
      kompletnie dyskfalifikujące, to nie Londyn gdzie ściany są w starych
      kościałach :)
      Kilka lat wstecz, chyba w GW, przeprowadzno sondaż w którym pytano
      na jaki obiekt sportowy jest zapotrzebowanie, wygrała ściana, ale
      sondaż zignorowano podważajać sposób przeprowadzenia.
      Z tego co wiem, miasto jak zwykle się nie popisalo przy planowaniu
      budowy kolejnej hali sportowej. Przypominają mi się tu śmieszne
      tematy z tego forum w stylu 'W Kielcach maja, a my nie' heh dziwnym
      nie jest pozycja w rankingach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka