Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z odliczeniem.

20.04.05, 09:30
    W ubiegłym roku rozpocząłem budowę domu. Z tego co wiem - ulga budowlana
    została zlikwidowana. Czy mogę zakupione dotychczas materiały budowlane
    wykazać jako materiały do remontu tego domu, w którym obecnie mieszkam i
    odliczyć je w zeznaniu podatkowym?
    Obserwuj wątek
      • eksperci.gumulka Re: Problem z odliczeniem. 20.04.05, 15:57
        Niestety w przypadku opisanym w
        pytaniu nie ma takiej możliwości. Zakup materiałów budowlanych nie można
        zaliczyć
        do prac remontowych, a to z tego powodu, iż istotą remontu jest przywrócenie
        pierwotnego stanu technicznego i użytkowego danego lokalu lub budynku. Skoro
        więc wydatki te nie mają charakteru odtworzeniowego, nie można uznać je
        za wydatki poniesione na remont, a tym samym skorzystać z ulgi, o której
        mowa w art. 27a ust. 1 pkt 1 lit. g) ustawy.
        • belfi Re: Problem z odliczeniem. 21.04.05, 19:33
          Pani w US powiedziała mi, że jeżeli mam tytuł własności do domu i fakturę na
          materiały budowlane za 2004 rok to mogę odliczyć sobie to w zeznaniu. I kto ma
          rację? Czy ktoś przyjdzie sprawdzić gdzie wlałem cement, beton, gdzie
          powsadzałem stal fi12 i co zrobiłem z pustakami?
          • eksperci.gumulka Re: Problem z odliczeniem. 25.04.05, 14:55
            belfi napisał:

> Pani w US powiedziała mi, że jeżeli mam tytuł własności do domu i fakturę na
            > materiały budowlane za 2004 rok to mogę odliczyć sobie to w zeznaniu. I kto ma
            > rację? Czy ktoś przyjdzie sprawdzić gdzie wlałem cement, beton, gdzie
            > powsadzałem stal fi12 i co zrobiłem z pustakami?

Prosze Pana, cóż mogę Panu napisać. Ulga budowlana została już zlikwidowana i
            nie obowiązuje od 1.01.2002r.
            Ulga ta obowiązuje tylko dla tzw. "kontynuatorów", czyli te osoby, które
            rozpoczęły odliczanie przed 1.01.2002r. Z Pana wypowiedzi wynika jednoznacznie,
            iż zaczął Pan budowę dopiero w 2004r.
            Wynika to z regulacji zawartych w art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2001
            r.
            nowelizującej ustawę o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr
            134, poz. 1509). Na podstawie tego przepisu podatnicy, którzy w latach
            1997-2001 nabyli prawo do odliczania od podatku wydatków poniesionych na
            cele określone w art. 27a ust. 1 pkt 1 lit. a) - f) ustawy o podatku dochodowym
            od osób fizycznych, w brzmieniu obowiązującym przed 1 stycznia 2001 r. (w tym
            na wkład budowlany do spółdzielni mieszkaniowej), mają prawo do odliczania od
            podatku, na dotychczasowych zasadach, dalszych wydatków na kontynuację
            danej inwestycji - poniesionych od dnia 1 stycznia 2002 r. do dnia 31 grudnia
            2004 r. Ustawodawca bowiem likwidując od 1 stycznia 2002 roku dużą ulgę
            budowlaną, jednocześnie określił zasady dalszego korzystania z tej ulgi przez
            podatników, którzy nabyli prawo do odliczeń przed 1 stycznia 2002 r.
            Jeśli nie wierzy Pan ekspertom, proszę sprawdzić przepisy.
            Ponadto myli Pan niestety ulgę budowlaną, rpzysługującą na iwnestycję jaką jest
            niewątpliwie budowa domu, z ulgą remontową.
            Nie wnikając w literalne brzmienie przepisów ulga remontowa jest ulgą zupełnie
            odrębną od ulgi inwestycyjnej.
            Reasumując zakup cementu, cegieł itp. nie można zaliczyć do wydatków
            remontowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka