Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ulga odsetkowa

26.04.05, 10:14
    W 2004r zakupiłam nieruchomość (dom wraz z działką). Część zakupu
    sfinansowałam z kredytu hipotycznego, a część wpłatą własną.W akcie
    notarialnym mam ujętą jednak tylko kwotę totalną (za grunt i dom). Mój wkład
    własny był większy niż wartość gruntu - jak moge to udowodnić przed US, żeby
    móc skorzystać z ulgi odestkowej??? Czy wystarczyłoby np. oświadczenie
    developera o wartości gruntu i domu?? A może konieczna byłaby zmiana aktu
    notarialnego?? Wycena rzeczoznawcy???
    Bardzo proszę o szczegółową odpowiedź jak to załatwić. Kredyt mam na 20 lat -
    więc jest co odpisywać;-)))
    Pozdrawiam
    Iwona N.
    Obserwuj wątek
      • eksperci.gumulka Re: ulga odsetkowa 26.04.05, 10:51
        Generalnie, odpowiadając na to pytanie nalezy mieć na uwadze przepis art. 26b,
        "Od podstawy obliczenia podatku, ustalonej zgodnie z art. 26 ust. 1, odlicza
        się, z
        zastrzeżeniem ust. 2-4, faktycznie poniesione w roku podatkowym wydatki na
        spłatę odsetek
        od kredytu (pożyczki) udzielonego podatnikowi, o którym mowa w art. 3 ust. 1,
        na
        sfinansowanie inwestycji mającej na celu zaspokojenie własnych potrzeb
        mieszkaniowych,
        związanej z:

1) budową budynku mieszkalnego albo

2) wniesieniem wkładu budowlanego lub mieszkaniowego do spółdzielni
        mieszkaniowej
        na nabycie prawa do nowo budowanego budynku mieszkalnego albo lokalu
        mieszkalnego w takim budynku, albo

3) zakupem nowo wybudowanego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w
        takim budynku od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w
        wykonywaniu działalności gospodarczej, albo

4) nadbudową lub rozbudową budynku na cele mieszkalne lub przebudową
        (przystosowaniem) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia
        niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstanie samodzielne
        mieszkanie spełniające wymagania określone w przepisach prawa budowlanego".

Czyli odlicza Pani tylko zapłacone w roku podatkowym odsetki od kredytu.

Jeżeli zatem kredyt wyniósł 100.000 zł, a całość nieruchomości okreslona w
        akcie notarialnym na 360.000, to przecież odsetki są obliczane nie od całości,
        tylko od części pokrytej kredytem.
        A zatem odseti na przykład w 2004r. wyniosły 1200, 00 zł.
        Po spełnieniu innych wymogów ustawowych, których nie sposób tutaj cytować (por.
        26b ustawy jak wyżej), może Pani odliczyć tylko 1200,00 zł.
        • 77iwona1 Re: ulga odsetkowa 27.04.05, 09:43
          bardzo proszę o bardziej szczegółową odpowiedz. treść ustawy 26 b jest mi
          znana natomiast nigdzie nie moge uzyskac informacji czy do skorzystania z
          ulgi odsetkowej konieczny jest wpis w akcie notarialnym ujmujący osobno
          wartość gruntu i budynku ,czy moze to byc kwota wspólna za calość inwestycji?
          Wartość gruntu jest jedynie procentowo określona w umowie przedwstępnej z
          deweloperem jako % części inwestycji.
          pozdrawiam Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka