borsuk-ja 13.10.09, 18:18 Jak w temacie .... Czy ktoś w ostatnich dniach nie spotkał sie z tym ze maja wpadać na chate i sprawdzać legalność oprogramowania ? Chyba coś mi mignęło ,jakaś naklejka na bloku... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 13.10.09, 18:31 Komuna wróciła? Zresztą, w tym kraju nic nie jest mnie w stanie zdziwić. Szyfrujcie dyski. I mafia wam naskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NM Re: Legalne oprogramowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.09, 20:57 jaki ma związek ten niby powrót komuny do sprawdzana legalności oprogramowania? wszak to właśnie za komuny nie liczyła sie własność , nawet ta intelektualna. Teraz kazda karadziez powinna byc napietnowana. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 13.10.09, 21:00 A taki, że mieszkanie jest świętością i nie można sobie wchodzić i gmerać w nim pod byle pretekstem. To może zatrzymywać ludzi na ulicy i sprawdzać, czy nie noszą podrobionych majtek czy skarpet? To też przecież będzie ochrona marki, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 14.10.09, 12:54 No i podobno akcja na zakrojona skale. Nawet w gazetach o tym pisza. No to koniec... Bo ja jednak mam sie czego obawiac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smalltownboy Re: Legalne oprogramowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.09, 13:03 Nie wierz gazetom. To medialna nagonka mafijnych koncernów. Nikt nie ma prawa wchodzić do mieszkań. Nie żyjemy w stanie okupacji (chyba?). Aby prokuratura wystawiła nakaz przeszukania musi mieć uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa. Natomiast prewencyjne sprawdzanie jest wykluczone w świetle prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smalltownboy Re: Legalne oprogramowania IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.09, 14:44 haha,, a podobno ..prze prezydent ferenc ma swoich ludzi wysyłac po domach po to by zaglądali do pieca czym kto pali...hahaha, dobre.....widłami przegonie takiego. Mój dom -moja twierdza! Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 14.10.09, 14:59 Nie masz pomysłu na inny nick? Radzę poczytać przepisy prawa (a nie słuchać usłużnych mediów) a dopiero potem się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 15.10.09, 13:12 Otóz nie , ku...moga wpasc na chate bez zapowiedzi i koniec.Teraz jest tak ze mają prawo wejść bez nakazu i dostarczyć go w ciągu 7 dni. Wiec nic nie jest w stanie zapaezpieczyc nas przed niezapowiedzianym wjazdem do naszych czterech śnian i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 15.10.09, 14:48 Podaj mi artykuł, na podstawie którego tak jest, a dopiero później pogadamy. Wejście bez nakazu jest możliwe tylko w bezpośrednim zagrożeniu życia, zdrowia, czy mienia. Prewencyjne sprawdzanie komputerów pod nic takiego nie podchodzi. A może jesteś ze sklepu komputerowego i chcesz forumowiczom napędzić stracha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Legalne oprogramowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.09, 14:55 Polecam przeczytać, zwłaszcza "Przeszukanie bez nakazu". Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 15.10.09, 15:03 Podaj artykuł na swoje twierdzenia. Napisałem, kiedy można. Czyżby PO wprowadziła państwo policyjne? Jak to sobie wyobrażasz? Puka do kogoś policja i mówi, że chce sobie do komputera zajrzeć prewencyjnie? Nawet w ZSRR tak nie było. Przestańcie straszyć ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 15.10.09, 15:09 Nawet tu masz pierwszą lepszą odpowiedź z forum prawnego: Pytanie: Pisali już Państwo o podstawie prawnej rewizji związanej z poszukiwaniem nielegalnego oprogramowania. W art. 220 par. 3 jest mowa (wg mnie furtka prawna) o "wypadkach nie cierpiących zwłoki" - kto i kiedy ma prawo powołać się na taką okoliczność. Czy Policja pukając do domu w którym nie jest zameldowany właściciel i nie mający podłączenia do internetu może zakładać "z góry" popełnienie przestępstwa i żądać udostępnienia pomieszczenia do rewizji w trybie "nie cierpiącym zwłoki"? Czy żeby przeszukanie było możliwe musi być spełniony warunek podejrzenia przestępstwa (np. Policja musi mieć zeznanie handlarza że dana osoba była jego klientem)? Czy też może wybierać mieszkania "w ciemno" - nawet takie gdzie może nie być komputera? Odpowiedź: Przeszukania można dokonać bez postanowienia sądu lub prokuratora w wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane. Przepis ten jest wyjątkiem od reguły, dlatego należy go interpretować ściśle, nie jest więc możliwa dowolna interpretacja sformułowania "w wypadkach niecierpiących zwłoki". Powszechnie uznaje się, że przeszukanie dokonane przez Policję bez wymaganego postanowienia sądu lub prokuratora jest możliwe w wypadku istnienia wystarczająco poważnego podejrzenia co do popełnienia przestępstwa, przy jednoczesnym ryzyku niemożności dokonania przeszukania w późniejszym terminie ze względu na prawdopodobieństwo utraty poszukiwanych dowodów. Przeszukanie dokonane przez Policję nie uwzględniające wyżej wymienionych warunków (np. wybieranie mieszkania "w ciemno") należy uznać za dokonane z naruszeniem prawa, co uniemożliwia powołanie się w sądzie na dowody zebrane w trakcie takiego przeszukania. e-prawnik.pl/domowy/prawo-karne/pozostale-13/odpowiedzi/przeszukanie-mieszkania-bez-nakazu-sadu.html Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja do smalltownboy 16.10.09, 12:41 Masz tutaj czarno na biały napisane § 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć Nie jestem z zadnego sklepu ,hehe po prostu mam stracha i pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: do smalltownboy 16.10.09, 13:42 Przecież pięterko wyżej masz wyjaśnione na ten temat, czyli przypadków nie cierpiących zwłoki. Prewencyjne wchodzenie do mieszkań pod to nie podpada. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: do smalltownboy 17.10.09, 15:24 Oj ,dzieki , musze to wszystko jeszcze doczytac. Kurde...mam pietra ,bo czytam na innych forach ze takie rzeczy sie dzieja fizycznie w wielu miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: do smalltownboy 17.10.09, 15:35 W Stalowej Woli w 2006 roku także na forach pisano, że zatrzymują na ulicy, wyciągają z kieszeni klucze i wchodzą do domów. Ci, którzy taką akcję rozkręcają muszą ją podgrzewać. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 21.10.09, 12:58 Sprawa przycichła, no zobaczymy ilu poszkodowanych złapali ,ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krewet Re: Legalne oprogramowania IP: 62.29.251.* 21.10.09, 13:00 przycichła? www.mmrzeszow.pl/artykul/kontrola-nielegalnego-oprogramowania-w-rzeszowie-policja-nic-o-tym-nie-wie-45635.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proboszcz Re: Legalne oprogramowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 14:56 ChWDP - Chowaj Windowsy Do Piwnicy ;) kolejna z "urban legends"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Legalne oprogramowania IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 15.10.09, 16:29 U mnie dziś ponoć na klatce pisało: Uwaga kontrola nielegalnego oprogramowania. Trochę się zestresowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Legalne oprogramowania IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.10.09, 16:37 Zestresowałby to się gnój, który to naklejał, gdybym go dorwał. Strasznie ciężko się to zdziera, zostają ślady papieru i klej. Niezły sposób koncernów na akcję przeciwko łamaniu prawa z jednoczesnym jego łamaniem w postaci brudzenia/niszczenia mienia. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 16.10.09, 12:45 Gość portalu: ms napisał(a): > Zestresowałby to się gnój, który to naklejał, gdybym go dorwał. Strasznie ciężk > o > się to zdziera, zostają ślady papieru i klej. Niezły sposób koncernów na akcję > przeciwko łamaniu prawa z jednoczesnym jego łamaniem w postaci > brudzenia/niszczenia mienia. Porozklejał gnój ? skad wiesz, byloby by najlepiej ,gdyby to byla prawda,ale moze to cos powaznego,skoro o tym trabia. Ja mam propozycje ,jak ktos cos bedzie wiedzial to dajcie znaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Legalne oprogramowania IP: *.rzeszow.vectranet.pl 16.10.09, 14:26 No, Ty o tym trąbisz :P i Tobie podobnie. Od kiedy organy władzy wykonawczej wykonują swoje zadania przez rozklejanie z cichca małych naklejek o lakonicznej treści, mających zastraszyć ogół obywateli? Odrobina wyobraźni. Ale jak ktoś jest naiwny to niech się nabiera, przynajmniej będzie mniej piratów. Nawet popierałbym tę akcję, gdyby te naklejki dobrze się odklejały. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 17.10.09, 15:26 Gość portalu: ms napisał(a): > No, Ty o tym trąbisz :P i Tobie podobnie. Od kiedy organy władzy wykonawczej > wykonują swoje zadania przez rozklejanie z cichca małych naklejek o lakonicznej > treści, mających zastraszyć ogół obywateli? Odrobina wyobraźni. Ale jak ktoś > jest naiwny to niech się nabiera, przynajmniej będzie mniej piratów. Nawet > popierałbym tę akcję, gdyby te naklejki dobrze się odklejały. No i co trabie , bo troche sie przeraziłem i wystraszyłem.To tak jest jak człowiek ma w pewnym momencie nie czyste sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 15.10.09, 16:39 Dość często w klatkach schodowych są wywieszone kartki, na których jest napisane, że w dniach tych i tych u państwa w mieszkaniach odbędzie się wymiana drzwi. Czy to oznacza, że każdy będzie musiał zmienić drzwi? To tak dla śmiechu troszkę, bo to przykład reklamy firmy, która montuje drzwi, ale naprawdę zachowujcie troszkę zdrowego rozsądku. Pamiętam tę akcję z października 2006 roku w Stalowej Woli. Mitologia wtedy była tworzona aż miło. Chodzą, kontrolują, sprawdzają itd. A tak naprawdę, najpierw zgłosili się z nakazem przeszukania do siedziby stowarzyszenia, gdzie sprawdzili, kto z użytkowników sieci udostępnia najwięcej programów, gier, muzyki, filmów itd. poprzez program DC. W sumie było to ok 15 osób. I tyle Mieli uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa i weszli. A mitologia krążyła, że chodzą od drzwi do drzwi, że sprawdzają każdego, kto ma Internet itd. Nie dajcie się zastraszać firmom komputerowym i sklepom, które na strachu chcą zarobić. Żeby policja weszła do mieszkania, musi wiedzieć, że tam coś jest nie tak, czyli ktoś musi podkablować lub właśnie w taki sposób jak to się odbyło w Stalowej Woli. A do tego osobnika, który pisał o sprawdzaniu pieców w domach. Kochany, jest na to ustawa o ochronie środowiska. Jeśli z komina leci podejrzany dym, wtedy mają prawo sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Legalne oprogramowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 10:43 Faktycznie, pamiętam tamten październik :) Ale faktem też jest że na dobrą sprawę mogliby wejść z takim nakazem do każdego dostawcy i przeczesać co i w jakiej ilości jest udostępniane przez użytkowników. Potem już po nitce do kłębka... Swego czasu korzystałem z usług rzeszowskiego zeto i na hubie dc było sporo rzeczy do których można by się przyczepić. Sądzę że nie inaczej jest w innych sieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 16.10.09, 14:45 Do dostawcy także nie mogą sobie wejść profilaktycznie. W opisywanym przypadku musieli mieć wiarygodne dane o przestępstwie, czyli mówią prosto - ktoś podkablował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Legalne oprogramowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 21:01 Myślisz że taki cynk wystarczy? Gdybym był providerem to bym w ten sposób wykończył konkurencję :) Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 18.10.09, 21:03 Podejrzewam, że aby weszli z nakazem, ktoś musi zeznać pod art. 233 kk. To o taki cynk chodzi. Anonimy mogą posłużyć do wiedzy operacyjnej, która musi być bardziej umocniona dowodowo, aby wystawiono nakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 16.10.09, 12:42 Gość portalu: jaaa napisał(a): > U mnie dziś ponoć na klatce pisało: Uwaga kontrola nielegalnego > oprogramowania. Trochę się zestresowałam. No i .... cos tu Panowie ku...nie gra a mówiłem to wierzyc nie chcecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smalltownboy Re: Legalne oprogramowania IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.09, 18:16 Ten przedmówca, który mój nick podrabia , którego nie stac na swoj własny , oryginalny nick..lecz korzysta z mojego twierdzi, że jeśli z komina unosi sie podejrzany (sic!) dym, to ktos może mi wejśc na posesję i sprawdzic czym pale w piecu? Puknij sie waść w czółko! po pierwsze....jak będę chciał palic oponami lub plastikiem to zrobie to w nocy...jeśli odróżnisz wtedy kolor dymu ..to masz moje szczere uznanie. Po drugie....mam domofon na bramce i napewno nie otworze żadnym kontrolującym. Po trzecie....mój owczarek jest tylko czasem na łańcuchu i dość szybko biega..jeszcze jakies wątpliwośći? Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 16.10.09, 18:43 Owczarkiem nie strasz, bo są na psy są środki chemiczne i nie tylko. A jeśli nie wierzysz, to poczytaj ustawę o ochronie środowiska. Czyli wg waszych pokręconych teorii można wchodzić do domu, aby kontrolować zawartość komputera, a nie można, jeśli z domu unosi się trujący dym, stwarzający zagrożenie dla zdrowia mieszkańców okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 16.10.09, 19:18 Proszę mądralo, oto przykład: Panie Burmistrzu, Zbliża się okres zimowy i powróci jak coroczny bumerang problem palenia śmieci w piecach w domach prywatnych. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby mieszkańcy palili tylko papier i inne drewnopochodne materiały. Niestety głupota ludzka bywa zatrważająca i w piecach ląduje najczęściej wszystko to, co powinno wylądować w śmietniku. Od reklamówek foliowych zaczynając, poprzez plastikowe pety, odpady konsumpcyjne, na gumie kończąc. Ja rozumiem, że nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że oprócz potwornego smrodu jakim częstują bliższą i dalszą okolicę, poprzez palenie plastiku rozsiewają dodatkowo substancje rakotwórcze. Nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby te substancje wdychali sobie tylko ci którzy je wytwarzają. Niech się trują - na własne życzenie. Nie życzę sobie jednak, aby zarówno ten smród jak i świństwa w nim zawarte docierały do nosa mojego, moich dzieci i innych ludzi którzy zmuszeni są to wdychać. Moje pytania brzmią: 1.Jak powinnam zareagować w przypadku wyczucia smrodu palonych śmieci lub zauważenia smrodliwego kolorowego dymu wydobywającego się z komina domu prywatnego? 2. Pod jaki numer telefonu zadzwonić? 3. Jakie konsekwencje mogą zostać wyciągnięte w stosunku do osoby zatruwającej otoczenie. Prośba: Proszę mnie nie odsyłać z moim pytaniem do jednostki odpowiedzialnej... itd. Proszę o odpowiedź tutaj. Wierzę, że podanie do publicznej wiadomości konsekwencji tego procederu zniechęci co poniektórych do kontynuacji swoich corocznych nawyków. Z góry serdecznie dziękuję Szanowna Pani, Jeśli jest Pani przekonana, że w palenisku domowym spalane są niedozwolone odpady komunalne, proszę zgłosić swoje obserwacje i podejrzenia do dyżurnego Straży Miejskiej w Cieszynie pod bezpłatny nr telefonu 986 lub do Wydziału Ochrony Środowiska i Rolnictwa Urzędu Miejskiego, tel. 03334794270-273 – w godzinach pracy Urzędu. Spalanie odpadów w instalacjach do tego nie przystosowanych, jakimi są paleniska domowe, jest traktowane jako naruszenie zasad gospodarowania odpadami. Nieprzestrzeganie tych zasad zagrożone jest karą grzywny lub aresztu, zgodnie z art. 70 i 71 Ustawy o odpadach. Orzekanie w powyższych sprawa następuje zgodnie z ustawą Kodeks wykroczeń. Wymiar kary grzywny może wynieść od 20,00 złotych do 5.000,00 złotych. Kara aresztu może wynieść od 5 do 30 dni. Zgodnie z art. 225 § 1 Kodeksu karnego, utrudnianie Straży Miejskiej przeprowadzenia kontroli w zakresie ochrony środowiska zagrożone jest karą pozbawienia wolności do lat 3. Jednocześnie dodam, iż czuję się dotknięty insynuacjami, iż w swoich odpowiedziach stosuje metodę "spychologii". Po prostu nie udzielam szczegółowych odpowiedzi na pytania związane z tematami, które nie są w kompetencji Burmistrza Miasta. Pozdrawiam Bogdan Ficek Burmistrz Miasta Cieszyna um.cieszyn.pl/pytania/?p=topicsMore&iTopic=2523 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smalltownboy Re: Legalne oprogramowania IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.09, 21:33 a swoja drogą cena odbioru śmieci nie zachęca do ich oddawania...rządzący mogłoby sie wydawac wręcz zachęcaja do ich spalania w domowych palenisakch, bo czyż częsta i znaczna podwyzka obioru śmieci służy czemu innemu niż wlaśnie ich spalaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 16.10.09, 21:40 Dokładnie taka sama argumentacja pada często w przypadku programów komputerowych, filmów czy muzyki. Różnica polega na tym, że aby kontrolować te rzeczy potrzebne są słuszne podejrzenia i nakaz; zaś w przypadku trucia środowiska ustawodawca dał organom państwowym szersze uprawnienia, bo tam można kontrolować prewencyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smalltownboy Re: Legalne oprogramowania IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.09, 21:28 podobno do prywtnego mieszkania można wchodzić w razie uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa...a jak spale w nocy w piecu ta przykładowa opone...to w momencie jej palenia kto mi udowodni, że to ja pale ta gume? i na jakiej podstawie? po kolorze dymu? odpowiedz mi prosze na to szczegółowe pyatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 16.10.09, 21:32 Straż pożarna i inne jednostki ochrony środowiska mają przyrządy, które sprawdzą osad z komina i pieca, na podstawie którego można ustalić, co było palone. Takie akcje już miały miejsce w Krakowie. Jeśli będziesz truł powietrze to któregoś dnia odpowiednie służby zapukają. A jak widzisz, nie można nie wpuścić, bo akurat na to jest ustawa, w przeciwieństwie do prewencyjnego kontrolowania komputerów czy sprawdzania posiadania odbiorników RTV (abonament). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smalltownboy Re: Legalne oprogramowania IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.09, 22:03 a to ciekawe, bo akurat te ,,inne jednostki " ( WIOŚ, PIOŚ)to mi sa znane doskonale i wiem jakie maja wyposażenie i wiem tez że moga badac akurat wydobywający sie tu i teraz dym...ale o jakims badaniu ,,osadu" to pierwszy raz słysze, masz na myśli cos innego niz sadza? Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 16.10.09, 22:09 W Krakowie była taka akcja, że Straż Pożarna pomagała ustalić. Oni mają specjalistyczne urządzenia. Pytasz o szczegółowe sprawy techniczne. Jeśli ktoś jest uciążliwy dla sąsiadów i okolicy to i dym można zbadać, nawet w nocy. Truć bezkarnie nie można i akurat z tym się zgadzam. Jeśli ktoś dostanie karę 5000zł to mu się odechce "oszczędzać". Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 17.10.09, 15:27 Słuchajcie , a ile grozi za ewentualne znalezienie pirackiego softu ? Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 17.10.09, 15:38 Oficjalnie do 2 lat, ale praktycznie kończy się na kilkuset złotowej grzywnie lub umorzeniu ze względu na znikomą szkodliwość czynu. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 18.10.09, 16:50 No to w sumie nie jest tak zle jak to wyglada,ale zawsze masz juz wpis do akt,wiec taki czysty juz nie bedziesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Legalne oprogramowania 18.10.09, 19:25 Tak jak mówiłem wcześniej. Nikt nie przyjdzie i skontroluje czy masz pirackie programy czy nie. Jeśli będziesz publicznie udostępniał duże ilości muzyki, filmów, gier lub oszukasz kogoś na allegro czy będziesz gromadził treści pedofilskie, to wtedy zostaniesz namierzony w sprawie głównej i przy okazji dostaniesz karę za pirackie programy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Legalne oprogramowania IP: *.rzeszow.vectranet.pl 18.10.09, 20:22 jeżeli cierpią na brak zajęcia to może by szukali pracy bezrobotnym bo jak się okazuje firmy które ogłaszają się w biurze pracy zatrudniają ludzi na czarno nie mają zamiaru podpisywać umów.ięcej korzyści by to przyniosło niż nielegalne oprogramowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 19.10.09, 12:53 Jasne Ewa, wszystko tylko nie to w naszym kochanym kraju, jak widac niestety wola wpadac cwaniaki do domu i rabowac ... czego tu sie wiecej spodziewac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Legalne oprogramowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:59 jak to rabować? przecież nie mogą ci zabrać czegoś co do ciebie nie należy... Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 20.10.09, 12:58 Tez mi sie tak wydawalo ,ale to wszystko jest jednak bardziej okrutniejsze niz sie moze wydawac. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: Legalne oprogramowania 01.11.09, 20:12 A dla tych ,którzy nie wierza w to co sie wydarzyło ,warto zobaczyc ten filmik www.youtube.com/watch?v=gvpCp0vLtDk Odpowiedz Link Zgłoś