Gość: beza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.09, 19:40 tak,tak.znowu sobie pogadają a ludziska i tak będą wyprowadzać kundle gdzie popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PL Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.rzeszow.mm.pl 21.10.09, 20:54 Ja mam dobrą radę i prosty sposób. mam nadzieję, żę ktoś z radnych to czyta... i przekaże prawnikom miejskim do sprawdzenia możlwiości legislacyjnych... :) Niech każdy właściciel psa, który narobi na chodnik czy trawnik zostanie ukarany mandatem w wysokości 200 zł. A każdy kto przekaże informcje o tym wykroczeniu (np. zrobi zdjęcie komórką i przekaże informacje w którym miejscu mieszka właściciel psa) niech dostanie 50 zł z tej kwoty. Banalnie proste. Ja na pewno będę tępił psie odchody i chętnie sobie dorobię... Przez jakiś czas byłem w pewnym wysoko rozwiniętym kraju i widziałem jak ludzie posiadający domy warte miliony zbierają psie kupki w specjalne worki... I nic im z honoru nie ubyło. PO prostu Polaków trzeba zmusić siłą, bo to taki przekorny naród... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarna Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: 79.139.89.* 22.10.09, 12:54 Myślę że nasi radni bedą unikać tematu psich kupek i ich właścicieli!Bo kto na nich ponownie zagłosuje w najbliższych wyborach?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 14:25 Myśle że ludzi myślących jest większość i opinie kilku dziennikarek z Gazety Wyborczej typu,,wójt nie lubi psów,,-nie muszą być prawdą objawioną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azor Radni chcą walczyć z odchodami IP: 188.33.195.* 21.10.09, 21:09 Nie każdy psiak dojdzie z kupką do ZOO-WC.Może by wysłać Pana radnego do np.Francji , Niemiec tam w miastach są specjalne ekipy opłacane przez samorządy które to są wyposażone w specjalne odkurzacze i jest to sprzątane (jakoś dają temu radę).Człowiek musi żyć w symbiozie z przyrodą i należy szanować wszystkich tych co dbają o zwierzaki.Nagonka na właścicieli psów jest bardzo nie na miejscu i budzi podziw dla bezduszności. Nakazami i zakazami karmiono nas w poprzednim ustroju i jakie były tego efekty to odczuwamy do dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: 79.139.55.* 21.10.09, 21:30 AZORKU JEDNO ALE W TYCH TWOICH NIEMCZECH WŁAŚCICIELE PIESKÓW PŁACA WYSOKIE PODATKI I Z TYCH PIENIĘDZY MOŻNA WYNAJMOWAC SPECJALISTYCZNE EKIPY, TY JAK I WSZYSCY POSIADACZE PIESKÓW Z RZESZOWA NIE PŁACA PODATKÓW WIĘC MINIMUM KULTURY, KUP SOBIE WORECZKI,I ZBIERAJ KUPECZKI:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 22:04 Otóż to- u nas psa może mieć każdy bo ich podaż przewyższa popyt a i utrzymanie nie wiąże się z dużymi nakładami wszak ich właściciele są anonimowi bo obowiązku czipowania czyli rejestracji nie ma. A skoro tak to zawsze można wyprzeć sie własnego psa bez zadnych prawnych konsekwencji. Z mentalnością sowietów nie próbujmy powoływać się na wzorce krajów cywilizowanych. Bo to że z ,,odpadu komunalnego,, awansowaliśmy psy na ,,zadanie własne gminy,, dobrostanu im nie poprawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Radni chcą walczyć z odchodami 21.10.09, 22:05 A u nas w Rzeszowie, podatek od psów zniesiono z dniem 1 stycznia 2009, za sprawą uchwały rady miasta. Postanowiono ową opłatę zlikwidować w związku z faktem iż większość posiadaczy czworonogów i tak jej nie uiszczała, za to psy jak uiSZCZAŁY tak i uiSZCZAJĄ oraz oddają kał gdzie popadnie. Ponoć z tytułu posiadania psa wpływało do miejskiej kasy od obywateli zaledwie 80 tysięcy rocznie. A co to panie jest 80 klocków naprzeciw tych tyięcy stawianych przez pieski ... Lepiej przecież pokrywać koszty usuwania psiego stolca z pieniędzy całej reszty mieszkańców, która psów nie posiada, niż wyegzekwować opłaty od włascicieli azorów, szarików i reksiów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hycel Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.rzeszow.vectranet.pl 22.10.09, 10:35 Takie brygady zbierające psie gówienka w rzeszowie można by stworzyć z:niepłacących mandatów,bezrobotnych w ramach prac interwencyjnych i innych uciążliwych utrzymanków miasta.Problem jest,wystarczy pojść na ośiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shepard Temat jak bumerang albo weksel... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 23:44 ... WRACA. Nie pierwsza i nieostatnia dyskusja - NIC NIE DA i tak. Chama kultury nie nauczy, podobnie jako wiocha z człeka nie wyjdzie (choć człek z wiochy - i owszem...). Dopóki miłośnicy psich ogonów nie zakumają, że po pupilu posprzątać trza - żadnym prikazem ani mandatem tego nie załatwi. Pieski s.r.a.ć muszą i robią to gdzie popadnie: na trawniku, na chodniku, na placu zabaw dla dzieci... gdyby nie jeżdżące regularnie samochody - waliłyby kupole pewnie i na jezdniach. A jak tylko uwagę zwrócić panu/pani właścicielowi - to obraza boska i jazgot się czyni... i że złym się człekiem jest, co to ani chybi - źwierząt nie lubi. Naokoło wojtek... Ale pomysł ze zdjęciami - niezły. Tylko, że nierealny. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zimovit Re: Temat jak bumerang albo weksel... IP: 213.5.45.* 25.10.09, 01:00 Shepard, pomogłoby gdyby straznicy miejscy oderwali się od swoich pasjonujących zajęć, i naprawde zaczęli karać wlascicieli kundli. 200 zl mandatu raz czy dwa, i cham poczuje ból w kieszeni. To jedyna metoda. Mam dość cudownych pomysłów opłacania torebek na kupy i koszy z moich podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Radni chcą walczyć z odchodami IP: 84.38.160.* 22.10.09, 07:47 Ani mnie ani mojemu psu takie wybiegi nie są potrzebne. Ja po prostu po swoim psie sprzątam. Tak samo robi moja żona i dzieci. To żaden wstyd. Wielkorotnie spotkałem się z głosami pochwały. Miłego dnia życzę :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 08:56 ale takich "wyjątkowych" właścicieli jest niewielu. Mówię "wyjątkowych" bo to naprawdę wyjątek wśród posiadaczy psów. Ja i moja żona stanowimy też taki wyjątek (a psa mamy niemałego - bo goldena, po którym gdyby 3 razy dziennie nie posprzątać to osiedle byłoby pewnie "obrobione" na całego) :) ale niestety i tak jest - bo oprócz mnie NIE SPOTKAŁEM ANI JEDNEJ OSOBY która by sprzątała po psie. I faktem jest, że zwrócenie uwagi komuś wiąże się albo z lekceważącym odejściem bez słowa albo z jakimś głupim komentarzem. Ja nie uważam zbierania kup po swom psie za dyshonor - wręcz przeciwnie czuję się często dumny z tego, że ktoś powie, że mu się podoba moje podejście do sprawy, że mama z dzieckiem się uśmiechnie przechodząc i mówi do syna "widzisz jak Pan ładnie sprząta po swoim psie" - co wiecej - czuję to jako obowiązek - masz psa to masz i obowiązki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.bb.sky.com 22.10.09, 09:30 ja mieszkam od 9 lat w Londynie. W lutym postanowilismy zakupic sobie pieska. W londynie w kazdym parku i nawet na ulicach sa kosze na psie odchody. I w wiekszosci ludzie sprzataja po swoich pieskach. Za nie sprzatniecie odchodow po swoim ulubiencu grozi przywna do 1000 funtow. Dlaczego miasto mialoby placic za sprzatanie psich odchodow?? Wlasciciel psa powinnien byc odpowiedzialny za sprzatniencie po swoim piesku. lepiej zatrudnic wiecaej dzielnicowych lub ludzi ktorzy obserwowali by ludzi ktorzy wychodza na spacery i ci nowo zatrudnieni mieli by prawo wystawic mandat osobie ktora nie sprzata po swoim psie. Wkoncu by sie ludzie nauczyli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 09:46 Jest przecież straż miejska,jaki problem ustalić kto ma pieska.Po przywróceniu podatku za posiadanie zwierzaka,nie trudno będzie wyegzekwować należnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
banito_2 Radni chcą walczyć z odchodami 22.10.09, 10:11 Problemu nie stanowią psy bo one robia to co natura im każe, problemem jest kultura ich właścicieli, którzy wszystkich innych mieszkańców raczą tym co ich pupile pozostawiają. Ja mieszkam na osiedlu gdzie rozstawiono pojemniki na odchody przy każdym smietniku, sa tez tabliczki przypominajace właścicielom o sprzątaniu po psach. Trochę to sytuację poprawiło, dość dużo osób sprząta, ale kupy jak byly tak są bo nie wszyscy się do tego stosują . Pies gdyby umiał czytać to by się zawstydził a jego Pan/i - nie. Najbardziej razi mnie to ze mamy przychodzą z dziećmi i psami na plac zabaw i nawet nie pomysla, że innym rodzicom i dzieciom to może przeszkadzać, nie wspominając o tabliczkach zakazującyh wprowadzania tam psów. Na miejscu Radnych przywrócilbym podatek i to w duzo wyzszej kwocie, z tego obowiązkowe czipowanie, zatrudnienie hycla zeby psy na wiosne i jesień sie nie wałęsały całymi stadami i wynajęcie firmy do sprzątania odchodów. Do zbierania podatku od psów tez zatrudniłbym firmę i dał jej % od każdego psa - "wyłapie" wszystkie psy w mieście. Napewno wpływy do miejsckiej kasy będą większe niż były. A my mieszkańcy nie wstydzmy sie zwracac uwagi włąscicielom psów jak zobaczymy, że jego pies zostawił nam pamiątkę na trawniku, jak wszyscy zaczniemy ich napiętnować to albo będą sprzątać albo przestaną przychodzić w to miejsce. Skutek podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scpt właściwe zadanie dla radnych IP: 84.38.160.* 22.10.09, 10:47 walka z psimi odchodami to bardzo dobry temat dla działalności rady miejskiej. Wręcz powinien być jako temat podstawowy wpisany do planu pracy rady na rok 2010. Powie ktoś temat gó...any - a tak - właściwy temat dla właściwych ludzi :) Inna sprawa to owe psie gówna i właścicieli psów obsrywających miasto. Rzeczywiście zaczyna to być problemem. Tylko nie rozumiem dlaczego kosze na psie gówna stawia się pośrodku dużych trawników gdzie owe psie gó... działa dobrze na trawę - bo ją użyźnia . takie kosze powinny być stawiane przy trotuarach gdzie istnieje stale groźba obklejenia sobie buta owym gównem. Wszak po trawnikach nikt w lakierkach nie spaceruje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa pieski Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 22.10.09, 11:42 parki, tereny zielone , wybiegi, place zabaw,parkingi powinny byc integralną częscią planu zagospodarowania. Tak było na starych osiedlach - także przedwojennych. To miasto ponosi odpowiedzialność bo godzi się na budowę obiektów mieszkalnych i handlowych bez odpowiedniej infrastruktury. Deweloper chce tylko zarobić - o reszcie nie mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 11:45 Prosta spraw. Mandacik 1000 zł. Taki jeden mandat nauczy właściciela na całe życie, że po swoim psie trzeba sprzątać. Jak nie ma kosza to niech to sobie do kieszeni schowa, to jego pies i jego gó.... Odpowiedz Link Zgłoś
kartena Radni chcą walczyć z odchodami 22.10.09, 13:19 zamiast śmiesznych znaków na każdym trawniku z napisem ''zakaz wprowadzania psów''proponuję pojemniki na zwierzęce odchody,mam psa ale i małe dziecko więc oczywiste jest dla mnie,że trzeba po pupilku posprzątać,dzieci też lubią pobiegać po trawniku,natomiast wywalam do pierwszego lepszego kosza,zazwyczaj na przystanku tam mam najbliższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkoPL Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.pppoe.sistbg.net 22.10.09, 19:41 Powiatowe Penzance, zachód Kornwalii - mandat za pozostawienie kupy przez psa na trawniku to 200 funtów - miasto jest okamerowane więc może przyjść do właściciela pocztą. Plaża w tym samym mieście - pozostawienie psiej kupy kosztuje 1000 funtów, rzucenie śmieci 100 funtów - i rzeczywiście jest czyściutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pies Radni chcą walczyć z odchodami IP: 94.254.167.* 22.10.09, 20:40 Wszystkim uzdrawiaczom i chętnym wprowadzania rygorów i wielkiego karania przypominam, że to zwierzęta pierwsze biegały po trawie a my ludzie siedzieliśmy na drzewach i kidaliśmy na nie.Więcej szacunku dla zwierzaków i ich opiekunów bo może przyjść czas powrotu na gałęzie i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 21:22 Dobrze piesku prawisz- zważ tylko ze trawy w mieście niewiele więc może lepiej aby zwierzęta wróciły na łono natury a nie męczyły się w ciasnych mieszkaniach blokowisk a spacer uskuteczniały z paniusią z nosem na wysokości rur wydechowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkoPL Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.pppoe.sistbg.net 22.10.09, 21:27 Wtedy modliszka zostanie ukarana mandatem w wysokości 1000 sol za to, że prowadzony przez nią na smyczy człowiek zrobił kupę w publicznym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pies Radni chcą walczyć z odchodami IP: 94.254.167.* 22.10.09, 22:05 Konrad jestem psem rasowym sam się nie obronię dziękuję swoim opiekunom za to, że żyję i muszą ze mną spacerować bez względu na pogodę i prowadzą mnie do lecznicy itp.Ty jesteś bezdusznym egoistą.Ponieważ nie znasz życia ucz się od nowa wracaj na drzewo i zobacz ile jest w koło trawy szczególnie na byłych ziemiach po PGR. Mimo Twego egoizmu życzę Ci wszystkiego najlepszego może kiedyś dorośniesz i zaadoptujesz jakiegoś pieska i sam zobaczysz jacy to są wspaniali i wierni przyjaciele.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 07:27 Mój egoizm pozwolił mi zbudować dom, ogrodzić go i od 16 lat cieszyć się pieskiem któremu zapewniam dobrostan. Wożenie windą wodołaza na 8 piętro uwazam za egoizm jego właściciela bo dla poprawienia swego ego męczy psa. Kiedy w końcu zrozumie swój błąd beztrosko porzuca go wszak został wychowany że ,,wszystkie psy są nasze,, ---mentalność odziedziczona po PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Radni chcą walczyć z odchodami IP: 84.38.160.* 23.10.09, 08:05 Konradzie jaki to ogromny egoizm i pycha bije z tej wypowiedzi bo posiadam dom i płot? Co ma robić babcia itp jak kocha pieska i mieszka w bloku wg. Ciebie to sie nazywa wodołaz jest to potworne , mieszkańcy bloków powinni zabronić takim osobom wjazdu do swoich dzielnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 13:14 Babci do szczęscia wystarczy ratlerek. Jak na starość zaniemoże[myśle o ratlerku] to i znosić łatwiej i dołek na zwłoki mniejszy,-[obowiązuje co prawda utylizacja zwłok ale nikt się tym nie przejmuje]. Pies powinien mieć wartość również w sensie materialnym co by właściciel wiedział co posiada a nie traktował go jak rzecz która jak sie znudzi lub popsuje to można wyrzucić a służby miejskie niech się martwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Radni chcą walczyć z odchodami IP: 84.38.160.* 23.10.09, 14:47 Jak babci nie szanujesz to i chłopie konradzie nie będziesz miał miejsca jak wrócisz na drzewo , ja pewnie mam więcej i w domu i w ogrodzie ale bardzo szanuję ludzi mieszkających w blokach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 21:16 No to podaj jeszcze swój numer na liście wyborczej żeby elektorat blokowy wiedział na kogo głosować. Bo to się zwykle tak zaczyna; najpierw zostawia się gó... na chodniku, potem psa a na końcu głos w urnie na największego populiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gałąż Radni chcą walczyć z odchodami IP: 188.33.159.* 23.10.09, 21:48 Chłope musisz sobie kupić mocherowy beret bo jak się śledzi twój poziom to i na gałęzi nie znajdziesz miejsca rozglądaj się za pieczarą ale jako przyszły pustelnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 22:05 Dziękuje za troskę o mnie ale wyjrzyjcie choć przez chwile za okno czy wasz pies nie zrobił już kupy pod blokiem bo może już czas wpuścic go z powrotem do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Radni chcą walczyć z odchodami IP: 188.33.77.* 24.10.09, 11:10 Mocherowy konradzie co zrobisz z ptakami ,które mieszkają w twoim ogródku i latając po mieście srają, będziesz im zakładał majtki i pampersy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Radni chcą walczyć z odchodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 13:33 Rezerwe żywnościową kraju uruchamia się w ,, czarnej godzinie,,. W Przemyślu już sypią gołębiom ziarno na jezdnie co by przejechane przeznaczyć do konsumcji. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Radni chcą walczyć z odchodami 24.10.09, 15:46 O czym ty pomrukujesz Jasiek? Dyskusja dotyczy walki z psimi odchodami, a nie warunków bytowania czworonogów w naszych miastach. Jak babcia nie rozumie ze należy sprzątnąc kał po swoim ratlerku, to powinna zostac pouczona lub ukarana mandatem, a najlepiej byłoby odpłacić babulińce pięknym za nadobne i to co zostawił jej pupil na chodniku lub trawniku, rozsmarować bidulce na wycieraczce. Ale to by było oczywista chamstwo ...:) Co się tyczy zaś srającego ptactwa to w cywylizowanych krajach również wykazuje się dbałość o ograniczenie tego zjawiska poprzez ograniczanie ilości fruwających osobników i likwidowanie ich gniazd. Wszystkim psiarzom, kociarzom i innym zoo maniakom chciałem tylko przypomnieć że miasta i inne skupiska ludzkie, są naturalnym środowiskiem gatunku Homo Sapiens Sapiens i to jego interesy, jak też dobro, powinno być w tych miejscach, nadrzędnym nad interesami tak ukochanych przez was i niejednokrotnie męczonych, wyłącznie dla osobistej satysfakcji, stworzeń. Uważam że hodowla i przetrzymywanie dużych psów na terenie miasta powinno być ograniczone, a w niektórych przypadkach w ogole zakazane. Zwłaszcza tzw ras niebezpiecznych. Wiem wiem że to wszystko dobre pieski, tylko wlasciciele źli. Tylko co to obchodzi, pogryzione i okaleczone przez psy, często nieodwracalnie, dzieci. A takich przypadków nie brakuje. Chcesz hodować 60-80 kilogramowe stworzenie, sprzedaj mieszkanie i wyprowadź się na wieś. Tam możesz śmiało zając się nawet hodowlą wielbłądów, strusi i jaków, nie wspominając już o świniach, krowach czy indykach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scpt Saperzy do psich kup marsz !!! IP: 84.38.160.* 16.11.09, 07:32 Laskowik w ostatnim programie kabaretowym zaproponował aby saperów zatrudniać przy zbieraniu psich gówien - wszak to też rodzaj min :) Jestem za !!! :) Odpowiedz Link Zgłoś