Gość: beram Miasto In Kloc. IP: *.multimo.pl 30.10.09, 10:11 Obserwując to co się w ostatnich kilu latach w mieście dzieje, patrząc na te wszystkie inwestycje naszego jedynego, niezawodnego inwestora z południa, myślałem, że są one owocem jakiegoś przekrętu, układu lub zmowy. Wszystkie te 'perełki' które powstały w ścisłym centrum, wykonane z najtańszych, źle dobranych materiałów, bez miejsc parkingowych i złym układzie komunikacyjnym wydawały się potwierdzać tę tezę. Jednak rzeczywistość okazuje się być inna. Gorsza. Otóż obraz naszego miasta jest kształtowany przez ludzi nieudolnych, niedouczonych i pozbawionych wyobraźni na czele których to stoi człowiek z mienionej epoki - dziadzio Tadzio. Ludzie Ci nie są w stanie odpowiednio zareagować na potrzeby zwykłego, małego miasta, nie mówiąc już o takim co to ma jakieś tam aspiracje in plus. Ludzie Ci nie są w stanie wskazać żadnego kierunku rozwoju miasta, żadnej spójnej koncepcji. NIC. Powstają pojedyncze, nieudolne, oderwane od rzeczywistości projekty, z których to każdy następny jest gorszy od poprzedniego. Mamy więc kolejkę górską w dolinie Wisłoka, pierwszą na świecie lewitującą kładkę dla pieszych, bazar na rozlewisku, parking na Podpromiu dla aut widmo i teraz jeszcze ratusz klocek bez parkingu na boisku szkolnym. Zbliżają się wybory i będzie czas na odpowiedź na pytanie: Czy chcemy żyć mieście absurdu i groteski. Mieście z którego cała Polska drwi i szydzi. PRLowskim mieście In Kloc??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: 188.33.59.* 30.10.09, 10:14 Dlaczego nie ma pokazanej wizualizacji budynku wkompowanego w istniejące otoczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beram Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.multimo.pl 30.10.09, 21:21 Bo on się tam nie komponuje. Poza tym popatrz na tego architekta w sweterku golfiku co niesie kartonik. Czy on kiedyś widział komputer? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MWM Projekt - MWM IP: *.171.195.53.static.crowley.pl 30.10.09, 10:49 Szanowni Państwo, Ponieważ projekt dotyczy inwestycji publicznej uważamy, że powinien być on poddany publicznemu osądowi. Na stronie: www.mwmarchitekci.pl/139_UMRzeszow/139_UMRzeszow_konkurs.htm zamieściliśmy naszą pracę konkursową wraz ze szczegółowym opisem. Ze względu na wielkość pliki zostały zmniejszone do strawnej wielkości.Mamy nadzieję, że doczekamy się pokonkursowej wystawy na której wszyscy będą mieli możliwość porównania złożonych prac. Maciej Łobos MWM Architekci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scpt drugi "hotel rzeszów" i "dziura ferenca" IP: 84.38.160.* 30.10.09, 11:49 No i po co jedliśmy tę żabę ?? zrobiliście "dziurę ferenca" (to przez analogię do już szczęśliwie zabudowanej "dziury barana") i po co?? wystarczyło zaadaptować ową szafę na "nowy ratusz" zamiast ją wyburzać i miałbyś panie ferenc to samo co przez konkurs się wyłoniło :( A na co już zwrócili uwagę internauci to potworny przerost biurokracji we wszystkich rzeszowskich urzędach - wojewódzkim , miejskim, marszałkowskim i kilku innych !! Tłumy urzędników, biurokratów tworzących urzędy i obracający papierkami dla samego ich obracania :( Dzisiaj trudno już pewno zliczyć lokalizacje poszczególnych biur urzędu miejskiego - i pewno dobrze - bo tak rozrzuceni nie szokują swoją ilością . A co będzie po ich scaleniu w owej szafie?? Będziemy mogli naocznie zobaczyć ile się ich namnożyło :) Ostatnia aferka z panem Kaziem i jego towarzystwem w urzędzie marszałkowskim pokaże zapewne jak pod pretekstem obsługi "pozyskiwania środków unii europejskiej" mnoży się biurokrację i jakimi metodami . Ciekaw jestem kiedy usłyszymy choć wycinek prawdy o mnożeniu biurokracji w urzędzie miejskim ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaaaaba Re: Projekt - MWM IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.09, 12:27 To żarty jakieś? Konkurs jest rozstrzygnięty. Co z tego, że macie bardziej wypracowane rendery i w nocy się lepiej błyszczy. Jury wybiera prace i komentarze opinii publicznej, nawet jeśli bardziej spodoba im się inny projekt to tylko teoretyczne gadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bialy Re: Projekt - MWM IP: *.belf.cable.ntl.com 30.10.09, 13:31 Maciek, Przede wszystkim gratulacje dla Was i zespolu za wyjatkowa propozycje (dodatkowy czarny Bushmills tym razem?). Jednoczesnie podziekowania, bo dzieki temu nadzieja wciaz zyje i pewne rzeczy maja sens. Mam nadzieje, ze komisja konkursowa uwzglednila fakt, ze UCEES to 5 osob, przynajmniej wg ich strony internetowej,a 2, skadinad, ciekawe nazwiska moze okazac sie za malo... Pozdrowienia i do zobaczenia za jakis czas A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Projekt - MWM IP: 89.108.220.* 30.10.09, 13:40 a kogo obchodzi projekt MWM, przegraliście konkurs i co? kogo to interesuje? popłaczcie sobie w zaciszu własnej pracowni i po sprawie. myślicie ze ktoś będzie dyskutował i pisał ze wasz projekt jest lepszy? chyba tylko wy tak zrobicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vendetta Re: tani i prosty jak pudełko zapałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 16:23 Obchodzi to wielu mieszkańców.. jak się nie interesujesz miastem to wypad!!!! Wygrał projekt prosty i tani ale mieszkańcy nie chcą bloków!!! już wystarczy w tym mieście banalnych budynków, jak tego nie kumasz to wracaj do siebie na wieś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta Re: Projekt - MWM IP: 88.220.158.* 19.11.09, 18:55 Gratuluję projektu - jest rewelacyjny. Cieszę się, że są jeszcze ludzie z takimi pomysłami. Szkoda, że Rzeszów nie będzie miał tak wspaniałego budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 11:48 Musimy się zorganizować i coś zrobić w tej sprawie. Skoro to za nasze pieniądze to dlaczego nie mamy mieć wpływu na wybór projektu, który wpisze się w krajobraz miasta na dziesięciolecia. Czy będziecie mogli spać spokojnie, wiedząc, że tak genialny projekt jak MWM przepadł na rzecz UCEESu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scpt Re: Projekt nowego ratusza - bleeeee IP: 84.38.160.* 30.10.09, 12:10 no rzeczywiście - porównując wybrany projekt z wizualizacją mmw - czegoś nie rozumiem ?? Wybrano prymitywny klocek w stylu lat 70-tych a odrzucono ciekawą formę, wręcz plastyczną - dającą szansę na ożywienie tej zepchniętej na ubocze części Rzeszowa... mógłbym powiedzieć - nie mój cyrk nie moje małpy - ale nie mogę - żyje w tym mieście ponad 30 lat i wreszcie chciałbym popatrzeć na ciekawą architekturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Projekt nowego ratusza - bleeeee IP: 94.254.193.* 30.10.09, 14:56 dajcie sobie spokój (pisze do przegranych architektów z MWM...), przegraliście konkurs i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MWM Re: Projekt nowego ratusza - bleeeee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 17:30 Szanowny Panie(i) bleeee, Oczywiście, że przegraliśmy i dla nas koniec. Problem w tym, że szczątkowe fragmenty naszego projektu są publikowane w prasie i internecie bez żadnej (bo wystawy jeszcze nie ma) możliwości konfrontacji z oryginałem. A konkurs to było nie było zamówienie publiczne i wszyscy, którzy się na nie składają mają prawo zapoznać się z jego wynikami. Nie zamierzam oceniać pracy kolegów którzy wygrali, mogę im tylko pogratulować. Nasze projekty to ogień i woda, mają zupełnie inne założenia. Im się udało, nam nie. Koniec i kropka. Pewnie spotkamy się jeszcze na niejednym konkursie. Ocena tego czy werdykt Sądu jest słuszny należy do mieszkańców. Maciej Łobos MWM Architekci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ven Re: Projekt nowego ratusza - bleeeee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 18:38 przegrać przegrali to fakt... trzeba było tani klocek projektować.... żal mi Rzeszowa takie fajne miasto:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shepard Re: Projekt nowego ratusza - bleeeee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.09, 22:55 Przestańcie pier..dzielić jak potłuczni. Ślepy by zauważył, że projekt MWM i ten z pierwszej lokaty - to dwie historie. Z tym, że nagrodzony/wybrany - to jest HORROR, przy którym Fredi Kruger to różowy króliczek z reklamy energizera... Już sam prezentowany MODEL - to KUPA z wysokiej półki: klocki z pleksi zlepione na kawałku dykty... WSTYD Panie szpinda! Takiego gniota nie wywmyśliłby nawet największy architektoniczny ANALFABETA! Gratuluję też szanownej KOMISJI, która funduje miastu Rzeszów arcydzielnego KNOTA, panie i panowie - jesteście do niczego. Bez pojęcia i bez szacunku dla rzemiosła. Przyzwoitego rzemiosła. To tyle. Panowie z MWM! Gratuluję dobrego projektu i szacun za kawał przyzwoitej roboty. Każdy człek z minimalnym poczuciem estetyki - wyczuje tę różnicę... i to że Król jest NAGI. A ślepi - nie znają światła... Le Corbusier mawiał, że "cokolwiek robisz - upewnij się, że tego dokonasz..." W naszym tu i teraz znaczy to nie mnej nie więcej: zobacz ILU DYLETANTÓW i CYMBAŁÓW nosi konkursowa komisja... S. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 18:31 Śmiać się chce z was tam w Rzeszowie . Jeżeli ten projekt (mwm ) jest genialny to ty chyba : a)pracujesz w tej firmie (mwm ) b)mało widziałeś i mało wiesz o sprawach o których się wypowiadasz Genialny to on może jest ale tylko w porównaniu z ich innym dziełem ,z drugiej strony ulicy bo to jest naprawdę architektoniczna kompromitacja i wstyd Pierwsza nagroda też mi się za bardzo nie podoba ale wcale jeszcze nie wiadomo czy z tego nie będzie przyzwoitej architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shepard Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 21:45 A śmiej się dzwońcu. Śmiech to zdrowie. O moje CV się nie martw - i nie wyciągaj wniosków wróżąc z fusów. Na razie - PUDŁO - czarodzieju... Zarówno w punkcie a jak i b. "... Pierwsza nagroda też mi się za bardzo nie podoba ale wcale jeszcze nie wiadomo czy z tego nie będzie przyzwoitej architektury..." Tak panie Andersen. Bardzo konkretny argument: kupa gnoju z góry wygląda tak samo jak kupa gnoju z boku. Napisz pan coś jeszcze, może np.: z pod jakiej podłogi wylazłeś? S. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 22:47 Widzę że jest jeszcze opcja c) człowiek prosty ... zbyt prosty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shepard Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 08:36 Dla Ciebie jojo opcja de) (przeczytaj i zapamiętaj bo to klasyka): Masz rację i nie Masz racji; świnia gdyby rozumowała o orle - rozumowałaby podobnie... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzok Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.dab.tke.pl 30.10.09, 14:54 Trzy pierwsze lokaty to pracownie architektoniczne z Krakowa. Nasze rzeszowskie pracownie architektoniczne "pochwalone" ????? CBA powinna się natychmiast zając członkami komisji konkursowej która postawiła na takiego GNIOTA architektonicznego dla Naszego Kochanego miasta. MAM WIELKĄ NADZIEJĘ IŻE TO CÓŚ NIE ZOSTANIE WYBUDOWANE I NIE OSZPECI RZESZOWA> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloopol Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 15:17 Koncepcja megaurzędu jak z Trzeciego Świata. Jeszcze na dodatek w ścisłym centrum bez możliwości dojazdu. To na ch... to całe powiększenie, jak wszystko jest kumulowane wokół jednego ronda? Zamiast kilka Punktów Obsługi dla mieszkańców w miejscach z dobrym dojazdem, jak w wielu bardziej zaawansowanych cywilizacyjnie miastach Polski będzie jeden megablok. Mieszkam tu od trzech lat i dalej się nie mogę nadziwić. Cuda, Panie cuda! Helloł, czy mieszka tu jakiś muzg? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re:tu klocek tam klocek a środkiem wisłok płynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 16:17 Takiego prostego taniego budynku nie wybaczą nam następne pokolenia. Jak się nie ma kasy to się nie buduję... na nowym mieście wykupicie podobny za grosze!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... 30.10.09, 17:02 "Wygrała koncepcja bez fajerwerków formalnych, rozsądna, logiczna, w pełni odpowiadająca warunkom konkursu, w racjonalny sposób korzystająca ze środków przeznaczonych na realizację" Najważniejsza jest końcówka zdania: "w racjonalny sposób korzystająca ze środków przeznaczonych na realizację" Czyli stara dobra rzeszowska najtansza tandeta. Jak zwykle, jak zawsze, bez zbędnych wątpliwości i niepotrzebnych przemyśleń :) Nie wspominając o "olbrzymim" parkingu ... Szczerze powiedziawszy na przekór, zdrowemu rozsądkowi i własnemu doświadczeniu, spodziewałem się czegoś nieco bardziej innowacyjnego i mniej banalnego w wyrazie. Jednak po raz kolejny władza nasza stanęłła na wysokości zadania. Wybudują u nas budynek który rozsławi nasz gród nie tylko w województwie, ale także w całym kraju, a kto wie może i w świecie całym. Lud prosty wiersze plótł będzie i rzewne pieśni zawodził na chwałę budowniczych gmachu owego, jeszcze przez kolejne pokolenia Prostota, oszczędność w wyrazie, wysublimowanie i solidność, a jednocześnie cóż za rozmach i nowatorstwo! Super klocek w stolicy klocków i sarkofagów W dodatku będzie swiecił niczym galeria handlowa Nowy Świat. Rozumiem że nowa siedziba władz miejskich nie może przyćmić swym blaskiem przyszłego centrum dobrobytu, stawianego przez Pana Ryśka, ale na Lucyfera, mogli chociaż balkony z suszącymi się majtkami i skarpetkami porobić, i na każdym oknie talerz anteny satelitarnej przytwierdzić! To byłaby wielka płyta na miarę XXI wieku Kwintesencja stylu i innowacyjności na miarę towarzysza prezesa Tadeusza - prezydenta naszego! Ale co tam i tak będzie niesamowicie! Budynek Muzeum Guggenheima w Bilbao to przy tej konstrukcji nuda i wstecznictwo. Projekty Zahy Hadid w zestawieniu z tym sześcianem, prezentują się niczym rozpadające się chlewnie i obory w byłych PGR-ach Cód miód malina, i te opływowe kształty, załamujące się pod kątem prostym ... mrrrr. Propozycja rzeszowskiej pracowni pana Lobosa, może nieco przeładowana, ale ludziska kochane bije na głowę tego gniota, mającego u nas powstać, i który ma się tak do otaczającej go architektury jak Rzeszów do miana Stolicy Innowacji :D Nie pomogą temu pudłu ustawionemu pośród pustyni betonu, nawet najlepsze materiały i najmocniejsze żarówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beram Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.multimo.pl 30.10.09, 18:26 Święta racja. Trochę pośmiałem szkoda, że przez łzy. Bo niestety, jeśli się cud nie zdarzy jaki, albo jaki zgon nagły to gniot powstanie klasowej światy, tfu klasowej. Ten projekt ma wszystko naj! Lokalizację(na boisku szkolnym) parkingi (tylko dla 400 przydupasów z zasługami) i wygląd rodem z nowego miasta. Ale nie martwcie się ludzie 30 lat nam minie jak jeden dzień... będziemy znów świadkami wielkiego wyburzania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natasza Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 18:41 znów będą ludzie się fascynować jak wielka kula rozwala tą ścianę płaczu, kolejne pokolenie zobaczy remake Wyburzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papaja Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 18:23 Moi drodzy! setki tysięcy ludzi sprzeciwiło się PZPN-owi. Zróbmy to i my przeciw naszej wszechwiedzącej i niesamowicie wyczulonej na piękno architektury władzy, najwyższy chyba czas skończyć z tą farsą !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pudło Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 19:34 fiveprime.org/hivemind/Tags/dior,tokyo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tani Jestem Tania bez gadania Tania jak ten kloc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 18:43 taniość widzę.. miasto które aspiruje do miana stolicy innowacji nie stać na tą innowację!!!! Właśnie to udowodnili... widać jak wielka ściema z tą innowacją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pudło Re: Jestem Tania bez gadania Tania jak ten kloc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 19:26 fiveprime.org/hivemind/Tags/dior,tokyo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beram Re: Jestem Tania bez gadania Tania jak ten kloc IP: *.multimo.pl 30.10.09, 21:17 Analogia jest szczególnie w sąsiedztwie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadziuniu Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 21:49 A ja proponuję wybudować to cudo architektury innowacyjnej w Budziwoju. Nowa dzielnica, nowy ratusz i prezio będzie miał bliżej do roboty. "Robota przecież musi być i musi się robić". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: 84.38.160.* 01.11.09, 01:19 to "Robota przecież musi być i musi się robić" zabrzmiało jak słynne Kononowicza "żeby nie było złodziejstwa... żeby nie było niczego" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkm Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.prz.rzeszow.pl 30.10.09, 23:55 Nowy 1000 urzędasów w drodze do miejskiej kasy - naprawdę przerażająca koncepcja.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g.r. Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.09, 23:56 ...A DOPIERO CO WYBURZONO HOTEL "RZESZÓW", A TU POWSTAJE TO SAMO TYLKO OBŁOŻONE SZKŁEM NO CÓŻ, NIC DODAĆ NIC UJĄĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiuncio Oglądnijcie pracę od mwm architekci IP: 84.38.160.* 31.10.09, 00:36 Piękna praca, urząd, który mógł być wizytówką miasta :]. Ale teraz to już tylko marzenia, zobaczcie sami na www.mwmarchitekci.pl/ . Płakać się chce, że urzędnikom w takim momencie zebrało się na oszczędności. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jol Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: 94.254.220.* 31.10.09, 01:26 Ten projekt to TRAGEDIA!!. Jeżeli ma powstać coś takiego to lepiej jak już nic nie powstanie. W mieście w którym praktycznie nie ma dobrej architektury powstanie kolejny gniot po stodołach Rysia. To architektura kształtuje miasto a nie kolorowe elewacje i nieudane projekty. Po raz kolejny urzędnicy przyczyniają się do oszpecenia miasta na wiele lat. Jestem całkowicie załamany tym co się tutaj dzieje. Nikt nie będzie tego miasta szanował przez taki brak gustu. Rozumiem dlaczego wybrano projekt. Tadziu lubi światełka i żeby było kolorowo czyli prowincjonalizm doskonały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.09, 01:42 Nawet ja widzę że ten budynek tam nie pasuje!!! a nie jestem architektem, jeśli będzie budowany na NOwym Mieście to ok!! Idealnie tam się zgra!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.multimo.pl 31.10.09, 09:34 A co my prostaczki możemy? Klaskać jedynie jak każą. Bo nie sądzę żeby się gawiedź zebrała i sprawę oprotestowała. Żeby ktoś Tadkowi prosto w oczy powiedział, że my chcemy młodego, prężnego prezia, który wie co i dla kogo robi, a nie dziadka co sobie mauzoleum buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.19.165.4.osk.enformatic.pl 31.10.09, 09:34 Nasz Tadek jest faktycznie z poprzedniej epoki, Czas go zmienić na młodszy model , może na Fiołka albo Budzika ! Odpowiedz Link Zgłoś
miasto.rzeszow Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... 31.10.09, 10:59 Elegancki ale bez fajerwerków? Kpina. Ktoś, kto to wybrał tę koncepcję, robi sobie kosmiczne jaja z tego miasta i jego mieszkańców. Jeśli ktoś z Państwa nadal uważa, że Rzeszów jest nowoczesnym miastem, lub aspiruje do tego miana, to ma niepowtarzalną okazję, aby się przebudzić i popatrzeć trzeźwo na rzeczywistość. Nowe budownictwo tworzy tożsamość miasta, Rzeszów dramatycznie potrzebuje nowoczesnej, schludnej, ale (jak sarkastycznie głosi slogan reklamowy miasta) innowacyjnej architektury na poziomie ponadprzeciętnym. Inaczej zostanie skazany na lata na prowincjonalizm. Ta realizacja to zaprzeczenie wszystkich cech nowoczesności. Prostota w tym wypadku koresponduje z prostotą blokowisk - i nie rozumiem dlaczego porównania do Hotelu Rzeszów miałyby być pozorne (architekt mówi o"zbiegu okoliczności" - kpina!) - przecież ta budowla WPROST NAWIĄZUJE DO ZBURZONEGO HOTELU. Nie czarujcie rzeczywistości, Panowie i Panie decydenci. Analogie z PZPN są zasadne. Wasz czas dobiega końca. Ta realizacja nie powstanie, bo ludzie, którzy tu żyją, zasługują na coś lepszego. Tak samo i jak to krzywdzone przez architekturę miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shepard Tak samo i jak to krzywdzone przez architekturę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 00:54 ... miasto. Architekturę??? Nie mieszajmy w to architektury. Knot, który wygrał jest właśnie dowodem na to, że procedura zalesiania tego miasta badziewiem - ze sztuką nie ma nic wspólnego. Po roku 1990 w Rzeszowie nie powstała ŻADNA realizacja zasługująca na nazwanie architekturą. Ludzie uprawiający tu jedną z najzacniejszych profesji świata - to w znakomitej większości przypadków najemnicy, którzy albo zapomnieli czego uczyli się w czasie studiów, albo inwestorzy i urzędasy bez szkoły (za to ze słomą w buciorach) - wbili im do łbów nowe kanony. Robią co im każą i za co płacą - bo z czegoś żyć muszą. A ten kto ma złoto - ustala ZASADY. Ironia losu polega na tym, że jeden z drugim midas - to buraki z brakami w wykształceniu ogólnym, a co dopiero w delikatnych kwestiach estetycznych... :-( I koło się zamyka. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiecznimalkontenci Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.09, 18:05 Narzekacie, że wybrali najtańszy i najbrzydszy, a jakby wybrali jakiś droższy to byłaby gadka, że w kraju bieda a urzędasy sobie przybytki stawiają:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: 84.38.160.* 01.11.09, 11:33 Wrażenie jest nieodparte, mimo zaklinania przez autorów, że podobieństwo jest przypadkowe. Mianowicie, wydaje mi się, że zwycięska krakowska pracownia, opracowując koncepcję, bazowała na jakiejś pocztówce Rzeszowa z "wielką szparką" i hotelem. Szkoda, że nie zasięgnęli informacji, że w Rzeszowie została już tylko "szpara", natomiast hotelem zajęła się z pozytywnym skutkiem wielka kula... Cóż można dodać, że Tadziu na emeryturę? Można, ale co z tego, skoro nie ma na to szans... Palikot chciał badać wszystkich polityków, jak widać miał całkowitą rację! Można tylko poszydzić, że ta 4-ta już szafa w mieście, "jest na miarę naszych możliwości", jak słomiany bohater filmu Bareji, któremu oczko się odkleiło... Komisji konkursowej zapewne też odkleiła się siatkówka podczas oceniania prac... :) PS. Może w zwycięskim projekcie była uwzględniona mrygająco-tańcząca fontanna? A wiadomo, że komisja, obarczona surowym spojrzeniem "dziadzia Tadzia", mogła mieć słabość do takiego drobiazgu architektonicznego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: 84.38.160.* 01.11.09, 11:35 to tyle, czas zapalić świeczkę, jedną z nich poświęcę "rzeszowskiej architekturze"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Projekt nowego ratusza kolckowati i bez jaj IP: *.multimo.pl 01.11.09, 12:45 Odrobinę zrozumienia proszę. Postaw się na miejscu Tadka. Czasu ma niewiele. Musi myśleć o przyszłości stąd się wziął ten projekt. Bo kto ma decydować o kształcie swojego mauzoleum jak nie sam zainteresowany? Jeszcze został problem z nazwą tego obiektu. Wszystkie najfajniejsze zaklepał już sobie Rychu. Ostatnią wolną zużył na swoją perełkę z placu wolności - park center. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glover Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.11.09, 21:30 Panie Prezydencie. Nie trzeba mieć wykształcenia kierunkowego, żeby wyobrazić sobie jak pięknie wyglądałaby makieta z plexiglasu naszej starej, poczciwej "szafy" z ul. Dąbrowskiego. Wiemy, że Urząd Miasta to coś co chciałby Pan zostawić po sobie w naszym mieście. Rozumiemy to i szanujemy ale prosimy też uszanować głos mieszkańców i zastanowić się nad tym wyborem. Budynek ten w założeniach miał być "perełką" Stolicy Innowacji a oferuje nam Pan "Kryształową Szafę Ferenca". Ten budynek na lata zapisze się w architekturę miasta, które już teraz w Polsce jest kojarzone z blokowiskami. Niech Pan nie dokłada kolejnej "szklanej cegiełki" do tego wizerunku. Prosimy. Mieszkańcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: 94.254.164.* 01.11.09, 21:59 Nie zgadzam się zupełnie z tytułem artykułu. Projekt nie jest elegancki, ani też nie jest pozbawiony fajerwerków. To diodowe oświetlenie, to są właśnie fajerwerki. Zamiast porządnej, eleganckiej bryły, będą świecidełka. Nietrudno się domyślić czyj to gust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj nie zgadam sie protestuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 02:27 i to ma być wizytówka miasta, sto lat temu 20 tys miasteczko stać było na porządny ratusz a teraz w XXI wieku prawie 200 tys stolice województwa nie stać na porządną architekturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Przenieść Urząd Miasta do Conresu IP: 83.238.139.* 02.11.09, 08:00 Piękny budynek (całkiem jak ten z konkursu), duży, parkingi pod Castoramą i Mediamarktem no i Pawłowski jest winien 5,5mln zł miastu. Za te 5,5 mln zł należy się wynajęcie za darmo na 10lat. To jest jedyny sposób odzyskania tych pieniędzy przez miasto. Ewentualnie dopłacić mu 1-2mln i przejąć ten budynek - ta buda (nawet po remoncie) nie jest warta więcej niż 7-8mlnzł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shepard Re: Przenieść Urząd Miasta do Conresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 13:29 Zgadzam się. Do tego - urzędasy będą miały blisko do Tesco, Leclerca i Plazy - na zakupy, kawkę i pączka. I tak nic pożytecznego nie robią... :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pniok Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez fajer... IP: *.dab.tke.pl 03.11.09, 10:02 Tek KOSZMAR nie może byc realizowany w naszym mieście. Werdykt pożal się Boże fachowców komisji dokładnie odzwierciedla ich poziom gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumburak Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.res.pl 03.11.09, 14:59 O ja pie.....le. Jak to zobaczylem, to pierwsze co mi do glowy przyszlo, ze widzialem juz gdzies kilnanascie zrealizowanych takich projektow, mianowicie na Nowym Miescie. Tam co kawalek mamy taki BETONOWY KLOC, tylko iluminacji i pleksiglasu brakuje. Rzeszowska zenada i tyle. Nie oczekuje, ze miasto zafunduje sobie projekt tak ekstrawagancki jak wiedenskie Hundertwasserhaus... ale do cholery, administracyjne centrum miasta powinno miec bardziej reprezentacyjna siedzibe niz bloki z wielkiej plyty na Nowym Miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matko moja K.. Co to jest??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 20:34 to ma być wygrany projekt, chyba konkurs przedszkolaków wygrał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikael Re: Projekt nowego ratusza elegancki, ale bez faj IP: *.19.165.68.osk.enformatic.pl 04.11.09, 22:25 To jest mega-skandal. Panie Ferenc, pan zapisze się jako człowiek który zniszczył Rzeszów. Za 100 lat ludzie nie będą pamiętać kto odnowił elewacje i posadził 1000 kwiatków. Będą natomiast pytac - za czyjej kadencji powstała taka makabra jak Grafika, Galeria Rzeszów czy ten absurdalnie, nieprawdopodobnie paskudny kawał gówna który ma być urzędem miasta. Tak, za pańskiej. Dzieła zniszczenia dopełni fanaberia kolejka-zabawka. Ostatnio coraz mniej wierzyłem w Rzeszów ale po tym co zobaczyłem stwierdzam że to koniec tego miasta. Na wieki wieków będzie najbrzydszy, najbardziej potwornym i chaotycznym miastem w Polsce a może i w całej EU. Przypuszczam że architekci przysłali ten projekt dla jaj (bo nie wierzę że na poważnie) i pewnie teraz mają niezły ubaw... Odpowiedz Link Zgłoś