Gość: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 12:30 niech jada do cisnej, tylko tam mieszkaja fajni ludzie, reszta podkarpacia to ciemnota i wiesniaki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olias Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie 25.06.10, 13:00 trzeba mieć dużo tupetu i brak instynktu by taka Bieńkowska przyjeżdżała do nas. Przecież to ta ślązaczka zabrała nasze środki unijne. Tusku kazał - to zabrała. By dać swojemu śląskowi. Jak można ogołocić Podkarpacie z inwestycji a potem przyjeżdżać tu i udawać że gie pachnie jak różyczka. Nie pachnie, śmierdzi. Wynocha, Tusk! Idź szukać poparcia tam gdzie dałeś forsę. Głos za kasę. Prymitywy, wyobrażający sobie nowoczesne państwo jako morze nędzy otaczające kilka miast, zwanych aglomeracjami gdzie będzie "Europa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 13:24 Może zamiast obiecywać pokażą co zrobili dla wschodniej ściany Polski a nie co zrobią, bo tym POpaprańcom nikt nie wieży,w cuda Tuska ludzie nie wieżą, jak obiecał ze będzie druga Irlandia, to Irlandia mało co nie zbankrutowała.Lepiej niech wytłumaczą ludziom dlaczego Podkarpackie szpitale są dyskryminowane przy podziale środków z centrali NFZ, czy dlatego że mieszkamy na Podkarpaciu to mamy mieć mniej świadczeń medycznych,czy to jest zgodne z konstytucją.Gdzie są pieniądze z programu wspierania ściany wschodniej,na co poszły na fundusze Szwajcarskie, dlaczego nie realizowana jest droga szybkiego ruch S-19 od Barwinka do Rzeszowa, gdzie jest 375 mln zł które przekazała Unia Europejska w programie Via-Baltika, kto je otrzymał bo na pewno nie na S-19.Po obieca złote góry byle tylko zbałamucić ludzi a po wyborach omija Podkarpacie dużym łukiem, tak jest zawsze i nie ma co liczyć na cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 19:41 Jeden z przedmówców wspomina o głosowaniu za kasę, że śląsk się sprzedał i głosuje na PO. A co proponuje PiS i Jarosław Kaczyński jak nie kupowanie głosów, wybierzcie mnie to ja wam dam inwestycje- czy to nie jest przekupstwo. Piszesz, że PO coś nam zabiera, hmm od rządu zależą tylko główne inwestycje podkarpacia A4 S19, magistrala kolejowa medyka - kraków, rzeszów warszawa - i tu musimy naciskać na obu kandydatów w tym temacie. A jakie sa fakty za rządów PO rozpoczęła sie budowa A4 w rzeszowie, może mało kto wie ale na warszawskiej już widać nasypy i zarys autostrady. Pieniądze na s19 nie zginęły po prostu, to jest nowy projekt na który trzeba czasu, a PiS zapowiadał wyliczał i nic poza zapowiedziami i papierem nie ma. A za czasów PO powstaje obwodnica Ropczyc, Jarosławia, w sumie warte 500 mln, nasze uczelnie w sumie otrzymały 1 miliard złotych - kolosalna kasa - nie wiem czy nie lepiej byłoby wydać tą kasę na tramwaj w rzeszowie. Mało kto wie że s19 od rzeszowa do Barwinka będzie najdroższą polską drogą, tunele, wiadukty. Rząd PiS dużo mówił dużo krzyczał, może dzieki nim zauważyła nas cała Polska ... :) . I nie podoba mi się takie stwierdzenie że coś tam dostał bogaty Śląsk a nam zabrano, bez komentarza, to tylko przejaw wrogości. Znam kilka osób ze Sląska i to spoko ludzie. Ale mimo wszystko ja się cieszę że mieszkam w Rzeszowie nie na Śląsku, bo to wcale nie bogaty region. Szpitale hmm śp Lech Kaczyński już zawetował jedną reformę.. Przekształcenie szpitali w spólki handlowe nie jest takie złe, Czy wiecie o tym, ze szpital w Łańcucie został przekształcony przez samorządowców PiS w taką spółkę ? i jest teraz jednym z tych które są w dobrej kondycji finansowej i ma w planach dużą rozbudowę ? ma grunty, tereny którymi jako spółka może dysponować,. A jeśli społeczność tego miasta powiatu złoży się na sprzęt to ten majątek zostanie u nich, i to nie warszawa, czy rzeszów będą nim dysponować tylko oni sami!!! nie rozumiem obaw? Ja chodzę do lekaża rodzinnego w Niepublicznym ZOZie i nic nie płacę, a organizacja pracy wygląda tam całkiem inaczej jak w Państwowej. Prywatne nie znaczy płatne :) , NFZ płaci za pacjenta. A co do podziału środków z NFZ, zgadzam się że ten podział jest dziwny. wogule instytucja NFZ jest poryp... ale czy pamiętacie kto ją stworzył ?? Lewica ?? ( czytaj Napieralski >? ) tak naprawdę to od naszych władz lokalnych zależy jak się rozwijamy, i tu należy patrzeć kogo wybieramy, najlepiej ja będą to ludzie "gospodarni' ! Co różni PO I PiS Komor iKaczyńskiego, decentralizacja i deregulacja a drugi centralizacja i regulacja wszystkiego. Ja chcę żeby o moim województwie decydował mój sasiad ktoś kogo znam a nie Warszawa, co Kaczyński wie o Rzeszowie skoro mieszka i mieszkał w Warszawie. Dlatego wybieram PO bo chce dać więcej władzy ludziom samorządom a nie Państwu, to jest różnica !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.tktelekom.pl 25.06.10, 23:07 Nie pieprz głupot.Sprywatyzuj sobie szpital przy jednym monopolistycznym płatniku to pójdziesz z torbami. Łańcutowi powodzi się tak samo dobrze jak państwowym-nie ma z czego żyć.Platforma regularnie zabiera Podkarpaciu inwestycje i pieniądze np. obwodnica Leżajska, która miała, jeszcze w lutym, na 100% być sfinansowana9zapewniał Grabarczyk).I trzeba uczciwie przyznać, że PIS-u nie lubię ale niestety zrobił więcej niż to co teraz wyprawia PO.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 23:26 ale jedynym pomysłem PiS jest podniesienie składki, to mówi kaczyński, czyli podatków. Mój ojciec miał operację w Rudnej Małej w szpitalu św Rodziny, w PRYWATNYM za darmo, kultura a organizacja jak w fabryce :) na produkcji. Wydał 4x70 zł na wizyty = 280 PLN, a w państwowym szpitalu musiałby dać 400 pln łapówki minimum :), a tu wszystko legalnie. Nie twierdzę, że wszystkie szpitale będą prywatne tylko będą działały na zasadach kodeksu handlowego ( takie stare prawo ). a jaką inwestycję PiS rozpoczą na podkarpaciu ?? ja nie kojarzę ... o przepraszam remont magistrali rzeszów warszawa :), a POło A4, Jarosław obwodnica, Ropczyce. A rząd wcale nam nic nie zabiera, tylko mamy tyle ile sami wpłaciliśmy do NFZ podkarpacie, a że jesteśmy biednym regionem to biednie w naszej wspólnej skarbonce. I tu sie zgadzam z rząd powinien dopłacić biedniejszym regionom, bez zabierania kasy z innych regionalnych NFZtów, bo to by było niesprawiedliwe, tak myslę . hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kon Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.19.165.10.osk.enformatic.pl 25.06.10, 16:22 Prymitywem jestes ty przez swoją wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezpartyjny Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.10, 20:15 Każdy ma prawo przyjechać, kto nie chce nie musi go słuchać. Co to Rzeszów zamknięty dla innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moherowy beret Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 13:19 dla Bieńkowskiej parę starych jajek może się i znajdzie, POprzemy! ona już POparła zabierając pieniądze dla Podkarpacia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikael Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.19.165.68.osk.enformatic.pl 25.06.10, 14:33 Żałosne. Popierają Podkarpacie przed wyborami a po wyborach zabierają kase, tną środki i uważają nas za drugi sort Polaków. Na szczęście ludzie na Podkarpaciu interesują się tym, wiedzą co się dzieje i nie dadzą się nabrać na wasz marketing. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikael Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.19.165.68.osk.enformatic.pl 25.06.10, 14:37 Na poparcie można było pracować dwa lata, a nie teraz dwa tygodnie. Przyjedzie ta sama minister która wykresliła środki na zbiorniki przeciwpowodziowe i dała do zrozumienia, że w regiony wschodnie nie ma co inwestować? Nie mają tu czego szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: 79.139.90.* 25.06.10, 17:06 zeby tak wszyscy mysleli jak Ty to byloby super , ale myslacych jest malo popieraja to o czym nie wiedza pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 25.06.10, 20:08 Bienkowska skreśliła, a nie odebrała wirtualne obietnice PiS-u z Ożogiem na czele, na które w ogóle nie było pieniędzy. Obiecali przed wyborami, bo czuli, że przegrają. I tyle. "Piękny" jest ten komentarz: "prymitywny jesteś...", po tekście pełnym faktów i konkretów. Świadczy o kompletnym braku argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 21:35 :) potwierdzam. pozdrawiam Ewo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AND Przestańcie degradować nasz region! IP: *.interq.pl 25.06.10, 17:06 Przywrócić kolejowe połączenia dalekobieżne w Bieszczady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Model polaryzacyjno-dyfuzyjny IP: 89.230.85.* 25.06.10, 20:05 Tylko kto uwierzy w te kłamstwa? Przed wyborami złote góry a potem ... jak zwykle. Prawdą jest to, że to Platforma okroiła nas ze środków i spycha do Polski B. Chyba tylko naiwniacy są w stanie uwierzyć w ich brednie. Platforma popiera tzw. „model polaryzacyjno-dyfuzyjny” rozwoju. W polaryzacji chodzi o to, żeby państwo wspierało swoimi środkami kilka metropolii . Dyfuzja oznacza (teoretycznie), że dzięki inwestycjom w infrastrukturę (głównie telekomunikacyjną i drogową), a także w wyrównywanie szans edukacyjnych na prowincji – wypracowane w metropoliach bogactwo spłynie ku peryferiom. To nic innego jak nowa wersja złudzenia, że gdy bogaci się bogacą, to i biednym więcej skapnie. Tak jest w teorii – praktyka pokazuje jednak, że redystrybucja środków w stronę najzamożniejszych (w tym wypadku mieszkańców wielkich miast) drastycznie zwiększa nierówności i sprzyja upadkowi regionów peryferyjnych. Doświadczenie innych państw (np. Finlandii)pokazuje, że bez państwowego wsparcia peryferii, bez preferencji dla prowincjonalnych ośrodków (jak np. mniejsze uniwersytety z dala od stolicy), bez redystrybucji „z góry na dół” bogactwo się wcale samo nie rozprzestrzenia, ale koncentruje w kilku największych metropoliach, które i tak sobie nieźle radzą. Jeżeli chcecie być spychani na margines: droga wolna. Ja się na to nie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Model polaryzacyjno-dyfuzyjny IP: 89.230.85.* 25.06.10, 20:15 I żeby nie być gołosłowną: proszę jeszcze wklejam linki, bo pewnie zaraz zarzucą mi manipulację: jedyniesluszne.blox.pl/2008/01/Rozwoj-Polski-wedle-widzimisie-PO.html jedyniesluszne.blox.pl/2008/02/Czas-na-dzihad.html wyborcza.pl/1,87649,4934038.html ciekawe, czy p. Bieńkowska is-ka będzie kłamać nam w żywe oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Model polaryzacyjno-dyfuzyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 20:32 ale ten model ma zastosowanie w praktyce, zauważ!! Warszawa ludzie dojeżdżają do pracy nawet z Łodzi. i z wielu okolic. Podobnie kraje zachodnie jest centrum ośrodek który oddziaływuje na okolicę. np jeżeli mamy 100 mln pytanie czy podzielić je na wszystkie powiaty podkarpacia ( co daje po 5 mln na powiat całe nic ) czy na jedną konkretną inwestycję remont torów przemysl rzeszów i zakup ekonomicznych pociągów. Co wtedy następuje? => tanio mieszkając w Przemyslu jarosławiu przeworsku dojeżdżasz do centrum, do rzeszowa w nie całą godzinę! a jeżeli rozdamy po 5 mln to co ? każdy powiat wyda te pienądze na remont drogi powiatowej którą z przemysla do rzeszowa nie dojedziesz albo dojedziesz w godzinę 40 . To się sprawdza w praktyce, nie zgadzam się z Tobą, ale szanuję twój odmienny pogląd. Popierając centra wzrostu kumulujemy duże środki z których powstają innowacje, prawdziwe inwestycje, jak je rozdrobnimy to powstaną małe inwestycje nic nie zmieniające. Ośrodki nauki, moim zdaniem jest za dużo uczelni na podkarpaciu a ty mówisz o trudnym dostępie do stolicy. Skoro jasło, krosno sanok, tarnobrzeg, jarosław SW, przemyśl , dębica mają uczelnie ??? tylko co to jest za jakość produkcja mgr . Za nasze pieniądze, bez obrazy ale nauka w takich ośrodkach powinna być płatna lub nie powinna być jej wcale. Bo czemu ja mam płacić rektorowi Jaroszowi z Jarosławia ? Ja płacę za swoje studia i jakoś sobie radzę sam, wiec nie rozumiem czemu mam jeszcze płacić za produkcję magistrów!! Srodki z tych uczelni należy przeznaczyć na kolej dzięki której w godzinę dojedziesz z Przemysla do Rzeszowa z Dąbicy do Rzeszowa i będziesz mogła studiować w ośrodku centralnym województwa !!! to jest naprawdę nie daleko, a jeżeli te inne uczelnie są naprawdę dobre to sie utrzymają jak nie to padną, naprawdę mamy za dużo uczelni i studentów , do roboty :) jak mówi Prezydent Ferenc :) . Myślę że moje argumenty są spójne, za większe pieniądze lokujemy w centrum które promieniuje na województwo. Takich centróe powinno byc trzy na Podkarp: 1. na lini kolejowej od Dębicy - ropsczyce- rzeszów- łańcut- jarosław - przemyśl z centrum w rzeszwie !! 2. na lini gorlice jasło krosno sanok lesko ustrzyki z centrum w krośnie , dojazd pociągiem z sanoka w mniej niż godzinę. 3. Tarnobrzeg, - sandomierz- SW- Nisko- Rudnik- Leżajsk z centrum w stalowej Pomysłów jest dużo tylko wybierzmy dobrych samorządowców i skupmy pieniądze w ośrodkach wzrostu, a wtedy skoczymy do góry :) pozdrawiam piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Model polaryzacyjno-dyfuzyjny IP: 89.230.85.* 25.06.10, 21:10 Gość portalu: piotrek napisał(a): "Co wtedy następuje? => tanio mieszkając w > Przemyslu jarosławiu przeworsku dojeżdżasz do centrum, do rzeszowa w > nie całą godzinę! a jeżeli rozdamy po 5 mln to co ? każdy powiat wyda > te pienądze na remont drogi powiatowej którą z przemysla do rzeszowa > nie dojedziesz albo dojedziesz w godzinę 40" Widzisz, problem w tym, że Rzeszów nie jest na tyle dużą metropolią, która jest w stanie zapewnić pracę dla kilkudziesięciu tysięcy mieszkańców z zewnątrz. A więc co? Może wyślesz rzeszowiaków (razem z tymi przyjezdnymi) do Krakowa, albo dalej? Poza tym zakładasz, że do Rzeszowa będą dojeżdżać mieszkańcy Przemyśla, Jarosławia, Przeworska. Ale wokół tych miast też mieszają ludzie, którzy być może chcieliby pracować w Rzeszowie. I najpierw muszą dostać się do tych mniejszych ośrodków. No ale to już ich problem, no nie? . "Popierając centra wzrostu kumulujemy duże środki z których powstają > innowacje, prawdziwe inwestycje, jak je rozdrobnimy to powstaną małe > inwestycje nic nie zmieniające" A kto Ci tak powiedział? Właśnie super ważne są te małe inwestycje! "Prawdziwe inwestycje" bez zaplecza, bez podstaw. To kolos na glinianych nogach. "Ośrodki nauki, moim zdaniem jest za dużo uczelni na podkarpaciu a ty"> mówisz o trudnym dostępie do stolicy" W którym miejscu? Co do ilości wyższych szkół: faktycznie ich sporo i nie zawsze na wysokim poziomie. Ale to inna bajka. Twoje argumenty - jak dla mnie - nie są spójne a zakończenie postu tylko pobożną projekcją przyszłości. A w rzeczywistości jeszcze bardziej pogłebią różnicę pomiędzy regionami. Ja takiej plityki nie akceptuję. Z szacunkiem - Zocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Model polaryzacyjno-dyfuzyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 21:32 przecież wymieniłem w mojej wyliczance 3 ośrodki, które zajmują obszar całego województwa? to nie pobożne życzenia, skoro inne ośrodki np Warszawa, wrocław, kraków paryż, londyn, tak funkcjonują to czemu nie podkarpacie :) to nie są życzenia, to spójne fakty, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shepard ej tam - pajace z po, pis i zwis...: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 22:49 Do was mówię partyjne ciołki: Chcecie naprawdę pomóc Podkarpaciu??? To OD...P..DOLCIE się od Niego! :-) A do nas wszystkich, mieszkańców regionu jedna uwaga: różni krawaciarze chcą jak widać naszego dobra. Nie pozwólmy tedy sobie go odebrać... Param - Pam - Pam... :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Akcja Platformy: Popieramy Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 23:41 www.wprost.pl/ar/101086/Polska-Bawaria/?I=1259 Odpowiedz Link Zgłoś