Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia?

IP: *.lublin.eu 27.10.10, 09:21
Wychowałem się w Krośnie. Po maturze wyjechałem na studia do innego województwa. Studia skończyłem, czy wrócę ? Jest tylko 1 odpowiedz: Nie po co ? Krosno 0 szans, przyszłości i tylko klepanie się po stołkach wujków, dziadków....
Obserwuj wątek
    • Gość: upupa epops Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.ostnet.pl 27.10.10, 09:36
      Tylko nie pisz że w Lublinie masz lepsze szanse. Tak jest na całym świecie , że większe metropolie drenują z ludzi. W Rzeszowie nigdy nie będzie tylu teatrów, muzeów i koncertów co w Krakowie lub Warszawie. Nie będzie też tyle pracy i tak dobrze płatnej. Ale nie będzie też tyle korków, przestępczości , pośpiechu i stresu. Coś za coś.
      • Gość: londoner Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.41.127.226.sub.mbb.three.co.uk 27.10.10, 13:16
        przynajmniej miasto Lublin ma potencjal rozwojowy no i duzo sie w nim dzieje w sferze kultury
    • kmdr_rohan Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? 27.10.10, 09:42
      Bo mogą.
    • wadwzr Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? 27.10.10, 09:44
      Co na taki stan rzeczy nasza "Stolica innowacji" z nieustającą propagandą sukcesu?
      • Gość: revenant Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.rz.izeto.pl 27.10.10, 09:53
        Jak to co? Nic. Jak zwykle.
        Wielki wódz T stwierdzi że to jakaś imperialistyczna propaganda albo nagonka... :)
        • jael53 Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? 27.10.10, 10:09
          Wielkie Mzimu uzna to za dany sobie znak, że trzeba jeszcze zintensyfikować program asfaltyzacji i ufontannowienia miasta. Z wypowiedzi wynika jednak, że najbardziej daje się we znaki niedostatek projektów soft.
          Prawda - większe ośrodki oferują lepszą ścieżkę kariery i tego się nie zmieni. Dlatego wypada być konkurencyjnym tam, gdzie można, a nie nadymać się tam, gdzie się konkurencji nie przeskoczy.
          Mamy pytanie ze garść orzechów: czemu Rzeszów nie próbuje przyciągnąć firm z sektora miękkiego? Robili tu rekonesans różni delegaci - od badań rynkowych, HR, PR, audytów różnych - i zmykali z prędkością, jaką dała fabryka. Powód? "Ech, ta mentalność..."
          • Gość: Tom A kto otworzy interes w miejscu do którego .... IP: 89.171.192.* 27.10.10, 15:39
            nie mozna dojechać... nawet nie zdajecie sobie sprawy ilu inwestorów straciliśmy przez remont czwórki ciągnacy się prawie 8 lat... inwestor jadący godzinę przez Ropczyce nigdy nie zapomni tego miasta... a przejazd tranzytowy przez Rzeszów w szczycie też godzina - bo od 20 lat nie można wybudować obwodnicy dla TIR-ów - chodzi o odcinek 6-8 kilometrów a nie dziesiątki kilometrów - dwadzieścia lat
            Od dziesięcioleci najzdolniejsi uciekają z Rzeszowa a my tu bedziemy się bawić w "stolice innowacji", "doliny lotnicze"... z kim?? z absolwentami wyższej szkoły nauczycielskiej czy szkół gotowania na gazie służące głównie jako pomoc w edukacji ludów czarnej Afryki.. gdzie nawet liczyć nie nauczą.
    • Gość: aaabbb Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: 83.14.244.* 27.10.10, 10:02
      A ja na przykład pochodzę z Rzeszowa, studiowałem i pracuję w Krakowe. I ciągle myślę nad powrotem do Rzeszowa. Dlaczego ?
      - mniejsze, spokojniejsze, bardziej zadbane miasto
      - nieruchomości 40% tańsze niż w Krakowie
      - duży potencjał rozwojowy miasta
      • jael53 Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? 27.10.10, 10:15
        Uważaj... wrąbałam się dokładnie przez analizę rynku nieruchomości. Jasne, zawsze jest coś za coś; ale ten "potencjał rozwojowy" to - poza monokulturową mrzonką o Dolinie Lotniczej - mit czyli lipa i fotomontaż. Specjaliści tu raczej przeszkadzają niż mają szansę na wykorzystanie tego, czego się nauczyli (i uczą) - gdyby zacząć ich wykorzystywać, doszłoby do katastrofy: zepsułoby się wygodne, szare tło, pozwalające błyszczeć lokalnym samoukom i "gwiazdom" z łaskawego nadania władców, dobrze okopanych na swoich pozycjach.
        • Gość: john Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.ibd.gtsenergis.pl 27.10.10, 13:22
          :) całkowicie trafne określenie, mam podobną sytuacje i spostrzeżenia jeśli chodzi o Rz
    • bianka.0 Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? 27.10.10, 10:03
      No przykre to niestety, że do chwalenia się, ile to uczelni jest w Rzeszowie, miasto jest pierwsze, ale już co dzieje się z absolwentami - zostaje przemilczane. A większość życzywiście wyjeżdża. Rzeszów fajne miasto w sumie, ale młody człowiek zaczyna się w nim dusić, nie mając się gdzie podziać i nie mogąc liczyć na jakąś lepszą i CIEKAWSZĄ pracę. Taka prawda.
      • Gość: sebek Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.10, 10:19
        Rzeszów i Podkarpacie nie potrafi wykorzystać swojego strategicznego położenia.W tym województwie mamy pokłady gazu, ropy, krzyżują się drogi S-19 A 4 ,E 30 ale co z tego kiedy nie wykorzystujemy tych atutów.Samorząd czy to miejski czy wojewódzki skupia się jedynie na kosmetycznych inwestycjach aby dobrze wypaść w rankingach. Bezpieczne województwo a dlaczego bezpieczne bo jest coraz mniej młodzieży, która ucieka do większych miast.Co z tego że mamy uczelnie kiedy wszyscy rozjeżdzają się do innych miast bo w Rzeszowie nieformalny duet blokuje innym inwestorom inwestycje.Na co mają liczyć młodzi ludzie ma cud irlandzki który obiecał im Donek czy na propagandę jeszcze z PRL w wykonaniu emerytowanego partyjnego działacza.Młodzież wietrzy ratusz i sejmik samorządowy bo śmierdzi starymi jajami na odległość.
    • Gość: Jonasz Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.10, 10:13
      Dokładnie!!! Do tego rządzi PiS i ciemnota jest priorytetem. Nie ważne, że biednie! Ważne że katolicko :D
      • Gość: Marta Re: Dziadek musi odejść ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 10:23
        Niestety w Rzeszowie rzadzi SLD i towarzysz Ferenc , który jest mistrzem w propagandzie sukcesu. A młodzież wyjeżdza z Rzeszowa bo nie ma pracy. Jedyne które są to w sklepach za najniższa krajową . Dramat.

Czas to zmienić Dziadek musi odejść */
    • magic3 Uciekają nie tylko od biedy. 27.10.10, 10:35
      W wielu grajdołach w tamtym regionie, ale nie tylko, potworzyły się miejscowe sitwy - burmistrzowie są burmistrzami od wielu lat, podobnie ze starostami, itd. Posady są tylko dla rodziny, znajomych i pociotków, bez względu na to, jak są głupi. Od czasu do czasu zaglądam na tamtejsze strony regionalne: na zdjęciach ciągle te same gęby w różnych, banalnych z perspektywy dużego ośrodka miejskiego sytuacjach: a to jakaś impreza szkolna, a to jakaś strażacka. Przypomina to trochę zdjęcia Edwarda Gierka pokazywane z okazji "uroczystego spustu surówki" w hucie. Zazwyczaj na tych zdjęciach jest też mnóstwo plebanów-w pierwszych rzędach. Brylują też miejscowi posłowie, których zazwyczaj w ogólnopolskich mediach nie uświadczysz, bo nie maja tam nic do powiedzenia.
      • Gość: z Kopenchagi swieta racja co kolega wyzej napisal -podkarpacki IP: 193.89.189.* 27.10.10, 11:20
      • Gość: światowiec Re: Uciekają nie tylko od biedy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 01:05
        Nie jest to tylko podkarpacka czy polska specyfika...
    • mal49 Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? 27.10.10, 11:50
      Gość portalu: gG napisał(a):

> Wychowałem się w Krośnie.
      > Studia skończyłem, czy wrócę ? Jest tylko 1 odpowiedz: Nie po co ?

Wraca się, lub nie, z różnych powodów. Krosno akurat nie jest miejscem, gdzie wszystkie marzenia można zrealizować. Ale ma inne zalety: jest pięknym, starym, zabytkowym miastem, z historią, której Rzeszów może tylko zazdrościć. Jest czyste, zadbane, z dużą rezerwą świeżego powietrza. Jest blisko w góry. Ma piękne okolice, gdzie świetnie można ładować akumulatory energii.
      I jeszcze wiele, wiele można dobrego napisać.
      Wrócisz, jeśli Twoja druga połowa będzie stamtąd, lub będzie chciała właśnie tam mieszkać.
      Miejsca zagrzane przez wujków i ciotki - wcale nie są gorsze od tych lubelskich. A jesteś 'między swymi'...

--------------
      ;-)
      • Gość: STYRO Jael53 IP: *.rzeszow.mm.pl 27.10.10, 12:15
        Jael53 zgadzam sie z Toba w 100% - bardzo duzym problemem Podkarpacia (i wiem, ze zaraz mnie obsiada niezadowoleni) jest tutejsza mentalnosc. To ta podkarpacka, zasciankowa, dulska mentalnosc sprawia, ze nie czuja sie tu dobrze przyjezdni, ktorzy dalej niz za Tarnow wyjechali i troche swiata zobaczyli i pozyli, nie czuja sie tu komfortowo studenci, ktorzy po studiach w Krakowie, Szczecinie czy Warszawie wracaja w rodzinne strony i widza, ze to nie jest to czego szukali. Oczywiscie aspekt ekonimiczny rowniez jest bardzo wazny, ale odnosi sie wrazenie ze jest najwazniejszy - ja smiem sadzic, ze ta nasza inna mentalnosc rowniez jest bardzo wazna w podejmowaniu decyzji o wyjezdzie. Znam ludzi z Krakowa - tak bliskiego przeciez Krakowa - ktorzy zostali niejako "zmuszeni" przez prace przeprowadzic sie do Rzeszowa - i rozmawiajac z nimi dowiaduje sie, ze kiedy tylko moga to jada za Wisle, bo ta mentalnosc ich zabija. I kolo sie zamyka - tak jak pisal Joel53 - przyjezdzaja menadzerowie na rozpoznanie i uciekaja czym predzej.

Ja 2 tygodnie temu wrocilem po 12 latach emigracji do Polski. Na razie jest dobrze, aklimatyzuje sie, obserwuje, ale smutne jest to, ze kazdy z moich znajomych i nieznajomych puka sie w czolo i mowi - styro - daje ci pol roku, gora rok - potem znow wyjedziesz, tu sie nie da zyc... Ja nie bardzo im wierze, ale napawa mnie smutkiem to jak wypowiadaja sie o tych stronach - tak jakby byli tu na zeslaniu...

Kilka miesiecy temu spotkalem zastepce burmistrza jednego z podrzeszowskich miasteczek, pogadalismy troche o sytuacji, o tym, ze duzo mlodych wyjezdza za granice i ten oto urzednik mowi - ja im sie nie dziwie, ze wyjezdzaja, dobrze robia, tu nie ma przyszlosci - gdybym byl mlodszy to sam bym wyjechal... I kopara mi opadla - tak mowi zastepca burmistrza? Dlaczego nic nie robi aby tych mlodych zatrzymac? Jasne, ze latwiej jest powiedziec "wyjezdzajcie mlodzi, tu nie ma dla was przyszlosci" i jezdzic tylko na rocznice lokalnych OSP i pic wodke niz zaczac robic cos, aby Ci mlodzi tutaj pozostali...

Mlodzi ludzie nie potrzebuja wiele - jedynie godnej pracy i rozrywki. Pare miesiecy temu czytalem o firmie, ktora przyjmowala pracownikow - wymagajac wyzszego wyksztalcenia chyba i 2 jezykow obcych. Placa: 1350 zl na miesiac. Z 2 jezykami i po studiach!!! Ludzie! za kawalerke w Rzeszowie trzeba dac 1000 zl na miesiac, a gdzie oplaty, telefon, benzyna, zarcie itd.. Ja z 2 jezykami obcymi ( w tym jeden perfekt) za mniej niz 1000 euro/mc nie wychodze z domu, ba! nawet nie wstaje z lozka. Nie dlatego, ze cwaniak jestem, tylko dlatego, ze jak ktos nie poszanuje mojej wiedzy czy mojego doswiadczenia to poszanuje je sobie ja sam... Oczywiscie kazdy przypadek jest inny i jak nie ma co do garnka wlozyc, to sie bierze kase jaka oferuja, ale gdyby wiekszosc mlodych na Podkarpaciu szanowala sie bardziej to i pracodawcy placili by wiecej. Wiec praca, coraz wiecej firm inwestuje na Podkarpaciu, to cieszy. jesli zas chodzi o rozrywke, to nie jest za wesolo - mamy jakis tam prowincjonalny teatr, mamy od czasu do czasu jakas lokalna impreze sportowa czy dzem po raz kolejny przyjedzie, jakis festyn tez od czasu do czasu sie przytrafi - ale to nie jest to o czym Mlodzi ludzie z Rzeszowa marza w dobie internetu i TV. Tak juz jest odgornie ustalone, ze wszystko co fajne dzieje sie na zachod od Wisly - ac/dc, metallica np. Warszawa, Katowice, Poznan ale nie Rzeszow, bo przeciez oni szatanowi spiewaja lol Mecze Euro2012 i kasa na stadiony? Zachodnia Polska, lokalni wlodarze nie potrafia nawet zrobic porzadnego festiwalu, zamiast tego robia festyn... A moze jakis ambitny festiwal filmowy? Tez pudlo... Ile mozna pic piwa w Rynku i sluchac Dzemu z IRA?

• jael53 Re: Jael53 27.10.10, 20:08
          Opowiem Wam świeżutką historię - odwiedził mnie dzisiaj jeden z trojga dyplomantów, którzy przeszli przez sito egzaminacyjne na studia doktoranckie w UJ. Przyznał się, że zapobiegliwie starał się jeszcze o przyjęcie na takież studia na socjologii UR i na UMCS. No i się pokazało: egzamin w UR skończył się oświadczeniem Dyrektora Łaskawego, że instytut "nie ma specjalisty od socjologii kultury" - więc z doktoratu nici. W UMCS pomarudzili, że jakieś to zanadto interdyscyplinarne, bo to ta psychologia jeszcze, nie wiadomo po co... A w UJ właśnie to się spodobało.
          Dwaj koledzy "strzelali" od razu do Krakowa...

Wniosków, jak zwykle, nikt nie wyciągnie... tylko będzie o tym, jak nas wszyscy krzywdzą i raz po raz malam notam wstawiają.
          • styro Re: Jael53 27.10.10, 21:33
            jael53 napisała:

>
            > Wniosków, jak zwykle, nikt nie wyciągnie... tylko będzie o tym, jak nas wszyscy
            > krzywdzą i raz po raz malam notam wstawiają.

Nic dodac nic ujac. Pozniej tylko smieszne i zalosne zarazem jest jak szukami winnych w warszawce, po, zydach i masonach - a najwiekszy problem jest w nas - ludziach z Podkarpacia...
            • Gość: piotrek Re: Jael53 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 22:05
              Studiowałem na WSIiZ - ie i wydaje mi się, że na szczęście uniknąłem kontaktu z taką mentalnością. Wiem ze wielu się wyśmiewa z tej uczelni ale dzięki niej miałem w Rzeszowie kontakt z "wielkim światem", zajęcia prowadzili wykładowcy z Warszawy Krakowa Londynu, Łodzi. Mieliśmy możliwość kontaktu z studiującymi u nas Hindusami, Arabami co poszerza horyzonty kulturowe.
              Czytając czasem opinie na różnych rzeszowskich forach o ludziach z pomysłami czy np o mojej uczelni, zaczynam rozumieć o jakiej podkarpackiej mentalności mówicie...

pozdro z warszawy
              • Gość: gga Re: Jael53 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 09:18
                Chyba właśnie od niedawna zaczęłam zazdrościć, że jednak nie poszłam na WSIiZ. Z tych powodów, o których napisałeś. Ale - człowiek uczy się na błędach niestety :/
    • Gość: Młody przedsiębior Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.10.10, 12:31
      Witam,
      przeprowadziłem się na Podkarpacie, do Rzeszowa, bo to co pisali o tym regionie i mieście mówiło że warto, lecz przekonałem się że to jedna wielka bujda, że statystyki kłamią, z pracą było i jest tutaj fatalnie no ale, wziąłem udział w EFS "Kapitał ludzki" udało się i dostałem własne pieniądze otworzyłem własną działalność i się zaczeło, miasto nie jest gotowe na przyjęcie młodych przedsiębiorców (tzw. mikro przedsiębiorców) jest masa zakazów, gdzie w innych miastach już tego typu rzeczy zostały dawno zniesione, Sieńko, Wolicki i banda radnych z UM są po prostu zacofani, nie znają prawdziwych reali świata, oni cały czas czczą wioche, nie mówią o ludziach w zarządzie dróg miejskich i zieleni, ci ludzie dupy dalej nie wystawili niż poza Rzeszów, tak więc oficjalnie Tadek, ja zwijam swój interes po 1 grudnia boś ty i twoi koledzy zacofani jesteśta wieśniacy, kolejny kapitał wam ucieka :D
      • mal49 Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? 27.10.10, 12:38
        Młody przedsiębior napisał(a):

> Witam,
        > przeprowadziłem się na Podkarpacie...
        >...ja zwijam
        > swój interes po 1 grudnia...

Jak długo wytrzymałeś? To ważna informacja w kontekście tego, co piszesz.
    • Gość: gość Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 13:06
      gG całkowicie się z Toba zgadzam.niedlugo zostaną tu tylko owce na lotnisku.przykre ,ale prawdziwe
    • Gość: hideman Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.10, 13:38
      Może jako student też się wypowiem.
      Jestem z województwa lubelskiego i studiuję w Rzeszowie.Tak naprawdę
      Lublin i Rzeszów to co do sytuacji takie same miasta z tą różnicą że
      "stolica imitacji" wyróżnia się urodą.Tak naprawdę w urzędach czy szkołach
      pracują ludzie właściwie tylko po znajomości.Młodego człowieka nic tu wielkiego nie czeka
      może z wyjątkiem bezradności.
      Przykład idzie z góry, weźmy taki Uniwersytet Rzeszowski którego potoczna nazwa to
      rodzinny.Nie muszę mówić dlaczego , prawda ?
    • Gość: roman Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 14:37
      uciekali- uciekają i będą uciekać jeśli nie zmieni się kilka spraw- układy- układziki powiązania ja ci to ty mi tamto- już mam haka powiązania jak sieć pająka- to się zmieni lub nie za 200- 300 lat niestety Ci co pociągają za sznurki pilnują tylko swojego stołka do którego są przyspawani i nic - zwykły śmiertelnik a co dopiero młody ich nie obchodzi dbają o swoją kasę i o układ sił w '"sieci" aby wszystkim było dobrze i dlatego młodzi odchodzą - praca praca i wtedy są perspektywy i nakręcanie koniuktury - ale musi być szersza myśl z perspektywą ale do tego są potrzebne nowe osoby a nie skostniały " BETON" jak się to nie zmieni to będzie za chwilę wyludnienie
    • Gość: mata_kari Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 16:33
      Wszyscy ludzie, kórych znam a którzy uciekli z Podkapacia, nie mieli szans na znalezienie tu ciekawej i odpowiedniej do wykształcenia pracy. Przewąznie byli to też ludzie, którzy poza robieniem kasy oczekiwali czegos więcej od zycia w mieście, zwłaszcza w dziedzinie kultury czy edukacji swojej czy dzieci. Ktoś z przedmówców poruszył temat uczelni rzeszowskich i absolwentów, myślę, że macie rację. W tym miejscu rzeszowska rzeczywistośc skrzeczy......
    • Gość: ds Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.10, 17:13
      blekitna.tv/pl-news-full-53.html
    • Gość: piotr Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 21:07
      no nie jest jeszcze tak źle : polecam
      www.kino.pecetowiec.pl/video/8036/Czekaj%C4%85c-na-sobot%C4%99-2010-PL

A problemem nie jest praca w RZ i okolicy tylko płaca :)
    • Gość: Hunter Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 21:14
      Słów kilka o wątpliwych efektach rządów Ferenca w Rzeszowie w zakresie tworzenia nowych miejsc pracy w mieście - co jest obowiązkiem kazdego urzędującego prezydenta.

Jakie przedsiębiorstwa produkcyjne ściągnął do Rzeszowa Ferenc w ostatnich ośmiu latach? Ani jednego!
      Jakie przedsiębiorstwa usługowe ściągnął do Rzeszowa? Zero!
      Myślę o Rzeszowie, a nie o miejscowościach podmiejskich.
      Czy w biurze Ferenca jest jakakolwiek osoba, która by była odpowiedzialna za rozmowy z dużymi firmami, które mogłyby zainwestować w produkcję lub usługi w Rzeszowie i stworzyć liczne nowe miejsca pracy? Czy taka osoba włada biegle językami obcymi lub przynajmniej angielskim? NIE MA TAKIEJ OSOBY!!!

Czyli oprócz pomagania jednemu tylko inwestorowi, koledze Ferenca Podkulskiemu, nikt inny nie dostaje żadnego wsparcia ze strony urzędu Ferenca. A młodzi ludzie szukający pracy wylatują Ryanairem do Londynu i tam sobie muszą radzić.
    • Gość: maniek Re: Dlaczego ludzie uciekają z Podkarpacia? IP: 94.42.116.* 31.10.10, 13:40
      bo im sie znudziło ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka