Dodaj do ulubionych

Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu

19.01.11, 19:22
>Myślę, że turyści mogą się nią zainteresować właśnie ze względu na niższe niż w Zakopanem ceny, stosunkowo mniejszy ruch i przeróżne atrakcje

to wątpliwe - zwłaszcza w wysokich biesach - z uwagi na ograniczoną ilość sklepów /a jak jest to drogo/, bankomatów, noclegów w przystępnej cenie /zimą cena praktycznie jest taka sama jak latem/, kiepski dojazd czymś innym niż samochód - z Rzeszowa nie ma nawet bezpośredniego autobusu do Wetliny
Obserwuj wątek
    • Gość: milosniczka Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 19:30
      Ceny musza byc adekwatne do serwowanych uslug.
      Bieszczady to piekny zakatek z cudowna jeszcze nie zniszczona przez czlowieka natura ale ....
      Hotelarze, wlasciciele gospodarstw agroturystycznych, wlasciciele barow czy restauracji musza pamietac o elementarnej czystosci ktora dzikosc Bieszczadow w zaden sposob nie tlumaczy. Klient chce wyspac sie w czystej poscieli oraz w dobrze umytym najlepiej w zmywarcu talerzu zjesc!
      Nie wspomne o cenach ktore musza byc adekwatne do tego wlasnie regionu.
      Reasumujac dobrze ze cos drgnelo w tubylcach i oby debata zaowocowala jak najlepszym konsensusem ktory na plaszczyznie uslugodawca klient da dobre eozwiazania.
    • sceptyk31 Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu 19.01.11, 19:42
      Ci przediśebiorcy najpierw sami powinni sie wybudzić do końca. Niższe ceny powinny zachecać cały rok, kto bywa w lecie to przyedzie i w zimie. A lecie poza turystami "dojazdowymi" w Polańczyku i całej gminie Solina tez n ie ma tłoku, z tymi brakami miejsc w lecie nie przesadzajcie. Natomiast ceny są jedne wyższych w polskich górach, więc jesli ktos w zimie obniży je o 10 % to co najwyżej wzbudzi smiech. Poza tym o tych co przyjeżdżają trzeba dbać. Prawie dokładnie rok temu byłem w Polańczyku wożąc pacjentkę do sanatorium, na gwównej ulicy było tak slisko że można było na łyżwach jeździć, dojechać od Hoczwi było tez nie najłatwiej / droga Lesko - Cisna była prawie czarna więc można było jak ktoś chciał/. Takie drobiazgi się liczą. Jak się chce traktowac turystę czy kuracjusza jak dojną krowę, to nie ma się co dziwić, że tych turystów i kuracjuszy nie ma za dużo.
      • meg83 Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu 19.01.11, 22:22
        > Natomiast ceny są jedne wyższych w polskich górach, więc jesli ktos w zimie obniży je o 10 % to co najwyżej wzbudzi smiech.

masz rację - cenami niektórzy mogą się lekko zszokować /patrząc na popularność miejsca i standard/ - dwuos. pokoje z łazienką na korytarzu od 30-40zł od os to trochę za dużo

faktem też jest, że noclegów jest mało, za mała konkurencja i stąd te ceny

w takich Ustrzykach Górnych już od końca października szybko wszystkie sklepy /2szt/ i bary/karczmy zamykają /oprócz zajazdu pod caryńską/ - to raczej nie zachęci potencjalnych turystów jeżdżących gł. w tatry
    • Gość: szpaq Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.01.11, 19:43
      A czy w Wetlinie powstał już chodnik wzdłuż drogi, czy dalej chodzi się drogą?
    • aimm Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu 19.01.11, 20:48
      Niezły pomysł z tym przebudzeniem, oby skutecznie...
      W którąś sobotę grudnia wybraliśmy się na objazd Dużej Pętli, spadł śnieg , było przepięknie...
      nie wstąpiliśmy po drodze do niezawodnego Czarnego Koguta w Czarnej...
      a niestety na całej trasie nie można było się nawet napić głupiej herbaty...
      Wszystko...dosłownie... było zamknięte, otwarta była jedynie Łemkowyna w Cisnej, ale poza wypiciem wspomnianej herbaty , nie skorzystaliśmy z mocno okrojonego menu (bardzo mocno okrojonego).
      Droga była w porządku jak na warunki...śnieg był, ale jechało się nieźle...

Dobry pomysł z tym obudzeniem.
      • Gość: pioo Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: 213.25.25.* 20.01.11, 07:55
        Co Ty człowieku pier...sz???
        Z pamięci znam kilkanaście miejsc wzdłuż wielkiej pętli gdzie można całorocznie zjeść i wypić herbatę. Odśnież szyby następnym razem..., włącz nadmuch ciepłego powietrza i się rozejrzyj....
        • aimm Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu 20.01.11, 11:33
          Twój język , szczególnie gdy odpowiadasz na post kobiety, świadczy tylko o Twoim elementarnym braku kultury, ale ok...przemądrzalcu, który w swoim mniemaniu wie wszystko...a może na odcisk przypadkiem nadepnęłam? swoisty honorek naruszyłam?

Otóż tej soboty na całej długości Dużej Petli było zamknięte wszystko...jakby wymarło.
          i tyle mam do powiedzenia w tym temacie.
          Obudzenie konieczne...
          Czasem zwykłe cepry takie jak ja i mój mąż lubią popatrzeć na piękne Bieszczady z dołu w takie dziwne dni jak ta zaśnieżona sobota... gdy nawet wejście na Połoninę Wetlińską jest niemożliwe
          i głupiej herbaty też by się chcieli napić ...chociażby.
    • privus Lubię Bieszczady 20.01.11, 01:19
      Ale najpierw sami mieszkańcy Bieszczad powinni obudzić się ze snu wychodząc na przeciw istniejącym zainteresowaniom turystycznym. W latach 60-tych w czasach studenckich sami budowaliśmy skromne schroniska na szlakach niejednokrotnie błądząc i przecierając je. Później pracując tu i ówdzie organizowałem wypady turystyczne ciągnąc za sobą wielu ludzi po wcześniej wydeptanych ścieżkach. Ostatni raz byłem w latach 90-tych. Baza nieco rozbudowała się głównie przez prywatyzację i nieco przez prywatną inicjatywę. Czy coś od tego czasu zmieniło się? Nie wiem. Ale zaglądając od czasu do czasu na to forum, więcej widzę zacięcie, że coś komuś się należy niż objawów jakiejś grupowej inicjatywy przynoszącej korzyść wszystkim. Czasami czytając to forum, przypomina mi się bajka o złotej rybce i złożonemu rybce życzeniu, by sąsiadowi zdechły wszystkie krowy.
    • Gość: igloopol Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.01.11, 09:32
      Trochę ta akcja spóźniona. I co, turysta z warszawy powie rodzinie: hej zrezygnujmy z opłaconej rezerwacji w Białce Tatrzańskiej bo w Bieszczadach ogłoszono promocję? Bzdura. Takie akcje robi się na jesieni kiedy ludzie szukają miejsc na wyjazd w zimie a nie na dwa dni przed sezonem.

• Gość: Olek Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 09:56
        Nie chciałbym być uznany za malkontenta, ale...co można robić w zimie w Polańczyku? Zima+góry= narty. I własnie dla białego szaleństwa 99% wszystkich turystów odwiedza takie miejsca jak wspomniane już Zakopane (czy jego oklice), Krynicę Zdrój, Szczyrki itd.
        Co tak naprawdę ma do zaoferowania Polańczyk, aby mógł przyciągnąć miłośników narciarstwa?
        Tylko błagam, nie piszczcie o Gromadzyniu (porażka) i Laworcie, na której chyba nigdy nie było naprawdę przyzwoitych warunków (tzn bez lodu i muld).
      • Gość: hawryło Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 22:26
        póki co zima, piękne Bieszczady śpią,niech menagowie ich nie budzą dla dobra naszych kieszeni.
    • Gość: bies Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: *.76.akron.net.pl 20.01.11, 14:25
      Nie zapraszajcie już więcej ludzi w Bieszczady. Po co tam tylu ludzi. Im ludzi mniej tym dla Bieszczadów lepiej.
    • Gość: Turystka W siną dal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 20:35
      Uwielbiam Bieszczady.I na tym w zasadzie koniec.
      Oferowane usługi bytowo turystyczne kwalifikują się do już dawno zapomianej w innych regionach turystycznych tzw turystyki siermiężnej.Obowiązuje tow zasadzie w całych Bieszczadach.Inne regiony już dawno poszły do przodu .
      Nie chodzi o luksusy.Ale podstawowe wymagania higieniczno bytowe powinny obowiązywać.
      /pościel,niedomyte naczynia ,obrusy,byle jak serwowane posiłki/to praktycznie standart.
      O cenach nie bedę wspominała-mocno konkurują nie tylko z krajowymi kurortami.
      Przejrzałam proponowane obniżki cen.Nie wiem jak dla kogo ale dla mnie totalna obniżka wszystkiego o conajmniej 50% i utrzymanie tych cen jak najdłużej.
      Jeżeli tego nie zrobi się w Bieszczadach to ceny w bieszczadach zostaną a turyści na 100% z Bieszczad wyjadą i już nie wrócą.Pojadą gdzie indziej.Już bardzo wielu tak zrobiło i zapomiało o Bieszczadach.

• meg83 Re: W siną dal 21.01.11, 08:30
        >O cenach nie bedę wspominała-mocno konkurują nie tylko z krajowymi kurortami

to fakt niestety - dużo łatwiej znaleźć tani nocleg w normalnych warunkach nad morzem - mimo że tam jeżdżą tłumy

> Nie chodzi o luksusy.Ale podstawowe wymagania higieniczno bytowe powinny obowią
        > zywać.

W prywatnych domach czy w pokojach udostępnianych przez BPN jest normalnie /przeważnie ciepła woda, czyste wspólne łazienki, grzeją już od września - czasem nawet za bardzo/

natomiast patrząc na tzw. schroniska to szkoda cokolwiek pisać - z zewnątrz widać, że czas zatrzymał się w nich w głębokim PRL-u

>turyś
        > ci na 100% z Bieszczad wyjadą i już nie wrócą.Pojadą gdzie indziej.Już bardzo w
        > ielu tak zrobiło i zapomiało o Bieszczadach.

tak może być - na dłużej w biesy i tak niewiele osób jeździ - przeważają wypady z 1-2 noclegami a z naszego woj. większość jeździ bez
    • Gość: sandia Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 14:27
      Niech się lepiej wszyscy miejscowi wezmą za lokalne władze aby te zrozumiały że podstawową sprawą w zimie jest utrzymanie dróg...turysta który raz przyjedzie w Bieszczady drogą która jest śliska jak lodowisko gdy na poboczu leży 10-15cm śniegu(czyli nic) nigdy więcej tu nie wróci a swoim "zachwytem" podzieli się ze wszystkimi znajomymi.....
      • Gość: h Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 15:47
        dodam tylko sprzątajcie tylko w tych Bieszczadach okolice zapory ,Polańczyka .Głupie kosze na śmiecie to przegląd całego sezonu.Wielbiciel Bieszczad.Moich śmieci tam nie ma
        • Gość: gośćfdd Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: 89.231.248.* 25.01.11, 13:14

Podstawa to sprawny dojazd, niech się nie wydaje "fachowcom od turystyki " z Sanoka, Leska czy Cisnej że turyści z ochotą dojadą do nich w Bieszczady .... busem/mikrobusem. Że sami podróżują do Krakowa cz Warszawy "busikiem" nie znaczy że inni cenią sobie ten prymitywny środek transportu. Czy Warszawa do Zakopanego jedzie busami ?? czy może koleją ??

Ze Szklarskiej Poreby do Warszawy po weekendzie jedzie pociag z kilkoma pełnymi pasazerów wagonami sypialnymi i kuszetkami, a co z Bieszczad? przerobiony bus-dostawczak i średnio wygodny autokar polonusa czy veolii
    • Gość: adaśko Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.02.11, 12:41
      Widzę,że potrzebne jest małe wyjaśnienie. Akcja dotyczy Polańczyka,a nie całych Bieszczad (może kiedyś i tam chęć zmian dotrze ). Myślę ,że Polańczyk i tak wypada najlepiej z całych Bieszczad pod względem stosunku cen do jakości. Wrzucanie wszystkich do jednego worka jest nieco nie wpożadku , choć i tu zmiany są potrzebne.
      • trotamundos Re: Przedsiębiorcy chcą obudzić Bieszczady ze snu 03.02.11, 22:28
        Wystarczy poczytac te komentarze, aby zobaczyc jak turysci widza Bieszczady. To powinna byc obowiazkowa lektura tak dla przedsiebiorcow jak i wlodarzy bieszczadzkich gmin.

TM
        Jumbolino.pl Wylatujesz na wakacje? Bądź niezależny - wypożycz sobie samochód. Taniej nie znajdziesz! Sprawdź ceny i zarezerwuj już dziś!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka